JJJesa wrote:
Citat:
Ali - zimi, cim temp padne ispod -5C, da nemam TA petj koja odrzava koliko toliko toplotu, smrzo bi se k`o ...
Lično mislim da je ta solucija grejanja klimom možda izvodljiva negne u južnoj grčkoj, Siciliji, Kipru, Kanarskim ostrvima,
Maderi, tamo gde i preko zime temperatura retko pada ispod +5°C, ali na ovim geografskim širinama mislim da to ne ide.
Profesionalno pratim i druge forume iz zemalja koje leže na istoj geografskoj širini i nigde, ama nigde nisam pročitao
da se neko greje samo klimom. Zašto je to tako poularno kod nas nemam pojma.
Tamo su rasprostranjene te toplotne pumpe koje uzimaju toplotu iz zemlje i greju vodu za centralno grejanje, zato
što je to centralno grejanje daleko komfornije što se tiće raspodele toplote i po "širini" i po visinskom temperaturnom profilu.
Naravno da su takve kuće DOBRO izolovane i imaju kvalitetnu stolariju da bi se uopšte i mogle grejati za vreme velike hladnoće.
Verovatno je u pitanju cena i finansijske mogućnosti ali i ono da su ljudi "čuli da se klimom može i grejati" kriv za to da je to toliko rasprostranjeno samo kod nas. Zapadno od Zagreba je taj način grejanja nepoznata stvar.
I sam princim grejanja "odozgo" vrućim vazduhom koji ti šiba preko ušiju ali ti se istovremeno prsti na nogama smrzavaju i dok deca u drugoj sobi cvokoću jer zatvaraju vrata(privatna sfera) je sve drugo nego komfor.