|
[ zorpetus @ 10.06.2009. 21:40 ] @
|
Gledao sam po prodavnicama tehnicke robe i video da ima na desetine razlicitih modela mikrotalasnih rerni. Cena ide od 50-tak pa do preko 300 eura.
Ako zanemarimo boju i dizajn (sto je takodje bitno, pogotovo domacicama ) - na sta treba jos obratiti paznju?
Sta to znaci keramicki enterijer?
Kakve su te koje nisu samo mikrotalasne vec i ... (mozda cu lupiti) indukcione?
Sta je to grill opcija - tj. kako se ona izvodi - zar ne moze svaka mikrotalasna da "griluje"?
A sta znaci kada pise: Mikrotalasna kombinovana, gril, konvencionalna
Treba li izbegavati one sa digitalnim ili analognim tajmerima?
Sta je to "intelowave"? Jos jedna trgovacka podvala?
Antibakterijska unutrasnjost?
Da li su bolje one sto imaju rucicu na vratima ili one sto se otvaraju pritiskom na dugme (ili je svejedno)?
Ima li nesto oko tog tanjira sto se okrece unutra na sta treba obratiti paznju?
Itd.
Dajte mi molim vas vase savete jer do sada nisam nikada kupovao mikrotalasnu. Nameravam da se mahom korsiti za odmrzavanje i podgrejavanje, ali ako je moguce i brzo kuvanje a da je to sto se skuva ukusno - zasto da ne.
Takodje, ako ste kupili neku rernu i posle par meseci uvideli da ste trebali da kupite neki drugi model koji ima i XXX
pa ste se pokajali ... ili ako ste kupili rernu koja ima i YYYY i ZZZZ ali to nikada niste koristili - napisite, to ce mi biti
vrlo korisna iskustva!
HVALA!!! |
[ tdjokic @ 11.06.2009. 01:09 ] @
Citat: zorpetus: Sta je to grill opcija - tj. kako se ona izvodi - zar ne moze svaka mikrotalasna da "griluje"? Ne. Moras znati da osnovna mikrotalasna greje pomocu tecnosti, ne pomocu grejaca. Ako unutra stavis glavicu crnog luka i pustis minut, dva, na srednje, zavisno od velicine glavice, ona ce uskoro biti obarena, zahvaljujuci toploti koju su napravili mikrotalasi uz pomoc vode iz same glavice.
Slicno je i sa pirincom, ali u njega moras obavezno da sipas vodu. Zato vazi zlatno pravilo - nikad ne ukljucuj mikrorernu ako u njoj nema neceg vlaznog, jer moze i da se pokvari (talasi se zbune, pa pocnu da se "samoubijaju" :-) ).
Grill je klasican rostilj. Unutra je dodatni grejac, onaj kao u klasicnim(? - ko ce znati sta je danas "klasicno" kad vec ima toliko vrsta aparata) rernama, usijani ili slicno i onda on pece hranu na klasican nacin. To nema veze sa mikrotalasima ali neki ljudi vole to, jer mogu da odmrznu hranu pomocu mikrotalasa a da je dodatno ispeku itd.
Citat: Treba li izbegavati one sa digitalnim ili analognim tajmerima? Digitalni mozes podesiti u sekunde, analgoni (mehanicki) je mnogo grublji i "od oka" ali je recimo za moju kevu, koja jedva vidi, to zakon. Nema sansi da ona podesi digitalnu, a ovu obicnu koristi svaki dan!
Citat: Da li su bolje one sto imaju rucicu na vratima ili one sto se otvaraju pritiskom na dugme (ili je svejedno)? Meni je rucica prakticnijia, tebi mozda nece biti, ne zna se.
Ja ti savetujem da za pocetak kupis NAJMANJU, NAJJEFTINIJU, SAMO MIKROTALASI, da se izvezbas i naucis, a ima ih zaista jeftinih.
Ostalo sto ti nisam odgovorio ili je i za mene novo ili nije bitno. Ja sam prvu kupio pre 20-tak godina, tako da imam pojma, ali ove najnovije stvari ne znam bas, jer sam poslednju kupio pre 2 godine i to bas ovakvu kao sto tebi preporucujem.
[ mulaz @ 11.06.2009. 03:57 ] @
Ja je imam oko 4, 5g, 1000W sa grillom i ruckom.
Rucka mi se cini prakticnija od dugmeta... lakse se otvara :)
Grill mislim da sam koristio samo jednom, na samrznutoj lazanji, i nikad vise
Ima "opciju" za odmrzavanje... koristio sam je jednom, jer obicno meso odmrzavam na 'klasican' nacin, a inace u njoj odmrzavam samo hleb i slicne stvari, i samo stavim na maximum za nekoliko minuta, i hleb je onako svez i topao :)
U njoj i grejem vodu za caj, 4dcl solja (ona ogromna), 4.5minuta i na kraju vrela voda. Ili mleko za minut dva, da je onako toplo.
Znaci, kako tdjokic kaze, sto jednostavniju, rucka/dugme biraj po onome sto se tebi cini lakse za otvaranje, snaga neka bude bar 800w ili 1000w, a za boju i dizajn, pitaj neku devojku :)
[ SASA M. @ 11.06.2009. 09:30 ] @
Koristim godinama, za podgrevanje, zagrevanje vode, mleka itd svaki dan, za spremanje nekog jela povremeno. Sto se mene tice prednost dajem sto vecoj mt rerni. Ukoliko stvarno nameravas da je koristis uzmi neku vecu mikrotalasnu, min 23l. Mikrotalasna kuva hranu, pa je grill je pozeljan i da kupujem ponovo ne bih uzimao bez njega. MT treba da ima opciju da mogu da rade kombinovano.
[ zorpetus @ 11.06.2009. 18:37 ] @
A ima li neki savet koje marke/modele izbegavati jer se kvare cesce od ostalih?
Znam da se sve to pravi u Kini, verovatno u istim fabrikama i od 90% istih delova... i da "proizvodjaci" rade samo dizajn, marketing i lepe svoju markicu... ali opet, ako se neka marka/model pokazala kao posebno losa voleo bi da je zaobidjem.
[ tdjokic @ 11.06.2009. 20:47 ] @
To ti je sve lutrija. Ako hoces bolju marku, koja se uglavnom takodje pravi u Kini, onda moras vise da platis. A neka roba se pravi i ovde - imam Bosch "Made in Madjarska" i jos nesto, takodje Bosch, "Made in Slovenija".
Ja sam imao smesan kvar sa novom mikrorernom marke Crown, koja mislim da se pravi u onoj "boljoj" Kini = Tajvanu. Ukljucim je prvi put, a ona tandrce kao tenk, vidi se da je nesto nenormalno. Jedva sam docekao, bilo je krajnje vreme da prvi put u zivotu otvorim mikrorernu, a uvek me zanimalo "sta ima unutra". Neka zica se u transportu pomerila i zakacinjala ventilator. Vratim to na svoje mesto, malo zalepim silikonom i sad je rerna tiha i lepo radi.
Dodatak: malo sam gledao cene i ponudu, pa sam video i ovo kod jednog modela:
"3D sistem emitovanja mikrotalasa" o tome sam nesto citao i kazu da nije marketinski trik, da je zaista poboljsanje.
Znam i o tome nesto. Uz prvu rernu sam kupio i keramicki tanjiric, pravljen od specijalnog materijala a namenjen za pecenje snicli u mikrorerni. On je pravljen od takvog materijala da upija talase i zagreva se. Stavis ga praznog unutra, ukljucis rernu neko vreme i on se bas dobro zagreje. Onda na to bacis sniclu i ona se kao ispece.
Probao ja kako se zagreva tanjiric i on poce da se usijava u jednoj tacki, negde na sredini. Javi se crveno usijanje, kao kad gori ugalj! Ugasim rernu, pomerim tanjiric malo, pa opet probam. Ponovo se javi usijanje i na kraju tanjiric puce na dva dela. Znaci, talasi se nekako koncentrisu usko, sto je nepozeljno. Sada bi taj 3D sistem to poboljsao, tamo se talasi bolje mesaju.
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 11.06.2009. u 21:58 GMT+1]
[ SASA M. @ 12.06.2009. 06:46 ] @
Tesko je reci za kvalitet, ovde je sve isto. Ove koje se prodaju kod nas, nemas ih po prodavnicama evrope u ponudi. :) Doduse imam primer drugara koji je doneo rernu iz nemacke i koja je riknula posle kratkog vremena. Tamo je radila potpuno normalno, kada je dosla ovde, riknula. Nostalgija ili nesto drugo, ne znam, uglavnom popravka se ne isplati.
Sto se tice ovog tjokic-evog tanjira, princip je da se stavlja posudje koje se ne zagreva, posudje bez metalnih premaza ili metalnih primesa u samom sudu. Takodje treba izbegavati da se stavlja mala kolicina hrane, manje od 100gr npr. Ako bas postoji potreba, nije lose staviti pored npr. jednu casu vode.
[ tdjokic @ 12.06.2009. 08:32 ] @
Citat: SASA M.: Sto se tice ovog tjokic-evog tanjira, To je bilo odavno i vise nisam cuo nista o tom sistemu. A kupovalo se posebno, kao neko "svemirsko cudo", neki specijalni materijal, a na kraju se i poneo kao svemirsko telo - kad je pocelo da se usijava u jednom malom krugu u sredini tanjira nacisto sam se prepao! Licio je na neku keramiku, a sta je sve bilo u materijalu od koga je napravljeno nemam pojma.
Sada imam drugo "svemirsko cudo" koje sam kupio preko amazon.com - neke posude od pojacane plastike, deklarisane su da izdrzavaju prilicno visoke temperature, neke od njih kao mogu i u konvencionalnoj rerni (do 400 stepeni Farenhajta), a vrlo su jeftine - 10-tak dolara i keva to nemilosrdno koristi - greje, kuva, posno, masno, nista im ne smeta. Ima jos jedan stos - silikonska mrezica za pokrivanje posude - em ne prska, em hrana moze da dise, ako je takav tip hrane. Ovde sam trazio slicne posude i nema nista. Neka firma nudi nesto za preko 100 dolara, nisam ni gledao, bez veze. A amazon se "lomi" pod teretom ponude, ima sve zivo od plastike - za przenje jaja (kajgana / na oko, 2 modela), za kuvanje povrca u pari, za kuvanje pirinca, za pravljenje kokica i sta znam sta sve, a sve to izricito deklarisano za mikrotalasnu rernu.
Kuvanje pirinca kao pod pritiskom, a u stvari samo ima dupli poklopac, sa prorezima naravno, tako da pritiska nema, ali pena od pirinca ne moze tek tako da izadje iz posude kao kad bi bio obican poklopac.
[ mulaz @ 12.06.2009. 11:42 ] @
Pa naravno da je zarcenje koncetrirano u nekoliko tacaka, tako to radi (imas unutra stojni val). Tome i sluzi vrstljiv tanjir unutra, da pomera hranu, i da je greje sa svoh strana. Zato se bolje greje mokrija hrana, jer 1: se bolje greje, i 2: bolje provodi toplotu u unutrasnjost i okolinu tih koncetriranih tacaka (odn. krugova kad se vrti).
Inace mozes i da izmeris brzinu svetlosti sa njom :DD (tekst je na slovenackom: http://212.235.187.145/DodatneVsebine/MerjenjeCzMikrovalovko.pdf )
[ SASA M. @ 12.06.2009. 19:41 ] @
Citat:
Sada imam drugo "svemirsko cudo" koje sam kupio preko amazon.com - neke posude od pojacane plastike, deklarisane su da izdrzavaju prilicno visoke temperature, neke od njih kao mogu i u konvencionalnoj rerni (do 400 stepeni Farenhajta), a vrlo su jeftine - 10-tak dolara i keva to nemilosrdno koristi - greje, kuva, posno, masno, nista im ne smeta. Ima jos jedan stos - silikonska mrezica za pokrivanje posude - em ne prska, em hrana moze da dise, ako je takav tip hrane. Ovde sam trazio slicne posude i nema nista.
Cini mi se da sam cuo za to, odnosno video reklamu, verovatno u terminu na nekom od kanala koji reklamiraju topshop i sl. Koliko se secam skroz su od silikona i mozes sa njima u rernu. Elasticne su sto olaksava vadjenje spremljene hrane iz njih. Takodje je spominjam/pokazivan rupicasti poklopac koji sprecava prskanje.
[ tdjokic @ 13.06.2009. 07:36 ] @
Citat: SASA M.: Cini mi se da sam cuo za to, odnosno video reklamu, verovatno u terminu na nekom od kanala koji reklamiraju topshop i sl. Koliko se secam skroz su od silikona i mozes sa njima u rernu. Elasticne su sto olaksava vadjenje spremljene hrane iz njih. Takodje je spominjam/pokazivan rupicasti poklopac koji sprecava prskanje. Ne, ne radi se o tome. Te silikonske su posebna kategorija, koje meni ne odgovaraju. Radilo se o nekoj drugoj firmi i njihova (jedina ?) posuda je bila nesto jezivo skupa.
Ove moje su od nekoliko raznih proizvodjaca, neke su od relativno slabe palstike, jer ni nisu namenjene za visoke temperature, a druge potsecaju na bakelit - onaj crni materijal od koga se prave neki delovi za elektroinstalacije.
Kao sto rekoh, tamo je ponuda veoma velika, da li zato sto se mikrorerne vise koriste ili ima mnogo proizvodjaca posuda ne znam. Evo jednog primera http://www.amazon.com/Nordic-W...&qid=1244874517&sr=1-3
[ zorpetus @ 13.06.2009. 18:11 ] @
Kupio sam neki Samsung, koji ima i grill (ne treba mi, ali nije bilo modela sa Inox finishem bez grill-a), ima neki Triple Distribution System (rasipa bolje zrake unutar pecnice, izbegava stajace talase), keramicki premaz unutrasnjosti (navodno olaksava ciscenje, do toga jos nismo dosli :) ), 23 litre - i za sada mogu da kazem da sam zadovoljan kako brzo i kako ujednaceno podgreva hranu. Trebam da nadjem neke (proverene) recepte za kuvanje hrane u mikrotalasnoj pa cu probati i samo kuvanje.
Hvala svima na savetima!
P.S. Ima i rucku. Nekako pritiskom onog dugmeta na modelima koji ga imaju odguram celu mikrotalasnu unazad - a sa ruckom se to ne desava (palac se odupre od prednjeg dela mikrotalasne). Mislim, nije big deal, ali eto, da sam kupio s dugmetom, znam da bi me to iritiralno narednih N godina. :)
[Ovu poruku je menjao zorpetus dana 14.06.2009. u 11:14 GMT+1]
[ mulaz @ 13.06.2009. 21:40 ] @
http://www.instructables.com/id/5_minute_Chocolate_Cake/
Probao sam to, samo sto sam stavio 2 kasike secera (umesto 4) i 4 kasike Milka drinka (umesto 2 gorkog cistog kakava), i posle preko umesto "chocolate chips" malo izlomnjene tamne cokolade, i mogu da pohvalim :))
[ SASA M. @ 14.06.2009. 12:07 ] @
Nije mi bilo tesko, pa sam i ja probao ovaj recept. Uradio sam sve skoro kao po receptu, uz izmenu da sam dodao kesicu vanilin secera jer nisam imao pri ruci ekstrakt vanile ili sl. Takodje sam umesto secera i kakaa stavio 1 kasiku secera, 1 kasiku kakaa, 2 kasike miksa od ranije pemesanih ostataka milka drink-a, nestle i benka. U to sam umesao jednu izmrvljenu stanglu mlecne cokolade, koja je kojim slucajem prezivela jucerasnji dan. Testo je ispalo malo tvrdje, mozda bi trebalo malo manje brasna od napisanog. Inace, nije toliko lose da se nece pojesti. Brzina konzumiranja zavisi proprcionalno od kolicine cokolade koju ste ubacili u kolac. Kao sto je napisao jedan u komentaru na stranici: ovo je najopsniji kolac na svetu, samo ste 5min. od njegovog konzumiranja.
[ tdjokic @ 15.06.2009. 00:01 ] @
Citat: zorpetus: P.S. Ima i rucku. Nekako pritiskom onog dugmeta na modelima koji ga imaju odguram celu mikrotalasnu unazad - a sa ruckom se to ne desava (palac se odupre od prednjeg dela mikrotalasne). Mislim, nije big deal, ali eto, da sam kupio s dugmetom, znam da bi me to iritiralno narednih N godina. Tacno to, samo nisam hteo da te prepadam, za slucaj da ti se neka druga vise dopada estetski ili po ceni ili po osobinama, a ne postoji sa drskom.
Sa druge strane, ove sa drskom mozes da odgurnes kad je zatvaras ! Uvek postoji neka kvaka ... Kod nekih rerni pozadi postoji plasticni "prst" - dodatak koji obezbedjuje da ne mozes nikad da je pritisnes sasvim do zida, da moze da se hladi, a stiti i kabl, da ga ne stegnes uz zid.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|