[ miodrag_beograd @ 26.06.2009. 12:29 ] @
| Supruga i ja planiramo izgradnju kuće. Pošto smo oboje oduševljeni štampanim betonom, a imajući u vidu činjenicu da se ta tehnika retko koristi kod nas (moguće zapravo da je reč o novini u građevinarstvu), zanimaju me mišljenja / iskustva forumaša... Dakle, značilo bi mi da čujem nešto o kvalitetu štampanog betona u poređenju sa ostalim podlogama za dvorišta, ali i za terase i za unutrašnjost kuće. Npr. da li se uopšte praktikuje štampanje betona u hodnicima, kupatilima, na terasama (prizemnih kuća), ili je ovo rezervisano samo za ulice i dvorišta? Šta je jeftinije - podne pločice ili štampani beton? Koliko uopšte košta kvadrat štampanog betona? Koje su prednosti / mane itd i sl. Bilo šta što znate o ovome - molim vas napišite!
Za one koji se prvi put susreću sa ovim pojmom, evo ilustracije:
http://www.sunedeljnik.rs/file...ali-oglas/stampani_beton_4.jpg
Pa one koji su iz Beograda: trotorar oko spomenika Vasi Čarapiću (preko puta Narodnog pozorišta) urađen je štampanim betonom... Oduševljava me kako to izgleda!
Hvala!!!!!!! |
[ veljkoE @ 26.06.2009. 15:09 ] @
ako je ta povrsina glatka, onda mislim da sam to video na sajmu gradjevine u NS pre nekoliko godina,
i ako se dobro secam, mislim da je kvadrat 40-50 eura
uglavnom ima raznih dezena i boja, cak sam imao i prospekt, ali...
[ franjo_tahi @ 30.06.2009. 09:01 ] @
Kod nas u Zagrebu ima toga dosta. Izgleda vrlo dobro. Ja sam upravo rješavo svoj prilazni put dužine cca 30m. Informirao sam se i na kraju odustao.
Kod nas rade na dva načina:
1. naprave beton u koji utiskuju gumene kalupe koji ostavljaju "mustru"
2. imaju kartonske kalupe koje ubetoniraju na površini i koji se kasnije, kada se beton osuši, trgaju.
Priprema podloge je kao i za kocke (flster): iskop cca 40cm, navoz tucanika, betoniranje. Neki majstori u beton stavljaju mreže, a neki mikrovlakna. Ja da sam radio - stavio bih i jedno i drugo.
U površinski sloj betona se stavlja boja i po površini protuklizna zrnca te se na kraju lakira
Odustao sam jer:
1. cijena - previsoka
2. održavanje:
- to je beton, znači ne smije se soliti po zimi
- lakirati se mora svakih nekoliko godina ponovo
- dosta lako se ošteti površinski sloj, i to onda ružno izgleda. površina koju sam vidio je tako postavljena da preko čoška često prelaze auti - čošak je uništen. kako zimi čistiti snijeg lopatom a da se ne ošteti?
Mislim da ako je za prilaz po kom se samo hoda, ne prolaze auti, onda je OK (uz pažljivo čišćenje snijega)
[ veljkoE @ 30.06.2009. 14:21 ] @
kad smo kod snega
lakirano + sneg -> ode noga, ruka u gips
[ Sremac22240 @ 30.06.2009. 21:38 ] @
Uvek možeš postaviti podno grejanje ispod staza, temp. tek toliko da predje nulu, naravno električno.
Armimiranje se vrši zbog nosivosti tj. da beton ne pukne ako se optereti npr. automobil i sl. Dok se aditivi za vlakna dodaju da bi beton bio otporan na smrzavanje. Pored toga rade se i dilatacione razdelnice koje sprečavaju pucanje usled termičkog širenja i skupljanja.
Od svih boja koje sam do sam do sada video nekako mi je bež najprirodnija jer podseće na kamene trgove dok ove crvene sa lakom daju previše veštački izgled.
[ veljkoE @ 30.06.2009. 22:37 ] @
daleko smo mi od podnog grejanja staza za pesake, pogotovo na drzavnom nivou i to povratnim vodovima
[ franjo_tahi @ 01.07.2009. 12:46 ] @
Grijenja staze - da ako je cca 2m2 inače: skupo, a i potrošnja struje nije zanemariva, dapače...
[ Sremac22240 @ 01.07.2009. 18:52 ] @
Cena materijala je oko 5€ po m2 ali nisam to proverio od zime, potrosnja struje kao sijalica od 100w na oko 5m2 povrsine koja se zagreva, tipa kupatilo. Ne zaboravi da temperatura treba tek malo da predje 0 stepeni a ne 36. U svakom slucaju ko ne veruje moze da proba u svom dvoristu na povrsini od cca 1m2 i da prenese utiske.
U Japanu je to investicija koja vrsi na nivou grada, gde se topla voda iz toplane vraca kroz trotoare. Nije jeftino i treba odrzavati toliki sistem ali treba i cistiti ulice, ugradjivati nove kukove i spajati polomljene kosti.
U svakom slucaju setite se kako je nezgodno cistiti sneg i led i praviti gomile na travnjaku, jos ako su starije osobe u pitanju pa moraju da mole komsije.
[ Jerema @ 04.07.2009. 19:44 ] @
I mene takodje zanima koja je cena po m2 stampanog betona. Mislim da je 50 evra malo mnogo, jer za te pare mozes da stavis murano plocice a kamoli neki beton.
zna li neko pouzdano cenu?
[ jooly @ 04.07.2009. 20:20 ] @
Kod na u CG, tacnije u Budvi, ima predstavnistvo firme "B........" i kod njih je kvadrat takodje 50 eura, bez obzira na dezen. To je preskupo, kad se solidne plocice mogu postaviti za 40 eura.
[ Trpimir @ 12.07.2009. 00:45 ] @
Slažem se da i štampani beton i keramičke pločice lepo izgledaju.
Pored cene, kako za koga, najvažnija je funkcionalnost. To tvrdim za svakog. Ako je u pitanju otvorena površina neminovna su vremenom oštećenja i stalno održavanje zbog osetljivosti na prljanje takvih podova. Ovakvi podovi lepo izgledaju ali postoje sledeće stvari zbog kojih ćete se vremenom pokajati:
1 Uvek treba izbegavati pod koji je klizav kada je vlažan odnosno koji je gladak. To je naročito kod štampanog betona i glaziranih keramičkih pločica. Led je nešto drugo i opasan je bez obzira na vrstu podloge.
2. Ovakvi podovi su osetljivi na prljanje i traže često održavanje tj. čišćenje. Praktično rečeno najbezazlenija fleka koja se pojavi na ovakvim podovima vidi se iz aviona i onda džoger u ruke, ili nešto slično, i čišćenje.
3. Verovatnoća oštećenja je veća kod ovakvih podova pa ovaj nedostatak estetski više dolazi do izražaja kod istih.
Dakle moja preporuka su prirodni materijali kod kojih nema ovih nedostataka. Ovde ćemo i klasičan beton podvesti u prirodan materijal. Dakle kamen, cigla, crep, klasičan beton, betonske behaton ploče i slično. Kod ugradnje je najvažnije dobra podloga i pravilno odvodnjavanje.
Mada ponavljam ako se radi o pokrivenoj površini onda mogu doći u obzir ovakvi podovi.
Ima još nešto, ako se čovek za nešto već odluči ne vrede nikakvi saveti i iskustva.
Konkretno u mom slučaju ovo što pišem znao sam i ranije al sam ipak uradio keramičke granitne neglazirane (ne klizaju se) pločice. Uzeo sam više rezerve, svestan da će se vremenom po koja oštetiti, pa ću zameniti gde bude trebalo.
A i čistiti češće nego, gore pomenute, od prirodnih materijala podloge.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|