[ germanchc @ 03.07.2009. 17:44 ] @
Gledam malopre vesti na b92 i vidim da USsteel otpusta jos nekih 250 radnika, po meni vest dana ali opet vidim da se tome onako usputno pridaje znacaj... nekako mi izgleda da ovde polako puca i ono malo stabilne industrije (cuj "industrije" heheh ) i stabilnih radnih mesta koja su napravljena za proteklih x godina.

E sada, pitanje za vas .... od cega ce se finansirati budzet za nekih 5 godina kada nista ne donosi profit a privatizaciji je uskoro kraj? Odakle ce se napraviti primanja za penzionere (1.5 mil.) ,vojsku,policiju,socijalne slucajeve itd. ?

LINK :http://www.naslovi.net/izvor/beta/1223025
[ žutokljunac @ 03.07.2009. 17:58 ] @
E slušaj... muka mi je više ovog pesimizma. Uopšte ne kapiraš u čemu je fazon. Ljudima su isprali mozak sa ovom krizom, ustvari, namernom i najvećom organizovanom pljačkom u poslednjih 100 godina. Pričali smo o tome i drvili još pre godinu i po dana. Pročitaj na podforumu " Berza ".
Vidiš, sve je stalo, ljudi ne kupuju, svi štede, mnogima je posao potpuno stao. Govorimo o svim živim biznisima, od taksista do prodavca računara.
Koliko ti znaš ljudi koji su dobili otkaz? Koliko znaš ljudi da primaju manju platu? Ja ne znam baš nikoga. I u čemu je onda stvar? Kapiraš?
[ Ivan Dimkovic @ 03.07.2009. 18:01 ] @
Pa preziveli su ljudi mnogo gora vremena od ove krize - pa nikom nista. Srbija ce verovatno povecati poreze, mozda ce CAK i da smanji malo svoju enormnu socijalnu masineriju zvanu drzavni poslovi, uzece se jos kredita i polako gurati kroz lose vreme.

Uostalom po svemu sudeci stvari polako pocinju da se vracaju u normalu, odstampano je dosta love u USA i EU, i sve kul :-)
[ Majstor Duja @ 03.07.2009. 18:05 ] @
Citat:
germanchc: ....od cega ce se finansirati budzet za nekih 5 godina kada nista ne donosi profit a privatizaciji je uskoro kraj? Odakle ce se napraviti primanja za penzionere (1.5 mil.) ,vojsku,policiju,socijalne slucajeve itd. ?

...pa, kao i dosad!
Porezima i dodatnim porezima, porezima na poreze i uredbama u vezi poreza a u to spada svaki moguci nacin prevare, protiv-ustavne otimacine od obicnog gradjanina koji zauzvrat nece dobiti nista...znaci - isto kao i dosad. Ne brini se.
[ žutokljunac @ 03.07.2009. 18:06 ] @
Ja se uvek zezam pa mislim da me ljudi ne shvataju ozbiljno, ali sad ozbiljno pitam, koliko će ovo da traje?
[ vladd @ 03.07.2009. 18:24 ] @
Jeste da smo najpametniji na ES-u, ali ne smemo da kazemo, cisto da glupavi politicari i svetske vodje, ne bi iz inata produzili termin...

Poz
[ žutokljunac @ 03.07.2009. 18:27 ] @
Pitam jer mi se čini da će da potraje godinama.
[ Horvat @ 03.07.2009. 18:28 ] @
pa traje vec godinama,da ne kazem decenijama :P
[ Ivan Dimkovic @ 03.07.2009. 18:48 ] @
Citat:

Pitam jer mi se čini da će da potraje godinama.

Pa zavisi na STA tacno mislis - ako mislis na kontrakcije ekonomije to ce verovatno (osim ako se ne desi nesto bas nepredvidjeno) prestati ovih meseci, sudeci po raznim makroekonomskim izvestajia iz protekla 3-4 meseca.

Ako mislis na oporavak tj. povratak na stanje iz 2006-2007... to niko ne zna, a da neko zna bio bi vrlo bogat :) Imas predvidjanja od godinu-dve do 10. Pa ti izaberi sta ti vise odgovara da verujes :-)

U svakom slucaju - i losa ekonomija ima neke dobre strane, daleko se ozbiljnije pristupa potrosnji i mora se koristiti vise mozga - sto je jak kontrast totalnom ludilu najboljih godina kad "anything goes" sto obicno znaci forsiranje potpuno imbecilnih stvari tipa beskonacna prodaja magle, marketing apsolutno besmislene robe i sl...
[ maliradojca @ 03.07.2009. 18:59 ] @
Sto kaze moj drug- meni je oduvek kriza. Mada jeste za'ebano vreme, sve je nekako od danas do sutra, sve je nepredvidivo. Vlast u Nemackoj budno prati desavanja u narodu http://forum.krstarica.com/archive/index.php/t-295277.html ,a verovatno i ovi nasi nesto slicno rade. Mene brine da Srbija ne dodje u situaciju u kojoj su bila neka mesta u Bugarskoj u trenutku ulaska te zemlje u EU, tada sam procitao da u par gradova je tolika beda da se 10% devojaka prostituise da prezive. Znaci bice i ovde neko slicno "resenje krize", devojke - prostitucija, muskarci - otimanje, ako ovo potraje. Ja jos imam da jedem, ipak sam ja srednja klasa
Sada su potrebni dobra volja i optimizam, jer nema nicega drugog.

edit: sto kaze Dimkovic, i ja se slazem, da je ova kriza izazvala racionalizaciju poslovanja, cak sam i razmisljao da su EU i US na neki fazon pomalo i potstakli ovo sve da bi bili spremniji za borbu sa Kinezima i ostalom sirotinjom. Jer ovako, EU ekonomija ce biti racionalnija i spremnija za ekonomski "fajt" koji vremenom polako gubi, pa bolje sad a preseku, nego kad bude stvarno kasno.
[ Dush0ica @ 03.07.2009. 19:25 ] @
Ma kakva kriza,ovde je baš super.
[ germanchc @ 03.07.2009. 19:50 ] @
Pa defintivno kapiram ja ocigledno :) , znaci tipa za 5 godina mozemo da ocekujemo pdv od tipa 40% i benzin 200din/litar kao i slicne poteze ali kako ce se i dokle tako moci... o.k. i da se nastavi sa uzimanjem kredita koliko to moze da traje dok ne dodje do toga da treba uzimati kredite za vracanje kredita i ne ubacivati nista za fiks naroda ?

Jel realno ocekvati da ce zemlja prosperirati i da ce biti bolje nadajuci se vecim porezima i uzimanju sve vecih kredita ... meni to deluje kao put nizbrdo, to bi bilo isto kao za porediti firmu koja se bavi proizvodnjom namestaja ali ne proizvodi namestaj jer nema novca i preda biznis plan banci koji se bazira na uzimanju radnicma 20% od plate koju ona daje i uzimanju sve vecih kredita ali bez nekog plana pocetka proizvodnje nego ce funkcionisati tako da samo bude cisto prezivaljavanje firme .... mada deja vu, sto mi je ovo nesto poznato :)
[ deki77 @ 03.07.2009. 21:20 ] @
Pitanje
Od cega ce narod u Srbiji ziveti za 5-6 godina ?

Slikovit odgovor

I ne samo od toga, već svega i svačega..
Od čega danas žive PL HU CZ RU BG
[ maliradojca @ 03.07.2009. 21:25 ] @
Citat:
deki77
Slikovit odgovor

Mislis da cemo svi da radimo u parking servisu, da vozimo pauke? :)
[ germanchc @ 03.07.2009. 22:03 ] @
Citat:
deki77

Slikovit odgovor

aha , mislis da napravimo nekoliko autobahna pa da pospemo ekserima i da posle naplacujemo uslugu slepovanja papreno skupo , a ako nece da plate da im odslepamo celi auto u nepoznatom pravu... kakav ala dr. evil plan :)

ali ozbiljno , pricamo o srbiji a to raditi po modelu drugih drzava se ovde nije bas uspesno primilo....
[ Nenad1234BGD @ 03.07.2009. 22:16 ] @
Izgleda da ce potrajati....

Ko ima vremena i voli grafikone moze da uporedi ovu krizu sa onom iz 1929

http://www.voxeu.org/index.php?q=node/3421

A od cega cemo ziveti.... bice "back to the roots".

Inace vec u zadnjem kvartalu prosle godine sam izgubio svaki optimizam da bi smo mozda prosli bolje nego neki drugi. Voleo bih da nisam u pravu... ali sam se svejedno kladio u novembru da ce do kraja ove (2009.) godine biti izbora a i socijalnih nemira. Nije da ih prizeljkujem ali nesto ne pucam od optimizma.
[ drbogi @ 03.07.2009. 23:51 ] @
Od mržnje, kao i prethodnih 20 godina. Malo smo "taki ljudi", a malo će i vlast da pripomogne, izučili su to dobro njihovi akademici.
[ barakuda111 @ 04.07.2009. 01:37 ] @
Kako od cega cemo ziveti? Od leba i vazduha, samo sto nece biti hleba.
[ stil @ 04.07.2009. 04:54 ] @
Pa ne znam ljudi moraju nešto da jedu bila kriza ili ne. U Srbiji ima toliko napuštenih seoskih domaćinstava koja se mogu kupiti za male pare...
[ deki77 @ 04.07.2009. 07:13 ] @
Citat:
germanchc: aha , mislis da napravimo nekoliko autobahna pa da pospemo ekserima i da posle naplacujemo uslugu slepovanja papreno skupo , a ako nece da plate da im odslepamo celi auto u nepoznatom pravu... kakav ala dr. evil plan :)

više sam mislio šlep auta,stvari,mašina po porudžbini
[ Lesli Eldridz @ 04.07.2009. 09:02 ] @
Ne znam sta vam fali i o kakavoj krizi pricate. Jel imate da jedete svaki dan - imate. Sta vise hocete? Pola planete bi bilo srecno i sa manje.
[ woodpecker @ 04.07.2009. 13:52 ] @
Narod u Srbiji će za 5-6 godina živeti kao i do sada - od obećanja o svetloj i berićetnoj budućnosti. Sami izaberite:
- kao članica EU,
- kao ruska gubernija,
- kao američka savezna država,
- kao neizbežan i nezamenljivi faktor stabilnosti koji balansira između Istoka i Zapada.
- kao Velika Srbija (Karlovac-Karlobag-Virovitica pa preko Milvokija sve do Tokija, a i dalje).
I to je to.

Citat:
Lesli Eldridz: Ne znam sta vam fali i o kakavoj krizi pricate. Jel imate da jedete svaki dan - imate. Sta vise hocete? Pola planete bi bilo srecno i sa manje.
Npr. hoću da hrana u Srbiji ne košta skuplje nego u drugim zemljama. Npr. hoću da legalno otvorim Paypal nalog. Npr. hoću da vozim nov auto koga sam zaradio za 3-6 meseci, a ne krš star 25 godina za koji moram 2 godine da radim. Npr. hoću da se ova zemlja ugleda na bolje od sebe, a ne na one koji "bi bili srećni i sa manje"...
[ fanfon @ 04.07.2009. 13:52 ] @
Zivece ko i dosad. Ni bolje ni gore. Nece biti ko za vreme Tita, ali nece biti ni ko za vreme hiperinflacije. Tada su plate preko noci obezvredjivane. A i ko ne bude imao nista, taj ce da se okrene sivoj ekonomiji. Nista sada u Srbiji nema vise gladnih nego 90-tih...
[ llux @ 04.07.2009. 14:09 ] @
Ja ovde znam 3 ugasene firme i bar 500 radnika koji su u tim firmama radili. Tako da nije izmisljeno. Lesli imamo sada, ovde je pitanje za blizu buducnost. Sada ne bismo preziveli krizu devedesetih. Plata je bila 3 marke. Za te 3 marke moji kupe 30 vekni hleba i stave u zamrzivac. A danas se ne moze kupiti toliko hleba ni za 3 evra a kamoli za 3 marke, jedan i po evro
[ filip_caca @ 04.07.2009. 14:37 ] @
srpski predsednik za 5-6 godina crnac 100%
[ Igor Gajic @ 04.07.2009. 14:57 ] @
Tokom 90-tih narod je barem imao nesto u slamarici. Siva ekonomija je zato i radila. Bila je potraznja i naravno stvorila se ponuda (sverc).

Ako ovako nastave 90-te ce izgledati kao piknik...
[ mulaz @ 04.07.2009. 15:04 ] @
ja konkretno znam, za prilicno velik broj ljudi, koji su radili u smederevskoj zelezari, i koji su u poslednjih 10 godina gubili posao tamo (mislim na one, fizicke radnike, NE na inzenjere, managere,...). Jako puno tih ljudi je naviklo na nacin rada gde se nista ne radi, malo se dolazi na posao, i onda iz vazduha dodje lepa plata. Neki od tih ljudi (poznajem ih licno za dvocifren broj takvih), koji zive u selima oko smedereva, imaju kod kuce razne njive, sljivare, polja, vocnjake,.... gde bi moglo da raste sta hocu. Vecina tih ljudi nece da radi na njivi, jer tamo treba da se radi.

A sta je sa onim vocem koje pak uzgaje? Jel neko nekad pogledao na recimo Fructal sok pozadi, gde pise odakle je voce? Dosta tog voca je iz srbije i okoline. Znaci Fructal kupi jeftino voce, vozi u sloveniju, i onda skupo prodaje sok. A recimo ajvar napravljen u makedoniji/bugarskoj.

Ajde sad neka mi neko objasni, zasto ne bi mogao da pravi sok ili ajvar, ili pecene paprike u teglama u srbiji?

Ja vidim samo jedan dupli razlog:
- Kao prvo seljak nece da radi, jer je navikao da sedi i dobija platu...
-... a i preduzetnik koji bi trebao da nabavi masine, investira u firmu i preradjuje voce/povrce od seljaka nece da radi, jer sad nesto "mucka", malo svercuje, prodaje maglu i ne treba toliko da radi da bi zaradio/ukrao neke pare, a i kad ga uhvate, potplati tamo nekog, i jovo na novo.

Znam da sam izabrao samo jedan jako uzak deo privrede, ali za ovog znam da bi moglo da bude dosta bolje. A i mislim da i u svakoj drugoj grani privrede postoje slicne price.
[ filip_caca @ 04.07.2009. 15:49 ] @
danas videh u prodavnici,Beli luk Made in China wtf?
[ Srđan Pavlović @ 04.07.2009. 16:04 ] @
Kupis jedan domaci i jedan taj kineski, i onda
poljubis zenu posle ovog i onog i utvrdis jel
moze da prepozna koji je domaci.

Ako ne moze, siguran je.
[ stil @ 04.07.2009. 16:07 ] @
Citat:
mulaz

Ja vidim samo jedan dupli razlog:
- Kao prvo seljak nece da radi, jer je navikao da sedi i dobija platu...
-... a i preduzetnik koji bi trebao da nabavi masine, investira u firmu i preradjuje voce/povrce od seljaka nece da radi, jer sad nesto "mucka", malo svercuje, prodaje maglu i ne treba toliko da radi da bi zaradio/ukrao neke pare, a i kad ga uhvate, potplati tamo nekog, i jovo na novo.

Ja stvarno neću da budem ničiji advokat, ali "seljak" , dakle čovek koji obrađuje zemlju i tako zarađuje za život (sedi i dobija platu) ? Prvi put čujem za tako nešto.

[ bachi @ 04.07.2009. 16:19 ] @
Verovatno hoće da kaže da su naši matorci za vreme SFRJ navikli da ih ima i do 5 ljudi koji rade na jednom radnom mestu (u prevodu, lade (kokošija) jaja kutlačom) i da su za to primali plate na vreme, koje nisu bile tako male, te dobijali stanove, te raznorazne povlastice kada se nešto kupuje preko firme, itd.

Odavno toga više nema, ali je ostala ta navika da se što manje radi.

Drugi problem, kad smo se već dovatili seljaka i njive, pošto sam i ja kao neki seljak (ljakse) :), pošto imam nekih 350 sadnica šljiva jeste što seljaci neće da se udruže i da zajedno rade i da zajedno prodaju to, već svako radi za sebe, a komšiji naravno neka crkne krava.

A ima i onaj problem, koji je specifičan za moje selo, a to je da NEMA KO DA RADI za dnevnicu. Takođe, tu je i pitanje otkupne cene, jer me muka uhvati kada otkupe od mene šljivu za čitavih 17 dinara po kilogramu, a ista takva šljiva posle u prodavnici košta 120 dinara/kg u prodavnici, pa te uhvati muka i osetiš se nekako poniženo i pokisnuto.

Ova zemlja treba da proizvodi ono što može, a to je - hrana. Hranu, koliko god da je proizvedeš, prodaće se, jer ljudi moraju da jedu, ali kako su svi iz sela otišli za Beograd i u Beogradu ili ne rade uopšte, pa su teret i sebi i drugima, ili rade za 20000 dinara, pa kukaju da im je malo, pa su opet teret sebi i drugima, umesto da imaju voćnjake, plastenike, staklenike i ostala čuda i da uzimaju mnogo veću kintu.

E, kada bi se ljudi vraćali na selo, kada ovi što su po selima ne bi bežali u gradove, kada bi sklonili ovu lopovsku bandu sa vlasti i postavili neke manje lopove, kada bi ova zemlja našla načine da stimuliše poljoprivredu, sve bi bilo mnogo bolje, hrane bi imalo, posla bi imalo i ne bi sad vodili ovaj razgovor.

Ali pretpostavljam da je najlakše sve privatizovati bud za što, pa te pare spucati, ali šta onda?

Ah da, takođe treba pronaći način, te narodnog neprijatelja broj 1, zahvaljujući kome kada uđem u prodavnicu (koja je, opet, njegova) ne znam da li da se smejem onako ludački ili da plačem kada vidim kako je nabio cene.
[ llux @ 04.07.2009. 16:32 ] @
Kakva poljoprivreda. Pa jeftinije mi je da kupim na primer paradajz nego da obradjujem zemlju. Ne gledajte trenutnu cenu, nego kad ga bude bilo u izobilju. Takodje ja hranio svinju, odose pare kao da sam je kupio. Pa ako mi se jede meso, kupicu koji kg, sta ce mi svinja da trosim pare na nju. To se isplati samo ako nemas druga posla i da ti nista u zivotu ne treba osim hrane pa sve vrtis u krug
[ žutokljunac @ 04.07.2009. 16:43 ] @
@bachi

Moj drugar radi kod nekog jakog privatnika i to baš na otkupu voća od seljaka. Dao je otkaz u jednoj velikoj banci i prihvatio taj posao. Te firme koje vrše otkup od polj. proizvođača, stavljaju u svoje hladnjače i kasnije izvoze. Koja je to mafija. Pa moj drugar dođe na kafu, a u torbi 60 soma evra, pa kaže moram još u dve banke jer nam daju samo po 20 soma, a trebam večeras da jurim jer je sezona otkupa. A država na te mafijaške cene otupa ima odgovor - to nije posao države, to niveliše tržište, zakon ponude-potražnje, bla, bla...
Koji lopovi. Obogatiše se na grbači polj. proizvođača koji rintaju u polju. Osećam da i ministri imaju tal u svemu tome.
Bila je o tome emisiji na RTS-u pre neki dan.
A Hrvati daju velike subvencije, pa njihovi proizvođači pšenice, ( a to je kultura koju je najlakše uzgajati ), uzimaju velike pare i kažu da im je dobro. Pa posle kaži da država nema udela u tome.
[ bachi @ 04.07.2009. 16:51 ] @
Citat:
llux: Kakva poljoprivreda. Pa jeftinije mi je da kupim na primer paradajz nego da obradjujem zemlju. Ne gledajte trenutnu cenu, nego kad ga bude bilo u izobilju. Takodje ja hranio svinju, odose pare kao da sam je kupio. Pa ako mi se jede meso, kupicu koji kg, sta ce mi svinja da trosim pare na nju. To se isplati samo ako nemas druga posla i da ti nista u zivotu ne treba osim hrane pa sve vrtis u krug

Znam, zato i tvrdim da država treba da odradi svoje da bi se tebi itekako isplatilo da gajiš svinje i prodaješ. Em što bi tada imao šta da jedeš, em bi imao i kintu od toga, a ovako je mrka kapa.

Citat:
žutokljunac: @bachi

Moj drugar radi kod nekog jakog privatnika i to baš na otkupu voća od seljaka. Dao je otkaz u jednoj velikoj banci i prihvatio taj posao. Te firme koje vrše otkup od polj. proizvođača, stavljaju u svoje hladnjače i kasnije izvoze. Koja je to mafija.

Znam. :( I oni diktiraju cene, ali opet, kada bi se seljaci ujedinili :), ne bi mogli da im diktiraju cene tako lako. A i kada bi se ujedinili, sami bi investirali u jednu ili više hladnjača i zaobišli bi tu gamad.

Znači, uvesti subvencije za poljiprivredu te stimulisati seljake da ostanu tu, a možda bi neko i iz grada došao u selo da radi, promeniti ovu bagru što nas ubi sa vrha, te iskoreniti korupciju, tj. svesti je na najmanju moguću meru, te eliminisati raznorazne Delte, tj. monopole i ova zemlja će početi da liči na nešto.

Čoveče, bejah u Tempu pre neki dan, pa čovek polako, ali sigurno zaokružuje ceo proces od proizvodnje do maloprodaje. Tako da su tu raznorazne Miško marke tipa Favola, Fedela, Aduti, Mistrali... Užasno. :(

Ali je meni nejasan narod koji i dalje glasa za jedne te iste, narod koji ćuti i trpi. Neverovatno, ko da sam u zoni sumraka.
[ irule @ 04.07.2009. 17:20 ] @
Citat:
mulaz: Vecina tih ljudi nece da radi na njivi, jer tamo treba da se radi.

A mozda im se i ne isplati.
A ne isplati im se bas zato sto mogu seljaci da naprave i pasulj i ajvar i sta god hoces ali ce vecina ljudi onda kupiti djubre u maksiju koje je 6 puta jeftinije bez obzira na kvalitet i poreklo jer su ljudi u besparici. A seljacima se ne isplati da prodaju u bescenje i ne mogu da budu konkurentni na tom polju. Pogledaj cene bilo kog povrca na pijaci i uporedi ih sa cenama od pre 6-7 godina, iste su.
Ko je onda lud da ide svesno u propast?

Citat:
Znam da sam izabrao samo jedan jako uzak deo privrede

Izabrao si pogresan deo, deo koji je najvise nastradao kretenskim vodjenjem ove drzave i besmisleno je zrtve proglasavati krivcima.
[ stil @ 04.07.2009. 17:33 ] @
Fora je imati da prodaš nešto u vreme kad se traži a niko ga nema. Ljudi koji imaju staklenike dobro zarađuju jer uvek imaju prvo zrno koje je i najskuplje (odnosno ako treba imaju ga tokom čitave godine) . Tako nešto rade oni sa hladnjačama za one kulture koje mogu da se zamrznu. Kupe jeftino malo sačekaju kad ga nema na tržištu i prodaju ga skuplje. Što se kaže i zemljoradnici i vreme radi za njih. Rešenje za zemljoradnike je svakako udruživanje jer ako žele da ponude svoju robu bilo gde to ne mogu sa 100kg paradajza ili već čega, već se ugovori za trgovinske lance prave na veliko.
[ Ivan Dimkovic @ 04.07.2009. 18:00 ] @
Citat:
mulaz
A sta je sa onim vocem koje pak uzgaje? Jel neko nekad pogledao na recimo Fructal sok pozadi, gde pise odakle je voce? Dosta tog voca je iz srbije i okoline. Znaci Fructal kupi jeftino voce, vozi u sloveniju, i onda skupo prodaje sok. A recimo ajvar napravljen u makedoniji/bugarskoj.

Ajde sad neka mi neko objasni, zasto ne bi mogao da pravi sok ili ajvar, ili pecene paprike u teglama u srbiji?

Odakle ti to da se ne proizvodi - imas cudo proizvodjaca sokova u Srbiji, a i proizvodjaca te hrane u teglama.

Fruktal kupuje odakle im se isplati - mozda je to i neki dil, ko zna... U svakom slucaju, niko ne bije "srpskog seljaka" da prodaje Fruktalu ako mu se ne isplati, niti mu iko brani da sam iscedi svoje voce i napravi sok.

Problem je nesto sto bih ja nazvao "ne-faktorom" , ono "nista ne moze"...
[ mulaz @ 04.07.2009. 19:05 ] @
E, da jos jednom objasnim sta sam mislio :)

Citat:
Ja stvarno neću da budem ničiji advokat, ali "seljak" , dakle čovek koji obrađuje zemlju i tako zarađuje za život (sedi i dobija platu) ? Prvi put čujem za tako nešto.

Mislio sam na ljude, koji zive na selu, ciji roditelji/babe,dede su radili na poljima, sinovi i kcerke se za vreme komunizma zaposlili na nekoj 'administrativnoj' poziciji gde se samo sedelo, a sad vec n godina sede kuci nezaposleni, njive im stoje neiskoristene, a cela porodica zivi na racun jedne 'tetke iz nemacke'. A takvih bar u selu od moje babe i dede ima mnogo. A verujem da i u drugim selima.

Citat:
A ima i onaj problem, koji je specifičan za moje selo, a to je da NEMA KO DA RADI za dnevnicu.

E to! Ili mozda slucajno u tom selu nema nikoga bez posla koji bi mogao to da radi? :D

Citat:
Kakva poljoprivreda. Pa jeftinije mi je da kupim na primer paradajz nego da obradjujem zemlju. Ne gledajte trenutnu cenu, nego kad ga bude bilo u izobilju. Takodje ja hranio svinju, odose pare kao da sam je kupio. Pa ako mi se jede meso, kupicu koji kg, sta ce mi svinja da trosim pare na nju. To se isplati samo ako nemas druga posla i da ti nista u zivotu ne treba osim hrane pa sve vrtis u krug

Pa bas to kazem... cela porodica bez posla, imaju 'n' hektara zemlje, a sede kuci po ceo dan, kao ono 'nema posla'. Nisam mislio na one sto vec imaju neki bolji posao, ili one sto zive u gradovima. Nisam ni mislio da ti sad gajis 10kg paradajza, nego sam mislio na veliko, znaci za prodaju.

Citat:
A ne isplati im se bas zato sto mogu seljaci da naprave i pasulj i ajvar i sta god hoces ali ce vecina ljudi onda kupiti djubre u maksiju koje je 6 puta jeftinije bez obzira na kvalitet i poreklo jer su ljudi u besparici.

Opet... ne pricam o tegli dve... nego masovno. Znaci tone ajvara. Sto ne bi neka domaca firma pravila i to djubre? Imam ja jednog najjeftinijeg iz supermarketa u frizideru, na njemu pise da je napravljen u Makedoniji. Kako se njima isplati, a u srbiji ne?

Citat:
Rešenje za zemljoradnike je svakako udruživanje

Tako je... ali sad ti to njima objasni.... :))

Citat:
Odakle ti to da se ne proizvodi - imas cudo proizvodjaca sokova u Srbiji, a i proizvodjaca te hrane u teglama.

Da, ima, ali izgleda da ne dovoljno... Hteo sam da kazem da je profit na ajvar/sok veci od profita na papriku/voce, i da se vise isplati prodavanje takvih, gotovih produkta.
[ Ivan Dimkovic @ 04.07.2009. 19:13 ] @
Citat:
mulaz
Opet... ne pricam o tegli dve... nego masovno. Znaci tone ajvara. Sto ne bi neka domaca firma pravila i to djubre? Imam ja jednog najjeftinijeg iz supermarketa u frizideru, na njemu pise da je napravljen u Makedoniji. Kako se njima isplati, a u srbiji ne?

Pa dodjavola, ima bre domaceg ajvara u tegli :)

http://www.b92.net/info/vesti/...10&dd=26&nav_id=179209

Citat:

Tako je 70 proizvođača iz Srbije dobilo novac za modernizaciju i izvoz, što je do sada rezultiralo ugovorima za izvoz vrednim tri miliona dolara.

Srbi izvoze svoj ajvar u USA, a uvoze jeftini iz Makedonije i Turske :-)

Uzgred, cisto sumnjam da mozemo da ubijemo Turke po ceni a i kolicini.
[ BluesRocker @ 04.07.2009. 19:16 ] @
^ Baš sam hteo da prokomentarišem to za Fruktal. Kod nas ima baš dosta proizvođača sokova, a trenutno Next i Nektar imaju u ponudi stvarno sokove vrhunskog kvaliteta. Našim poljoprivrednicima pojava Fruktala može samo da koristi jer pojačavaju konkurenciju i samim tim dižu otkupnu cenu (dok i njih ne kupi Koka kola :) ).
[ maliradojca @ 04.07.2009. 19:35 ] @
Skoro sam na Rauh soku procitao da se proizvodi u Srbiji. A Next sok je meni bio najbolji sok koji sam pio, ali dok ga nije s'ebao vlasnik iz Subotice.I sada je dobar, ali onaj stari je bio neprevazidjen.
I ajvara ima dosta, oni najgori iz Idee i iz Maxija(njihovi brendovi) su solidni a kostaju ispod 200 din po tegli. Mada ne mogu da se porede sa domacim(kucna radinost),ali cak i oni su bolji od Podravkinih i ostalih ne-srpskih.
[ žutokljunac @ 04.07.2009. 20:53 ] @
U svakom slucaju, niko ne bije "srpskog seljaka" da prodaje Fruktalu ako mu se ne isplati, niti mu iko brani da sam iscedi svoje voce i napravi sok.

Jeste, a i niko mu ne brani da odnese maline i jagode na severni pol, da ih drži zamrznute, pa kad skoči cena, da ih lepo proda.
Kako imaš opravdanje za ovakve stvari? Čista nebriga države koju koriste razni bizmismeni. Ustvari, rade u talu. Žale se da je prošle godine otkupna cena bila 2,4€/kg, a oni tapkali po 2,8, pa nisu mogli duplo da zarade. Navikli, uložim milion, uzmem za 3 meseca 2 miliona, a posle ladim bubrege i tapkam mašine i opremu.
[ drbogi @ 04.07.2009. 21:04 ] @
Nije tačno da su cene u otkupu polj. proizvoda niske, one su takve, da oni koji otkupe polj. proizvode, hladnjače, imaju zaradu kada to izvezu.
Dakle, cene su u otkupu evropske posmatrane u evrima. Veliki problem je što inputi u proizvodnju, nisu takođe po evropskim cenama. Gorivo, energija, đubrivo, hemikalije, sve je to skuplje nego u okruženju. Ako tome pridodamo kurs domaće valute koji je nestimulativan za izvoznike, dolazimo do uzroka problema neispaltivosti bilo kakve proizvodnje.
Dobar deo učesnika u lancu je već zaradio svoj profit pre nego seljak sazna cenu svog proizvoda. Država ume i da zakasni a ida slaže, kada su subvencije u pitanju.
Ako bi svi u lancu ostvarivali zaradu, što je potpuno normalno, cene proizvoda ne bi bile uopšte konkurentne, kao što često ume da bude sa malinama.

Ideja oko udruživanja proizvođača u sferi plasmana je besmislena. Oni su se već udružili preko firme koja im je to otkupila, prodali ili poverili su svoj proizvod njima, hladnjača ima ograničen kapacitet, nema tu previše prostora u ukrupnjavanju ponude. Pravi potez koji bi mogao da snizi cenu proizvodnje je udruživanje u sferi proizvodnje, ali to je nemoguće postići, jer je zadrugarstvo i kao ideja i kao praksa diskreditovano, kao i akcionarstvo uostalom. Dok su sudovi ovakvi kakvi jesu, od te priče nema ništa.
Ista je stvar i sa podizanjem sopstvenih hladnjača, brzo bi došli do toga, da bi proizvođači napuštali proizvodnju i prelazili u tabor otkupljivača, što je skroz i logično, ako tu ima zarade, a u proizvodnji ne.

Fama o visokim zaradama po staklenicima, ima smmisla kada su po sredi usko ciljani proizvodi, koji nisu jestivi, cveće, određene sadnice. Na paprici i paradajzu teško da će neko da se obogati, te priče služe da se pokupi lova od bankara, pošto i oni veruju u te predrasude. Energija je preskupa, tu sva priča pada u vodu.

Još jedna nelogičnost, koja mi onako bode oči, je ta priča kako seljaci ne rade ništa, i kako smo mi lenj narod. Da jeste tako, sela bi bila prepuna, sve lenštine bi tamo išle, tamo je raj za njih. Dakle, ili su lenštine po gradovima, pa ove lenštine teže da idu tamo, ali ni to nije tačno, jer opet naši ljudi su u drugačijem političkom sistemu cenjeni radnici. Svi zaključci idu ka tome da je državna politika krivac.

[Ovu poruku je menjao drbogi dana 04.07.2009. u 22:29 GMT+1]
[ stil @ 04.07.2009. 21:50 ] @
To što pričaš je obična demagogija. Uporediš cenu otkupa nečega sa cenom tog zapakovanog proizvoda u prodavnici i sve ti je jasno. Koliko se u cenu koju plati kupac ugradi hladnjača i trgovac . Udruživanje proizvođača u sveri plasmana a i proizvodnje je uobičajena stvar u Evropi i to je način da se spreči prelivanje novca iz džepova onih koji su najviše doprineli stvaranju datog proizvoda u džepove onih koji su u tom lancu dalje od "motike". To nije ništa novo, taj mehanizam zaštite proizvođača se pokazao veoma efikasnim. Što se tiče staklenika, ako se primeni sve ono što agronomi preporuče u toku proizvodnje ne može da omane. Uvek ima onih koji će da plate više za proizvod u trenutku kada ga nigde nema na tržištu . Tako je uvek bilo i biće. Što se tiče cveća pa i cveću treba energija za zagrevanje tako da...
[ Lesli Eldridz @ 04.07.2009. 22:05 ] @
Citat:
woodpecker: Npr. hoću da hrana u Srbiji ne košta skuplje nego u drugim zemljama. Npr. hoću da legalno otvorim Paypal nalog. Npr. hoću da vozim nov auto koga sam zaradio za 3-6 meseci, a ne krš star 25 godina za koji moram 2 godine da radim.

A jel neces pirosi i golf kolu? Kakvi mislioci. Sirotinjo, i bogu si teska.
[ mrle 011 @ 04.07.2009. 22:42 ] @
ja sta god da ovde napisem, neko mi obrise.
daj da probam jos jednom ...

kernel, kakve veze ima ovaj tvoj post, o ljubljenju zena i belom luku, sa temom?

Citat:
Kernel-1: Kupis jedan domaci i jedan taj kineski, i onda
poljubis zenu posle ovog i onog i utvrdis jel
moze da prepozna koji je domaci.

Ako ne moze, siguran je.

... ili si i ti jedan od onih?
[ drbogi @ 04.07.2009. 22:54 ] @
@stil
Sve vreme sam imao u vidu otkup za izvoz, a ne za plasman na domaćem tržištu. U svakom slučaju uporedi berzanske cene sa domaćim, pa će ti sve biti jasno. Uvek su cene polj. proizv. kod nas bile više od berzanskih.
Udruživanje VELIKIH evropskih ili američkih proizvođača ima logike, jer svojom veličinom imaju snagu i potencijal da utiču na cenu u procesu prodaje. U Srbiji nema dovoljno udruženih proizvođača, npr. maline čak i da se svi udruže, to je veliki broj sitnih poseda, tako da oni nemaju istu snagu, a nema ni logike da se udružuju ovi iz Arilja i ovi iz Rađevine, svaki sa po manje od hektara pod malinom.
Zaluđivanje veličinom i snagom nam lepo pristaje, ali ne donosi velike koristi. Podsetio bih te da su naši udruženi malinari toliko preterivali sa cenom, da su Poljska i Čile tu preoteli primat, jer su ponudili proizvode po konkurentnijoj ceni. To je rezultat našeg udruživanja u plasmanu robe.

U proizvodnji kroz ukrupnjavanje,ima puno više prostora za snižavanje cene koštanja proizvoda, to je ispravan put, ali nemoguć, jer su soc. krupni kombinati, ponovo rasparčani, umesto da postanu AD.

I za staklenike važi ista priča, sve vreme posmatram naše proizvode u odnosu na Evropsku konkurenciju.
Npr. mađarski i kineski beli luk, jeftiniji je u nabavci, mogu naši staklenici biti puni istog, trgovci će nabavljati gde je povoljnije. Isto važi za Izraelski bostan, grožđe iz Čilea, itd.
Pa kod nas u Sremu, se pored puta prodaje uvozni bostan, na samom početku sezone, tek kasnije stigne domaći.

Sve ovo ne pišem da branim domaće preprodavce i lopove, ne brini, ali, kao dan je jasno da je rešenje u snižavanju cene koštanja hrane, jer ako se ta cena ne spusti, trgovci neće ni kupovati od naših proizvođača, kao što već rade sa npr. belim lukom.

Za ozbiljnu državu, koja zaista želi da uredi tržište, monopol npr. Delte, se ne postavlja kao problem i ovde to može preko noći da se reši, samo ako se želi. Tek je prava demagogija, svaljivati krivicu na Miškovića, a ne na one koji su ga stvorili i koji mu to omugućavaju da radi. On je samo posledica, ništa više od toga.
[ Srđan Pavlović @ 04.07.2009. 23:01 ] @
Citat:
ja sta god da ovde napisem, neko mi obrise.

Pa nije bas tako. Ali ako ti je neko vec obrisao, imao je razlog, nemoj biti uporan...
Citat:
daj da probam jos jednom ...

...pa stalno jedno te isto probavati.

Moj post je odgovor nekome ko je pomenuo kineski
beli luk, tj. savet kako da proveri da li je dobar za paprikas.

Citat:
... ili si i ti jedan od onih?

Nisam, ne brini. Svoj sam. :)

Na temu - PDV ce da povecaju, dodatno ce maksimalno skresati
sva drzavna davanja, plate nece smanjivati, ali ce one realno
pasti zbog inflacije, tj realno ce standard biti nizi, ja se secam moja
plata defektoloska je bila blizu 500e, sad je oko 450, znaci samo pada...
..sa druge strane cene u dinarima rastu, za neku osnovnu potrosnu robu..
Ljudi ce se malo vise okrenuti sebi i svom poslu i manje ce gledati komsijinu
kravu jer za to nece imati vremena, ako oce da prezive. Eto... moja vizija ;)
[ Ivan Dimkovic @ 04.07.2009. 23:05 ] @
Citat:
zutokljunac
Kako imaš opravdanje za ovakve stvari? Čista nebriga države koju koriste razni bizmismeni. Ustvari, rade u talu. Žale se da je prošle godine otkupna cena bila 2,4€/kg, a oni tapkali po 2,8, pa nisu mogli duplo da zarade. Navikli, uložim milion, uzmem za 3 meseca 2 miliona, a posle ladim bubrege i tapkam mašine i opremu.

A sta ti hoces da drzava uradi?

[ žutokljunac @ 04.07.2009. 23:12 ] @
Pa npr. da daje veće subvencije ili da oformi razvojnu banku. Ne da dopušta da se drugi bogate na muci polj. proizvođača ili da dopušta stranim bankama tako visoke kamatne stope. Ili kao što hoće da izdaju neke vrednosne papire. Nisam shvatio kako će to da šljaka, ali mislim da će se u njih upisivati količina proizvodene kulture, pa da će onda na nekoj vrsti berze ti ljudi moći svoj proizvod da prodaju po povoljnijim cenama nego sada kada ih ucenjuju.
[ Ivan Dimkovic @ 04.07.2009. 23:22 ] @
Citat:

Pa npr. da daje veće subvencije

A ko ce, i odakle da placa te subvencije? Koliko mi je poznato, srpski budzet je u teskom deficitu - samo jos 'fali ogromna subvencija poljoprivrednih proizvoda, prosto se ne zna sta ce sa lovom :)

Na kraju krajeva, izvini, a zasto bas njih da subvencionisemo? Sto ne bi subvencionisali i proizvodnju bilo cega drugog ili bilo koju drugu privrednu delatnost koja donosi pozitivan bilans drzavi... sto su seljaci bitniji od ostalih gradjana u Srbiji?

Citat:

ili da oformi razvojnu banku

Daleko je lakse da uvede strozija pravila za privatne banke koja bi onemogucila lihvarenje - medjutim, i sam znas da je deo izvrsne vlasti u Srbiji direktno u sukobu interesa jer spada u bankarski lobi.
[ pitikovski @ 05.07.2009. 00:11 ] @
Ma kakve subvencije, kakvi bakraci, drzava prvo treba da pocne da sprovodi zakon, da hapsi, da osudjuje, ali posto sami sebe ne mogu uhapsiti, onda nista.
[ Darko Nedeljković @ 05.07.2009. 00:54 ] @
Citat:
Uzgred, cisto sumnjam da mozemo da ubijemo Turke po ceni a i kolicini.

Zbog cega?
(laicko pitanje)
Nikad nisam bio u Turskoj, ali nekako zamisljam da je tamo klima nepovoljnija za vecinu useva a i ljudi hoce vecu mesecnu zaradu nego ovde...
[ stil @ 05.07.2009. 01:06 ] @
Ovde ima nekih zanimljivih linkova što se tiče maline koja je ovih dana aktuelna.

Cene maline u Velikoj Britaniji :

Tesco (£9.95 / Kg) 109.30x9,95 = 1087,535 din/kg

http://www.mysupermarket.co.uk...ries/Raspberries_in_Tesco.html

Sainsburys

(£8.84 / Kg) 109.30x8.84= 966,212 din/kg trenutna cena

Otkupna cena u Srbiji je 130din/kg

http://www.mysupermarket.co.uk...Raspberries_in_Sainsburys.html

Podaci iz 2002 godine
World (2002 FAO) - 414,031 MT or 911 million pounds. The world production figures here are for raspberries only, as the FAO does not keep separate statistics on blackberries. Raspberries are produced in 37 countries worldwide on about 184,000 acres. Average yields are about 5000 lbs/acre

United States (2002 USDA). 78,528 MT or 173 million pounds. Virtually all brambles are produced in Oregon, California, and Washington. The total value of the industry is about $112 million/year, produced on just under 25,000 acres.

http://www.uga.edu/fruit/rubus.html

Vidi se da se ne koristi pravilno izvozni resurs Srbije.

Neki komentari
http://www.seebiz.eu/en/corpor...s-due-to-high-price,18815.html

...

[Ovu poruku je menjao stil dana 05.07.2009. u 02:26 GMT+1]
[ musicmaster @ 05.07.2009. 01:42 ] @
Od čega će narod u Srbiji da živi za 5-6 godina?
Od davanja saveta ostatku sveta.

Ko pa bolje ume da se snađe od nas?
To što se sad nešto sekiramo, to je samo uticaj medija i "sveopšteg haosa",
razmaženost se da popraviti.
Filozofiranje će morati da se svede na minimalni nivo.

A ima i ona varijanta sa meditiranjem..
Sedneš, prekrstiš noge u neki odgovarajuć položaj i kreneš sa zamišljanjem narandžastog kruga,
zatvorenih očiju dišeš polako.... u nekom blagom ritmu...
... vreme postaje nebitno.... i tako dalje, i tako dalje....

Ma ima milion načina, i samo jedno prokleto pitanje - "Šta ako?"
[ drbogi @ 05.07.2009. 03:07 ] @
Evo koliko se plaća malina u otkupu u Poljskoj.
Citat:

2009-07-02
Poland: low prices of raspberries for processing
Processing plants buying raspberries aren't satisfied with quality of fruits delivered to the plants. A lot of raspberries can be only classify in II class due to adverse weather conditions.

The prices of such fruits are much lower than for raspberries classified in I classes. On Wednesday, July 1 in lubelskie province the price of raspberries in class II was from 2.20 to 2.70 PLN (0.50-0.61 euro)/kg.

2009-06-29
Poland: purchase of industrial raspberries already started
In Poland the lubelskie province is famous for big production of raspberries. About 80 % of raspberries in Poland are produced in this province.

At the end of last week processing plants in lubelskie province started purchasing of industrial raspberries. The first purchase price in purchasing centers was about 3.80 PLN (0.83 euro)kg and the price of raspberries delivered to the plants was 4.00 - 4.10 PLN (0.88-0.90 euro)/kg. Last year the average price of industrial raspberries was 4.30 PLN (0.94 euro)/kg.

http://www.fresh-market.pl/en/...s/fruit/raspberries;1951159211

a ovde je cena po kojoj se izvozi, iz Poljske u Nemačku uglavnom. Tu je i odgovor zašto Nemci preferiraju maline iz Poljske, a ne iz Srbije.

Citat:

Export of Polish cooled and frozen raspberries in 2008
According to Analytical Centre of Custom Administration (CAAC) in 2008 Poland exported 32.5 thousand t of cooled raspberries and 45.5 thousand t of frozen raspberries i.e. by over 30 % more than in 2007.

Also The value of export of Polish cooled raspberries increased by over 40 % to 45 million euro and for frozen raspberries the value of export increased twice to 91.5 million euro. In 2008 the average export price of cooled raspberries was 1.38 euro/kg by 0.09 euro/kg higher than in 2007 and the export price of frozen raspberries was 2.01 euro/kg i.e. by 0.69 euro/kg more than the previous year.

[Ovu poruku je menjao drbogi dana 05.07.2009. u 04:20 GMT+1]
[ stil @ 05.07.2009. 08:39 ] @
Ti govoriš o (raspberries for processing) - maline za industrijsku preradu ili ti II klasa. Takve maline otkupljuju fabrike za preradu voća da bi pravili sokove, marmelade i ostalo i to nisu one koje se mogu naći u supermarketima u pakovanjima od 200 gr. Ne možeš porediti babe i žabe. Ja sam govorio o I klasi . U tvojem tekstu se o njima u opšte ne govori tako da se ne može vršiti poređenje.
[ žutokljunac @ 05.07.2009. 08:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A ko ce, i odakle da placa te subvencije? Koliko mi je poznato, srpski budzet je u teskom deficitu - samo jos 'fali ogromna subvencija poljoprivrednih proizvoda, prosto se ne zna sta ce sa lovom :)

Zavisi kako gledaš na subvencije. Ti gledaš na to kao na poklon, a subvencija bi trebala da bude mehanizam pomoću kojeg država razvija svoju privredu i dugoročno dobija, jer joj se kasnije sve to vraća kroz fiskalne prihode, kao i na mnogo drugih načina. A poljoprivreda za sobom vuče niz drugih privrednih grana, npr. prehrambenu industriju. Od nečega mora da se počne, pa tako i u poljoprivredi od nečega mora da se krene.
Kao što vidiš, Srbija proizvodi četvrtinu ukupne svetske proizvodnje malina, tj. svaku četvrtu koju ova planeta stavi u svoje kolače, sokove, bombone, sladolede, lupam... tako da bi Srbija, tj. srpski proizvođač, trebao da diktira cene, a ne da mu cene diktriraju drugi. Ako držiš četvrtinu svetske proizvodnje, i ako ti je prvi takmac zemlja koja je na drugom kontinentu i zemlja koja svoju proizvodnju koristi za svoje potrebe, onda bi ti u ovom delu sveta, trebao da određuješ cenu, a ne da dozvoliš da to čini drugi. A pogotovu ne da dozvoliš, da takav resurs koristi neki glavonja u džipu, sa crnim sunčaniom naočarima. Izvini, ali je tako.

Edit: A znaš koji je izgovor kada seljacima plaćaju manje, tj. kada im plaćaju onoliko koliko oni misle da treba. Znaš šta im kažu? Cenu određuje rod u Poljskoj. Ove godine su Poljaci imali dobar rod. Cena je takva na ostalim robnim berzama u okruženju i sl. Nije tako. Cenu određuje onaj ko najviše proizvede, a to smo mi. Ne može Poljak da određuje cenu. Nikako to ne može osim kod nas. A zašto je to tako, pa mislim da ti je jasno.
Ja bih stavio cenu od 5€ po kilogramu, pa neka se gospoda po Engleskoj, Italiji, i ostali potrude da smanje marže, baš me briga šta će da rade, neka sami proizvode ako mogu. Ja tražim ovoliko i tačka.
[ bachi @ 05.07.2009. 09:54 ] @
Eh da... A sada i o mleku... Od moje ujne mafija otkupljuje mleko koje ima 4% mlečne masti za 14 ili 17 dinara (nisam siguran koja cifra od te dve) po litru. A mleko sa 2.8% mlečne masti je 50 - 60 dinara u maloprodaji. Blah.
[ Lesli Eldridz @ 05.07.2009. 10:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Na kraju krajeva, izvini, a zasto bas njih da subvencionisemo? Sto ne bi subvencionisali i proizvodnju bilo cega drugog ili bilo koju drugu privrednu delatnost koja donosi pozitivan bilans drzavi... sto su seljaci bitniji od ostalih gradjana u Srbiji?

Zato sto je ovo poljoprivredna zemlja, ako nisi ukapirao, i kao takva je u planu EU, kao poljoprivredni region. Zato mi je ako to po nekima nije nobles, ali tako je to, sta da radis, džudže.
[ maliradojca @ 05.07.2009. 10:09 ] @
Moze li neko da mi prevede ovaj tekst http://www.politika.rs/rubrike...she-od-izvoznika-iz-EU.sr.html
Pise da je Srbija ustedela 83 miliona eur,naspram 17 miliona eur nekih gubitaka zbog jednostrane primene trgovinskog sporazuma. Stvarno nisam razumeo tekst, jer verovatno verovatno masno lazu.
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2009. 10:19 ] @
Citat:

Edit: A znaš koji je izgovor kada seljacima plaćaju manje, tj. kada im plaćaju onoliko koliko oni misle da treba. Znaš šta im kažu? Cenu određuje rod u Poljskoj. Ove godine su Poljaci imali dobar rod. Cena je takva na ostalim robnim berzama u okruženju i sl. Nije tako. Cenu određuje onaj ko najviše proizvede, a to smo mi. Ne može Poljak da određuje cenu. Nikako to ne može osim kod nas. A zašto je to tako, pa mislim da ti je jasno.

Cek, zutokljunac - ispada da je Srbija vecinski snadbevac Evrope malinama, pa da moze da diktira cenu??

Koliko vidim, Rusija (28%), Poljska (11%) verovatno isto tako snadbevaju bogatu gospodu u Engleskoj (Nemci eto proizvode 5% pa valjda mogu sebe da namire ;-), jeste da Srbija ima 20% ali bojim se da to nije dovoljno da mozes olako da diktiras cenu.

A sto ja subvenciju seljacima gledam kao poklon? Pa gledam, iz prostog razloga sto niko drugi osim njih nema korist od tog poklona - stavise, zbog njihovog pumpanja cene zbog subvencija i zastitnih carina svi moraju da placaju vise poljoprivredne proizvode.

A vecina srpske kao i svih evropskih ekonomija, kao i vecina stanovnistva NE ZIVE od poljoprivrede. Medjutim, seljaci osim toga nemaju nista drugo da rade - pa mora da se "neguje" sa zastitnim carinama i subvencijama.

Citat:

Ja bih stavio cenu od 5€ po kilogramu, pa neka se gospoda po Engleskoj, Italiji, i ostali potrude da smanje marže, baš me briga šta će da rade, neka sami proizvode ako mogu. Ja tražim ovoliko i tačka

Vrlo sam siguran da bi oni i trazili toliko da mogu. Ocigledno nije tako.

Ko im brani? Zasto svako trazi od nekog drugog da mu nesto uradi - neka se gospoda seljaci ukrupne i bolje organizuju. Lako je kukati na lopovsku drzavu od koje ne mozes nista ocekivati.
[ stil @ 05.07.2009. 11:14 ] @
Nema potrebe subvencionisati proizvodnju npr. malina. Zbog toga što je to proizvod koji može dobro da se proda. Srbija nema toliko veliku konkurenciju na tom polju. Treba samo na neki način onemogućiti hladnjačarima da uzimaju sav prihod od proizvođača i tako uništavaju buduću proizvodnju zbog pohlepe. Rešenje bi bilo kada bi proizvođači imali svoje hladnjače i kada bi sami bez posrednika proizvod prodavali na tržištu po istoj izlaznoj ceni iz Srbije kao i do sada. Udruživanjem.
[ bachi @ 05.07.2009. 11:17 ] @
O tome sam ja pisao, ali... Bolje želeti komšiji da krava rikavela, nego se udružiti sa njim. Mentalitet je čudo. :(
[ drbogi @ 05.07.2009. 11:26 ] @
Mogu da se ukrrupne koliko hoće, ništa im ne vredi, kada su polazne pozicije u proizvodnji neizdržljive. Npr. cena goriva, je vrlo visoka, koristi se za obradu zemljišta, transport sa sitnih međusobno udaljenih parcela. Cena struje takođe, u Srbiji je još uvek za industriju viša cena nego za građane, koristi se za hlađenje i smrzavanje malina. Plus kurs €, koji destimuliše izvoz.
I tako dalje. Na taj način sve subvencije poljoprivredi se preliju uvoznicima nafte, ED, i ovima što trguju bojnim otrovima-pesticidima i naravno hladnjačama.
@stil
Ajde i da odgovorim, pa valjda je približniji pokazatelj cena otkupa i izvoza Poljske maline druge klase, nego cena konzumne maline po londonskim supermarketima?
Poredimo upravo to, otkupnu i izvoznu cenu maline, a ne hipermarkete u Londonu i Srbiji. Kao kada bi neko proizvođaču kafe u Brazilu, kao argument nudio cenu espresa u Beogradu!?
Znam da se razlikuju cene po klasama, da je naša malina ukusnija, ali nisam uspeo da pronađem cene 1. klase za poređenje, pa je ovo najpribližnije.

[ stil @ 05.07.2009. 12:32 ] @
Citat:
VALJEVO, 15.06.2009.

PRESS
Borba za cenu maline

U valjevskom kraju počela je berba maline, a puna sezona se očekuje za dve nedelje, a još nema dogovora o otkupnoj ceni. Proizvođači se nadaju ceni od dva evra, dok hladnjačari procenjuju da je realna cena za kilogram maline prve klase 100 dinara

Prve maline u valjevskom kraju stigle su u selima na nadmorskoj visini od oko 400 metara, a hladnjačari su manje količine maline otkupili za 120 dinara. Predsednik Udruženja hladnjačara Srbije Živojin Plavšić izjavio je za Press da još uvek nije postignut dogovor o otkupnoj ceni maline.

- Pregovaramo duže vreme, ali nikako da postignemo dogovor. Smatramo da je realna cena prvoklasne maline 100 dinara, a maline druge klase 80 dinara. Mi hladnjačari još se nismo usaglasili, jer hladnjačari iz Loznice stalno menjaju stavove i krše dogovor. Smatram da malinari moraju da prihvate ovu cenu, jer tako diktira tržište - kaže Živojin Plavšić.

.
.
.

Mladen Marić iz valjevskog sela Sušica, jedan od najvećih proizvođača maline u Kolubarskom okrugu, kaže da bi realna cena malina bila 200 dinara.
- Ako se uzmu u obzir sav naš trud, muka i rad, to bi bila najrealnija cena. Pogotovo što je ovogodišnji rod u našem malinjaku tri puta manji od prošlogodišnjeg, jer se dosta stabala maline isušilo. Svake godine se ponavlja ista priča. Ni sad, pred početak berbe, ne zna se koja će otkupna cena maline biti - kaže Marić, koji pod malinom ima više od jednog hektara, a malinarstvom se bavi skoro 15 godina.

http://www.pressonline.rs/page...mp;sectionId=56&view=story

Dakle, za prvu klasu hladnjačari predlažu 100 dinara za kilogram i sad kako to ode na preko 1000 dinara u supermarketu. Nije nego. Te cene nafte i ostalog su smejurija u odnosu na desetostruku razliku između ove dve cene.

Dodatak.
Sredite ovu opciju za brzu izmenu poruke, čas radi čas ne radi.

[Ovu poruku je menjao stil dana 05.07.2009. u 13:42 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2009. 13:12 ] @
Citat:
drbogi
Mogu da se ukrrupne koliko hoće, ništa im ne vredi, kada su polazne pozicije u proizvodnji neizdržljive. Npr. cena goriva, je vrlo visoka, koristi se za obradu zemljišta, transport sa sitnih međusobno udaljenih parcela.

Cena goriva u Srbiji je i dalje manja nego u Nemackoj (koja proizvodi onih 5% malina) a i od Poljske (http://benzinpreis.de/international.phtml)

Cena radne snage je, takodje, manja nego u Nemackoj ili Poljskoj.

Citat:

Cena struje takođe, u Srbiji je još uvek za industriju viša cena nego za građane, koristi se za hlađenje i smrzavanje malina.

Cena struje u Nemackoj je 20 centi po kw
Cena struje za firme u Poljskoj je 7-8 centi po kw http://www.energa-24.pl/oferta...wewnetrzny_moja_firma_standard

Kolika je cena kilovata u Srbiji za firme? Nesto mi se cini da je gotovo ista kao i u Poljskoj.

Citat:
Plus kurs €, koji destimuliše izvoz.

To jedino moze biti neki argument, cini mi se - ali veci izvoznik bi gotovo sigurno nasao resenje i za to. Gomila malih pilicara verovatno ne bi.
[ Igor Gajic @ 05.07.2009. 14:11 ] @
@Ivan

Neke stvari su jeftinije kod nas, ali zato Nemacka veoma stimulise poljoprivredu i daje prilicno velike subvencije svojim seljacima (farmerima). I kod njih je isplativo biti poljoprivrednik.

Subvencije(u €)

po 1 seljaku: 8,134
po hektaru: 405

http://farmsubsidy.org/DE

Kolike su kod nas ?

[ stil @ 05.07.2009. 14:28 ] @
Subvencija bi u ovom slucaju otisla u dzep preprodavca maline.
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2009. 14:43 ] @
Citat:

Neke stvari su jeftinije kod nas, ali zato Nemacka veoma stimulise poljoprivredu i daje prilicno velike subvencije svojim seljacima (farmerima). I kod njih je isplativo biti poljoprivrednik.

Nemacka moze da subvencionise njihove seljake jer imaju para, a poljoprivreda predstavlja 0.9% nemacke ekonomije (https://www.cia.gov/library/pu...he-world-factbook/geos/GM.html)

Sa druge strane, te subvencije su jako cesto zloupotrebljene i dobar deo njih zavrsi u velikim firmama i "snalazljivim" pojedincima - tako da neka idilicna slika vrednog seljaka koji dobija pomoc od drzave tu slabo drzi vodu.

Citat:

Subvencija bi u ovom slucaju otisla u dzep preprodavca maline.

Upravo to - EU "CAP" program je inace festival apsurda - ima cak i nasih ljudi koji su uspevali da otmu silne pare od CAP idiotarija kupovinom pa onda prodajom mleka i sl...

Meni uopste nije jasno po cemu to seljaci imaju specijalna prava u odnosu na druge... Mislim, ako ja sad hocu da proizvodim kazane ili drvena korita i to niko nece da kupi po ceni koja meni cini isplativost, sto ja ne dobijem od drzave "subvenciju"?
[ stil @ 05.07.2009. 15:11 ] @
U ovom slucaju se radi o tome da robu ima ko da kupi i da dobro plati. Problem je u tome sto zbog pohlepe vlasnici hladnjaca seku granu na kojoj sede. A drzava gubi izvoz i to mnogo ako se zbog toga proizvodnja ugasi.
[ Beltrammi @ 05.07.2009. 16:36 ] @
Citat:
Nemacka moze da subvencionise njihove seljake jer imaju para

zato i imaju para sto su svojevremeno subvencionisali malo po malo pa skoro sve grane poljoprivrede dok se nisu zalaufali. Znas kada bi Nokia uspela bez pomoci drzave ? Khmrr.
[ žutokljunac @ 05.07.2009. 17:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Meni uopste nije jasno po cemu to seljaci imaju specijalna prava u odnosu na druge... Mislim, ako ja sad hocu da proizvodim kazane ili drvena korita i to niko nece da kupi po ceni koja meni cini isplativost, sto ja ne dobijem od drzave "subvenciju"?

Imaju subvencije da bi bili konkurentni proizvođaču iz druge države koji možda ima povoljnije inpute i veće obradive površine. Znaš šta, kako ti gledaš, po tebi Srbija ništa ne bi trebala da proizvodi, niti da se ikome pomaže u bilo kojoj proizvodnji, pa sad, da l´je to poljoprivreda i kukuruz, ili su to farmerke, svejedno jer će Kinez ili neki Azijat uvek proizvesti mnogo jeftinije.
Ako tako gledaš, onda najbolje svi da krenemo da uvozimo iz Kine i da preprodajemo. Najgore je, što i jeste tako, ne samo u Srbiji već i u većem delu sveta. Uopšte nemam ideju šta bih da imam 100 soma evra. Šta bih proizvodio, kad će neko da uveze iz Kine i da bude nekoliko puta jeftiniji. Ako krenem trgovinu, ni tu nemam šta da tražim, jer i tu sve ide na količinu, pa nikako ne mogu biti konkurentan nekom lancu hyper marketa. Šta da radim? Da dođem u Nemačku kad nam ukinu vize i da prcam babe ko Šurda?
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2009. 18:25 ] @
Citat:

Imaju subvencije da bi bili konkurentni proizvođaču iz druge države koji možda ima povoljnije inpute i veće obradive površine. Znaš šta, kako ti gledaš, po tebi Srbija ništa ne bi trebala da proizvodi, niti da se ikome pomaže u bilo kojoj proizvodnji, pa sad, da l´je to poljoprivreda i kukuruz, ili su to farmerke, svejedno jer će Kinez ili neki Azijat uvek proizvesti mnogo jeftinije.

To nije tacno - ima Srbija mnogo stvari koje moze da proizvodi - ima i drugih zemalja u okruzenju pa opet proizvode svasta, imaju patente na razne stvari koje onda mogu da se delimicno proizvode u Kini a onda integrisu i testiraju na licu mesta, itd....

Da ti dam neke ideje:

- Namestaj
- Delove za namestaj
- Motorna vozila i delove za motorna vozila
- Preciznu mehaniku
- Visoku tehnologiju (ne obicne delove za kompove, vec namensku i medicinsku opremu)
- Kompozitne materijale i proizvode od njih
- Telekomunikacionu opremu (delovi mogu da se razvijaju u Kini, ali glavni IP ostaje u zemlji)
- Lekove (ovo se, hvala bogu, odavno radi i ne kukaju)
- Softver
- Avioniku
- Gradjevinski materijal, farbe, hemiju
- itd.. itd.. itd... ***ote koliko fakulteta ima u Srbiji, nije bas da su svi ljudi u Srbiji vidjeni za zemljoradnju

Jebote bio sam u Vestelu u Turskoj, koji je lider u Evropi po proizvodnji LCD televizora (mnogi koriste njihove white-label dizajne) ono ubijaju se od posla, nekoliko hiljada ljudi u fabrici - zapadni standardi... Ne kukaju kako Kinezi rade jeftinije, vec rade dobro i blizu su EU.

Idi na www.vestel.com - sve sto pricas za Srbiju mozes komotno da apliciras i na Tursku, pa eto - ljudi rade i stvaraju

Nemacka je lider u izvozu domacih proizvoda u Evropi a da se kladimo da sve sto oni prave moze da se napravi jeftinije u Kini - samo nije u tome stvar.

Jedino je poljoprivreda tamo subvencionisana a ona cini samo 0.9% ekonomije.

Citat:

. Najgore je, što i jeste tako, ne samo u Srbiji već i u većem delu sveta. Uopšte nemam ideju šta bih da imam 100 soma evra. Šta bih proizvodio, kad će neko da uveze iz Kine i da bude nekoliko puta jeftiniji. Ako krenem trgovinu, ni tu nemam šta da tražim, jer i tu sve ide na količinu, pa nikako ne mogu biti konkurentan nekom lancu hyper marketa. Šta da radim? Da dođem u Nemačku kad nam ukinu vize i da prcam babe ko Šurda?

Ma da, nista ne moze.

Kako li samo ekipa u okolini Srbije zivi - mora da im je sve na subvenciju a pare padaju sa neba :(
[ stil @ 05.07.2009. 18:51 ] @
Mislim da svaka zemlja treba da iskoristi onaj potencijal koji ima kada se radi o prirodnim bogatstvima. Srbija u ovom slučaju uz relativno mala ulaganja može da bude konkurentna u svetu po nečemu. Daleko veća ulaganja su potrebna u tehnologiju LCD televizora nego u par hladnjača. Da se razumemo ja sam za ulaganja u ovo što si naveo ali ne vidim ni jedan opravdan razlog da se ne zakuca očigledni zicer . Svaki uložen dinar u ovom slučaju će se vratiti u evrima sa kamatom.

[Ovu poruku je menjao stil dana 05.07.2009. u 20:01 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2009. 18:58 ] @
Svakako. Srbija vec danas drzi 20% trzista malina - izgleda je problem samo kome idu pare.

Takodje, upitno je da li razvoj srpske poljoprivrede treba da bude uradjen uz pomoc subvencija ili na neki drugi nacin.

Meni se cini da ce subvencije jednostavno otici na pogresnu stranu - ***ote Srbija je puna prevaranata, sutra da krenu EU subvencije bi se stvorilo mali milion fiktivnih proizvodjaca mleka, kukuruza i cinilo cuda (sto se, btw, desavalo u zapadnoj Evropi cesto i sa naturalizovanim balkancima u ulozi ;-)
[ stil @ 05.07.2009. 19:12 ] @
Nije samo to problem. Na ovakav način će se proizvodnja ugasiti. Zbog toga što se želi namaći velika zarada za veoma kratko vreme. Ljudi će uništiti zasade zato što ne mogu da izvrše prostu reprodukciju a kamoli da se u sledećoj godini odluče za još zasada.
[ Shadowed @ 05.07.2009. 19:23 ] @
A zasto ti proizvodjaci malina, kada ih vec vlasnici hladnjaca deru, ne uzmu pa sami drze hladnjacu? Mislim, mozda jedan ne moze, ali nekoliko njih da se udruzi i eto ga. Mogu da distribuiraju svoje maline direktno i preskoce vlasnike hladnjaca.
[ stil @ 05.07.2009. 19:28 ] @
To je tako očigledno.
[ Horvat @ 05.07.2009. 19:40 ] @
koliko "demagogije" ovde :(
da ne upotrebim gadnije reci...
[ Beltrammi @ 05.07.2009. 20:53 ] @
Citat:
A zasto ti proizvodjaci malina, kada ih vec vlasnici hladnjaca deru, ne uzmu pa sami drze hladnjacu? Mislim, mozda jedan ne moze, ali nekoliko njih da se udruzi i eto ga. Mogu da distribuiraju svoje maline direktno i preskoce vlasnike hladnjaca.

da, ima samo jedan problem. Odakle im lova, kad ih distributeri uvek ubace u makaze i ostave im love tek za zivot i novu setvu. U tome i jeste cela caka. U toj igri oni moraju da izgube je maline se MORAJU PRODATI, to nije tv pa da stoji u magacinu 5 godina.
[ žutokljunac @ 05.07.2009. 21:46 ] @
Citat:
Shadowed: A zasto ti proizvodjaci malina, kada ih vec vlasnici hladnjaca deru, ne uzmu pa sami drze hladnjacu? Mislim, mozda jedan ne moze, ali nekoliko njih da se udruzi i eto ga.

Zato što je potrebno imati ceo rashladni lanac: hladjenje u proizvodnji, otpremanju i skladištu, dok su za dugotrajno skladištenje potrebne komore sa kontrolisanom atmosferom, prostori i komore za rashladivanje, tuneli za duboko zamrzavanje, a za prevoz su potrebne hladnjace sa kontrolisanom atmosferom. Naravno, pri svemu tome potrebni su i ljudi koji ce to održavati, ugovarati poslove, sređivati dozvole, obrazce, itd. Zar treba seljak da bude one man show?

Citat:
Ivan Dimkovic:Takodje, upitno je da li razvoj srpske poljoprivrede treba da bude uradjen uz pomoc subvencija ili na neki drugi nacin.

Ne treba razvijatu samo uz pomoć subvencija, već i uz pomoću razvojne banke koja daje povoljne kreditne linije, pomoću zaštitnih carina pomoću kojih se štiti domaći proizvođač, pomoću poreskih olakšica, itd.
Sve razvijene zemlje daju velike subvencije polj. proizvodačima.
EU, SAD i Japan, su, racunato ugrubo, trebali smanjiti poljoprivredne subvancije za više od 50 posto. Ti rezovi subvencija proveli bi se u razdoblju od pet godina, a zauzvrat bi im zemlje u razvoju dopustile ulazak u svoju industriju. Dakle, razvijene zemlje koriste mehanizam pomocu kojeg uvek dobijaju. Daju subvencije svojim proizvodacima i time ih stimulišu i štite, a siromašnim zemljama dozvoljavaju uvoz, ali za uzvrat traže kompletno tržište. To je dogovoreno u Doxe-i još 2001. godine, a prošle godine se krenulo u realizaciju ( Sporazumom iz Ženeve ). Gde si našao podatak da u Nemackoj poljoprivreda učestvuje samo sa 0,9% u celoj privredi? Baš mi je to cudno, jer upravo Nemacka daje velike subvencije ( ne znam kako sada ide, jer se subvencioniše iz EU, pa da li na te subvencije svaka zemlja daje pride i svoje nacionalne, to ne znam ). Moguce da si u pravu, jer ako je tako, zašto onda ne bi uništitli 0,9% svoje privrede zarad preostalih 99,1%?
Srbija tako ne može jer Srbija nema razvijenu privredu, a ako želi da je razvije ( što mora da uradi ), nema razvojne domaće banke koje će to omogućiti, već umesto njih ima strane poslovne banke ( već smo se jednom sporili oko toga, kada si ti tvrdio kako je dobro što je Srbija uništila svoje banke, a ja sam tvrdio suprotno - inače, i danas su bilansi tih banaka u plusu, pa ti vidi ).

[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2009. 22:16 ] @
@žutokljunac,

U pravu si za EU subvencije - na zalost, par zemalja (Francuska, Spanija) se ostro protivi ukidanju CAP-a, iako svake 4-te godine pri planiranju buducih budzeta dolazi do ostrih sukoba unutar zajednice.

Pravo resenje nece biti da svaka zemlja izigrava EU - jer je to suludo a Srbija je definitivno pogresna zemlja u ovom momentu (nema para), vec presija preko WTO-a da se te subvencije polako ukidaju.

Ono sto je strasno je upravo to da ekipa koja je odgovorna za 1-2% ekonomije u proseku u EU drzi u klincu ne samo sve ostale gradjane EU vec i odrzava siromastvo sirom sveta jer ne dozvoljava upliv proizvoda.

USA isto tako... mozda malo manje od EU, ali kada su u pitanju recimo njihove posrane pomorandze iz Floride... eee :)

--

Ako Srbija hoce da emulira EU po pitanju CAP-a cenim da je to malo iracionalno (osim sto je pogresno u samoj biti), posto Srbija nema osnovne ekonomske pretpostavke za tako nesto u ovom momentu. Cak i da ima, nisam bas siguran da bi to bio najbolje potrosen novac :)
[ vladd @ 05.07.2009. 22:47 ] @
Odoste u off, pocelo je o zivotu i eventualnom ponovnom snalazenju, a zaglavilo se na malinama i lokalnim jajarama.

Ne samo maline, svaki posao lagano degradira u Sriji i dobija posrednika, koji ima zagarantovan prihod, ma kako se transakcija odigravala.

Stoga, iluzorno je viriti kroz rupu na tarabi i gledati sta EU radi. Iako se talambasa o viznom rezimu i superubrzanim integracijama, privredno smo udaljeniji od EU nego pre deset godina.

Neuspele privatizacije, tajkunizacije, iako je sve vec vidjeno, u raznim tranzicijama, svaka od zemalja koja je prosla kroz taj pozar inicijacije, imala je i neko resenje, prociscenje, i nastavljen napredak. Uz manje ili vise bola.

Jedino se, bar za sada, ne vidi nacin izlaska iz ove, nase, dubioze. I svi zaboravljaju ekonomsku krizu, posto je finansijska malo sanirana, stamparijom para, ali i jake ekonomije plivaju u recesiji.

A ovdasnja, tzv ekonomija, i ne zna u cemu pliva..

Tako, da trenutno aktuelno stavljanje malina u fokus nije nikakva novost, u ponasanju pljackasko-jajarskom, pa jos uz ucene, u svakoj privrednoj grani je slicno, i svaki proizvod ima slicnu sudbinu...bilo maline, jabuke, oruzje, poljoprivredne masine, kukuruz, secer...cega god se setite..

Poz
[ Shadowed @ 05.07.2009. 23:54 ] @
Citat:
žutokljunac: Zato što je potrebno imati ceo rashladni lanac: hladjenje u proizvodnji, otpremanju i skladištu, dok su za dugotrajno skladištenje potrebne komore sa kontrolisanom atmosferom, prostori i komore za rashladivanje, tuneli za duboko zamrzavanje, a za prevoz su potrebne hladnjace sa kontrolisanom atmosferom. Naravno, pri svemu tome potrebni su i ljudi koji ce to održavati, ugovarati poslove, sređivati dozvole, obrazce, itd. Zar treba seljak da bude one man show?

I.. Kad sve to sadasnji vlasnici hladnjaca otplate, da li je onda njihova zarada ipak bas toliko nerealno velika? :)
[ žutokljunac @ 06.07.2009. 00:22 ] @
Mislim da jeste. Na to nećeš dobiti precizan odggvor zato što sve zavisi od toga kakav je te godine bio rod, kakav je rod bio u konkurentnim zemljama i od toga koliko su plaćali seljaku u otkupu. Može se desiti da su za jednu sezonu isplatili celokupnu opremu. To ti sigurno oni neće reći. Robu prodaju za 7 dana. To znam sigurno. Ako robu prodaju za 7 dana, (i pri tome biraju kome će je prodati ), onda im nije potrebno sve napred navedeno, već najverovatnije jedan tip hladnjača.
Njihove prodajne cene zavise od: porucenih kolicina, dinamike isporuke i uslova placanja. Direktno su povezani sa maloprodajom i grosistima, nemaju predstavništa i agente, već isplaćuju po realizaciji.
[ maliradojca @ 06.07.2009. 00:23 ] @
Srbija ulazi u zonu visoke zaduženosti
http://www.gradjanski.rs/navigacija.php?vest=45880
[ Izak @ 06.07.2009. 02:43 ] @
VOJVODINA ... na jesen REvolucija...OVO NEVALJA-dobro pitanje ali odgovor se JEDNOM VEC MORA dati BEOGRADU !!! nije ovaj FORUM namenjen takvim pitanjima,ali pitanje je na svome MESTU,ne stidim se ni ko sam ni sta sam POZDRAV ! [email protected]
[ maliradojca @ 06.07.2009. 09:20 ] @
NEVALJA se pise odvojeno.
[ Beltrammi @ 06.07.2009. 11:31 ] @
pitali su madjarskog ambasadora na RTS-u sta vam (Madjarima) je bilo najbolje u tranziciji. A odgovor: "Najbolje je bilo kad se zavrsila".
[ mrle 011 @ 06.07.2009. 12:01 ] @
Citat:
Beltrammi: pitali su madjarskog ambasadora na RTS-u sta vam (Madjarima) je bilo najbolje u tranziciji. A odgovor: "Najbolje je bilo kad se zavrsila".

.... a u medjuvremenu su se madjari zaduzili jedno 200-300 milijardi i 2/3 ih u anketi pre nekoliko meseci izjavljuje da bi se nekako, ako moze, oni iskljucili iz EU, trzisne ekonomije i tako toga.

valjda su podrazumevali i da im neko precrta ovaj dug od par stotina milijardi.
[ dejanet @ 06.07.2009. 12:17 ] @
Rešenja je kresanje broja posrednika i marži između proizvođača i kupaca, kao i kresanje javnih finansija tj. birokratije.

Koliko vidim to je globalni problem od Kalifornije do Srbije.

Zanimljivo:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/8134963.stm

[ Beltrammi @ 06.07.2009. 17:20 ] @
Srbija je unistila svoje banke i zbog toga bi neko trebao da odgovara jer i Belgija i Amerika spasavaju svoje banke, pa argument da su banke lose poslovale pa ih zato treba i unistiti ne stoji.

Ja vec dugo ne zivim u Srbiji, ali nije mi jasno sta to znaci "burazerska" ekonomija. Zar vi zaista mislite da na Zapadu nema burazera, kumova, striceva i ujaka. Znaci u Srbiji bi trebalo u poslovnom svetu izgleda da niko nikog ne zna pa bi to bilo OK ?

Jedna firma mora da zna ljude da bi dobila posao, da bi obezbedila likvidnost mora da obezbedi kredite kod banke, a u toj banci mora sedeti neko ko zna tu firmu. Ako zapne sa nekim dozvolama gradonacelinik mora to da resi. Izvinite, ali to tako funkcionise. To je kapitalizam.
[ Ivan Dimkovic @ 06.07.2009. 19:59 ] @
Citat:
Beltrammi
Srbija je unistila svoje banke i zbog toga bi neko trebao da odgovara jer i Belgija i Amerika spasavaju svoje banke, pa argument da su banke lose poslovale pa ih zato treba i unistiti ne stoji.

Lepo je porediti se sa Belgijom i Amerikom, samo nije puno realno. Za pocetak, Amerika i Belgija imaju pare - p.a.r.e. - Srbija je krajem 2000-te i pocetkom 2001-ve imala - nista :)

Belgija i Amerika nisu imali Slobodana Milosevica i "Jogurt Revoluciju" te kompletno TEMELJNO unistavanje sopstvene ekonomije (kupovina stanova za saku pirinca, unistavanje drustvenih firmi, malverzacije sa deviznim trzistem, hiperinflacija, milioni cekova bez pokrica, prodata roba za novac koji je bezvredan i ostale lepote 90-tih).

"Srpske banke" a-ka Beobanka & Co su 2000-te godine bile samo hrpa ogromnih nenaplativih dugova koje su trebale da vrate pokojne drustvene firme, i nista drugo. Nije tu bilo nista da se spasava, osim poslovnog prostora i nasminkanih sluzbenica.

Da ne pricamo o tome da Amerika i Belgija, recimo, imaju pare kojima mogu da pomognu svoje banke - Srbija je do guse u dugovima sa kojima sece dupe i krpi usi - bas bi bilo intresantno videti od cega bi narod u Srbiji ziveo 2001-ve, 2002-ge itd... da su Srbi krenuli da zajme silne miliajarde da pokriju izjedene dugove samo zato da bi imali "svoje banke".

[ Beltrammi @ 06.07.2009. 20:04 ] @
ostavi se ti Slobodana Milosevica. Pa nije drzava Milosevic. Da li ti znas koliko je privrednih veza samo iskidano unistenjem srpskih banaka decko ? I ko vodi danas zemlju ? Mislis da je tako lako naci kadrove da sve to rese. Generacija koja je radila u vreme Milosevica, radila je pod sankcijama, zemlja hermeticki zatvorena, pad investicija. Ko bi se snasao u tom haosu ?

Uzgred Milosevicu su prebacivali i vristali na sav glas kad je prodao DEO Telekoma Grcima i Italijanima, a pogledaj samo danas sta se desava.
[ stil @ 06.07.2009. 20:19 ] @
http://www.srbijanet.rs/vesti/...-iznosenje-novca-na-kipar.html

http://www.b92.net/info/emisij...07&mm=02&nav_id=235501
[ Lesli Eldridz @ 06.07.2009. 20:26 ] @
Citat:
Beltrammi: Ja vec dugo ne zivim u Srbiji, ali nije mi jasno sta to znaci "burazerska" ekonomija. Zar vi zaista mislite da na Zapadu nema burazera, kumova, striceva i ujaka. Znaci u Srbiji bi trebalo u poslovnom svetu izgleda da niko nikog ne zna pa bi to bilo OK ?

Neka si u pravu, ali u Americi su "burazeri" pljackali... ne pljackali, prisvojili bogatstvo zemlje pre 150 i 200 godina, oni to zovu prvobitna akumulacija kapitala, u doba kad je tamo maltene bilo divljastvo i divlji zapad i divljina pa zabadali koceve i ko vise dohvati, ili ko prvi nabavi masine taj postane glavni industrijalac, a ovde su ti burazeri koje branis srusili jednu ekonomski relativno stabilnu i infrastrukturno sasvim OK izgradjenu zemlju, koja je mogla da se oporavi da ni je bilo njih da rovare krijuci se iza nacija, a onda su opljackali sve ono sto je ceo narod gradio 50 godina, pa piskarajuci po nekim artijama napisali da je to sad njihovo. Isto kao u Rusiji. To vde nece da prodje. Pre WWII je isto bilo pa su se pojavili komunisti, i opet ce. Mozda se nece tako zvati, ali ce isto uraditi - razjuriti bandu lopovsku i nacionalizovati opljackano. I ako ce.

BTW, ovdasnji burazeri i ti burazeri koje pominjes nemaju nikakve veze jedni sa drugima. Oni tvoji se samo poznaju pa medjusobno rade pos'o, a ovi ovde kradu drustvenu imovinu uz pomoc mahinacija. Kad treba da rade privatno tad je sve drugacije.
[ Ivan Dimkovic @ 06.07.2009. 20:51 ] @
Citat:
Beltrammi
Da li ti znas koliko je privrednih veza samo iskidano unistenjem srpskih banaka deck

Ne znam. Znam samo da niko nije imao pare da pokrije dugove doticnih... Ni drzava, a ni "privredne veze".

Toliko su ocigledno i vredele.

Na zalost Beltrammi, zamisljanje da smo Amerika i Belgija ne moze da stvori pare koje... nemamo. Mislim i ja mogu da zamisljam da sam Karl Luis ali tesko da mogu da istrcim 100 metara za 9 i kusur sekundi.
[ Lesli Eldridz @ 07.07.2009. 01:04 ] @
Evo ih na primer jedni ovdasnji burazeri. Kad pogledas ovo i Srbiju, to samo lud covek moze da kaze da izmedju te dve stvari postoje zajednicke tacke. I ovakvih meni da bude zao kad neki novi komunisti krenu da dele pravdu? Nepravda sto ce neko ove da "osteti" ? Svasta.
[ vladd @ 07.07.2009. 01:22 ] @
Ovi su samo uspesni u beneficiranoj pljacki. Cak ni reklamu ne znaju da naprave, i misle da ce neko od engleskih consalting i managment reci da padne u nesvest. Da zasene prostotu.

Na ovoj slici ovo dvoje citaju novine, verovatno Bazar, a neki klinac je u fotosopu odradio "jabuku". Inace ne bi sedeli u crkveno-mrtvenim odelima, slikali se sa hajtek telefonom opremljnim hajtek spiralnim kablom, a gegula ne bi nosio onu "raketu" na levoj ruci

Izgubili su kezual imidz, u zelji da se naprave "ozbiljnima", kako to oni zamisljaju

Poz
[ Emil Ranc @ 07.07.2009. 01:52 ] @
Lol
Mada mislim da si pogrešio, biće da je ono "Poljot"
[ žutokljunac @ 07.07.2009. 05:18 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
"Srpske banke" a-ka Beobanka & Co su 2000-te godine bile samo hrpa ogromnih nenaplativih dugova koje su trebale da vrate pokojne drustvene firme, i nista drugo. Nije tu bilo nista da se spasava, osim poslovnog prostora i nasminkanih sluzbenica.

Citat:
Ivan Dimkovic: ...da su Srbi krenuli da zajme silne miliajarde da pokriju izjedene dugove samo zato da bi imali "svoje banke"

Dugovi su bili nenaplativi, ali trenutno. Naše banke su imale u svom vlasništvu, poslovne prostore, ekspoziture, poslovne zgrade, udeo u vlasničkom portfoliju, kvalitetan kadar, itd... a između ostalog i dugove koje su trebale da naplate, tj. potraživanja. Što je najvažnije imale su tržište, kao i veliku mogućnost da se prošire na tržište BiH, Makedonije i Crne Gore - pogledaj koliko milijardi $ izvozimo u zemlje u okruženju ( mi sa tim zemljama ostvarujemo suficit, i to veliki ), pa malo razmisli koliko znači imati svoje banke koje se bave bankarstom u sektoru privrede. Zatim kompletan platni promet ( tu ne možeš da izgubiš i da postaviš nepismenu babu za direktora ), koji su ustupili stranim poslovnim (komercijalnim) bankama, ovako na izvol´te ( to praktično znači da si mu zauvek poklonio 3% ukupne novčane mase države, a npr. od poreskih prihoda se ubire 18%, i od toga se finansira vojska, policija, zravstvo, školstvo, sudstvo, javna administracija ).
Ti dugovi bi bili naplativi kad-tad, jer je neposredno posle toga nastupila promena vlasničke strukture kompletne privrede, a investitor prvo mora da namiri dug.
I razmisli još malo... strane poslovne banke jesu u tom trenutku unele veliki novac koji Srbija nije imala, samo sračunasmo na nekoj temi da na 100 soma kredita posle 20 godina vraćaš 350 soma evra. To znači da oni jesu uneli veliki novac, ali da će da iznesu tri i po puta veći.

Edit: Borka Vučić je rekla da su njihovi bilansi i danas u plusu. Samo nemoj pričicu " parče po parče ode na Kiparče ", pls. Znam i ja da matoroj fali samo metla, ali...

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 07.07.2009. u 06:35 GMT+1]
[ stil @ 07.07.2009. 06:59 ] @
http://www.medijaklub.cg.yu/ar...yu/press/zanimljivi-10-8-2.htm
[ Beltrammi @ 07.07.2009. 07:37 ] @
svasta, kao da je relevantno sta izvestava neki tamo njujorski list kad svi znamo da oni to rade iz svog interesa. U Americi odes i platis clanak i objave ti ga. Naravno list ima kvalitetne novinare da bi ga uopste neko kupovao, ali ima i onaj dodatak od koga zapravo zivi.

Kao i kad nasi s ushicenjem izveste sta je rekao Guardian, a to je obicno levo smece koje u Londonu ne citaju ozbiljni ljudi.
[ stil @ 07.07.2009. 08:21 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=hi8JjcVAHmA

:)))

http://www.naslovi.net/2008-04...c-o-kiparskim-poslovima/641921

http://www.naslovi.net/2008-04...zneto-38-miliona-maraka/641822

http://www.novosti.rs/code/nav...C4%8Di%C4%87%20smislila%20plan

Pa dobro to je bio prvi link koji mi je pao pod ruku ima toga koliko hoćeš.
[ mrle 011 @ 07.07.2009. 09:08 ] @
Citat:
Beltrammi:.... Uzgred Milosevicu su prebacivali i vristali na sav glas kad je prodao DEO Telekoma Grcima i Italijanima, a pogledaj samo danas sta se desava.

ja se secam i kako "su prebacivali i vristali na sav glas" da je diktator i nedemokrata zato sto je istovremeno predsednik i svoje partije i drzave.

manekenu danas to niko ne prebacuje.
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 09:19 ] @
Citat:
žutokljunac
I razmisli još malo... strane poslovne banke jesu u tom trenutku unele veliki novac koji Srbija nije imala, samo sračunasmo na nekoj temi da na 100 soma kredita posle 20 godina vraćaš 350 soma evra. To znači da oni jesu uneli veliki novac, ali da će da iznesu tri i po puta veći.

Eto ti odgovor - a ko bi "uneo" novac da pokrije dugove i osposobi Beobanku, Jugobanku & Co? Odakle hebeni svezi kapital (novac, znas... i to ne domaci nego strani koji vredi nesto) za enormne dubioze koje su morale da se zakrpe?

2001-ve godine je, koliko me pamcenje drzi - bila kriza i u svetu (vrlo nepovoljno vreme za "dodjem ti"), a Srbija je bila klot bez dinara i trebala joj je socijalna pomoc da prezivi (da prezivi bre, ne da pravi zgrade i kule i nove banke) - secas se da nije cak ni struju mogla adekvatno da proizvodi vec je morala da uvozi. Deficit su krpili prodavanjem svega sto su mogli, jbg.

Saberimo 2 i 2 - Srbija je bila bankrotirana drzava pri kraju vlasti SM. Mislim i ja bih voleo da kresnem Angelinu Jolie ali to je potpuno nedostizno bas kao sto je i Srbiji 2001-ve godine bilo apsolutno nedostizno da nadje milijarde EUR od negde samo da bi skrpila propale banke (+ naravno ostatak za penzije, plate u drzavnim/drustvenim firmama koje su tada drzale 50% zaposlenih + 30% nezaposlenih + vise od pola ljudi ispod nivoa siromastva - sve to je bilo te daleke 2001-ve)

Sto se poslovnog prostora tice - sav poslovni prostor koje su te banke imale je u tom momentu bio jako malo vredan - cena poslovnog prostora u Srbiji je skocila kada je pocela ekonomija da se oporavlja - bez oporavljene ekonomije ti ne vredi sav poslovni prostor na ovom svetu...

U tome je problem.

I, please - nemojte molim vas da se poredite sa Slovenijom (ili jos ludje Belgijom ili Amerikom) - Slovenija nije urnisala svoju drzavu vec su bili malo pametniji - a o Belgiji i Americi i njihovom pomaganju banaka i da ne pricamo... Recimo da imaju pare za to, za pocetak... a onda i da njihove banke nisu bas toliko pukle koliko je pukla srpska ekonomija za vreme "dogadjanja naroda".

Citat:
mrle 011

Eto ja prebacujem - maneken je tipican partijski glavonja bas kao i SM. Zapravo koliko mi je poznato sve politicke partije u Srbiji su na isti nacin organizovane - sef je glavno mudo, i ima svoje dvorske budale. Narod je odlucio i da im se preda svako poslanicko mesto (dvorskim budalama, mislim...)

Jbg. Znam sta ces reci - Tito i tako to, cak mozda mogu i da se slozim sa tobom :)
[ maliradojca @ 07.07.2009. 09:31 ] @
Samo da dodam u vezi banaka. Uglavno su radile babe sa srednjim skolama(naravno zaposlene tu vec 30 godina), dok su mladi sa fakultetom grejali klupu. A ko je bilo kvalitetan kadar taj i je i dalje nastavio da radi u istoj ili drugoj banci.
[ stil @ 07.07.2009. 09:48 ] @
Citat:
mrle 011: ja se secam i kako "su prebacivali i vristali na sav glas" da je diktator i nedemokrata zato sto je istovremeno predsednik i svoje partije i drzave.

Ma da su mu samo to prebacivali ... mada nije dobro da postoji tolika koncentracija moći u samo jednoj osobi.

Diktator je zato što je izvodio tenkove na ulicu, tukao po ulicama one sto ne misle kao on, ubijao novinare iznosio novac iz zemlje, vodio ratove koje je izgubio ... on je stajao na čelu te kolone. Devedesete ne treba zaboraviti iz prostog razloga da se ne bi ponovo dogodile.
[ vladd @ 07.07.2009. 09:49 ] @
Nije TO problem banaka, i kakve tetke rade na salterima. Problem je uglavnom bio "na spratu", u poslovanju i rukovodjenju banaka.

Poz
[ mrle 011 @ 07.07.2009. 09:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Eto ja prebacujem - maneken je tipican partijski glavonja bas kao i SM. Zapravo koliko mi je poznato sve politicke partije u Srbiji su na isti nacin organizovane - sef je glavno mudo, i ima svoje dvorske budale. Narod je odlucio i da im se preda svako poslanicko mesto (dvorskim budalama, mislim...)

Jbg. Znam sta ces reci - Tito i tako to, cak mozda mogu i da se slozim sa tobom :)

od raspada socijalizma i komunisticke partije na prostoru nekadasnje SFRJ, sa dolaskom tzv. demokratije, je nastalo oko 600-700 politickih partija.

sve su naravno demokratske i skoro sve antikomunisticke, a od njih 600-700 na prste se mogu prebrojati one u kojima se za 20 godina promenio predsednik, ako ne racunamo situaciju kada prethodni umre ili tako nesto.

ovde u srbiji ja trenutno mogu da se setim gradjanskog saveza i onog dogadjaja kada je djiki zamenio micuna u ds-u.
[ laminator @ 07.07.2009. 10:00 ] @
Da a sada kad odeš u banku mozeš da se ispričaš da službenikom o teoriji relativiteta.
Sve doktori nauka.

[ mrle 011 @ 07.07.2009. 10:12 ] @
Citat:
stil: .. iznosio novac iz zemlje....

u braco, mislis da ovi danas ne iznose?

znas koja je razlika izmedju tadasnjeg npr. JUL-a i nekog danasnjeg JUL-a (gej 17, dss, ds, spo .... nije bitno kako se zovu)?

razlika je u tome sto je u tadasnjem julu bilo dosta onih obicnih budala koje su stvarno verovali u cmirine price o leptiricima i cvecu, koji su dospeli tu iskreno verujuci u neke ideale.
u danasnjim julovima ne postoji ni jedan jedini clan koji je tu zbog nekakve ideje o opstem dobru, vec samo i iskljucivo zbog svog licnog interesa.
ovi obicni da bi se domogli nekog upravnog odbora, odveli babu kod lekara preko reda, upisali dete u vrtic, napravili neku kombinaciju ....
a ovi na vrhu, braco, da bi iznosili milione.
[ vladd @ 07.07.2009. 10:14 ] @
Ali tema nije lepota banaka ili dinamicna smena rukovodstva stranaka. Vidim englezima je lose, svake nedelje menjaju kraljicu. To je valjda odlican recept..

Pa nisu partije radne jedinice u proizvodnji koje jure normu, pa ako nesto ne stima, menjaj sefa...

U ovakvom okruzenju, sa krizom i zatvorenoscu, neprijavljenim sankcijama, ucaurenim drzavama, sa domacom razbijenom privredom i poljoprivredom u haosu, izgleda da svi pomalo izbegavamo odgovor

Poz
[ Horvat @ 07.07.2009. 10:21 ] @
e mrle mrle :D

ubise se ti julovci od dobrote prema narodu ;)
[ dejanet @ 07.07.2009. 10:24 ] @
Dok god jedemo prasetinu iz Brazila, piletinu iz NATO robnih rezervi, ajvar iz Tuske,
dok sipamo šećer od š.trske u kafu(onaj sitan), dok firme kupuju SAP (pola na nemačkom pola na srpskom),
dok su nam XXL majce na pola stomaka,dok polovnom golf-u cena raste sa godinama(njegovim),
pijemo vodu Jamica i dok plaćamo 2000 evra kvadrat u novogradnji koje bi mogle da prođu možda samo u Gazi
i na kraju dok imamo 600 hiljada ljudi na budžetu i plus milion i po penzionera, OD TOG POSLA NEMA NIŠTA.
[ Majstor Duja @ 07.07.2009. 10:34 ] @
Citat:
dejanet: Dok god jedemo prasetinu iz Brazila, piletinu iz NATO robnih rezervi, ajvar iz Tuske,
dok sipamo šećer od š.trske u kafu(onaj sitan), dok firme kupuju SAP (pola na nemačkom pola na srpskom),
dok su nam XXL majce na pola stomaka,dok polovnom golf-u cena raste sa godinama(njegovim),
pijemo vodu Jamica i dok plaćamo 2000 evra kvadrat u novogradnji koje bi mogle da prođu možda samo u Gazi
i na kraju dok imamo 600 hiljada ljudi na budžetu i plus milion i po penzionera, OD TOG POSLA NEMA NIŠTA.

...sazeto i je8itacno!
Postoje resenja: "entrepreneurial government" ili "preduzetnicka vlada"...

Citat:
vladd:
Vidim englezima je lose, svake nedelje menjaju kraljicu:D. To je valjda odlican recept..

Pa ako nesto ne stima u razvijenoj zemlji sa 50miliona zaposlenih od 60-tak miliona gradjana to se moze podneti (zar nisu ministri i odbornici podnosili ostavke zbog skandala sa troskovima i stanovima,kod nas su bile jos vece afere,ubistva,pronevere i sve se zna a nikom nista)....kod nas je druga prica....

Citat:
vladd: Pa nisu partije radne jedinice u proizvodnji koje jure normu, pa ako nesto ne stima, menjaj sefa...

Mislim da jeste radna jedinica i da postoji norma, pogotovu ako je doticna stranka na vlasti....
[ a1200 @ 07.07.2009. 10:39 ] @
Ma ljudi, Srbija je 'ekonomski tigar' u regionu - dakle, nema zime :)
Zar ne vidite kako je sve super?! Stranacko-lopovska drzava je najefikasniji vid vlasti, prema tome, nema zime... samo se treba uclaniti u 'dobitnu kombinaciju' stranaka, i cekati svojih 5 minuta kako bi se napravio neki 'deal'.

...
Elem, ne vidim cemu ova tema... ovaj narod ovde ce dobiti tacno ono sto zasluzuje, ni gram vishe. Postenog coveka je tesko prevariti, dok ove druge, sto bi nesto da ucare ako moze, sto ocekuju da ce neko nesto da im pokloni pa da zive k'o "sav normalan svet"... vrlo lako. Prema tome sve je u redu i na svom mestu, vecina je dala svoj glas i misljenje. Kako sejes tako ces i znjati.
[ stil @ 07.07.2009. 11:12 ] @
Citat:
mrle 011: u braco, mislis da ovi danas ne iznose?

znas koja je razlika izmedju tadasnjeg npr. JUL-a i nekog danasnjeg JUL-a (gej 17, dss, ds, spo .... nije bitno kako se zovu)?

razlika je u tome sto je u tadasnjem julu bilo dosta onih obicnih budala koje su stvarno verovali u cmirine price o leptiricima i cvecu, koji su dospeli tu iskreno verujuci u neke ideale.
u danasnjim julovima ne postoji ni jedan jedini clan koji je tu zbog nekakve ideje o opstem dobru, vec samo i iskljucivo zbog svog licnog interesa.
ovi obicni da bi se domogli nekog upravnog odbora, odveli babu kod lekara preko reda, upisali dete u vrtic, napravili neku kombinaciju ....
a ovi na vrhu, braco, da bi iznosili milione.

Znaš kako, ja sam uvek spreman da kritikujem one koji rade pogrešno. Međutim iako se situacija nije isčistila ipak ima pomaka na bolje. Upravo stalna konstruktivna kritika tome doprinosi. Ja se samo setim doba inflacije kada si za platu mogao da kupiš kesicu praška za pecivo i da ti ne ostane kusur, a tada je bio na vrhuncu moći. Kritika je dobra kada nije ideološki i stranački obojena.
[ germanchc @ 07.07.2009. 11:14 ] @
Citat:
dejanet: na kraju dok imamo 600 hiljada ljudi na budžetu i plus milion i po penzionera, OD TOG POSLA NEMA NIŠTA.

Eh to je problem i najvece glasacko telo , 2000-te drzava je bila maltene bankrot i bio je potreban narkomanski fiks, usle su strane banke i prodalo se sve sto se imalo prodati uljucujuci i celo trziste koje je tada bilo u drzavnim rukama.... neophodan fiks se delom podelio narodu, poceo da prividno deluje: bolje penzije, extra bolje plate u drzavnom sektoru itd. dok je ekonomija i proizvodnja ostala na onom iz 2000. godine... to je dakle bilo tada, a sta ce desiti tipa 2015 ili tipa 2030 ako se nastavi ovim tempom a ocigledno hoce, ko ce uzimati kredite ? sta ce se prodati kada je sve vec prodato ... a pdv ce biti najveci u regionu sa najskupljim dazbinama u regionu jer ce biti neophodno prehraniti masineriju...
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 11:21 ] @
Auu.. crno.. izgleda bolje za nas Srbe da se one koreanske nuklearke nisu "upuvale" :D
[ mrle 011 @ 07.07.2009. 11:22 ] @
Citat:
a1200: .. prema tome, nema zime... samo se treba uclaniti u 'dobitnu kombinaciju' stranaka, i cekati svojih 5 minuta kako bi se napravio neki 'deal'...

jedan moj drugar se uclanio pre 5-6 godina u "dobitnu kombinaciju".
is'o redovno na sastanke - mesni odbor stranke mu na 3 minuta od zgrade, dizao dva prsta kada treba, lepio je i plakate na pocetku itd...
... i evo ga, vec vise od godinu dana, se uvalio u upravni odbor jednog malog sportskog centra.

plata = 60.000 + doprinosi.
obaveze = dva sastanka mesecno po sat vremena.
teme na sastancima = otpisivanje dugovanja za izdati prostor, kafici itd, u sportskom centru, jer kafic drzi ortak od predsednika opstine .... isl.

pored plate, sto cesto moze i vise da znaci, zavrsavanje "kombinacija" za jos hiljadu, sto sitnijih -sto krupnijih, stvari .... baba preko reda kod lekara, dete u vrtic, otkaci telefonskog dvojnika, zavrsi papire u sudu, opstini ....... ovo-ono ....

sportski centar ozidali zli komunisti, demokrate ga nisu ni pipnule 20 godina.
mozda su uspeli da ga okrece iznutra koji put.

covek je svoju karijeru izgradio potpuno sam, bez ikakvih veza, sve legalno ...

o nekim svojim prijateljima, drugarima i poznanicima koji su zamenici ministara, rodbina istih ili kojekakvih predsednika kojecega itd....... necu ni da vam pricam.

to je SISTEM, i to tako funkcionise..... i to tako treba.
taj i takav sistem ne moze da promeni ni predsednik drzave, a kamoli ovo nase prdenje po forumu.
[ germanchc @ 07.07.2009. 11:48 ] @
Citat:
Kernel-1: Auu.. crno.. izgleda bolje za nas Srbe da se one koreanske nuklearke nisu "upuvale" :D

Ja ne znam sta je tebi smesno , mi smo kao narod uvek oko svega pravili sprdnju dok je zemlja sve manja i manja... sta mislis kako ce reagovati narod u vojvodinu kada im se bude reklo da trebaju da placaju pdv 38% i dizel za setvu 2Eura zato sto nema para za beogradske penzionere,opstinare,partijske drugove itd, vrlo ocigledan odgovor, zar ne ?

[ gleb @ 07.07.2009. 11:50 ] @
Pa zivece od rada.

Onaj manji % kao i do sada od ‘donacija’ tetki iz nemacke.

Jos manji % od ‘snalazenja’. ‘Bosovi’ su pokupovali sve, tako da sitna riba ce tesko da pliva,pogotovo u mutljavini, tj sitnoj ribi ostaju ‘sitni poslovi’. Male firme od par ljudi su jedina buducnost, cime god se bavile. Ili kao delta personel, dok ne pukne.

Ali to toga jos nece doci, jer jos uvek ne znamo osnovne stvari – vrednost novca i vrednost rada.

Tek kad to budemo znali, i umeli da postujemo ‘jadnu platu’ od 300eur, nece nam pasti na pamet da kupujemo cipele ‘od samo’ 250, mobilni od 500, idemo na letovanja a nemamo cestit krevet na kome spavamo, nosimo krpe koje kostaju vise nego u NY, tek tada.

Zivecemo normalno tek kad budemo reagovali kao ozbilno bogati tip koga sam odveo na kafu i to ne u centar bg-a koji me je pitao – a koliko ovo kosta? Kad sam mu odgovorio, preracunao je i rekao – ovo kosta isto kao u rimu i londonu, ja sam cesto tamo, izvini a zasto vi placate ovu cenu? Ja ovo ne bih platio.

Dakle kad stvarno budes/mo zaradio tih ‘jadnih 300eur’, gledaces na stvari drugacije. Nece te vise zajb prodavac sa cenom ,majstor sa cincilatorom, banka promenom kamate, lekar sa mantrama na latinskom… vec ces debelo da se spremis i za 1cent da ga ganjas do pakla i nazad.

Kao i oni tebe za tvoj posao.
I tako u krug, ceo sistem.

[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 11:52 ] @
@germanac
Citat:
Ja ne znam sta je tebi smesno

Pa od muke se smejem... nisi valjda pomislio da mi je cela
situacija kod nas stvarno smesna... :(
[ a1200 @ 07.07.2009. 11:54 ] @
@mrle 011
Evo jedna istinita "narodna mudrost" izrecena od strane salterushe u MUP-u... cudo kako narod moze nesvesno da oseti pravu sustinu.

Ceka moja keva u redu za dokumenta u MUP-u, iza nje jedna zena isto ceka. I tako cekaju oni uredno... kad odjednom, salterusha se javlja na telefon, prica sa nekim, nista poslovno... spusta slusalicu i stavlja znak PAUZA, iako je istaknuto radno vreme i kad je vreme za pauzu...

E sad, tu ceo red pocene da pizdi, a ova zena iza moje keve (koja je bukvalno trebala da bude sledeca), kaze: "Nasta ovo lici, pa nemam ja ceo dan da cekam ovde, da li vi imate radno vreme? Ja moram da se vratim u ordinaciju, ja sam stomatolog!"

Na to joj salterusha odgovara:
"Ti bre da si neko i nesto, nebi ni cekala u redu."

...
Sta reci, slika i prilika Srbije danas. Kad je tako nesto moguce na "nivou saltera", onda je jasno kako stvari funkcionishu, i sta ce narod da "jede" za 5-6 godina.
[ stil @ 07.07.2009. 11:56 ] @
Citat:
mrle 011

taj i takav sistem ne moze da promeni ni predsednik drzave, a kamoli ovo nase prdenje po forumu.

Komunisti nisu to zidali već Narod i to za džabe. Komunisti su se uselili na Dedinje i odatle komandovali. Nije 20 godina nego devet. Ovo kako opisuješ sitem je istina i tu se slažem sa tobom.
[ germanchc @ 07.07.2009. 12:19 ] @
@Kernel-1

Sorry, losa sa shvatio ....ali cesto cujem neke slicne varijante od ljudi oko mene , pa posle bude "jao, pa kako.. niko to nije ocekivao" a sa druge strane ceo zivot zive od tudjeg rada i to im uopste ne smeta....

[ NoneVi @ 07.07.2009. 12:26 ] @
Citat:
mrle 011: jedan moj drugar se uclanio pre 5-6 godina u "dobitnu kombinaciju".
is'o redovno na sastanke - mesni odbor stranke mu na 3 minuta od zgrade, dizao dva prsta kada treba, lepio je i plakate na pocetku itd...
... i evo ga, vec vise od godinu dana, se uvalio u upravni odbor jednog malog sportskog centra.

plata = 60.000 + doprinosi.
obaveze = dva sastanka mesecno po sat vremena.
teme na sastancima = otpisivanje dugovanja za izdati prostor, kafici itd, u sportskom centru, jer kafic drzi ortak od predsednika opstine .... isl.

pored plate, sto cesto moze i vise da znaci, zavrsavanje "kombinacija" za jos hiljadu, sto sitnijih -sto krupnijih, stvari .... baba preko reda kod lekara, dete u vrtic, otkaci telefonskog dvojnika, zavrsi papire u sudu, opstini ....... ovo-ono ....

covek je svoju karijeru izgradio potpuno sam, bez ikakvih veza, sve legalno ...

o nekim svojim prijateljima, drugarima i poznanicima koji su zamenici ministara, rodbina istih ili kojekakvih predsednika kojecega itd....... necu ni da vam pricam.

100% si u pravu. Znam ja preko nekoliko takvih. Ako je neko zainteresovan, mogu da napišem kako se radi u jednoj maloj stranci (koja je sticajem okolnosti na vlasti) i kojima je na lokalnom nivou dato jedno komunalno preduzeće i dva ili tri poslanika u gradskoj skupštini.
[ vilil1 @ 07.07.2009. 12:53 ] @
Citat:
a1200:"Nasta ovo lici, pa nemam ja ceo dan da cekam ovde, da li vi imate radno vreme? Ja moram da se vratim u ordinaciju, ja sam stomatolog!"

Na to joj salterusha odgovara:
"Ti bre da si neko i nesto, nebi ni cekala u redu."

Pa dobro joj je i rekla. Gospodja je zapalindza iz ordinacije, i sad kao brine o radnom vremenu, a ko zna koliko je vec izgubila vremena do stanice, i cekanja u redu...I koga zabole sto je ona stomatolog!?
Ti opravdavas nju, sto je zbrisala sa radnog mesta i ostavila(mozda), neke pacijente da je cekaju, a smeta ti ponasanje ove sa saltera!?
Sta kazes
Citat:
Kad je tako nesto moguce na "nivou saltera", onda je jasno kako stvari funkcionishu,

Da, treba se povoditi za primerom stomatologa!?
[ a1200 @ 07.07.2009. 13:07 ] @
@vilil1
Ne pada ti na pamet, da je mozda rec o privatniku?
(...koji je mozda vec isplanirao, zakazao pacijente, za recimo popodne - jer je planirao da zavrshi to sto ima u za to predvidjeno vreme u MUP-u?)

...
Poenta je da je cela drzava trula i da sve funkcionishe po principu korupcije - pa i ponasanje na salteru... kako u takvoj zemlji ocekivati, da neko ko zeli zaista da radi, ulozi svoje pare (uzme kredit, zalozi kucu ili nesto sl.)? Kad ce mu sutra ceo posao i zivot zavisiti od nekog opstinskog klipana koji nepostuje zakon, ili biti vezan za pricu "a iz koje si ti stranke, i koga ti znas?"... jer bez stranacke pripadnosti/veze moze da te *ebe ko stigne (banalni primer salterske sluzbenice).

ali to je izgleda ovde normalno... tako da, kao sto rekoh, sve je u redu, buducnost je svetla.

(ah da... za takve stvari nije kriva SEK-a, ne treba mnogo para... samo da se ustanovi odgovornost i podele otkazi/odu na robiju oni koji krse zakon - i gle cuda, odjednom bi se u zemlji mnogo lakse zivelo - ali vrana vrani oci nevadi i niko ne sece granu na kojoj sedi)
[ vilil1 @ 07.07.2009. 13:13 ] @
Citat:
a1200: @vilil1
Ne pada ti na pamet, da je mozda rec o privatniku?
(...koji je mozda vec isplanirao zakazao pacijente za recimo popodne, jer je planirao da zavrshi to sto ima u za to predvidjeno vreme u MUP-u?)

Ako ja dobro vidim-
Citat:
Ja moram da se vratim u ordinaciju,

I nije to banalni primer samo salterske sluzbenice, nego primer i nje i stomatologa, koji ilustruje kompletno drustvo. Bezobrazluk na svim nivoima!
[ a1200 @ 07.07.2009. 13:21 ] @
Ja stvarno ne znam sta ti nije jasno... privatnik moze da izadje iz svoje ordinacije kad god hoce - odnosno kad uhvati rupu u terminima ili dogovori sa kolegom da ga zameni...

A sta je moja keva trebala da kaze na to? Mozda, ja sam niko i nista - pa mogu da ostarim pred ovim salterom, zato sto sluzbenik moze kad hoce, ovima bez veze - koji su niko i nista - da drmne "pauzu" i ne postuje radno vreme...

A sta je sa ostatkom reda?

Vrh... e upravo zbog takvog stava je ova zemlja u k*rcu...
[ vilil1 @ 07.07.2009. 13:28 ] @
Citat:
a1200: Ja stvarno ne znam sta ti nije jasno... privatnik moze da izadje iz svoje ordinacije kad god hoce - odnosno kad uhvati rupu u terminima ili dogovori sa kolegom da ga zameni...

Odakle ti znas da je ona privatnik? I, ja stvarno ne razumem zasto ti nalazis neka opravdanja za njen postupak...Zena je napustila radno mesto-ordinaciju, da bi dosla u MUP, i zuri joj se da se VRATI tamo! Fakat!
[ a1200 @ 07.07.2009. 13:39 ] @
Citat:
Odakle ti znas da je ona privatnik? I, ja stvarno ne razumem zasto ti nalazis neka opravdanja za njen postupak...Zena je napustila radno mesto-ordinaciju, da bi dosla u MUP, i zuri joj se da se VRATI tamo! Fakat!

Da stvarno "fakat!", bez ikakve sumnje...
Kao sto je fakat da je i moja keva napustila "ordinaciju", kao i ostatak reda...

Mada, sto bi se reklo "ima logike" - oj' Srbijoooo medj' sljivama....
I treba da napusti - ionako ta bagra sto je tu, u propisano vreme, "verovatno" nista ne radi k'o ni salterusha - a posto nisu to "sredili preko veze" onda su niko i nista. Jer zna se, "veza" je redovna procedura za sve koji imaju bilo kakvog uticaja... i zato, sto bi JA gubila vreme - odo' na pauzu...
[ germanchc @ 07.07.2009. 13:41 ] @
Jbg. ja ne vidim logiku u ovome, zar to opravdava salterusu , cak i da je ta zena ostavila pacijenta na stolici a izgleda da nije nego je planirala da ce nesto uraditi za manji nego "realan" vremenski rok.

inace , dok sam cekao u redu u mup-u , ode zenska na pauzu oko 11h... narod ceka bukvalno jedan sat i pocne da pizdi zato sto radi samo jedan salter, kada se vrati pocne da zahteva da se kao narod smiri ili nece da radi....ja posle toga odem i trazim joj da vidim nacelnicu da mi da napismeno sa pecatom da je otisla na pauzu od sat vremena i ova uzme da overava na brzinu sta mi treba i zove pandura da me isprati napolje... nista od pismene varijante .... mtf......

u principu drzavni organi treba da ti omoguce da uz malo ili nikako cekanje zavrsis ono sta imas sa drzavom ... za to ih placamo a ne da bi za vreme univerzijade na svakom cosku bio po jedan pandur zato sto neki ministra misli da je to "prozor u svet srbije kakve jeste" .. u principu moze i ova varijanta , diktatura ,znaci moras pa jbg. ali se to zavrsava uvek samo na jedan nacin...
[ vilil1 @ 07.07.2009. 13:46 ] @
Citat:
germanchc: Jbg. ja ne vidim logiku u ovome, zar to opravdava salterusu , cak i da je ta zena ostavila pacijenta na stolici a izgleda da nije nego je planirala da ce nesto uraditi za manji nego "realan" vremenski rok.

Hah, planirala, jasta. Pa sto nije isplanirala da dodje van radnog vremena. Salteri u MUPu rade ceo dan.
Inace, kol'ko vidim niko ne opravdava ovu sa saltera. Ali nema razlike izmedju nje i stomatologa.
Da ponovim, bezobrazluk na svim nivoima.
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 13:46 ] @
Hihihi ja sam prosle nedelje vadio pasos posto mi stari istekao, a to sam morao u Srbijici posto ovde gde zivim jos ne izdaju nove (jerbo im se ne isplati - ne mogu vise da ih naplate 10x skuplje nego u lokalu)

Haha cekamo red, salterusa prica li prica preko mobilnog i kad su neki ljudi krenuli da se deru ona im lepo kaze "jel hocete da odemo na pauzu"

AHahahahaha kako jako :) Ja sam vristao od smeha, al' meni je lako - uzeo sam 5 dana odmora da zavrsim svu birokratiju sa Srbijom za sledecih 2-3 godine i to je uspelo... mogu da zamislim kako je ljudima koji imaju svaki dan posla sa stokom.

Onda sledeci dan - Sud... treba neka izjava da se overi, postoji I-vi i II-gi - naravno, gotovan na salteru za informacije daje uplatnicu za onaj koji ima veci red - ispred saltera za I-vi ima 2-3 coveka, ispred saltera za II-gi ih ima bar 50... a da a banka i uplatnice, svako malo upadaju preko reda "sluzbena lica" (cak i neki klinac sa telenorovim racunom :-)

E i da... svima njima su garant krivi SEKA, zapad, CIA, milosevic, Klinton...

Sve to treba na kopanje.
[ vilil1 @ 07.07.2009. 13:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hihihi ja sam prosle nedelje vadio pasos posto mi stari istekao, a to sam morao u Srbijici posto ovde gde zivim jos ne izdaju nove...

Jesu li to poceli da izdaju nove pasose u roku od 7. dana nasima koji zive preko? Tako su nesto pricali.
[ Isak666 @ 07.07.2009. 13:55 ] @
Citat:
vilil1: Jesu li to poceli da izdaju nove pasose u roku od 7. dana nasima koji zive preko? Tako su nesto pricali.

Ajde da neko odgovori potvrdno na ovo i nabaci mi osmeh na facu :)

Kad pomislim da moram kao bijednik da cekam na milost salteruse koja cuka po tastaturi u pauzi trtljanja sa koleginicom pored - uhvati me muka.
[ germanchc @ 07.07.2009. 13:58 ] @
Citat:
vilil1: Hah, planirala, jasta. Pa sto nije isplanirala da dodje van radnog vremena. Salteri u MUPu rade ceo dan.
Inace, kol'ko vidim niko ne opravdava ovu sa saltera. Ali nema razlike izmedju nje i stomatologa.
Da ponovim, bezobrazluk na svim nivoima.

Ima itekako , taj sto ide kod tog stomatologa moze da se okrene i da ode... o ovde kod salteruse MORAS to da zavrsis, inace ide kazna (novcana,zabrana kretanja van zemlje ako nemas pasos etc.). Mada je najgore sto su svi isti ... osilili su se samo tako , imaj zagarantovan posao.. stite jedni druge.Pa zar treba dan jedan da neko provede u redu zato sto ih ima suvise u kafani na vrucoj prasetini nego za salterom....

[ žutokljunac @ 07.07.2009. 14:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Jbg. Znam sta ces reci - Tito i tako to, cak mozda mogu i da se slozim sa tobom :)

Citat:
Ivan Dimkovic: Ja sam vristao od smeha, al' meni je lako - uzeo sam 5 dana odmora da zavrsim svu birokratiju

Citat:
Ivan Dimkovic:mogu da zamislim kako je ljudima koji imaju svaki dan posla sa stokom.

Citat:
Ivan Dimkovic:Sve to treba na kopanje.

Uzmi još 5 dana odmora i pisaćeš kao Lesli. Kažem ti ja.
[ Horvat @ 07.07.2009. 14:11 ] @
@vili ,pa i mora da ode s posla ,koji god radila,da bi obavila sve na tim salterima,jer salteri ne rade 24h,i "moras" satima da stojis i pizdis da bi dosao na red...
[ vilil1 @ 07.07.2009. 14:18 ] @
Citat:
germanchc: Ima itekako , taj sto ide kod tog stomatologa moze da se okrene i da ode... o ovde kod salteruse MORAS to da zavrsis, inace ide kazna...

Pa i taj pasos mozes da vadis u bilo kojoj stanici, ako si u BGu.
Citat:
Horvat: @vili ,pa i mora da ode s posla ,koji god radila,da bi obavila sve na tim salterima,jer salteri ne rade 24h,i "moras" satima da stojis i pizdis da bi dosao na red...

Salteri u MUPu rade ceo dan, pa i subotom, tako da doticna-stomatolog, ne mora da izlazi sa posla.
[ germanchc @ 07.07.2009. 14:24 ] @
Kao sto sam napisao "svi su isti" , dok sam bio mlad i zelen promenio sam ih cetri u Beogradu....mada po cemu si zakljucio da je manji red u nekoj drugoj ? uostalom ja sam isao za L.K. a za to sam morao u doticnu, zbog prebivaliste...
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2009. 14:27 ] @
Citat:
Uzmi još 5 dana odmora i pisaćeš kao Lesli. Kažem ti ja.

+ ici ce vozom nazad u EU :)))

Btw, jel ima neko Titovu sliku u elektronskom formatu,
neke vece rezolucije i kvaliteta, ono pogodnu za print i uramljivanje? :)
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2009. 15:03 ] @
Citat:
Isak666
Jesu li to poceli da izdaju nove pasose u roku od 7. dana nasima koji zive preko? Tako su nesto pricali.

Meni su izdali za 48h, bez ikakve veze - samo treba da napises neku izjavu da ne zivis u Srbiji, radis u inostranstvu i da bi te cekanje na pasos stavilo u nezavidan ekonomski polozaj, tako nesto...

Citat:
vilil1
Pa i taj pasos mozes da vadis u bilo kojoj stanici, ako si u BGu.

Nope, ne moze - probao ja u Savskom Vencu, a oni mi rekli da idem na Palilulu jer sam tamo poslednji put bio prijavljen :)

[ vilil1 @ 07.07.2009. 15:57 ] @
Znaci poceli su da izdaju. I vreme je bilo.
Citat:
Ivan Dimkovic: Nope, ne moze - probao ja u Savskom Vencu, a oni mi rekli da idem na Palilulu jer sam tamo poslednji put bio prijavljen

Ovo se sigurno odnosi na ljude koji zive u inostranstvu, ne na one koji zive u Beogradu.
Citat:
germanchc: Kao sto sam napisao "svi su isti" ...

Pa jesu, npr. meni u domu zdravlja zakazu ultrazvuk za 4. meseca. Kada je vlada donela odluku da ne moze zakazivanje da traje duze od mesec dana, odn. da moze da se ode kod privatnika, i posle naplati od drzave, zovu me kuci iz doma zdravlja, i kazu jel moze u nedelju u 8. ujutro? Naravno, odmah pristanem.
Dodjem k'o pravi u 7.50h, sestra dodje u 8.05, a doktorka u 9.
I sta sada, ovi sa saltera su krivi, a doktori, stomatolozi, nisu? Mogu da promenim doktora, a salter ne mogu?
Ma barabe i jedni i drugi.
[ Horvat @ 07.07.2009. 16:00 ] @
^^je l moze malo vise informacija o tome da ne moze da se zakazuje za duze od mesec dana?
[ zaza000111 @ 07.07.2009. 16:01 ] @
Za promenu od svog rada.Inace vise od 50% Srba su stoka tako sto ce najveci deo od ove grupacije u okviru naseg naroda da skapava od gladi me uopste ne zanima i onako konstantno godinama samo jedan manji deo naroda radi a veciona neradnika se kese.Inace ovo gde smo sada je upravo zbog Tita.Pogledajte na celu situaciju ovako ako povucemo paralelu izmedju politickog sistema koji je kod nas na delu vec 60 i kusur godina ako ne i vise i bolesti Raka mogli bi smo da Titov period oznacimo kao benignu fazu a sadasnjih kao metastazu Raka.Bolest je bilo i ono pre i ovo sada i to ista samo u razlicitim stupnjevima.
[ a1200 @ 07.07.2009. 16:05 ] @
@vilil1
Ti si josh dobar, mi smo u Tirsovoj (za dete) cekali ultrazvuk 6 meseci...

I jesu barabe, ceo drzavni sektor, a bogami i pojedini privatnici jer i njih niko nekontrolishe. Totalna anarhija, bez odgovornosti... koja ce nas skupo kostati (a vec nas skupo kosta). I to nema nikakve veze sa EU, bombardovanjem, svetskom krizom... vec iskljucivo sa (ne)radom drzave i ponasanjem celog naroda (koji cuti i trpi).
[ mrle 011 @ 07.07.2009. 16:27 ] @
ko na salterima vozdovacke murije registruje auto, produzava vozacku, l.k. itd..., tome ni pakao nece tesko pasti.
[ žutokljunac @ 07.07.2009. 18:32 ] @
Od cega ce narod u Srbiji ziveti za 5-6 godina ?

Od branja voća i čišćenja šajbni džipova bizmismena koji grade zemlju i bave se bizmisima.

Dinkić: Zemljište i objekti IMT na prodaju

BEOGRAD – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je danas da će zemljište i objekti u vlasništvu „Industrija motora i traktora” (IMT) biti prodati naredne godine kao komercijalni placevi za izgradnju stanova.

„Kupcu nekretnine ćemo ostaviti i sve dugove IMT i IMR tako da onaj ko kupi lokaciju moraće da preuzme obaveze”, rekao je Dinkić i dodao da će se novac dobijen od prodaje iskoristiti za modernizaciju i preseljenje fabrike.

On je, nakon obilaska fabrike IMT-a, novinarima rekao da Srbija zaslužuje da ima jednu modernu domaću fabriku traktora.

„S obzirom da je Srbija poljoprivredna zemlja, siguran sam da će vlada Srbije uložiti napor da napravimo modernu domaću fabriku traktora. Spojićemo IMT i IMR, uraditi preseljenje, ne samo mašina, već će biti investiranja u potpuno novu opremu i tehnologiju”, kazao je Dinkić.

On nije precizirao kada bi se to premeštanje moglo dogoditi, ali je najavio da će nova fabrika verovatno imati proizvodnu kooperaciju sa beloruskim partnerom, koji će sklapati veće modele traktora.

On je naveo da je poslednjih meseci fabrika podigla proizvodnju, zahvaljujući merama vlade.

„Ponudili smo poljoprivrednicima popust od 2.000 evra za kupovinu domaćih traktora IMT i IMR i, kako smo obavešteni, ove godine će biti proizvedeno ukupno 2.500 traktora, što je tri puta više nego prošle godine”, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući programu subvencionisanja kupovine traktora, upošljeno je više od 200 kooperanta i uposleno više od 12.000 radnika.

„Godine su teške, ali pokazuje se da ako obezbedimo odgovarajuću tražnju kroz popuste da je moguće povećati proizvodnju”, rekao je Dinkić i dodao da se iz rukovodstva za jesen najavljuju i povećanje plata, ako fabrika nastavi ovim tempom.

Do kraja godine planirana je proizvodnja od oko 350 traktora mesečno.

Od ukupne proizvodnje traktora, 1.700 traktora će ići u domaću prodaju, a 800 u izvoz, i očekuju se ukupni prihodi od prodaje u iznosu od 22 miliona evra.

Deo ovogodišnje proizvodnje, oko 500 traktora, kako je najavljeno, bice izvežen u Republiku Srpsku, na osnovu Sporazuma koji je potpisan u junu ove godine.

Dinkić je naveo da će buduća nova fabrika biti u državnom vlasništvu, sve dok joj se ne pronađe novi strateški partner.

Ministar je rekao da se u fabrici prijavilo 350 za dobrovoljni socijalni program, i to je uglavnom reč o radnicima koji su pred penzijom, ali i najavio i mogućnost zapošljavanja mladih kadrova u fabrici.

U vlasništvu „IMT” je plac od 35 hektara, na kojem je nekoliko hala i poslovnih objekata na Novom Beogradu.

Tanjug
[objavljeno: 06/07/2009.]

[ germanchc @ 07.07.2009. 19:53 ] @
Fabrika koja proizvodi 700 traktora godisnje ima 35 hektara zemlje, sta ce im 35ha zemlje ???? I sta jos dve sume,aerodrom i jedan potok kada su vec poceli da se debilisu...

A za model privatizacije pogledati tesnu kozu 3...
[ a1200 @ 07.07.2009. 20:38 ] @
Ja sam pretakao med! ja ako pretacem med imam pravo da olizem prste...

zivela "tranzicija"
[ 101010 @ 07.07.2009. 20:50 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nope, ne moze - probao ja u Savskom Vencu, a oni mi rekli da idem na Palilulu jer sam tamo poslednji put bio prijavljen :)

Moze, ja sam bas danas bio u PU S.Venac, a to nije moja opstina, ali ako danas zakazes kod njih na red dolazis negde u novembru :).
Verovatno su te zato preusmerili...
[ mist @ 07.07.2009. 21:36 ] @
Citat:
Pa jesu, npr. meni u domu zdravlja zakazu ultrazvuk za 4. meseca. Kada je vlada donela odluku da ne moze zakazivanje da traje duze od mesec dana, odn. da moze da se ode kod privatnika, i posle naplati od drzave, zovu me kuci iz doma zdravlja, i kazu jel moze u nedelju u 8. ujutro? Naravno, odmah pristanem.
Dodjem k'o pravi u 7.50h, sestra dodje u 8.05, a doktorka u 9.
I sta sada, ovi sa saltera su krivi, a doktori, stomatolozi, nisu? Mogu da promenim doktora, a salter ne mogu?
Ma barabe i jedni i drugi.

Meni takodje treba potvrda da li je ovo tacno za zakazivanje i naplatu privatne usluge.

[ vilil1 @ 07.07.2009. 22:29 ] @
Citat:
mist: Meni takodje treba potvrda da li je ovo tacno za zakazivanje i naplatu privatne usluge.

"Novim merama predvidjeno je da pacijenti koji duže od mesec dana čekaju na specijalistički pregled u državnoj ustanovi mogu taj pregled obaviti kod privatnog lekara i novac će im, uz priložen fiskalni račun, biti refundiran."

http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=12837
[ mrle 011 @ 07.07.2009. 23:39 ] @
Citat:
germanchc: Fabrika koja proizvodi 700 traktora godisnje ima 35 hektara zemlje, sta ce im 35ha zemlje ???? ..

IMT je nekada proizvodo i po 40.000 traktora godisnje ... ili je to bilo ukupno traktora i prikljucaka, ne mogu sad da se setim.
gorepomenuti IMR tada nije imao dovoljno prostora u dvoristu da hladi odlivke koji su se proizvodili u tri smene.
bila mnogo losa ta ekonomija tada.

sada smo uveli ovu pravu, neprikosnovenu ekonomiju, pa ce to zemljiste da kupe bizmismeni i da tu zidaju stambene objekte od supljih blokova i stiropora, koje ce velikodusno da prodaju po ceni od 2-3 'iljade evra po kvadratu ovima sto nepravedno nisu dobili svoj krov nad glavom u to zlo doba.
... a veliki magovi srpske trzisne ekonomije i ostali experti moraju da idu kod lukasenka, i da ga dovode na kopaonik, da im objasni kako se prave traktori i kako je on stao liberalnoj azdaji za vrat.
[ stil @ 08.07.2009. 06:40 ] @
Od stare slave se ne živi. Fabrika je propala devedesetih godina zahvaljujući direktnim naslednicima onih pre njih. Jedan kolega inženjer koji je "radio" neko vreme tamo mi je pričao da se tamo ništa ne radi . Dođeš kad hoćeš odeš kad hoćeš. Tako da je zbog toga napustio znao je da će pre ili kasnije do ovoga doći. Niko nam nije kriv sami smo krivi.
[ Lesli Eldridz @ 08.07.2009. 09:33 ] @
Koji smo to mi? Mene niko nista nije ni pitao, a to sto Mladja prica su gluposti, mi cemo ovo mi cemo ono. Kad cete? Gluposti i lopovluk. Mislim, ako je propala fabrika propala je, ali sta ima da pricas "mi cemo". I zato pa da je prodajes lopovima da prave fuš zgrade. Daj je dzabe narkomanima neka se drogiraju tu, napravi azil za pse, smesti tu beskucnike... Ali lopovima ne.
[ Catch 22 @ 08.07.2009. 09:58 ] @
Možda je odgovor na pitanje iz naslova teme već definisan ovde na forumu...

[att_img]
[ germanchc @ 08.07.2009. 10:05 ] @
Citat:
mrle 011: IMT je nekada proizvodo i po 40.000 traktora godisnje ... ili je to bilo ukupno traktora i prikljucaka, ne mogu sad da se setim.
gorepomenuti IMR tada nije imao dovoljno prostora u dvoristu da hladi odlivke koji su se proizvodili u tri smene.
bila mnogo losa ta ekonomija tada.

sada smo uveli ovu pravu, neprikosnovenu ekonomiju, pa ce to zemljiste da kupe bizmismeni i da tu zidaju stambene objekte od supljih blokova i stiropora, koje ce velikodusno da prodaju po ceni od 2-3 'iljade evra po kvadratu ovima sto nepravedno nisu dobili svoj krov nad glavom u to zlo doba.
... a veliki magovi srpske trzisne ekonomije i ostali experti moraju da idu kod lukasenka, i da ga dovode na kopaonik, da im objasni kako se prave traktori i kako je on stao liberalnoj azdaji za vrat.

izgleda je to problem ovde , sto svi zive u proslosti ...pa i ja sam nekada heftao 16-godisnju klinku, bilo mi mnogo lose tada ne-naprotiv... pa ili to ili nista,ne moze to tako prosla voda ispod mosta , tih 40k traktora se pravilo jos dok je madjarska bila ruska provincija i to vise nece nikada biti.... i sta sada dosle devedesete oni pravili nekoliko stotina traktora i dalje imaju 35ha zemlje , isto radnika, iste troskove i tako deset godina.. usput dodali jos nekoliko direktora koji su jos zavili firmu u crno...

jbg. nisam ni ja da se to prodaje pa da se podmiruju fiktivni dugovi , nego lepo revizija svega... bukvalno svakog dila pa onda ko treba uza zid, a to sto mladja radi je kao i uvek popularizam , ti traktori se sada kupuju samo zbog subvencija (i bosanske privrede wtf. ) i to je plafon vec sledece godine ce se firma vratiti na staro... sto isto vazi i za zastavu, ajde bas cemo videti sta ce biti kada se ispucaju.

sto se tice "supljih" blokova... imas odredjene nepotopive elemente "blokove" koji su mnogo zdraviji,bolji toplotno-zvucni izolator nego standardni giter ili betonski blokovi koji se koriste kod nas i to nije stvar kod nas nego sto se gradi po principu sto brze i jeftinije bez obzira na kvalitet..inace mi cela ova varijanta smrdi na belvill 2..
[ stil @ 08.07.2009. 10:27 ] @
@ Lesli Kolega koji je tek završio poljoprivredno mašinstvo je sav srećan otišao u tu fabriku . U prvo vreme je dolazio na vreme ali onda je video da niko ne dolazi pre 9 - 10 h , popije se kafa pročitaju novine malo izbleji i ajde kući. Ništa se ne radi. Mogao je da i ne dolazi . Kaže da je bilo nekih za koje se znalo da se nikada (godinama i pre 2000 te) i ne pojavljuju jer imaju druge poslove ali da su ovde zvanično zaposleni i primaju kakvu takvu platu. Ubrzo je otišao je odatle jer nije hteo da truli . To je posledica višegodišnje negativne selekcije za koju se zna kada je počela. Što se tiče prodaje zemlišta. Ja sam za to da se da onome ko da više. A što se tiče izmeštanja fabrike na drugo mesto. To je nešto što nije neuobičajeno. Prošle godine sam bio u Bombardieru u Austriji gde je fabrika iz centra Beča izmeštena na periferiju grada upravo tih dana . Tako da.

[Ovu poruku je menjao stil dana 08.07.2009. u 12:35 GMT+1]
[ germanchc @ 08.07.2009. 11:03 ] @
@stil , najvise bi se dobilo kada bi se isparcelisalo po 5 ari, prodato razlicitim kupcima , uvedena infrastruktura i napravilo plan sta sme tipski da se gradi (3+1 npr.) naravno , nista ne dati IMT-u niti otplacivati dugove IMT-a kao ni radnicima istog....ovako ce jednstavno biti mnogo mahinacija , 35ha ima jako malo ljudi u Srbiji da kupi pa ce samim tim cena da se minimizira do besevesti , pogoto sa tim "mutnim" vracanjem dugova firmama koje su im iznajmljivale tri lade nive za 50k evra mesecno...
[ žutokljunac @ 08.07.2009. 11:07 ] @
@germanchc

Nije to što su prodali. Ta firma se raspala iha-haj kad i kad, fora je što su prodali tašna-mašna mafijašima koji su to uzeli zbog lokacije i gradnje stanova. Pogledaj privatizaciju velikog broja firmi po Beogradu. Sve isto. Unište još više, privatizuju za dž, dobiju atraktivnu lokaciju i udri po kvadratima. Pa sa Hidrotehnikom su tako uradili. Građevinskom firmom koja je gradila brane ( jedan od težih poduhvata u građevini ), po celoj ex-yu i velikom broju arapskih zemalja. Od takve firme su napravili hamburgernicu. Funjare.

Edit: Eh da, vidim sad je glavni fazon da se ovaj kriminal opravdava time što se govori da mora tako, jer eto, gde ćeš bre fabriku u centru Beograda. To nije tačno. Proizvodnja nikada nije bila u centru Beograda, već po periferiji ( npr. za IMT - Rakovica ), zatim kod Luke Beograd, a firme što su imale proizvodnju po širem centru, nisu se bavile nikakavim prljavim biznisom pa da zagađuju ( primer firme koja se bavila tekstilom - pa eto, ne mogu oni tu, to zagađuje ).
Ovo je B faza privatizacije. Prodali su sve profitabilne, sad se prodaju bizmizmenima fimre koje imaju zemljište na dobrim lokacijama.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 08.07.2009. u 12:20 GMT+1]
[ stil @ 08.07.2009. 11:33 ] @
Pa ovih godina je bila praksa je bila da se propale firme prodaju za 1 dinar. A u stvari cilj je građevinsko zemljište. To su i plavuše ukapirale do sada. Kažem samo da što se tiče grada svako zemljište, što je bliže centru grada ima veću cenu. Da što vreme prolazi i grad se širi ono što je nekad bila periferija danas to više nije. O fabričkim dimnjacima i ekologiji neću da pričam.
[ hemarikon @ 19.07.2009. 22:09 ] @
I kakav je zaključak? "Od cega ce narod u Srbiji ziveti za 5-6 godina ?" Od mlaćenja prazne slame kao i dosad.
[ Boris Tadić @ 27.09.2011. 00:17 ] @
Baterije, kondomi i najlon čarape.
[ SStudio @ 27.09.2011. 06:27 ] @
da dodam ^ farmerice i bugarska alva
[ Djuka91 @ 27.09.2011. 11:15 ] @
Citat:
I kakav je zaključak? "Od cega ce narod u Srbiji ziveti za 5-6 godina ?" Od mlaćenja prazne slame kao i dosad.

Bukvalno se namece zakljucak da se ovde nista ne menja, tj. da stvari kao da su zamrznute u vremenu.
Stalno se prica ista prica - narod nema para, nekretnine preskupe, niko ne kupuje nekretnine, krediti skupi blabla... I vrlo malo se radi na menjanju svih tih stvari. Eto, jedino sto godisnje u BG (ne znam za druge gradove) niknu dva tri kompleksa zgrada, i po jedan poslovni centar.

Jedina pozitivna stvar za ove 4 godine je most koji je krenuo da se radi, i BEOVOZ (to mi je bas gotivna stvar, bez zezanja).

Kao sto se, mozda, 2006-2007 pricalo o krizi u zemlji (tranzicija, privatizacija - nema se para), tu je pricu od 2008. zamenila prica o svetskoj krizi. I sta - neko ode u inostranstvo, neko ostane ovde i svi kukaju.

Zbog cega bi bilo drugacije za 4-5 godina. Eventualno ako se priblizimo EU, pa ce nas malo pritiskati da se 'uozbiljimo', tj da se drzavni aparat rastereti raznih 'konsultanata, savetnika' itd, koji prikaju milionske fiktivne plate, da se spuste malo kamate i sl.
[ Shomi Li Jones @ 27.09.2011. 12:25 ] @
Idemo pravo na dno, a kada stignemo tamo valda će da dođe do elastičnog sudara pa će da se odbijemo ka površini...
[ ArsenLupen @ 27.09.2011. 12:34 ] @
^ Jok, kopamo dole, uspesno moze se reci