Iz raznih razloga aparat za pecenje hleba Moulinex OW 5003 kupio sam tek
27.11.2009. godine za 13800 dinara. Zatim nismo imali dovoljno brasna da taj
aparat isprobamo i tako su prvi baketi tj. kiflice pecene upravo danas,
03.01.2010. godine. Ranije sam napomenuo da cu taj aparat koristiti iskljucivo
za pravljenje bezglutenskog hleba koji mi je potreban za moju cerku. Jedan
kilogram tog brasna kosta 650 (sest stotina pedeset) dinara, proizvodi ga
italijanska fabrika Schaer pod imenom Mix-B i moze se kupiti u vecim apotekama.
Zbog stednje tog preskupog brasna odlucili smo se za kupovinu aparata Moulinex
OW 5003 jer samo on moze da ispece 4 kiflice (naravno i celu veknu hleba).
Reklamni film o tome mozete pogledati na adresi:
Moulinex OW 5003 reklamni film
Breadmaker recipe book (278Kb)
Naravno, danas smo prvo isprobali pecenje tih 4 kiflica. Recept je sledeci:
Bageti sa susamom:
masa 4 x 100 g
vreme 2h 20 min
voda 175 ml
secer 1 kafena kasika
so 1/2 kafene kasike
brasno Mix-B 250 g
kvasac bezglutenski u prahu 3/4 kafene kasike
susam 50 g
Prvo smo u posudu stavili (obavezan je taj redosled) vodu, secer i so. Zatim smo
dodali mesavinu brasna i kvasca. Masina je umesila testo za kiflice, ali je tu
moja supruga morala da intervenise postepenim dodavanjem jos 60 ml vode (dakle
ukupno je upotrebljeno 175 + 60 = 235 ml vode) jer je testo bilo suvise gusto i
nije se dobro mesalo. U uputstvu za aparat i pise da je neophodno pri pravljenju
bezglutenskog hleba (samo njega) drvenom kasikom skidati testo koje se lepi po
zidovima posude. Ta intervencija je trajala oko 30 minuta i dodavanje vode je
umanjilo taj problem. Sledeci put pokusacemo da teflonski zid posude premazemo
uljem kako se brasno ne bi lepilo za njega.
Masina je umesila testo za 1 h 21 min. Tada je zena od tog testa na stolu
napravila 4 kiflice i vratila ih u masinu koja ih je ispekla za 42 minuta. Ta
vremena su napisana u uputstvu i tacna su. Pri tome masina je bila topla samo sa
gornje strane, bocno mlaka a sa donje potpuno hladna.
Program za bakete nije namenjen za bezglutenski hleb. Masina ima poseban program
za pravljenje vekne bezglutenskog hleba, koji jos nismo isprobali. Bila je
postavljena srednja boja korice (postoje tri izbora).
Zakljucak je da je masina super i vredi svaku paru. Korica na kiflama je veoma
tanka, kifle su meke i vracaju se u prvobitni oblik nakon pritiska.
Prezadovoljni smo. Supruga nije uspevala da takav hleb napravi u rerni
elektricnog sporeta. Njeh hleb nije bio tako vazdusast vec nekako gnjecav, kora
je bila debela i tvrda. Supruga kaze da je najveci doprinos masine u dugom
mesanju testa.
Fotografije toka pecenja i finalnog rezultata mozete pogledati na sledecim
adresama:
Pocetak pecenja
Nakon 15 minuta pecenja
Nakon 30 minuta pecenja
Zavrseno pecenja nakon 42 minuta
Finalni rezultat
Kada je masina napravila ovako dobar hleb od bezglutenskog brasna, verujem da bi
sa psenicnim brasnom rezultati bili jos bolji. Razmisljam da kao rezervne delove
nabavim posudu za pecenje hleba i dve lopatice za mesanje testa, pa da u toj
posudi pravimo i psenicni hleb. Ako budem uspeo to da nabavim javicu vam
rezultate. Takodje cu vas obavestiti kada budemo napravili veknu bezglutenskog
hleba. Za sada toliko.
Pozdrav i jos jednom se zahvaljujem svima na forumu koji su mi pomogli.