[ dmilicev @ 05.07.2009. 09:37 ] @
Planiram da u Beogradu kupim aparat za pravljenje hleba kojim bih pravio iskljucivo bezglutenski hleb za potrebe svoje cerke koja ima celijakiju. Na trzistu postoje jeftiniji i skuplji aparati koji se razlikuju po broju programa, velicini posude, broju mesalica (jedna ili dve), snazi grejaca i td. Na nekim aparatima postoji dugme za program za pravljenje bezglutenskog hleba i takvi aparati su skuplji.

Molim korisnike koji prave bezglutenski hleb u aparatima da mi odgovore da li je neophodno da aparat ima poseban program za bezglutenski hleb ili ne?

Ako se bezglutenski hleb moze praviti u aparatu koji nema poseban program za takav hleb, onda cu verovatno kupiti Moulinex pekaru OW 2000 za 6500 dinara. Aparati koji imaju program za bezglutenski hleb su Moulinex pekara OW 5000 za 11000 dinara (dve mesalice) ili Moulinex pekara OW 5003 za 14500 dinara (dve mesalice i mogucnost pecenja 4 kiflice).

[ tdjokic @ 05.07.2009. 16:32 ] @
Ova problematika me zanima iz vise razloga - zdravlje mi je oduvek bilo traljavo a ni ovaj kupovni hleb mi se ne svidja bas nesto, pa sam nabavio masinu i malo eksperimentisem.

Konkretno za tebe - gledao sam Uputstvo za upotrebu za OW 5000 i tamo ne objasnjava nesto narocito u cemu je trik. Naglasak je na cistoci masine, da se ne zagadi brasnom sa glutenom. Kvasac takodje treba da bude bez glutena, ali to vise ne znam gde sam procitao.

Na sajtu http://www.celiac.com/articles.../Bread-Machine-Tips/Page1.html ima nesto vise o tome. Sustina je, da taj hleb treba da ima samo jedan ciklus podizanja testa, pa se moze peci u svakoj masini ako ima taj rezim. Moja masina ima, a jedna je od najprostijih, ima samo 3 dugmeta za programe i glavni prekidac. Druga fora je sto se taj hleb teze mesi od obicnog, pa je dobro da je mesalica veca od normalne ili da budu dve.

Ako ti odgovara veca kolicina ispecenog hleba onda uzmi neku od ovih sa dve mesalice a imas i dugme za bezglutenski hleb, pa ne moras da improvizujes.

OW 2000 pece kilogram hleba, nije ni to malo. U moju masinu staje 300 grama vode + 450 grama brasna, sto je jos manje od OW 2000.

Gledao sam uputstva za OW 2000, izgleda da ima varijantu sa samo 1 ciklusom podizanja testa, ali ne garantujem. Tesko se nalaze uputstva, pa onda dobijem na nekom jeziku koji ne razumem itd.
[ dmilicev @ 08.07.2009. 18:44 ] @
Zahvaljujem se Tomislavu Djokicu na jedinom odgovoru i na korisnom linku. Zakljucujem da je ipak neophodno da aparat ima poseban program za bezglutenski hleb zbog jednog ciklusa podizanja testa i po mogucstvu dve mesalice. Dakle, Moulinex pekara OW 5000 ili OW 5003.
Ne zurim se sa kupovinom i nadam se da ce se jos neko javiti sa svojim iskustvima.
[ milleemillee @ 09.07.2009. 08:49 ] @
Ne moraš kupovati skuplju pekaru samo zbog tog hleba, to sve možeš napraviti u bilo kojoj drugoj mini pekari. Inače pravim sam hleb o heljdinog brašna (bez glutena) i hleb je super.
Pekaricu smo kupili da bismo pravili isključivo integralni hleb i mogu ti reći da je sjajna.
Hoću da kažem, bitno je da mašna ima program za integralno brašno, a skoro svaka ima i da će ti sva raditi perfektno, sve ostalo je bacanje novca !
[ tdjokic @ 09.07.2009. 20:51 ] @
Idemo od pocetka.

Imam Kenwood BM150. Ta pekara je izuzetno jednostavna. Ima 3 programa:

- osnovni - mesenje 3 + 17 minuta, narastanje 20, pecenje 35

- francuski - mesenje 3 + 27, narastanje 20, mesenje 10 (negde je pisalo da su vremena u minutima, ali ovo drugo i trece mesenje ni slucajno ne traje 10 minuta, nego 10 sekundi; neko se tu gadno prevario prilikom sastavljanja ili stampanja), narastanje 40 minuta, pecenje 60 minuta

- integralni ("puno zrno") - mesenje 3+27 / narastanje 20 / mesenje 10 sekundi / narastanje 20 / mesenje 10 sekundi / narastanje 40 / pecenje 50

Sad idemo na uputstvo za OW 5000, program za bezglutenski hleb, oznacen brojem 6:

Citat:
6. Gluten-free bread is to be made exclusively
from gluten-free ready-made mixes. It is suitable
for persons with celiac disease, making them
intolerant of the gluten present in many cereals
(wheat, rye, barley, oats, Kamut, spelt wheat
etc.). ..... .........
Ovde ga navodim samo kao kontrolu da nisam pogresio. Sada idemo na tabelu "Mesenje, narastanje ...." :



5 + 10 minuta mesenja, bez pauze, zatim jedno narastanje i pecenje. Nemam nikakvih iskustava sa tim hlebom, ali je ocigledno da se podaci iz Mulinex kataloga i iz price sa onog sajta slazu u tome da je za bezglutenski hleb potrebno samo jedno narastanje.

@ milleemillee - ne kazem da ti ne peces uspesno i na drugi nacin, ali se nekako pokazuje da recimo integralni kod moje pekare ima cak 3x podizanje a bezglutenski samo 1x, pa sam malo zbunjen. Kako se uopste zna da li je bezglutenski dobro ispecen? Nisam znao da u heljdinom brasnu nema glutena.

Uglavnom, cinjenice pokazuju da se bezglutenski moze peci i u obicnoj pekari, a ako se drzis principa, onda je to mesenje + 1x podizanje i nakon toga pecenje, pa se slazem da ne treba bez velike nuzde kupovati veliku i skupu masinu, koja zauzima i vise mesta a i pranje posude za mesenje je zamornije i slicno.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 09.07.2009. u 22:06 GMT+1]
[ milleemillee @ 10.07.2009. 08:25 ] @
Veruj mi, probao sam bukvalno sve sa svojom pekarom i pričam samo isključivo ono što sam sam i probao.
Mešenje belog i integralnog hleba su u suštini programa različiti, što se tiče mesenja, narastanja i traju od 3:20 do 3:50 sata.
E, sada, sve ovo, može da se uradi sa programom (a imaju ih sve današnje pekare čak i najjeftinije) koji se zove ultra brzi program (ultra rapid) i da skoro isto ispeče hlab kao i gore navedeni programi, i u tom smislu sam o ovome i govorio, ne sporeći ono o čemu i ti pričaš.
Hteo sam samo reći da čovek ne baca puno novca za mini pekaru ako ne mora.
Pekare koje imaju dve mešalice su uglavnom za hleb veći od 1 kg. zato što jedna mešalica ne bi mogla da izmesi dobro recimo hleb od 1,3 kg. jer je i kadica za pečenje hleba naravno i veća po gabaritima i td.
Što se tiče brašna od heljde bez glutene košta 140 din. i proizvodi je BioHeljda iz Užica , pakovano je u Zelenoj kutiji sa vidljivom oznakom bez glutena.
[ tdjokic @ 10.07.2009. 12:29 ] @
Citat:
milleemillee: Veruj mi, probao sam bukvalno sve sa svojom pekarom i pričam samo isključivo ono što sam sam i probao.
Po svemu sudeci, ti si blizi istini od mene.

Onaj obicni program sa jednim narastanjem ima vrlo kratko narastanje - 20 minuta, a bezglutenski program kod Mulinexa ima narastanje 60 minuta. Onda mu je verovatno bolji bas taj program koji ti predlazes - za integalni hleb, jer on mesi nesto duze od Mulinexovog bezglutenskog, ali zato ima i dosta duze narastanje, koje je blize Mulinexovom bezglutenskom. Jeste to narastanje dva puta prekinuto kratkotrajnim mesenjem po 10 sekundi, ali sumnjam da to ima uticaja.

Potrazicu brasno od heljde, da i ja probam kako ce se peci u mojoj masini.

Da ja moram da kupujem masinu zbog bezglutenskog hleba stvarno bi mi bilo tesko da se odlucim. Mislim da bih radije isao na jeftiniju i jednostavniju varijantu, ne samo zbog cene vec i zbog velicine. Te masine su nekako cudne velicine - suvise velike, da bi bile male pa da mozes da je sklonis sa radne povrsine kad ti ne treba, a opet suvise male da bi joj negde odredio strogo njen prostor, kao recimo masina za pranje vesa ili sporet. Mora da bude dostupna sa gornje strane, a oko sebe greje prilicno kad pece, ne mozes da je naguras negde knap do neceg drugog.
[ milleemillee @ 10.07.2009. 14:30 ] @
Nije stvar istine ili ne istine, nego mi je žao da čovek baci novac ,a može da mu posao odradi bilo koja druga pekara.
Moja pekara konkretno ima 12 programa, a koristim 2-3 programa , stim što sam probao i ostale čisto da vidim šta i kako rade po uputstvu (receptima).
Sa pekarom koju kupiš dobićeš i recepte za pravljenje raznih vrsta hleba. Kada isprobaš počećeš i sam da eksperimentišeš sa receptima kao i ja.
Inače stvar je super i vredi svaku paru.

[ dmilicev @ 03.01.2010. 22:05 ] @
Iz raznih razloga aparat za pecenje hleba Moulinex OW 5003 kupio sam tek
27.11.2009. godine za 13800 dinara. Zatim nismo imali dovoljno brasna da taj
aparat isprobamo i tako su prvi baketi tj. kiflice pecene upravo danas,
03.01.2010. godine. Ranije sam napomenuo da cu taj aparat koristiti iskljucivo
za pravljenje bezglutenskog hleba koji mi je potreban za moju cerku. Jedan
kilogram tog brasna kosta 650 (sest stotina pedeset) dinara, proizvodi ga
italijanska fabrika Schaer pod imenom Mix-B i moze se kupiti u vecim apotekama.

Zbog stednje tog preskupog brasna odlucili smo se za kupovinu aparata Moulinex
OW 5003 jer samo on moze da ispece 4 kiflice (naravno i celu veknu hleba).

Reklamni film o tome mozete pogledati na adresi:

Moulinex OW 5003 reklamni film

Breadmaker recipe book (278Kb)

Naravno, danas smo prvo isprobali pecenje tih 4 kiflica. Recept je sledeci:

Bageti sa susamom:

masa 4 x 100 g
vreme 2h 20 min
voda 175 ml
secer 1 kafena kasika
so 1/2 kafene kasike
brasno Mix-B 250 g
kvasac bezglutenski u prahu 3/4 kafene kasike
susam 50 g

Prvo smo u posudu stavili (obavezan je taj redosled) vodu, secer i so. Zatim smo
dodali mesavinu brasna i kvasca. Masina je umesila testo za kiflice, ali je tu
moja supruga morala da intervenise postepenim dodavanjem jos 60 ml vode (dakle
ukupno je upotrebljeno 175 + 60 = 235 ml vode) jer je testo bilo suvise gusto i
nije se dobro mesalo. U uputstvu za aparat i pise da je neophodno pri pravljenju
bezglutenskog hleba (samo njega) drvenom kasikom skidati testo koje se lepi po
zidovima posude. Ta intervencija je trajala oko 30 minuta i dodavanje vode je
umanjilo taj problem. Sledeci put pokusacemo da teflonski zid posude premazemo
uljem kako se brasno ne bi lepilo za njega.

Masina je umesila testo za 1 h 21 min. Tada je zena od tog testa na stolu
napravila 4 kiflice i vratila ih u masinu koja ih je ispekla za 42 minuta. Ta
vremena su napisana u uputstvu i tacna su. Pri tome masina je bila topla samo sa
gornje strane, bocno mlaka a sa donje potpuno hladna.

Program za bakete nije namenjen za bezglutenski hleb. Masina ima poseban program
za pravljenje vekne bezglutenskog hleba, koji jos nismo isprobali. Bila je
postavljena srednja boja korice (postoje tri izbora).

Zakljucak je da je masina super i vredi svaku paru. Korica na kiflama je veoma
tanka, kifle su meke i vracaju se u prvobitni oblik nakon pritiska.
Prezadovoljni smo. Supruga nije uspevala da takav hleb napravi u rerni
elektricnog sporeta. Njeh hleb nije bio tako vazdusast vec nekako gnjecav, kora
je bila debela i tvrda. Supruga kaze da je najveci doprinos masine u dugom
mesanju testa.

Fotografije toka pecenja i finalnog rezultata mozete pogledati na sledecim
adresama:

Pocetak pecenja

Nakon 15 minuta pecenja

Nakon 30 minuta pecenja

Zavrseno pecenja nakon 42 minuta

Finalni rezultat

Kada je masina napravila ovako dobar hleb od bezglutenskog brasna, verujem da bi
sa psenicnim brasnom rezultati bili jos bolji. Razmisljam da kao rezervne delove
nabavim posudu za pecenje hleba i dve lopatice za mesanje testa, pa da u toj
posudi pravimo i psenicni hleb. Ako budem uspeo to da nabavim javicu vam
rezultate. Takodje cu vas obavestiti kada budemo napravili veknu bezglutenskog
hleba. Za sada toliko.

Pozdrav i jos jednom se zahvaljujem svima na forumu koji su mi pomogli.

[ markofpi @ 19.11.2014. 11:56 ] @
Ima li neko ovu pekaru mozda:
http://www.tehnomanija.rs/pekara/moulinex-pekara-ow-3501.html
[ bogdan.kecman @ 03.12.2014. 02:19 ] @
nema bas mnogo veze sa "tehnikom" ali koje je to brasno T55 koje se spominje u mulinexovim uputstvima (ja imam OW 6118)? T400 je nase uber belo brasno (kada se spali ostane 0.4% pepela), T500 meko je klasicno hlebno brasno, ima i T550 ono je malo losijeg kvaliteta ali sta je to T55, po nasoj nomenklaturi to bi bilo nesto tipa 0.055% pepela to je cist skrob?!
[ dlalic @ 03.12.2014. 06:57 ] @
To je ekvivalent nasem T550 ili da uprostimo T500, znaci general purpose flour.
Ovo je francusko oznacavanje tipova brasna. Nije 0.055% vec 0.55% ostatka nakon spaljivanja na 900c, i oko 10-12% proteina tj. glutena.
[ abyss @ 03.12.2014. 07:44 ] @
Pominjao se u temi hleb od heljdinog brasna u mini pekari.
Ako moze recept?
Ja probao ali nisam bas uspeo :)