[ mmmilan @ 05.07.2009. 15:52 ] @
Zanima me moze li da se napravi novi cilindar brave s tim da kljuc ostane isti?1
Cilindar brave se tesko otkljucava i jedino resenje je promena istog.
Pa me zanima moze li se kupiti/napraviti novi cilindar a da nam ostanu isti kljucevi, jer zamena kljuceva od svih stanara bi bila mnogo skupa.
Hvala
[ zorg @ 05.07.2009. 17:30 ] @
Naravno da može, odnesi bravu kod bravara, mislim da čak može i samo ključ, on će ti dati novu bravu i složiti one pinove unutra, prema tvom ključu.
[ veljkoE @ 05.07.2009. 21:45 ] @
bojim se da nece moci
mooozda ti i napravi novi kljuc na doneseni cilindar

al da ti da novi cilindar na stari kljuc - jok

inace, cilindar ide u bravu
a bravar nema skoro, pa nikakve veze, sa izradom brava ili cilindara

doduse treba u stvari proveriti u cemu je problem

pozovite nekog bravara, pretpostavljam da se radi o ulazu u zgradu, verovatno nema potrebe za menjanjem cilindra,
cilindar ili valja ili ne
npr.
mozda je do brave, ili se cilindar malo pomerio u bravi, otpustio sredisnji vijak, pa sad jezicak na cilindru malo cese o bravu

[ hercul @ 05.07.2009. 22:01 ] @
ma naravno da MOZE!!!
mi imamo dva ulaza u zgradu a otkljucavamo istim kljucem (znaci da je druga brava prepravljena po kljucu), to je vec postalo uobicajeno za zgrade sa dva ulaza.
bravar moze to da ti sredi...
[ Horvat I @ 05.07.2009. 22:30 ] @
@hercul to su tipske brave
Pravi bravari opravljaju cilindar
Koristimo vise tipskih brava, 2imaju slicne kljuceve,osoblje sa cvojim kljucem izforsira cilindar i pocne raditi sa obe vrste kljuca.Tada bravar zamenjuje i remontuje cilindar
[ Budimir @ 05.07.2009. 22:39 ] @
Ma skoro svaki bravar to moze da odradi. Pre dva meseca sam to radio i kosta oko 500 din. sve sa cilindrom.
[ veljkoE @ 06.07.2009. 14:10 ] @
znaci moze i to sa lakocom, nisam znao

al jbg, onda se cudimo kako lopovi ulaze u stanove

i jos jednom
to nisu bravari , vec kljucari - kljuc servis i slicne varijante

bravarija nema nikakve veze sa popravljanjem cilindara i slicnim rabotama

pravi bravari rade nesto sasvim drugo

[Ovu poruku je menjao veljkoE dana 06.07.2009. u 20:59 GMT+1]
[ Horvat I @ 06.07.2009. 22:09 ] @
Citat:
veljkoE:
i jos jednom
to nisu bravari , vec kljucari - kljuc servis i slicne varijante

bravarija nema nikakve veze sa popravljanjem cilindara i slicnim rabotama

pravi bravari rade nesto sasvim drugo

Ajdmo sad filozofirati
naziv zanata je poteko od brava,samo sto je tada izgled bio bitniji od funkcionalnosti
[ whitie2004 @ 07.07.2009. 07:49 ] @
>>> znaci moze i to sa lakocom ...

A sta je tu tesko? Treba samo izvaditi celicni, povrsinski ojacani valjak specijalnog oblika i skratiti ga za 147 do 152 mikrona. Drugi i treci treba produziti za toliko ... Ma to moze svaki sloser, mislim stolar ....

Ono , mnogo je lakse medju postojecim cilindrima naci onaj gde se bar jedan utor slaze. Onda povadis ostale valjke i ostavis da zakljucava na tom jednom preostalom valjku ...

Musterija srecna, a ti znas da profesionalac otvara to za par sekundi bilo 1 ili 6 valjkova.
[ veljkoE @ 07.07.2009. 16:32 ] @
Citat:
Horvat I: Ajdmo sad filozofirati
naziv zanata je poteko od brava,samo sto je tada izgled bio bitniji od funkcionalnosti

ako se manemo filozofije svatices da je tehnologija obrazovnog profila - bravar- nesto sasvim drugo

moj se komentar odnosio uglavnom na

Citat:
Horvat I
Pravi bravari opravljaju cilindar

pre, mozda, "industrijske revolucije" je bilo tako, takvo je bilo zanimanje

danas je to nesto sasvim drugo