[ dusans @ 12.07.2009. 14:31 ] @
Imam problem sa jednim zidom u stanu u dnevnoj sobi. Obodi zida su uradjeni od betonskih gredi medjutim sredina zida je ispunjena gipsanom plocom. To je ploca od nekih 8cm debljine, mesavina gipsa i piljevine (ne znam kako se tacno zove). Zid se nalazi u ravni sa gredama i sve je to lepo pregletovano medjutim pojavljuje je se problem pucanja. Pojavljuje se sitna pukotina sirine milimetar-dva na spoju izmedju gipsa i greda (po obodu gipsanog zida) ali ne zidova i gleta vec poludisperzije kojom je kreceno. Jedan detalj: Skica zida sa prednje strane iz sobe (tamo gde je problem): *Siva boja su betonske grede, zuta boja je gipsani zid a linija po obodu gipsanog zida oznacava linije po kojima dolazi do pucanja. Skica zida sa suprotne strane (tu nije problem) gde se vidi da kako je zid umetnut u suplinju napravljenu gredama: Na spojevima gde se pojavljuje pukotina je probano sa bandaz trakom sirine 5 cm medjutim nije dalo nekih rezultata. Pretpostavljam da taj se gipsani zid i grede razlicito ponasaju na razlicitim temperaturama i onda dolazi do pucanja. Razgovarao sam sa par ljudi i nemaju neko resenje za koje su prilicno sigurni da ce da resi taj problem. Prvi predlog je da se stavi mrezica preko celog zida (i preko gredi i preko gipsa) i da se zalepi nekim lepkom (ne znam tacno kako ga zovu). Drugi predlog je da se gipsani zid smanji po obodu za 0.5 - 1 cm tako da se dobije praznina izmedju greda i gipsa. Ovu prazninu onda treba napuniti silikonom. Posle toga treba izdubiti traku sirine 10 cm dubine 0.5 - 1 cm po obodu gipsanog zida i greda i napuniti je lepkom za keramiku (plocice). Preko te trake posle treba da ide mrezica ili bandaz traka i glet. Navodno, lepak za keramiku je elastican ili ne puca pa moze da istrpi ove sitne promene. Posto je ovakav nacin gradnje i umetanja zidova dosta zastupljen u nasim zgradama, verujem da se jos neko susreo sa slicnim problemom i pre nego sto krenem u neku varijantu, zeleo bih da cujem jos neka misljenja o ovome. Svi predlozi, komentari i pitanja su dobrodosli. Hvala Unapred! |