[ neb @ 13.08.2009. 09:32 ] @
Jedne godine radio sam jedan aparat u samogradnji koji je imao u sebi motor od frizidera cija je namena bila da vrsi izvlacenje vazduha (umesto pumpanja pritiska). Meni je majstor tada rekao da ti motori za zamrzivace imaju membranu na osnovu koje pumpaju pritisak (freon) kada se nalaze u normalnom sklopu samog frizidera i zamrzivaca? Covek mi je tada rekao da taj motor van zamrzivaca moze da se prikljici na neku bocu ili bilo koji drugi zatvoren prostor manje zapremine preko one druge cevi preko koje vrsi usisavanje. Na ovaj nacin moze da se iskoristi kao vakum pumpa. Zanima me da li na isti nacin moze da se prikljuci klasican kompresor sa bocom tako da umesto da klip potiskuje vazduh u bocu vrsi ispumpavanje vazduha i stvara vakum do recimo ispod 1 Bar dok sama boca za pritisak u ovom slucaju biva razvezana od sistema i nema mogucnost zadrzavanja vazduha u sebi a samim tim ni stvaranja bilo kakvog pritiska. Znam da je na ovom forumu vec bilo nekih objasnjenja vezanih za moje pitanje vezanih za "tzv. ejektorski nacin vakumiranja". Mene interesuje da li je neko nekada pokusao da izkoristi sam kompresor za izvlacenje vazduha umesto za stvaranje pritiska direktno preko samog klipa? |