Što se tiče cigli koriste se "terasice" od nerđajućeg čelika. Bile su izložene na sajmu građevine u Beogradu. Prodavala ih je "rapidna" firma iz Apatina. Oni su imali modele baš za ventilirajuće fasade. Ovo što je na slici nije ono što su oni prodavali, ali ne mogu da nađem sliku za njihov proizvod.
Što se tiče terase koriste se gotovi moduli sačinjeni od termoizolacije i armature.
Ako već praviš vazdušni zid oko zgrade, da li to znači da praviš ventilirajuću fasadu? Ventilirajuća fasada je kada vazduh ulazi na severnoj strani zgrade, onda ide ispod zgrade na južnu stranu gde se greje. Ovako zagrejan vazduh izlazi na vrhu građevine. Zimi se ovi otvori zatvaraju i ostaje samo vazdušna izolacija oko čitave zgrade.
Inače ako imaš para postoje i gotove aluminujumske ventilirajuće fasade. Cena je 50 evra po kvadratu.
Sada ću malo prodiskovati moguće solucije.
- Prvo mislim da demit fasada nije rizična u slučaju požara. Stiropor je samogasiv i neće goreti osim ako nešto drugo ne gori pored njega. Takođe, stiropor je sa spoljne strane zaštićen ribanom fasadom i dvostrukim slojem lepka.
- Mislim da je ventilirajuća fasada dobra stvar samo za leto. Zimi ti ta tri santimetra vazduha i dvanaest santimetara cigle neće puno značiti. Mislim da je zato ventilirajuća fasada potrebna samo na južnoj strani građevine. Na ostalim stranama je bolje staviti deset santimetara staklene vune umesto četiri santimetra koje ti nameravaš da postaviš.
- Ako stavljaš staklenu vunu na unutrašnji zid, ta staklena vuna će se napiti sa puno vlage i izgubiće svoja izolaciona svojstva. Moraćeš da staviš stiropor i sa unutrašnje strane.
- Ako staviš stiropor sa unutrašnje stane onda imaš rizik od požara. Možda je onda najbolje da umesto bloka i stiropora staviš ytong blokove.
[Ovu poruku je menjao Brodoplovac dana 15.08.2009. u 00:48 GMT+1]