|
[ Bardo @ 19.08.2009. 14:21 ] @
| Ovih dana prikuplam ponude izvodjace za grube gradjevinske radove. I svaki dan me sve vise obeshrabruje.
Za pocetak da kratko opisem o kakvoj se kuci radi.
Kuca ce biti suteren (neto 56m2), prizemlje (neto 110m2) i terasa (neto 30m2).
Radice se sendvic zidovi.
Kuca je u Sremskoj Kamenici.
Koja bi po vama bila neka realna cena po m2 za grube gradjevinske radove?
Ovo sto su mi dosada ponudili mi zvuci mnogo skupo.
|
[ Bartman @ 20.08.2009. 15:08 ] @
Materijal za grube radove (temelj, zidanje, da se stavi pod krov, bez malterisnja, prozora i vrata) oko 60 ojra/m2.
Ruke, ako se pogađaš sa majstorima direktno na dnevnicu oko 30 ojra/m2.
Dakle ruke+materijal (grubi radovi) oko 90-100 ojra/m2.
Ako tražiš izvođača, oni traže od 120 do 170 ojra/m2 (materijal +ruke), odnosno samo za ruke od 40 do 60 ojra.
[ Bardo @ 20.08.2009. 15:18 ] @
Da mi je takvog izvodjaci naci.......
Ja sam ocekivao takve cene, ali jos nisam naisao na takvu ponudu.
Zasada imam 2 ponude:
1. €54.000,- za stavljanje kuce pod krov.
2. €185,- po m2 bez pdv-a. Sto bi me sve ukupno izaslo oko €42.000,-
Ja sam ocekivao da se ti radovi mogu zavrsiti za nekih €30.000,- .
Sa ovim cenama odustajem od gradnje kuce, iako je gradjevinska dozvola
skoro resene....
[ Bartman @ 20.08.2009. 17:19 ] @
Ma za tu lovu (30.000 ojra) sigurno možeš da sazidaš to što želiš.
Najbolje je da nađeš jedno 2-3 zidara i jedno 2 fizikalca-pomoćnika.
Plaćaš ih na dnevnice. Majstore 30 do 40 ojra, a radnike 20 ojra na dan.
Daš im rok i pratiš ih. Realno za 20 radnih dana ti mogu odraditi ceo posao !!!
Za materijal cene su ti sledeće:
Beton gotov od 50 do 55 ojra kubik plus pumpa oko 150 ojra (ako nalivaš ploču, za temelj ne treba). Za 100 kvadrata računaj oko 15 kubika za stopu i jedno 10 za gredu, 10 za temeljnu ploču i jedno 10 za prvu ploču.
Gvoždje ti je oko 50 dinara kilo. Treba ti oko 2,5 tone, plus mreže za temelje.
Daske su ti oko 200 eura kubik. Treba ti 2-3 kubika.
Giter blokovi su ti oko 35 dinara komad A klasa. Trebaće ti oko 3000-3500 komada.
Fert gredice su ti 200 dinara/metar. Trebaće ti do 200 metara.
Ispuna ti je oko 30 dinara komad. Trebaće ti jedno 800 komada.
Računaj za iskop podruma i temelja da ćeš platiti bager 30 do 50 eura po satu, recimo 10-15 sati, tj. oko 700 ojra.
Do ovde će te izaći oko 10.000 ojra.
Naravno imaćeš troškove hidro-izolacije (kondor, stiropor i fondalina), demit fasada sa izolaciom (stiropor 5-10 cm)
Plus krovna građa, sljeme, oluci, badže, crepovi ...
Verujem da ako se dobro organizuješ možeš sa 30.000 da završiš kuću da se useliš.
Ovi koji su ti dali ponude su derači !!!
[ Bardo @ 20.08.2009. 17:43 ] @
To zvuci dosta bolje. Dosta sam citao na internetu, na osnovu toga sam zakljucio da bi se mogla za 30.000e.
Problem je sto ja nemogu biti uz radnike, tako da opcija sam majstorima na dnevnicu je teze izvodljiva.
Zato bi bilo dobro da mogu naci preducimaca, koji ne dere :), da odradi taj posao.
Ostala radove mogu sam polako ugovarati. Samo da se zidanje zavrsi.
Sad u potragu za boljom ponudom.
[ veljkoE @ 20.08.2009. 18:18 ] @
pa ne moze preduzimac da ima novu mecku i da radi jeftino
poredjenja radi
u Beču, adaptacija stana ide oko 400 €/m2 ( znaci, menjanje prozora, vrata, parketa i plocica , i naravno krecenje)
uglavnom mozes naci majstore, ali isto mozes naci grupu majstora da ti odrade posao, potrebno je samo malo prosetati po raznim gradilistima obiteljskih kuca
na internetu to NECES pronaci
[ reject @ 20.08.2009. 18:24 ] @
Jeste offtopic, ali da ne otvaram novu temu.
Da li zna neko gde ima da se kupe simprolit blokovi i ploce?
Ako moze da bude negde oko Zemuna, jos bolje. Jurio sam po netu, nista nisam nasao, na njihovom
sajtu 'korisne adrese' su jos u izradi. :D
[ Brodoplovac @ 20.08.2009. 20:00 ] @
Citat: Jeste offtopic, ali da ne otvaram novu temu.
Da li zna neko gde ima da se kupe simprolit blokovi i ploce?
Na njihovom sajtu klikneš na opciju "kontakt". Otvoriće ti se URL adresa u kojoj moraš da zameniš domen "co.yu" sa "rs". Tek sada će se otvoriti "kontakt" web stranica. Tu ti piše adresa firme.
@Bardo
Zanima me da li je dozvoljeno praviti manji suturen od prizemlja mereno u kvadratnim metrima. Ovo pitam stoga jer mi deluje da je moguće da se kuća prelomi. Onaj deo koji je iznad suturena da ostane na mestu a onaj deo koji je na zemlji da malo potone prilikom sleganja. Na taj način bi se pojavile pukotine u samoj kući.
Naravno ovo je samo moja teorija, ali se pitam da li u tome ima smisla.
[Ovu poruku je menjao Brodoplovac dana 21.08.2009. u 16:36 GMT+1]
[ Bardo @ 21.08.2009. 19:25 ] @
Nemogu sam u potragu za radnicima, posto nisam u Srbiji.
Poznanik koji je radio u gradjevinarstvu je kod svojih poznanika zatrazio ponude.
Moracu da sacekam da skupim malo vise slobodnih dana pa da odem sam traziti.
Hteo sam se ovde samo raspitati o cenama. Meni su punude zvucale pre skupe,
zato sam ovde i dobio potvrdu.
[ Sremac22240 @ 22.08.2009. 07:54 ] @
Svi temelji moraju biti na istoj dubini jer se sila kojom zidovi prenose teret do temelja prenosi kroz zemlju pod uglom od 45 stepeni. Na kosim terenima moguce je fundiranje u kaskadama sa denivelacijom od oko 50cm. Dakle ti moras spustiti temelj i uraditi temeljni zid a da li ces zatrpati prostoriju ili ne to ostaje na tebi.
[ legalos @ 25.08.2009. 00:26 ] @
30.000 eura je i vise nego dovoljno za grube radove, nadji ekipu radnika koja ce to da ti uradi ali ti moras da si prisutan, u suprotnom nista od toga.
Ta cifra bi takoreci mogla biti dovoljna i za finisiranje, ali...
[ veljkoE @ 25.08.2009. 14:28 ] @
a montazna kuca ?
[ Bardo @ 25.08.2009. 16:55 ] @
Razmisljao sam dugo o montaznoj kuci, ali na kraju sam se odlucio za zidanu. Projekat je za zidanu kucu, i na osnovu tog projekta cu dobiti gradjevinsku dozvolu.
Sad ne znam jel' moguce, ukoliko neuspijem sa zidanom, promjeniti projekat poslje dobijanja gradjevinske dozvole.
[ Horvat @ 27.08.2009. 23:46 ] @
samo jedan savet
obavezno prati rad radnika,da ti ne sfuseriraju
[ kana @ 28.08.2009. 08:57 ] @
Ja se nebih usudio da radim kucu po principu na nevidjeno.
Pre 6-7 godina sam poceo gradnju kuce i iako sam bio
prisutan (kako bi sve trebalo da bude uradjeno uglavnom
naucis kada se sve zavrsi) za pojedine stvari nisam zadovoljan.
Malterisanje je perfektno, kao i krov ali stolarija je mogla biti
mnogo bolja, odvod na spratu (baltik :( ) i jos neke sitnice.
I sa majstorima i sa radnicima sam stalno bio u svadji.
Posle toga sam bio prisutan tokom celokupne izgradnje
poslovnog objekta koji je radio jedan preduzimac. To je tek
bila nocna mora.
Moj savet ti je da nadjes dobrog nadzornika (prijatelja, rodjaka
ili nekog savesnog po preporuci), platis ga iznad proseka
i da prati celokupnu izgradnju i da ne dozvoli bilo kakvo
zabusavanje.
[ Majstor Duja @ 28.08.2009. 10:13 ] @
Citat: Bardo: Nemogu sam u potragu za radnicima, posto nisam u Srbiji.
Poznanik koji je radio u gradjevinarstvu je kod svojih poznanika zatrazio ponude.
Prijatelju, cena montazne kuce ide od 250-300e/m2 sve komplet.
Ja sam radio kalkulaciju za kucu od 150m2 sa siporex demit zidovima, bez krova,sa suvim malterisanjem, podno grejanje itd ali bez radne snage, izadje:
180-200e/m2 sa 10% dodatih nepredvidjenih troskova...
A sad, gradjevinarstvo u nas ti je sektor sa, verovatno, najvishe prevaranata.
Cinjenice:
1. nikad ne uzima gradjevinsku firmu po sistemu "kljuc u ruke" ako ne zelish da budes finansijski odran.
2. ako se ipak odlucish za to, uracunaj tu i advokatske usluge prilikom zakljucivanja DETALJNOG ugovora po pitanju cene i obaveza!
3. nikad (ni u slucaju 1. i 2.) ne ostavljaj radnike bez nadzora jer neces dobiti ono sto si platio.
4. dokumentuj etape izgradnje (fotografishi)
...ako iz bilo kod razloga, ne mozes da budes prisutan, neko od poverenja ce morati to da uradi za tebe. Primera radi: poznanik je sazidao kucu od 60m2 za 10K eura (u svojoj reziji, uposlio je radnike za 10e/dan) a drugi je platio izvodjacu adaptaciju/dogradnju na postojece za jos 60m2 i do sad je platio skoro 20K eura i jos nije gotovo.....cak i preporuka u ovoj branshi ne znaci mnogo.
Srecno ti bilo!
[ Zeleni zub @ 28.08.2009. 14:48 ] @
Bartman, svaka cast na detaljnom odgovoru !!!
[ ZMS @ 29.08.2009. 11:25 ] @
Pozdrav...
@author
i mene ceka slicna problematika uskoro, posto sam zasad u fazi "teranja" papirologije,tako da ove godine nece biti nista od gradnje. ali sledece godine ja se nadam,na prolece,da cu poceti. Posto vidim da si u NL a radices u Sr.Kamenici,to nije daleko od mene ali jeste ipak druga opstina.
Da predjem na stvar-meni ce graditi moji rodjaci,ima njih ekipa 4-5 ljudi, nije registrovana firma. ja se u gradjevinu razumem ko Mara u onu stvar,tako da sa te strane ne mogu da garantujem za njihov rad, ali kad vidim koje su kuce i objekte radili u NS i okolini, i da jos uvek imaju pune ruke posla i pored ove krize, onda valjda i to nesto pokazuje.
Meni ce graditi u fazama,kad onu budu mogli,jer ipak necu ih placati po trzisnoj ceni,nego onako,tako da ne mogu da ih uslovljavam.
Ako zelis, mogu ti poslati br.tel. pa vidi s njima sta i kako ide.
Sto se tice onog da ti treba neko kao nadzor, znam da ih to ne tangira nimalo. znam iz razgovora da im treba samo projekat i materijal, i da ih niko ne dira :)
P.S. jel moze neko da mi preporuci ,na PP;koji je najpovoljniji plac gradj. materijala u NS ili blizoj okolini!
[ Bardo @ 29.08.2009. 13:22 ] @
Hvala svima na odgovorima i savetima.
@Horvat, Kana & Majstor Duja
Neko ce biti prisutan. Moram samo da vidim jos kome mogu da poverim taj posao, i ko bi se toga
prihvatio. Uglvnom ce isto biti i jedan poznanik koji je grad. ing., on ce 2/3 x nedeljno obici, posle
posla. Nazalost zbog posla nije mogao da prihvati da bude svaki dan prisutan.
@ZMS
Hvala na ponudi. Uvek mogu videti sa ljudima kakvi su uslovi, tako ako nije problem moze broj tel. na pp.
Samo me muci to sto nije registrovana firma, posto sam cuo da je potrebno da radi firma sa licencom
da bu se posle mogla dobiti upotrebna dozvola. Mozda to neko ovde moze potvrditi/demantovati.
Sto se tice pitanja o materijalu, ako neko ima dobro mesto, moze i meni na pp.
[ kana @ 30.08.2009. 07:51 ] @
'...Sto se tice onog da ti treba neko kao nadzor, znam da ih to ne tangira nimalo.
znam iz razgovora da im treba samo projekat i materijal, i da ih niko ne dira :)...'
Malo cudna filozofija da rade po principu samo sta njima treba a da ih drugo ne
tangira.
Na prvom mestu je pitanje je ciji je novac, tek drugo pitanje je sta koga tangira,
koliko god da su strucni i sposobni.
'...Samo me muci to sto nije registrovana firma, posto sam cuo da je potrebno da
radi firma sa licencom da bu se posle mogla dobiti upotrebna dozvola.
Mozda to neko ovde moze potvrditi/demantovati...'
Koliko je meni poznato (mozda gresim) nije bitno ko izvodi radove, gradjevinska
inspekcija je ta koja kontrolise rad i odstupanja od projekta koji moraju da se urade
sa licencom.
Meni nije radila firma sa licencom ali je projekte uradio covek sa licencom, gradjevinski,
elektroinstalacije isl ...
Pre dobijanja upotrebne dozvole opet postoji komisija koja pored sve dokumentacije
mora da pregleda (primi) objekat.
Tako je bar kod mene bilo, najbolje je da se raspitas u opstini.
[ EHHO @ 30.08.2009. 18:03 ] @
Evo ja upravo zidam pomocne prostorije cca 60 m2. Ovo sve mi rade (zidanje, stavljanje pod krov, malterisanje) 2 coveka, znaci 1 majstor i 1 pomocni radnik, jedino kad se izlivao temelj i stubovi, i ovih dana betonski venac (posto nece biti iznad ploca, nego ce se gore sve zatvoriti u gips)
Kad se radio temelj i ta donja ploca, hteo sam da uzmem mikser sa betonom sa odgovarajucom kubikazom, ali majstor sto mi radi je navikao sve rucno jer mu je sa mikserom brz tempo, a on u godinama, pa ih je tada bilo 1 majstor i 3 pomocna radnika.
Sto se tice nadzora, ja ih obidjem 1-2 puta dnevno, zavisno kako imam vremena zbog posla (razumem su u gradjevinu ne nesto preterano, ali znam kako treba da izgleda i da li je nesto krivo ili lose uradjeno i da li prate projekat i dogovor), ali vise iz razloga da vidim da li im je nesto potrebno od materijala ili pica
Ja sam se sa njima dogovorio da svaki drugi dan ih isplacujem za uradjene poslove (posto je manji posao, a znam da se uglavnom kod vecih poslova, majstori praktikuju da je isplata subotom za tu radnu nedelju), znaci npr. danas i sutra treba da isaluju za venac, vezu armaturu i naliju ceo venac i to kosta xxx evra (to zavrse i ide isplata).
Znaci ni u snu im ne placaj u napred neku sumu para, vec sedite i napravite dogovor izgradnje, kako ce se sta odvijati i kako ce se placati
Evo sad je bas gotovo zidanje blokovima, i za zidanje sam platio 300 evra (12 m x 5 m, iz dve prostorije, sa otvorom za jedna klasicna vrata, dva prozora i jedna strana je ostavljena za garazna vrata)
[ pantic68 @ 31.08.2009. 09:01 ] @
Moze to dosta jeftino ali nije jednostavno. Moras provesti vreme tamo a najbitnije je da nadjes prave majstore, po preporuci vise njih i da im placas dnevnice. U slucaju da fushere budi spreman da ih otpustis i trazis druge. Kvalitetni nisu mnogo skuplji ali jesu stalno zauzeti tako da se moras naoruzati strpljenjem. Ako se pogadjas za ceo posao gotovo svako ce zavaliti duplu cenu, da se obezbedi a moguce je i da kasnije otaljavaju posao. Da rezimiram - trebaju ti pouzdani ljudi i nema para unapred.
[ Bardo @ 24.09.2009. 13:36 ] @
Mislio sam da su ove firme dosada bile skupe, ali sad imam jos skuplju ponudu.
U ovoj ponudi ima specifikacija, mozda vi po tome mozete zakljuciti zasto je
toliko skupo, meni nije jasno.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PREDMER I PREDRAČUN RADOVA:
I/. ZEMLJANI RADOVI:
Mašinski iskop zemlje (oko 80%) sa utovarom
i odvozom na deponiju,sa ručnim iskopom
oko 20%. …………………………...... 1.850,00 €
I/. GRAĐEVINSKI RADOVI:
Šalovanje, armiranje i betoniranje
temelja zajedno sa podnom pločom koja se radi iz dva dela
(ispod suterena i ispod nasutog dela),sa prethodnom
izradom tampon sloja od tucanika.
Obračun po m2 “bruto”površine
temeljne ploče. ...........m2........179,27 x 45,0 = 8.067,15 €
2. Izvođenje grubih građevinskih radova
u suterenu, završno sa pločom
iznad suterena. Obračun po m2 “bruto”površine
ploče iznad suterena. .........m2........77,76 x 130,0 = 10.108,80 €
3. Izvođenje grubih građevinskih radova
u prizemlju, završno sa pločom iznad
prizemlja. Obračun po m2 “bruto”površine
ploče iznad prizemlja. .....m2......... 179,27 x 130,0 = 23.305,10 €
Izrada krovne konstrukcije zajedno
sa pokrivanjem,zidanjem zabatnih zidova,
dimnjaka,ventilacionih kanala,šalovanja,
armiranja i betoniranja atika i drugih
nosećih greda. . Obračun po m2 osnove
krovne konstrukcije. ........m2.........187.76 x 45,0 = 8.449,20 €
SVEGA: 51.780,25 €
Napomena:
- Ukupna predračunska vrednost gore navedenih radova , bez uračunatog PDV-a, a prema idejnom projektu, iznosi 51.780,25 €
Rok završetka radova: 75 radnih dana, računajući od dana uvođenja u posao.
[ ppetkovic79 @ 25.09.2009. 18:47 ] @
Upravo sam zavrsio grube radove na kuci koja ima i dva lokala ukupno 350 kvm bruto. Do sada me kostala 50000 eura: podrum 50kvm ozidano, omalterisano, struja, stolarija 3 pvc prozora, ravnajući pod, hidroizolacija bitumen ispod i sa strane. Prizemlje: isto to osim hidroizolacije koja je isla ispod dela gde nemam podrum, a iznad podruma zvučna izolacija, stolarija 4 dvokrilna prozora, 2 jednokrila, 2 velika alu izloga, 2 alu vrata i 3 mala alu prozora.
Sprat: zvučna izolacija, struja, stolarija- prozori imaju komarnike i roletne, omalterisano, ravnajući pod.
Tavan: izolacija stiropor 5cm-17gr pa ravnajući pod.
Krov ima 12 voda crep Kikinda 333 ispod zatvoren OSB tablama i preko Bramac folija.
Između ostalog otislo i 9 tona gvožđa. Tako da mislim da nije mnogo skupo graditi: cement je 530 din, gvožđe 50 din kg, pesak 70 eura kamion za zidanje, 100 eura pesak separisani za malteraciju, blokovi u zavisnosti kakvi su i ciji su, suplji 30 din, giter 42-50 din, krec bure 1600 din bure od 200 litara gasen naravno, i preporucujem da vam struju razvezu kroz plocu u crevima (naravno elektricar) jer posle nema toliko stemovanja kao kada treba i plafon razbijati. Toliko od mene
[ arslan @ 25.09.2009. 23:04 ] @
@Bardo ukoliko nisi u stanju da sam organizujes posao nema sanse da sa preduzimacima prodjes sa nekom normalnom sumom. U gradjevinarstvu je kod nas i dalje veoma velika zarada, a kvalitet izuzetno los.
Moj savet je da ako nisi u stanju da sam nadgledas ne pocinjes sa radovima.
Nadzorni organ mora da bude stalno prisutan a ne dve, tri puta nedeljno. Odakle ce on znati kakav je kvalitet ugradjenog betona, kolicine gvozdja, nacina vezivanja itd. kad dolazi na gradiliste kad je posao vec zavrsen. Takodje, mora da bude spreman da trpi pritisak preduzimaca i da istera svoje, tebi u korist.
Problematika je kompleksna i zahteva izuzetno zalaganje. Inace, savete koje ti je dao clan @Bartman stoje i potpuno su tacni.
[ SlavisaR @ 05.10.2009. 15:54 ] @
(Cena Komplet materijala za kucu) x2 = MAJSTOR
Uvek bilo i bice
[ EHHO @ 05.10.2009. 18:37 ] @
Citat: SlavisaR: (Cena Komplet materijala za kucu) x2 = MAJSTOR
Uvek bilo i bice
JA znam za onu staru koliko kosta materijal toliko kostaju i ruke, ali ponovo sve zavisi gde se radi i odakle su majstori, jer generalno gledano izvodjenje radova po BG-u i NS-u je dosta skuplje, bar znam i po svjim cenama sa kojim prolazim kad radim po ovim gradovima dok kod mene u gradu isti posao radim po manjoj ceni, ali sta da se radi, takvo je trziste
[ SlavisaR @ 05.10.2009. 20:12 ] @
Radio sam u Somboru,Novom Sadu i sad u BG i veruj svuda majstori uzimaju po ovom principu.
Izracunaj sam,necu da ubedjujem.Uzmi Cene na stovaristima iz ovih Gradova,Pa pozovi Gradjevince da ti daju ponudu.
Mozemo da se tesimo samo sa onim Novim "Gradjevincima". Koji ce da daju nizu cenu,samo da bih dobili posao,samo je pitanje brzine i kvaliteta gradjevine koju oni izgrade.Ja imam plac u Sremskoj Kamenici,meni su majstori trazili 7.000,00eur.Da dignu kucu od 100m2 do prve ploce,znaci bez suterena...pa ti vidi,a temelji vec izliveni.Nego Druze nadji ti Crnotravce,ti rade kao ludi,a za male pare....salim se naravno...
[ mds0891 @ 27.12.2009. 03:28 ] @
Bardo pravim kucu u zemunu i cene grubih radova do sad su me kostale.
Temelj: kompletan znaci kopanje 60x60cm, gvozdje, zidanje 5 redova betonskim blokom, popunjavanje, salovanje, mreza i betonska ploca povrsine 156mk sve ukupno ruke i matrijal 8000e.
Prizemlje: zidanje crvenom ciglom 25x20 cm, sljunak, cement, krec, gvozdje, daska za salovanje, fert gredice, monta i stavljanje betonske ploce 156mk + balkoni 14mk sve ukupno matrijal i ruke 11000e.
Prvi sprat: zidanje crvenom ciglom 25x20 cm, sljunak, cement, krec, gvozdje, daska za salovanje, fert gredice, monta i stavljanje betonske ploce 156mk +balkoni 14mk sve ukupno matrijal i ruke 11000e.
Podkrovlje: jos nisam uradio al cena stoji ovako zidanje 7 redova + greda i kompletna krovna konstrukcija izace oko 13000e.
Jos da napomenem da mi to rade jako dobri i posteni majstori veoma odgovorni i drze do reci ja sam kupovao materijal a oni su mi dali cenu za ruke po svakom spratu posebno. Na materijalu se nije stedelo znaci kvalitetno i sigurno.
Sto sve izlazi 43000e za grube radove.
[ mds0891 @ 27.12.2009. 03:51 ] @
Jos nesto da napomenem, vecina nas kucu pravi samo jednom u zivotu i jako je vazno da konstrukcijski bude jaka i kvalitetna zato sto fuseraj i stednja na ovakvim radovima mogu da kostaju jako mnogo u slucaju da nesto krene naopako.
[ Bardo @ 28.12.2009. 04:51 ] @
Hvala na odgovoru. Naveli ste ukupnu cenu, jel'mi mozete reci koliki dio je za ruke?
Jel' majstori rade za neku firmu? I jel' imaju licencu?
Jos nikako ja da nadjem prave majstore, ovi sa licencom su pre skupi. A bez cu imati
problema posle kad se zavrsi da uknjizim.
[ vlilis @ 03.03.2010. 23:59 ] @
Ja sam iz branše, pa da se uključim u priču.
Bardo, cene iz "Predmer i predračun radova" koji si naveo su uobičajene (barem na području Beograda) i uključuju rad i sav potreban materijal i mehanizaciju.
Slažem se da je poziv građevinskog preduzimača vrlo iskompromitovan, ali je slično i sa zdravstvom, pravosuđem, prosvetom, policijom... što će reći da kod nas moraš uvek da budeš na oprezu, a ne samo kada praviš kuću.
Ako imaš nekoga ko poznaje građevinsku operativu i istovremeno prati svakodnevne novine iz ove oblasti, takav će ti biti od velike pomoći. U principu, postoje dve osnovne grupacije: jedna su projektanti, druga izvođači i po definiciji su suprotstavljene strane, prvi uglavnom znaju šta je dobro za tebe ali ne i kako to da naprave, a drugi bi da što jednostavnije i brže završe pogođen posao, uzmu pare i odu. Nažalost, malo je onih koji mire ove dve strane, to je onaj iz prve rečenice ovog pasusa.
Ne zna ko ti je rekao da ćeš imati problema sa uknjižbom ako ti kuću bude gradio neko bez licence. Mislim da nam nešto nisi dobro preneo. Ovako kako si ti napisao, to jednostavno nije tačno.
Predlažem ti da ovde postaviš projekat i fotografije terena, tako možeš da dobiješ neki koristan savet.
[ grufic @ 21.05.2010. 13:38 ] @
Cao narode
Super vam je tema a i informacije koje sam dobio citajuci ovde nisu lose...
Eto i na mene je dosao red da razmisljam o gradnji kuce naravno da se i ja dvoumim oko toga, dali da bude montazna ili zidana....
Nekako me vise srce vuce za zidanom ali ni montazna nije za bacanje sa njenom ustedom od grejanja.
Sa druge strane vremena se menjaju, vetrovi su sve jaci i jaci, klima se menja, nekako je covek sigurniji u zidanoj kuci..
Sta mislite vi?
Pozdrav iz Jagodine.......
[ Mijat @ 21.05.2010. 22:11 ] @
Zemljače, ako novac ne škripi puni materijali su puni materijali...
Pozdrav Mijat!
[ eloiza @ 22.05.2010. 11:48 ] @
Mana kod montažne gradnje je što su zidovi preseka: iverica-termoizolacija-iverica (pogodna za lopove) i mada imaju dobru termoizolaciju, ali nemaju veliku masu da bi unutar prostorije dugo održavao konstantnu ugodnu temperaturu vazduha nakon prestanka grejanja zimi, tj. čim se isključi grejanje, drastično se ohladi unutrašnjost prostorije.
http://www.elitemadzone.org/t352030-1#2302372
[ grufic @ 28.05.2010. 10:29 ] @
Hvala na vasim odgovorima i savetima koji su uvek dobrodosli
Gledao sam ovih dana malo po netu kucice i videh kuce od drveta ili bolje receno Brvnare, veoma su mi se dopale!!
Posle silnog pretrazivanja i citanja o Brvnarama dosao sam do zakljucka da su mozda cak i najzdravije kuce.?!
Nazalost je ponuda firmi koje izgradjuju Brvnare u Srbiji veoma siromasno sa informacijama.
Dali neko od vas ima neka saznanja u tom pravcu, iskustva ili poznaje nekoga ko zivi u Brvnari?
......................
[ Vladoluna24 @ 05.10.2012. 15:19 ] @
Citat: Majstor Duja:
Ja sam radio kalkulaciju za kucu od 150m2 sa siporex demit zidovima, bez krova,sa suvim malterisanjem, podno grejanje itd ali bez radne snage, izadje:
Cinjenice:
1. nikad ne uzima gradjevinsku firmu po sistemu "kljuc u ruke" ako ne zelish da budes finansijski odran.
2. ako se ipak odlucish za to, uracunaj tu i advokatske usluge prilikom zakljucivanja DETALJNOG ugovora po pitanju cene i obaveza!
3. nikad (ni u slucaju 1. i 2.) ne ostavljaj radnike bez nadzora jer neces dobiti ono sto si platio.
...ako iz bilo kod razloga, ne mozes da budes prisutan, neko od poverenja ce morati to da uradi za tebe. Primera radi: poznanik je sazidao kucu od 60m2 za 10K eura (u svojoj reziji, uposlio je radnike za 10e/dan) a drugi je platio izvodjacu adaptaciju/dogradnju na postojece za jos 60m2 i do sad je platio skoro 20K eura i jos nije gotovo.....cak i preporuka u ovoj branshi ne znaci mnogo.
Srecno ti bilo!
Majstor Dujo, da li imas ti neku firmu da predlozis za izvodjenje grubih gradjevinskih radova u novom sadu, u pitanju je porodicna kuca od 350 m2? Mozes poslati mail na [email protected].
[ Vladoluna24 @ 05.10.2012. 15:25 ] @
Citat: Majstor Duja:
Cinjenice:
Srecno ti bilo!
Majstor Dujo, da li imas ti neku firmu da predlozis za izvodjenje grubih gradjevinskih radova u novom sadu, u pitanju je porodicna kuca od 350 m2? Mozes poslati mail na [email protected]
[ v.arpad @ 25.01.2015. 08:36 ] @
Cene u gradjevinarstvu su relativno pali,sto se tice ruke,veoma je tesko naci dobre i pouzdanu grupu ljudi za izvodjenje gradjevinskih poslova,pored cena sto se nudi,uvek je problem,sto su izvodjaci skupi,medjutim niko to ne obraca na to paznju,dal ti izvodjaci mogu do kraja da naplate ceokupni iznos,posto na svakom koraku su izvarani,i ne placeni,sa strane investitora prevaranata!Ja imam dobre majstore za gradjevinu,ali sam dosta pretrpeo oko neisplate.kada se upustam u novi posao,vec se pitam skim imam posla,jer svakog momenta o tome moram voditi racuna dal cu biti isplacen.
[ Nokana @ 28.02.2015. 12:35 ] @
da li neko moze da mi kaze koliko bi,okvirno,kostala gradnja ovakvih kuca... siva faza, bez unutrasjih radova... eventualno bi na pola kuce bilo uzdignuto potkrovlje od nekih 15 kvadrata... i da li su bolji, to jest, jeftiniji obicni blokovi i ytong... hvala mnogo
http://www.montaznekuce.com/Sl...a/anastasija-osnova-velika.png
ili
http://www.montaznekuce.com/Slike/Prizemne/Eva/eva-osnova-veli
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|