[ gojava @ 14.09.2009. 20:38 ] @
Ostavio sam mesto za ugradnju niskomontaznog bojlera ispod sudopere. Na zidu imam 2 prikljucka za vodu - oba su za hladnu. Dovedena je jedna cev sa hladnom vodom iz mreze, a na njenom kraju je postavljena T-racva sa 2 prikljucka.

Baterija za vodu koja mi se dopada postoji u varijanti samo sa 2 creva.

Kakve sad ja tu imam varijante za ugradnju? Drugim recima, od kog proizvodjaca i koji model bojlera da kupim da bih mogao da ga vezem na slavinu sa 2 creva.

Koliko ja razumem, hladna voda za bojler moze da se uzme direktno iz mreze, a moze i iz baterije. Znaci, imam mogucnost da ugradim i bateriju sa 2 i bateriju sa 3 creva. E sad, samo kakav bojler tu dolazi u obzir?
[ Java Beograd @ 15.09.2009. 13:17 ] @
Ako koristiš pretočni kuhinjski bojler, MORAŠ da koristiš baterije sa tri creva: (ili cevi)
1. Hladna voda iz zida - na slavinu
2. Hladna voda iz zida - u bojler
3. Topla voda iz bojlera - na slavinu

Ako insistiraš na slavini sa dva creva onda mora da bude standardni bojler pod visokim pritiskom, ali koliko ja znam takvi se ne prave manji od 50L, i koliko ja znam, obavezno se montiraju visoko.
[ gojava @ 16.09.2009. 00:01 ] @
Malo sam se u međuvremenu raspitivao. Postoje niskomontažni bojleri koji mogu da rade pod pritiskom.
Međutim, ne postoje od 5 l, već samo od 10 l i veći.

10 litara:
Gorenje GT 10 U
Ariston Ti Shape 10 UR

15 litara:
Gorenje GT 15 U
Ariston Ti Shape 15 UR
Termorad BT-15

Najviše poverenja imam u Gorenje.

p.s.

Da l' neko može da nađe sajt firme DOM Pančevo. Oni takođe proizvode bojlere, ali ja nikako da nađem na net-u.
[ Java Beograd @ 16.09.2009. 11:14 ] @
Da u pravu si, ponuda je zaiste široka. Po meni, u svakom slučaju je bolji izbor bojler pod pritiskom od pretočnog. Ne znam samo koja je razlika u ceni.
Meni je Ariston nekako "bolji".
[ gojava @ 16.09.2009. 13:19 ] @
Razlika u ceni, gledano u procentima može da bude velika, ali nije to nepodnošljio pošto se radi o malom uređaju.
Npr., našao sam Gorenje GT 10 U za 7800 din., dok iste litraže prelivni košta oko 4300 din.

Nego, kako te služi taj Ariston? Pitam te zbog toga što majstori baš nešto i nemaju poverenja u tu marku.
[ Java Beograd @ 16.09.2009. 13:53 ] @
Ih ... Ariston k'o bombonica. Zapravo, imam ariston bojler (valjda) nekih 5 godina, i naprosto - nemam komentara. Ja uključim - on greje - i to je to. Ne sumnjam da će i Gorenje jednako da radi, a zapravo verujem da je to sve isto - kineska proizvodnja - i lepljenje brendova na gotove uređaje. (Pogledaj na primer kuhinjske aspiratore, one jeftinije. SVI su isti, samo su nalepljeni brendovi)

Bilo kako bilo, daću ti jedan savet: nikad "majstorsko mišljenje" nemoj da uvažavaš ni trunku više od mišljenja slučajnog prolaznika na ulici. Genijalnih majstorskih mišljenja sam se naslušao toliko da mogu da napišem obimnu humorističnu knjigu. A tek su trgovački komentari tipa " ... nisu se pokazali u praksi ..." posebna priča.
[ Kosuth @ 16.09.2009. 14:50 ] @
Citat:
gojava
p.s.

Da l' neko može da nađe sajt firme DOM Pančevo. Oni takođe proizvode bojlere, ali ja nikako da nađem na net-u.

Može...

http://www.inox-prerada.com/

p.s.
imaš pp
[ gojava @ 16.09.2009. 21:53 ] @
Pitam se posle svega ovoga, da l' je uopšte pametno da ugrađujem niskomontažni bojler za rad pod pritiskom, samo zbog toga što mi odgovara slavina koja ima samo 2 creva.? Da nije to sve neka vrsta "budženja" sistema, s obzirom na to da je standardno rešenje: niskomontažni prelivni bojler i slavina sa 3 creva?
[ LowRadiation @ 14.09.2010. 00:08 ] @
A da li postoji nacin da se jednorucna slavina sa 3 creva "prepravi" na dva? Dobio sam savet da samo zapusim trecu rupu ali sam nesto skeptican da ce tako raditi. Topla voda mi tece iz velikog bojlera u kupatilu i zadovoljan sam kako to sve radi, i ne bih postavljao pretocni bojler a trocrevna slavina koju sam nabavio mi se jako dopada. Ima li neko neki savet?
[ Java Beograd @ 14.09.2010. 08:36 ] @
A kakva je ta trocevna slavina, niskomontažna ili se montira na zid ?
[ Java Beograd @ 14.09.2010. 08:38 ] @
Kad malo bolje razmislim, mislim da ne može, ni u jednom slučaju.
[ LowRadiation @ 14.09.2010. 09:14 ] @
slavina koju sam kupio se montira na sudoperu (zaboravio sam da kazem da se radi o slavini za kuhinju), dakle, ne montira se u zid vec "sedi" na sudoperi.
[ anon157690 @ 15.09.2010. 01:08 ] @
Slavina sa 3 cevi je predviđena za montažu na bojler sa plastičnim kazanom ili bojler sa niskim pritiskom (dakle NE direktno na mrežu).
Kako ona funkcioniše:
slavina sa 3 cevi ima 1 dovod vode (što bi ujedno značilo da ne može da se zapuši jedna rupa pa da radi kao slavina sa 2 cevi), kroz taj jedan dovod, nazovimo ga CEV-1, ide hladna voda u slavinu, kada pustiš toplu vodu na slavini, ona pusti hladnu vodu pod visokim pritiskom iz mreže koja dolazi iz CEV-1 u CEV-2 koja ide od slavine do bojlera (pritisak kontrolišeš ti tako što slabije ili jače odvrneš/pomeriš ručicu na slavini) ta hladna voda gura toplu vodu iz bojlera putem CEV-3 nazad do slavine.
Ako pustiš na slavini hladnu vodu onda se ta voda ide direktno iz CEV-1.
S druge strane, na slavini sa 2 cevi imaš 2 (dva) ulaza U slavinu, za hladnu i za toplu vodu (da podsetim: slavina sa 3 cevi ima 1 ulaz!).

@ Java Beograd
Milim da bi pravilan raspored bio:
1. Hladna voda iz zida - na slavinu
2. Hladna voda iz slavine - u bojler
3. Topla voda iz bojlera - na slavinu

P.S. Gotovo sve Blanco slavine postoje u varijantama sa 2 ili 3 cevi...