[ pisac @ 25.09.2009. 20:50 ] @
Koji pad treba da ima kućna kanalizacija (prečnik cevi 110)? Postavljam jednu dužu vodoravnu cev (9m) pa hoću da napravim idealan pad.

Imam libelu sa nekoliko mehura za nagibe, medju kojima su 1,5:100 (1,5%) i 3,5:100 (3,5%). Koji od njih da iskoristim?

Prihvatam odgovore proistekle iz iskustva, ali još bolje ako neko ima tablicu preporučenih vrednosti.
[ Kosuth @ 25.09.2009. 21:29 ] @
1,5-2%
[ arslan @ 25.09.2009. 22:42 ] @
Znaci na 9m visinska razlika treba biti 18cm.
[ glackop @ 26.09.2009. 00:14 ] @
Odprilike bas tako,a u praksi sto veci pad tim bolje.
[ veljkoE @ 26.09.2009. 12:22 ] @
NE

pad ne sme da bude velik, znaci izmedju 1 i 2 %
[ pisac @ 26.09.2009. 18:23 ] @
Postavio sam tačno na 1.5%

Ubacim lopticu u ulaz gde će biti wc, lagano se odšetam na kraj kanalizacije (nekih 16m, 8 kolena) i čekam lopticu još neko vreme dok ne ispadne.

Radi.
[ tdjokic @ 26.09.2009. 18:36 ] @
Citat:
glackop: Odprilike bas tako,a u praksi sto veci pad tim bolje.
Citat:
veljkoE: NE

pad ne sme da bude velik, znaci izmedju 1 i 2 %

Sta je od ovoga onda tacno? Zasto pad ne sme da bude veliki? Evo, kod mene u kuci su cevi vertikalne i sadrzina samo tutnji, skoro "nadzvucnom" brzinom

Kad sam prvi put cuo za ovo, bas sam bio iznenadjen, a ako sam tacno shvatio i zapamtio trik je u tome sto je sadrzina kanalizacije sastavljena od raznih delova, sto po gustini, sto po tezini, i onda, ako je pad recimo 5 - 10%, onda tecni delovi idu brzo, cak previse brzo, tako da oni cvrsti padnu na dno, i tu se zadrzavaju, sa tendencijom da to ubrzo dovede do zapusavanja. Znaci, pad treba da bude mali, da bi tecnost isla polako, sto obezbedjuje da i cvrsti delovi plivaju i odlaze tamo gde su posli.

Stvar je pomalo paradoksalna i zbunjuje, ali bice da je tako.
[ veljkoE @ 26.09.2009. 19:56 ] @
vidis da je jednostavno

kad sam sebi radio, namestio sam da baloncic na vaservagi (od metar, TM Kovine) dodirne liniju
[ Horvat I @ 26.09.2009. 20:01 ] @
Kod velikog nagiba voda je brza, ponese g... ostavlja i odcuri,
tiha voda pere.
Seti se izreke
Citat:
Tiha voda breg nosi
[ Java Beograd @ 28.09.2009. 08:37 ] @
Ili vertikalno ili 1% do 2%.
[ rdragan79 @ 28.09.2009. 08:48 ] @
Treba da se prikljucim na kanalizaciju, majstori koji kopaju ulicu kazu mi trebaju cevi 160 fi. Takva je racva ostavljena.

Ono sto me zanima, vidim da su neke komsije produzili direktno cevi koje su isle u septicke na kanalizaciju,
a negde sam citao da se pravi prvo kaskadni saht, pa me zanima sta je to, kako treba da se on napravi?

Jos jedno pitanje, posto u ulici nema pravog puta (asfalta), da li da podbusujem put cena je oko (250 eur) ili da unajmim bager
da mi prekopa put nekih 15m na 80-100 cm dubine gde ovi rade kanalizaciju. Sta mi je sigurnije zbog pada, mislim da je kopanje
ali bih zeleo da cujem vase misljenje.

[Ovu poruku je menjao rdragan79 dana 28.09.2009. u 10:03 GMT+1]
[ Java Beograd @ 29.09.2009. 09:54 ] @
Kaskadni šaht (koliko ja znam) je konstrukcijsko rešenje problema kad nagib cevi treba da bude veci od 2% da bi se spojio na glavnu kanalizacionu cev. Pošto, kao što smo već elaborirali ne sme da bude veći do 2% onda se dovede do kaskadnog šahta, tu pada vertikalno, pa onda ponovo pod nagibom od 2%

Evo i skica:
[att_img]
[ pisac @ 29.09.2009. 19:25 ] @
A koji je smisao tog šahta, zar nije jednostavnije postaviti jednu uspravnu cev? Znači, vodoravna cev 1.5%, pa uspravna cev od par metara, pa opet vodoravna cev 1.5% do kanalizacije?

Tj, ima li takvo rešenje nekih mana? Možda ako je protok kanalizacije preveliki nastaje zagušenje na dnu uspravne cevi?
[ Horvat I @ 29.09.2009. 19:48 ] @
Kako ces cistiti kad se zapusi?
[ eloiza @ 29.09.2009. 19:55 ] @
Citat:
pisac: A koji je smisao tog šahta, zar nije jednostavnije postaviti jednu uspravnu cev? Znači, vodoravna cev 1.5%, pa uspravna cev od par metara, pa opet vodoravna cev 1.5% do kanalizacije?

Smisao kaskadne šahte je da omogući lak pristup radi mehaničkog čišćenja u slučaju zapušenja.

[ pisac @ 01.10.2009. 18:13 ] @
Pa uspravnu cev produžiš nagore do nivoa zemlje, i završiš sa čepom. Onda u slučaju potrebe odatle gurneš kompresor ili sajlu do dna cevi, a verovatno će moći da ode i dalje. Mislim da je to sasvim dovoljno za čišćenje.
[ eloiza @ 01.10.2009. 18:54 ] @
E, sad se postavlja pitanje kako izgleda unutrašnjost kaskadne šahte?

Mišljenja sam da unutar te šahte nema vertikalne cevi, tako da slobodno pada na dno vodonepropusne šahte, i odatle slobodnim padom od 1 - 2% do priključka glavne kanalizacione cevi tako da je veoma olakšano horizontalno čišćenje i dovodne i odvodne cevi u šahti, a dok u slučaju vertikalne uspravne cevi to čišćenje je moguće samo vertikalno do dna.
[ veselinovic @ 05.11.2025. 19:11 ] @
Planiram vikendicu i problem u najavi.
Teren je takav da je teren do kanalizacije veoma strm ( 10% u prosjeku - i ima dionica i preko 15%).
Duzina dionice je oko 120 metara.
Po svemu sto sam citao, a i zdrava logika kaze, da je to ogroman nagib i da bi se odvodna cijev zapusila, a kopanje kaskada je skoro neizvodljivo.
Pad je 12 m, i ako hocu 6 sahtova treba kopati skoro 3 m i saht i rov ispod sahta.

Ideja je da napravim rezervoar od recimo 1000 litara, da u njega ide crna kanalizacija ( wc solja) i da se koristi kao taloznik.
Odlaznu cijev bih postavio 30-tak cm od vrha, tako da ne ulazi talog sa dna, a ni otpad koji pluta po povrsini.
Nekako ovako kao na slici.
E sad, da ne bih opterecivao rezervoar kontam da sivu vodu ( tus, kuhinja, lavabo ) odvedem u odlaznu cijev iza jame, a samo crna voda da ide u jamu.
Mozda da prikacim i oluke na sistem sive vode zbog pranja cijevi.

[ branko tod @ 05.11.2025. 22:59 ] @
.
[ veselinovic @ 06.11.2025. 19:11 ] @
Ne kontam ja ovo Branko.
Ovo je uredjaj koji ubije kineticku energiju i nista vise. Ne vidim kako ce meni pomoci to.
Ja imam izuzetno mali protok ispod 0.5 l/s sto cijev fi 110 i ne osjeti. Cak bi se okiten od col, coi ipo izborio sa tim.
Evo i uzduznog profila trase.
[ ELFI @ 06.11.2025. 22:56 ] @
Zasto bi bio problem sve vode odvesti u malu prelivnu jamu, samo ne potapati cev iz wc solje zbog smrada nego samo
odlaznu cev. Tu neces imati konstantan priliv vode da bi pravio kaskade ili obilaznice, svaka kisa ce to da ispere zato
najmanje fi 110 i dva asova u zemlju.
I srecno uzivanje.
[ mjanjic @ 07.11.2025. 20:48 ] @
Jeste malo skuplja investicija, ali jedno od rešenja je da kupiš cisternu za otpadne vode (ima onaj "šešir za ventilaciju i sa strane otvor za priključenje cevi koja dolazi iz objekta, kao i otvor za izlaznu cev), mada može i npr. ona plastična kaca od 1000l sa poklopcem, pa prosečeš otvore i kasnije to "zavariš" kad uradiš priključke.
Zatim kupiš onu pumpu za otpadne vode (oko 300e), mada je najsigurnije onu sa sekačem (oko 700e, mislim da bi uz nju morala i ona kontrolna tabla sa signalom za poziciju plovka i prekid rada ako nema napona na sve tri faze, košta oko 250-300e).
Te pumpe se koriste kad ti je objekat niži od šahte na koju se priključuješ, međutim možda ima smisla i za "nizbrdo", jer se stavlja crevo 6/4 (za običnu) ili 5/4 (za ovu sa sekačem), praktično kad nivo rezervoara dostigne određenu vrednost, uključi se pumpa, sekač sve samelje i to nema šanse da zapuši crevo, kod pumpanja na viši novo po isključenju pumpe sadržaj iz creva se vrati u šahtu, u tvom slučaju bi iscureo u šahtu do koje si odveo crevo.

Jeste relativno skuplja varijanta, ali praktično iskopaš uži kanal samo za postavljanje tog creva, povremeno možeš i da ispereš rezervoar nalivanjem čiste vode (ili recimo odvedeš kišnicu iz oluka).
Dugoročno ti je to jeftinije, jer nećeš morati da plaćaš čišćenje rezervoara kao u slučaju koji si ti predložio jer tada jednom u nekoliko godina moraš da platiš da dođu cisternom i usisaju talog, u najboljem slučaju kad dostigne polovinu prelivne jame.

U vezi tih pumpi, zna li neko koje crevo ide za otpadne vode, ne pitah kad sam svraćao do Đurovića, vidim na internetu da se cena kreće od 150-250 dinara po metru (čvrsto crno crevo, kao za vodu), mada imaju neka armirana creva sa žicom, ali to je valjda za ugradnju u objekte ili na drugim mestima gde se betonira.
[ veselinovic @ 08.11.2025. 15:55 ] @
Mjanjicu,
za 1000e pumpi , kablova, ormana i cuda ja platim 20 puta traktor cisternu.

Koliko sam ja istrazivao, jedno kakanje je cca 300 grama, ajde 400 sa papirom. Kad se to razgradi ostane maxcca 200 gm mulja.
S obzirom da nije kuca u kojoj se stalno zivi, idemo na max 15 kakanja mjesecno, ili oko 3 kg mjesecno.
Ajde jos toz od kafe i jos nesto sta god, 4 kg/mjesec.
Da napunim kacu do pola treba da se natalozi makar 400 kg, a to je makar 10 godina.

Vijek pumpe 10 godina, dakle za tih 200 g kupicu barem 20 pumpi po 750e tj jos 15000e.

To period otplativosti investicije vodi od beskonacno mnogo godina do nikad, sa tendecijom nikad.
E stbvari se komplikuju, nemam 3f nego 1f struju. Nije problem freq pretvarac, jos 200E, a za 200 godina treba barem 20 komada, sto ionako beskonacan period vodi ka duplo beskonacno.
[ ELFI @ 08.11.2025. 16:50 ] @
Uf uf koja istrazivanja. samo ne zaboravite da se ljudski izmet rstvara i u vodi i na suvom, kanalizaciji najvise smeta
masnoca, talog od kafe, lisce i zenski ulosci.
Barem je tako kod moje kanalizacije od 90 metara koju komsijski koristimo svakodnevo.
[ mjanjic @ 09.11.2025. 16:50 ] @
Pričao sam o varijanti da se problem permanentno reši, mislim da je ta varijanta sa pumpom, ako može za "nizbrdo", jeftinije od tih stepenastih šahti, osim eventualno ako je dovoljno uraditi 1 ili 2 šahte.

Drugo, kod kasnije eventualne prodaje, prednost je kad su otpadne vode rešene. Gledao sam jedno vreme vikendice, čim vidim da nema priključak za kanalizaciju, dalje ne gledam. Znam da se u nekoj nedođiji ne može očekivati takva infrastruktura, ali kad vidiš da je tako i u nekom banjskom naselju, onda stvarno...