[ Sc0rp10 @ 10.10.2009. 20:02 ] @
Posto u kuci nemam trofaznu struju, pa samim tim nema jeftine i skupe tarife, zanima me kad bojler manje trosi struje, kad je ceo dan ukljucen na II ili svaki dan 3-4 sata pre tusiranja na III? |
[ Sc0rp10 @ 10.10.2009. 20:02 ] @
[ eloiza @ 10.10.2009. 21:24 ] @
To što nemaš jeftinu i skupu tarifu, nema veze sa trofaznom strujom. Postoje monofazno dvotarifno brojilo (skuplja i jeftinija struja) i monofazno jednotarifno brojilo kakav ti imaš.
Citat: Sc0rp10:...zanima me kad bojler manje trosi struje, kad je ceo dan ukljucen na II ili svaki dan 3-4 sata pre tusiranja na III? Pre svega zavisi od: -zapremine bojlera (što je veća zapremina - veća je potrošnja električne energije), -kvalitetno izvedene termoizolacije bojlera (što je veća debljina termoizolacije-manja potrošnja el. energije), -smeštaja bojlera (veća potrošnja el. energije ako je bojler smešten u hladnoj negrejanoj prostoriji), -podešenog termostata (što je viša temperatura-veća je potrošnja el. energije, a najbolje je podesiti termostat na max 60 step. C jer se najmanje stvara kamenac u bojleru ) -ulazne temperature vode za grejanje (što je viša temperatura vode na primer prethodno zagrejanu od Sunca, manja je potrošnja el. energije) -svrhe korišćenja tople vode (ako se bojler koristi samo za tuširanje onda je bolje uključiti svaki dan neposredno pre tuširanja) -potrošnje tople vode (ako se tušira-znatno je manja potrošnja tople vode a sa tim i el. energije) -kvaliteta slavine (dobro zaptivena slavina štedi el. energiju) -izvedene izolacije cevi za toplu vodu od bojlera do slavine (ako cev nema izolaciju - veća je potrošnja tople vode) Citat: Sc0rp10:... na II ili ...... na III? Ako je u pitanju okretno dugme termostata, napominjem da je najbolje podesiti dugme na II (tj. na oko 60 step. C ) i to bez obzira da li treba uključen bojler na ceo dan ili na 3-4 sata pre tuširanja Najbolje rešenje je protočni bojler tj. troši struje tačno koliko ti treba za tuširanje, ali zahteva jaču el. instalaciju jer je bojler velike snage mislim 18 kW i to trofazno, a ti na žalost nemaš priključak na trofaznu struju. http://www.elitemadzone.org/t1...vi-kvalitetni-protocni-bojleri [Ovu poruku je menjao eloiza dana 10.10.2009. u 23:35 GMT+1] [ Black_eyed @ 11.10.2009. 10:33 ] @
Postoje i protocni bojleri na gas, tj. to su vec peci za centralno sa sanitarnom vodom, jesu skuplji ali je zato trosak za toplu vodu mnogo manji... Mene kuvanje i topla voda za mesec dana izadje 800 din....
[ risp73 @ 11.10.2009. 21:56 ] @
Sc0rp10,
bilo je govora o ovome, pogledaj http://arhiva.elitesecurity.or...i-oko-bojlera-potrosnje-struje Ako te mrzi da sve čitaš, počni od posljednjeg posta ;-) [ Java Beograd @ 12.10.2009. 08:03 ] @
Citat: risp73: Sc0rp10, bilo je govora o ovome, pogledaj http://arhiva.elitesecurity.or...i-oko-bojlera-potrosnje-struje Ako te mrzi da sve čitaš, počni od posljednjeg posta ;-) Tako je. Evo da i ja jednom zaključam temu. Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|