[ spasojevicsasa @ 21.10.2009. 08:49 ] @
Ljudi pomagajte, iznajmio sam stan koji ima zatvoreni sistem gasnog grejanja. U pitanju je kotao Vaillant turboTEC pro/turboTEC plus 24KW (koji je namenjen za 150m2 a stan je 45m2). Kako trenutno kotao radi: podesim temperaturu vode u sistemu na 75 stepeni (ovo je maximum). Kotao upali gorionik, dostigne zadatu temperaturu i zatim se gorionik ugasi(naravno pumpa radi i vrti vodu kroz radijatore) . Gorionik se ne pali ponovo sve dok temperatura vode u sistemu ne padne na bednih 35-40 stepeni(pratim promenu na displeju kotla). Radijatori su mi uvek mlaki i nakon 3 dana rada kotla na maximumu ja ne mogu da dobijem teperaturu u stanu vecu od 14-15 stepeni (uzmite u obzir da sada temeperature i nisu toliko niske). Kod prijatelja,koji ima slicni gasni sistem su radijatori vreli a temperatura vode u sistemu mu je podesena na nekih 60ak stepeni.Prica kod njega je potpuno drugacija. Ono sto mene interesuje da li je ovo normalan rezim rada kotla? -podesena temperatura vode u sistemu je 70 stepeni,termostat u dnevnoj sobi je podesen na 30 stepeni (maximum) -kotao se upali, pumpa krene da vrti vodu, dostigne se zadata temperatura i zatim se gorionik ugasi -pumpa i dalje vrti vodu i za 30ak sekundi cev koja izlazi iz kotla postaje skoro hladna -nakon 2 minuta temepratura vode u sistemu padne na 35-40 stepeni(to vidim na displeju kotla) i tek tada se ponovo pali gorionik Unapred hvala. |