[ hjasko @ 12.11.2009. 09:17 ] @
Pozdrav!


Imam pitanje za vlasnike ili eventualno servisere Alfinih peci za etazno grijanje Central 23 ... Naime, interesuje me da li se u istu smije loziti visokokaloricni ugalj tipa tzv. kocka ili orah (Banovici npr.),normalno u manjim kolicinama,obzirom da kod mene od majstora do majstora se razlikuju odgovori tj. jedni kazu da moze iskljucivo drvo i drveni ugalj dok drugi dopustaju i lozenje visokokaloricnih ugalja ...

Molim za eventualna iskustva ili savjete



HJasko
[ bmico @ 17.01.2010. 20:37 ] @
Mislim da je i predviđena za mrki ugalj tako piše na njoj.Ja koristim tvrdo drvo (cer).
[ hjasko @ 17.01.2010. 22:27 ] @
OK Hvala na odgovoru...
Inace sam se opet odlucio za drveni ugalj (preko sindikata zena uplatila i za sledecu godinu) ... Iako po meni bi trebalo da se moze loziti i visokokaloricni ugalj jer je pec prilicno dobro uradjena sa gusanim oplatama ... Moracu da probam uzeti neku manju kolicinu kada neko od
mojih drugara bude uzimao za kotlovnicu ugalj tipa "orah" ili slicno pa da probam malo loziti da vidim kakav ce efekat biti ... Namjeravam da
pakujem papirne "fiseke" te da tako ubacujem u kotao i da vidim kakva ce situacija biti ... Ovo iz razloga sto prilikom lozenja ne smije biti
visoka temperatura u kotlu jer vec kada je temperatura oko 40-tak stepeni u stanu je prilicno toplo.Naime niko od ukucana ne voli visoku
temperaturu a i sam stan je prilicno dobro toplotno izolovan (puna cigla,plasticna-dobro izolovana stolarija,na tavanu 10 cm staklene vune),
pa cemo vidjeti kako ce se ponasati...Inace sam veoma zadovoljan sa navedenom peci za centralno grijanje i jedino bih je mijenjao u slucaju
da pronadjem takvu kombinovu u kojoj bi bili i elektricni grijaci ...

Hvala jos jednom


HJasko
[ bmico @ 07.03.2010. 21:47 ] @
Ložio sam Bukvu i cer.Probao sam sušeni i mrki ugalj,i mislim da ću preći na mrki ugalj
[ mrza69 @ 09.05.2010. 21:16 ] @
i koliko cesto lozis? planiram da uzmem central 23...
[ bmico @ 05.07.2010. 23:39 ] @
Peć je malo nezgodna za drva zbog uskog lozišta pa mora da se otvara okrene drvo koje zaglavi i opet ubaciti drugo u svakom slučaju dosta često.Zato ću ove godine ložiti mrki ugalj . Javiću kako se onda ponaša.Mislim da će na mrki ugalj imati punu snagu 23kw a na tvrda drva ima 16 kw.

[Ovu poruku je menjao bmico dana 06.07.2010. u 00:49 GMT+1]
[ Hadžihalef @ 06.07.2010. 05:21 ] @
Od 1983.godine koristim peć, tadašnje MIV Vranje od 20Kcal, koju sam u potpunosti izolovao staklenom vunom i koristim je za centralno grejanje, a ne etažno, za šta je ona fabrički bila predviđena.

I dan danas je u izvanrednom stanju, a sve vreme koristim isključivo Banović orah, drva i šapurinu samo za potpalu i ponovno punjenje.

Jedne godine sam koristio i Đurđevik, ali je ipak gusana rešetka od njega izgorela i morao sam da je menjam, no to je bilo još tamo negde u zlatno doba hiperinflacije, pa me ta investicija nije praktično nišita koštala, zahvaljujući tadašnjim čekovima.

Ako su oplate ovih današnji peći od lima istog kvaliteta kao pre 27 godina, slobodno trpajte u njih visokokalorična goriva, manje će se i smole hvatati na zidove.
[ Marko Enter @ 06.07.2010. 09:51 ] @
Citat:
bmico: Ložio sam Bukvu i cer.Probao sam sušeni i mrki ugalj,i mislim da ću preći na mrki ugalj


Te peci dzabe lozis drvima jer imaju vrlo malo iskoriscenje mozda cak upola manje nego ugalj, jer se peci za drva konstrukcijski razlikuju i mora se imati akumulator topline , te peci je najbolje loziti s ugljem koji ima sto kraci plamen (kameni ugalj) i sl.

pozdrav
Marko
[ ky1bro @ 08.07.2010. 13:47 ] @
Cental 23 (Vranjanac) Je celicni toplovodni kotao namenjen za centralno grejanje. Kao gorivo koristi drvo i ugalj. Mozes da lozis sve vrste ogreva sem koksa i antracita. Najbitnija stvar kod svih toplovodnih kotlova je da radna temperatura bude u opsegu 65-90 stepeni. Ako je 65 mnogo obavesno ugraditi mes ventil, po mogucstvu 4-kraka. Tvoje pitanje je verovatno zbog radnog veka kotla odnosno da li ces ga upropastiti kamenim? Neces, samo dobra temperatur da ne dodje do kondenzacije jer je to najveci neprijatelj kotla.
[ hjasko @ 08.07.2010. 18:36 ] @
Najveci neprijatelj kotla je prisutna pojava u mom kotlu :-)

Postavio sam pitanje na koje je doslo evo vise odgovora i prilicno zadovoljilo moju znatizelju , iako sam za narednu sezonu vec uzeo ogrijev i to drveni ugalj Banovici te drva (cijepana bukovina).Planirao sam uzeti kaloricniji ugalj tipa kocka i orah,iz Banovica,ali eto ... Inace temperatura u mom kotlu veoma rijetko doseze 50 stepeni C jer je u stanu prilicno dobra izolacija.Naime,stan je velicine 88 m2,vanjski zidovi su od dva reda sitne cigle,stolarija je plasticna, petokomorna,a iznad stana je krov,te sam nad stanom u tavanu stavio nekih 10 cm staklene vune. I sam sam skontao da je niska temperatura u kotlu prilican neprijatelj,jer moram u toku sezone lozenja najmanje dva puta cistiti dimnjak zbog natalozenih necistoca i kondenzata ... Inace imam cijevni termostat koji ukljucuje pumpu na nekih 50 stepeni tako da odmah stjera temperaturu ... Kada bih lozio vise od 50 stepeni u kotlu ne bi se moglo zivjeti u stanu od vrucine :-)

Inace namjeravam u seriju staviti i elektricni kotao,velicine od oko 12 kW,da bih u prelaznom periodu i nocu,kada je jeftina struja,a ona je ovdje navece od 22 pa ujutro do 07 sati,te preko dana od 14 do 16 sati,dogrijavao stan,s tim da bi se istovremeno mogla koristiti oba kotla ... Vidjecemo kako ce to ispasti ...


HJasko

[Ovu poruku je menjao hjasko dana 09.07.2010. u 20:27 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao hjasko dana 09.07.2010. u 20:28 GMT+1]
[ Marko Enter @ 08.07.2010. 23:55 ] @
Citat:
hjasko:

Inace temperatura u mom kotlu veoma rijetko doseze 50 stepeni C jer je u stanu prilicno dobra izolacija.


Tako ces najbrze da upropastis kotao, na taj rsim stvara se kondezaciaj koja je puna sumporne kiseline koja ima da pojede ubrzo kotao i ima da procuri , taj problem trebas drugacije da resis a ne tako sto ces podesiti kotao na 50, to se resava termostatskim ventilima na radijatorima

pozdrav
[ bmico @ 09.07.2010. 17:05 ] @
Valjalo bi i na klima uređaj(ako se ima) u prelaznim periodima.Potrošio bi manje uglja i nebi čistio dimnjak.Dosta ljudi se greje cele zime na klima uređaj.doduše u manjim stanovima,tako da mislim da se može ugrejati septembru pola oktobra mart iapril,a ponekad naložiti po 1 vatru sa drvima A i bolje je uzeti klimu nego dograđivati kotao na struju,a klima leti i hladi.
[ hjasko @ 09.07.2010. 19:26 ] @
Ma imam klimu nekih 8-9 godina i povremeno je i ukljucujem u rezimu grijanja ... Obicno u prelaznom periodu navece kada se djeca ili neko od ukucana kupa ili tusira pa onda se malo zagrije prostor,i to veoma brzo,mogu reci,postigne se normalna temperatura vec za nekih 15-tak minuta... Kao sto rekoh ranije, stan je prilicno zasuskan tako da to predstavlja i dobro i zlo (posto rekoste da na temperaturi od 50-tak stepeni maksimalno se pec i ostecuje)... Inace pec tu koristim u stanu nekih 7-8 godina i nisam primijetio nikakvo ostecenje na njoj osim sto povremeno one zice koje otvaraju i zatvaraju klapnu na peci znaju zablokirati,ali to se veoma brzo rijesi ...
Nemam ideju kako povecati temperaturu u kotlu a da ne bude "neizdrzivo" u stanu...Prijedlog sa termostatskim ventilima je prihvatljiv iako ga ne shvatam u potpunosti jer.ukoliko temperatura u kotlu bude visoka,a termostatski ventili budu zatvarali radijatore,odmah ce se i klapna na peci zatvarati i potusivati vatru te ce automatski i temperatura u kotlu naglo padati ... *
Hvala na odgovorima i sugestijama ... OVdje i na drugim podforumima sam cesto naisao na prave i cestite ljude koji su svojim iskustvom mi pomogli vise puta...


HJasko
[ Marko Enter @ 09.07.2010. 23:32 ] @
Citat:
hjasko: ,odmah ce se i klapna na peci zatvarati i potusivati vatru te ce automatski i temperatura u kotlu naglo padati ... *


Pa klapna (regulator promaje) sluzi da odrzava zadatu temperaturu, znaci kada se postavi na 90c' treba da odrzava tu temperaturu , kada temperatura pada klapna se otvara, kada temperatura raste klapna se zatvara

pozdrav
[ bmico @ 10.10.2010. 21:37 ] @
Obećao sam da ću odgovoriti kako je ložiti na mrki ugalj.Bar za sada je super,a videćemo kad zahladi.I onda ću pisati kako je
[ bboba @ 11.10.2010. 13:09 ] @
Citat:
Marko Enter: Tako ces najbrze da upropastis kotao, na taj rsim stvara se kondezaciaj koja je puna sumporne kiseline koja ima da pojede ubrzo kotao i ima da procuri , taj problem trebas drugacije da resis a ne tako sto ces podesiti kotao na 50, to se resava termostatskim ventilima na radijatorima

pozdrav


To se ne resava termostatskim ventilima na radijatorima nego mesnim ventilom. Najbolje je ugraditi trokraki ili cetvorokraki mesni ventil i njime regulisati temperaturu odlazane vode ka radijatorima.
Regulaciju mozes da radis rucno prema vremenskim prilikama ili automatski ali to je vec skupo resenje.

Pozdrav
[ bmico @ 30.10.2010. 00:21 ] @
Evo malo zazimilo i definitivno mrki orah ugalj + drva za popalu da se stvori dobar žar pa onda ugalj i pre svakog punenja ugljem opet ložiti drva (zbog žara) pa ugalj i tako dalje...
[ hjasko @ 31.10.2010. 22:22 ] @
Ja sam za ovu sezonu nabavio drva (5 metara kubnih bukve i hrasta) te ugalj (3 tone drvenog uglja) te sam zakasnio sa visokokaloricnim ugljom barem za ovu sezonu...Inace sam dogovorio sa drugarom,koji ima centralno i kupuje "orah" da u uslovima nize temperature od njega uzmem koju vrecu oraha pa da probam kako ce to ici kod mene ...Inace razmisljam i o elektro kotlu,koji bih stavio u seriju (znaci ili jedna ili druga pec ili i jedna i druga istovremeno,bez ventila) sa postojecom 23-kom,da bi u uslovima vece zime nocu ili kada se cisti pec mogla zagrijavati stan.
Nego reci nam molim te koliko ima otpada od mrkog uglja u odnosu na drveni ? Da li se moze normalno cistiti bez da se ugasi totalno vatra ?


HJasko


[ olovni vojnik @ 01.01.2011. 10:32 ] @
Molim za pomoć!
U stanu u kojem se sad nalazim već postoji peć central 23 koja mi slabo podiže temperaturu. Interesuje me jel postoji neka klapna koja reguliše količinu odlaznog vazduha (dimovodne cevi mi se usijaju)? Još me interesuje za šta služi mala ručica koja se nalazi sa desne strane pepeljare.
Unapred hvala