[ srdjanm3 @ 20.11.2009. 19:15 ] @
| Da li je neki masinac ovde na forumu mozda radio nekad ventilaciju podzemnih garaza...Jel ima mozda nekih primera proracuna, jel zna kako se radi... I da li mozda neko ima DIN 18232.
Zahvaljujem se unapred.
Pozdrav |
[ muconi78 @ 24.11.2009. 13:02 ] @
Ventilacija i odimljavanje 1,5 eur/m2
[ srdjanm3 @ 24.11.2009. 13:14 ] @
Prijatelju hvala na ceni, ali nisam pitao posto je vec sam zamolio ako neko moze da mi kaze nesto vise o tome, jer sam u dosta projekata naisao da se ljudi pozivaju na DIN 18232, a znajuci kako se radi, verovatno se frljace sa gomilom podataka...jer neke ozbiljnije literature u ovoj oblasti bas i nema... Govorim o podzemnim garazama preko 400m2
Pozdrav
[ Java Beograd @ 24.11.2009. 13:26 ] @
Citat:
muconi78: Ventilacija i odimljavanje 1,5 eur/m2
:)
Srđan je započeo diskusiju, a nije tražio poslovnu ponudu !
[ muconi78 @ 25.11.2009. 15:05 ] @
:)
Nije to tesko, samo treba ispostovati propise, treba dosta iskustva, ja ga licno nemam jos dovoljno :) , ali eto poznajem problematiku.
Mislim da svaki ozbiljni projektant vodi racuna o propisima i standardima.Ne samo zbog projekta, vec zbog tehnickog prijema objekta, garaze, sta li vec.
Ljudi zive od toga, skolovali se ...
Ali, evo ukratko posto nemam puno vremena:
Imas vazeci pravilnik iz 2005 godine za Srbiju i Crnu Goru, to je kao uvod.Ako ga ne nadjes na net-u poslacu ti za koji dan.Za standard ne znam tacno, ali to mu isto dodje kao ISO 18232, i cini mi se da se odnosi na ventilatore, njihovu izdrzljivost na povisenim temperaturama, koliko minuta ...na pr. 400 min, 2 h ili 600 min 2h itd.
Garaze se proracunavaju u dva rezima.
1. Ventilacija i 2. odimljavanje.
Izaberes trasu kanala.Pratis pravilnik...
Uglavnom, nadji ovaj pravilnik i bice ti mnogo jasnije, da ne bih bio konfuzan.
Posle toga ide proracun pada pritiska u kanalima, zbog dimenzionisanja.
Na kraju izbor ventilatora, predmjer napravis kad sve to provjeris .NAravno ovo sve treba usaglasiti sa ostalim fazama, sa asrhitektom, eventualno sprinkler.Konultovati protivpozarca ...
Vjerovatno si sve ovo vec vidio u toj gomili projekata.
Preporuka za dobre ventilatore Systemair, GebhardVentilatoren, ...
p.s.U poslednje vrijeme se dosta forsiraju tzv. Jet ventilatori, ventilacija i odimljavanje bez kanala.
Pozz
[ srdjanm3 @ 25.11.2009. 15:20 ] @
Hvala puno..
Da nije to mozda ovaj pravilnik
http://www.nsurbanizam.rs/doc/zakoni/40_14.pdf
Za sada imam Recknagell-a kao pomoc
Pozdrav
[ muconi78 @ 26.11.2009. 10:36 ] @
Jeste.
[ bolezmaj @ 15.03.2010. 13:42 ] @
Citat:
muconi78:
p.s.U poslednje vrijeme se dosta forsiraju tzv. Jet ventilatori, ventilacija i odimljavanje bez kanala.
Pozz
Jet ventilatori su odlicno resenje kod podzemnih garaza, naravno problem uvek postoji.
U Srbiji, "pravilnik o tehnickim zahtevima za zastitu garaza za putnicke automobile od pozara i eksplozije" kaze:
clan 38
ventilatori za odvodjenje dima moraju da rade u slucaju pozara i moraju biti takve konstrukcije da mogu izdrzati temperature do 400C u trajanju od 90 min
Koliko sam ja upoznat, nijedan jet ne moze ovo da zadovolji. Da li gresim?
Da li Jet ventilatori uopste spadaju u grupu ventilatora za odvodjenje dima?
Hvala
[ bolezmaj @ 18.03.2010. 09:16 ] @
Hehe, kakav sam ja magarac i sta pitam!!! Zaboravite na ovaj prethodni post
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.