[ mrkii @ 10.12.2009. 14:30 ] @
Da li je moguce ugraditi mali kuhilnjski bojler ispod sudopere (10cm od poda)?
Mislim, hoce li bojler funkcionisati ili je neophodno ugraditi ga iznad, zbog hidrostatickog pritiska?
Pretpostavljam da moze i ispod jer pritisak hladne vode koja dospeva u bojler "gura" toplu vodu navise. Il gresim?
[ lancia88 @ 10.12.2009. 14:57 ] @
Pozdrav,

naravno da mozes ugraditi bojler ispod sudopere, ja upravo taj sistem koristim. Pritisak sve zavrsava, svakako.
[ mrkii @ 10.12.2009. 15:01 ] @
Hvala na brzom odgovoru
[ Java Beograd @ 10.12.2009. 15:25 ] @
Samo, pazi: kad kupuješ obavezno prodavcu naglasi da ti treba za montažu ispod sudopere. Bilo da kupuješ standardni ili pretočni bojler.
[ mrkii @ 10.12.2009. 23:05 ] @
Ok :)

A mogu li da pitam zasto?
[ tdjokic @ 11.12.2009. 00:46 ] @
Citat:
mrkii: Ok :)

A mogu li da pitam zasto?
Zato sto je kod bojlera za montazu IZNAD sudopere, cev za toplu vodu (ona unutra) duza a cev za hladnu kraca, tako hladna ulazi odozdo a ti dobijas toplu sa vrha. Kod bojlera za montazu ISPOD sudopere, cev za toplu je kraca, opet zbog toga da bi dobio toplu vodu, koja je na vrhu, a da li je i grejac drugaciji to ne znam. Cini mi se logicno da bi hladni deo grejaca trebalo da je duzi, tako da je grejac u bojleru sto nize, da tamo saceka hladnu vodu, ali to ne znam.

Mozda je ovo za grejac istina a verovatno ima jos nesto, jer bi inace samo pisalo da za visoku montazu prikljucis cevi na jedan nacin a za nisku obrnuto, sto nije slucaj.
[ Kosuth @ 11.12.2009. 07:09 ] @
Citat:

To samo ako podrazumevaš da bojler za montažu ispod sudopere standardno stoji"naglavačke" i taj način obezbeđivanja tople vode za kuhinjske potrebe datira još iz vremena kada nisu postojala pancirna,lako savitljiva creva za priključenje.

Danas kada je moguće cevi za bojlere nastavljati i savijati u nedogled i bez ikakvih problema možeš i bojlerčić,koji je predviđen za montažu iznad,bez imalo problema da montiraš i ispod sudopere,sa istovetnim priključenjima kao iznad,pogotovu što način montaže ispod podrazumeva mešalicu koja se montira na sudoperu i standardno poseduje sopstvene,poprilično savitljive,cevi,što će reći da nekih 60-tak centimetara pancirnih creva(par,normalno) u potpunosti može da odradi posao.
[ Java Beograd @ 11.12.2009. 07:35 ] @
Citat:
Kosuth: Danas kada je moguće cevi za bojlere nastavljati i savijati u nedogled i bez ikakvih problema možeš i bojlerčić,koji je predviđen za montažu iznad,bez imalo problema da montiraš i ispod sudopere

Može, ti je tačno, ali onda bude i malo ružnije tj. "nabudženije". Ako može da kupi odgovarajući bojler - neka ga kupi. Trebalo bi da se ne razlikuju u ceni.
[ Budimir @ 24.12.2009. 13:48 ] @
Cisto da se razjasni, postoji razlika i u duzini grejaca za nisku i visoku montazu tako da treba naglasiti prilikom kupovine bojlera, a kasnije i eventualno prilikom zamene grejaca za koju montazu se koristi.