Citat:
The Dark Angel: Jablane da li si proverio cenu ovog grejanja?zatim uticaj na krvotok je ravan nuli.ekonomican je, a potrosnja je 350kW pa i nek je duplo vise u sezoni.Grejanje nema gubitaka energije tipicnih za centralne sisteme[gubici kotla,pri prenosu energije na regulaciji].Ima skoro idealan temperaturni profil i ekstremno nizak temperaturni rezim.Regulacija je direktna, za svaki prostor posebno.Ima uslove za maksimalano iskoriscenje energije i to mi se svidja.ja da imam mogucnost stavljanja TA peci ne bi postovao ovo.A i za izolaciju je isto potreban novac koji nemam.Imacu ali ne skoro
Bla, bla, bla... koja je prednost ovoga u odnosu na obicnu grejalicu sa ventilatorom koja kosta 10 EUR? Nikakva! Kako konkretno mislis da ustedis u odnosu na sadasnju potrosnji i na koji konkretan nacin?
Citat:
pre nego što uopšte ugradiš niskotemperaturno podno grejanje, MORA cela kuća biti dobro termoizolovana
Tako je, ali ovo je Srbija gde se imas milione likova koji ce ti reci da smo svi mi sto postavljamo izolaciju glupi i da to moze i drugacije - bez izolacije. A na sve to kao sto vidis ima ljudi koji veruju da ce manje potrositi a isto ili bolje se grejati ako nabave grejac koji manje trosi, sto je posebno tragikomicno :) Jos ako je grejac mnogo skup, onda ta njegova cena potvrdjuje da to stvarno jeste tako i mi mozemo ovde da pisemo sta hocemo :)
Citat:
Jedina prednost ovakvog grejanja je što je kudikamo ravnomernije nego to da imaš jedno grejno telo u jednom delu sobe.
Ni ja drugu prednost ne vidim.
Citat:
Regulacija je direktna, za svaki prostor posebno.
OK, ali za 60 EUR kupis 6 grejalica i imas 6 direktnih nezavisnih regulacija za 6 prostora. Ali, jelte, to se neupucenima moze predstaviti kao neko svemirsko
Citat:
Milan_zika: Da li zna neko kako da proracunam kog preseka i koje duzine mi treba zica, ako planiram da napravim podno grejanje pomocu celicne zice
Pa ne znam koliko je konstantna elektricna provodljivost celicne zice razlicitih proizvodjaca i razlicitih proizvizvodjaca, razlicitih tehnoloskih procesa i hemijskih sastava. Moraces to eksperimentalno da utvdis - odseces parce i prikljucis, pa ako ostane hladno onda skracujes duzinu ili povecavas presek, a ako se usija onda smanjujes presek ili povecavas duzinu.
Citat:
Dejan555: Da li se isplati u novu kuću da se instalira ova vrsta grejanja?
Dugorocno, elektricno grejanje nije pametan izbor jer je jasno da ce sledecih 10 godina struja veoma poskupeti. Kratkorocno, trenutno struja i plin su 3x skuplji od drveta i uglja za istu kolicinu toplote, ali zbog prednosti struje (nema dima, manje prasine, ne treba loziti vatru, bacati pepeo) ljudi jos uvek nalaze interes da je koriste.