[ Bata @ 30.12.2009. 14:26 ] @
pre par godina sam kupio po par metara licnastih provodnika sa silikonskim i sa običnim omotačem tj. izolacijom,
da mi se nađe pri ruci ako zatreba.

sada je zatrebalo, ali ne mogu da ih razlikujem (jedan omotač je plav drugi crn...:| )

kako da ih raspoznam ?
[ tdjokic @ 30.12.2009. 14:32 ] @
Silikonska izolacija se lakse kida od plasticne. A mozes i nekim vrucim telom - plastika se odmah topi a silikon dugo izdrzava cak i temperaturu vrha lemilice. Zagrejes vrh noza / srafcigera svecom i naslonis na izolaciju i to je to.
[ Java Beograd @ 30.12.2009. 15:07 ] @
Silikonski omotač je mnogo mekši i lako se kida prstima. Plastiku ne možeš prstima - ni teoretski.
[ Horvat I @ 31.12.2009. 09:40 ] @
Citat:
Java BeogradSilikonski omotač je mnogo mekši i lako se kida prstima. Plastiku ne možeš prstima - ni teoretski.
Citat:
tdjokicSilikonska izolacija se lakse kida od plasticne. A mozes i nekim vrucim telom - plastika se odmah topi a silikon dugo izdrzava cak i temperaturu vrha lemilice. Zagrejes vrh noza / srafcigera svecom i naslonis na izolaciju i to je to.

Pazi da je ne pomesas sa gumenom izolacijom!!!
[ tdjokic @ 31.12.2009. 12:32 ] @
Citat:
Horvat I: Pazi da je ne pomesas sa gumenom izolacijom!!!
U pravu si. Ipak, guma je "gumenija" prilikom kidanja prstima, tesko da se to moze pomesati. Silikon je mekan i krt, STO JE MENI LICNO VEOMA ZANIMLJIVO, a guma zilava a kad postane krta od starosti, najcesce je i tvda. Drugo, guma ima poznati miris, koji skoro svako raspoznaje. Trece, pretpostavljam da je rec o pojedinacnim zicama, ne o visezilnim kablovima, pa sumnjam da je kupovao pojedinacne zice na metar sa gumenom izolacijom. Koliko je meni poznato, to je prilicno retka stvar, uglavnom se prodaju 3 puta nesto ili 4 puta nesto ili 5 puta nesto, pa i to se relativno tesko nalazi. Cetvrto, ako dobro ugrejes nesto metalno i stavis na gumu, efekat ce ipak biti drugaciji nego ako se radi o silikonu. Ne mora bas lemilica, moze i ringla na sporetu.

U svakom slucaju, tvoje upozorenje je fer i na mestu, kako ljudski, tako i strucno, ali se meni cinilo da u konkretnom slucaju moze da se izostavi
[ Horvat I @ 31.12.2009. 18:42 ] @
Pokrenulo me moje (negativno) iskustvo,srecom supruzi (njegovoj) bi sumnjivo pa me nazva...
Gumena izolacija se zna i omeksati i "prosto otopiti" Desilo se sa 3X2,5 na opterecenju 1KW max