[ makkki79 @ 02.01.2010. 09:12 ] @
Hocu da naparvim kotao na piljevinu (strugotinu) za centralno grejanje, ima li neko uputstvo ili ideju kako je to najlakse odraditi moze i nesto slikovito, zahvalan na pomoci?
[ KBDNK @ 03.01.2010. 09:30 ] @
Makki, video sam takav kotao i moram da ti priznam da sam i ja o tome razmišljao ali je ipak meni to bilo komplikovano jer zauzima dosta mesta koje ja nemam u kotlarnici tj. u podrumu. U stvari ovaj koji sam ja video je takav a možda postoji i drugačiji.
Ovaj koji sam ja video se sastoji iz nekoliko delova, a nalazi se u rezari koji imaju piljevinu toliko mnogo da je premeštaju buldožerima pa je verovatno zato zainteresovanim licima i poklanjaju samo što taj neko treba ručno da je utovari...
Piljevina iz velikog silosa za njen smeštaj, čija je zapremina oko 20 kubika se kroz široke cevi iz silosa transportuje do manjeg silosa zapremine od oko 1 kubik i koji se nalazi u neposrednoj blizini kotla. Ti cikloni se uključuju ručno od strane ložača i taj manji silos se napuni za par minuta. Taj manji silos i nije silos u pravom smislu reči nego je više jedna posuda koja ima oblik bureta otvorena sa gornje strane kroz koji se ciklonima sipa piljevina. Na dnu tog bureta je otvor kroz koji prolazi dugačak "puž", "beskonačni navoj" ili kako se već stručno zove ne znam kojeg pokreće motor. Taj puž (liči na na nož u ručnoj mašini za mlevenje mesa samo veći) piljevinu iz tog bureta odvodi do kotla gde sagoreva. Ispod samog ložišta kotla postoji otvor kroz koji se motorom upumpava vazduh koji poboljšava sagorevanje i to je to...Ostali detalji oko dimnjaka, pepela i sl. su isti kao i kod drugih kotlova.
Toplota se koristi za sušaru za sušenje dasaka. Koliko se sećam ložač mi je kazao da taj manji silos se potroši za 4-5 sati ali ne mogu da procenim kolika je zapremina sušare, kako je izolovana, koliko je toplo u sušari i uopšte koliki bi utrošak bio za domaćinstvo. Oni imaju toliko piljevine da verujem da ih to i ne brine mnogo.
Slike nemam pa ne mogu da ih okačim. Preko svega toga rezara nije tako blizu mene da bih išao...
Pozz
[ Brodoplovac @ 03.01.2010. 11:38 ] @
Imitiraj peć na pelete - to je slično:
[ Marko Enter @ 03.01.2010. 12:19 ] @
Da najbolje imitiraj kotao na pelet, samo ne znam dali i tu treba da se stavi gorionik(brener) kao za pelet ?

pozz
[ KBDNK @ 03.01.2010. 12:45 ] @
Jer zna neko koliko košta ovakav kotao kao sa slike snage oko 25 kw otprilike...
[ Marko Enter @ 03.01.2010. 18:37 ] @
Pa ako ces komplet sve da se samo lozi kosta oko 4-5000 evra , dobre marke koje ih rade su :Gilles,Vissman,Etta,Herz.

pozzz
[ makkki79 @ 03.01.2010. 19:34 ] @
Ovo je mnogo komplikovano da se napravi sto je kolega Brodoplovac postavio, ja bih hteo da uradim nesto prostije i jednostavnije, zato mi treba priblizan nacrt ovom kotlu sa linka dole, ako neko moze da pomogne bio bih zahvalan, pogledajte na ovom linku:


pustite od 1:30 sek.
http://www.youtube.com/watch?v=nrwCbwe41DQ&feature=related
[ vidan kv @ 03.01.2010. 19:38 ] @
Za vašu info:Gilles-ovi kotlovi na pelet se proizvode u "Radijator inženjeringu" u KV!....imaju i svoj model na pelet čija je proizvodnja počela proletos......extra je stvar i ja razmišljam o tome pošto je na neki način i država putem kredita počela da subvencionira prodaju pošto se pelet smatra ka eco friendly način grejanja......nisam siguran ali mi se čini da je cena kotla od 1500-3000€ što zavisi od kw....pozzzz!
[ Marko Enter @ 04.01.2010. 12:53 ] @
Hmmm dobar ovaj kotao sa video snimka, ti kotlovi su uglavnom prosti nisu nesto komplikovani koliko vidim gore ima neku samotnu plocu i verovatno ima 2-3 kanala gde prolazu topli gasovi
Nisam znao ovo za Gilles ,

pozzz
[ VARDILO @ 06.01.2010. 00:05 ] @
Pozdrav!!
Grejanje na piljevinu je jednostavna stvar. Kod svakog stolara nacices bebnjaru na piljevinu tajna peci je u tome sto ima izbusenu cev kroz sredinu pecikroz koju pec vuce vazduh(sa donje strane) pec se pali od sredine i vatra gori od oduska.
Ja na termomontovoj peci tzk 34kw lozim piljevinu bez ikakvih preprevki .Pre punjenja peci ubacim cunak do vrata i onda nabijem piljevinu.kad se cvrsto nabie piljevina onda se izvuce cunak, u supljini gde je bijo cunak zapaliti vatru.treba voditi racuna da pec posle punjenja ima odusaknda dim moze da odlazi.
PS
Piljevina je dobra za pocetak kad je blaga zima.
[ eloiza @ 06.01.2010. 16:05 ] @
Citat:
VARDILO
PS
Piljevina je dobra za pocetak kad je blaga zima.


Baš takav je imao moj pokojni stric i pored postojećeg nekorišćenog fabričkog kotla je grejao kuću bez termoizolacije preko radijatora, ali nisam siguran da je piljevina dobra samo za blagu zimu. On je koristio nekoliko godina piljevinu za grejanje celi grejni period i nemam utisak da je morao pored piljevine koristiti dodatno grejanje za vreme zimskog mraza.
[ makkki79 @ 06.01.2010. 16:20 ] @
Ok je ovo jasno mi je kako funkcionise ali meni je potrebna skica ili neka slika kako tacno izgleda kotao na piljevinu ili dimenzije po kojima se moze napraviti kotao na piljevinu, ima li neko da je rucno pravio kotao na piljevinu?
[ Marko Enter @ 06.01.2010. 18:58 ] @
Ni ja jos nisam video uznutra kotao na piljevinu, za drva i ugalj ima dosta sema i skica, moj otac je pravio kotao za ugalj,
i treba imati dobro znanje u zavarivanju i aparat za zavarivanje , najlakse i najbrze ide sa Co2 aparat

pozdrav
marko
[ VARDILO @ 06.01.2010. 22:04 ] @
Drvo ima naj manju kalorijsku vrednost ako poredimo sa ugljem,gasom ili naftom,ako lozis recim o klasicni kotao sa drvima imaces problem (probao sam pa video) da postignes vecu temperaturu od 60 stepeni vode u kotlu.Sto se tice peci na slici koliko vidim ima ventilator na dnu koja ubacuje vise kiseonika cime bolje sagoreva piljevina i oslobadja vise toplote,ali time povecava i kolicinu potrosnje piljevine, ako imas dosta piljevine sto da ne.
Pozdrav!
[ Marko Enter @ 07.01.2010. 02:27 ] @
Citat:
VARDILO: Drvo ima naj manju kalorijsku vrednost ako poredimo sa ugljem,gasom ili naftom,ako lozis recim o klasicni kotao sa drvima imaces problem (probao sam pa video) da postignes vecu temperaturu od 60 stepeni


Da bi sa drvima postigao maskimalno iskoriscenje moras pustiti kotao da radi punom parom i da imas spremnik da prihvatis tu vodu, tako jedno se isprali grejati se sa drvima, ovi noviji kotlovi za drva imaju iskoriscenje 92-3 %, kada izgori pepeo skoro da i ne ostane,

pozdrav
Marko
[ Vladan Radovanovic @ 07.01.2010. 18:13 ] @
Evo nacrta klasicne bubnjare na piljevinu pa ti vidi dali to mozes primeniti za nesto pametnije.

[ deki brada @ 23.10.2011. 07:59 ] @
Dobar dan svima.Da li neko zna neke konkretnije podatke,gde se moze kupiti ili napraviti kotlovi koji u praksi jednostavno funkcionisu?Cuo sam da neki covek iz Obrenovca pravi nesto slicno ali nigde nisam uspeo doci do kontakta.Ako postoji neka jednostavna sema za samoizradu a da nije "bubnjara" neka mi neko posalje semu.Hvala!!!
[ test1234 @ 24.10.2011. 08:25 ] @
Ako mislis na piljevinu, moj brat se vec 20 godina greje na piljevinu (centralno toplovodno radijatorsko grejanje) ali je rucno radjena bubnjara. Jedno punjenje piljevine otprilike kao bure od 200 litara trje oko 24 sata, stim sto kada je veliki minus taj period je kraci za nekoliko sati, sagorevanje je reseno preko termostata na lanac koji regulise "cug" dotok kiseonika u loziste u zavisnosti od temperature izlazne vode iz kotla. Znaci okrugla bubnjara.
[ duca011 @ 11.11.2011. 15:34 ] @
ili bubnjara, ili nesto kao sto je napravio jedan clan naseg foruma...a po njegovoj ideji i ja. Znaci rezervoar za piljevinu, puz sa motorom i reduktorom, mali ventilator (cca 50w) za vazduh, gorionik gde se vrsi sagorevanje (slicno gorioniku za pelet) , malo elektronike, dva termostata(radni i sigurnosni i...vozi Misko
[ igorfuck @ 11.02.2013. 19:00 ] @
Moze li neko da mi kaze gde bi mogao da kupim kotao na piljevinu ili strugotinu i ako neko ima da mi kaze kako radi...?
[ OCC78 @ 23.02.2013. 22:13 ] @
Kako se krecu cijena tona pljevine?