[ Mobtel @ 20.01.2010. 16:13 ] @
Pozdrav svima...

Imam neke planove za gradnju ove godine pa bi hteo da se konsultujem sa sto vise ljudi koliko je to moguce da bi izabrao najbolje resenje...
Naime u dvoristu moje kuce imam neku supu i nadstresnicu koja je izgradjena ko zna kad a jako mi ruzi izgled kuce i hteo bi da je se resim...na slikama koje vidite moze se i videti delic tog rugla koje mi uzasno smeta

[ Mobtel @ 20.01.2010. 16:19 ] @
E sad moj plan je da ovo ''cudo'' srusim i da to poravnam i tu bi ja napravio stazu da mogu da parkiram auto,mada to sad nije ni bitno.
Ono sto je bitno jeste da je to supa za drva tj za ogrev i kojestarije koje smetaju po kuci.
Imam ideju sad da pored ovog ''cuda '' napravim tj iskopam podrum i to na mesto koje se vidi na slici

i to na mestu ispred ovog prozora na kuci gde se nalazi taj mali deo zemlje....

tu bi hteo da iskopam rupu jedno 2 metra duboku i da kad se iskopavanje zemlje zavrsi dno izbetoniram i da zidove podruma izidam ciglom...

''krov'' podruma bi bio izliven od betona tako da bi gornji nivo ploce bio u ravni sa ovim delom koji je izbetoniran oko kuce tj zida ako me shvatate...

E sad htebali bi mi neki vasi predlozi za gradnju tog podruma na cega obratiti paznju i tako to,sto se tice ventilacije kako to resiti,ulaz u podrum....

hvala svima na pomoci...

[Ovu poruku je menjao Mobtel dana 20.01.2010. u 17:52 GMT+1]
[ Mobtel @ 20.01.2010. 16:25 ] @
Evo jos dve slike na kojima se malo bolje vidi situacija....znaci ovaj desni natkriveni deo i sve to se rusi i tu negde sam mislio otvor za podrum...

[ Horvat I @ 20.01.2010. 17:26 ] @
Na Mlaki zaboravi podrum! Raspitaj se po komsiluku.
[ Mobtel @ 20.01.2010. 17:43 ] @
Zbog?

Ako mislis na podzemne vode neverujem da bi to bilo problem jer ja sam na uzvisici tj kog Pionira a ispod mene je naslje Prozivka,posto si iz Su znas gde je sta...eventualno ako iams nesto drugo na umu.....
[ Horvat I @ 20.01.2010. 20:18 ] @
Po slici 0026 sam mislio da si kod mosta sa strane Dinamortansa
Od dna mosta do najviše tačke nema veće raylike od 1m
[ Mobtel @ 20.01.2010. 21:41 ] @
Ne , ja sam na sencanskom putu.preko puta Pionira.

Jel ima neko predloge za podrum,koliko bi trebalo da bude debljina recimo poda podruma kako izvesti ulaz u podrum da to izgleda estetski nekako...
[ Mobtel @ 21.01.2010. 18:07 ] @
niko nema nikakav zanimljiv predlog,inforamaciju,savet?
[ Stranger2 @ 24.01.2010. 14:05 ] @
Citat:
sto se tice ventilacije kako to resiti,

Moze recimo cev u jednom uglu podruma da bude i da viri iznad jedno metar. Iznad otvora cevi treba biti kao neki krovic da ne moza da upada kisa. Takodje na vrhu te cevi bi verovatno trebala biti mrezica da se ne bu uvlacili insekti ili puzevi. Na donji otvor cevi takodje stavi mrezicu da ne ulaze puzevi.
ventilacija ce svakako biti bolja ako je cev deblja, npr. cev kakva se koristi za dimnjak od sporeta na drva smederevca. Cev najbolje da izaberess tamno smedju ili neku drugu tamnu boju da bi donekle funkcionisala kao solarni dimnjak i pomagala cirkulaciji vazduha.
cev treba biti duga oko 3m tako da doni otvor bude blizu dna podrum (oko30cm recimo).

Ta cev treba biti na jednom od suprotinh ulaza u podrum. Tako ce biti koliiko-toliko ostvariva cirkulacija.
Cev je dakle donji (jer je otvor cevi dole) a ulaz u podrum je gornji ventilacioni otvor.

Citat:
ulaz u podrum

Zavisi sta ces drzati u tom podrumu. Za krupne stvari moralo bi biti stepeniste. Za sitnice, moze biti dovoljan otvor 70x70cm i merdevine pomocu kojih se silazis.

Ja bi na tvom mestu iskopao rupu minimum 240cm tako da unutra bude minimalno 2m visine da ne mora niko da zapinje glavom.

---
Pod podruma treba biti betoniran sa blagim padom. Najniza tacka treba biti u jednom uglu i tu treba da bude udubljenje dimenzija recimo 20x20x20cm da mozas da postavis crevo od pumpe ako se desi da podrum poplavi.
[ Mobtel @ 25.01.2010. 08:22 ] @
E evo je vec nesto...kako je moguce resiti kanalizaciju tj odvod...to me i brine zbog moguceg plavljenja...
jos kad bi neko slikao svoj podrum da imam neke ideje...
[ Stranger2 @ 26.01.2010. 02:08 ] @
Jos nesto da dopunim:

Mesto ulaza u podrum najbolje da je blize kuci da bude bar delimicno pod krovom.

Beton iznad podruma trebas izbetonirati sa padom tako da to mesto ulaza bude najvisa tacka. Tako da kada pada kisa da se voda ne sliva preema ulazu u podrum vec kontra.

Taj pad ujedno sluzi i da se vlaga ne zaustavlja iznad podruma. Znaci, napravi malo jaci pad tako da se voda brzo sleva.

A pod u podrumu mislim da je najpametnije da bude suprotnog pada. Pad neka bude prema tom cosku gde je ulaz. I tu napravis onu rupu npr. 20x20x20cm. Tako da u slucaju poplave kroz ulaz od podruma spustis cevo u tu rupu i sa pumpom ispumpas. Ako ta rupa ne bi bila ispod ulaza onda bi morao da silazis unutra (u cizmama :) pa vuces crevo do nekog drugog coska.

To ne mora biti kockasta rupa vec jednostavno kada budes betonirao na tom mestu iskopas dublju rupu i onda stavis plasticnu kantu i oko nje popunis betonom. da otvor kante bude ravan sa podom.

---
i jos, posto je to podrum koji nije ispod kuce vec ispod dvorista, verovatno bi trebao da izbetoniras malo sire iznad podruma. Na primer ako je podrum 2x4metra ti izbetoniras 3x5 metara. tako da se vlaga za vreme kisa ne sliva direktno nuz zidove podruma vec malo dalje.
(Ovo je prema preporukama arhitekta koji kazu da bi oko kuce bilo idealno napraviti betonsku stazicu sirine 50cm da bi se pri kisama vlaga odmicala od temelja - mislim da je dobra ideja za tvoj podrum)

[ Stranger2 @ 28.01.2010. 18:49 ] @
Sad sam zapravo malo bolje shvatio ove slike koje si okacio. Vidim da je kod tebe vec izbetonirano skoro celo dvoriste osim tog dela gde mislis napraviti podrum. To ce da ti ustedi malo betoniranja.

Pre nego sto pocnes praviti podrum proveri gde je sada pad na postojecem betoniranom delu. Uzmi kantu sa vodom i polako prosipaj po dvoritu i gledaj gde voda tece. Ako je slcuajno pad bas u tu stranu gde se biti podrum onda kada budes betonirao iznad podruma napravi malo nizi beton i produzi taj pad jos dalje.