[ pisac @ 21.01.2010. 23:45 ] @
| Zna li neko konkretno koje su prednosti a koje mane korišćenja pex-al-pex 18mm cevi naspram pex-al-pex 16mm cevi u podnom grejanju.
Cev prečnika 18mm sa zidom 2mm ima 36% veću zapreminu vode u sebi, a samo 12.5% veću površinu. To znači da treba zagrejati 36% više vode, a dobitak u grejanju je samo 12.5%. Tj. voda teže greje (ali i teže hladi) pa je sistem je verovatno inertniji a i nešto sitno bolje greje za istu temperaturu vode.
Ali, šta iz ovoga konkretno može da se zaključi? |
[ pisac @ 22.01.2010. 17:57 ] @
Jedan inženjer mi reče da je jedina razlika u tome što će pumpa imati manji otpor dok pumpa, a i da će sistem biti manje inertan (tj. brže će zagrevati).
Za pumpu se slažem, ali za ovo drugo nisam siguran. Ima li još neko mišljenje na tu temu?
[ drbogi @ 23.01.2010. 01:09 ] @
Posmatraj kako bi reagovala oba sistema da imaju podjednake zapremine a različite površine, kao i podjednake površine i različite zapremine.
Logično je da će sistem koji bi imao podjednaku zapreminu uz različitu površinu cevi, predati energiju srazmerno površini cevi.
U drugom slučaju, kada je površina jednaka a zapremina veća za 1/3, to je kao da imaš jaču pumpu, dakle brže bi se zagrejao pod, a samim tim i brže bi predao toplotu okolini.
Kod tebe su obe vrednosti povećane u jednom slučaju, logično je da je takav sistem i inertniji, tj. da se sporije hladi, a u isto vreme je i brži u zagrevanju od onog manjeg kapaciteta. Meni je ovako nekako logično, ali napominjem da nemam posebnog iskustva sa ovom vrstom proračuna.
[ pisac @ 23.01.2010. 21:17 ] @
Ja to drugačije razlažem:
Ako je površina ista a zapremina veća, onda će biti potrebno za nijansu više vremena da se voda zagreje (kotao greje istom snagom, a vode ima više), a takođe će i voda ići za nijansu sporije (pumpa treba više da pumpa da bi voda obišla ceo krug kroz sistem). Dakle, po meni, sistem je inertniji.
Ako je zapremina ista a površina veća, onda će više toplote da se prenosi sa cevi na pod, tako da će voda brže da se hladi u cevima (a pod brže zagreva).
A suština je da li imam ikakve koristi ako stavim 18mm umesto 16mm? Bitno mi je da sistem radi na što nižoj temperaturi vode jer imam u planu da koristim toplotnu pumpu (klimu) i solarnu energiju. Tako da sam sada u nedoumici: Ako stavim veće cevi, imaću više troškova ali imaću nešto bolji prenos toplote na pod pa time i potrebnu nešto nižu temperaturu vode u cevima. Ali te vode ima dosta više, tako da je potrebna i dosta veća energija (iz solarne ćelije ili toplotne pumpe) da bi se zagrejala na potrebnu nešto nižu temperaturu...
Dilema
[Ovu poruku je menjao pisac dana 23.01.2010. u 22:32 GMT+1]
[ drbogi @ 24.01.2010. 00:25 ] @
Opet, meni je isto palo na pamet da će voda ići sporije u široj cevi, ali će imati i više vremena da prenese toplotu na okolinu u tom slučaju, pa će samim tim brže grejati pod.
Ako npr. 1L vode greje 1m uzane cevi za 1 stepen, 1,3 L bi trebalo da zagreje između 1,12(12% većaP) i 1,33 stepena (33% veća zapremina) u širokoj cevki, ako su i ostali faktori podjednaki.
Ako bi išao sa ekstremno malom količinom vode suviše brzo kroz cevi, (eksperimentalno), prosto, ne bi bilo moguće da se toplota odvede kroz beton u zoni kontakta , pa bi posle određenog broja krugova, voda predavala vrlo malo toplote okolini, tj. podu, jer bi obe površine bile približne temperature, pa nema razlike potencijala.
Sigirno postoji optimalno rešenje i dimenzionisanje celog sistema, pa se negde krive koje prikazuju izračenu toplotu i podudaraju kod oba sistema, samo to treba neko ko vlada materijom da prouči.
Iako izgleda jednostavno, nije to nimalo naivan proračun, dilema i misterija. :)
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.