[ pisac @ 29.01.2010. 18:47 ] @
Koliko znam, iz galvanskih razloga prilikom spajanja vodovodnih (i grejnih) cevi ne smeju se mešati bakarni i pocinkovani fitinzi i cevi ukoliko nisu odvojeni nekim izolatorom. U suprotnom nastaje galvanska reakcija, struja, i valjda korozija pocinkovanih elemenata. Da li neko zna nešto više o tome? Pitanje je u stvari: 1) Da li je eventualno nepoželjno mešanje bilo kakvih različitih metala međusobno? 2) Ili je možda generalno zabranjeno mešanje svih belih i žutih metala međusobno, ili to važi samo za određene bele sa određenim žutim? Npr: Da li je zabranjeno mešanje bakra i mesinga sa cinkom i hromom, ili recimo može da se meša mesing sa cinkom ili hromom ali ne sme bakar sa cinkom? 3) Da li je u toj priči negde stoje i crne cevi? Tj. kojoj strani (ako uopšte postoje strane) one pripadaju? 4) I sve drugo što neko zna o ovoj temi, a ja se nisam setio da pitam... Mesing je inače (žuta) legura bakra i cinka, pa mi nešto nije logično da bakar i cink u leguri ne smeju da se mešaju sa cinkom van legure . Ali, opet, hemija je čudo, pa možda to nije toliko netačno. Na wikipediji sam našao nešto što se dotiče te teme: http://sr.wikipedia.org/sr-el/galvanski_element, ali mene zanima i vrlo konkretno oko vodovodnih i grejnih cevi: šta tačno sme a šta nikako ne sme... [Ovu poruku je menjao pisac dana 29.01.2010. u 20:00 GMT+1] |