|
[ Kosuth @ 05.02.2010. 09:49 ] @
| Riblje ulje eliksir mladosti?
Citat: Konzumiranje ribe bogate mastima ili uzimanje preparata sa omega 3 masnim kiselinama usporava proces biloškog starenja, pokazuju najnovija istraživanja.
Brojne studije su do sada pokazale da riba iz hladnih voda - losos, tuna i druge ribe bogate uljem - sadrže omega 3 masne kiseline koje mogu da umanje rizik od koronarnih bolesti, ali niko sa sigurnošću ne zna zašto je to tako.
http://www.vesti-online.com/Sl...8/Riblje-ulje-eliksir-mladosti
Priču o gore navedenom već i vrapci znaju napamet i tu manje-više nema ničeg spornog,ako ne postavimo pitanje kozumiranja hrane svojstvene sredini i porekla sredine u kojoj živimo.
Verujem da ste na takvu preporuku naišli u mnogim bromatološkim studijama...
Stoga mi je posebnu pažnju privukao ovaj tekst:
Citat: Doskorašnje gledište da sve zasićene masne kiseline deluju aterogeno i trombogeno doživelo je poslednjih godina zahvaljujući vrlo intenzivnim istraživanjima,bitne i sa praktičnog stanovišta vrlo značajne izmene.
Zasićene masne kiseline kratkog i srednje dugog lanca (dužine ispod 12 ugljenikovih atoma),metabolišu se u organizmu na sličan način kao i ugljeni hidrati i nemaju aterogeni efekat. Klasično je poznata činjenica da 3 zasićene masne kiseline dugog lanca-laurinska,palmitinska i miristinska deluju izrazito aterogeno,a imaju i vrlo snažno trombogeno delovanje. Za razliku od njih, stearinska masna kiselina prisutna pre svega u svinjskom mesu,pre svega rase mangulica,ako je pravilno hranjena,ima upravo suprotan efekat. Ova istraživanja traju preko 18 godina i o tome postoji veliki broj naučnih radova. Naime,ispitivanja sa njenim povećanim unosom, pokazala su da dovodi do snižavanja ukupnog i LDL holesterola („lošeg“) i do porasta „dobrog“-zaštitnog HDL holesterola. Ovo mišljenje potvrdio je veliki broj istraživača. Objašnjenja su da je njen antiaterogeni efekat posledica vrlo brze desaturacije u organizmu i pretvaranja u mononezasićenu oleinsku kiselinu, ali postoje učvršćeni dokazi njenog delovanja na LDL receptore i bržeg uklanjanja LDL holesterola, a eksperimentalna istraživanja ukazuju i na modifikovanje sastava i veličine VLDL i aktivaciju CETP (holesterol estar transfer proteina) koji obogaćuju HDL čestice trigliceridima, vrše esterifikaciju slobodnog holesterola i na taj način štite organizam od štetnog holesterola.
Jednostavno rečeno,zasićena stearinska masna kiselina potencira reverzni transport holesterola iz tkiva i krvnih sudova organizma,u jetru i njegovu eliminaciju kroz žuč. Međutim interesantni su i nalazi nekih istraživača koji su pokazali da u uslovima vrlo niskog ukupnog unosa masti veliki procenti udeo i drugih zasićenih masnih kiselina laurinske i miristinske, nemora biti atogen.Ispitujući stanovništvo na ostrvu Kitava Trobidranskim ostrvima i Novoj Gvineji,kod kojih moždani udar i ishemična bolest srca ne postoje, ustanovili su da je njihov ukupni unos masti vrlo mali (21%) ali je visok unos zasićenih masnih kiselina (17% uglavnom laurinska i miristinska). Prema tome, moglo bi se zaključiti da su u prevenciji i lečenju ateroskleroze od značaja pre svega ukupni unos masti a tek onda udeo zasićenih masnih kiselina unutar njihovog celokupnog unosa.
Kod svake rasprave na temu hrane životinjskog porekla prvo treba istaći da su to namirnice veoma dobre svarljivosti a aminokiselinski sastav proteina im je najpribližniji proteinskom sastavu konzumenta pa se stoga izuzetno dobro usvajaju u probavnim organima. Važno je istaći i vrednost životinjske hrane kao izvor gvožđa. Zbog izvesnih zabluda,neke vrste mesa izlažu se diskriminaciji.Radi se pre svega o svinjskom mesu. Pri spominjanju reč „svinjsko“ automatski većina konzumenata iz neobaveštenosti pomisli na „masno“, tj. Štetno koji vodi zakrčenju krvnih sudova. Podatak koji je nedavno objavljen kaže da se delu Japana u kome su ljudi najdugovečniji godišnje pojede najviše prasetine po glavi stanovnika.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prof dr.sci.med.
Vuk Florijan
Spec.internista-kardiolog
http://www.zasavica.org.yu/index.php?lg=sr&str=mangulica.php
Dalje....
Citat: Analiza mesa mangulice
Stručno mišljenje o nutritivnoj vrednosti klasičnih produkata svinje rase "mangulice" uradio je Institut za higijenu i medicinsku ekologiju, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Svinjsko meso je u poslednjim decenijama u poređenju sa nekim drugim vrstama mesa nepravedno zapostavljeno u ishrani ljudi zbog predubeđenja da je mnogo masnije i da ima mnogo holesterola. Međutim, u poređenju sa nekim drugim veoma omiljenim vrstama mesa kao što su piletina ili junetina, posni delovi svinje mogu biti sa manjim sadržajem i ukupnih kalorija i masti, često i holesterola.
Ispitivanja koja je na zahtev Saveznog sekretarijata za rad, zdravstvo i socijalno starenje obavljeno u Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu obuhvatila su 6 uzoraka klasičnih produkata (vrat, but, krmenadla, sušena rebra, slanina, topljena mast) svinje rase mangulice.
Kada se uporede rezultati u sadržaju holesterola, meso mangulice pokazuje sledeće vrednosti: 42.5mg u uzorku krmenadle, 45.07mg u butu, 47.36mg u uzorku vrata.
Komparativne vrednosti prosečnih uzoraka svinjskog mesa sa našeg područja su 65-72mg i 58-95mg za uzorke sa područja Kanade. To znači da je sadržaj holesterola u mesu mangulice u proseku za 50-75% niži u odnosu na prosek sadržaja holesterola u svinjskom mesu drugih rasa. Poređenje sa drugim vrstama mesa pokazuje sledeće rezultate: pileće meso sa našeg područja ima u proseku od 60 do 89mg / 100g svežeg mesa, a goveđe meso 65-70mg.
U zaključku, analiza nutritivne vrednosti klasičnih produkata svinjske rase "mangulica" pokazuje da je sadržaj proteina prosečno visok, da je sadržaj ukupnih masti prihvatljiv posebno sa stanovišta masnokiselinskog sastava, da je po sadržaju holesterola meso mangulice u grupi mesa sa najnižom koncentraciom.
Prof. dr Jagoda Jorga
specijalista za ishranu zdravih i bolesnih ljudi
http://www.zasavica.org.yu/index.php?lg=sr&str=mangulica.php
Toliko o dijetalnoj piletini i junetini koju su vam i vaši lekari zdušno preporučivali...viršle da i ne pominjem...
I za kraj:
Citat: Osvrt na osobine mesa svinja rase mangulica
Meso mangulice spada u grupu mesa sa većim sadržajem masti. U odnosu na meso plemenitih rasa daje duplo više kalorija. Tako 100 g mesa od šunke daje 538 kalorija ima masti 55 g,ali je sadržaj holesterola signifikantno manji u odnosu na meso ostalih rasa.Sadržaj je uvećan na račun stearinske masne kiseline koja je produktor dobrog holesterola i reduktor lošeg holesterola. To je razlog našeg preferiranja ove rase i nema drugog. Konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja HDL holesterola i redukcije LDL holesterola.
Prof dr.sci.med.
Vuk Florijan
Spec.internista-kardiolog
Dakle,i mi trku za konja imamo!
Pored ostalog i to je razlog opredeljivanja za hranu podneblja pod kojim smo rođeni,živimo...
Nekada,davno,je Srbija bila najveći izvoznik svinja,baš tih mangulica, u Jevropu...
...danas,uvozimo kapsule ulja riba severnih mora...
|
[ Java Beograd @ 05.02.2010. 10:39 ] @
Oduvek sam se pridržavao ideje da treba jesti ono šta je svojstveno podneblju. A Tibetanske gljive (na primer) možemo da ostavimo Tibetancima, njima će svakako prijati.
Bilo kako bilo, kad je holesterol u pitanju, treba znati i sledeće: preko 3/4 ukupnog holesterola u krvi je onaj koji je organizam sam generisao, a ne onaj koji je unet kao hrana. E sad, naravno, i organizmu je lakše da generiše mnogo holesterola, ako su svi sastojci već uneti, što znači da je ipak ishrana najbitniji faktor.
I da ne zaboravimo, najnovije zdravstvene preporuke koje kažu da je granica normalnog nivoa holesterola 5.2 su zapravo produkt alavih farmaceutskih kompanija, kojima je naravno u interesu da ukupna populacija zemaljske kugle kupuje njihove lekove.
[ Kovacevic Vladimir @ 05.02.2010. 10:54 ] @
Citat: Java Beograd: I da ne zaboravimo, najnovije zdravstvene preporuke koje kažu da je granica normalnog nivoa holesterola 5.2 su zapravo produkt alavih farmaceutskih kompanija, kojima je naravno u interesu da ukupna populacija zemaljske kugle kupuje njihove lekove.
Apsolutno tačno!
Isti postupak je sproveden za određivanje novih vrednosti za nivo krvnog pritiska, šećera...i broj "obolelih" se meri stotinama milliona
A, zapravo je najveća ljudska bolest - alavost na novac...profit iznad svih moralnih normi.
Pozdrav
[ boccio @ 05.02.2010. 10:57 ] @
Citat: Java Beograd:
I da ne zaboravimo, najnovije zdravstvene preporuke koje kažu da je granica normalnog nivoa holesterola 5.2 su zapravo produkt alavih farmaceutskih kompanija, kojima je naravno u interesu da ukupna populacija zemaljske kugle kupuje njihove lekove.
Scary, ali istinito... Voleo bih bas da vidim koje su bile referentne vrednosti holesterola pre recimo 15 godina. Jbg, matematika je tu bar prosta. Spusti granicu "rizicnog" holesterola sa 5.5 na 5.2, i voila... eto ti 30 miliona "bolesnih" ljudi worldwide koji ce da kupuju lekove, odjednom ce skyrocketovati prodaja raznih "bez holesterola" namirnica, gomila samoproklamovanih nutricionista ce na konsaltingu i kolumnama da zaradi silne pare... Jbt, pokrenuse industriju koja vredi milijarde... Sto kaze mrle (dzizs, ja ne mogu da verujem da cu njega da citiram, kud ode ovaj svet...) - najbolja kombinacija je bolestan i dugovecan covek.
[ flylord @ 05.02.2010. 11:58 ] @
hehe, pa PMS kod zena su proglasili za bolest, pa imate lekove za to. Onda su depresiju proglasili za bolest veka.. itd itd :). Sto je najgore, nista od toga nije tajna, ali su ljudi ovce
[ Kosuth @ 05.02.2010. 13:05 ] @
Citat: boccio: Scary, ali istinito... Voleo bih bas da vidim koje su bile referentne vrednosti holesterola pre recimo 15 godina. Jbg, matematika je tu bar prosta. Spusti granicu "rizicnog" holesterola sa 5.5 na 5.2, i voila... eto ti 30 miliona "bolesnih" ljudi worldwide koji ce da kupuju lekove, odjednom ce skyrocketovati prodaja raznih "bez holesterola" namirnica, gomila samoproklamovanih nutricionista ce na konsaltingu i kolumnama da zaradi silne pare... Jbt, pokrenuse industriju koja vredi milijarde... Sto kaze mrle (dzizs, ja ne mogu da verujem da cu njega da citiram, kud ode ovaj svet...) - najbolja kombinacija je bolestan i dugovecan covek.
Sticajem okolnosti lično sam bio prisutan jednom razgovoru našeg poznatog kardiologa(nije Vuk Florijan) i pretstavnika neke farmaceutske kuće,gde su se dogovarali detalji oko nekog savetovanja kardiologa,gde je jedna od tema bila i Preventivna terapija dece statinima!?!
[ boccio @ 05.02.2010. 15:13 ] @
Citat: flylord: hehe, pa PMS kod zena su proglasili za bolest, pa imate lekove za to. Onda su depresiju proglasili za bolest veka.. itd itd :). Sto je najgore, nista od toga nije tajna, ali su ljudi ovce
Ma pazi, jesu ljudi ovce, ali mene plasi jedna stvar... A to je sto su lekari shvatili da od zdravog coveka nemaju nikakve koristi. Evo sta se meni desilo bas prosle nedelje, znaci paradigma modernog medicinskog sistema.
Zaglavim (ociglednu) viremiju u prosli ponedeljak, verovatno grip ili whatever... protrci kroz mene taj jedan dan (temp., malaksalost, grlo, nos, misici, vilica mi se raspadala...). Sutradan manje-vise ok, lagana vecernja subfebrilnost (37.1, 37.2) i krenuo mi neki suvi kasalj na iritaciju. U prevodu, rutinski, da odlezim jos 2-3 dana i cool. I nista, odem ja lepo kod lekara da mi poslusa pluca, onako preventivno cisto da iskljucimo mogucnost da se tu nesto zapati... Dom zdravlja "Ristic", oni su mi u komshiluku, pregleda me teta, i zakljuci kako bi ona "odmah krenula sa terapijom". Reko, kakva bre terapija, nista mi ne fali, ali zapne tu ona kako mi je grlo jako upaljeno sa belim pecatima, i da je to njoj vrlo streptokokno (?!?), te da je sigurno u pitanju jaka bakterijska infekcija. Ja je tu nekako smirim, i dogovorimo se da uradim laboratoriju (bris, kultura, krv...) pa ako je nesto, da se sutra cujemo i da pocnem tu famoznu terapiju. Sutradan je nazovem, i kao sto sam i ocekivao, rezultati stigli, i ona tu insistira kako bi morao da krenem sa terapijom... Amoksiklav 1000mg, popularno nazvan "i konje ubijaju...". Posle 5 dana, dodjem ja na kontrolu, i usput da pokupim rezultate i imam sta da vidim. Bris - negativan; kultura - negativna; rezultati krvi smejurija - leukociti skroz normalni, sedimentacija ne postoji, jedino CRP blago povisen, ~20 (so fuckin' what!?). Naravno, popizdim, jer po rezultatima i laik vidi da NE POSTOJI bakterijska infekcija, i da nema jednog jedinog #@%@$%@$ razloga da mi da antibiotsku terapiju. Ej, za koji qurac sam ja pio taj otrov 7 dana?!
E, sad, malo cifara... Zahvaljujuci tome da su me napravili bolesnim covekom iz cista mira, ja sam na racun rutinske viremije njima ostavio $100 (pregled + kontrola + laboratorija), farmaceutima jos $20 (2 kutije antibiotika) plus uknjizio simpaticnoj doktorki dva poena za prodat Amoksiklav. Jos 198 - i eto poklon-letovanja u Egiptu :)
Ovakvo "zdravstvo" ima za posledicu par zanimljivih stvari. Prvo, onog trenutka kad ZAISTA budem morao piti antibiotike - odbicu ih, jer im necu verovati da su mi neophodni... Eto naseg vikanja "vuk". Drugo, koji motiv ja posle ovoga imam da preventivno posecujem lekare? Izgleda da su i oni naucili svoju lekciju dobro, i shvatili da od zdravog coveka nemaju nikakve koristi.
Sto je najgore, mislim da ta sira slika i njene posledice zapravo nikog vise ne interesuju...
[ Srđan Pavlović @ 05.02.2010. 15:58 ] @
Citat: Istine i zablude o mastima u ishrani
Mast je vrlo bitna u ishrani coveka, nema tu nista lose ako se ne pereteruje.
[ Kosuth @ 05.02.2010. 17:46 ] @
Pazi Srđane,nije ovde u pitanju DA ili NE masnoća u ishrani ljudi,pa i ova u obliku ribljeg ulja,već se postavlja pitanje da li trava iza plota uvek mora biti zelenija!
Imamo našu ribu na četiri noge od koje dobijamo masnoću gotovo iste,ako ne i bolje,nutritivne vrednosti,a naši će lekari po pravilu da ti preporuče riblje ulje,piletinu,junetinu,jer su tako u školama učeni.
Iz citiranih priloga da se nedvosmisleno zaključiti da je taj deo njihovog učenja pogrešan.
Pitam se samo šta je još sve pogrešno od onoga što nam medicinski autoriteti plasiraju kao aksiom.
[ Nebojsa Milanovic @ 05.02.2010. 17:56 ] @
Citat: Kosuth:
Pitam se samo šta je još sve pogrešno od onoga što nam medicinski autoriteti plasiraju kao aksiom.
Količina zabluda u medicini za običnog čoveka je potpuno neshvatljiva. Nijedna druga nauka ne može po tome ne samo da se meri, nego ni da priđe medicini.
Postoje studije u ozbiljnim državama koje kažu da su lekarske greške i zablude treći ili četvrti uzrok smrti uopšte.
Ovo o mastima je samo jedan i to vrlo banalan primer: vidim nešto se pominje Dr Jagoda Jorga, a ne znam ni sam koliko su se puta od nje mogli čuti "saveti" koju su sve samo ne niti korisni, niti imaju bilo kakve veze ne samo sa ishranom, nego i sa sa zdravom logikom. Ista važi i za Pfafa, ali i za najveći broj takvih "stručnjaka" i u inostranstvu.
Što se tiče Omega-3, radi se o apsolutno esencijalnoj stvari u ljudskom telu, a tek je u poslednje vreme "otkrivaju", što samo govori i o snazi zabluda - i o snazi onih koji te zablude iz interesa proturaju.
Tu su najpre faramaceutska industrija, zatih prehrambena, industrija raznih prerađevina, onda razne fabrike "zdrave hrane", "dodataka ishrani", "integralnih proizvoda", "zamena za šećer", "biljnih proizvoda bez holesterola" itd itd.
[ Srđan Pavlović @ 05.02.2010. 18:10 ] @
[ Bata @ 05.02.2010. 19:21 ] @
A kako ja da znam da li je svinjsko meso koje kupujem, od baš mangulice ?
Isto bih mogao da pitam i kako ja da znam da je ulje u kapsulama baš od ribe iz severnih mora,
a ne neki iscedak iz debelog Kineza ?
Ako već Srpski narod ima istorijski odnos sa tom vrstom, Mangulicom, zašto ona nije većinski zastupljena u
prehrambenoj industriji, nego ova druga, obična svinja valjda ?
A sačekajmo malo, kada se pročuje da je mangulica zdravija, pa se raširi njena proizvodnja, pa počnu
da i nju kljukaju kojekakvim hemijama za što brži "ciklus proizvodnje" u konz-lager uslovima,
kao što je to slučaj sa govedima, svinjama i živinom... mislim da će i taj kvalitet da bude upropašćen
guranjem kvantiteta, ili da upotrebim izreku koja u ovom slučaju i nije metaforična:
ode mas´u propas´
[ a1200 @ 05.02.2010. 19:26 ] @
Citat: Ovakvo "zdravstvo" ima za posledicu par zanimljivih stvari. Prvo, onog trenutka kad ZAISTA budem morao piti antibiotike - odbicu ih, jer im necu verovati da su mi neophodni... Eto naseg vikanja "vuk". Drugo, koji motiv ja posle ovoga imam da preventivno posecujem lekare? Izgleda da su i oni naucili svoju lekciju dobro, i shvatili da od zdravog coveka nemaju nikakve koristi.
Ja sam upravo doziveo veoma slicne stvari i to uglavnom u privatnim klinikama... dakle, klasicna metoda zastrasivanja. Ja sada sta god mi kazu, kazem hvala - razmislicu, trazim rezultate i dijagnozu, onda se malo informishem na netu sta ti rezultati znace i da li su vezani za dijagnozu koju su oni postavili (kao i metode lecenja), pa ako mi i dalje nesto nije jasno, odem kod drugog doktora i pravim se mutav, da vidim sa ce on da mi kaze (da li se prica poklapa) :)
U vecini slucajeva je rec o cistom izvlacenju para - znate, pa mi bi smo trebali da uradimo jos jedan test da bi bili sigurni... pa kontrolica, pa neka terapijica za svaki slucaj...
Naravno, motiv je sto cesca poseta doticnoj klinici - koja se placa, kao i radjenje raznih "dodatnih" analiza ($)... Jednom su cak trazili da radim neku analizu (ne bi da pisem sta je u pitanju) da bi se ispostavilo, na moje insistiranje i suocavanje sa argumentima, da to NE TREBA da se radi, ali da je dobro jer se tako prave "STATISTICKI PODACI" i kasnije lakse moze da se utvrdi sta je u pitanju i kod drugih pacijenata. Naravno taj "dodatni" test je trebao da kosta dodatnih 100 EUR iz mog dzepa :)
U drustvenim, opet, treba da ih vuces za rukav da bi ti uradili osnovnu/potrebnu analizu krvi/mokrace/brisa. Tj. skloni su prepisivanju antibiotika po slobodnoj proceni... tako da sivilo u medicini definitivno vlada, izgleda da moras sam da se informises i proveravas sve sto ti kazu.
[ Srđan Pavlović @ 05.02.2010. 19:34 ] @
Citat: Ako već Srpski narod ima istorijski odnos sa tom vrstom, Mangulicom
[ Kosuth @ 05.02.2010. 19:52 ] @
Citat: Bata: A kako ja da znam da li je svinjsko meso koje kupujem, od baš mangulice ?
Pa,recimo,jedno od mogućih rešenja:
http://www.politika.rs/rubrike...ice-sa-drinskog-ostrva.lt.html
ili ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=3gYh5duvpGY
a da bi bio siguran da u kapsuli nije isceđeni Kinez,moraćeš do Antarktika,pa loviš ribu sam...;o)))
Pa sad ti vidi koja ti je varijanta zgodnija.
[ Lesli Eldridz @ 06.02.2010. 17:02 ] @
A sto bi to za riblje ulje bilo propaganda a to za te svinje ne? Ne znam sta je bilo dalje ali znam da ih je Srbin sve nadmudrio. Ho ho ho ho... Ceo svet lud samo Srbi pametni. To je ispusena lula. Trebalo je ove price da pisu pre 20 godina, sad je otisao voz za takve price. Ko ce da im jede te mangulice kad nemaju ljudi ni za leba a kilo mesa 500 dinara ili koliko je vec, ne znam. Pretpostavimo da je to stvarno, koliko treba jesti tog mesa od tih svinja pa da ima isti efekat kao par kapsula ribljeg ili kasika maslinovog ulja? Pazi sad racunicu. Kilo mesa 500 din, kad kalira prilikom obrade bude 700 gr, pocepas ga za 3 dana, ako si sam, ako vas je vise u kuci za jedan obrok ode. Litar maslinovog ulja (ekstra verdjine) isto 500 din, ako koristis supenu kasiku dnevno imas ga za dva meseca.
Sve su to lokalpatriotske gluposti. Kol'ko su ovi Florijani i Jorge (ako uopste postoje) dobri od toga sto potpisuju ove tekstove?
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 06.02.2010. u 18:13 GMT+1]
[ Horvat I @ 06.02.2010. 20:00 ] @
A kako ce se najedes od kasike maslinovog ulja?
[ Lesli Eldridz @ 06.02.2010. 20:38 ] @
Pa valjda cela prica nije o tome da se najedes, nego da ako jedes meso tih svinja to deluje isto kao maslinovo ulje, povecava HDL a smanjuje LDL holesterol. Pretpostavljam da je ukus isti kao meso bilo koje svinje. I sto bih ja onda davao pare za te svinje i trazio gde ih ima, ako uopste negde ima originala, kad mogu jednostavno bilo gde da kupim maslinovo ulje, kod koga se po ukusu i boji tacno zna koje je hladno cedjeno a koje nije, i da pijem kasiku dnevno i tako da zavrsim pos'o.
Poenta je da je cela prica lokalpatriotska prezvakana zvaka od tome kako neki "mi" imamo neku "nasu ribu na cetiri noge" i pretpostavljam "drvo masline na cetiri noge" pa sto bi onda uzimali "njihovo" mrsko tudjinsko, majku im imperijalisticku zaverenicku svetsku (sa akcentom na mrski nam zapad). Sve u svemu, obicna ksenofobija, lokalpatriotizam i idenje kontra sveta. Klasicna disciplina Über Alles patriota.
Doduse, sad je sloboda, nije vise mrsko ropstvo, pa nek radi ko sta hoce. Evo, ja cu da se drzim maslinovog ulja i zelenog caja, a ko hoce neka jede te mangulice, srecno mu bilo.
[ vladd @ 06.02.2010. 21:14 ] @
Pa ne moze ili ili, treba uzimati i meso od mangulice i maslinovo ulje.
Maslinovo ulje je posebna prica.
Sa trece strane, prasici nam popravljaju genetski materijal , tako da smo orniji za neke prasece aktivnosti, alijas svinjarije
Poz
[ mrle 011 @ 06.02.2010. 23:20 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Litar maslinovog ulja (ekstra verdjine) isto 500 din ...
za 500 dinara (5 evra) nema sanse da dobijes litar pravog ulja ni u dalmaciji ili crnoj gori, direktno od onoga ko ga pravi od svojih maslina.
ova sva ulja po prodavnicama, na kojima pise "hladno cedjena/nerafinisana", jesu rafinisana ..... samo nisu na nacin kako se to radi sa onim uljima koja zovemo rafinisana.
najbolji dokaz ti je rok trajanja, koji je po godinu-dve dana.
pravo hladno cedjeno ulje nema sanse da se ne uzegne na sobnoj temperaturi tokom tolikog perioda.
--------
btw ... jel' ste primetili da na etiketama skoro nigde vise ne pise "datum proizvodnje taj i taj - rok upotrebe toliko i toliko" ..... vec skoro svuda pise samo "proizvod upotrebljiv do tad i tad"?
[ Lesli Eldridz @ 06.02.2010. 23:50 ] @
Pa dobro, OK to, nije domace ulje 500 din, nego ovo u prodavnicama. Ja znam da je oko 500 din ono ekstra verdjine, a oko 300 ono od komina, to je neko italijansko, pa je onda grcko malo skuplje, pa spansko jos malo skuplje, ali nije vazno, glavno da vrsi pos'o i ono, sto je dokazano, a to za te bingulice je jos lovacka prica. I to patriotska, sto je za mene razlog da ne verujem u nju ni 1% jer ko se mlekom opekao i u jogurt duva. pa i da je 100% tacna, kad bude kilo te svinjetine jedno 15 dinara, kao dve kasike maslinovog ulja, onda mozemo da razgovaramo sa ovim strucnjacima za svinjogojstvo.
Za sad, ja ga cenim da su te price samo da navuku bivse nojare, pužare, brusnicaše i slične na jos jedan posao veka.
[ tdjokic @ 07.02.2010. 00:25 ] @
Evo ga, pocinje:
"Traže junetinu, svinjsko, sve je zastupljeno i najsvežije što može biti. Cene su jako prikladne. Od svih tih artikala imamo i svinjsko meso mangulice koje je izuzetno korisno i zdravo bez holesterola takoreći to je meso koje se retko gaji, ali je broj jedan.”
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=409327
Jadne mangulice A to sto se opet otvorio neki "najveci" market, a ne makar i najmanja fabrika, steta da trosim reci i zamaram prste. Najveci gde - u gradu, drzavi, kontinentu ili - ulici?
Off topic: koje barabe, napisali tamo da su na tom prostoru ranije bili hangari, a posle je jedan covek rekao na jednom drugom forumu da je tu bila fabrika poljoprivrednih masina Zmaj, koje vise nema! Em unistavaju fabrike, em to prikrivaju. Ne kazem da je svaka fabrika bila dobra, ali svaka fabrika ima potencijal da nesto pravi, da stvara novu vrednost, dok su marketi u tom pogledu spedificni - ako je narod bogat, bice i u marketu profita, cime se opet vracamo na fabrike i slicne stvari koje prve stvaraju vrednost. Prvo navalili sa privatizacijama, kao - to je spas, a sada ih ponistavaju, jer su oni "privatizeri" napravili jos gore stanje nego pre.
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 07.02.2010. u 06:05 GMT+1]
[ Kosuth @ 07.02.2010. 09:07 ] @
Citat: tdjokic:, cime se opet vracamo na fabrike i slicne stvari koje prve stvaraju vrednost.
MIsliš?
Izgleda da još uvek živimo u imaginarnom strahu od bogatih seljaka,kulaka...
...ali su zato ovakvi poželjni:
http://www.elitemadzone.org/t390578-0#2514947
Vidiš,ja sam ubeđen da samo delatnosti,kao sa ovih linkova:
http://www.politika.rs/rubrike...ice-sa-drinskog-ostrva.lt.html
http://www.youtube.com/watch?v=3gYh5duvpGY
i slične, prve stvaraju vrednost i to pravu...
Koliko god se upinjali da budemo komi fo,miko fo ipak smo mi zemlja seljaka.
niko ne negira u ovoj priči masline,koje pominješ,ali one neće ovde,pod ovim nebom, da rastu,a mangulice hoće,i to bez ikakvih problema i minimumom uloženog ljudskog rada i sredstava u njihov uzgoj...
....samo treba da se manemo ekstremnog, forumskog palamudisanja...i počnemo da ih gajimo... ko god za to ima uslova...
...pa će onda da
Citat: bude kilo te svinjetine jedno 15 dinara, kao dve kasike maslinovog ulja,
a ovako...teško...
...i pogoduje
Citat: A to sto se opet otvorio neki "najveci" market,
za
...i svemu što iz toga sledi.
Posebno je u ovoj priči stavljen akcenat na apsolutno pogrešna predubeđenja o dijetalnosti živinskog i junećeg mesa,kojeg se oficijelna medicina pridržava ko pijan plota.
[ tdjokic @ 07.02.2010. 09:37 ] @
Citat: Kosuth: Citat:
tdjokic:, cime se opet vracamo na fabrike i slicne stvari koje prve stvaraju vrednost.
MIsliš?
Izgleda da još uvek živimo u imaginarnom strahu od bogatih seljaka,kulaka...
Nismo se razumeli. Svakako da su i poljoprivrednici i mnogi drugi ti koji stvaraju vrednost a selo poznajem odlicno, majka mi je sa sela i dugo sam tamo kao dete odlazio "na more" (rodjen sam 1942), licno sam ucestvovao u vrsidbi psenice pomocu volova i konja, a takodje sam i licno orao njivu sa dva vola, drzao plug u rukama.
Tamo su u ono vreme uzgajali i konoplju, ali ne za drogiranje nego za izradu kanapa i tkanina itd. Niz raznih tehnologija su povezane u lanac proizvodnje, kako gde, zavisno od okruzenja i mogucnosti. Ali je sada nasa glavna "proizvodna" delatnost izgleda postala samo trgovina.
Prisecam se reportaze sa TV o coveku koji se bavi uzgajanjem kaliforniskih pastrmki, koji je govorio: "Hrana pozeljno iz uvoza. Sa domacom hranom ne rastu." Znaci, ribe se ne mogu prevariti ali nas moze i vec poduze nas vlast vuce za nos. Mozda je ribama sada bolje, ova reportaza je bila odavno, ali je indikativna.
[ Lesli Eldridz @ 07.02.2010. 09:59 ] @
Citat: Kosuth:....samo treba da se manemo ekstremnog, forumskog palamudisanja...i počnemo da ih gajimo... Ne znam koji ste to vi, ali odlicno, manite se i pocnite da gajite, pa kad bude kilo mesa od mangulice 15 dinara, bicu vam glavna musterija. Samo jos da objasnite ako je cilj gajenja tih svinja da se jedenjem njihovog mesa obori LDL i poveca HDL, zasto bi bilo ko to radio kad vec postoji razvijena industrija maslinovog ulja koje radi istu stvar samo za 30, 40 ili 50 puta manje pare. Mislim, verovatno 15 grama mesa od mangulice nema istu kolicinu zdravih masnoca kao supena kasika maslinovog ulja.
Ja sam ovde prvi za obnovu poljoprivrede i da drzavna politika bude razvoj poljoprivrede kao glavne privredne grane, ali nisam za neke alternativne gluposti, od kojih je ova, nego za industrijsku poljoprivredu i proizvodnju onoga sto moze da se izvozi tamo gde ne jedu svinje, to je trziste od preko milijardu ljudi, mozda i dve ima, a to ne mogu da pokriju sami Kinezi i Ruje, Australija i Novi Zeland, pa bi bilo mesta i za nas. Vi takvi hocete na brzinu da zagazdite a to nema drugovi. Nojevi, puzevi, mangulice, brusnice, borovnice, razne agencije za duvanje balona i ko zna kakve trange frange, sve cete da probate, samo ono sto je normalno, e to necete. Srecno bre, samo napred. Ja ne sumnjam u vas uspeh sa tim mangulicama. Vi ste se vec dokazali, pa sto bi bilo ko sumnjao u vas. kad vi pocnete da gajite mangulice, ima bum da napravite na svetskom trzistu. Svi ce sve da batale, i samo po ceo dan ima da jedu vase mangulice. Kakva smesna zgubidanstva.
Citat: tdjokic: Off topic: koje barabe, napisali tamo da su na tom prostoru ranije bili hangari, a posle je jedan covek rekao na jednom drugom forumu da je tu bila fabrika poljoprivrednih masina Zmaj, koje vise nema! Em unistavaju fabrike, em to prikrivaju. Ne kazem da je svaka fabrika bila dobra, ali svaka fabrika ima potencijal da nesto pravi, da stvara novu vrednost, dok su marketi u tom pogledu spedificni - ako je narod bogat, bice i u marketu profita, cime se opet vracamo na fabrike i slicne stvari koje prve stvaraju vrednost. Prvo navalili sa privatizacijama, kao - to je spas, a sada ih ponistavaju, jer su oni "privatizeri" napravili jos gore stanje nego pre.
Tu su pravljeni kombajni koliko se ja secam, u toj fabrici Zmaj. Oni su mislili da ce privatizacija nesto da resi i da se tako privreda koja je bila razvijena u SFRJ i funkcionisala je obnovi i transformise u kapitalisticku, kao sto je bilo u drugim zemljama, zato sto su mislili da imaju posla sa normalnim ljudima a ne sa poremecenim licnostima i sljamom covecanstva. To je bila pocela Djindjiceva ekipa a ovi su samo nastavili taj plan koji je u stvari funkcionisao u drugim zemljama. Sad kad se vidi da je to sve u pitanju poremeceni sljam, i treba ponistiti sve privatizacije u kojima se nije ispostovalo to da je fabrika prodata da se u njoj obnovi proizvodnja, a sav taj sljam ukloniti iz drustva, nesrece se stalno desavaju, koga briga, cisto da se ne bi otvaralo mnogo pravnih zavrzlama i procesa koji ce da traju po 20 godina, a ta rugla sto su napravili srusiti, cisto zbog simbolike. Evo onda ovi mogu na tim praznim placevima da gaje te njihove mangulice.
[ stil @ 07.02.2010. 10:03 ] @
[ Kosuth @ 07.02.2010. 10:16 ] @
...vazda bilo...
...lepo sam rekao:
Citat: ....samo treba da se manemo ekstremnog, forumskog palamudisanja...i počnemo da ih gajimo...ko god za to ima uslova...
..a dopuniću,...u vezi boldovanog,....podrazumeva i lične mentalne kapacitete za razumevanje izloženog...
[ Lesli Eldridz @ 07.02.2010. 10:43 ] @
Ja sam cuo da su na CNN upravo objavili kao breaking news - svetska industrija maslinovog ulja i sve ribarske kompanije sveta drhte od straha (a taman ih je prosao onaj prethodni veliki strah, nemoj da slucajno srpski patriote aktiviraju teslino tajno oruzje) - srpski patriote se spremaju da masovno gaje svinje mingulice. Oni koji imaju uslove mislim, ostali ce da navijaju na forumima.
[ vladd @ 07.02.2010. 12:43 ] @
Ne treba preterivati. Uzgajanje maslina u Srbiji je nemoguce, prema tome-dabome.
I ja sam za razvoj poljoprivrede, ali istomisljenika je sacica.
Kao da su glavesine dobile zadatak da sve uniste i proizvedu jeftinu radnu snagu, koja ce biti zadojena potrosackim mentalitetom.
A radice se na proizvodnji energije za bogate, u skladistima otrovnog otpada, i u usluznim delatnostima, od nauke do turizma...
Zelena polja su okupirali kontroverzni, od direktora partija, inostranih muljatora do narko bosova.
Firme su uzjahali partijski manageri u saradnji sa muljatorima, i oni vrte neke pare. Od kredita koje cemo svi da vracamo. Naravno da im je proizvodnja nebitna, oni to i ne znaju da izvedu.
Ako smo vec naviknuti na zderanje krmetine, onda je bar mangulica malo poboljsanje kvaliteta.
Naravno, kolicine hrane i nacin hranjenja su bitni, za zdravlje, ali koga u korporacijama zanima zdravlje miseva, potreban je "bolestan i dugovecan pacijent"
Poz
[ tdusko @ 07.02.2010. 13:31 ] @
Moze ta mangulica da bude zdrava koliko hoces ali kad ga tetka isprzi na suncokretovom ulju ili sa mas' od juce od zdravlja ne ostaje ni 'z'. Za zdravu ishranu su potrebne obe komponente; i zdrava hrana i pravilna priprema.
[ Lesli Eldridz @ 07.02.2010. 15:02 ] @
Eeee, ali ne kapiras, nije uopste rec o zdravlju, nego je ovde bitno da drugovi patriote razotkriju jos koju (belo)svetsku zabludu. Ja ne sumnjam da ce i ovu da razotkriju sa velikim uspehom, isto kao sto su u poslednjih 25 godina veoma uspesno razotkrili sve ostale zablude na cijem su razotkrivanju radili.
[ vladd @ 07.02.2010. 16:13 ] @
Pa neka otkrivaju, neka masu patriotizmom, neka prave biznis i klanove zderaca mangulice, sta nas briga.
Nase je da iscedimo malcice korisnih informacija iz cele halabuke i da apliciramo u licnoj ishrani.
BTW, u mom okruzenju, godinama koriste mast(neguju patriotski obicaj leba i masti, sa malo aleve paprike ) i meso mangulice(pogine i prase neke druge rase, narocito ove novokomponovane, mesnate i res ), i bez busanja u patriotske grudi, i bez reklama, marketinga i panel disusija
Poz
[ Kosuth @ 07.02.2010. 16:43 ] @
Zašto je mangulicina mast bolja od savremene svinjske?
Mast je bitna i neophodna kao hrana. Mangulicina mast sadrži 8 -10 % više nezasićenih masnih kiselin od savrmene svinjske masti. Potrebno je duže vreme da bi se mast užegla čime se produžava vek trajanja hrane a samim tim se zadržava dobar ukus tokom dužeg vremena.
[Ovu poruku je menjao Kosuth dana 07.02.2010. u 17:59 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 07.02.2010. 17:26 ] @
Ja to ne osporavam, samo sam se osvrnuo na patriotski deo teksta u kome se kaze da nama ne treba neka tamo riba i masline kad mi imamo nasu ribu na cetiri noge itd itd. A mast drugovi ne zna za granice i nacije, iako bi neki voleli da zna.
[ vladd @ 07.02.2010. 21:33 ] @
Te zanose, nicim izazvane, patriotske ili neke druge, tzv gluposti, zanemarimo i teramo dalje, ne trosimo toliko reci, tako ih osvetljavamo i dovodimo u prvi plan. Kao da su, ne daj boze, krucijalni.
Poz
[ Kosuth @ 08.02.2010. 07:15 ] @
Interesantan,u slici prikaz jačanja imuniteta i prirodne borbe mangulice protiv svih bolesti:
praktično,jedan od glavnih uslova,neophodnih u uzgoju te rase,a zarad očuvanja svih njenih pozitivnih svojstava.
... uživanje gledati je kako uživa...ko u banji!
[ stil @ 08.02.2010. 07:46 ] @
:) Nisam mogao da odolim :)
[ Kosuth @ 08.02.2010. 08:16 ] @
@Stil,odlično!
To i jeste suština o kojoj će moderna medicina tek reći svoje....
...ako joj to farmakomerlini dozvole
Evo i kraćeg teksta o lekovitosti blata...pa i u humanoj terapiji:
Citat: Šta čini lekovito mineralno blato unikatnim ?
Mineralno blato- jedinstvena je biohemijska laboratorija , u svakom miligramu peloida. U njegov sastav ulaze soli, sumporvodonični gasovi, lipidna jedinenja, bakar, magnezijum , mangan silicijum, hlor, natrijum I dr. Lekovito blato , naneseno na kožu , aktivno deluje na njenoj površini. Upija neorganska I organska jedinenja, patogene bakterije, i na taj način čisti kožu I pojačava njene apsorbujuće mogućnosti. Prolazeći kroz epidermis guminove kiseline I steroidosadržavajuće frakcije peloida ograničavaju eksudaciju I natečenost tkiva I indukuju proliferativne procese u žarištu upale. Poboljšavajući aktivnost antioksidantnog sistema, peloid usporava procese oksidaciji lipida. Hemijske komponente blata sprečavaju polimerizaciju kolagenskih vlakana I poboljšavaju agregaciju glikozoaminoglikana , muko- I glikoproteidi koje ona sadrže .
Ali,...otkud to svinje "znaju"?!?!
[Ovu poruku je menjao Kosuth dana 08.02.2010. u 09:31 GMT+1]
[ vladd @ 08.02.2010. 10:30 ] @
I svinje i slonovi i hipopotamusi... ...svi znaju..
Nego su mi sumnjivi ovi sto barataju zamrsenim izrazima kolageni, glikozoaminoglikani....NJIMA BAS NIJE NAJJASNIJE sta se desava... .
Zamutili su pricu, samo da bi dobili neka sredstva da se igraju sa skupom opremom, da trose vreme i pare. Kao stekli su neka saznanja, objavili, i postali pametniji od prasica
A blato pomaze i pomaze, nekome vise nekome manje.
Poz
[ Lesli Eldridz @ 08.02.2010. 11:38 ] @
Citat: stil: :) Nisam mogao da odolim :)
Ni ja, a narocito ovoj u prvom planu. Ima Mica Vukasinovic u pesmi Tike tike tacke, "strofa" 13 izraz kojim moze da se opise njena pojava, samo malo nije bas za ovaj forum.
Pa, da ponovimo, odavno nismo
Citat: Slobotomija - definicija
Slobotomija je hirurška intervencija na mozgu kojom prilikom se centri zaduženi za poštovanje progresa, znanja, rada, reda i zakona ireverzibilno odstranjuju. Buduci da je ta hirurška intervencija na mozgu vrlo specificna, traje godinama i izvodi se kombinacijom TV programa, turbo folka, masom nerešenih ubistava, neprestanom konfrontacijom sa svetskim liderima, krotkim cekanjem u redovima, itd, vidljivih tragova na prvi pogled nema i pacijent nije ni svestan da je bio podvrgnut operaciji. Pacijent, tacnije subjekt, potom nastavlja normalno da živi i funkcioniše, savršeno nesvestan toga da je slobotomiran. Interesantno je da efekti ove intervencije jacaju sa protokom vremena, bez obzira na to što je originalni autor ove metode odavno na zasluženom odmoru, gde ce trajno i ostati. Svoj prezir za sve ono što je napredno u današnjoj civilizaciji pacijent, tacnije subjekt, smatra necim potpuno prirodnim, spontanim, autenticno svojim. Karakteristicno za subjekta je prisustvo beskrajnog prezira prema svim institucijama, vera da je opšta korumpiranost prirodno stanje, odricanje sopstvene odgovornosti, nesposobnost za toleranciju bilo cega razlicitog, izuzetna svadljivost i konstantna bezrazložna uvredenost. Za posebno uspele intervencije je karakteristicna vrlo specificna i dosad nedovoljno istražena pojava, koja se sastoji u divinaciji, iliti obožavanju kultova i mitova sopstvene etnicke grupacije, do kojih subjektu, istovremeno i potpuno paradoksalno, nije ni najmanje stalo! Osnovno što ih karakteriše može se sumirati kao - destruktivni prezir prema postojecoj civilizaciji. Ako postoji nešto što ih lako i brzo odaje, to je vecita sumnja u zvanicnu verziju.
[ Kosuth @ 08.02.2010. 11:59 ] @
Citat: vladd:
Nego su mi sumnjivi ovi sto barataju zamrsenim izrazima kolageni, glikozoaminoglikani....NJIMA BAS NIJE NAJJASNIJE sta se desava... .
Da sad ne preteram ako kažem da je to jedan od osnovnih razloga zbog kojih sam okačio taj citat, jedna od retkih(u prirodi) sposobnosti(ali na svu sreću svojstvene samo HOMO SAPIENSU) da jednostavno,INTUITIVNO,podredi komplikovanom,nerazumljivom,RACIONALNOM.
...ili,kako to lepo kaže Einstein:
Citat: lntuitivni um je sveti dar, a racionalni um je vjeran sluga. Stvorili
smo društvo koje iskazuje počasti sluzi, a zaboravilo je na dar.
Jel tako @Lesli?
E,da,@Lesli,čuli te ovi na zapadu,da ne možeš bez maslina,pa spremaju i za tebe nešto:
[ Lesli Eldridz @ 08.02.2010. 14:47 ] @
Ma ko ce sad na mangulice i na masline da misli kad je vec stavljena ona slika Lolite u blatu.
[ Kosuth @ 08.02.2010. 19:47 ] @
Razlog više da na vreme misliš o zdravlju svog srca.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2010. 20:02 ] @
Bogme, valja posetiti te blatarnike... a Lolita je fino obdarena kako se vidi na slici :)
[ Kosuth @ 08.02.2010. 20:10 ] @
Nemoj da ti "Zvezdana" ovo vidi,trebaće ti dosta masti i 'leba...da izvadiš fleke...
[ vladd @ 09.02.2010. 00:55 ] @
Znaci..Lesli bi se zaglavio u blatu??
Eee TAJ izraz lica bi trebalo ovekoveciti
Poz
[ Kosuth @ 09.02.2010. 08:26 ] @
Ma,....
...bi on,...
...da već nije.
[ Lesli Eldridz @ 09.02.2010. 09:01 ] @
Pa cekaj, ti ovde velicas neko nase blato (koji god da smo to mi) i tvrdis kako nam tudje uopste ne treba. Ko je onda zaglavljen?
Citat: vladd: Eee TAJ izraz lica bi trebalo ovekoveciti:) Nemoj sad i ti, kao da nisi vidjeo onu Lolitu? Ja sam samo naglasio ocigledno.
[ Kosuth @ 09.02.2010. 10:25 ] @
I tebi treba tuđe pored ovoga:
???
[ stil @ 09.02.2010. 15:09 ] @
Pojedeš to i onda pravac kod doce da ti vadi mast. To posle pretvoriš u biodizel ili ti lipodizel i voziš kola . Ekološki
[ vladd @ 09.02.2010. 15:54 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Pa cekaj, ti ovde velicas neko nase blato (koji god da smo to mi) i tvrdis kako nam tudje uopste ne treba. Ko je onda zaglavljen?
Nemoj sad i ti, kao da nisi vidjeo onu Lolitu? Ja sam samo naglasio ocigledno.
Pa posle lolite bi imali izraz one mangulice iznad:)
Poz
[ Lesli Eldridz @ 09.02.2010. 16:20 ] @
Citat: Kosuth: I tebi treba tuđe pored ovoga: Ja ovu sapunjaru ne bih ni u sapun stavio a kamo li u sebe. Je bre i masline priznajem samo zelene, crne ne volim, a ovo da jedem... sacuvaj boze. Ovo je bre slanina
a ne ta mast. Jedes tu sapunjaru a onda se bunis zasto bas u Vojvodini najveci broj srcanih udara i ko zna cega sve ne. Mangulica nije nego. Neka hvala, ti zazdravi uz to domace, a ja cu kao osvedoceni domaci izdajnik i strani placenik koji mrzi sve sto je srpsko da se drzim maslina i ribe.
[ vladd @ 09.02.2010. 16:24 ] @
Roknuce te fosfor i teski metali. Ako prezivis hlor i fenol .
Masline su OK.
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2010. 16:31 ] @
Hahahahah @Lesli,
Ne ne ne, nije zdranje sapunjare krivo za smrtne slucajeve - vec NATO osiromaseni uranijum :-)
Joj otvorio mi se apetit...
[ stil @ 09.02.2010. 16:38 ] @
[ Lesli Eldridz @ 09.02.2010. 19:29 ] @
To, care, odlicna ideja! Da ima bar neke koristi i od te plasticne hirurgije i od ovih zderaca sapunjare. Tajler Darden pravio safun, a ovo je jos bolja ideja. I kakve su to gluposti, koriscenje tog mrsa za nesto korisno ilegalno. To podhitno da se menja, nema druge.
[ Kosuth @ 10.02.2010. 07:22 ] @
E pa,@Lesli,ako se ti plašiš hrane ovoga neba samo zbog toga da ne bi od tebe napravili sapun,možeš sigurno da prevaziđeš,još bolje,preveniraš,to stanje ako ispraviš greške u koracima.
Dakle,prvo pripremiš fundament:
pa onda napraviš jedan telergemisht od
pa i od one tvoje,mada ima neuporedivo manju nutritivnu vrednost,ali neće se primetiti,a ni škoditi u ovom gemishtu,dakle
e,sad ide,na to sve,nešto bez čega nikako ne sme i ne može
Sve vreme,dok materijal slažeš na dobro pripremljen temelj, z a l i v a š...d o b r o
Sad ti zamisli kakva će građevina da nikne na takvom temelju i od takvog materijala....
..kao kruna povrh svega i ova će biti prezadovoljna
[ stil @ 10.02.2010. 09:00 ] @
Da, narocito posle belog luka
[ Lesli Eldridz @ 10.02.2010. 11:17 ] @
Ti ocigledni nisi gledao Jamón, jamón Beli luk je zakon.
[ Lesli Eldridz @ 10.02.2010. 11:38 ] @
Ovo bese neka pornicasica, jel tako? Kako joj bese ime?
[ Kosuth @ 10.02.2010. 13:20 ] @
Citat: stil: Da, narocito posle belog luka ;)
Pa kako si ti to zamislio?
Ti da jedes,a ona da gleda?!?
Ne ide to tako mladiću...
... mora iz ruke da ti jede!
[ stil @ 10.02.2010. 13:47 ] @
@ Lesli
Gledao sam ja film, ali to nema veze sa stvarnim životom.
@ Kosuth
Devojčice ne vole miris belog luka :)
Bar ne one koje ja znam :)
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2010. 13:56 ] @
Ne ide to tako, moras od malih nogu da ih naviknes na sapunjaru i lukac... mozda one seoske vole :-)
Doduse ona pornicarka sa slike mi ne deluje kao ljubiteljka belog luka... ali sta ja znam, izgled moze da vara :)
[ stil @ 10.02.2010. 14:07 ] @
Ne vole ni one seoske :)
[ Kosuth @ 10.02.2010. 14:46 ] @
Znaš li ko se plaši i ne voli beli luk?
...tako da....
...pazi ti stim tvojim devojčicama...
...da ne osvaneš jednom bled ko krpa s dve rupice na vratu....
[ Lesli Eldridz @ 10.02.2010. 15:27 ] @
Citat: stil: Devojčice ne vole miris belog luka :)
Ma to su neke nevaspitane, nemaju pojma. Folirantkinje obicne.
Citat: Ivan Dimkovic: Doduse ona pornicarka sa slike mi ne deluje kao ljubiteljka belog luka...
Beli luk je priznati afrodizijak, verovatno zato sto poboljsava cirkulaciju, sta li. Ne stavljaju dzabe Vrancuzi u svako jelo beli luk. Eeeeee....
Nego kako se zove ova sa slike, moze li neko da se seti?
[ stil @ 10.02.2010. 16:38 ] @
Pa šta znam beli luk obara pritisak, tako da ne znam kako se to uklapa u ovu priču
[ Lesli Eldridz @ 10.02.2010. 17:24 ] @
Radi on mnogo sta, a poznat je i kao afrodizijak Pusti ti te fensi pomodarke sto im smeta beli luk, nema tu leba, nego gledaj samo ove kao sa prilozene slike. Takvima ne smeta beli luk i to je prava prilika za zenidbu.
[ stil @ 10.02.2010. 18:38 ] @
Ma cuti ako ga mnogo jedes i znoj pocne da se oseca na njega. Volim i ja da pojedem koji cen al' samo kad nemam nista u planu i kad ne idem negde medju narod.
[ Srđan Pavlović @ 10.02.2010. 18:44 ] @
Da, kad nemas nista u planu nedelju dana, i kad imas 2 litre ladnog mleka i 2 tube paste za zube, one ljute ;)
[ Lesli Eldridz @ 10.02.2010. 20:34 ] @
Nema nikad od vas gurmani da budu. Zato i ne nalazite onakve pornicasice kao sa one slike kojima nece da smeta beli luk.
[ stil @ 11.02.2010. 04:35 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Da, kad nemas nista u planu nedelju dana, i kad imas 2 litre ladnog mleka i 2 tube paste za zube, one ljute ;)
Ma ne vredi ni to kad miris uđe u alveole pluća. :) Nema teorije da ga isteraš, dok se sam ne apsorbuje. :)
Citat: Lesli Eldridz: Nema nikad od vas gurmani da budu. Zato i ne nalazite onakve pornicasice kao sa one slike kojima nece da smeta beli luk.
Tvrdiš da joj ne smeta. :)
[ Kosuth @ 11.02.2010. 07:58 ] @
Citat: stil: Tvrdiš da joj ne smeta.
Ja ti g a r a n t u j e m...
...pod uslovom da je naučiš da ti jede iz ruke!
Ako tome žensko čeljade ne naučiš o'ma u startu...
...piši...p r o p a l o....
E,sad,normalno da će u početku da se kurobeca...
...ali,brzo leže na rudu.
[ stil @ 11.02.2010. 08:11 ] @
Znači, treba prvo da se pripitomi To hoćeš da kažeš ?
Čoveče, znam kako bi ja reagovao kad bi mi prišla neka što je jela beli luk a onda
Tako da
Koja luda tema.
[ Lesli Eldridz @ 11.02.2010. 08:42 ] @
Kojoj ovci svoje runo smeta onde nije ni ovce ni runa. Da se sad ne osvrcemo na deo u kome ona prilazi tebi, ne treba niko da se pripitomi, mislim osoba zenskoga spola, nego treba da nije frustriran, da bude svestan svoje prirodne strane, koju u Jevropi izvesno siroko rasprostranjeno ucenje vec jedno 2000 godina tezi da unisti i suzbije, tj treba da je oslobodjen, ali ja boga mi kad bi mi prisla neka onakva kao sa slike, mogla bi da jede bilo sta osim da prostis onoga, a ni to nije iskljuceno samo da posle opere zube, ama Mića Vukašinović je lepo rekao, pojeo bih joj... kao ćevap. Mislim to izraz upotrebljen u smislu stepena poredjenja sta ja mislim o njoj, ne mora bas bukvalno. Mogla bi da mi prica i o fudbalu ako hoce, ili o vojsci, nista ne bi bilo vazno.
Koji beli luk kakvi bakraci koga briga za beli luk, to ti samo pricas. Kad neka onakva prilazi muskarcu zna se zasto prilazi. Nema lazi, nema prevare, nema foliranja. Postena zenska, ima cast i obraz. To su prave zenske, ne kao ove sponzoruse sad sto su se nakotile, a ove sto pricaju i pisu sa w necu ni da pominjem, to je vec zrelo za instituciju. Njima ni kadjenje belim lukom ne bi pomoglo. Beli luk pored ostalog jaca zeludac, pa krenes sa malo, i onda posle izvesnog vremena nece da ti treba to mleko. To ti sad treba zato sto ga ne jedes. Ima be da dobijes neku autoimunu bolest ako ti imuni sistem sedi besposlen, samo se ti igraj. Kreni lepo ti sa vezbom, pa ima ako treba da budes kao Kareli posle nekog vremena.
Man'te vi to pomodarstvo, nema od toga leba, Ajde ove mangulice, to je patriotska propaganda, mada ne sporim da je to stvarno sto kazu, da nihova mast smanjuje LDL i povecava HDL, mozda je to i istina, ali bitne su kolicine pojedenog mesa potrebne da bi se dobio isti efekat kao sa ribom ili maslinama, ali to sto pisete o belom luku stvarno nema veze sa vezom. Beli luk je bre jedna od najzdravijih namirnica, a vi bi se svega toga odrekli zbog toga sto je u nekom trenutku vremena neka budala smislila kako je drustveno neprihvatljivo da se "smrdi" na njega, i to cak ne ni u svim zemljama, nego samo u nekim. Pa vi ga be jedite uvece pre spavanja, ko vam brani.
[ Kosuth @ 11.02.2010. 10:14 ] @
Da,daaa....
...šta nam učiniše čipsovi,flipsovi,big(al')mekovi...od ove naše mladeži....ccc...cccc...
...čim im pomeneš... BELI LUKAC!...!
... TUTANJ!!! ...ko đavo od krsta...
Citat: Čoveče, znam kako bi ja reagovao kad bi mi prišla neka što je jela beli luk a onda
Ti stvarno ne podnosiš beli lukac?!?!
...cccc...
...promisli malo o tome!
Spontanost?
Strpljenje?
Postupnost?
...step buy step...
A ne ovako, oko ćoška,kako to ti pretpostavljaš.
Kada se lepo zajedno napapite belog luka,normalno uz nešto,od gore,budi siguran da će ona posle u slast da ti papi big(al' sad)tvrd!
[ vladd @ 11.02.2010. 11:17 ] @
Sve je stvar "bonus denisa" a ne mirisa poljskog cveca..
Kilavom denisu ne pomaze i armani ni versace..
Zna se sta je bog rekao dobrim svalerima
Poz
[ sonus70 @ 02.03.2010. 20:00 ] @
Citat: Doduse ona pornicarka sa slike mi ne deluje kao ljubiteljka belog luka... ali sta ja znam, izgled moze da vara :)
Ako je postignuta dobra cena posao će se obaviti bez obzira na manje neprijatnosti. Izgled u ovom slučaju ne vara.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|