[ aleksandar_vs @ 09.03.2010. 09:51 ] @
Izvinjavam se ako nije konkretno pitanje za TechZone, ali potencijalno ima veze sa elektronskim bravama, alarmima i kamericama pa ga postavljam ovde... Naime, imam problem sa nekim ludakom koji mi s vremena na vreme naprska silikon sprej u kljucaonicu, tj. u cilindar brave tako da kad se to posle stegne ne mogu da gurnem kljuc i da zakljucam vrata u stanu... pretpostavljam da je neki pacenik od komsija ili tako neko, pa bih vas zamolio za savet na koji od tehnickih nacina to mogu da sprecim: - da li je moguce postaviti neki alarm, tj senzor koji ce da detektuje prskanje spreja u kljucaonicu, ili barem neki pokret ispred brave? ali opet da ne bude preosetljiv da se pali kad bilo ko prodje ispred vrata, ipak je to hodnik... - da li je moguce postaviti neku malu kamericu umesto spijunke, neku koja moze da snima nocu? i napraviti da taj senzor pokreta pokrece snimanje? ili da odustanem od utvrdjivanja ko je taj ludak, i da jednostavno stavim neku elektro-bravu koja otkljucava bez kljuca i kontakta (samo karticom), ali tu mi je problem da mi treba takva da se ne vidi spolja (posto se bojim da bi ovaj ludak i njih nekako isprskao i onesposobio) - da li postoji neki elektronski mehanizam za otkljucavanje koji se ne vidi spolja? ili mozda imate neko sasvim drugo resenje... ne mora konkretno, ali ako imate bilo kakav link, ideju, sta bi bilo najbolje i najlakse, da krenem da kopam po netu i da instaliram neku zastitu... hvala unapred! |