|
[ Isak666 @ 23.03.2010. 10:12 ] @
| Citat: Ruskom naučniku Grigoriju Pereljmanu dodeljena nagrada za rešavanje jednog od matematičkih „zadatka milenijuma”
Moskva, 20. marta – Grigorij Pereljman, poznati ruski matematičar, ovih dana je još jednom zadivio svet. Po svemu sudeći, on neće primiti nagradu od milion dolara koju mu je dodelio Klejev institut iz Masačusetsa za dokaz Poenakreove hipoteze, što se smatra jednim od matematičkih zadataka milenijuma. To je prva u istoriji dodela takve nagrade i prvi od rešenih zadataka.
Zadacima milenijuma nazvano je sedam matematičkih problema „klasičnih zadataka čije rešenje nije nikad nađeno”. Klejev institut smatra da bi dodela ovako visokih nagrada za svaki od njih, ne samo ubrzala rešavanje problema, nego i „razvejala zabludu društva da je u matematici sve već urađeno i da je ona umnogome već ’mrtva’ nauka” . Klejev i Poenkareov institut nameravaju da 8. i 9. juna u Parizu organizuju konferenciju posvećenu Poenkareovoj hipotezi i njenom dokazu. Da li će se na njoj pojaviti i Grigorij Pereljman, nije poznato.
Saradnik peterburškog odeljenja Matematičkog instituta, u svetskoj nauci poznat kao Griša, pročuo se u svetu pošto je na sajtu laboratorije u Los Alamosu (u novembru 2002. i martu 2003) objavio dva članka pod imenom Griša Pereljman. U njima je pokazao shemu dokazivanja Poenkareove hipoteze. Dobio je brojne pozive najvećih svetskim naučnih časopisa da objavi čitav rad, a sigli su i pozivi za rad u najboljim svetskim naučnim institutima, ali je Pereljman ostao u svom malom stanu u Peterburgu u kome, koliko je poznato, živi sa majkom, pošto je nezaposlen – najverovatnije od njene penzije. Vrlo malo izlazi, ne koristi mobilni telefon, gotovo se ni sa kim ne druži. Tokom godina usamljenosti radio je upravo na dokazivanju Poenkareove hipoteze.
Pereljman odbija svaki kontakt sa medijima. Ipak razlog za njegovu samoizolaciju može se naći u jednoj od davnih izjava koju je dao prijatelju novinaru:
„I među matematičarima postoje više ili manje pošteni ljudi, ali skoro svi oni su komformisti – i oni pošteni spremni su da trpe one koji su nečasni. Zato se u izolaciji ne nalaze oni koji narušavaju etičke norme, nego takvi kao ja”. Ovaj stav potvrdio je i odbijajući da primi evropsku nagradu za matematiku uz obrazloženje da su je dodelili „nekompetentni ljudi”. Prema nekim, neproverenim informacijama, Pereljman se više ne bavi naukom jer je „razočaran”.
Sergej Kisljakov, direktor Instituta Steklova, ruske akademije nauka, u kome je naučnik radio rekao je novinarima da je Pereljman dao otkaz 2006. godine i da se od tada u institutu nije pojavljivao. „Pitate me da li je on normalan. Znate, pojam normalnog je relativan. Da kažemo ovako – svi mi imamo neke čudne osobine, samo ih neki imaju više. Pereljman ih ima više od drugih. Neobičan čovek, naravno”, objasnio je on.
Osim evropske, čuveni naučnik je odbio da primi i Fildsovu medalju koja je takođe praćena sa milion dolara, 2006. godine. Predsednik Svetskog saveza matematičara Džon Bol je dolazio u Peterburg i dva dana ga ubeđivao da otputuje u Madrid i primi nagradu, ali uzalud. Fildsova nagrada predstavlja matematički analog Nobelovoj nagradi.
http://www.politika.rs/rubrike...t-odbija-milion-dolara.lt.html
Hah sjajan lik :)
Najjaci mi je ovaj deo Ovaj stav potvrdio je i odbijajući da primi evropsku nagradu za matematiku uz obrazloženje da su je dodelili „nekompetentni ljudi” - Ma sta ti meni milion dolara kad nemas pojma :))
Ne verujem, cak sam i siguran da ne bih imao snage da ostanem na ovakvoj poziciji kao sad Grisa nakon ponudjenih par milijuna dolara.
Redak lik. |
[ Slobodan Miskovic @ 23.03.2010. 10:17 ] @
Sad cekamo Bokija Basica da nam kaze koju o njemu :) Inace podrzavam i razumem naucnika 100%. ;)
[ deerbeer @ 23.03.2010. 11:16 ] @
Hehe .. kakav car!!! :)
Em je genije em je panker u dusi :)
[ Bojan Basic @ 23.03.2010. 12:33 ] @
Tekst je OK (nije novinarsko naduvavanje). Jedina greška koja se potkrala jeste u tome što nije tačno da je Pereljman već jednom odbio milion dolara (tj., nije tačan deo: „...čuveni naučnik je odbio da primi i Fildsovu medalju koja je takođe praćena sa milion dolara, 2006. godine“). Tačno je da je 2006. godine odbio da primi Fildsovu medalju, ali novčana nagrada koja se uz nju dodeljivala bila je znatno je manja (mislim 15.000 dolara). Verovatno se pričalo da mu za taj dokaz sleduje milionče, pa je neko, čuvši da je ovaj odbio Fildsovu medalju, zaključio da je to to.
Zvaničan izveštaj Klejovog instituta može se pročitati ovde: http://www.claymath.org/poincare/millenniumPrizeFull.pdf. Ujedno, o Poenkareovoj i hipotezi i Pereljmanovom rešenju neka pisanija već postoje na ES-u, na http://www.elitesecurity.org/t128255, a možda će nekome biti zanimljiva i diskusija sa http://www.elitesecurity.org/t210060.
[ Slobodan Miskovic @ 23.03.2010. 12:44 ] @
Boki kad cemo tebe da citamo u nekoj slicnoj vesti? :)
Btw mozes da malo pojasnis ako imas vremena sta se dobija dokazivanjem ove hipoteze tj. u kojoj sferi moze biti primenjiva?
[ ventura @ 24.03.2010. 05:14 ] @
Citat: [url=/p2556058]
Btw mozes da malo pojasnis ako imas vremena sta se dobija dokazivanjem ove hipoteze tj. u kojoj sferi moze biti primenjiva?
Mislim da sam dokaz tih matematičkih problema nema neku spektakularnu važnost, ali način na koji se dolazi do tih dokaza je važan, jer se kroz to rađaju skroz nove grane matematike, npr. dokazivanje Fermaove poslednje teoreme je prethodilo otkrivanje skroz novog polja u matematici - eliptične krive...
Jedino mislim da bi rešenje P=NP problema imalo spektakularan uticaj na moderan svet, tako što bi obesmislio svaku enkripciju kakvu danas poznajemo... Za ostale probleme mislim da su čist novelty sami po sebi...
[ stil @ 24.03.2010. 07:17 ] @
Tacno, ali sa svakim dokazivanjem razlicitih teorema u matematici se omogucava dalji razvoj nauke u veoma sirokom spektru disciplina. Zanimljiv PDF. \/
[ Sellena78 @ 24.03.2010. 12:47 ] @
Ova vest je za rubriku verovali ili ne,ali eto-ipak ima jos uvek onih ljudi kojima novac nije najvazniji.
[ 3way @ 24.03.2010. 13:37 ] @
Pored kesha, cini se da njemu nista drugo nije vazno...
Drugim recima, da je udaren.
[ Srđan Pavlović @ 24.03.2010. 13:51 ] @
Vazna mu je matematika, ocigleno. Ne bih rekao da je "udaren", vec samo veoma posvecen svom poslu :)
[ 3way @ 24.03.2010. 19:40 ] @
Pa jedno je kad neko voli svoj pos'o, pa ga radi i uziva...
Ali, covek koji radi nesto, pa onda to baci na Net da drugi rade sta hoce...zivi s Kevom na njenoj grbaci...pa ta 'samoizolacija'...hm..hm..hm...
[ Ivan Dimkovic @ 24.03.2010. 19:54 ] @
Pa ako je to OK njegovoj kevi... ne vidim sto bi to bio bilo ciji problem. Covek ne trazi pare, ne trazi pomoc - cak i odbija novcane nagrade.
Kako zivi, to je samo njegova stvar. Cudak svakako jeste, kao i svaka druga ultra-talentovana osoba... Nema nista lose u tome, nekada i nije tako lose biti van "bell curve".
[ deerbeer @ 24.03.2010. 20:10 ] @
Mozda i nije bas toliko blesav .
Eno na onim temama koje je okacio @Bojan Basic stoji da je neko imao nameru da mu mazne njegov rad .
Mozda ima neki strah da hoce ustvari da mu otkupe rad za milionche .
U USA sve ima svoju cenu , pa i matematicko otkrice .
Mogu samo da zamislim one americke iskolacene face kad su culi da je odbio milion :)
A mozda bi ga pare omele u daljem istrazivanju .Ko zna !
Ocigledno mu ne treba vise od papira i olovke i za sad mu veoma dobro ide :)
Ne treba ga bas tretirati kao ludaka , dok se ne cuje njegova strana ,
ali zbog njegove povucenosti sigurno se nece cuti nista detaljnije .
[ Ivan Dimkovic @ 24.03.2010. 20:13 ] @
Citat: deerbeer
Mozda ima neki strah da hoce ustvari da mu otkupe rad za milionche .
U USA sve ima svoju cenu , pa i matematicko otkrice .
Grdno se varas. Matematicka otkrica u domenu matematicke teorije se generalno dele sa svetom kroz naucne radove - kako u USA tako i u ostatku sveta.
Koliko vidim, i doticni nema problem sa objavljivanjem svog dokaza koga je objavio na nekom forumu, tako svet i zna da je dokaz validan - vec ga jednostavno ne zanima novac i ne zeli da bude u centru medijske paznje (pretpostavljam da je ovo drugo veci problem za njega).
Sto je, takodje, sasvim OK. Svakako nije "ludak" zbog toga. Ne-prosecan, da... ali nema nicega loseg u tome.
[ nerodimac @ 24.03.2010. 21:09 ] @
Spucao 40 u dupe a zivi kod keve na gajbi, vrhunski naucnik koji je nezaposlen posto je napustio univerzitet (!?), i odbio milion? Ovaj Ruja je definitivno malo jace udaren. :)
[ Ivan Dimkovic @ 24.03.2010. 21:31 ] @
Pazi,
Mislim da je Sasvim OK biti udaren ako si ujedno resio jedan od najvecih matematickih problema na svetu.
Zapravo, mislim i da je sasvim OK biti udaren "o svom racunu"... ono, ako je njemu i kevi OK... sto da ne. Njihova licna stvar.
Ono sto mislim da NIJE OK je ako si udaren, zivis sa kevom a imas 40 godina + kukas na ceo svet kako ti nije pruzio "vise mogucnosti" i kupis svaki mesec cekove za socijalnu pomoc odbijajuci da radis.... e to smara.
Koliko vidim, ovaj lik ne samo da ne spada u takve - vec covek samo zeli da ga mediji ostave na miru. Ne zeli novac i ne zeli slavu... zeli da se bavi matematikom u miru. I to je sasvim u redu.
[ Isak666 @ 24.03.2010. 21:43 ] @
Citat: nerodimac: Spucao 40 u dupe a zivi kod keve na gajbi, vrhunski naucnik koji je nezaposlen posto je napustio univerzitet (!?), i odbio milion? Ovaj Ruja je definitivno malo jace udaren. :)
Cemu sok?
Razliciti ljudi imaju razlicite prioritete.
Nekom je jednostavno do mudiju da se ceo dan ceo zivot bavi matematikom.
Covek zna sta mu je pasija.
[ deerbeer @ 24.03.2010. 21:56 ] @
Citat:
zeli da se bavi matematikom u miru.
I ja cenim da je ovo kljucno . I to je mudro sa njegove strane.
Cena slave, novca, nekog egoizma plati pre ili kasnije,
a to je upravo razbijanje fokusa mentalne snage jednog genija .
[ maksvel @ 24.03.2010. 22:03 ] @
^Hehe, ovo me podseti na jednu izjavu nekog muzičara, u fazonu kako su neki bendovi izgubili inspiraciju i to: "Kako da napraviš srceparajuću pesmu o patnji i bolu, kad imaš milione na bankovnom računu".
Ko da razmišlja o teoremama, dimenziji X i to, kad luksuz zove
[ mrle 011 @ 24.03.2010. 22:16 ] @
poznajem ja vec dugi niz godina jednog istog lika, isto je matematicar/fizicar.
po opisanom u ovom clanku je isti ko ovaj rus.
... lici na ovog rusa i fizicki, samo je jos mrsaviji, nista ne jede.
vidjamo se tako s vremena na vreme i jako su zanimljiva njegova razmisljanja.
jedino sto na svaku recenicu mora da se saceka po pola minuta, zato sto paralelno u glavi prepravlja i plankove jednacine ili tako nesto.
[ Srđan Pavlović @ 24.03.2010. 22:17 ] @
@maxvell - tacno tako
@mrle
Citat: jedino sto na svaku recenicu mora da se saceka po pola minuta, zato sto paralelno u glavi prepravlja i plankove jednacine ili tako nesto.
Onda ipak nema paralelizacije, vec odradjuje sekvencijalno
[ vladd @ 25.03.2010. 09:59 ] @
To su ljudi koji imaju druga interesovanja, i drugaciji nacin razmisljanja od vecine.
Po meni, to nije nikakva vest, posto je sasvim ocekivano da takav covek odbije takvu "blagodet" i san svakog potrosaca, koja vise truje mozak i skrece paznju, menja zivot i pravi laznu, potrosacku, strecu, nego sto mu moze pomoci u zivotu.
Ocigledno je pitanje licnosti kojim ce se radostima zivota i uspeha u zivotu okrenuti i na koji nacin biti srecan i zadovoljan.
Sreca i zadovoljstvo se tesko kupju novcem, cisto da se ne zaboravi
Uostalom, slican je i Tesla bio u svom ponasanju, ali, radeci specificne eksperimente u kapitalistickoj zemlji, menjao je basnoslovno vredne pronalaske za onoliko novca koliko mu je trebalo da nastavi istrazivanje..
Na planetarnu nesrecu, nalazio se u takvoj zemlji, zaslepljenoj novcem i prepunoj mesetara, ko zna, odnosno, niko ne moze ni da zamisli, kako bi se planeta razvijala.....
Tada su menadzeri i "ekonomisti", obozavaoci boga novca, svojim sektasenjem i svojom ispraznom "naukom"(koja je zatrpana besmislenim pravilima i dogmama) udavili kreativnost coveka..ovaj genije to izbegava
Poz
[ DaliborP @ 25.03.2010. 10:01 ] @
Znaci zayebali Teslu amerikanci.
[ vladd @ 25.03.2010. 10:56 ] @
Ne moze tako prosto.
Njihov IMPERATIV ga je za..bo, i J.P Morgan, nacin blejanja u novac, Edisonova sujeta i "poslovna" ideja, grcevito drzanje za jednosmernu struju..sa jedne strane, ali mu je omoguceno da se bavi istrazivanjem.
Da se nisu igrali bankara i managera..sada bi verovatno leteli na jonskoj plazmi..i koristili energiju svemira..
I mnogi "biznisi" bi bili drugaciji, nekih ne bi ni bilo.. kao npr ova zastarela auto industrija
OTO motor u kolima bi bio toliko cest, kao jednosmerna struja u stanu
Ali je histerija profita bila iznad zivota, iznad covecanstva..kao prokletstvo..
Da ga nisu varali, mesetarili, ogranicavali finansijskim lupetanjima, bilo bi nesagleidvo cudo..ali tako je kako je..
Ipak mu je omoguceno da radi, koliko-toliko, za razliku od "Matice srpske", koja nije zelela da se odrekne parica i da mu stipendira studije u Becu...
Poz
[ mmix @ 25.03.2010. 11:01 ] @
Iskreno, to je zato sto nema decu, da ima imao bi i malo drugacije prioritete u zivotu. Doduse onda verovatno ne bi ni uradio taj dokaz
[ boxxter @ 25.03.2010. 11:50 ] @
Citat: vladd:
Da ga nisu varali, mesetarili, ogranicavali finansijskim lupetanjima, bilo bi nesagleidvo cudo..ali tako je kako je..
Ipak mu je omoguceno da radi, koliko-toliko, za razliku od "Matice srpske", koja nije zelela da se odrekne parica i da mu stipendira studije u Becu...:)
Poz
Da Tesla nije otisao u Ameriku, verovatno bi ovde zavrsio kao neki ucitelj u penziji, ili bi ga proglasili ludim i svi mu se smejali.
[ ventura @ 25.03.2010. 11:58 ] @
Citat: boxxter: Da Tesla nije otisao u Ameriku, verovatno bi ovde zavrsio kao neki ucitelj u penziji, ili bi ga proglasili ludim i svi mu se smejali.
I daleko od toga da je Tesla živeo loše u USA, ipak da bi živeo u jednom od najboljih hotela na Menhetnu treba mnogo love, a i takođe nije tačno da ga je bolelo uvo za lovu, pošto se zbog novčanih sukoba sa dotičnima prilično nervirao...
[ mmix @ 25.03.2010. 12:03 ] @
Citat: boxxter: Da Tesla nije otisao u Ameriku, verovatno bi ovde zavrsio kao neki ucitelj u penziji, ili bi ga proglasili ludim i svi mu se smejali.
Cuj otkrio naizmenicnu struju?!? Kao struja ide malo levo, pa desno, pa levo, ko da je struja luda pa ne zna gde da ide. Ne bulazni Tesla, nego "lopatu u ruke"™
[ Kosuth @ 25.03.2010. 12:15 ] @
Citat: Po meni, to nije nikakva vest,
čak šta više, preti da postane svakodnevna pojava:
Citat: Bacio u Savu 20.000 evra!
"Pogledajte kako lepo plove! Sjajan je to osećaj, kao kad se čovek reši velikog tereta..." , rekao je slikar i scenograf Željko Senečić nakon što je rekom Savom, sa skele Oborovo otplovilo prema Sisku deset njegovih slika, u vrednosti od 20.000 evra.
Jedna za drugom, padali su u reku motivi Zagreba i Gornjega grada, koje mu je iz kombija dodavao poznati pevač Stjepan Džimi Stanić.
"Čovjek dolazi na ovaj svet apsolutno go. Sve što sam u međuvremenu u životu napravio, toga bi čovek trebalo da se reši. Možda vredi, možda ne", piše "Večernji list".
http://www.vesti-online.com/Ve.../39708/Bacio-u-Savu-20000-evra
[ Ivan Dimkovic @ 25.03.2010. 12:18 ] @
To o letecim tanjirima, nekoj "jonskoj energiji" i sl... su tomovi klasicne srpske mitomanije. Tesla jase zmajceka, elektricni Kraljevic Marko, struja za sve ali zli dusman to sprecava... Svi klasicni elementi srpskog mita su prisutni :-)
Tesla tom J.P. Morganu moze da zahvali za vise nego izdasan izvor finansija za svoje ne tako jeftine eksperimente, od kojih nisu bas svi bili uspesni, da se tako izrazim... takodje, istom moze da se zahvali i za lagodan zivot u centru NYC-a, uz fondove za istrazivanje... mislim, ono, sta je jos trebalo da urade?
Takodje, upravo je naizmenicna struja postala de-facto standard zato sto se za nju zainteresovao kapital (Westinghouse)
Sve ovo nema veze sa temom, jer je matematika nauka za koju nisu potrebna velika ulaganja - treba ti olovka i papir. To cime se Tesla bavio nema bas puno veze sa tim.
[ maksvel @ 25.03.2010. 12:20 ] @
Ma ko zna šta sve utiče na "naučenjake".. Kad smo već u off-u
[ ventura @ 25.03.2010. 12:21 ] @
Željko Senečić i slike od 2000 evra hahah priceless :)
[ stil @ 25.03.2010. 12:58 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Takodje, upravo je naizmenicna struja postala de-facto standard zato sto se za nju zainteresovao kapital (Westinghouse)
Jeste a i zbog toga što je napredniji sistem za proizvodnju i distribuciju od jednosmerne struje.
[ mmix @ 25.03.2010. 13:06 ] @
Nije napredniji, samo je u to doba bio prakticniji za distribuciju.
[ Ivan Dimkovic @ 25.03.2010. 13:12 ] @
Pa nista to ne bi vredelo da iza toga nije stao Westinghouse.
I Beta je tehnicki bolji standard od VHS-a, pa opet - nije sama tehnologija preovladala.
A sto kaze mmix, nije AC nista napredniji, vec je samo u tom momentu bio efikasniji za distribuciju. Danas bi bilo daleko efikasnije koristiti DC, i eliminisati gomilu nepotrebnih konverzija sa gubitcima, a postoje i vrlo efikasni metodi prenosa high-voltage DC stuje.
[ boxxter @ 25.03.2010. 13:23 ] @
Da se tom matematicaru desilo to u neko proslo vreme, bio bih ubedjen da je imao nocnu posetu drugara u koznim kaputima iz drustvenog preduzeca SUR kgb, ali posto je to sada...mada ko zna, mozda je dobio neki prijateljski savet od nekih drugara zaostalih iz proslosti, kakav odgovor da da, na ponude iz inostranstva :P.
[ Isak666 @ 25.03.2010. 13:24 ] @
^^
Evo i Mrletov antipod.
[ mmix @ 25.03.2010. 13:30 ] @
Ne bi, iskoritili bi ga da istaknu akademsku prednost komunistickog SSSRa nad prljavim imperijalistima iz amerike :) a pare, pare bi uzeo narod naravno, njegov mozak je trosio hranu koju je ruski zemljoradnik lopatom iskopao, red je da mu se opravi rabljena lopata ;)
[ boxxter @ 25.03.2010. 13:36 ] @
Pa on je onda ona postena inteligencija...nije ona nepostena :)
[ Ivan Dimkovic @ 25.03.2010. 13:40 ] @
To zavisi od faze komunizma - u onim ranijim, bukvalnim, verovatno bi ga poslali da kopa, a ne da se bavi nekakvom matematikom...
U kasnijim fazama, kada su se skockali malo - e onda bi se desilo ono sto mmix kaze :)
[ boxxter @ 25.03.2010. 13:41 ] @
Citat: Isak666: ^^
Evo i Mrletov antipod.
Nije tako. Moram da priznam da ne mogu da se ne divim ljudima koji su pravi komunisti. Cenim tu odanost ideji, ti ljudi nemaju ni trun poboznosti u sebi, ne slave slavu, i uvek me je fasciniralo kad vidim petokraku na nekom grobu. To je znak da je ta odanost jaca i od smrti. Ne mogu da se ne divim tome.
[ mmix @ 25.03.2010. 14:01 ] @
Ne znam, ja nisam toliko privrzen konceptu, fanatizam bilo koje vrste mi je odbojan. Lako je jednom zilotu da bude fanatican i zivi u svom sarenom virtuelnom svetu kad skoro uvek postoji neko drugi ko placa za to, bilo direktno kroz psihicku, fizicku ili egzistencijalnu stetu bilo kroz propustene zivotne prilike. Naravno, njegovo je apsolutno pravo da odbije nagradu i ja nikad necu reci da nema pravo da je odbije i bez pogovora mu priznajem svu matematicku genijalnost koju poseduje, ali licno potez odbijanja vidim kao nezreo i bezciljan. Ako misli da ce time nesto da promeni u akademskom okruzenju i otvori prostor za ljude kao sto je on bio nekad grdno se vara, samo je sebe lisio finansijske stabilnosti, ako nista mog'o je majci nesto kupiti sto ga tako matorog trpi u podrumu.
[ boxxter @ 25.03.2010. 14:09 ] @
Pa dobro, potez vredan divljenja u svakom slucaju. Naravno ako nije iznudjen. Jbm mu pare samo neka muka od njih.
[ stil @ 25.03.2010. 15:35 ] @
Citat: mmix: Nije napredniji, samo je u to doba bio prakticniji za distribuciju. Citat: Ivan Dimkovic: Pa nista to ne bi vredelo da iza toga nije stao Westinghouse.
I Beta je tehnicki bolji standard od VHS-a, pa opet - nije sama tehnologija preovladala.
A sto kaze mmix, nije AC nista napredniji, vec je samo u tom momentu bio efikasniji za distribuciju. Danas bi bilo daleko efikasnije koristiti DC, i eliminisati gomilu nepotrebnih konverzija sa gubitcima, a postoje i vrlo efikasni metodi prenosa high-voltage DC stuje.
Aman, čovek je razvio čitav sistem. I proizvodnju - generatore koji nemaju problema sa komutatorima i prenos- smislio je transformatore (smanjuju se gubici u prenosu dizanjem napona) i Teslin indukcioni motor na naizmeničnu struju koji takođe nema problema sa komutatorima - obrtno magnetno polje (što je bio i najveći problem).
[ Ivan Dimkovic @ 25.03.2010. 15:40 ] @
Covek jeste smislio kompletan sistem, i niko to ne dovodi u pitanje.
Poenta je da mi danas koristimo taj kompletan sistem zato sto je iza toga stao Westinghouse.
U tom momentu je AC prenos definitivno imao prednosti u odnosu na DC, zbog stadijuma razvoja DC tehnologije. Danas to vise nije slucaj, ali svakako niko nije lud pa da menja kompletnu strujnu mrezu zbog toga sad.
[ stil @ 25.03.2010. 15:45 ] @
Pa i danas je AC sistem napredniji od DC sistema po pitanju proizvodnje i distribucije. Zakoni fizike se nisu u međuvremenu menjali.
[ Ivan Dimkovic @ 25.03.2010. 15:48 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/High-voltage_direct_current
Citat:
A high-voltage, direct current (HVDC) electric power transmission system uses direct current for the bulk transmission of electrical power, in contrast with the more common alternating current systems. For long-distance distribution, HVDC systems are less expensive and suffer lower electrical losses. For shorter distances, the higher cost of DC conversion equipment compared to an AC system may be warranted where other benefits of direct current links are useful.
Citat:
Due to the space charge formed around the conductors, an HVDC system may have about half the loss per unit length of a high voltage AC system carrying the same amount of power.
[ stil @ 25.03.2010. 16:00 ] @
Ma OK je to što kažeš ali Citat: Disadvantages
The disadvantages of HVDC are in conversion, switching, control, availability and maintenance.
The required static inverters are expensive and have limited overload capacity. At smaller transmission distances the losses in the static inverters may be bigger than in an AC transmission line. The cost of the inverters may not be offset by reductions in line construction cost and lower line loss. With two exceptions, all former mercury rectifiers worldwide have been dismantled or replaced by thyristor units. Pole 1 of the HVDC scheme between the North and South Islands of New Zealand still uses mercury arc rectifiers, as does Pole 1 of the Vancouver Island link in Canada.
In contrast to AC systems[citation needed], realizing multiterminal systems is complex, as is expanding existing schemes to multiterminal systems. Controlling power flow in a multiterminal DC system requires good communication between all the terminals; power flow must be actively regulated by the inverter control system instead of the inherent impedance and phase angle properties of the transmission line.[13] Multi-terminal lines are rare. One is in operation at the Hydro Québec - New England transmission from Radisson to Sandy Pond.[14] Another example is the Sardinia-mainland Italy link which was modified in 1989 to also provide power to the island of Corsica.[15]
HVDC is less reliable and has lower availability than AC systems, mainly due to the extra conversion equipment. Single pole systems have availability of about 98.5%, with about a third of the downtime unscheduled due to faults. Fault redundant bipole systems provide high availability for 50% of the link capacity, but availability of the full capacity is about 97% to 98%.[16]
High voltage DC circuit breakers are difficult to build because some mechanism must be included in the circuit breaker to force current to zero, otherwise arcing and contact wear would be too great to allow reliable switching.
Operating a HVDC scheme requires many spare parts to be kept, often exclusively for one system as HVDC systems are less standardized than AC systems and technology changes faster.
Osim u nekim slučajevima Teslin sistem je i dalje neprevaziđen.
[ vladd @ 25.03.2010. 18:59 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Covek jeste smislio kompletan sistem, i niko to ne dovodi u pitanje.
Poenta je da mi danas koristimo taj kompletan sistem zato sto je iza toga stao Westinghouse.
U tom momentu je AC prenos definitivno imao prednosti u odnosu na DC, zbog stadijuma razvoja DC tehnologije. Danas to vise nije slucaj, ali svakako niko nije lud pa da menja kompletnu strujnu mrezu zbog toga sad.
E ovo je primer kada se ne vidi drvo od sume:)
Poenta je da koristimo SAMO taj sistem, koristimo samo plitko kopanu naftu, a mitologiju nebeskog naroda zovemo plazma televizorima.
Plazma ecovanje, bez kojeg bi slabo komunicirali (i pravili procesore, mislim kao covecanstvo) je nastalo samo sa stotinak godina zaostatka, a moglo je i vise, da je u pitanju bila neka veca kapitalisticka yayara.
Uzgred, koristimo i radio kontrolu, i jos sijaset "mitova", cak se i mitski rail gun koristi po laboratorijama za proizvodnju visokih pritisaka i sinterovanje retkih metala..
Otvoreno je pitanje sta bi bilo kada bi bilo. E sad, jedna tema je kada se udje u trku, odnosno ode u Ameriku, pa ko saplice, ili da li uopste uci u trku i skrenuti u tom pravcu...
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 25.03.2010. 19:53 ] @
Stvarno je nepotrebno mesati ocigledne pronalaske Nikole Tesle koji su, eto - nekako "uprkos zlim imperijalistima", ugledali svetlo dana - od nekakvih mitova kojih je puna Srbija. Jedna stvar je sigurna - upravo zahvaljujuci tim "kratkovidim" je Tesla i uspeo da postane to sto je postao, i da ostavi veliku zaostavstinu ovom svetu. Bas zato sto je neko omogucio tom coveku da radi svoj posao, sto jeste kostalo para.
I to je tada moglo bas samo u toj "Ameriki" - i bas kod J.P.-a i ekipe. Bas zato su Tesla i Pupin zavrsili tamo, a ne u nekim drugim zemljama gde je sve pucalo od "humanosti i brige za mlade talente" na papiru.
Ali ni to nije dosta ocigledno.
Uostalom >sam< Tesla je to jako lepo srocio - zahvaljujuci se americkom narodu. Nekima to ocigledno nije dovoljno dobro - pogotovu u poslednje vreme to je valjda "in", pa moraju da izmisljaju neke alternativne verzije istorije.
I danas postoji taj duh - zove se "venture capital", i upravo zahvaljujuci tom duhu mnogi pametni ljudi uspevaju da ostvare svoje stvaralacke snove.
Izvolite, gospodo, napravite vi lepo neki bolji sistem od toga... tek onda mozete imati visinu sa koje mozete da nazovete USA "imperijalizam" losim.
Citat:
E ovo je primer kada se ne vidi drvo od sume:)
Da nemas neku bolju sumu od one u koju je Tesla otisao i uspeo?
[ Ivan Dimkovic @ 25.03.2010. 20:15 ] @
@stil,
I naizmenicna i jednosmerna struja imaju prednosti i mane kada se koriste za ovo za sta se koriste danas.
Fora je u tome da je >U TO VREME< AC bio efikasniji i ekonomicniji. Danas je situacija ne tako jasna, zbog napretka na polju DC prenosa - u sta se mozes jednostavno uveriti uvidom u projekte koji danas koriste HVDC prenos, sigurno ih ne koriste zato sto vole DC, vec upravo zato sto je efikasniji.
Takodje, moderan zivot je doneo gomilu AC-DC transformatora u svakom domacinstvu, svaki od njih ima % gubitka koji se pretvara u toplotu. To su "skriveni" troskovi za elektro. kompaniju, zato sto njih placaju kupci. Da ne pricamo o nepotrebnom i nezeljenom zagrevanju, za pocetak - a sasvim druga prica je i bacanje 10-30% (nekada i vise) zbog neefikasnosti.
U vreme donosenja odluke su svi bitni potrosaci u domacinstvima mogli biti iskljucivo AC. Danas je situacija prilicno drugacija, i pri svakoj AC-DC konverziji imas znacajne gubitke koji se bacaju u vidu toplote (i, naravno, bivaju zaracunati na tvom racunu za struju). I tako po svakom stanu, u svakoj zgradi, sa stotinama i stotinama malih neefikasnih kutijica sa trafoima... kada se to sve sabere, gubitci su ENORMNI.
Naravno, niko DANAS nece menjati elektricnu mrezu iz prostog razloga sto bi to bilo suludo zbog postojece infrastrukture, ali all-DC sistem danas bi imao mnoge prednosti koje u to vreme nije imao, pa bi i sama odluka mozda bila drugacija.
[ stil @ 25.03.2010. 21:25 ] @
U to vreme nije postojao način da podigneš ili smanjiš napon jednosmernoj struji - morao si da energiju trošiš tamo gde si je proizveo zbog ogromnih gubitaka koji se javljaju u prenosu. Tesla je zbog toga patentirao transformator . On može da povećava ili snižava napon naizmenične struje a veoma je efikasan i jednostavan uređaj - nema nikakvih pokretnih delova (njihova efikasnost prelazi 98%).
Drugi problem koji je rešio je motor sa obrtnim magnetnim poljem (takođe njegov patent) . Svi ti uređaji su izuzetno pouzdani.
HVDC prenos ima osnovnu manu što nije pouzdan, previše komponenti i mnogo toga može da pođe naopako. Stvarno ne znam da li bi želeo da sad tumaraš po mraku zato što se neki elektrolit naduo i otkazao.
Ono što se slažem sa tobom je da Tesla nije otišao u Ameriku i da nije našao nekoga ko će biti voljan da uloži u njegov rad svega ovoga što danas imamo (i o čemu sada pišemo) od njega ne bi bilo. Ono što je bitno da se kaže je da je Tesla imao ugovor sa Vestinghausom koji mu je garantovao dobru zaradu. Kada je kompanija zapala u krizu on se odrekao te zarade . Pocepao je taj ugovor i njegov sistem je zaživeo a živi i dan danas.
[Ovu poruku je menjao stil dana 26.03.2010. u 07:24 GMT+1]
[ mrle 011 @ 25.03.2010. 21:42 ] @
Citat: boxxter: Nije tako. Moram da priznam da ne mogu da se ne divim ljudima koji su pravi komunisti. Cenim tu odanost ideji, ti ljudi nemaju ni trun poboznosti u sebi, ne slave slavu, i uvek me je fasciniralo kad vidim petokraku na nekom grobu. To je znak da je ta odanost jaca i od smrti. Ne mogu da se ne divim tome.
offtopic:
hvala.
mozda si ti i na dobrom putu da jednog dana shvatis da izvorno hriscanstvo i komunizam pocivaju na istim idejama, koje nemaju veze sa zadriglim popovima u dzipovima i "domacinima" koji zidaju krstace od 100 metara dok narod nema sta da jede.
... niti pa i te slave imaju veze sa hriscanstvom, vec su zaostali paganski obicaji jos iz predhriscanskog doba.
nego ti lepo sutra preskoci jutarnje citanje kragujevackih pogleda, to je za budale, pa procitaj na primer ovo ...
http://www.lacan.com/essays/?page_id=126
[ combuster @ 25.03.2010. 21:47 ] @
Jok mrle, kreni da delis crvene letke... :)
[ boxxter @ 25.03.2010. 22:07 ] @
Citat: mrle 011:
mozda si ti i na dobrom putu da jednog dana shvatis da izvorno hriscanstvo i komunizam pocivaju na istim idejama, koje nemaju veze sa zadriglim popovima u dzipovima i "domacinima" koji zidaju krstace od 100 metara dok narod nema sta da jede.
... niti pa i te slave imaju veze sa hriscanstvom, vec su zaostali paganski obicaji jos iz predhriscanskog doba.
nego ti lepo sutra preskoci jutarnje citanje kragujevackih pogleda, to je za budale, pa procitaj na primer ovo ...
Uh, pa sad moram da se slozim sa tobom. izvini ono za slave, naravno da to nije dokaz poboznosti. A inace nisam citao kragujevacke preglede, nego jubilarno izdanje politike, i sva njena izdanja iz tog doba. I naravno sacuvanu dnevnu stampu, na dan kad je tito umro.
Najsmesnije mi je bilo u tim novinama koje su izasle kad je tito umro, jedan clanak kako je tito setao po nekim selima i dao nekom seljaku cigaru. A taj seljak nikad nije pusio, i mrzeo je cigare, ali je tad zapalio. I zamalo nije crko, jer ovaj fala Bogu pusi one kubanske jake. Ali je rekao " e bas je dobra cigara! "
I nadam se da si pobozan covek, zato sto je to dobro. Mada je to tvoja stvar.
[ Srđan Pavlović @ 25.03.2010. 22:13 ] @
Citat: mozda si ti i na dobrom putu da jednog dana shvatis da izvorno hriscanstvo i komunizam pocivaju...
Mozda ste i vi na dobrom putu da jednog dana shvatite da diskusija vezana za veru i politiku nije pozeljna na ES-u.
Zar mora svaka druga tema da se zavrsi popovima, verom, crkvom.... i da - neizbeznim komunizmom i liberalnim kapitalizmom?
[ maksvel @ 25.03.2010. 22:14 ] @
Strpi se, Srki, još nije došlo do kritične tačke kada se pominje Hitler.
Uuups!
Moderancija!
[ combuster @ 25.03.2010. 22:17 ] @
Why can't we be friends?
Why can't we be friends?
I bring my money to the welfare line
I see you standing in it every time
Why can't we be friends?
Why can't we be friends?
The color of your skin don't matter to me
As long as we can live in harmony
Why can't we be friends?
Why can't we be friends?
I'd kinda like to be the President
so I can show you how your money's spent
[ boxxter @ 25.03.2010. 22:26 ] @
Evo sad sam procitao onaj clanak sa onog linka sto si mi dao http://www.lacan.com/essays/?page_id=126 , i zanimalo me sta tacno znaci ova recenica:
This is not politics, this is metaphysics or, if you prefer, this is ontology : to be is to be cum. (At the very moment I am writing this, I am surrounded by a singing crowd of futbol aficionados on a plaza in Madrid ...But it asks politics this question : how is it to think about society, government, law, not with the aim of achieving the cum, the common, but only with the hope of letting it come and take its own chance,
I ja je ukucao u google. Vidi sta mi izaslo :(
[ maliradojca @ 26.03.2010. 01:24 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Mozda ste i vi na dobrom putu da jednog dana shvatite da diskusija vezana za veru i politiku nije pozeljna na ES-u.
Zar mora svaka druga tema da se zavrsi popovima, verom, crkvom.... i da - neizbeznim komunizmom i liberalnim kapitalizmom?
Ahaha, u pravu si. Trudimo se
Nego, stvarno je zanimljivo kako se i ova tema o matematicaru svela na isto
[ vladd @ 26.03.2010. 11:26 ] @
Pa tako se nivo genijalnog pojedinca svodi na razumevanje masa. Najveci procenat tzv "normalnih" obicnih pojedinaca, prosto ne mogu da razumeju nacin razmisljanja.
Meni je dovoljno sto shvatam da je to specificno stanje pojedinca, da je nemoralno nazivati ga "nenormalnim" u negativnom smislu, i da ti ljudi realnost i dogadjaje oko sebe posmatraju na specifican nacin.
I to im predstavlja i veliko zadovoljstvo i veliki stimmulans, sto je neophodno svakom bicu.
E sad, to sto nam se razlikuju stimulansi, to je valjda licna stvar.
Da se vratim na Teslu, sa tog aspekta. Tacno je da je Tesli omoguceno da postigne ono sto je postigao, zahvaljujuci korelaciji dva stimulansa, americkog profita i Tesline volje za naukom.
Ne znamo da li bi na neki drugi nacin bilo omoguceno vise ili bolje, npr da je neka drzava stala iza Tesle, a ne pojedinacni kapital mesetari(mada je i sam Edison bio mesavina nadprosecnog naucnika i nadprosecnog bizinismena, ali je napravio gresku..sujetno..), ali, opsti zakljucak, da osim inicijalno stimulativnog zacetka napretka, profit i novac u jednom trenutku imaju razvojni limit, i postaju ne razvojni nego ogranicavajuci faktor.
Tesla je brzo dotigao tu granicu, pa su mu biznis kombinacije postale ogranicavajuci faktor. Biznis vise nije razumeo njegove projekte, nisu shvatili velicinu izuma, u tom vremenu je bilo neisplatljivo finansirati(to je meni nejasniji deo price) neke projekte, dok su drugi projekti donosili enormni profit i korist..
To je problem koji treba konstatovati, cisto da se ne ponovi, i da su biznis maheri ipak limitirani u razmisljanju, i optereceni prioritetno novcem.
A tu negde lezi i realan razlog zasto je doticni genije(da ne kazem rus, pokrenucu lavinu spama), odbio novac, kao nebitnu stavku, skoro pa uvredljivu..on to radi zato sto moze, a ne zato sto ga bockaju i stimulisu parama...neke tamo ustogljene birokrate.
Nece njemu napraviti smisao zivota milion ili koji dolar, vec novi matematicki problem...
Zamisli lovca ili pecarosa, kojem das milion dolara negde u divljini...pa menjao bih sve pare za pusku ili dobar stap
"Kraljevstvo za konja"
A doticni geniji su daaaaleko iznad "komunizma", "socijalizma", "vera" i obicnog svakodnevnog zivota ispunjenog malim zeljicama..
Poz
[ stil @ 26.03.2010. 12:54 ] @
Pa može se reći da je rešavanjem matematičkog problema kojeg ostali nisu uspeli da reše postao besmrtan isto kao i Tesla. To se ne može kupiti novcem.
[ mmix @ 26.03.2010. 13:36 ] @
Pa niko to nikad nije ni porekao, novac sasvim sigurno ne moze da te obesmrti (osim ako ga nemas bas onako puno pa napravis neku newgae novu piramidu od 2km sa svojim likom na bokovima ). Ali novac kupuje druge stvari i osigurava da moze da se skoncentrise na nauku umesto na spajanje prvog sa prvim. Ako cemo iskreno i u cilju je civilizacije da mu se te pare daju jer ce mozda jos neke stvari da resi svojim intelektom umesto da ga trosi na mundane gluposti.
[ stil @ 26.03.2010. 14:14 ] @
Tačno :)
[ vladd @ 26.03.2010. 18:08 ] @
Novac, ali koji.
Milion dolara je problem, iako bi ga, bar mi ovde, pozeleli..
Problem je sto opterecuje, truje mozak, menja zivot radikalno.
Nije rec o nekom svakodnevnom novcu, pa jos malo vise. Ocigledno matematicar nema egzistencijalne probleme, a sa druge strane, ne zeli opterecenje.
Teslu sam spomenuo, zato sto je "prodao", ustupio, patentna prava za "samo" 170 miliona, ondasnjih dolara, a te pare su mu trebale za nastavak eksperimenata. Nazalost, nije racunao na incidente, i da ce i e pare biti nedovoljne...
A patenti su vredeli..
Tako da taj nacin razmisljanja iskljucuje novac kao "vrednost", a potrebu da se nesto "kupi", samo u okviru potreba..pa ako nekome treba laboratorija, trazice koliko treba za tu potrebu.
Matematicaru ne treba takva, fizicka i skupa laboratorija, i novac, a pogotovo ljudi koji ga "dodeljuju", nemaju vrednost..za potrebe doticnog..
Mislim da je moguce preziveti i radovati se zivotu i bez "plazme" u svakoj sobi, i bez djakuzija na svakom spratu
Poz
[ MicrosoftCorporation @ 27.03.2010. 00:02 ] @
Citat: vladd:
Milion dolara je problem, iako bi ga, bar mi ovde, pozeleli..:)
Problem je sto opterecuje, truje mozak, menja zivot radikalno.
Kad niko drugi neće, ja ću dobrovoljno da se opteretim i otrujem sebi mozak tim miliončićima. Ne tražim ništa za uzvrat, - na dan bezbednosti, ako me se sete ... ako se ne sete, nikom ništa... :)
p.s @Mrle
šta fali paganskiom običajima ?
[ boxxter @ 27.03.2010. 00:36 ] @
Pa zrtvovali su mlade devojke da bi im bolje rodilo zito, bacali ljude divljim zverima za praznike njihovim bogovima...ima i danas sakacenja u cast svojih bogova u indiji, africi...
Nego da nije ovaj odbio milion, zbog neke njegove racunice da dobije pet miliona...nije taj naivan. A i zna da racuna.
[ MicrosoftCorporation @ 27.03.2010. 01:27 ] @
Citat: boxxter: Pa zrtvovali su mlade devojke da bi im bolje rodilo zito, bacali ljude divljim zverima za praznike njihovim bogovima...ima i danas sakacenja u cast svojih bogova u indiji, africi...
Dobro, to je svakako tacno, ne bi u Srbiji bio ovako nizak natalitet da nisu sve lepe mlade devojke bacene gladnim lavovima, tigrovima i anakondama ..
[ milivoje t @ 27.03.2010. 15:57 ] @
Vrlo je prosto. Nece da uzme njihove pare zato sto covek delom stoji iza svoje reci, stava i ubedjenja. I sto je neobicno za ovo vreme nije raspolozen da pogazi svoj stav, rec i ubedjenje za $$$$. Da li je zbog toga ludak, nije. Da li se po tome razlikuje od vecine ostalih ljudi na planeti, da.
Kao sto je zapadnjacima nerazumljiv fenomen samoubistva Japanca koji je pogazio obecanje ili izgubio cast, tako i ovog zovu ludak. Zato sto ne shvataju da su nekim ljudima rec i moralne vrednosti vrednije od novca ili zivota.
Ako je ovaj Rus lud, a mozda i jeste, to nije zato sto je odbio novcanu nagradu od milion dolara.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 16:01 ] @
A ko tacno ovog coveka zove ludakom?
Koliko mogu da primetim, mediji su samo preneli da je on odbio da primi tu nagradu. Niko ga nije nazvao ludakom.
Da je to neobicna odluka - neobicna je, i za zapad i za istok danas. Medjutim sasvim sigurno nema niceg "ludog" u njoj.
Uzgred, takvih ljudi ima svuda na svetu - od "istoka" do "zapada", i u velikoj su manjini u odnosu na "obicne". Sto ne znaci da su ludaci, vec samo da ispadaju iz Gausove krive.
Jedno je sigurno, ovaj svet bi bio daleko siromasniji i ruzniji da su svi uproseceni i ponasaju se po istom sablonu :)
[ milivoje t @ 27.03.2010. 16:16 ] @
Da mi neko kaze, Pera odbio da uzme milion $ nagradu, ja bi prvi rekao, lud covek. Sigurno i vi u sebi slicno pomislite. A mnogi misle da je ovaj Perelman ludak. Ja bih uzeo te pare, ako ne bi zadrzao podelio bih ih onoj unesrecenoj deci u Iraku ili tako nesto.
Ali kad malo bolje razmislim ne mislim da je lud. Potajno se divim coveku koji u dansnje vreme nije opterecen novcem i koji stoji iza svojih ideala. A posto je mnogo inteligentniji od mene, sigurno je dobro smislio zasto nece te pare i nagrade.
Svakako ne bi valajalo da smo svi isti :)
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 16:21 ] @
Sto bi mislili da je lud neko ko odbija pare... svako ima drugaciji zivot i drugacije prohteve.
E, sad, da li je taj neko doneo pametnu odluku... to svakako ne moze niko drugi da zna, osim tog coveka.
Ja mislim da u ovom slucaju uopste nije problem u tim parama, na kraju - pare je mogao da uzme i da ih odma prosledi nekom drugom u humanitarne svrhe pa tako ne bi imao nikakve probleme vezane za promenjen zivot. Pre ce biti da je problem u svoj medijskoj paznji koja ide uz to.
Mada, kako stvari stoje, izgleda da ni negativnim odgovorom nije uspeo da pobegne od medijske paznje... mozda je cak izazvao i vecu medijsku reakciju :-)
Mozda bi mu bilo najpametnije da uzme tih milion dolara, i podeli ih medijima - da ga ostave na miru.
[ Odin D. @ 27.03.2010. 17:27 ] @
Tar Rus ni po cemu nije neobican covjek. Stvar je u tome sto je on pravi covjek, te zbog toga nekima neobican.
Sto se mene tice, bilo mi je zadovoljstvo i cast da za svoga zivota vidim da ima ljudi koji su pobjegli iz Matrix-a.
Svaka cast, skidam kapu.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 17:47 ] @
A da li bi bio manji covek da je prihvatio nagradu, i onda te pare poklonio prihvatilistima za decu u svom mestu?
Ili da je te pare poklonio skolama kako bi okrecile fasade, kupile instrumente, itd... ?
[ mmix @ 27.03.2010. 17:48 ] @
Ma da, pravi ljudi zive u siromastvu i zive asketskom zivotom odricanja od svih telesnih zadovoljstava i materijalnih zamki. Rusko-srpska sparta pobegulja iz matrixa
[ bobiska @ 27.03.2010. 18:00 ] @
Pročitao sam samo poslednju stranu teme i vidim da ista ode u nebulozu...svi se kao trude da veličaju lika koji nije uzeo pare, to je likčina, nije opterećen novcem, bla, bla...
A tip ne da je lud, nego osećam da je uskoro viđen za "Shutter Island". Upravo je iz tog neograničenog ludila i proistekla njegova genijalnost. Tako to obično biva, kažu knjige.
Što nije uzeo pare, manje-više...radi se o tome da mu je gajba sobičak sa jednom stolicom, stolom i nečim što liči na "ležaj", ako je tačno to šta novinari pišu, možda je i ižvakano već u temi.
Nije on lud što nije uzeo pare. Čovek nije uzeo pare, zato što je lud.
[ maksvel @ 27.03.2010. 18:29 ] @
Moderni Diogen - samo mu se sklonite sa Sunca i ne dirajte mu bure i sve je OK. ;)
Sad ono, kao mnogi kažu super lik i kad bi samo bili kao on, ali retko ko bi da ima lifestyle kao dotični. Tako da ... ništa.
[ Odin D. @ 27.03.2010. 19:54 ] @
Vi se mozete vozati u jahtama, blejati u plazma ekrane dijagonale 3 metra, kupiti ekskurziju u orbitu, usmrkati kilo kokaina, nahraniti 5 africkih sela i dopremiti 30 tona pomoci na Tahiti, ali kladim se da vam nista od toga nece donijeti ni 1/1000 onog osjecaja koji je on imao kad je dosao do dokaza, ili da ce ista od toga vasem zivotu zivotu dati ikakav veci smisao od njegovog.
Ljudi uskih shvatanja koji ne mogu da sagledaju nista van svog uskog kruga imaju tendenciju da sve one koji se nalaze izvan tog kruga proglasavaju ludacima i promasenim slucajevima.
Drugo, sreca je relativna i subjektivna stvar.
Trece, rjesiti jedan od najvecih matematickih problema covjecanstva je mnogo vise nego okreciti 50 skola, a on je izgleda najkrivlji sto niko od ovih sto mu nude nagradu nije rekao "Pa dobro, ajde da za te pare uradimo nesto humanitarno kad ih on vec nece uzeti."
Ne, ne, drugovi, najkrivlji je on sto ih je sebicno odbio. Sad bi valjda bilo posteno i fer od njega da o svom trosku kupi farbu i cetku pa nek kreci, inace je bezobrazan i lud...
Covjek samostalno rjesi jedan od najvecih problema ikad i ne trazi nista za to, pa cak odbije i ono sto mu nude.
I odma se nadje neko da ga naziva ludakom.
Dajte, molim vas, kako vas nije sramota.
U svakom slucaju, kad bi sutra nastupio neki "komunizam, staljinizam, fasizam..." ili bilo kakav drugi -izam, ne bih volio da mi neko od vas bude komsija.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 19:59 ] @
Citat: Odin D.
ali kladim se da vam nista od toga nece donijeti ni 1/1000 onog osjecaja koji je on imao kad je dosao do dokaza, ili da ce ista od toga vasem zivotu zivotu dati ikakav veci smisao od njegovog.
Mozda da, mozda ne... mozda je rodjenje tvog deteta daleko lepsi osecaj nego resenje matematickog problema, i daje ti daleko veci smisao zivota od bilo cega drugog.
O tome mozemo palamuditi do zore. Kako je svako drugaciji, svakoga i nesto drugo cini srecnim i ispunjenim. Ulaziti u tudje glave i zamisljati koliko ce ko biti ispunjen sa necim nema bas puno smisla, posto nije moguce. A samim tim, i nekakvo "pljuvanje u dalj" sa tim ko ce biti vise "ispunjen" ima jos manje smisla.
ONO STO OSTAJE kao pitanje tebi, Odine - posto pominjes da je on veliki covek je....
Pitanje: Da li bi on bio MANJI covek da je te pare UZEO i POKLONIO u dobrotvorne svrhe?
Ako ne bi bio manji covek, dakle takav cin nema nikakvu "negativnu vrednost"... onda zaista ne znam kakve veze ima to odbijanje preuzimanja nagrade sa njegovom velicinom.
Njegova velicina je u tome sto je uradio, a ne u tome sto je odbio nekakve pare. To sto je on nagradu odbio ga ne cini ni boljim ni gorim covekom.
Citat:
Covjek samostalno rjesi jedan od najvecih problema ikad i ne trazi nista za to, pa cak odbije i ono sto mu nude.
I odma se nadje neko da ga naziva ludakom.
Dajte, molim vas, kako vas nije sramota.
Koliko mogu da primetim, jako malo ljudi ovde doticnog naziva ludakom.
[ boxxter @ 27.03.2010. 20:11 ] @
"Ovaj stav potvrdio je i odbijajući da primi evropsku nagradu za matematiku uz obrazloženje da su je dodelili „nekompetentni ljudi”. "
Sporna mi je malo ova recenica. Ljudi koji imaju genijalnost u sebi obicno respektuju tudji rad i trud, i nesposobni su za sujetu, zato sto ne osecaju, nego znaju da imaju nadmoc. Ne deluje mi autenticno.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 20:38 ] @
Gospodo,
Skoro svi vi pravite OGROMNU gresku, koja je inace izvor mnogih problema u medjuljudskim odnosima i komunikaciji. A ta greska se zove: SIROKO SPEKULISANJE.
Zasto?
Hajde da se fokusiramo na to sta mi zapravo znamo o ovom coveku?
1. Znamo da je resio izuzetno komplikovan matematicki problem, tj. jedan od najvecih problema u istoriji matematike
2. Znamo da ga novac ne zanima
3. Znamo da zivi sa majkom i da ga ljudi obicno vidjaju van kuce u sumi kako bere pecurke
I TO JE SVE!
Sve! Na osnovu ovih podataka mozemo da zakljucimo samo ogranicen broj stvari. Jedine zasigurne stvari su da je on IZUZETAN MATEMATICAR i da je NEOBICAN u smislu da se ne ponasa kao prosek.
I TO JE SVE!
Sve ostalo, van ovoga, spada u domen pretpostavki i hipoteza - i grese oni koji ga nazivaju "ludakom", kao i oni koji ga naziaju "dobrim covekom". Ni jedni ni drugi nemaju dovoljno objektivnog materijala za svoje zakljucke - ne znamo zasto je odbio nagradu, ne znamo skoro nista o njegovom privatnom zivotu, ne znamo nista o drugim okolnostima vezanim za njegov zivot i rad...
Doticni je mozda cist primer dobrote, skroman i visokih moralnih vrednosti... MOZDA!
A mozda je doticni i ludak... mozda bije svoju majku, mozda ima fobiju od ljudi, mozda je egoisticni "asshole"... MOZDA!
Ali mi to ne mozemo znati, sa ovim sa cime raspolazemo. Ako udjete u domen bilo koje od ove 2 mogucnosti - pravite vec vrlo opasne pretpostavke, koje mogu biti dijametralno suprotne od realnosti.
Kako je u pitanju, za vas, potpuno nebitan lik... posledice tih gresaka nastalih pretpostavkama su minimalne, tj. nema ih. Medjutim kada bi ta osoba bila neko sa kojim imate nekakav kontakt... te greske bi mozda imale neke vece posledice.
NEMOJTE TAKO OLAKO SUDITI O LJUDIMA - mozete biti kompletno u krivu.
[ Kovacevic Vladimir @ 27.03.2010. 20:45 ] @
Imaš potpuno pravo, što se tiče lika.
Ali, koliko shvatam, tu je reč o gestu.
Pozdrav
[ gleb @ 27.03.2010. 20:54 ] @
Tako je, Dimke je u pravu.
Covek je resio sta je resio i skidam kapu - genije.
Sve ostalo je mlacenje...
[ Odin D. @ 27.03.2010. 21:15 ] @
Bio sam nesto kao napisao u vidu odgovora na prethodnih par postova, (EDIT: onih prije ova 3 ispred) i onda mi se ucinilo da je sve to manje-vise uzalud, pa sam izbrisao.
Ko misli da je Perelman trabao da uzme pare i da ih pokloni u dobrotvorne svrhe, neka ode sutra u banku i uplati bilo koju sumu u okviru svojih mogucnosti na racun neke humanitarne organizacije. Tome ce se gladni u svijetu daleko vise obradovati nego da napisete hiljadu "humanitarnih" postova u kojima pisete kako biste im dali hiljade miliona. Pogotovo tudjih miliona.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 21:19 ] @
Odine, mislim da konstantno masis poentu.
Da li je ovaj covek nesto trebao ili ne da uradi nije nesto cime bi trebalo ljudi da se bave - njegov pronalazak, njegova odluka.
Poenta price je da je spekulisati o tome da li je on "dobar" ili "los" covek samo na osnovu jako malog broja dostupnih cinjenica pogresno, jer stvara apsolutno nerealnu sliku o coveku o kome znamo jako malo toga.
Covek je genijalan matematicar. Period.
Sve ostalo moze biti samo plod nase maste, osim ako ga ne poznajete ili ne raspolazete necim sto nije drugima dostupno.
[ Odin D. @ 27.03.2010. 21:28 ] @
Pa to sam ja i rekao.
Neki mu ovdje prebacuju sto sa tim parama nije uradio ovo ili ono, a neki se nisu libili ni da ga proglase ludakom, doduse genijlnim, ali ipak ludakom.
Nema potrebe da citiram sad neke postove, jos su ovdje ako ih neko nije u medjuvremenu obrisao.
Moji su postovi bili odgovori na te i takve.
[ vladd @ 28.03.2010. 19:23 ] @
Pa ne treba MI da se poredimo sa Palermanom i da mu delimo savete, a jos gore, da delimo savete deliocima saveta
Covek je odlucio kako je odlucio, nemamo prava da mu namecemo potrosacki mentalitet, a da li je jos nesto osim suvog genija, za tu slamu nemamo dovoljno strukova, tj informacija, detalja iz zivota doticnog.
Takoda svako olako donosenje "presude" u stvari govori vise o presudiocima nego o geniju.
Poz
[ Seraphim0301 @ 01.04.2010. 03:28 ] @
"Reklame su nas naterale da jurimo za kolima i odecom, radeci poslove koje mrzimo da bi kupili sraanje koje nam ne treba.
Mi smo potrosaci. Mi smo proizvodi, opsesije stilom zivota."
Covjek je odbio milion, da li sto misli da mu ne trebaju, ili da je srecan bez njih, njegova stvar.
Da ih je uzeo, vjerovatno ne bi bio genijalni matematicar, nego gost na "Mtv Cribs"-u, ili naslovna stranica Sveta i slicno. :)
Kad vec zeli, treba ga pustiti na miru.
[ boxxter @ 01.04.2010. 11:07 ] @
Pa sto da ne. Malo da se obrija, mtv cribs, lamborgini parkiran, malo jace felne, par tetovaza, kayla, teretana...sta bi mu falilo.
[ vladd @ 01.04.2010. 11:12 ] @
Pa nedostajalo bi pameti, za te akcije, mora da nedostaje dobar komad mozga
Sala, zabava skicanje i vristanje..vrhunska zabava za celu vijugu
Uzgred, taj auto moze da poseduje svaka susa, koja je klepila neku paru, dilujuci krek ili praveci pare, ali samo JEDAN je resio doticni matematicki problem
Ima razlike..
Poz
[ Kovacevic Vladimir @ 01.04.2010. 13:05 ] @
@vladd polako dovodi Temu na pravi kolosek, što je trebalo uz @Ivan D.-vu sugestiju i da se desi, ali na žalost...nije.
Tu se radi o jasnom gestu-poruci jednog genijalnog matematičara..."ovo ja mogu da uradim, ali vi ne možete...i ostavite me na miru!"
Našao je "mekši način" da to saopšti i onda ostaju svi začuđeni. I oni, koji bi od toga napravili estradno-medijsku zabavu ( i dobro zaradili) i oni, koji razmišljaju potrošačkim mentalitetom.
Dokaz više, da je cela Nauka i Umetnost ranijih vremena, bazirala na sasvim drugim principima i dala nedostižne rezultate u mnogim oblastima, a rad nije bio pokriven financijskom podrškom.
Poruka 2.
Kada se krene u Projekat, tek kada "legne lova" na račun...ne garantuje ništa, osim ležernog učešća i kvaliteta, merenog prosečnim, zanatskim merilima, eventualno, ponekim interesantnim estetskim rešenjima i uvođenjem nekog novog materijala, tehnološkog izuma...i ništa više od toga.
Poruka 3.
Nije sve u novcu
Pozdrav
[ boxxter @ 01.04.2010. 19:14 ] @
Malo west side, free style, da baci neku rimu., da demolira studio kad ga intervjuise neki glupson... Pa i s tim i bez toga, to bi opet bio on. Ja sam napisao da mu nista ne bi falilo.
[ Kovacevic Vladimir @ 01.04.2010. 20:05 ] @
Baš si uporan da ga uguraš u mašinu za mlevenje
I Elvis Presley-a su novinari ubili...(in)direktno.
Pozdrav
[ mmix @ 01.04.2010. 20:16 ] @
Evo ga jos jedan "entuzijasta"
Beskućnik ostavio 800 000 evra
[ boxxter @ 01.04.2010. 22:42 ] @
Pa neki su uporni da naprave stereotip od njega, kao da bi ih izdao kad bi uradio nesto drugacije. Zasto i on ne bi mogao da popije neko pivo i da se pobije u kafani da se izduva malo. Da, i od Elvisa su pravili stereotip. Tako da je ziveo njihove zivote, a ne svoj. A i oni su ziveli njegov zivot, kroz njega. A ne svoj.
[ vladd @ 02.04.2010. 10:24 ] @
Oduvek je masa htela da dohvati za vrat pojedinca koji se izdigne iz zabokrecine, i da ga udavi u prosek..
Mi tako lepo i jednostavno zelimo u se, na se, i poda se, a pojedinac se nasao da pametuje ili mozgodrci:D
Poz
[ ventura @ 30.04.2011. 10:00 ] @
Izgleda da granica između genijalnosti i ludila ne postoji..
[ morihei ueshiba @ 30.04.2011. 10:43 ] @
Citat: I know how to control the Universe. Why would I run to get a million, tell me?
Sta mu odgovoriti na ovo jbt?
Sa mnom je isao u osnovnu skolu lik slican njemu,posle je zavrsio ETF iz dosade,onako bas opusteno. Nudili su mu posao u razvojnom centru jedne velike firme,ali se on zaposlio u srednjoj skoli kao profesor zato sto ga je mrzelo da putuje na posao autobusom,a skola mu bila blizu kuce....i sve u tom stilu. Zadnji put kad sam cuo za njega bilo je nesto kao - ma pusti ga,ide ulicom i prica sa sobom,u skoli podeli svima petice na pocetku skolske godine da se ne bi cimao posle itd. Ne znam sta je posle bilo sa njim.
Ovakvim likovima je stvarno tesko cimanje ti milioni,avioni,ovo-ono. Ne treba im ni nuditi. Dobro organizovano drustvo zna kako da ih iskoristi za opsti napredak.
[ mmix @ 30.04.2011. 11:10 ] @
Ma da, tako sto ga bez psiholoske provere pusti da predaje klincima koje nista ne nauci i podeli im nezasluzene petice.
A ovaj svemirski kontrolor je jos carskiji.
[ Count Zero @ 30.04.2011. 11:30 ] @
Nisam baš detaljno pročitao sve, ali bih rekao da je njegova izjava nešto tipa "Dajte mi oslonac i pomeriću Zemlju". Jednostavno, čovek je u nekoj dimenziji X, gde mu lova nije potrebna. Neka kombinacija Arhimeda i Diogena
[ morihei ueshiba @ 30.04.2011. 11:35 ] @
@mmix
Hehe...meni je bas jedan takav predavao hemiju u srednjoj. A mesto radnje u oba slucaja je Pancevo. Ima nesto u tom amonijaku
[ Odin D. @ 30.04.2011. 11:46 ] @
Covjek je vjerovatno pricao simbolicno i kulturno podjebavao priglupog novinara i njegovu publiku slicnih mentalnih performansi.
[ Bojan Basic @ 30.04.2011. 13:03 ] @
Sporni citat („I know how to control the Universe. Why would I run to get a million, tell me?“) istrgnut je iz konteksta, a i pogrešno intrepretiran (verovatno zahvaljujući novinaru koji zabada nos u stvari u koje se ne razume).
Naime, svih sedam milenijumskih problema (od kojih je jedan dotična Poenkareova hipoteza) odabrani su, između ostalog, i po tome što imaju ozbiljne implikacije na neke primenjene nauke. Konkretno, Poenkareova hipoteza daje odgovor na neka suštinska pitanja u vezi s oblikom svemira pod Ajnštajnovom opštom teorijom relativiteta. Drugim rečima, Pereljmanov rad zaista predstavlja ozbiljno kontrolisanje svemira (oblika svemira), budući da su posle njegovog dokaza otpale mnoge mogućnosti. I šta je sporno u gornjem citatu? Da, čovek je uspeo da iskontroliše svemir. Zašto bi želeo milion dolara, kad mu je dovoljna satisfakcija to što je uspeo da iskontroliše svemir, ono što ljudi sto godina pre njega nisu?
Možda je čovek i lud, ja ga ne poznajem pa ne mogu tvrditi ništa o njegovom mentalnom stanju — ali iz ovog intervjua nikako ne sledi zaključak da to jeste.
[ pisac @ 30.04.2011. 14:31 ] @
Nisam upoznat sa slučajem, ali koliko mogu da pretpostavim, čovek jednostavno ne vidi novac kao nešto što bi moglo da mu promeni život ka onome ka čemu on želi da menja život (ako uopšte želi da menja život).
I to je to.
Ako je zadovoljan sa svojim životom, koji su pa faktor drugi ljudi da svoje lične želje, snove, i ambicije projektuju na njegov život i smatraju ga ludim ako on ne deli iste želje, snove, i ambicije?
[ morihei ueshiba @ 30.04.2011. 14:49 ] @
Ja sam upravo i hteo da skrenem paznju da je on tom recenicom razjasnio sve nedoumice oko neuzimanja milionceta,neobjavljivanja radova u fancy naucnim revijama,branja pecurki i zivljenja sa mamom. Ja to razumem kao ironicno objasnjenje za siroke mase,a ne kao poistovecivanje sa nekim master of universe. Jednostavno,covek je ukratko porucio : nismo u istoj ravni,ali meni to ne smeta.Ne trazite objasnjenje za trivijalnosti koje mene ne zanimaju. Mislite sta hocete i skinite mi se sa qrca
E sad,mozemo mi to da nazovemo i ludilo i genijalnost,ali to je nasa stvar. Njega to ne dotice.
[ Miroslav Jeftić @ 30.04.2011. 15:18 ] @
Citat: mmix: Ma da, tako sto ga bez psiholoske provere pusti da predaje klincima koje nista ne nauci i podeli im nezasluzene petice.
Kako znaš da ih ništa ne nauči? A kad bi u svim školama i na fakultetima prestali da dele nezaslužene ocene...
[ kandorus @ 30.04.2011. 20:56 ] @
Citat: I know how to control the Universe.
Ako je to zaista rekao i ozbiljno mislio onda je u pitanju psihijatrijski slučaj.
Citat: ^mmix:
bez psiholoske provere pusti da predaje klincima koje nista ne nauci i podeli im nezasluzene petice.
Uniformisanje obrazovnog nivoa se najjednostavnije postiže standardizovanim testovima. Zašto se to ne uvodi zna se ko je odgovoran.
[ Ivan Dimkovic @ 30.04.2011. 22:28 ] @
Citat: kandorus
Ako je to zaista rekao i ozbiljno mislio onda je u pitanju psihijatrijski slučaj.
Sasvim je moguce da je to neki sulud prevod sa ruskog na engleski, pa jos istrgnut iz konteksta.
Ljudi jako cesto vole da prave pretpostavke o drugima uz jako sture informacije, uz primenu nekih svojih stereotipa i to naravno cesto vodi u totalno pogresne zakljucke.
Rekoh vec, niko ne poznaje ovog coveka, jedino sto se zna o njemu je da je brilijantan matematicar + nesto novinarske trivije, i to je sve.
Ja iskreno nista o njemu ne mogu da mislim osim da je ocigledno matematicki genije.... Da li je ovakav ili onakav... to znaju samo oni koji ga licno poznaju.
Nisam siguran ni da bih mogao da tvrdim da "ga novac ne zanima" vec samo da ga nije zanimala ta nagrada koja mu je nudjena. Ko zna pod kojim uslovima mu je nudjeno tih milion dolara + sasvim je moguce da sa time idu neke stvari koje su tom coveku mnogo stetnije.
Zamislite da vama ponudi neko tu nagradu i da znate da sa njom ide nesto sto vam se izuzetno ne svidja ili nesto sto bi znacilo da morate da totalno promenite zivot, i to ne u smeru koji vam se svidja. Siguran sam da mnogi ne bi prihvatili tu nagradu, osim onih kojima je novac bitniji iznad svega u zivotu.
[ Bojan Basic @ 01.05.2011. 00:32 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Ko zna pod kojim uslovima mu je nudjeno tih milion dolara + sasvim je moguce da sa time idu neke stvari koje su tom coveku mnogo stetnije.
Ovo nije „sasvim moguće“ — čak naprotiv, izuzetno je mala šansa da su mu postavljali neke neprijatne uslove (i čak u tom slučaju, to bi bile mutne radnje, a ne standardna procedura). Naime, Klejov institut je objavio listu od sedam milenijumskih problema, i za svaki od njih odredio nagradu od milion dolara prvome ko ga reši. Kakav je tu njihov interes, tj. zašto bi „tek tako“ bacali sedam miliona dolara? Pa, interes je u tome što bi rešenja dotičnih problema predstavljala neke od najznačajnijih proboja u matematici ikada, cela naučna zajednica bi profitirala, pa posredno i Klejov institut (pri čemu, budući da je Klejov institut sačinio listu od baš ovih sedam problema a ne nekih drugih uporedivog značaja, verovatno imaju interesa u ovim problemima više nego što interesa imaju neki drugi instituti). Zato su obezbedili ovih sedam miliona dolara, kako bi privukli ljude da se bave baš ovim problemima.
[ superbaka @ 01.05.2011. 09:43 ] @
GRO naucnog progresa poneli su brilijantni i malo caknuti naucnici... ja sam im zahvalan zbog toga, i oprastam im ako su ludi... i uopste mi ne smeta, niti me zanima da li su ludi! hvala im na doprinosu covecanstvu...
[ mmix @ 01.05.2011. 10:00 ] @
Mislim da je to off topic, ovaj lik nije malo caknut.
A cak ti ni ta izjava nije bas na mestu, to je mozda vazilo od renesanse pa do negde pocetka 20 veka, od tad sem nekih retkih individualnih dostignuca i teorija gro naucnog progresa lezi na grupnim, cak korporativnim, istrazivanjima. A grupno okruzenje nije bas privlacno ovim luditima. Iskreno sem matematike i hard-core teorijske fizike ne vidim sta bi ti ljudi danas mogli da rade u individualnoj reziji, cak ni teorijska fizika danas nije vise individualni sport.
[ pisac @ 01.05.2011. 10:36 ] @
Lik je "ćaknut" (tj. nije "normalan") ako pod normalnim smatraš ono što radi većina a pod nenormalnim ono što većina smatra nenormalnim. Međutim, da je "normalan" po shvatanju većine, verovatno ne bi ni postigao u matematici to što je postigao.
Što se mene tiče, dok god je on srećan sa svojim životom a nikog ne ugrožava (već naprotiv), niko nema pravo da mu se meša u taj život a ni da sudi o njemu. Očigledno da tako živeći dobija kreativnost od koje koristi imaju svi, i to je sasvim dovoljno. Ljudi ne vide koja je njegova korist od svega toga, ali to je njegova lična stvar.
[ mmix @ 01.05.2011. 11:09 ] @
Pa pazi, to sto ti projektujes kroz njega svoj negativan stav prema zapadu i zapadnom modelu zivota (trku za dolarom) ne znaci da lik nije caknut. I otkud znas da je lik srecan? Niasm ni ja bez kontakta sa takvim likovima, pocev od tog profesora emije iz panceva (koji mi je btw bio razredni staresina). Takvi likovi spolja deluju kao da nemaju brigu na svetu ali ih uglavnom progone neki njihovi demoni.
[ Shadowed @ 01.05.2011. 11:39 ] @
Citat: pisac: Očigledno da tako živeći dobija kreativnost od koje koristi imaju svi, i to je sasvim dovoljno.
Nije ocigledno. Mozda je tako, mozda nije. Mozda bi imao istu kreativnost i da zivi drugacije. Mozda, vecu, mozda manju. Ne mozes znati zasigurno.
[ pisac @ 01.05.2011. 11:42 ] @
@shadowed
Ne bi. Znam.
@mmix
Kao što rekoh Citat: Lik je "ćaknut" (tj. nije "normalan") ako pod normalnim smatraš ono što radi većina a pod nenormalnim ono što većina smatra nenormalnim.
A što se demona tiče, pa skoro sve kreativne ljude na kraju krajeva progone neki "demoni". Nemoj mi reći da smatraš da je Nikola Tesla bio "normalan"? U toj grupi su umetnici (muzičari, pesnici), i naučnici, i veliki mirotvorci ili ratotvorci, svejedno, uvek ima nekih "demona" koji ih progone. I na tome se uostalom uglavnom i zasniva cela svetska istorija: na demonima koju su progonili značajne istorijske ličnosti.
To je u stvari toliko uobičajeno, da ja to smatram "normalnim"
[ Ivan Dimkovic @ 01.05.2011. 14:45 ] @
Citat: Bojan Basic: Ovo nije „sasvim moguće“ — čak naprotiv, izuzetno je mala šansa da su mu postavljali neke neprijatne uslove (i čak u tom slučaju, to bi bile mutne radnje, a ne standardna procedura). Naime, Klejov institut je objavio listu od sedam milenijumskih problema, i za svaki od njih odredio nagradu od milion dolara prvome ko ga reši. Kakav je tu njihov interes, tj. zašto bi „tek tako“ bacali sedam miliona dolara? Pa, interes je u tome što bi rešenja dotičnih problema predstavljala neke od najznačajnijih proboja u matematici ikada, cela naučna zajednica bi profitirala, pa posredno i Klejov institut (pri čemu, budući da je Klejov institut sačinio listu od baš ovih sedam problema a ne nekih drugih uporedivog značaja, verovatno imaju interesa u ovim problemima više nego što interesa imaju neki drugi instituti). Zato su obezbedili ovih sedam miliona dolara, kako bi privukli ljude da se bave baš ovim problemima.
"Neprijatni uslovi" mogu biti sasvim normalni za mene ili tebe, ali za njega ne.
Evo ti prost primer - mozda je uslov za dobijanje nagrade taj da obznane da si prihvatio nagradu. Kako se radi o izuzetno velikom poduhvatu, objavljivanje bi sigurno bilo preneto od strane gomile medija, ukljucujuci naravno i lokalne medije iz mesta gde dobitnik nagrade zivi.
Za nekog ko zivi u USA ili u EU je to nista specijalno (mada u nekim delovima USA isto moze biti problem)... ali za nekog ko zivi u Rusiji, pa nisam bas siguran da je javni podatak da ti je na racun leglno milion $ preterano pametna stvar, osim ako nemas licno obezbedjenje ili nisi u poslu sa velikim parama, kada opet imas nacine da se obezbedis.
Ako coveku tih milion dolara ne znace puno, a ocigledno mu ne znace, siguran sam da bi dodatna opasnost po zivot i te kako doprinela odbijanju te nagrade.
[ tune @ 01.05.2011. 17:17 ] @
U Rusiji ima kamara milionera koji zive bez obezbedjenja, nemaju cak ni licnog vozaca, mrzi ih da se bakcu s' ljudima...
Citat: According to Interfax, Perelman refused to accept the Millennium prize in July 2010. He considered the decision of Clay Institute unfair for not sharing the prize with Richard Hamilton, and stated that "the main reason is my disagreement with the organized mathematical community. I don't like their decisions, I consider them unjust.
Covek tacno zna koliko mu sloboda znaci i on je ne menja za milione.
Citat: "As long as I was not conspicuous, I had a choice. Either to make some ugly thing or, if I didn't do this kind of thing, to be treated as a pet. Now, when I become a very conspicuous person, I cannot stay a pet and say nothing. That is why I had to quit."
http://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman
Mislim da je milion dolara krajnje neukusan razlog za raspravljati o bilo cijem mentalnom zdravlju.
[ Shadowed @ 01.05.2011. 17:21 ] @
Citat: pisac: @shadowed
Ne bi. Znam.
OK, protiv ovako jakog argumenta se zaista nema sta reci
[ triac @ 04.05.2011. 01:52 ] @
Citat: mmix: Niasm ni ja bez kontakta sa takvim likovima, pocev od tog profesora emije iz panceva (koji mi je btw bio razredni staresina). Takvi likovi spolja deluju kao da nemaju brigu na svetu ali ih uglavnom progone neki njihovi demoni.
Ma sta kazes, nisi ni ti bez kontakta sa takvim ... mislis ko sto je Perelman
A reci mi jel ti u zivoti nemas ni jednog demona, recimo nekog novcanog, koji ti ne da mira i stalno te "maltretira" sa pitanjima jesi li izabrao "pravi put" i jesi li dobro "unovcio" svoje vreme na Zemlji...
Interesantna opservacija
[ mmix @ 04.05.2011. 11:16 ] @
Pa sa Perelmanom ne, mada ne vidim ni kako bi to bilo moguce. To i dalje ne znaci da nema drugih ljudi sa odredjenim stepenom OCPDa ili autizma koje mozes da sretnes, preokupljenih necim do te mere da zanemaruju sve od socijalizacije do licne higijene. Veruj mi, nisu srecni.
Ja mozda jesam do neke mere opsednut privredjivanjem, ali cilj toga nije hoarding para vec trosenje tih para, tj pribavljanje necega sto bez para ne bih mogao da pribavim, bilo da je u pitanju solja mocche, bolja kola, zalazak sunca u tropima ili jednostavno nova tabla za resavanje jednacina, mi nismo etericna bica. Sto bi rekli, "Money doesn't necessarily make you happy, but it certainly helps", tih $1m je moglo da mu pribavi podosta sigurnosti i da ga oslobodi svakodnevnih problema i omoguci mu da se fokusira na istrazivanje. IMHO, on tih 1m$ nije uzeo iz prostog razloga sto je on vec "oslobodjen" svakodnevnih obaveza i vec maksimalno fokusiran na matematiku.
Da se ne razumemo pogresno, ne smeta on meni nista, njegov zivot, nek zivi kako hoce, opasan po okolinu nije. Zivi i pusti druge da zive. Meni mnogo vise od njegovog stanja svesti smeta sto se koristi kao poster-boy za neku kvazi-komunisticku ideologiju i neku osudu zapadnog nacina zivota, sto je podjednako daleko od njegoveog rezona koliko i tih milion dolara.
[ Miroslav Jeftić @ 04.05.2011. 11:44 ] @
Citat: mmix: Da se ne razumemo pogresno, ne smeta on meni nista, njegov zivot, nek zivi kako hoce, opasan po okolinu nije. Zivi i pusti druge da zive. Meni mnogo vise od njegovog stanja svesti smeta sto se koristi kao poster-boy za neku kvazi-komunisticku ideologiju i neku osudu zapadnog nacina zivota, sto je podjednako daleko od njegoveog rezona koliko i tih milion dolara.
Nisam siguran da će zbog njega ljudi početi masovno da odbijaju milione dolara koji im budu ponuđeni
[ triac @ 04.05.2011. 15:28 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Nisam siguran da će zbog njega ljudi početi masovno da odbijaju milione dolara koji im budu ponuđeni :p
Tacno.
Iz starta im nece biti ni nudjeni
Inace za problem ovog kalibra milion je stvarno mala suma na nivou sveta, i to ga nudi neka institucija sa ciljem samo reklame i neke kvazi humanosti.
Mozda je to glavni razlog ne uzimanja para, licemerstvo, sto je osnovna bit funkcionisanja Zapada.
Da se razumemo ja od Zapada ne vidim za mnoge stvari bolja resenja ali za mnoge im daleko lepa kuca.
Elem takvom coveku ni nije neophodan toliki novac, sa njegovim mogucnostima dalo bi mu previse otvorenih pitanja i multi-dilema koje bi mu mozda razorili apsolutnu koncentraciju i inspiraciju za dalje (ako bude bilo daljeg rada).
Cela tema je pokrenuta zbog para a ne nauke, i tako misli takodje ceo (ne strucni-naucni) svet, i tome on tera kontru.
Jel u sustini sem malo odece i hrane ne treba ti nista, pogoto u sistemu gde se i stan dobijao free.
p.s
Inace sam generalnog stava da su svi van seriski ljudi "cudaci" .... jednostavno toliko umno naprezanje mora da uzme danak i u mnogim obicnim privatnim razmisljanjima i stvarima.
Ali dobro,
od svega smo mi podaleko i od tog miliona i od te pameti.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|