[ gkostic @ 16.04.2010. 09:44 ] @
Poštovani, očajan sam i molim Vas za pomoć. Posedujem klima uredjaj Samsung AQ12FEN sa kojim sam nameravao da se grejem u prelaznom perodu. Od ‚‚majstora‚‚ sam dobio odobravanje i tapšanje po ramenu kako sam izabrao savršano rešenje. Uzgred ‚‚majstori‚‚ nisu ovlašćeni serviseri. Prostorija gde je postavljena je veličine od oko 38 kvadrata. U početku je sve funkcionisalo kako treba, bio sam ponosan na moju fenomenalnu investiciju. A onda kreće problem koji se ogleda u tome da ujutru kada se uključi klima radi kaku treba izduvava prijatno topao vazduh i uspeva da zagreje prostoriju, da bi kasnije tokom dana izduvavanje postajalo sve hladnije samim tim i temperatura u stanu bi padala i na kraju dana dešavalo se da uključim i kvarcnu grejalicu. Majstori su zamenili senzore unutrašnje i spoljašnje jedinice ali se ništa bitno nije promenilo. Sobnim termometrom sam merio temperaturu vazduha na samom izlasku iz klime i ujutru iznosi 51 stepen a uveče 38. Molim Vas za savet.
[ Sylvester @ 16.04.2010. 11:42 ] @
Najverovatnije ne radi defrost pa se spoljna jedinica zaledi (pogledaj da li je to slucaj kad osetis da temperatura na izduvu opada)... U svakom slucaju, ako je u garanciji nemas sta da brines ;)
Inace forum je pun losih iskustava sa Samsungom i komentara zasto ga ne treba kupovati... Trebalo je samo malo pretraziti
[ FlashMaster @ 16.04.2010. 11:42 ] @
Koliko je stara klima tj. pre koliko vremena je ugradjena?Moze da bude vise faktora uzrok a jedan je da nema dovoljno freona,da spulna na dvosmernom ventilu ne radi kako treba.Sta se desava kada je pustis da hladi?
[ gkostic @ 16.04.2010. 20:03 ] @
Veliki sam laik za komletnu temu. Verovatno bih sada uradio sve, samim tim drugačije bih izabrao i klimu i majstora koji kao što pomenuh nisu ovlašćeni serviseri pa ni od garancije nema ništa. Uglavnom nisam primetio da bilo šta ledi. Spoljna jedinica se nalazi u podrumu tj. na toplom i pipajući cevi koje izlaze iz jedinice primećujem da su vrele.
[ gkostic @ 16.04.2010. 20:13 ] @
Kima je ugradjena u oktobru prošle godine. Gasa kažu ima dovoljno na šta sam ja prvo posumljao. Najveću zabunu unosi to da ona nekad duva toplo. U toku praćenja rada primetio sam da kada nekako dostigne zadatu temperaturu ona posle pauze duva normalno jedno vreme a onda sve hladnije i hladnie do temperature od gore pomenutih 38 stepeni na samom izlazu vazduha. Nisam je uključivao na hladjenje ali ću i to proveriti.
[ FlashMaster @ 16.04.2010. 22:16 ] @
Obavezno je pusti da hladi pa napisi sta si primetio...Kada dvosmerni ventil ne radi kako treba,onda najcesce pravi probleme sa grejanjem.Moze biti u pitanju i elektronika.
[ Sylvester @ 17.04.2010. 00:13 ] @
Pa da, ali da ventil ne valja ne bi grejala uopste, a ova greje kako treba nekoliko sati po ukljucenju...
[ Pajapatak @ 18.04.2010. 16:05 ] @
Verovatno se zamzne ali opet nije sada ni toliko hladno da bi se zamrzla. Treba videti na licu mesta.
[ gkostic @ 19.04.2010. 12:47 ] @
Hladi normalno.
[ gkostic @ 19.04.2010. 12:52 ] @
Ledi, sad sam primetio u donjem levom ćošku ispod ventilatora zaledjene kapljice. Šta sad?
[ Sylvester @ 19.04.2010. 18:44 ] @
Sad lepo zoves nekog dobrog i proverenog majstora koji lepo barata elektronikom da ti to sredi
[ gkostic @ 19.04.2010. 19:07 ] @
Hvala svima, bili majstori zamenili kompletnu spoljnu jedinicu. Valjda je ovo kraj svim nedaćama sa ovom mojom klimom.