[ s4djan @ 18.04.2010. 09:59 ] @
Evo jednostavnog pitanja na koje ne mogu da nadjem odgovor: Sta je obavezno (zakonski) od opreme za bicikl? Pre izavesnog vremena cuo sam neke price o obaveznoj kacigi, blatobranu ...itd. |
[ s4djan @ 18.04.2010. 09:59 ] @
[ vilil1 @ 18.04.2010. 10:17 ] @
Nista nije obavezno, cak ni kaciga. Naravno, svetla za vecernju voznju se podrazumevaju. Da dodam, nije obavezno da imas svetla, ali obavezna su ako vozis po mraku.
[ Nebojsa Milanovic @ 18.04.2010. 10:20 ] @
Mene su pre neki dan uveče zaustavili i rekli da je obavezna i kaciga i prednje svetlo za večernju vožnju. Jedva su me pustili uz opomenu.
[ vilil1 @ 18.04.2010. 10:37 ] @
Svasta. Nije obavezna kaciga, nisu ni svetla. Ali ukoliko se vozi po mraku, onda su obavezna svetla, i to belo napred, crveno pozadi. He, ja nemam obicaj da vozim po mraku, ali par puta mi se desilo da me mrak zakaci kada se vracam. Sad sam stavio neka svetla, za svaki slucaj.
[ nalickana @ 18.04.2010. 11:15 ] @
naravno da je obavezna kaciga.
http://www.blic.rs/Slobodno-vr...-za-bicikliste-obavezna-kaciga to što nema poentu, je druga priča. vilil1, nemoj da širiš dezinformacije. [ s4djan @ 18.04.2010. 11:22 ] @
Ej hvala ljudi na brzim odgovorima. Izgelda da mi ne gine kupovina kacige ili prodaja bajsa. Mislim da sa kacigom ga nema svrhe voziti po velikim vrucinama.
[ vilil1 @ 18.04.2010. 11:24 ] @
Citat: nalickana: vilil1, nemoj da širiš dezinformacije. Haha, dobro, ako ti tako kazes. Ali za svaki slucaj, pusti Blic, uzmi zakon, procitaj, i navedi clan u kome pise da je kaciga obavezna. [ rsinisa @ 18.04.2010. 11:54 ] @
Ako izuzmemo naslov, ja iz tog teksta ne mogu da zaključim da je kaciga obavezna za bicikliste. E sad, tekst je datiran pre donošenja novog zakona, ali ipak u njemu nema ništa od toga - jedino ako se planiraju neke dopune. A prekjuče sam bio u Somboru i Subotici gde je biciklistički saobraćaj znatno veći nego u našim krajevima i nisam video ni jednog biciklistu da nosi kacigu.
Pozdrav. Sinisha [ nalickana @ 18.04.2010. 12:49 ] @
vilil1, u pravu si ovo je jedino što sam pronašla.
Član 91. Vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla moraju za vreme vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način propisan deklaracijom proizvođača kacige. sećam se da sam čitala u sat-u da mora da se nosi i da je max brzina kretanja 35km/h. :S [ Nebojsa Milanovic @ 18.04.2010. 12:54 ] @
Meni je pandur nekoliko puta ponovio da moram da imam kacigu, čak sam ga i pitao kakvu, a on kaže "Znaš onu što nose biciklisti", a ja mu kažem da to nose samo profesionalci, i to više zbog aerodinamike, a šta će on "Ne, ne, to moraju svi da imaju".
Znači ipak ne, samo prednje svetlo uveče (zadnje se podrazumeva naravno). [ vilil1 @ 18.04.2010. 13:04 ] @
Pa da, nigde u zakomu ne pise. Mada, onako, nelogicno je, ipak se bicikli voze i po ulicama, ne samo po stazama. Ali za nas koji bas ne volimo kacigu, super. ;)
[ nalickana @ 18.04.2010. 13:14 ] @
meni je nelogično da policija može da ti napiše kaznu za to, iako u zakonu piše da nije neophodna.
[ Mister_rap @ 18.04.2010. 13:15 ] @
Kaciga nije obavezna!
Eto ja sam juce vozio od Beograda do Stare Pazove i nazad bez kacige, i bilo je sigurno jos par biciklista bez iste, i naravno panduri nikog nisu dirali a po zakonu ti ako nemas kacigu ne mogu nista zbog te stavke... Svjelta slobodno smatrajte obavezno opremom, bilo da se vozite u mraku ili ne, jer ce vas mrak nekadaa gotovo sigurno zadesiti. Ps. Ako vozite bajs iole ozbiljnije pozeljno je imati kacigu i njena namjena je prvenstveno da stiti glavu a ne zbog aerodinamike, je padovi mogu da budu jako nezgodni. Stoga naravno zbog razlicitih stilova voznje postoje raziliciti tipovi kaciga. Sto se tice tezine, pa ako izdvojis malo vise kesa mozes da dobijes jako laganu kacigu sa sjajnom ventilacijom tako da... [ nalickana @ 18.04.2010. 13:23 ] @
ne znam baš za kacigu. svaki put kad sam pala nastradale su noge, kukovi, ruke... i za glavu ćeš pre da udariš bradom, a ne temenom. kako ti misliš da štiti i šta tačno?
[ Predrag Supurovic @ 18.04.2010. 14:20 ] @
Kaciga po zakonu nije obavezna. Naravno, svako ko iole drzi do sebe ce da je ima.
Svetlo jeste obavezno a mora biti ukljuceno noci u u uslovima slabe vidljivosti i to jedno belo napred i jedno crveno nazad. Pored svetla obavezno je imati i jedan beli katadiopter napred i jedan crveni nazad. Obavezni su i zuti katadiopteri na pedalama. Sve sto se u zakonu odnosi na bicikliste imate na Zakon o bezbednosti saobraćaja i biciklisti [ Mister_rap @ 18.04.2010. 14:40 ] @
Citat: ne znam baš za kacigu. svaki put kad sam pala nastradale su noge, kukovi, ruke... i za glavu ćeš pre da udariš bradom, a ne temenom. kako ti misliš da štiti i šta tačno? Kada vozis bajs i udaris u nesto - "preletis" preko nekog fakticki je nemoguce da ne udaris glavom ! Za DH vozace recimo padovi kakve si ti navela su cesci i oni nose full face kacigu. Evo slikovitog objasnjenja kako te kaciga zapravo stiti: [ vilil1 @ 18.04.2010. 14:47 ] @
Citat: Predrag Supurovic:Svetlo jeste obavezno a mora biti ukljuceno noci u u uslovima slabe vidljivosti i to jedno belo napred i jedno crveno nazad. Pored svetla obavezno je imati i jedan beli katadiopter napred i jedan crveni nazad. Obavezni su i zuti katadiopteri na pedalama. Hajde molim te napisi u kom clanu pise ovo? Ne mogu da nadjem. Ili je to neka uredba? [ Mister_rap @ 18.04.2010. 15:33 ] @
Ili je Pedja editovao svoju poruku naknadno ili ja nisam obratio paznju na kompletan tekst iste.
Uglavnom ovo je bas poseban biser! Citat: Obavezni su i zuti katadiopteri na pedalama. Haha. [ veljkoE @ 18.04.2010. 17:28 ] @
Citat: Mister_rap: Ili je Pedja editovao svoju poruku naknadno ili ja nisam obratio paznju na kompletan tekst iste. Uglavnom ovo je bas poseban biser! Haha. oupste nije smesno ti zuti katadiopteri su jedan vitalni deo pored onih zutih izmedju zica na tockovima sve sto se krece je vidljivije napred je najbolje kupiti neko belo trepcuce svetlo sa diodama , a nazad isto takvo crveno bar toga ima kod kineza sto se tice kacige, nisam siguran, ali mislim da je van naseljenog mesta obavezan, ili bolje receno pozeljan, reflektujuci prsluk [ vilil1 @ 18.04.2010. 17:37 ] @
Veljko, pitanje je bilo sta je po zakonu. Nebitno sta je uocljivije, korisnije...Eto vidis, ti si prvo napisao za prsluk da je obavezan, a posle da je pozeljan. Sta to znaci? Ili je obavezan ili nije. I u zakonu ne pise "mislim". Tako moze neko da napise kako misli i da je trokut obavezan, ili prva pomoc...Jednostavno, ako ZNAS da to pise u zakonu, molim i tebe da navedes u kom clanu.
[ Mister_rap @ 18.04.2010. 17:39 ] @
Druze meni je jako smijesno :)
To kao prvo nije obavezna oprema! Kao drugo: pedale tog tipa su uglavnom za slabije rekreativce! Kao trece: nikad nisam vidio spd pedale sa tim. Kao cetvrto: o vidljivostvi ja a mislim ni niko drugi nije ni pricao (govorili smo o zakonu). Kao peto: bijelo treptuce svetlo napred je totalno zlo, zato sto moras voditi racuna o ljudima koji idu u susret tebi = jako nepirjatno. Kao sesto: bijela bljeckalica nema nikakvu svrhu ako vozis po mraku. Kao sedmo: ako ti svjetla trebaju eto cisto da ih imas da uzmi nekog kineza sa buvljaka, ako ti trebaju, da budes vidljiv, i da vidis sta se desava ispred tebe u mrklom mraku, moraces da se "pruzis" malo vise. Citat: nisam siguran, ali mislim da je van naseljenog mesta obavezan, ili bolje receno pozeljan, reflektujuci prsluk Pozeljan jeste... Ps. Zamolio bih te samo prije nego das tako konkretne savjete da uzmes u obzir ono sto je vec napisano, a i odgovorno tvrdim da dio koji si napisao u vezi svjetala je cista glupost pa preporuke te vrste po mom misljenju nisu na mjestu jer mnogo ljudi ovo cita. [ veljkoE @ 18.04.2010. 19:50 ] @
Citat: vilil1: Veljko, pitanje je bilo sta je po zakonu. Nebitno sta je uocljivije, korisnije...Eto vidis, ti si prvo napisao za prsluk da je obavezan, a posle da je pozeljan. Sta to znaci? Ili je obavezan ili nije. I u zakonu ne pise "mislim". Tako moze neko da napise kako misli i da je trokut obavezan, ili prva pomoc...Jednostavno, ako ZNAS da to pise u zakonu, molim i tebe da navedes u kom clanu. prsluk je obavezan samo za pesake van naseljenog mesta novi zobs članovi: 88, 89,,90, 91, 92 rasveta član: 81 iz visegodisnjeg vozackog iskustva ( iako je nebitno) savetujem svetlo koje je bolje , ne da bi nesto video pri voznji bicikom, nego da bi bio vidjen od strane vozaca motornih vozila jos jednom ako je tebi biti vidjen nocu, mislim na katadioptere na pedalama - smesno, onda izvini ili ne vozis cesto nocu, ili ne sreces bicikliste na otvorenom putu nisam ni ocekivao da je pitanje o profesionalnoj voznji bicikla, vec u svakodnevnoj voznji tzv. rekreativci [ Predrag Supurovic @ 18.04.2010. 20:38 ] @
Nije pitanje sta valja imati, a sta nema nekog smisla, covek je pitao sta je obavezno po zakonu.
[ Mister_rap @ 18.04.2010. 20:46 ] @
Pozdrav,
Kao sto je vec receno pricalo se o zakonu a ne o tome kako biti vidjen ili ne... Dakle kad sam vec poceo da odgovaram, a posto ocito nisam dovoljno jasan evo da se plasticno obrazlozim. Pedja je rekao: Citat: Svetlo jeste obavezno... Pored svetla obavezno je imati i jedan beli katadiopter napred i jedan crveni nazad. Obavezni su i zuti katadiopteri na pedalama. Dakle netacno (za svetla smo vec obrazlozili i to je ok, ali ostalo je apsolutno netacno). To bi bilo kao da kazem 2+3 = 17 lupam. Mene je najvise nasmijao dio za pedale jer mi nije jasno kako je to nekom palo na pamet da svrsta u potencijalno obaveznu opremu! Ti si se nadovezujes sa porukom u kojoj mi govoris da to uopste nije smijesno i saltas se na vidljivost pri cemu iznosis sledece: Citat: napred je najbolje kupiti neko belo trepcuce svetlo sa diodama , a nazad isto takvo crveno bar toga ima kod kineza Kod kineza znaci u principu jeftino i ne kvaliteno, a kao drugo NIKAKO nije najbolje staviti treptuce svijetlo naprijed. Jer ako hoces da budes primjecen stavi recimo po x2 cateye bljeckalice naprijed i nazad i nema ko nece da te vidi garantujem, al ce vozaci malo da se istripuju, kako to da im neko u rikverc dolazi u susret :P Citat: iz visegodisnjeg vozackog iskustva ( iako je nebitno) savetujem svetlo koje je bolje Po mom misljenju ovo je kontradiktorno sa tvojom prethodnom porukom jer "kod kineza" se tesko dobija kvaliteno svijetlo. Citat: ako je tebi biti vidjen nocu, mislim na katadioptere na pedalama - smesno, onda izvini Ovo je po meni losa interpretacija, vec sam to obrazlozio... Ja jako cesto vozim nocu, prelazim ozbiljne kilometraze, a pored bajsa vozim i motor tako da ponesto znam o osvjetljenju. Sto se tice osvjetljenja za bajs, savjet je kupovina kvalitetne opreme (recimo kod nas mogu da se uzmu cateye modeli). Kvalitetna bljeckalica pozadi, pristojno osvetljenje naprijed (ako vozite offroad, onda je prilicno komplikovano doci do ok rasvjete, moj set-up je blackburn x2 (i o5 nisam zadovoljan)) i to je to. [ Mister_rap @ 18.04.2010. 20:47 ] @
Citat: Nije pitanje sta valja imati, a sta nema nekog smisla, covek je pitao sta je obavezno po zakonu. Tacno tako, samo sto si mu ti dao dezinformaciju, evo pomozi nama, ja rado priznajem greske i reci nam dje pise ono sto si prethodno napisao, moze ? [ vilil1 @ 18.04.2010. 21:08 ] @
Citat: veljkoE: prsluk je obavezan samo za pesake van naseljenog mesta novi zobs članovi: 88, 89,,90, 91, 92 rasveta član: 81 Eto, po tim clanovima zakona, nista od onoga sto je napisano nije obavezna oprema. Svetlo jeste obavezno, ali samo ako se vozu po mraku, kao sto pise u clanu 81. Inace ako se vozi po danu, nigde ne pise da je deo obavezne opreme. [ Nemanja Jakovljevic @ 19.04.2010. 06:21 ] @
Koliko je kaciga korisna stvar pokazuje sledeci link:
http://www.bicycle.net/2007/gi...when-he-gets-run-over-by-truck [ biber021 @ 19.04.2010. 13:26 ] @
Ne mogu da verujem da ste toliko lenji da pročitate nego se prepucavate ko na forumu. Hmmm, da, na forumu smo...
13) biciklistička traka je saobraćajna traka namenjena isključivo za saobraćaj bicikala, mopeda i lakih tricikala, 26) biciklistička staza je put namenjen isključivo za kretanje bicikala, 32) bicikl je vozilo sa najmanje dva točka koje se pokreće snagom vozača, odnosno putnika, koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, odnosno točkove, Član 40. Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza. Član 81. Prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti: bicikl mora da ima upaljeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani, Član 88. Dete mlađe od 12 godina ne sme da upravlja biciklom na javnim putevima. Izuzetno u pešačkoj zoni, zoni usporenog saobraćaja, zoni "30“, zoni škole i nekategorisanom putu, biciklom može upravljati i dete sa navršenih devet godina. Izuzetno u pešačkoj zoni i zoni usporenog saobraćaja, biciklom može da upravlja i dete mlađe od devet godina ako je pod nadzorom lica starijeg od 16 godina. Član 89. Vozač bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h. Ukoliko na putu postoji biciklistička traka, vozač bicikla, mopeda i lakog tricikla mora da se kreće desnom biciklističkom trakom u odnosu na smer kretanja saobraćaja. Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila, vozač bicikla mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila. Ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda, tricikala i motocikala kreću u grupi, dužni su da se kreću jedan za drugim. Član 90. Vozač bicikla, mopeda, tricikla i motocikla mora da upravlja vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometa druge učesnike u saobraćaju, a naročito ne sme da: 1) ispušta upravljač iz ruku, 2) sklanja noge sa pedala, 3) se pridržava za drugo vozilo, 4) vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo za bicikl, 5) dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano, 6) prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja, 7) upotrebljava na oba uva slušalice za audio uređaje. Član 91. Vozač bicikla, mopeda, tricikla, odnosno motocikla, ne sme da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima. Član 92. Bicikl, moped i motocikl u saobraćaju na putu mogu da imaju priključno vozilo sa dva točka namenjeno za prevoz tereta, priključeno tako da je obezbeđena stabilnost vozila u kom ne smeju da se prevoze putnici. Priključno vozilo ne sme biti šire od jednog metra, a na zadnjoj levoj strani mora imati poziciono svetlo crvene boje ili trouglasti katadiopter ako je vuče bicikl. Član 118. Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sedište, prilagođeno veličini deteta i čvrsto spojeno sa biciklom. Član 140. Za regulisanje kretanja bicikala i mopeda na biciklističkim trakama ili stazama, mogu se upotrebljavati semafori sa trobojnim svetlima. Svetla na semaforu iz stava 1. ovog člana su crvene, žute i zelene boje, na kojima se svetla postavljaju po vertikalnoj osi, jedno ispod drugog, i to: crveno gore, žuto u sredini, a zeleno dole. Crveno i žuto svetlo su u obliku kruga sa simbolom bicikla crne boje dok je zeleno svetlo sa simbolom bicikla smešteno u krugu crne boje. Na prelasku biciklističke staze za kretanje vozila iz stava 1. ovog člana preko kolovoza, mogu se koristiti uređaji za regulisanje kretanja pešaka, ako se staza nalazi uz obeleženi pešački prelaz. Izvor: http://doku.mi.gov.rs/dokument...20bezbednosti%20saobracaja.pdf [ Predrag Supurovic @ 19.04.2010. 14:35 ] @
Citat: Mister_rap: Tacno tako, samo sto si mu ti dao dezinformaciju, evo pomozi nama, ja rado priznajem greske i reci nam dje pise ono sto si prethodno napisao, moze ? Ne mogu da nađem. Sad sam zbunjen, zato što sam siguran da sam to pročitao u tekstu zakona i sam biop iznenađen zašto jepotrebn imati katadioptere pored obaveznih svetala, kao i uslovom da pedale morajuimatikatadioptere kad u najvećem pedale uopšte konstrukcijski ne mogu da imaju katadioptere. Međutim, sada sam skinuo tekst Zakona i ne mogu da našem da u tekstu uopšte psotoji takva odredba. Mora da sam ranije čitao neku radnu verziju (mada sam, koliko se sećam, skinuo tekst sa sajta Ministarstva). Dakle, ispravljam se: katadiopteri nisu obavezni. [ Zarko Silic @ 19.04.2010. 19:15 ] @
Citao si u novinam u kojima se mogu pronaci clanci slicni ovom u "Blicu" gde novinari nestrucno i proizvoljno tumace zakon pa o tome senzacionalisticki pisu.
Nije problem sto to rade novinari, problem je sto to ne znaju ni oni koji bi trebali da znaju. Inace se ne bi desilo da policajci nekog maltretiraju zbog toga sto, vozeci se rekreativno biciklom, nije stavio kacigu. Ako kaciga za bicikliste nije obavezna ni u saobracajno uredjenijim drzavama ne vidim razlog zasto bi se takvo pravilo uvodilo kod nas. [ veljkoE @ 20.04.2010. 14:09 ] @
Član 91.
Vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla moraju za vreme vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način propisan deklaracijom proizvođača kacige. Vozač bicikla, mopeda, tricikla, odnosno motocikla, ne sme da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima. Bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju zaštitne kacige koje koriste vozači, odnosno lica koja se prevoze na motociklu, mopedu, triciklu i četvorociklu, donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja. izgleda da biber021 nije citirao kompletan clan 91 [ biber021 @ 20.04.2010. 14:36 ] @
Citat: izgleda da biber021 nije citirao kompletan clan 91 Naravno da nisam jer je ovo tema o biciklu, što motocikl, moped, tricikl i četvorocikl nisu... [ vilil1 @ 20.04.2010. 18:31 ] @
Citat: biber021: 13) biciklistička traka je saobraćajna traka namenjena isključivo za saobraćaj bicikala, mopeda i lakih tricikala, Biciklisticka traka je znaci deo kolovoza. Pitanje za one koji voze i van staza...Postoji li biciklisticka traka kod nas? Da li ste negde naisli na tako nesto? [ veljkoE @ 20.04.2010. 19:26 ] @
Citat: biber021: Naravno da nisam jer je ovo tema o biciklu, što motocikl, moped, tricikl i četvorocikl nisu... izvini pazi, jbt. pa ladno nisam skontao da ne pise : bicikl letis preko slova i citas ono sto mislis da pise jbg [ biber021 @ 20.04.2010. 23:53 ] @
;) ne sekiraj. Drago mi je da nisu napravili glupost i uveli obaveznu kacigu, ionako smo ugrožena vrsta...
[ cilibili @ 18.12.2010. 18:15 ] @
Kaciga nije obavezna u Srbiji! To je tacno! Medjutim, dobro je da se zna gde je obavezna i zasto je obavezna.
http://bicikliprodaja.blogspot...0/12/kacige-za-bicikliste.html Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|