[ lady ds @ 23.05.2010. 23:42 ] @
Imam veliki problem pa molim nekog ako zna da mi pomogne.
Problem je vezan za bojler i kupatilo.
Problem nastaje kada se odvrne slavina za hladnu vodu u kupatilu tada nastaje nenormalna buka koja se cuje u bojleru.
Ja zivim na donjem spratu a moji roditelji na gornjem spratu.
Problem je i kada oni puste vodu u kupatilu ja tu buku cujem dole kod mene u kupatilu. Dakle ponovo zvuk dolazi iz bojlera.
Kada se odvrne i cesma u dvoristu ponovo se stvara buka u mom kupatilu i bojleru.

Ovo je strasno pa molim nekog ako je imao slican problem da mi pomogne da ga resim.

Problem je nastao kada je iscureo bojler pa smo ga popravili od tada kada je namontiran od tog trenutka nastaje problem koji ranije niji postojao.
[ lady ds @ 24.05.2010. 00:18 ] @
Imam veliki problem pa molim nekog ako zna da mi pomogne.
Problem je vezan za bojler i kupatilo.
Problem nastaje kada se odvrne slavina za hladnu vodu u kupatilu tada nastaje nenormalna buka koja se cuje u bojleru.
Ja zivim na donjem spratu a moji roditelji na gornjem spratu.
Problem je i kada oni puste vodu u kupatilu ja tu buku cujem dole kod mene u kupatilu. Dakle ponovo zvuk dolazi iz bojlera.
Kada se odvrne i cesma u dvoristu ponovo se stvara buka u mom kupatilu i bojleru.

Ovo je strasno pa molim nekog ako je imao slican problem da mi pomogne da ga resim.

Problem je nastao kada je iscureo bojler pa smo ga popravili od tada kada je namontiran od tog trenutka nastaje problem koji ranije niji postojao.
[ ac1bd4 @ 24.05.2010. 01:46 ] @
Meni se čini da iz tog bojlera nije izašao vazduh ili su možda zamenjena creva za ulaz hladne i izlaz tople vode.
[ Black_eyed @ 24.05.2010. 06:17 ] @
Treba biti prilicno talentovan pa da zamenis ulaze za toplu i hladnu vodu kod bojlera, ne znam sta drugo je moglo da se pokarabasi, jedino mi pada na pamet mozda da povratni sigurnosni ventil nije ispravan (ili nije stavljen uopste) ali ne mogu da spojim njega i ovu buku. Otprilike to je sve sto se tice vode i bojlera sto dolazi spolja...nema tu bas puno pameti. Inace, od cega je bojler bio neispravan? Procureo kazan ?

[ Hadžihalef @ 24.05.2010. 06:55 ] @
Citat:

Daj malo više informacija, kakvim cevima je spojen bojler na instalaciju, ima li ispravan nepovratni ventil, šta je popravljano na bojleru, dakle svaku sitnicu i izvan ovoga što sam naveo.
[ alexa_pg @ 24.05.2010. 08:05 ] @
Greska je u nekom od ventila koji zbog neke neispravnosti pocne da vibrira i to prenosi po citavoj kuci - zgradi. Imao sam isti kvar kod mene u stanu. Sve se trese. Izgledalo je kao da se nesto rusi.
Pozovi vodoinstalatera koji ce zamijeniti neispravni ventil i rijesiti problem.
[ Hadžihalef @ 24.05.2010. 09:43 ] @
Pa, sad na kojoj temi hoćeš da ti odgovaramo???

Ovde ili :http://www.elitemadzone.org/t400794-0#2608001

Moderatori, ajde buđenjeeee !!!!
[ lady ds @ 24.05.2010. 11:19 ] @
Hvala puno na odgovorima.
Ovo sam pitanje postavila cisto da saznam da li je u pitanju banalna stvar ili posao za vodoinstalatera posto se kao zena mnogo manje razumem u ovakve stvari, ali se zahvaljujem na svim odgovorima.
[ lady ds @ 25.05.2010. 13:45 ] @
Samo da javim da sam resila problem, pozvala sam vodoinstalatera i u ovom slucaju problem je bio sigurnosni ventil koji je bio loseg kvaliteta.
Prosto neverovatno da jedan ventilo moze da napravi toliku buku u celoj kuci...
Nadam se da ce nekom ova informacija nesto znaciti.

Hvala svima koji su pokusali da pomognu.
[ lady ds @ 25.05.2010. 13:47 ] @
Samo da javim da sam resila problem, pozvala sam vodoinstalatera i u ovom slucaju problem je bio sigurnosni ventil koji je bio loseg kvaliteta.
Prosto neverovatno da jedan ventil moze da napravi toliku buku u celoj kuci...
Nadam se da ce nekom ova informacija nesto znaciti.

Hvala svima koji su pokusali da pomognu.
[ serbmilan @ 10.03.2011. 19:13 ] @

Isti problem, uspesno otklonjen zahvaljujuci ovom forumu :)

Hvala velika.
[ lady ds @ 11.09.2012. 19:30 ] @
Ljudi pomagajte ponovo isti problem. Ne moram sve ponovo da opisujem jer je problem isti. Ne mogu da verujem i stvarno cu da izludim od ovoga vise. Da li je moguce da cu morati da menjam sigurnosni ventil na svaka 2 meseca. Zbog ovog problema smo promenili kompletne cevi i umesto metalnih stavili plasticne, kupili smo i nov bojler, nove slavine ....sve je novo i ponovo se pojavio isti problem. Ni sam majstor ne moze da veruje da se ovo desava. Pomagajte sta da radim!!!

Koja god slavina se odvrne ponovo buka u bojleru. Kupljen je nov bojler i postavljen pre 20 dana. Jel moguce da ovi ventili traju 2 meseca. Kako se to nigde ne desava nego samo kod mene u kuci. Dakle koja god slavina da se odvrne cuje se samo kod mene na mom spratu. Da vas podsetim u dvoristu imamo 2 kuce -jedna je moja druga sestrina. Na spratu kod sestre u kuci zive moji roditelji. KOja god cesma se odvrne cuje se velika buka u bojleru i to samo kod mene! Vise ne znam sta da radim da mogu da zivim normalno. Pocela sam da imam fobiju od kupatila i bojlera :(
[ Vasastajić @ 11.09.2012. 21:36 ] @
Moguće je da postoji nekakva anomalija negde u kućnoj instalaciji, ali sad ovako tačno reći o čemu se radi, a bez kristalne kugle...
Dakle, pročitao sam gore šta se ranije dešavalo i šta da kažem drugo nego opet promeniti taj sigurnosni ventil, pa tako redom dok neki ne legne malo duže od 2,5 godine.
Rekao bih da je podosta i trajao...s aspekta kvaliteta današnjih materijala.

A što se fobije tiče, rekao bih opet sa popriličnom sigurnošću da ona ne rešava ni jedan problem, pa tako ni ovaj.
Dobro došli u vrli novi svet.
[ lady ds @ 11.09.2012. 22:18 ] @
Ja stvarno ne mogu da verujem. Pa kakva anomalija u kucnoj instalaciji? Majstor je pominjao neki regulator pritiska u sahti. Cemu to sluzi i da li bi ugradnja toga resila mozda problem? Mora da postoji neko resenje.
[ Vasastajić @ 12.09.2012. 08:03 ] @
Verovatno da majstor sa idejom regulatora pritiska u šahti nije daleko od mogućeg uzroka problema, pa bi tu opciju svakako trebalo razmotriti.
Uloga tog regulatora ogleda se u tome što amortizuje skokove pritiska koji dolaze sa gradske u kućnu instalaciju i na taj način omogućuje stabilan pritisak, bez značajnijih skokova.
Rešenje SIGURNO postoji, samo je malo teško naći ga ovako na forumu, jer svako ZAŠTO ima svoje ZATO.
Bez detaljnog plana vodo instalacije, pa do 24-časovnog praćenja promene pritiska u instalaciji i još po nekih skrivenih detalja, jako je teško postaviti pravu dijagnozu.
Jedino se pitam da li IGDE ovde kod nas postoji detaljan plan kućne vodoinstalacije...
[ mugi junuzovic @ 12.09.2012. 20:38 ] @
Onda ugradite još i taj regulator protiska pa da vidimo. Javite nam rezultat....
[ lady ds @ 14.09.2012. 11:59 ] @
Zvala starog vodoinstalatera i stalno odlaze dolazak ...verovatno ne zna da resi problem. Zvala drugog vodoinstalatera i on ne moze da se nacudi. Ja tek ne mogu da se nacudim pa da li je moguce da su ovi vodoinstalateri toliko nesposobni.

Ovaj vodoinstalater koji je bio juce imao kod sebe neki ventil i kad je taj ventil postavio jos vise je pistalo pa je vratio ovaj nas. On kaze da nije do ventila a ja sam sigurna 100% da jeste jer ako je prosli put zamenjen ventil i sve je prestalo znaci da i sada samo treba naci dobar ventil.Ovi vodoinstalateri sve lopovi kao nije ventil nego nesto drugo pa hoce da uzmu pare i za ono sto treba i za ono sto ne treba. Jedino mi nije jasno kako im je rok trajanja 3 meseca.

Da li neko zna koji je to ventil najkvalitetniji? Vidim da imaju dve vrste u prodaji, neki od 500 i neki od 1500 dinara. Sta predlazete?
[ lady ds @ 18.09.2012. 11:32 ] @
Kupili smo ventil neki skuplji Rankomil i moj tata ga je postavio. Problem koji smo imali je nestao ali se javio drugi problem. Sada kada se pusta topla voda i zatvori slavina cuje se neko skripanje par sekundi. Da li to on nije dobro postavio ventil ili je nesto drugo u pitanju. Ovi majstori za vodu nemaju pojma. Zvala sam dvojicu i ko da su s marsa pali a ovaj dobar vodoinstalater je mnogo u poslu i ne moze neko duze vreme da dodje i da resi problem.
[ Vasastajić @ 18.09.2012. 12:20 ] @
Na Vašem mestu bih pre svega proverio pritisak u instalaciji koji vam dolazi iz gradske mreže.
[ lady ds @ 18.09.2012. 12:33 ] @
Kako se proverava pritisak u instalaciji?
[ Vasastajić @ 18.09.2012. 13:59 ] @
Mora neki majstor da vam montira manometar, pa se putem njega onda prate gornji i donji ekstremi pritiska u instalaciji.
Može i onaj od hidrofora.
[ lady ds @ 18.09.2012. 19:05 ] @
Samo da odgovorim Vasi Stajicu. Kupili smo ventil Rankomil. On kosta 1500 dinara. Garancija mu je 5 godina. Posto smo postavili ventil i opet imali problem resila sam da pozovem coveka koji daje garanciju na ovaj proizvod. Covek je za 15-20 minuta dosao da vidi o cemu se radi. Ispostavilo se da mu je nesto falilo i ubacio je taj deo i rekao da ako se javi problem uvek mozemo da ga pozovemo. Za sada je problem resen.Ja sam odusevljena covekom. Pravi je profesionalac. Rekao je da uvek mozemo da ga pozovemo ako se javi problem ili ako nam treba neki savet. Takodje je proverio pritisak i izmerio da je 3.5 bara (Izvinjavam se ako nesto nisam dobro napisala - ne razumem se u te stvari). Takodje je rekao da ne treba da se ugradi regulator pritiska. Kada je pogledao sva 3 bojlera rekao je da su i ova 2 neispravna bez obzira sto ne cure ili ne proizvode zvuk. Bojler je potencijalna bomba u kuci i ispravnost sigurnosnog ventila je bitna mada mi se cini da 99 % ljudi to ne zna. Kada se dodirne ono crevo gde je hladna voda nikako ne sme da bude toplo jer to znaci da je ventil neispravan. Savetujem svima da to provere ako ne znaju a izvinjavam se onima koji znaju. Nije mi cilj da se pravim pametna nego samo zelim iskreno od srca da sve ljude posavetujem. Jos jednom se svima zahvaljujem na odgovorima. ;)

Nadam se samo da se nece valjda ovaj zvuk pojaviti ponovo jer sam nekako navikla da na svaka 3 meseca prosvira ventil.
[ Vasastajić @ 18.09.2012. 19:45 ] @
Citat:
Ispostavilo se da mu je nesto falilo i ubacio je taj deo

?!?!?!?!

VEOMA bitnom elementu u instalaciji bojlera, pritom je taj deo na sebi ili u pratećoj "dokumentaciji" imao i overen atest!?!
Sve "biser do bisera".
Što će reći da kod nas još uvek funkcioniše pravilo da cena ne garantuje kvalitet, pa čak ni primarnu ispravnost robe, što je ovde upravo slučaj.

Sad u ovakvoj situaciji pod sumnjom je i ovakvo ažurno i revnosno postupanje tog čoveka/majstora, šta li, jer se postavlja pitanje da li je to prvi slučaj sa njegovim ventilima i ako nije u kakvom stanju su mu oni ostali na lageru.

U ozbiljnoj državi u ovakvom slučaju bi itekako bilo mesta za reagovanje nadležnih službi, koliko god da Vas je oduševio svojom ažurnošću, jer se postavlja logično pitanje da li su cena i rok garancije samo u službi marketinga, a ne kvaliteta.

Malko sam googl'o, paaa:

Pretraga privrednih društava

Naziv: RANKOMIL-ARMATURE
Poslovno Ime: RANKOMIL-ARMATURE PRIVREDNO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU TRGOVINU I USLUGE DOO BEOGRAD, BOLEČ, VELJKA VLAHOVIĆA 1
Status: Privredno društvo obrisano iz registra
Matični broj: 07453795
Pravna forma: Društvo sa ograničenom odgovornošću
Sedište: Opština: Beograd-Grocka | Mesto: Boleč | Ulica i broj: Veljka Vlahovića 1
Datum osnivanja:01.07.1988
Datum brisanja: 13.07.2011
PIB: 101512399

To dakako da objašnjava njegovu ažurnost, samo mi "nije" jasno kako valja svoju robu....

[Ovu poruku je menjao Vasastajić dana 18.09.2012. u 21:02 GMT+1]
[ lady ds @ 18.09.2012. 20:03 ] @
Mozda si u pravu ali sam ipak zadovoljna jer je covek odmah reagovao istog trenutka. Ono sto je bitno ipak postoji garancija 5 godina. Kad sam ranije kupovala komakove ventile, prodavac ne daje garanciju na njih. Ovo je ipak bolja varijanta od 2 lose varijante. CIni mi se da je svaki treci komakov ventil neispravan. Majstori nemaju pojma. Cini mi se da je ovaj covek i proizvodjac ovog ventila. Da si samo video kako majstori nemaju pojama, rekla bih da je covek veliki strucnjak za ovakve stvari.

Vise mi se isplati da platim 1500 din. nego da na svaka 2 meseca kupujem ventile i placam majstore a pri tom nemam nikakvu garanciju.
[ anon70939 @ 08.12.2012. 15:59 ] @
heh... krenuh da postavim sličnu temu, pa videh da već postoji.

Kod mene su malo drugačiji simptomi.
Kad u kupatilu nad lavaboom pustim toplu vodu, javlja se nenormalna buka. Trese se sve živo. Tek kad odvrnem slavinu do kraja, ta buka se smiri.

Ukoliko pustim u kadi toplu vodu, buke nema uopšte.

A ukoliko pustim u kadi prvo, pa tek onda nad lavaboom, tad nema buke ni nad lavabook.

Prvo sam mislio da se buka javlja u cevima u zidovima, jer se slavina nad lavaboom nenormalno tresla.
Ali danas sam zaključio da se ipak trese nešto u bojleru.

Dok se tako trese, iz slavine izlazi žućkasta voda.

[ Vasastajić @ 08.12.2012. 16:39 ] @
Promeni sigurnosni ventil bojlera i virblu za toplu vodu na slavini lavaboa, ali prvo ventil, pa virblu baš ako mora.
[ anon70939 @ 08.12.2012. 17:15 ] @
Jel to ovo?
Na "hladnoj" cevki je.

Kako mogu to sam da zamenim?

ima neki ventil 1m ispod bojlera. Njega zavrnem?
Kako se ispusta voda iz bojlera?

Ovaj ventil na cevki, odvrnem pretpostavljam prvo donji kraj, pa sam ventil?
Umesto kučine imam neku belu traku za zaptivanje....
[ Vasastajić @ 08.12.2012. 20:04 ] @
Da to je taj ventil, s tim što će novi verovatno na sebi u donjem delu već imati nipl navoj integrisan, ovaj tvoj stari ima muf navoj, pa mu zato treba poseban nipl.
Zavrneš na tom donjem ventilu vodu, otvori neku slavinu od tople vode, da se instalacija oslobodi pritiska,pa je ponovo zatvori, pripremi jedan plutani pampur, kojim ćeš začepiti cev od bojlera kad skineš taj sigurnosni ventil.
Voda iz bojlera ne mora da se ispušta, niti će ona jurnuti iz bojlera kada skineš ventil, i za tu svrhu ti služi pampur, koji ćeš nožem malo konusno da obradiš da lako špicem uđe u cev i tu da stoji dok očistiš staru kučinu i namotaš novu.
Nemam nikakva pozitivna iskustva sa tom teflon trakom, pa ti zato preporučujem ipak sitno vlačenu kučinu.
Kad si kučinu namotao, na zez izvučeš pampur i natakneš ventil, malo vode će curnuti, ali čim uhvatiš lozu navoja prestaće.
Nemoj da preteraš sa kučinom da ti ne bi pukao muf od ventila prilikom zatezanja.
Ako ti sada ta cev za dovod vode bude kratka, a po prilici da hoće, zameni je kvalitetnim pancir crevom za tu namenu, jer je jednostavnije i jeftinije nego da se zahebavaš kombinujući niplove i mufove, pa onda skraćivao tu cev i td.

To je to, navali!
[ anon70939 @ 08.12.2012. 20:47 ] @
Hvala hvala, na detaljnom uputstvu :)

na zalost tek u ponedeljak cu moci. sutra ne radi verovatno ni jedna radnja...

Nego mi i dalje nije jasno, kako se kad odvrnem cesmu iznad kade, nista ne cuje. Nego sasvim normalno curi topla voda...
[ Vasastajić @ 08.12.2012. 21:01 ] @
Na toj česmi je najverovatnije veći protok,virbla sa većim propusnim prečnikom, pa se brže uspostavi ravnoteža dejstva opruge u ventilu i pritiska u instalaciji.
A to isto postižeš i kada do kraja otvoriš slavinu na lavabou, pa time takođe pospešiš protok vode i izjednačavanje dejstava opruge i pritiska.
Kod takvog brujanja odnosno oscilovanja dihtunga sigurnosnog ventila, ustvari se manifestuje efekat Bernulijevog principa kod protoka fluida.
[ anon70939 @ 08.12.2012. 21:14 ] @
bernulijev princip! što ne reče odmah hehhe.
hvala hvala