[ Isak666 @ 31.05.2010. 14:25 ] @
Citat: U intervjuu za Dojčlandradio, nemački predsednik Horst Keler je, upitan za mišljenje o vojnoj misiji u Avganistanu, dao odgovor koji je odmah izazvao mnoštvo reakcija i diskusija. Nakon što je zatražio „više poštovanja i priznanja“ za rad nemačkih vojnika u Avganistanu i istakao kako se oni bore za „našu bezbednost u Nemačkoj“ na bazi mandata Ujedinjenih nacija, on je dodao: „Moja procena je, međutim, da smo generalno na putu da i u širokim slojevima društva shvatimo da jedna država naše veličine sa ovom spoljnotrgovinskom orijentacijom, pa tako i spoljnotrgovinskom zavisnošću, mora znati da je, u slučaju kada je to neophodno, potrebna i vojna akcija radi očuvanja naših interesa, na primer, slobodnih trgovinskih puteva, da bi, na primer, bila sprečena nestabilnost regiona koja bi se negativno odrazila na naše šanse kada je reč o trgovini, radnim mestima i prihodu. O svemu tome treba diskutovati i ja mislim da mi nismo na tako lošem putu.“ Iz redova opozicije, ali i samih Kelerovih demohrišćana, odmah su stigle kritike na račun ove izjave. Tipična je reakcija Tomasa Opermana iz poslaničkog kluba Socijeldemokrata: „Mi ne želimo ratove zbog privrede“. Citat: Noje osnabriker cajtung (Osnabrik): „Ogorčenje zbog Horsta Kelera deluje izveštačeno. Pre svega se SPD, uprkos boljem znanju, uzbuđuje zbog predsednika koji je privredne interese doveo u vezu sa vojnim intervencijama u inostranstvu. Je li ta stranka – koja je sada u opoziciji – zaboravila da je 2006. bila jedan od autora „Bele knjige o nemačkoj bezbednosnoj politici“, u kojoj je slobodna trgovina u svetu definisana kao nacionalni interes? http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5624384,00.html I onda, tri dana posle - Citat: Nemački predsednik Horst Keler danas je saopštio da je podneo ostavku. Šef države je odlučio da ode sa funkcije zbog kritike povodom njegovog komentara o raspoređivanju nemačkih snaga u Avganistanu. Horst Keler je na konferenciji za novinare u Berlinu izjavio da se povlači iz „poštovanja prema dužnosti saveznog predsednika“. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5634759,00.html Da je u pitanju rat protiv terora, vec bi dobio cestitke zbog ocuvanja medjunarodnog mira ;) |