Poljska: Če zločinac kao Hitler
8. jun 2010. | 11:38 | Izvor: Beta Varšava -- U Poljskoj je promenjen krivični zakon, po kojem je isticanje simbola levičarskog revolucionara Če Gevare kažnjivo poput lika nacističkog lidera Adolfa Hitlera.
U ovim velikim izmenama krivičnog zakona kažnjivo je postalo i nositi majice sa nacističkim simbolima, likom Hitlera, ali i latino-američkog revolucionara, već decenijama idola mladih buntovnih generacija na Zapadu - Če Gevare.
Izrada, prodaja ili posedovanje predmeta sa simbolima totalitarnih ideologija u koje su po izmenama poljskog krivičnog zakonika svrstani i fašizam i komunizam, biće od danas kažnjavana sa dve godine zatvora.
Izuzetak su samo kolekcionari, umetnici koji i dalje mogu da ukomponuju u svoja dela te simbole i ukoliko korišćenje tih simbola služi u obrazovne svrhe.
Opozicioni poljski postkomunisti iz Saveza demokratske levice najavili su da će taj paragraf izmenjenog Krivičnog zakona tužiti Ustavnom sudu pošto krši osnovno ljudsko pravo na slobodu govora.
[ Isak666 @ 08.06.2010. 20:53 ] @
Steta.
Ce je bio dobar biznis
[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2010. 20:58 ] @
Poljska je zemlja u kojoj je zena oslepela jer joj nisu dozvolili da abortira iako je postojao lekarski nalaz da ce oslepeti ako se ne prekine trudnoca.
To je jedna od onih zemalja koje su na brzinu primili u EU zbog geostrateskih razloga - a inace su zatucani brdjani.
[ Count Zero @ 08.06.2010. 21:00 ] @
Iskreno, čini mi se preteranim stavljati Čea u isti koš sa Hitlerom.
Pitam se, koja je prihvatljiva sa druge strane granica dozvoljenog? Da li je "prava sloboda" ako je dopušteno nositi majice sa Hitlerovom slikom? Jeste? Onda, da li je OK nositi majice (ili već neki odevni predmet, transparent, bilo-šta) sa antisemitskim porukama?
[ žutokljunac @ 08.06.2010. 21:23 ] @
Zar Če nije simbol buntovništva, a ne komunizma.
Pojavile su se mnogo dobro urađene majice sa njegovim likom. Video sam ih u Makedoniji. Kvalitetno urađene, ali ipak preferiram Lacoste.
[ mmix @ 08.06.2010. 21:51 ] @
To je jedna zanimljiva stvar, kako je lik i delo cegevare postao simbol buntovnistva uz kompletno ignorisanje svega ostalog? Mislim, covek je hladnokrvni ubica, terorista, po svim pokazaetljima potpuni bolid od coveka. Jedino sto njega razlikuje od nekog argentinskog provincijskog doktora za kojeg nikad nismo culi je sto je u jednom trenutku svog zivota resio da postane ubica za komunisticki pokret.
Slatka ironija njegove kazne se ogleda upravo u slici patika gore :D, postao je zrtva marketinskih odeljenja prljavih kapitalista. Ako postoji koncept okretanja u grobu, on ga praktikuje.
[ pisac @ 09.06.2010. 00:09 ] @
Koji su to pokazatelji?
Mada, jeste, svaki revolucionar je ubica, to stoji. Inače revolucije i ne bi bilo.
[ burex @ 09.06.2010. 00:30 ] @
Da li je ovako nešto dozvoljeno? :)
[ Nabukodonosor @ 09.06.2010. 00:32 ] @
@pisac
Pa ako si malo vise citao o njemu i sta je stvarno radio znao bi.
[ xigma @ 09.06.2010. 01:13 ] @
Hehe, ironija ovdje je u tome sto je ova zabrana upravo refleks komunisticke prakse u 'demokratskoj poljskoj'.
Ako smo komunisti, saljemo na Gole otoke i spaljujemo trule knjige sa zapada. Danas to vise ne radimo. Mi smo demokrate i saljemo na robiju one koji komunizam hvale.
:-)
[ žutokljunac @ 09.06.2010. 07:46 ] @
Citat:
mmix: To je jedna zanimljiva stvar, kako je lik i delo cegevare postao simbol buntovnistva uz kompletno ignorisanje svega ostalog? Mislim, covek je hladnokrvni ubica, terorista, po svim pokazaetljima potpuni bolid od coveka. Jedino sto njega razlikuje od nekog argentinskog provincijskog doktora za kojeg nikad nismo culi je sto je u jednom trenutku svog zivota resio da postane ubica za komunisticki pokret.
Slatka ironija njegove kazne se ogleda upravo u slici patika gore :D, postao je zrtva marketinskih odeljenja prljavih kapitalista. Ako postoji koncept okretanja u grobu, on ga praktikuje.
Miksi, post ti je mnogo glup. Ne leži tako pametnom čoveku ovako glup post.
[ mmix @ 09.06.2010. 09:15 ] @
Po cemu je glup? Nije bio ubica? Terorista? Ne koriste ga danas da eksploatisu osecaj buntovnistva adolescenata da im uvaljuju potrosna dobra?
Nije on bio samo revolucionar i borac koji je ubijao ljude na bojistu, on je ubijao i civile i zarobljenike i svakog ko se na bilo koji nacin suprotstavljao njegovom fanatizmu. Ne sporim da su ljudi protiv kojih se borio bili podjednako bolesni bolidi ali to ne opravdava njega. Kao sto civilizacija ne slavi ubicu Batistu ne treba ni da slavi ubicu Če Gevaru.
[ Count Zero @ 09.06.2010. 09:20 ] @
Poenta je da oogroman broj onih koji nose lik dotičnog, nemaju pojma ko je on bio. Promovisan je kao izolovana maskota "the revolucije".
Da se vratimo na zabranu? OK ili ne? Ima li smisla bilo kakve natpise/slike braniti?
[ mmix @ 09.06.2010. 09:38 ] @
Pa on topic, mislim da je zabrana glupost i slazem se sa Ivanovim vidjenjem stvari oko Poljskog drustva. Pride, ovakvim zabranama se samo na celu tu pricu doliva jos jedan faktor "pozeljnosti". Ono u fazonu, ja sam adolescent i buntovnik, I love Che, i sad dodje vlast i kaze zabranjeno je nositi, sad moram da ga nosim ili da crknem
[ Ivan Dimkovic @ 09.06.2010. 10:15 ] @
Sto se pitanja Che-a tice - ta njuska je obicno idol klincima od 12 do 18 godina +/- koja... kada im sazri mozak obicno na Che-a zaborave :-) Naravno, lik je bio revolucionar i bandit, kao i masovni ubica... smesno je takvog coveka idealizovati ali nije to ni prvi a ni poslednji put.
Medjutim, zabranjivati ljudima da nose majice sa njegovom slikom je klasican sindrom bolesnog drustva - Poljska nije puno napredovala od svojih komunistickih dana, samo su promenili zvanicnu ispiracinu mozga sa petokrake na krst.
[ Onaj @ 09.06.2010. 10:20 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Poljska nije puno napredovala od svojih komunistickih dana, samo su promenili zvanicnu ispiracinu mozga sa petokrake na krst.
Ali mora se priznati imaju jak deterdzent za ispiranje mozga, pere pa rastura...
[ vladd @ 09.06.2010. 10:29 ] @
Ce je valjda prvi model, objekat, u sluzbi spinovanja javnosti, u cilju proizvodnje mrznje protiv Kastra..valjda...ili neka perverzija tajne sluzbe..
I prica je u nekoj fazi zapela, pa je Ce postao popularan(izgleda da kod neinformisanih traje preko 50 godina) i doznalo se da je prijatelj i saradnik Kastrov.
Inace su ga zvali "mesar iz...", ne secam se imena zatvora u kome je bio upravnik..
Perverzna je ironija da je hipi pokretu, dece cveca, ponudjen upravnik zatvora(jedna od najfuj aktivnosti birokratije) kao simbol i idol...grozno..to je deo moje mladosti...
ALi se sve vise saznaje, sta se poturalo hipijima, rok muzici...i kako se "kontrolisalo"...
[ Srdjan Marinkov @ 09.06.2010. 10:49 ] @
slažem se sa mixom i uopšte zabranom promovisanja Che Guevare kao romantičnog revolucionara. mada, kao što je neko već rekao, zabrane bilo čega najčešće izazivaju kontra-efekat.
kada smo već kod ove teme, preporučujem svima fantastičan Garsijin film Lost City koji govori o revoluciji...
[ Count Zero @ 09.06.2010. 10:51 ] @
Problem je opet čisto perceptivne prirode: ako neko obuče majicu sa Staljinovim likom, eventualno će neko da vikne "Ilija Čvoroviiić" i to je to.
Ako obuče majicu sa Hitlerovim likom, onda će ga verovatno startovati i murija.
Iako ovaj prvi nije ništa veća "cvećka" od her Firera.
[ pisac @ 09.06.2010. 11:00 ] @
Ako pogledate kroz istoriju, ko god je uradio nešto manje ili više revolucionarno (ili imao neku uticajnu civilizaciju) što se pamti, taj nije bio baš cvećka prema svojim neprijateljima i prema onima koji su mu predstavljali moguću prepreku u ostvarenju svojih ciljeva (bez obzira da li su ti ciljevi pozitivni ili negativni, po percepciji većine).
I to tako izgleda i mora da bude, jer oni koji su previše fini na kraju dobiju po ušima od onih koji nisu baš fini.
Staljin, Ruzvelt, Tito, Vašington... Rimsko carstvo, Sparta... itd.
Za Čea znam (ako je članak bio tačan) da je ubijao i one na koje je samo pala sumnja da možda podržavaju neprijatelja a ne njega. Međutim, kao što rekoh u prvom pasusu...
[ staticInt @ 09.06.2010. 11:19 ] @
Ne vidim potrebu za idealizacijom che-a ali takodje ne vidim ni potrebu da se se cupa kosa jer je on bio masovni ubica, terorista i stosta jos. Pa ako krenemo tim putem vecina poznatih ljudi su isto to sto je i on bio. Pa ja sam vidjao da ljudi na majicama nose Cezara, Napoleona i jos mnoge druge vojskovodje a svi su bili isto to diktatori, hladnokrvne ubice, teroristi etc... samo sto se preko toga prelazi.
Koliko je samo zemalja imalo vojne hunte a svaku vojno politicku organizaciju krase pridevi koje ste nabrojali, u nekim zemljama je cak i zabranjeno da na neki nacin vredjate te ljude koji su bili hladnokrvne ubice, diktatori, teroristi...
Istorija nam je pokazala da kod borbi za vlast nema milosti i mozete ili da budete to sve sto ste nabrojali ili da vas neko tlaci, da se bilo ko od vas nadje u takvoj situaciji bio bi isto to.
[ abishai @ 10.06.2010. 02:32 ] @
Eee... da je i Carlos ubijen verovatno bi se sada uveliko nosile majce sa njegovim likom :D
[ bttp @ 10.06.2010. 02:50 ] @
[ Lesli Eldridz @ 14.06.2010. 11:26 ] @
Tacno, sve je u pravu Ilija Cvorovic. Masovni ubica i terorista nije nego. A ovi slobodari su cvećke nerascvetane. Evo, ako njihovo donosenje slobode posle pada "komunizma" nije ubilo, obogaljilo, razbolelo i unesrecilo vise ljudi nego svi Čei sveta zajedno u celoj istoriji ja cu sad odmah da se obesim. A ove pa druge budalastine, to, nacizam i "komunizam" isto, nije nego. Ja se ne secam da su ovde za vreme zlog "komunizma" umirali mladi ljudi i deca kao sad u slobodi kad padaju kao pokoseni non stop. Tad je to bio dogadjaj za cudjenje kad neki mlad covek "iznenada premine" kako pise posle u umrlicama, sad je kao dobar dan. Verovatno je to zbog prevelike slobode i srece koja je dosla na konto nje, pa ne mogu ljudi da izdrze takav šok i onda zato "iznenada preminu". Pa posle zlikovci Če, Tito, Staljin, Hitler i slicni
Imam i zidarski komentar za sve slicne "zakone" u svim "oslobodjenim" zemljama, kao i za te zemlje cele, ali niko nece da ga razume pa nema veze.
[ SlobaBgd @ 14.06.2010. 15:32 ] @
Citat:
Lesli Eldridz:
Imam i zidarski komentar za sve slicne "zakone" u svim "oslobodjenim" zemljama, kao i za te zemlje cele, ali niko nece da ga razume pa nema veze.
Probaj nas, Lesli!
[ Lesli Eldridz @ 14.06.2010. 18:00 ] @
Pa ovo sa pocetka ove pesme, od 10 do 24 sekunde:
E, to je za te njihove zakone i za besposlene popove koji moraju da opravdaju i potrose svoje budzete pa smisljaju ovakve gluposti. Ja bih onda bas iz inata nacrtao q od 30 - 40 cm na majici pa bih tako isao ulicom, bas da vidim sta ce da mi rade.
[ Lesli Eldridz @ 15.06.2010. 12:03 ] @
E, nema veze direktno sa Čeom, ali bas me zanima sta imaju da kazu zastupnici teze o masovnim ubicama i slicnim stvarima o tome kako oni misle da je moguce urediti neko drustvo, bilo koje, ako je ono ogrezlo do srži u anticivilizacijsko ponasanje i preplavljeno je neprijateljaljima civilizacije koji su spremni na sve da bi takvo stanje trajno odrzali. Sta bi oni radili kad bi sad bilo na njima da srede takvo drustvo. Apelovali na svest pomenutih primitivnih stvorova? To su decje stvari i teorija koja nema nikakvog izgleda na uspeh.
Praksa je da su moguca samo tri resenja, mada se jedno od ta tri resenja opet svodi na ova druga dva, ali neka bude da su tri.
Prvo - cekati da ilovaca resi problem sama, ono, cekati da neprijatelji civilizacije izumru a u medjuvremenu nove generacije formiratu u duhu civlizacije. Ovo rade Nemci, posle ujedinjenja. Kad su se ujedinile Nemacke, ovi "zapadni" izracunali da su svi iz istocne Nemacke koji u tom trenutku imaju preko 20-ak godina promaseni slucajevi za normalnu civlizaciju, a da treba da se nove generacije obarazuju za zivot u njoj. Samo to su Nemci, a ne neki drugi, pa neprijatelje drze na kratkom povocu i to je specifican slucaj.
Drugo - zatvoriti sve neprijatelje civilizacije u zatvore, u rezervate, odstraniti ih na pusta ostrva gde ce im biti omoguceno da koriste svu infrastrukturu i tehnoloska odstignuca koju civilizacija ima, uz odredjena minorna ogranicenja, i uz uslov da ne mogu nikad da napuste ta ostrva ili rezervate.
Trece resenje koje je bilo popularno u neko drugo vreme, a sad vise nije, - fizicka eliminacija neprijatelja civilizacije. Dobro, to necemo.
E sad ima tu oko ovog prvog resenja, narocito agresivni nepriajatelji civilizacije koji hoce da truju nove generacije svojim zlom bi morali da budu fizicki ograniceni, zestokim novcanim kaznama, zastrasivanjem, zatvaranjem u neke institucije dok se ceka da crknu itd, ali neki su ocigledno0 nesposobni za tako nesto, pa zato kazem, na izvesnim teritorijama opet postoje samo dva resenja.
Sve ostalo je naivno gledanje na stvari. Mislim, sta ocekivati od onih koji javno raspravljaju sa drugim njima slicnim neprijateljima civilizacije sta da odnesu vaspitacici iz vrtica na zavrsetku "skolske godine" u vrticu, zlatni lanac ili viski ili parfem, bacaju plasticne flase i kese gde stignu* i ko zna sta sve drugo ne rade. Da se sami civilizuju, bez biča i bez zastrasivanja? Smesno. To su stvorovi ciji mozgovi funkcionisu na nivou zivotinje, kod njih deluje samo uslovni refleks, nema tu nikakve svesti ni o cemu, samo sto su dosta gluplji od na primer pasa, pa ih je zato malo teze nauciti da postuju red i sistem, ali uz jaku volju, tih govor i dobru batinu, sve bi se moglo.
* jel se ovako normalni ljudi koje je moguce civilizovati bez biča ponasaju? Ovo je nanela reka posle vece kise ono sto je sprala sa obala ono sto su ostavili "izletnici" , i ovo je samo 1000... - ti deo
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 15.06.2010. u 13:14 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 15.06.2010. 12:33 ] @
Ako se cilja na to da se zabrani ili potisne "ustanak" kao ideja,
to je mnogo opasnije od recimo nekog uskog cilja tamo neke
grupacije ili nacije da se tamo zabrani neki lik, znaci tamo
nesto lokalnog karaktera...
Gledam neki dan dokumentarac sa Diskaverija o Pol Pot-u,
kako je on sve one svoje zlocine pred kraj zivota kada su
ga uhapsili i pitali zasto je on to radio i da li se kaje - rekao
kako se ni za sta ne kaje i sve svoje postupke je racionalizovao
i rekako kako - da bi imali zdravo drustvo to tako mora, to je jedini put,
znaci u tom fazonu covek objasnio tacno zasto i kako to tako mora.
To mu dodje ovo Leslijevo trece, malo nepopularno resenje :)
E sad... on sam ne verujem da je isao na te njive, vodio brigu o
pirincanim poljima 16 sati dnevno sa sakom hrane, pravio brane,
nasipe, gladovao... ali eto - dok neko radi, neko mora i da misli :)
Tako je uvek bilo, a izgleda po svemu sudeci da ce tako i da bude i dalje.
[ Izvoljski @ 15.06.2010. 14:06 ] @
Citat:
To je jedna od onih zemalja koje su na brzinu primili u EU zbog geostrateskih razloga
Geostrateskih razloga direktnog granicenja sa ruskom uticajnom zonom.
[ Izvoljski @ 15.06.2010. 15:12 ] @
Citat:
Geostrateskih razloga direktnog granicenja sa ruskom uticajnom zonom.
ma sta mi rece, oh slatko se nasmejah. Hahaha. Kako kako ?
Pa zar nije bolje bilo ostaviti ih onda kao tampon i uopste ne graniciti sa kako ti kazes "ruskom uticajnom zonom" ma sta to bilo ?
[ Ivan Dimkovic @ 15.06.2010. 15:14 ] @
Naravno da nije.
Bas kao sto nisu ostavili ni Bugarsku kao "tampon".
Zato sto "tampon" moze lako da postane saveznik onih drugih ili da se napravi pametan pa da krene da ucenjuje kad postane svestan mogucnosti bivanja "tampona" - a kada ih integrises bar ce da cute i krckaju fondove i da te ne boli glava preterano od njih.
Kosta nesto, naravno... ali si bar siguran od potencijalnih problema koji mogu biti mnogo skuplji.
Citat:
"ruskom uticajnom zonom" ma sta to bilo ?
Ruska uticajna zona su haoticne korumpirane polu-drzave u okolini EU - Belorusija, Ukrajina, Moldavija.
[ Isak666 @ 15.06.2010. 15:21 ] @
[ Izvoljski @ 15.06.2010. 15:21 ] @
ja mislim Ivane da smo mi sada u 2010 a ti pricas kao da je 45-ta ?
A kad kazes "nisu ostavili" na koga mislis ? Ko su to oni ?
[ Ivan Dimkovic @ 15.06.2010. 15:25 ] @
Ono... berlinski zid je pao pre samo 20 godina.
A upravo u to vreme je zacementiran plan da se Poljaci integrisu. A ta integracija je kompletirana pre samo 6 godina.
Ista stvar kao i sa sirenjem NATO pakta na istok.
Citat:
A kad kazes "nisu ostavili" na koga mislis ? Ko su to oni ?
Na Bugarsku, Rumuniju, Poljsku i slicne zemlje - a "oni" koji ih nisu "ostavili" kao nekakav tampon su zemlje zapadne EU i NATO koje i jesu autori strategije pretvaranja ex-istocnog bloka u normalnu zonu za zivot i stabialn razvoj, bez da istima vladaju korumpirane horde na centralno azijski nacin, kako se to radi po raznim Moldavijama, Kazahstanima i sl...
Ili mislis da su Poljake primili u EU zato sto mnogo vole njihovu tursiju, a NATO se siri na istok eto jer nemaju nista pametnije da rade u zivotu pa hoce da protegnu noge malo :)
[ Izvoljski @ 15.06.2010. 19:06 ] @
Citat:
E, nema veze direktno sa Čeom, ali bas me zanima sta imaju da kazu zastupnici teze o masovnim ubicama i slicnim stvarima o tome kako oni misle da je moguce urediti neko drustvo, bilo koje, ako je ono ogrezlo do srži u anticivilizacijsko ponasanje i preplavljeno je neprijateljaljima civilizacije koji su spremni na sve da bi takvo stanje trajno odrzali. Sta bi oni radili kad bi sad bilo na njima da srede takvo drustvo. Apelovali na svest pomenutih primitivnih stvorova? To su decje stvari i teorija koja nema nikakvog izgleda na uspeh.
pazi, idealan sistem za ceo svet ne postoji. Ne postoji cak ni za jedan narod u isto vreme !
evo ti jedan primer.
[ Lesli Eldridz @ 15.06.2010. 19:59 ] @
Ne vidim taj primer, a nisam ni pisao o idealnom drustvu za ceo svet, nego o nekom konkretnom koje je do srži ogrezlo u anticivilizacijsko ponasanje, evo neka to bude ovo "drustvo" ovde. Tu je "kvrc" u glavi toliko vec uzeo maha da bez biča i uklanjanja elemenata nema nista. Ne moras ti obavezno fizicki da ih uklanjas ako ti je bas to problem, postoji mnogo nacina da se neki "elemenat" ukloni iz drustva i mnogo nacijna da se "elemenat" na silu primora da se ponasa civilizovano. Ali 99% tih nacina se svode na nekakav vid nasilja nad elementom. Kroz celu istoriju civilizacije dokazano je i potvrdjeno da je to jedini pravi nacin kojim drustvo treba da barata sa takvima ako hoce da bude civilizovano. A pusti ti teorije o ljudskim pravima, to je em fensi izmisljotina ovih mutivoda koja nije stara ni 40 godina, i na koju se obicno loze oni mladji od 40, em u stvarnom svetu je isto toliko znacajno kao i teorije ovih sto Ivan mnogo voli da pise o njima, ovih zelenih. U stvari lazem, njihove teorije su obicno budalastine, mada ne i uvek, a ove price o ljudskim pravima sluze samo da se iza njih krije najgora bagra i olos. Tako se pokazalo u praksi, nisam ja smislio stvarni svet. Znaci, "batina" je iz raja izasla. Da li ce ta "batina" da bude dranje koze sa ledja novcanom kaznom onima koji bacaju one flase pored reka, izbacivanje iz bolnica, skola, vrtica itd uz zaplenu kesa koje nose i zastrasivanje onih koji te kese nose, ili premlacivanje od odredjenih drzavnih sluzbi kasno nocu onih "lekara" koji traze pare pacijentima da ih lece u drzavnoj bolnici u kojoj rade za platu, to su samo nijanse. Ali to mora tako, zato sto je civlizacija smisljena bas zato da ogranici slobode neprijateljima civilizacije i da ih satre sa zemljom, a ne da ih titra pa da je oni onda zloupotrebljavaju.
[ MicrosoftCorporation @ 16.06.2010. 22:51 ] @
Lesli, ako ikad budes resio da se kandidujes za pedsednika bilo cega - od mesne zajednice do drzave , racunaj na to da imas moj glas 100% . Ne zezam se ozbiljan sam ..
[ Srđan Pavlović @ 16.06.2010. 23:32 ] @
Citat:
MicrosoftCorporation
Veselin Veselinovic
Citat:
MicrosoftCorporation: Lesli, ako ikad budes resio da se kandidujes za pedsednika bilo cega - od mesne zajednice do drzave , racunaj na to da imas moj glas 100% . Ne zezam se ozbiljan sam ..
Dzabe cemo mi da dobijemo izbore na tom populizmu, kad posle nece da nam daju da uredimo drustvo ovim mojim metodama, u tome je caka. Eno, kad je bio peti oktobar Mladja je pricao kako je bilo dovoljno da se otvore vrata od zatvora i ovi "tajfuni" i ini su bili volji sami da udju tamo, zato sto su smatrali da ce sad ovi sve da ih pohapse i postreljaju, a zasto su smatrali, pa zato sto bi oni tako uradili da su bili na mestu pobednika. Djindjic je bio za takvo resenje, ali je pola koalicije bilo protiv tog resenja, zna se i koja polovina, i onda je ta sansa otisla i nece vise nikad da se vrati. Rezultate tog ustupka nazadnjacima zarad mira u koaliciji, "demokratije" i "ljudskih prava" svi vidimo. To se kaze, ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju. Ostaje ilovaca kao resenje, kao Nemci, da se ceka da bagra izumre i da se nove generacije uce civilizaciji, pa ko dozivi da vidi ovde kako tako uredjeno drustvo moze da bude radostan. Isto koliko je bio radostan i onaj crnac koji je u ju es of ej doziveo pobedu severa u svojoj 70-oj.
Al će se nauzivamo, svaka nam cast. Kao Lignjoslav sto objasnjava "sistem" Sundjer Bobu; kaze "sad cu ti objasniti kako stvar funkcionise; ti ispeces pljskavicu, ja je prodam musteriji, radimo to 40 godina, a onda umremo; ja mislim da je to fer". Tako ti je u slobodi.
[ Izvoljski @ 19.06.2010. 16:33 ] @
Citat:
Dzabe cemo mi da dobijemo izbore na tom populizmu, kad posle nece da nam daju da uredimo drustvo ovim mojim metodama, u tome je caka. Eno, kad je bio peti oktobar Mladja je pricao kako je bilo dovoljno da se otvore vrata od zatvora i ovi "tajfuni" i ini su bili volji sami da udju tamo, zato sto su smatrali da ce sad ovi sve da ih pohapse i postreljaju, a zasto su smatrali, pa zato sto bi oni tako uradili da su bili na mestu pobednika. Djindjic je bio za takvo resenje, ali je pola koalicije bilo protiv tog resenja, zna se i koja polovina, i onda je ta sansa otisla i nece vise nikad da se vrati. Rezultate tog ustupka nazadnjacima zarad mira u koaliciji, "demokratije" i "ljudskih prava" svi vidimo. To se kaze, ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju. Ostaje ilovaca kao resenje, kao Nemci, da se ceka da bagra izumre i da se nove generacije uce civilizaciji, pa ko dozivi da vidi ovde kako tako uredjeno drustvo moze da bude radostan. Isto koliko je bio radostan i onaj crnac koji je u ju es of ej doziveo pobedu severa u svojoj 70-oj.
Ne baratas sa cinjuenicama pa izvlacis pogresne zakljucke.
5. okt je bilo glasanje za predsednika SRJ. Realno to je beznacajna figura osim sto ju je drzao Sloba koji je bio sef partije koja je vladala Srbijom. Za CG to je potpuno nebitan datum posto je Milo vec uveliko vodio svoju politiku.
DOS uopste nije pobedio ogromnom vecinom na tim izborima, cak mi ne znamo i da li je pobedio zato je rulja koja je upala u skupstinu prvo zapalila i pobacala glasacku dokumentaciju. Samo po sebi to je ogroman zlocin prema demokratiji, ali ovog puta bez posledica.
Glavni manevar DOS-a nije bio ovde da Sloba da ostavku i da se Kostunica dovede za predsednika vec da se DOS ubaci u vladu Srbije i dodje do fakticke moci i to je postignuto formiranjem prelazne Miniceve vlade. Bez izbora prakticki DOS je zavladao Srbijom. To je bila dakle revolucija koju je podrzalo 50% birackog tela maksimum.
Sad ja tebe pitam: kako ti mislis da je Djidnjic mogao nekoga da strelja i hapsi tek tako ? On je cak i 3 godine kasnije imao problema da svoje sopstveno obezbedjenje dovede u red. Zato su sve eksponirane licnosti na celu sa Slobom i ostale sasvim mirno u Srbiji. koliko se ja secam pobegao je samo HDA i to zato sto je verovatno hedonista pa nije zeleo ni najmanju glavobolju.
Po meni Djindjiceva smrt je odgovarala svima pa cak i njemu samom. Odgovarala je njegovim protivnicima jer je on objektivno bio veoma popularan. Odgovarala je njegovim sledbenicima kojima i danas omogucava da zive na njegovoj slavi medju kojima ima sasvim opskurnih likova (Korac), ljudi razlicitog programa (Ceda) i lopova (Zivkovic). Na kraju odgovarala je i njemu. Usao je u legendu, postao srpski Kenedi, a ko zna sta bi bilo na kraju od celog njegovog plana. Vidimo da je bez njega ostvareno oko 20 % - dakle ne sjajno.
Po meni Djindjiceva smrt je odgovarala svima pa cak i njemu samom.
[ pisac @ 19.06.2010. 22:31 ] @
Citat:
Izvoljski:Po meni Djindjiceva smrt je odgovarala svima pa cak i njemu samom.
Mislim da bi on lično pre izabrao da uloži maksimalni napor kako bi pokušao da promeni skrenulo društvo, pa eventualno propadne dostojanstveno i padne u zaborav, nego da pogine odmah i uđe u legendu a ne uradi veći deo onog što je želeo. Dok za Šešelja imam suprotno mišljenje , on želi da postane legenda po svaku cenu, i da deca za 30 godina uče o njemu u školi.
[ bttp @ 19.06.2010. 22:45 ] @
Što je najsmešnije od svega, vrlo je sumnjivo da je Koštunica uopšte dobio te izbore u 1. krugu. On jeste imao više glasova od Slobe, ali po svoj prilici ne dovoljno za pobedu u 1. krugu (ne više od 50% od ukupnog broja). Zato su i organizovali 5. oktobar jer nisu smeli da rizikuju 2. krug i eventualne male razlike u broju glasova što bi otvorilo mogućnost za krađu od par procenata. Đinđić nije bio baš popularan u narodu za života, postao je popularan tek nakon atentata kada je veliki broj građana izašao na sprovod. Postao je neka vrsta mučenika.
A njegova smrt je odgovarala onima kojima ne odgovara da Srbija napreduje ovako ili onako (u civilizacijskom smislu pa i u pogledu političkog uticaja). Da nije ubijen, Boris Tadić bi ostao politički marginalac kakav je i bio. Sada je on firer, okružen savetnicima koji baš i ne rade za "našu stvar". U svakom slučaju to traljavo ide.
[ bttp @ 19.06.2010. 23:02 ] @
Nego kad smo već kod teorija zavere, koje neki ovde uporno pobijaju i trpaju u Ultramadzone. Da nazovemo to teorijom interesa, kao Dejan Lučić.
Šta vi mislite, da li su se kule WTC zaista mogle srušiti onako poput controlled demolition, zato što su se gornji spratovi zapalili? I to obadve u razmaku od 10 minuta? Nedugo nakon toga (dal sutradan ili nešto) se na isti način srušila i manja zgrada ispod njih, WTC 7 se valjda zove. Sklopila se ko kula od karata, od navodnog požara.
Pa mi bar znamo, i gledamo ovde po Beogradu svakodnevno, da se zgrade jednostavno NE RUŠE iako su višestruko pogađane PROJEKTILIMA. Ja ne znam da li ima neka zgrada da se srušila tokom bombardovanja 1999? Imaju kratere od projektila, gorele su, oštećene su, ali se nisu SRUŠILE.
Projektili kojima su gađane su svakako višestruko razorniji od putničkih aviona, koji od eksploziva imaju samo kerozin (koji i nije eksploziv), a sami avioni su vrlo krhke konstrukcije.
Zatim, da li ste znali da od navodnog aviona koji se zabio u Pentagon nije ostalo ni traga? Znači nigde krila, nigde repa, nigde motora, nigde ničega?
Isto tako i čuveni United 93, od kojeg su napravili film, gde su kao putnici savladali otmičare i srušili avion na poljanu. Nigde ostataka aviona, nigde tela putnika.
Ima knjiga 9/11 Omission (kao parodija na 9/11 Comission) koja govori o tome. A ima i dokumentarac, koji na naučnoj osnovi objašnjava da je zvanična verzija toga što se navodno desilo nemoguća. Da se nijedna zgrada nikada nije srušila do temelja od požara, itd.
[ ArsenLupen @ 20.06.2010. 02:12 ] @
Citat:
Dok za Šešelja imam suprotno mišljenje , on želi da postane legenda po svaku cenu, i da deca za 30 godina uče o njemu u školi.
Da se kladimo, ja bi dao pare da ce bar jedan semestar njegovo lik i delo da se pegla na nekom jezickom/filozofskom faksu - jes da ne bi voleo, ali dao bih pare :D
[ Izvoljski @ 20.06.2010. 09:44 ] @
svi mi iz 90 tih godina u Srbiji znamo da je Draskovic bio najjaci opozicionar sve do demonstracija 1996. Tada na velika vrata ulazi Djindjic dok je Pesicka tu potpuno nebitna. Od tog datuma Djindjic i Vuk se bore za 1. mesto u opoziciji.
Djindjic je najpre izbacio Vuka iz DOS-a taktikom da Vuk njima treba da se prikljuci, a ne oni njemu. Vuka je tada zezno i NJKV princ Aleksandar jer je u Atini stao na stranu DOS-a. A onda su Amerikanci u Budimpesti ubedili Djindjica da kandidat za smenu Slobe bude Kostunica. Djindjic se resio Vuka, ali je dobio puno jaceg protivnika - Kostunicu koji je do tada bio tavorio u domenu politicke teorije.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2010. 22:52 ] @
Citat:
Izvoljski: Sad ja tebe pitam: kako ti mislis da je Djidnjic mogao nekoga da strelja i hapsi tek tako ? On je cak i 3 godine kasnije imao problema da svoje sopstveno obezbedjenje dovede u red.
To je zato sto nije odmah streljao, a imali su cime. Ti pa tu cinjenicu ne znas, da su imali i bili pripremljeni. I ovu sledecu ne znas, da kad su revolucije mora da se strelja, inace kontrarevolucionari pocnu da misle kako si mek i onda streljaju oni tebe. I nije bitno sta je prethodilo petom oktobru, koji izbori, to je nevazno. Takvi legalizmi o "nevaznim figurama" i "zlocinima prema demokratiji" su i doveli do svega sto je posle bilo. Da je bilo malo ulicnog deljenja pravde u prvoj nedelji posle petog oktobra sad bi sve drugacije bilo. Demokratija je oprecenjena, i u ovakvim divljastvima kontraproduktivna. Ovde treba da vazi samo zakon kamdžije i biča. Jedno 100 - 200 godina, dok ne izumru neprijatelji civilizacije i njihov nakot. Nema bez streljanja nista.
[ Izvoljski @ 21.06.2010. 06:33 ] @
iz tvoje price sledi da je Djindjica onda streljao onaj koga je Djindjic smenio, a Sloba je tad bio u bajboku. Ovim se Slobi pridaju natcovecanske moci !
[ pisac @ 21.06.2010. 06:38 ] @
Citat:
Izvoljski: Djindjic je najpre izbacio Vuka iz DOS-a taktikom da Vuk njima treba da se prikljuci, a ne oni njemu.
Vuk je sam kriv za sve. Bio je alav. Uostalom, kada je SPO došao na vlast u Beogradu, nastala je katastrofa (i korupcija) u urbanzmu. Bili su 5x gori od SPS.