Uz rizik da me proglasite sarlatanom, reci cu ovoga puta kategoricki "Ne, sa 1 crevom". Kako vreme prolazi, sticem sve jaci utisak da je to sa 1 crevom mala prevara. "Prevara" jer to nije pravo funkcionisanje klime, "mala" jer ipak u jednom delu prostorije koju hladis imas ohladjenu zonu. Inace, imam takvu klimu, a pre nje sam imao jos jednu, koja se "istrosila", druge marke ali mehanicki identicna, i jos jednu, trece marke, a opet mehanicki identicna.
(Malo sam razocaran i otsustvom saglasnosti po ovom pitanju od sireg auditorijuma i do sada sam dobio samo jednu reakciju, koja je bila prilicno negativna i ostra, u stilu "Mozes ti to da preradjujes koliko hoces, pokretne klime su slabije od pravih i gotovo." I za ovo cu kategoricki reci da nije tacno, jer je 9.000 BTU to sto jeste, bez obzira koja klima to postize ali je istina da ima razlike u polozaju i konstrukciji pokretne klime u odnosu na klasicne, pa zbog toga ona slabije koristi tih 9.000 BTU za hladnje prostorije, to jeste tacno.)
Moras shvatiti da sav vazduh koji izadje u odzak mora da se nekako nadoknadi u prostoriji. U hipotetickom slucaju, da ti je soba hermeticki zaptivena, nakon nekog vremena klima bi prestala da radi jer ne bi imala vise sta da izduvava. Posto su takve prostorije u obicnom zivotu retkost (ipak nase kuce nisu podmornice
0nda spoljasnji vazduh ulazi u njih kroz razne pukotine ili kroz otskrinut prozor / vrata da bi nadoknadio ono sto klima izbacuje kao vruc vazduh. Taj novi vazduh koji ulazi kroz te neke otvore je retko kad hladan, izuzev ako imas srece da ti je hodnik hladan ili nesto slicno, i onda se soba na jednom kraju hladi (klimom) a na drugoj greje dolaznim vazduhom.
Kao sto sam vec rekao negde, ja sam jednu sezonu svoju pokretnu klimu od 9.000 BTU koristio sa 1 crevom i video da je to veliko s....e, pa sam posle pljunuo u sake i preradio klimu, na vratima ka terasi napravio jos jedan otvor i od tada je sve to OK. Nazalost, ta prerada je preveliki posao za vecinu ljudi (nije da se ja nesto pravim vazan, ali meni je to i profesija i hobi, imam "2 tone" alata i meni je to skoro sitnica). Moze to da se odradi i jednostavnije* ali i dalje ostaje cesto nesavladiv problem drugog otvora, jer ljudi jedva nadju mesto i za jedan.
* Ne mora sve da se preradjuje, kao sto sam ja radio. Ako ima sansi za dodatni otvor u prozoru / zidu / vratima, onda se samo kupi crevo za kuhinjske aspiratore, ono rastegljivo i posle se od kartona napravi jedna kao kutija, koja stoji na zemlji, a oblikom je blizu obliku klime i malo se lepljivom trakom zalepi za nju i u tu kutiju se stavi cev br.2 i to bi trebalo da radi. To moze tako jer se radi o hladnom vazduhu, nema neke opasnosti.