[ Horvat @ 27.06.2010. 15:19 ] @
uvozimo sve zivo ukljucujuci i kokosija jaja!!! (postoji mali milion farmi koka nosilja tu,ali se jaja uvoze!!,nebulozama nikad kraja) [Ovu poruku je menjao mmix dana 30.06.2010. u 20:54 GMT+1] |
[ Horvat @ 27.06.2010. 15:19 ] @
[ mmix @ 27.06.2010. 15:31 ] @
Kakve veze to ima, imamo i toliko duvanske industrije pa uvozimo pljuge. Trebalo bi to staviti u kontekst koliko domace prozivedenih jaja se baci z\bog uvoza a to je nesto sto ne znas.
[ Horvat @ 27.06.2010. 15:52 ] @
pa upravo to, miniraju proizvodnju uvozom
zbog uvoza ljudi odavde bacaju (potpuno "ispravna") jaja uvoze se cigarete cija proizvodnja ne postoji ovde (razlicite "marke", ono hb,malboro i ostale kake), to je isto kao sto se i automobili razlicitih marki uvoze, drugo je automobil a drugo je jaje (ili neki drugi poljoprivredni proizvod), koje imas i 1. i 2. i 3. klase ovde SASVIM DOVOLJNo za domace potrebe na to sam mislio [ mmix @ 27.06.2010. 16:14 ] @
ne vidim kako miniraju, samo eliminisu skupe nerentabilne proizvodjace. Evo ti timkok iz novog sela, oni su blizu mene, ljudi rade i prave jaja, cak i prodaju kroz Maxi lanac, ne vidim da propadaju niti bacaju jaja zbog toga sto se jaja uvoze, ali sam siguran da ce u svakoj raspravi da stanu na tvoju stranu i da traze protekcionizam, uvek je lakse da neko drugi bije trzisnu bitku. A uvozna jaja su nam koliko vidim uglavnom iz okruzenja (BiH) gde su operativni troskovi slicni, stoga ako su Bosanska jaja jeftinija to je onda zbog nesposobnosti ili gramzivosti lokalnih proizvodjaca. Ja kao konzumer jaja koliko vidim samo dobijem ovim uvozom. Kad se domaci proizvodjaci opamete i srede svoju proizvodnju onda ce logistika i blizina trzista biti njihova prednost u odnosu na uvozno, mozda cak dodju u poziciju i da izvoze. Ali ne, lakse je kukati i traziti protekcionizam. Kad bi drzava sad intervenisala i blokirala uvoz jaja vrlo brzo bi video formiranje kartela "udruznjea proizvodjaca jaja" i placao bi jaja 25 dinara komad.
[ Horvat @ 27.06.2010. 16:17 ] @
pa naravno da ne treba neograniceno zastiti proizvodjace (bas zbog toga sto si rekao, da prodaju jaja po 25 dindzi)
ali ne treba ni sabotirani ni manje proizvodjace (znam i ja proizvodjaca koji prodaje soko starku i jaffi jaja) jaja su samo jedan od primera [ Igor Gajic @ 27.06.2010. 16:23 ] @
@mmix
Zaboravljas da sve ide preko nakupaca. Tj. imas proizvodjace u centralnoj Srbiji, od njih otkupljuje nakupci pa prodaju Maxiju i ostalima. Problem je sto nakupci ne placaju dovoljno veliku cenu da bi se proizvodjacima isplatila proizvodnja, mada je to i njihova krivica sto neznaju da se dobro organizuju. I onda domaci proizvodjaci stave katanac, i onda uvozimo i jaja. [ Horvat @ 27.06.2010. 16:37 ] @
^^kad vec pominjete taj mahi,ne treba ni zaboraviti kako "gospodin" miskovic vrsi placanje ;)
[ mmix @ 27.06.2010. 18:42 ] @
To vec ne znam, ne verujem bas da im daju za dzabe :) Ocigledno im odgovara dinamika palcanja kakva god da je.
A to za nakupce, to je tek izgovor za medalju. Nema vise tog modela poslovanja, da proizvodjac gleda samo svoj kokosinjac i da drzava kontrolise nakupce i misli za njega. Nakupac ce naravno da radi u svom intersu a ne u interesu proizvodjaca, a resenje je veoma prosto, regionalna kooperacija, u bilo kom krugu od 100 km ima bar dvadesetak proizvodjaca bilo kakve poljoprivredne robe (narocito u vojvodini), umesto sto prodaju nakupcima i pune im marze mogu da formiraju zajednicko preduzece u kome ce imati po 5% udela i koje ce biti veletrgovac njihovih proizvoda i organizovati prodaju i logistiku, i time iseku for-profit middleman-a cija profitna marza bi sad bila njihova trzisna prednost ili dodatna zarada. Ali ne, i to je problem, lakse je psovati drzavu i prosipati maline na put (to sto mrzim kad vidim da rade, u tom trenutku gube apsolutno svaku simpatiju od mene). [ Shadowed @ 28.06.2010. 12:58 ] @
To tako i treba, al' koliko si puta video da se 20 ljudi odavde slozi oko necega (mislim poslovno, lako je loziti se oko paljenja ambasade)?
[ Ivan Dimkovic @ 28.06.2010. 12:59 ] @
Pa onda ne treba da krive "nakupce", "Miskovica" i sl.. vec samo sebe za sopstvenu glupost, kratkovidost i gramzivost.
[ NoneVi @ 28.06.2010. 15:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa onda ne treba da krive "nakupce", "Miskovica" i sl.. vec samo sebe za sopstvenu glupost, kratkovidost i gramzivost. Da ali ako nekada priznaš da si za nešto kriv ti automatski više nisi balkanac, a to ne može tako. Svi drugi su krivi za moju nesreću. ja nikad! [ HeYoo @ 28.06.2010. 22:22 ] @
Nije problem samo i u nakupcima i Misku.. Napolju se to radi malo drukcije nego kod nas. Farme su enormnih razmera... Jaja bukvalno na traci izlaze, a kokosi ne vide nebo za zivota svoga i bukvalno su samo deo te masinerije. Strogo kontrolisani uslovi (osvetljenje, klima.. itd) te tretiranje raznim hormonima povecavaju produktivnost pa posle na ambalazu stavu veselo pile kako trckara po livadi.
Slatko se nasmejem kad se prosecni Beogradjanin iscudjava metodama domacih poljoprivrednika, a opet zeli jeftinu hranu. Zacudilo me koliko je gradjana ubedjeno da kokoska dnevno snese 4-5 jaja ili veruje da se "zdravo" sa pijace hrani kljucajuci travu i ostale nebuloze Proizvodjac odavde realno nema uslove da ostvari tako nesto bez velikih ulaganja tako da je izvesno da ce mali poljoprivrednici biti uguseni. Na zapadu su delimicno spaseni pomocu "zdrava hrana" ekskluzive ali ovde nema leba od toga. [ mmix @ 28.06.2010. 23:20 ] @
Kao prvo ja ne zelim jaja iz baste nekog levog individualnog proizvodjaca koji hrani pilice fekalijama koje iseru ostale zivotinje na "farmi". Salmonela, bre :) Daleko smo mi od toga da bilo gde kupimo sertifikovano free-range pile i njeno jaje.
A kad vec toga nema onda itekako ima pravih industrijalizovanih farmi zivine u kojima pilici zive u metalnim kockicama i ne vide dana, takav je proces proizvodnje. Pile je nesrecno ali ni salmonele nema. [ HeYoo @ 29.06.2010. 02:07 ] @
Kad ti zeni pocnu rasti malje na grudima kao side effect hormonski tretiranih tovnih pilica drugu ces pesmu pevati :D
[ mmix @ 29.06.2010. 08:09 ] @
Ma da, mali proizvodjaci su imuni od upotrebe hormona, antibiotika i ostalih preparata? Nista sto oni rade ne opravdava njihov opstanak na trzistu vecem od njihovog sela. Isto je trenutno vise manje nemoguce napraviti sertifikovanu organic hranu u Srbiji kad su njive natopljene hemikalijama od visedecenijskog tretiranja. Ja sam siguran da bi bar neki domaci proizvodjac ili preradjivac uzeo neki medjuanrodni organic sertifikat kad bi mogao da ispostuje sve sto se trazi. Kad je vec tasko onda uzmes ono sto imas ili se preselis na selo i gajis svoje kokoske
A dlake, to je vec naraslo u pubertetu od virsli i pasteta [ Hadžihalef @ 29.06.2010. 08:13 ] @
Citat: mmix: Pile je nesrecno ali ni salmonele nema. Si ti ubeđen u to da ti je salmonela najveći neprijatelj u ishrani? (kud svi Turci, tu i ćoravi Mujo, odo i ja malo van teme) Pitaj dedu,babu, jesu li znali šta je to salmonela uopšte i koliko su godina, bez obzira na to, poživeli? Srećni, zadovoljni, bez ogromne zalihe raznoraznih promincli u kućnoj apoteci. A pogledni samo danas koliko je na svetu sisatih dečačića i daščavih curica. Budi ubeđen da će selo i pored salmonele sačuvati i porodužiti svoj genetski materijal, dok je za grad to pod veeelikim znakom pitanja. Dok seljančica ostaje trudna čim vidi muške gaće, bogami gradska frajlica za tako nešto mora da obezbedi asistenciju đozlavog čičice sa pipetom u ruci, da joj čeprka po međunožju. Nikada u životu nisam imao prilike da uživam u blagodetima salmonele, a ako je i bilo nečega što je ličilo na to,onda se to zvalo obična sraćka i rešavalo se veoma efikasno zagorelim dvopekom. Sad, kakve ovo veze ima sa tim što Grčka prodaje ostrva, ne znam, ali rekoh gore... [ mmix @ 29.06.2010. 08:36 ] @
Tesko, selo mora da ima zene da bi produzavalo svoj genetski kod a ja koliko vidim sela po Srbiji su prepuna matorih nezenja.
I kakvu to idilicnu pricu pricas o selima? Seljaci (u Vojvodini a verovatno jos gore u brdskim predelima) su imali veoma zaje*ane zivote i nisu bili ni srecni ni zadovoljni. Tezacili su na njivama i onda gledali kako im bolesti, stetocine, korovi i elementarne nepogodne unistavaju letinu, jeli povrce samo u piku sezone jer van toga nije mogla da opstane, itekako imali i salmonele i razne parazitne bolesti, patili od neuhranjenosti zbog jednolicne ishrane u zimskom periodu. Ne znam kako tebi, ali meni taj lifestyle ne bi bas prijao. +1 za industrijsku proizvodnju hrane. A offtopic nam je potpun, zaveo nas Horvat na pogresan put [ Horvat @ 29.06.2010. 10:14 ] @
samo da potvrdim mmixovu pricu da kod nas i te kako postoje te "farme jaja" u kojima kokoske ni zracak sunca ne vide (brojevi kokosaka na takvim farmama se krecu od po nekoliko desetina (premalo) pa preko nekoloko stotina hiljada "grla")
ali takva su i jaja... Citat: jeli povrce samo u piku sezone jer van toga nije mogla da opstane, zato je bolje kupiti onaj gumeni paradajz koji i posle 3 meseca stajanja na otvorenom ostane isto tako gumen, tek posle pocinje kao malo da truli,a ukus... prva klasa...al odozdo ;) zato postoje kisele salate, kompoti i ostalo, pa onda imas preko citave godine... no dobro, dosta sam vas "navodio na zao put", kako je uopste trenutno stanje u grckoj? [ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 11:17 ] @
@Horvat,
Sve te price o nekim "industrijskim" jajima jedan fini double-blind test zakopava samo tako... Da ti neko to "industrijsko" jaje uvali sa pricom kako je to organsko, od kokoske kojoj su masirali ledja i koja je isla na odmor na Maldive odma' bi ti omlet bio 10x ukusniji. Sta ti je placebo bato. [ ventura @ 29.06.2010. 11:26 ] @
[ NoneVi @ 29.06.2010. 11:52 ] @
Citat: Penn & teller su univerzalni odgovor na ljudsku glupost. [ Hadžihalef @ 29.06.2010. 11:56 ] @
He,he...
...perfidna reklama,nema šta... ...moćan je taj You Tube, svi su to odavno shvatili... ...pa što se ne bi i GMO promoteri malko poigrali sa blentavim amerima. [ mmix @ 29.06.2010. 12:03 ] @
Ruku na srce ovo je samo taste-test, nema veze sa ocenom zdravstvenih efekata te hrane, ali je dovoljan da pokaze istripovanost ljudi. Kao sto rekoh, alternativa uvek postoji, preselis se u selo i umesto stana kupis kucu sa par ari zemlje i gajis svoju hranu, onda znas da je organic
[ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 12:26 ] @
Penn & Teller su samo pokazali nesto sto je ocigledno (kao sto to obicno i rade, je li ;-)
Vecina ljudi jednostavno umislja da im je nesto ukusnije/bolje, a kada se uradi slepi test - stvari bivaju skroz drugacije. Dok sam radio na audio kompresiji i razvoju audio codeca, mi smo tako imali gomile ljudi kojima "kompresovan zvuk zvuci losije" ono a priorno, oni su kao autoritet - a kada im das double-blind test, ispostavi se da gospoda uopste nisu u stanju da razlikuju original od kompresovanog uopste. To je placebo efekat, sveprisutan kod ljudi, jer je jednostavno to nacin na koji ljudski mozak radi. Naravno, imamo i one koji to nisu u stanju da prihvate - oni ce se dohvatiti neke teorije zavere, naravno. Lakse je iskonstruisati medjunarodnu zaveru nego priznati da nisi u stanju da razlikujes 2 vrste paradajza ako se test radi tako da ne znas sta si probao. [ Horvat @ 29.06.2010. 13:01 ] @
kako god ivane,kad vidim ona kokosija jaja koja su belja od jaja od gusaka padne mi mrak na oci ;)
a i ukus se prilicno razlikuje, ti mozda ne primetis,ja primetim (naravno ne pricam o raznim "proizvodjacima" koji hrane kokoske mlevenom crvenom paprikom i ostalim glupostima i to podvaljuju kao "domaca jaja", nego o jajima "redovne" "slobodnoj" kokoske,koja trckara po dvoristu,jede trakvu,crvice i ostalo) i toliko o tome kako horvat navodi na zao put ;) [ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 13:06 ] @
Probaj da "primetis" tako sto prvo ne znas od kojeg jaja si napravio kajganu pa javi rezultate :)
[ Horvat @ 29.06.2010. 13:10 ] @
ako budem zatvorenih ociju pravio kajganu, jescu je s poda sirovu ;)
[ mmix @ 29.06.2010. 13:10 ] @
Nema blind testa sa jajima ako ti neko drugi ne spremi jaja, dvorisne kokoske guze petlovi i jaja imaju zametak, "industrijska" nemaju (uzani kavei, jbg, nije bas pilece erotski )
[ Horvat @ 29.06.2010. 13:12 ] @
^^problem u tome sto su oplodjena jaja je?
[ mmix @ 29.06.2010. 13:17 ] @
Nema problema nego ne mozes da uradis blind test, kad razbijes jaje znaces koje je koje.
PS: A i jedes male pilece fetuse, kako mozes? lol [ HeYoo @ 29.06.2010. 13:23 ] @
Naravno da i nasi pokusavaju da imitiraju kako se to tamo radi ali u vecini slucajeva uz pomoc stapa i kanapa.. odokativnim metodama. Zato i rekoh da je nemoguce neci prorodno (sta god to bilo) uzgajanu hranu. Iluzorno je ocekivati da isto kosta pile koje se od desetak grama do 5-7kg napumpa za 2 meseca i redovna kokos kojoj za isto treba 3 puta vise vremena.
Dakle svako povrce, voce, jaje, pile, prase koje kupite po trzisnim cenama nije p od prirode videlo. Problem sa nasim poljoprivrednikom (aka seljak) je sto ne moze tehnoloski dostici te mere koje se tamo napolju rade ni kvantitativno ni kvalitativno [ Horvat @ 29.06.2010. 13:30 ] @
pa izvadis taj "oplodak" (crna "tackica") viljuskom pa vidis,a to se svakako ne vidi kada se jaje ispece :]
Citat: mmix: PS: A i jedes male pilece fetuse, kako mozes? lol 8) sad si me podsetio pre dve-tri nedelje, uzeo ja kokosija jaja da ih skuvam i dok cekam da prokljuca voda,uradim test s vodom (cisto da ubijem vreme), ono,ako jaje ispluta onda je staro ili je mucak i svako jaje "prodje test" odnosno potone i sad uzmem ja jaje, iz dosade,pocnem ga "muckati", kad jedno jaje... kao da "muckam" kinder jaje proverim ostala,redovno,nista se ne pomera,a ovde kao da je kuglica unutra nisam proveravao je l pocelo pile da se stvara ili sta je,samo sam lepo stavio to jaje u kesu,zavezao kesu i stavio u kantu za smece [ mmix @ 29.06.2010. 13:33 ] @
Test sa vodom radi samo za bajata jaja, ne radi ako ima pilence
tugica mala, zavario si ga u kesu, ugusice se kad se izlegne [ Horvat @ 29.06.2010. 13:38 ] @
posle onog muckanja,najmanja muka mu je sto ce se probuditi u kesi :D (na deponiji,zatrpan s gomilom drugog smeca)
pa da,al nisam ocekivao da ce biti nesto unutra :D [ Shadowed @ 29.06.2010. 14:36 ] @
To sto si primetio da je kao kinder jaje je zato sto ako jaje dovoljno dugo stoji, voda iz njega ispari i ostane samo cvrst deo.
Citat: mmix: PS: A i jedes male pilece fetuse, kako mozes? lol 8) Ta, i ovako jedes menstrualni produkt kokoske... [ mmix @ 29.06.2010. 14:53 ] @
Kad jaje dehidrira onda se poveca onaj gasni deo i jaje ukupno postane manje gustine od vode i ispliva (ili tone uspravno u zavisnosti od starosti), zato se i radi test sa vodom. Posto njegovo jaje nije isplivala onda je imao pilence
A tek sto ovo nema veze sa grckom [ Noe @ 29.06.2010. 23:46 ] @
ko kaze da se ne razlikuje industrijsko jaje od domaceg taj verovatno domace nije ni probao :) Naravno u domaca ne racunam ona industrijska koje nose koke kojima ceskaju ledja ;)
Ko ne veruje, a jos uvek poseduje gustativne kvržice pozivam ga da ode u prodavnicu i ponese jaja koja tamo ima da se kupe i da mi se posle toga javi da se uveri da ce i na slepo bez problema uspeti da razlikuje domace od industrijskog jajeta. [ Hadžihalef @ 30.06.2010. 08:11 ] @
Kome ti to da objasniš?
Onima što su od malena ubeđeni da se mleko dobija iz tetrapaka? Onima što su kravu videli samo u zoo-vrtu? Onima što pojma nemaju šta je to gumno? Onima što ne znaju da je pravo pile, još uvek pile i sa šest meseci? Oni će ti pre reći da su ovo prava jaja: http://www.eface.in/beware-of-...-china-started-egg-production/ [ mmix @ 30.06.2010. 09:09 ] @
Vi kad preterujete, preterujete za medalju. Nismo ni svi gradska deca, ja ziveo na selo do 7-e godine, hranio pilice, moji drzali pilice i posle toga kod babe i lozili se na ta domaca jaja, lomili kicmu i davali pare da se to odrzava a dobijes ISTO jaje. I sad zato sto sam rekao da je ISTO jaje ja sam moron koji bi kupio kinesko hemijsko jaje? Ma da, kad srecna koka sa radoscu snese jaje iz ljubavi prema gazdi, ono je tako tako lepo i ukusno. Pih.
[ BluesRocker @ 30.06.2010. 10:18 ] @
@mmix
Očigledno je to bilo jako davno pa se ne sećaš razlike. Ja imam svoje nosilje koje osim standardne hrane jedu salatu, travu, razno povrće iz bašte. Žumance je tamno narandžasto za razliku od limun žutog koje kupiš u prodavnici i ukus je mnogo lepši. Sigurno da je to domaće jaje i mnogo zdravije od kupovnog. [ Horvat @ 30.06.2010. 10:23 ] @
^^[irony]ali to jaje ima hrapavu ljusku,a ne glatku, to ne moze da prodje kineski test ;)[/irony]
(pored toga sto ti teoretski ne mozes 1000 kokosaka da uzgajas tako sam,a ne nekoliko stotina hiljada :]) [ mmix @ 30.06.2010. 10:36 ] @
Opet podvala, boja zumanca nema nikakve veze sa njenom hranljivosacu ni sa ukusom, klasicni placebo. Boja dolazi od pigmentacije (karotena) iz povrca, ne od hranljivosti iz povrca, daj piletu da pohasa industrijsku plavu boju za hranu i dobices zeleno jaje, to i dalje ne znaci da je jaja hlorofilno. Sve je to veliki scam i jedina iole primetna razlika je u nivou vitamina A (beta karotena) za jaje koji ionako NIJE primarni njegov izvor, na svakih par hiljada industrijskih jaja pojedi sargarepu i kompenzovao si.
Jedini azlog iz kojeg bih dao prednost freerange jajetu je u izradi rezanaca gde mu ta lepse obojena zumanca daju lepsu boju rezanaca. sem toga ostalo je bezvezno. [Ovu poruku je menjao mmix dana 30.06.2010. u 20:53 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 10:37 ] @
Zapravo, niti je "sigurno" niti nuzno tacno da je to cuveno "domace jaje" ukusnije ili zdravije.
Isto kao sto ni "francusko vino" nije bilo bolje kod kalifornijskog. Ovakve stvari su vec milion puta vidjena prica, spadaju u klasican domen placebo efekta i generalno je besmisleno upustati se u neku pricu o tome bez da neko zaista ne uradi konkretan test i dokaze da ume da razlikuje nesto. Naravno, u dobrom delu slucajeva se ispostavi da razlike bas i nema. Probajte. Ja sam se u svom poslu naslusao takvih kvalifikacija vezanih za kojekakve navodne "istancane ukuse' koje najobicniji slepi test pobija sve u 16. Uzgred - evo i mmix rece, boja zumanca blage veze nema sa ukusom. Cudo jedno da silni poznavaoci jaja koji su muzli krave i gajli kokoske i vrlo su spremni da to drugima pojasne to ne znaju. [ BluesRocker @ 30.06.2010. 11:18 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Uzgred - evo i mmix rece, boja zumanca blage veze nema sa ukusom. Cudo jedno da silni poznavaoci jaja koji su muzli krave i gajli kokoske i vrlo su spremni da to drugima pojasne to ne znaju. Nisam ni rekao da imaju lepši ukus zbog boje, već da ih po tome razlikujem. A što se tiče placebo efekta, zimi jedem kupovna jaja i ne može se porediti njihov ukus sa domaćim. Isto kao što ni pile koje je jelo samo bungur i koncentrat ne može da se poredi sa piletom koje jede travu, salatu i slično. Primeti se po ukusu. [ mmix @ 30.06.2010. 11:44 ] @
Ni to ne mozes vise, to je davno proslo vreme, iole mudar proizvodjac jaja sada ubacuje karotene u ishranu pilica da bi im jaja bila narandzasta, bas zbog tih zabluda u narodu koji nece da kupuje jaja koja nisu narandzasta, ako hocete jos narandzastije tu su E1xx boje tako da cu jos na kraju i ja morati da hasam vestacki obojena jaja zbog zabludnog naroda. Nisu ovo vise mikro proizvodjaci pilica i jaja iz 90'ih koji hrane pilice samo prekrupom, koncentrati za pilice su izbalansirani i sadrze sve sto pile moze da iskoristi za proizvodnju mesa i jaja. O tome brinu ljudi sa zavrsenim poljoprivrednim fakultetima koji azpravo znaju te stvari i ne vidim po cemu smo ti i ja bolji u ocenjivanju toga?
Evog ledam ove recepture, sta njima fali? TO sto se pile ne sunca i ne zoba florofil? http://poljoinfo.com/zivinarst...o4lappbrqcr5d8dpbgj43#msg77673 [ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 12:01 ] @
Nije ga voleo vlasnik, i nije ga masirao posle treninga... :-)
[ Horvat @ 30.06.2010. 12:30 ] @
i ako zanemaris boju,ukus je drugaciji, bas ova jaja sto sam an prethodnoj strani pominjao (ista tura), beljance kao da je sapunjavo, odnosno,kao da je ulupano beljance pa onda peceno
[ mmix @ 30.06.2010. 12:54 ] @
To je druga stvar, sto kad imas svoje kokoske onda mozes da konzumiras jaje koje je samo jedan dan staro ili ni toliko pa je dehidradcija jaja nepostojeca. Kod kupovnih jaja imas bar dva dana zakasnjenja ako ne i vise (dok se ne prodaju starije zalihe) a belance menja svoju strukturu kako dehidrira. Opet nema nikakve veze sa freeerange jajima per-se, i kupovna organic jaja bi imala isti problem kad ih kupujes u radnji.
[ Horvat @ 30.06.2010. 12:59 ] @
pa nije da sam onda prvi put jeo jaja,jeo sam i ranije jaja i koja nisu taj dan ispod koke podignuta,pa nije takav ukus bio
to sam rekao da ne bude da samo zumanjce ne valja (a bas si dobar primer dao s testom za supu, tu se vidi i koje je "industrijsko" jaje, a i koje je od kokoske koja je kljukana sa crvenom paprikom ili s cime vec kljukaju,a koje je "redovno" jaje korisceno kao sirovina) [ Noe @ 30.06.2010. 17:24 ] @
pitam se imate li vi uopste culo mirisa ? To industrijsko mozda je i zdravije mozda je i lepse mozda ima i vise vitamina ali jednostavno SMRDI i to na hranu koje koke jedu na farmama - koncetrat za koke nosilje. Kod domaceg jajeta to nije slucaj - osim ako kao domace ne prodaju isto takvo - tj koka se hranila na isti nacin. Jaja od koke koje kljuckaju sta nadju u dvoristu, hrane se kukuruzom i psenicom i ponekad cistom samlevenom mesavinom ta dva sastojka - jaje ima ukus i miris JAJETA a ne hrane za kokoske: Ko je probao znace da ceni razliku , ko nije dzabe objasnjavam , uostalom takva jaja tesko da cete kupiti i u prodavnici i na pijaci iz jednostavnog razloga sto koke koje se tako hrane nose neuproedivo manje jaja i retko ih ima u prodaji...
Ali navikli smo se na jagode bez mirisa , na paradajz sa ukusom sundjera, jaja sa ukusom samlevenih mrtvih zivotinja i pokvarene ribe - pa mislimo da razlike i nema , a tu je placebo efekat - dobijes dva ista smrdljiva jajeta razlicito ofarbana i kad ne mozes da ih razlikujes po ukusu to je onda dokaz da nema razlike izmedju jajeta i "jajeta" ;) [ Noe @ 30.06.2010. 17:36 ] @
Citat: Ivan DimkovicCudo jedno da silni poznavaoci jaja koji su muzli krave i gajli kokoske i vrlo su spremni da to drugima pojasne to ne znaju. Ma da to su glupi seljaci - otkud bi oni mogli znati kako izgleda pravo jaje - verovatno nisu ni procitali tekst na wikipediji o tome ;) [ HeYoo @ 30.06.2010. 18:53 ] @
Razlike sigurno postoje izmedju masovne proizvodnje gde se ciljano daju sastojci koji povecavaju produktivnost i tradicionalnog uzgoja.
Neke osobine tradicionalnog proizvoda se mogu imitirati na razne nacine kao sto je mmx dobro primetio za boju zumanceta.U nekim osobinama se mogu i nadmasiti osobine tradicionalnog proizvoda ali da je isto.. nije iako industrija zeli da prikaze da jeste Te price je lako prodati populaciji koja je sve vise otudjena od prirode. MMX ti si moza video zivinu ili stoku uzivo ali generacije danasnjih klinaca verovatno nece. Napravi malu anketu medju sugradjanima, kolegama pa ces videti da to nije nikakvo preterivanje. U biti industrijski odgoj tezi da prilagodi ljudskim culima proizvod, a ne da ga servira takav kakav postoji vekovima. Pitanje je koliko su ljudi spremni da plate tradicionalnu proizvodnju koja je mnooogo nerentabilnija. Mislim da je ovo tek pocetak i da nas ceka jos mnogo inovacija iz labaratorija posto svetska populacija neprestalno raste pa tako i potrebe za hranom. [Ovu poruku je menjao mmix dana 30.06.2010. u 20:56 GMT+1] [ Hadžihalef @ 30.06.2010. 21:26 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Cudo jedno da silni poznavaoci jaja koji su muzli krave i gajli kokoske i vrlo su spremni da to drugima pojasne to ne znaju. Zašto imam utisak da si nešto žestoko jedak na mene... ...nemoj, nema potrebe, a i ne pomaže ti u demantovanju istine. U'vato si se ukusa, pa samo ukus, ukus i ukus, ko da zdravo jaje nema drugih odlika osim ukusa. Lepo su ti objasnili sve čak i oko ukusa, mirisa ta dva, nespojiva po mnogo čemu, jajeta i ja neću više o tome već o farmakološkim primesama i to u zabrinjavajućim količinama u sastavu tih vaših industrijskih jajca. Čudo da nisi to pomenuo, jer pretpostavljam da ti nije nepoznat momenat koji je itekako prisutan u intenzivnom, industrijskom uzgoju živine i proizvodnji industrijskog jajeta. Hormoni za ubrzanje rasta su tek posebna priča... Kakav je imuni sistem te naduvane živine i sa kojom količinom antibiotika i sedativa treba kompenzovati loš imunitet i prevenirati ugibanje te živine koja živi svoj bedni život u tim apsolutno neprirodnim, pa čak i neretko nehigijenskim uslovima? Koliko li si antibiotika izgutao jedući ta jaja, koja po tebi imaju potpuno isti ukus kao i prirodna, koliko li si rezistentnih sojeva bakterija u sebi na taj način indukovao? Krave nisam muz'o, al' sam zato mnogo drugog, vezano za proizvodnju zdrave, prirodne hrane, radio, pa ti stoga, za sada, samo ukratko ukazujem na neke momente koji su, osim ukusa, itekako prisutni i bitni, ako želiš da svoju decu hraniš pravom hranom. Pile koje se izleglo ispod kvočke, paslo travu u dvorištu, čeprkalo crviće po gumnu i bilo pile i do šest meseci, nikada nije imalo potrebe za antibioticima niti sedativima, niti je ikada bilo podložno kanibalizmu. I nemoj mnogo da se jediš...nema potrebe ... ;) [ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 21:36 ] @
Mora da je zanimljivo zamisljati emotivne reakcije sagovornika koje nikad u zivotu nisi video... imas li jos malo takvih zanimljivosti?
Sto se antibiotika i hormona tice, bilo bi to stvarno idilicno kada bi to jaje "sa sela" u Srbiji bilo cisto i da su te kokoske zobale iskljucivo ono sto je raslo oko njih. Ali tesko da bilo ko ko jaja proizvodi kao privrednu delatnost ne prihranjuje te kokoske sa tzv. "vestackom" hranom, inace bi svi mogli da zatvore radnju. Takva 100% prirodna/BIO/tralala organska hrana je daleko skuplja, i dostupna srazmerno malom broju ljudi. Tacno jeste da u proizvodnji takve hrane nisu ucestvovali antibiotici i hormoni, ali je upitno koliko to prakticno ima nekog merljivog uticaja kada ti dodje u pecenoj formi na tanjir. Ako je nekome to bitno, 'fala bogu da to treba da jede - samo nemojmo se zavaravati da se takva hrana moze naci u vecoj kolicini po pijacama u Srbiji. Ko ima srece pa ima rodbinu na selu koja gaji kokoske, svinje itd... za licne potrebe i bez ikakvih hormona itd... super za njega. Za ostale, tesko da ce po pijacama pronaci takvu vrstu hrane. [ Noe @ 30.06.2010. 23:04 ] @
najzad i da se slozimo :)
Citat: Ivan Dimkovic: Sto se antibiotika i hormona tice, bilo bi to stvarno idilicno kada bi to jaje "sa sela" u Srbiji bilo cisto i da su te kokoske zobale iskljucivo ono sto je raslo oko njih. Ali tesko da bilo ko ko jaja proizvodi kao privrednu delatnost ne prihranjuje te kokoske sa tzv. "vestackom" hranom, inace bi svi mogli da zatvore radnju. tacno tako, svi koji proizvode jaja za trziste vise manje koriste ista %&$% u ishrani koka - cak iako nemaju farmu - tako da ta jaja nisu domaca sta god pisalo na kutiji u kojoj su zapakovana, a hrane ih tako jer u protivnom bez tih $&#&% koka nece svaki dan da nosi jaje .. u tome i jeste razlika izmedju domaceg jaja i industrijskog.. Citat: Ivan Dimkovic: Takva 100% prirodna/BIO/tralala organska hrana je daleko skuplja, i dostupna srazmerno malom broju ljudi. Tacno jeste da u proizvodnji takve hrane nisu ucestvovali antibiotici i hormoni, ali je upitno koliko to prakticno ima nekog merljivog uticaja kada ti dodje u pecenoj formi na tanjir. nisu takva jaja uopste skuplja - takva jaja se veoma tesko nalaze u prodaji a i kad se nadju na pijacama ne prodaju sa kao BIO/ tralala nego kao sasvim obicno JAJE ko je proizveo neko ko ima svega nekoliko koka i nema PARA da kupi vestacku hranu za njih vec proda ono sto ima da bi skupio par stotina dinara za neke svoje potrebe. A uticaj u tanjiru je itekako merljiv za onog kome je na prvom mestu bitan ukus i miris onog sto jede i na osnovu kojih se moze vrlo lako napraviti razlika izmedju pravog domaceg jajeta i "industriskog" jajeta cak iako se ono zove BIO ... ustalom oko toga je i potekla ova prica, a ja moram da reagujem kad se dirne u domaca jaja i domaci paradajz kod koga je jos gora situacija. Ne znam samo ko se setio da uopste nazove paradajzom onu sundjer-krpu bez mirisa i ukusa - crvene boje u obliku loptice koja se prodaje po marketima i to narocito u periodu od januara do juna :) [ drbogi @ 30.06.2010. 23:28 ] @
Komplikujete bez potrebe, industrijska jaja nose koke-nosilje, a domaća jaja koke "graorke" (to su one što kkjucaju po dvorištu, najčešće su šarene, a njihovo jaje je posledica sexualnog odnosa sa petlom, a ne dodatog hormona u hrani)
[ Noe @ 30.06.2010. 23:39 ] @
e pa sad, nisam bas siguran da je tako ;) Posledica sexualnog odnosa koke sa petlom je pile, ili onaj jedan mali deo u jajetu od koga ce tek kasnije nastati pile - a jaje je svakako tu sa petlom i bez petla i kod domace i kod koke nosilje, s tim sto je ova druga znacajno produktivnija i svakodnevno izvrsava svoje poslovne obaveze - kvantitet ispred kvaliteta.
[ drbogi @ 01.07.2010. 09:13 ] @
Pre ili kasnije ako nema petla nestane i jaja kod prirodnih kokošaka graorki, dakle petao je neophodan.
E sad šta je posledica odnosa, pile ili jaje, je već pitanje za sebe, šta je starije, kokoška ili jaje? :) [ Igor Gajic @ 01.07.2010. 09:19 ] @
[ bachi @ 01.07.2010. 10:45 ] @
Čitam i ne verujem. Ako neko ne može da napravi razliku između domaćeg i jajeta sa trake, onda ne znam šta da napišem, jer šta god da napišem, ne vredi. Ponekad dobijem domaća jaja (od rodbine sa sela, tj. njihovih kokošaka ) i kada ista razbijem, oduševim se bojom i podsetim se na kratko kako jaje treba da izgleda. Takođe, mnogo veći omlet ispadne, mnogo ukusniji od onog cojonesa sa trake.
[ Hadžihalef @ 01.07.2010. 12:00 ] @
Evo ovako, ajde i to da pojasnimo, neće biti na odmet...
...prisustvo petla u životu kokoške je od značaja samo u toj meri što obezbeđuje plodno jaje iz koga može u daljem toku da se izlegne pile(sad u inkubatoru ili ospod kvočke, u ovom momentu nebitno), a odsustvo petla u jatu ima za posledicu to što kokoška nosi tzv.mućkove (noplođena jaja iz kojih se, normalno, ništa ne može da izlegne). Broj jaja koje će kokoška da snese u jednom ili drugom slučaju je istovetan i ne zavisi od prisustva petla. I kod ljudi, žene imaju za vreme svoje fertilnosti određen broj ovulacija, bez obzira na seksualnu aktivnost, odnosno nijedna neće imati simptome menopauze zbog nedostatka seksa. Dnevni radni kapacitet jednog petla je otprilike desetak kokoška, što apsolutno obezbeđuje brojnost i kvalitet oplođenih jaja. Postoje tvrđenja koja kažu da je oplođeno jaje daleko zdravije za ljudsku ishranu od onog neoplođenog, mućka... [ BluesRocker @ 01.07.2010. 12:21 ] @
Citat: Hadžihalef: ...prisustvo petla u životu kokoške je od značaja samo u toj meri što obezbeđuje plodno jaje iz koga može u daljem toku da se izlegne pile(sad u inkubatoru ili ospod kvočke, u ovom momentu nebitno), a odsustvo petla u jatu ima za posledicu to što kokoška nosi tzv.mućkove (noplođena jaja iz kojih se, normalno, ništa ne može da izlegne). Osim toga petao može da utiče da se kokoška raskvoca pa onda leži na jajima. [ Onaj @ 01.07.2010. 12:44 ] @
Sta je bolje oplodjeno ili neoplodjeno jaje?
Pa jbg i Isus Hrist je nastao iz neoplodjene jajne celije pa vi sad vidite... [ sasa_vidic @ 01.07.2010. 13:28 ] @
Grožđe je uvek kiselo kad je visoko.
Postoji nekih desetak bitnih razlika između domaćeg i industrijskog jajeta 1. ljuska je mnogo slabija kod domaćeg, lako puca, sem ako se ne doda kalcijum u ishrani 2. boja i sama ljuska su neuglednije kod domaćeg jajeta,prljava čak, sa nijansama i pegicama, industrijsko je fenski boja bela ili svetlo bran ispolirano (dodatak u ishrani) 3. domaće jaje ima mnogo bolji i odnos i procenat hranjivih materija, 4. i domaće koke jedu koncentrrat, ali to nije 100 njihove ishrane, dodaju se razne trave, najbolje je da koka šeta sama i kljuca. 5. antibiotici i hormoni u industrijskom jajetu su jako loši za ljudski organizam 6.domaće jaje je daleko ukusnije,mirisnije, lako se lupa, kolači su slađi, patištan izdašniji. Ozbiljni recepti i kreću sa...uzeti 5 DOMAĆIH jaja i.... 7. domaća oplođena jaja su VRH, bolje pojesti jedno takvo nego 10 industrijskih 8......ima još dosta ali da rezimiramo.... industrijsko jaje je sra*nje. Ne postoji nikakav placebo efekat, jednostavno neke stvari su dobre, ako ih neko ne poznaje, ostaje prva rečenica iz posta. poz.. PS Nisam mogao 3 godine da provalim od čega moj mali ima iznenadne alergije.Posle dugo,dugo mozganja (naši kožni specijalisti su duduci) skontam .... jaja sa farme, ali samo ponekad , verovatno kad se pretera sa antibioticima i hormonima. Od domaćih jaja nikakva alergija. [ mmix @ 01.07.2010. 13:34 ] @
Ja i dalje mislim da se busate u grudi bez osnova. Dok vi ne uradite blind test, dok vam neko zaista spremi na identican nacin dve kajgane od dva istodobna jajeta i da probate i jednu i drugu vezanih ociju o licnoj objektivnosti nema pomena, a da bi se zaokruzila prica treba ba par desetina isptitanika da odgovori da bi se eliminisala slucajnost.
I razvodnjavate pricu uvodjenjem voca i povrca, to sto je paradajza sazreo na stabljici 100 puta ukusniji od onog ubranog zelenog u nigeriji sto je sazreo na brodu ne znaci da ta prica vazi za jaja. Treba tek da probate kakve su banane koje sazru na stabljici, ne biste ove nase jeli nikad vise. Ali jaje je drugacija prica. [ 3way @ 01.07.2010. 13:40 ] @
Ja nisam radio blind test, ali ako je samo ukus u pitanju meni je isto i jedno i drugo...
[ sasa_vidic @ 01.07.2010. 14:01 ] @
Citat: mmix: Ja i dalje mislim da se busate u grudi bez osnova. Dok vi ne uradite blind test, dok vam neko zaista spremi na identican nacin dve kajgane od dva istodobna jajeta i da probate i jednu i drugu vezanih ociju o licnoj objektivnosti nema pomena, a da bi se zaokruzila prica treba ba par desetina isptitanika da odgovori da bi se eliminisala slucajnost. I razvodnjavate pricu uvodjenjem voca i povrca, to sto je paradajza sazreo na stabljici 100 puta ukusniji od onog ubranog zelenog u nigeriji sto je sazreo na brodu ne znaci da ta prica vazi za jaja. Treba tek da probate kakve su banane koje sazru na stabljici, ne biste ove nase jeli nikad vise. Ali jaje je drugacija prica. ne busam se ja u grudi, nego se ti ne razumeš u materiju, i pritom navodiš slepi test upravo zbog toga. Spremao sam dosad tone rezanaca, knedli, taljatela, fide i ponekad mi se dešavamo da nemam sveža domaća jaja koja kupujem od komšija. I onda šta, trk u prodavnicu... Da ti ne objašnjavam potanko proceduru, i ovako se vidi da veze nemaš, uglavnom u samoj proizvodnji tih rezanaca i ostalih čuda javljaju se problemi koji ne postoje sa domaćim jajima. Testo je lošije, belanac se teško lupa, kuva se duže, ima tendenciju raspadanja. Ukus je gori, op, izvini ja to ne znam , nisam radio blind test, pa sam magarac. I za kraj, hrana se jede očima, ako nisi znao, tako da je taj tvoj blind test apsurd. A za ovo ššto sam napisao, raspitaj kod nekog čoveka od struke, kuvar, kolačar, možeš i neku tetku da pitaš koji belanac više voli kada sprema kore za tortu, ali obavezno raspali priču o blind testu. [ Hadžihalef @ 01.07.2010. 14:03 ] @
Citat: mmix: Ja i dalje mislim da se busate u grudi bez osnova. Ne radi se ni o kakvom busanju u grudi i lepo sam to gore objasnio, ali i ne zameram što ne možeš baš sve postove i da pročitaš, pa svejedno, ponoviću, ukus je samo jedna komponenta,bitan samo za pripremu probavnog trakta za dobro varenje, ali je isto tako sa nutritivne tačke gledišta maltene i nebitan. Dakle, ne govorimo isključivo o ukusu, jer o tome i ne treba raspravljati, već govorimo o suštini koju ne možete nikakvim slepačkim testovima da pobijete. Konačno, bromatologija je o tome već sve rekla, koristeći se objektivnom naukom, a ne vašarskim trikovima. [ Ivan Dimkovic @ 01.07.2010. 14:11 ] @
Mogu samo da kazem da zvucite kao klasicni audiofili koji objasnjavaju da zvuk ima dusu :)
Jeste da nisu u stanju da raspoznaju kvalitetno kompresovani od originalnog zvuka na DBT testovima - ali nema veze, mi koji smo organizovali te testove veze nemamo isto su nam rekli, oni N desetina godina rade sa zvukom i ZNAJU da on ima dusu i da se razlikuje i da "mi" pojma nemamo sta pricamo. Isti argumenti, iste postapalice, isto sve.... Totalno prepisano :-))))) Iz tog iskustva se mogu primeniti isti zakljucci - najpametnije je cutati i ne mesati se u misljenja takvih znalaca.. U pravu su i to je to. Citat: već govorimo o suštini koju ne možete nikakvim slepačkim testovima da pobijete. To je neka metafizicka sustina koju samo posebni mogu da razumeju. Opet, nije to lose - zbog takvih "sustina" se meso pilica kojima su masirali ledja i koji su bili voljeni prodaje skuplje, bas kao i specijalni audio kablovi sa kojima muzika sa $10000 uredjaja "zvuci bolje" :-))) Na kraju krajeva, sto da ne - ako nekom to cini hranu boljom, neka mu je :-) [ Hadžihalef @ 01.07.2010. 14:18 ] @
Ma nema veze...
...pa moraš i ti neku da izvališ... ...a u zadnje vreme si baš u elementu. Zvuk i jaja!?!? E,do jaja... [ sasa_vidic @ 01.07.2010. 14:29 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mogu samo da kazem da zvucite kao klasicni audiofili koji objasnjavaju da zvuk ima dusu :) Jeste da nisu u stanju da raspoznaju kvalitetno kompresovani od originalnog zvuka na DBT testovima - ali nema veze, mi koji smo organizovali te testove veze nemamo isto su nam rekli, oni N desetina godina rade sa zvukom i ZNAJU da on ima dusu i da se razlikuje i da "mi" pojma nemamo sta pricamo. Isti argumenti, iste postapalice, isto sve.... Totalno prepisano :-))))) Iz tog iskustva se mogu primeniti isti zakljucci - najpametnije je cutati i ne mesati se u misljenja takvih znalaca.. U pravu su i to je to. To je neka metafizicka sustina koju samo posebni mogu da razumeju. Opet, nije to lose - zbog takvih "sustina" se meso pilica kojima su masirali ledja i koji su bili voljeni prodaje skuplje, bas kao i specijalni audio kablovi sa kojima muzika sa $10000 uredjaja "zvuci bolje" :-))) Na kraju krajeva, sto da ne - ako nekom to cini hranu boljom, neka mu je :-) Lele, dečko, pa ti baš ne pratiš fabulu radnje. Čudo jedno koliko je neko u stanju da se izfantazira samo da bi ostao u pravu. Mehaničko čitanje bez obrade i analize podataka. [ vladd @ 01.07.2010. 14:34 ] @
Izvalio, i uvek potrefi sustinu:0, i uvek se preturim od sneha
Postoje neke stvari koje smo navikli da radimo, da slusamo, da jedemo..mozda nam ne bi prijao neki crv iz hlebnog drveta..ali je to negde poslastica, puna proteina i belancevina. Da li je domace jaje bolje, od kokosaka koje imaju imena, i da li je zvuk nekog Hula svilenkastiji, zaista ne znam, vise ne cujem perfektno, a ukus sam ubio nikotinom Jedino mislim, da sam kao zivo bice, doziveo odredjenu mutaciju, zahvaljujuci ambijentu, i elementima koji me okruzuju, da prosto mogu da prezivim industrijsko jaje. A da li je domace zdravije, ne bih ulazio u diskusiju, a priori, bez da ne upoznam uslove uzgoja zivine, brige o zdravlju zivine, hrane koju konzumiraju, kao i sto bih voleo, transparentno, da znam koji su propisani parametri "industrijske" proizvodnje jaja, koliko se kontrolisu kvalitativni elementi, i koliko je propisima limitirano orgijanje sa profitom... Tada bi bilo jasnije, ovako mozemo da se natezemo da li je bolje sto industrijski pilici vise puta sretnu veterinara u zivotu, od domacih, kontrolise im se krv i geneza..ili ove domace, sto mogu da ceprkaju po kojekakvim budzacima, mozda i teske metale iz lose apliciranih pesticida... Poz P.S. Vidim da ima pristalica filozofije Zmaja od Sipova, koji se kunu u zdravu hranu... [ Ivan Dimkovic @ 01.07.2010. 15:38 ] @
Citat: sasa_vidic: Lele, dečko, pa ti baš ne pratiš fabulu radnje. Čudo jedno koliko je neko u stanju da se izfantazira samo da bi ostao u pravu. Mehaničko čitanje bez obrade i analize podataka. Ma jok, ja upravo i kazem da su ovi maseri pilica u pravu... tako je najbolje da ostane :) [ Hadžihalef @ 01.07.2010. 15:58 ] @
Jednog lepog dana samo će kiborzi biti u pravu...
...za sada,hteo ne hteo... ...ljudi su ipak u pravu... ...i to oni sa dušom. [ Tyler Durden @ 01.07.2010. 16:05 ] @
Kakav zen.
Zapisujem ovo. [ bachi @ 01.07.2010. 16:34 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mogu samo da kazem da zvucite kao klasicni audiofili koji objasnjavaju da zvuk ima dusu :) Jeste da nisu u stanju da raspoznaju kvalitetno kompresovani od originalnog zvuka na DBT testovima - ali nema veze, mi koji smo organizovali te testove veze nemamo isto su nam rekli, oni N desetina godina rade sa zvukom i ZNAJU da on ima dusu i da se razlikuje i da "mi" pojma nemamo sta pricamo. Isti argumenti, iste postapalice, isto sve.... Totalno prepisano :-))))) Iz tog iskustva se mogu primeniti isti zakljucci - najpametnije je cutati i ne mesati se u misljenja takvih znalaca.. U pravu su i to je to. To je neka metafizicka sustina koju samo posebni mogu da razumeju. Opet, nije to lose - zbog takvih "sustina" se meso pilica kojima su masirali ledja i koji su bili voljeni prodaje skuplje, bas kao i specijalni audio kablovi sa kojima muzika sa $10000 uredjaja "zvuci bolje" :-))) Na kraju krajeva, sto da ne - ako nekom to cini hranu boljom, neka mu je :-) Kakav čovek. [ Ivan Dimkovic @ 01.07.2010. 16:39 ] @
Video pre koju nedelju u nekoj od onih "zelenih" prodavnica (u koju sam uleteo jer sam bio zedan k'o sivonja, a nisi mogao da kupis nista drugo nego neki sokic od sargarepe) i vidim stoji neko pile...
Jbt.. uz njega ide piletov CV bog te mazo... kako je zivelo slobodno u toliko i toliko kvadratnih metara slobodnog prostora, kako mu je mama sa pedigreom i kako su jeli iskljucivo neki BIO kukuruz, kako ih je vlasnik voleo i mazio i pazio i kako su imali penziono i socijalno pre nego sto su zaklani na human nacin uz neku zen-budisticku muziku kako ne bi bili pod stresom... Sad kontam, mislim jbt... kad vidis tako nesto, kako da ti to posle ne bude ukusnije... a jos kad ga platis 5x skuplje :)))) Samo da ti ne bude zao na kraju kako je jedan takav divan i skladan zivot bio nasilno prekinut kako bi dosao do tvog tanjira. [ 101010 @ 01.07.2010. 17:15 ] @
Potpuno razliciti skupovi pilica, a vi ih mesate :) ...
1*Organski, divljekukurzni, odrasli uz Betovena i Lamartinovu poeziju, biorazgradljivi, hranjeni gusenicama i bubamarama koje su umrle iskljucivo prirodnom smrcu, popkulturni zen-budisticki pilici. 2*Hranjeni prahom kostiju krave Sarulje, svojih roditelja i gm kukuruzom, odrasali i ubiveni pod neonkom, standardizovani industrijski pilici. 3*Cika Slavoljubovi i baba Milojkini seljacki pilici, freestyle, deo dana trce po dvorisistu i ceprkaju, jedu kukuruz kupljen od komsija Zike, koncentrat iz zadruge, kolju se sekirom na panju (ako je unuk od 9 god. tu, da mu se mala sekira da ih krati), telo im se koprca, krv shiklja, a macke 'vataju jos zivu glavu. Ja uglavnom jedem 2, ali defifnitivno vidim razliku izmedju 2 i 3. [ the_tosic @ 01.07.2010. 18:25 ] @
3 se prepoznaje na kilometar. Kuvas ga 5 sati i ni tad ne mozes da ga pregrizes :D
[ stewuss je @ 01.07.2010. 18:28 ] @
Porediti zvuk, gde je ispitivana 1 kvantitativna razlika sa ukusom je, u najmanju ruku, neozbiljno. Zato i test na slepo ne moze biti kompetentan, po pitanju razlike medju jajima u kontekstu porekla istih. Imao sam prilike da vidim i saznam sve detalje koji su me interesovali (svi vec navedeni u temi, da ne nabrajam ponovo) i iz potpuno automatizovane farme jaja i iz domace radinosti sa industrijskim pomagalima, kao i "freestyle" gajenje kvocki. Ima razlike medju jajima i u velicini (retko "freestyle" doguraju do S klase) i u izgledu a bogami i mirisu. Najvise izbegavam ne - freestyle jaja iz zdrastvenih razloga, tj. hormona i antibiotika.
Pozdrav [ Ivan Dimkovic @ 01.07.2010. 18:43 ] @
Hahaha
Sad se setih ovoga: [ Wi-Fi @ 01.07.2010. 18:59 ] @
Citat: 101010: Potpuno razliciti skupovi pilica, a vi ih mesate :) ... 1*Organski, divljekukurzni, odrasli uz Betovena i Lamartinovu poeziju, biorazgradljivi, hranjeni gusenicama i bubamarama koje su umrle iskljucivo prirodnom smrcu, popkulturni zen-budisticki pilici. 2*Hranjeni prahom kostiju krave Sarulje, svojih roditelja i gm kukuruzom, odrasali i ubiveni pod neonkom, standardizovani industrijski pilici. 3*Cika Slavoljubovi i baba Milojkini seljacki pilici, freestyle, deo dana trce po dvorisistu i ceprkaju, jedu kukuruz kupljen od komsija Zike, koncentrat iz zadruge, kolju se sekirom na panju (ako je unuk od 9 god. tu, da mu se mala sekira da ih krati), telo im se koprca, krv shiklja, a macke 'vataju jos zivu glavu. Ja uglavnom jedem 2, ali defifnitivno vidim razliku izmedju 2 i 3. A sastav koncentrata iz zadruge (3*): "prah kostiju krave Sarulje, svojih roditelja i gm kukuruz", aditivi, hormoni, bla, bla, itd. Da ne pominjemo komsija Ziku i preparate koje koristi pri uzgajanju kukuruza... [ Noe @ 01.07.2010. 20:03 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Video pre koju nedelju u nekoj od onih "zelenih" prodavnica (u koju sam uleteo jer sam bio zedan k'o sivonja, a nisi mogao da kupis nista drugo nego neki sokic od sargarepe) i vidim stoji neko pile... Jbt.. uz njega ide piletov CV bog te mazo... kako je zivelo slobodno u toliko i toliko kvadratnih metara slobodnog prostora, kako mu je mama sa pedigreom i kako su jeli iskljucivo neki BIO kukuruz, kako ih je vlasnik voleo i mazio i pazio i kako su imali penziono i socijalno pre nego sto su zaklani na human nacin uz neku zen-budisticku muziku kako ne bi bili pod stresom... Sad kontam, mislim jbt... kad vidis tako nesto, kako da ti to posle ne bude ukusnije... a jos kad ga platis 5x skuplje :)))) . e stavrno umes da budes tvrdoglav :) lepo ti rekoh da ne poredis ta BIO %&$&% iz reklame vec DOMACE JAJE vs BIO, INDUSTRIJSKO, sa trake sta god. Mislilm mozda se desi i to BIO da lici na domace ali ja o takvom jajetu ne pricam sa njim nemam iskustva a sa domacim imam (tj uglavnom 90% njih samo i jedem ) I domace JAJE NIJE SKUPLJE bar ne znacajno cak je i jeftinije od ovog industrijskog zato sto ljudima koji prodaju takva jaja ( ako ih ne dobijate od rodjaka ili prijatelja onda su FREE :) ) to nije biznis vec imaju par koka koja kljucaju po dvoristu i nema sanse da uopste dodju na ideju da za takva jaja traze 5x vise para niti imaju uopste dodira sa klijentelom koji bi to platili. O taskvim domacim jajima ja pricam i takva SE RAZLIKUJU ko truba i klavir ako ih vec poredimo sa muzikom. Inace sad se setih taj vas blind test sam ja radio pre 4-5 godina ne sa namerom da ga radim vec je supruga pored domacih dodala par desetina kupljenih jaja (iz obliznje prodavnice - farmerska) i sva zajedno su ofarbana u uskrsnja jaja. Ja nisam znao da je uopste kupila dodatna jaja. Desilo se tako da su prva dva koja sam probao bila ta industrijska i zavrsila su u kanti za smece kao pokvarena , dok mi zena nije rekla " jao pa nisu pokvarena to su sigurno ona iz prdavnice" .. Elem Ivane bez zalazenje u ostale nutricionisticke aspekte - jaja u Nemackim prodavnicama su po mirisu i ukusu cesto (ne uvek ) prilicno razlicita od nasih industrijskih jaja i to na bolje razlicita , pretpostavljam da je to od kvalitentnije hrane koju jedu koke ili od vise truda da se ukus priblizi domacem jajetu :) [ Ivan Dimkovic @ 01.07.2010. 20:07 ] @
Ma kontam ja savrseno da "domaca seoska" jaja nisu ista kao BIO jaja, ali >90% stanovnistva u gradovima definitivno nema mogucnosti da kupuje seoska "domaca" jaja jer tih jaja nema bas toliko puno.
Sledeca stvar za ljude koji zive van sela su te "bio, organske, intenzivni treninzi, mazeno i pazeno pile" price - i ta roba jeste znacajno skuplja, sto zbog skuplje proizvodnje, sto zbog mogucnosti da takvima uzmes jos para :-)) Citat: Elem Ivane bez zalazenje u ostale nutricionisticke aspekte - jaja u Nemackim prodavnicama su po mirisu i ukusu cesto (ne uvek ) prilicno razlicita od nasih industrijskih jaja i to na bolje razlicita , pretpostavljam da je to od kvalitentnije hrane koju jedu koke ili od vise truda da se ukus priblizi domacem jajetu :) Sta znam... meni su licno ista sva, mada ne jedem ih previse i ovako i onako :-))))) [ Noe @ 01.07.2010. 20:21 ] @
Citat: E pa vidis zasto ti mi koji volimo prava domaca jaja ne damo da ovog puta budes u pravu :)) [ Shadowed @ 01.07.2010. 21:30 ] @
Citat: Noe: I domace JAJE NIJE SKUPLJE bar ne znacajno cak je i jeftinije od ovog industrijskog zato sto ljudima koji prodaju takva jaja ( ako ih ne dobijate od rodjaka ili prijatelja onda su FREE :) ) Pa da, al' kad bi poceli svi da ih koriste, da vidis kako bi bila jeftinija. Al' juce :) Sve je to bajno i sjajno dok koriste pojedinci. Kao oni sto pricaju kako im super jer imaju kucicu u nekoj zabiti i nesto zemlje koju malo obradjuju, par krava/ovaca + koju kokosku i prase. Al' kad bi svi tako hteli, stvar bi propala u roku od odma' jerbo ne bi bilo dovoljno kopna za sve. [ Noe @ 01.07.2010. 23:15 ] @
Citat: Shadowed: Pa da, al' kad bi poceli svi da ih koriste, da vidis kako bi bila jeftinija. Al' juce :) naravno da ne bi -kad bi svi poceli da ih koriste onda bi se prodavala industrijska u kutiji na kojoj je nacrtano neko zgoljavo pile i na kojoj pise "pravo domace BIO jaje" :) [ Hadžihalef @ 02.07.2010. 12:00 ] @
He,he...
...pročitam danas ovo: Citat: Orthorexia: privrženost zdravom načinu života od sada se smatra bolešću U svom stalnom pokušaju izmisliti nove bolesti, industrija psihijatrije je proglasila novu bolest, do sada najapsurdniju od svih: bolest zdrave prehrane! Ovo nije šala: ako ste usredotočeni na to, da jedete zdravo, vi ste mentalno bolesna osoba. Vjerojatno će Vam trebati liječenje, na primjer terapija psihotropnim lijekovima. Kako piše „Guardian“, „Usredotočenje na zdravu hranu može biti znakom ozbiljne psihičke bolesti“, koja se zove orthorexia nervosa, što u prijevodu sa Latinskog znači „uzrujanost zbog pravilne prehrane“. Dalje piše: „Orthoreksične osobe imaju stroga pravila prehrane. Neće dotaknuti šećer, sol, kofein, alkohol, gluten… - i to je tek početak njihove dijete. Također izbjegavaju bilo koju hranu, koja sadrži pesticide, herbicide i bilo koje umjetne dodatke.“ Pazite. Znači, izbjegavanje šećera, GMO proizvoda i aditiva sada Vas pretvara u mentalno bolesnu osobu?! Prema ovim stručnjacima - da. Ako zaista pazite, da ne konzumirate pesticide, herbicide i genetski modificiranu hranu, sa Vama nešto nije u redu. Ali, da li ste primijetili, da se konzumiranje junk hrane u društvu smatra normalnim? Ako svaki dan jedete hotdog i pizzu – to je u redu! Ali ako birate prirodnu, organski uzgojenu hranu – vi ste bolesni. Guardian ide dalje i piše:“Prekomjerna opsesija zdravom hranom može dovesti do pothranjenosti.“ Ovo je najluđa izjava do sada! Dakle, biranje zdrave hrane će uzrokovati pothranjenost? A konzumiranje hotdoga će Vašem organizmu dati sve potrebne nutrijente? Prema autorima ovog članka, da. Ušuti i gutaj svoj hotdog Već odavno je jasno, da od nas očekuju da ne razmišljamo o tome, što jedemo. Sjedni, začepi i progutaj svoj ručak. Prestani razmišljati o tome, što jedeš. Samo jedi to, što ti prikazuju na TV reklamama. Raspitivanje o kvaliteti hrane, koju jedeš, nije normalno (nisi znao?!). A ako čitaš etikete na proizvodima, zaista si čudan. Možda si bolestan. Tko stoji iza toga? Kome ne odgovara to, što se sve više ljudi okreće zdravoj prehrani? Postoji nekoliko odgovora na ovo pitanje: * Farmaceutska industrija godišnje zarađuje bilijarde dolara na bolesnim ljudima i ne želi izgubiti svoj profit. Bolest donosi novac. * Zdrava prehrana pojačava mentalne i duhovne sposobnosti čovjeka. Takvom osobom teško je manipulirati. MSG, aspartam, ekstrakt kvasca i drugi aditivi doslovce otupljuju inteligenciju. Ljudi, koji se stalno hrane junk hranom, vrlo su poslušni i rade to, što im se kaže. Obično oni rado prihvaćaju to, što se prikazuje na TV-u, i nikada ne postavljaju pitanja o tome, što se zaista zbiva u svijetu. Za razliku od toga, svježa, organski uzgojena hrana, je moćna i ima ljekovita svojstva. Zdrava hrana i općenito, zdravi način života, postepeno probuđuju mentalne i duhovne sposobnosti čovjeka. S vremenom, ljudi koji konzumiraju takvu hranu, počinju postavljati pitanja i razmišljati o svijetu oko sebe. Zanima ih priroda, etika, religija, ekologija, filozofija, duhovnost. To je, naravno, velika opasnost za te, koji upravljaju našim potrošačkim društvom. Zato što potrošnja zahtjeva neznanje u kombinaciji sa poslušnošću. Da bi ljudi nastavili kupovati hranu, lijekove, medicinsko osiguranje i bespotrebne proizvode, njihova inteligencija mora biti isključena. Prerađena junk hrana, prepuna toksičnih kemikalija, je idealan način za smanjenje ljudske inteligencije… Pročitajte više na http://www.naturalnews.com/029098_orthorexia_mental_disorder.html http://www.alternativa-za-vas....php/clanak/article/orthorexia/ Po ovim idiotima od utemeljivača novih standarda treba da žderete ovo i da izgledate ovako: Definitivno svet ide polako u tri lepe 3,14zde materine! [ vladd @ 02.07.2010. 12:10 ] @
Ma jok, odavno je tamo.
Problem je u visku slobode i robe, pa se preteruje na sve strane, i sa nezdravom hranom i sa zdravom..i sa kvalitetom zvuka, i sa cime god se jedinke dohvate Preterivanje je nekako postalo olicenje slobode i nekakve "volje" Ko ne preteruje, nekako je sputan, nije "in", ne zivi zivot punim plucima.. [ Au197/79 @ 02.07.2010. 17:16 ] @
Kad sam čuo da uvozimo pasulj i beli luk sve mi je bilo jasno...
A čuo sam i da imlek uvozi mleko u prahu pa ga razmuti i pomeša sa mlekom koje otkupljuju... Otuda sve više mleka sa malim procentom mlečne masti. [ NoneVi @ 02.07.2010. 17:46 ] @
Citat: Au197/79: Kad sam čuo da uvozimo pasulj i beli luk sve mi je bilo jasno... A čuo sam i da imlek uvozi mleko u prahu pa ga razmuti i pomeša sa mlekom koje otkupljuju... Otuda sve više mleka sa malim procentom mlečne masti. Imam predlog: Počni da uzgajaš pasulj i beli luk, pa vidi koju ćeš cenu postići. A gde si čuo da imlek razmućuje mleko u prahu? od tetkice u prodavnici? Ja sam čuo da od Knjaz Miloš kisele vode može da se dobije srčani napad, ali je Minakva odlična. (Za one koji ne znaju minakva je voda iz novosadskog vodovoda obogaćena ugljendioksidom.) [ Au197/79 @ 02.07.2010. 18:31 ] @
Za imlek sam čuo od jednog od većih farmera. Imao je ugovor sa Imlekom ali su počeli da zahtevaju manje mleka. Farmer je čuo da svima smanjuju kolićinu preuzetog mleka jer muvaju sa mlekom u prahu. Zato je raskinuo ugovor i sad svu količinu mleka predaje Somboledu.
Što se suljpa tiče... On je ranije bio najskuplja biljka. Svi su ga gajili rekreativno. Npr. zasije se kukuruz pa u njemu pasulj koji se mota po kukuruzu, ne treba ti pritka :) Retko je ko industrijski gajio pasulj. I uvek je bilo dobrog pasulja na pijacama. A sad će da nas čika Miško usreći sa svojim monopolom na zob, bob i grickalice. Pasulj bih i sam gajio nego nemam gde na NBGD. Ja sam seljački unuk sa obe strane, selo mi nije strano, a ne volim kad mi neko prodaje muda za bubrege. Volim da znam šta jedem. Zato kobasice, čajne, paštete i ostale prerađevine prezirem. Bukvalno samo goveđu pršutu jedem. A ni za nju nisam siguran da nije argentinska :))) Beli luk ne volem [ DaliborP @ 02.07.2010. 18:47 ] @
Ko ne jede pastete ne voli ni ljude.
[ sasa_vidic @ 02.07.2010. 22:48 ] @
[ timotic @ 03.07.2010. 00:47 ] @
Zivo me interesuje kako im se isplati to sa mlijekom u prahu...?
Vjerovatno nije pravo mlijeko u prahu, nego neko vjestacko...kinesko! :) [ BluesRocker @ 03.07.2010. 00:56 ] @
Citat: NoneVi: (Za one koji ne znaju minakva je voda iz novosadskog vodovoda obogaćena ugljendioksidom.) To sam provalio na prvi gutljaj, mada mi je malo ličila i na beogradski vodovod. [ pisac @ 13.07.2010. 14:14 ] @
Što se jaja tiče, ja uglavnom ne primećujem razliku između domaćin i komercijalnih (mada povremeno retko ova komercijalna znaju da smrduckaju), ali što se tiče paradajza, razlika između onoga iz prodavnice i onoga iz bašte je nebo i zemlja u korist onoga iz bašte.
[ 3way @ 13.07.2010. 16:10 ] @
Ja sam mislio da ti sam pravis jaja od kalcijuma i proteina :)
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|