[ StORM48 @ 13.07.2010. 21:30 ] @
Baš nešto razmišljam proteklih dana o pitanju reciklaže, najpre elektronskog otpada u Srbiji. Desilo se da imam jedan dotrajali UPS za bacanje, a kako su akumulatori ozbiljan zagađivač, palo mi je na pamet da bi bilo dobro odložiti uređaj na propisan način. I onda - zid. Pretragom po internetu nisam uspeo da utvrdim da postoji ijedan domaći sajt koji se ovom tematikom ozbiljno bavi, a par onih koji postoje nemaju nikakve sveže informacije. Našao sam da neka firma iz Pančeva radi reciklažu elektronskog otpada, ali (naravno) za teritoriju Pančeva. Koliko god bio ekološki nastrojen, nisam baš toliko šašav da zbog jednog UPS-a zapucam do Pančeva. Našao sam i sajt organizacije, čijim na nam sloganom poslednjih meseci ispiraju mozak - "Očistimo Srbiju". Ni tamo nisam našao ništa pametno za pročitati, a naročito ne sveže. Svojevremeno je neko pomenuo da je u zgradi opštine Palilula postavljen neki "kontejner" ili šta već, koji je namenjen odlaganju elektronskog otpada, ali mi malo blesavo deluje da na blef zapucam tamo sa UPS-om, ne bi li me neki član "obezbeđenjeta" skontao kao bombaša samoubicu. A i inače često imam štošta za baciti od HW-a, pa me ova tematika interesuje u širem smislu. Dakle, tresla se gora, rodio se miš... 10 godina slušamo o ekologiji, imamo nadležno ministarstvo i ministra i gomilu neobaveštenih likova koji na svako pitanje samo sležu ramenima. Bilo je priče i o Zakonu koji će precizno regulisati ovu oblast, omogućiti zainteresovanima pokretanje biznisa u ovoj branši i... ništa. Kako baciti pokvareni UPS sa akumulatorom, a da to bude u Beogradu i bez papirologije kao da odlažem radioaktivni materijal? Naravno, bacanje u "regular kontejner" nije rešenje. Pozdrav |