[ maliradojca @ 23.07.2010. 02:21 ] @
Beograd -- Zbog strogih uslova mnogi predviđaju da će veliki broj ćevabdžinica, picerija, palačinkarnica, buregdžinica staviti katanac na vrata u narednih godinu dana.

Zbog uvođenja Hasapa (kontrole rizika i kritičnih tačaka proizvodnje) najavljenog za jun 2011. godine nemali broj kioska brze hrane mogao bi da stavi ključ u bravu.

Strogi higijenski uslovi i standardi koje ovaj sistem predviđa, ali i visoka cena uvođenja biće preveliki zalogaj za male uslužne radnje.

Kada je Hasap uvođen u Mađarskoj, gotovo trećina pekara je preko noći stavila katanac. Takva iskustva iz regiona nagoveštavaju da bi isto moglo da se dogodi i kod nas, ali bez obzira na to, odlaganja nema. Svi koji proizvode, spremaju i prodaju hranu moraće da uvedu novi sistem.

"Prema Zakonu o bezbednosti hrane predviđeno je da svi koji posluju sa hranom, pa i pekarska i konditorska proizvodnja, imaju uveden sistem Hasap. Deseti jun 2011. godine krajnji je rok kada će oni morati u potpunosti da uspostave Hasap sistem“, kažu u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.

izvor i nastavak

Standardi, standardi.. Uskoro ce hot dog morati da se pravi od pravog dog-a :)
[ Shadowed @ 23.07.2010. 03:03 ] @
Pa, ne znam detalje o tome kakav je haccp, ali ako nije neko ispravljanje krivih krastavaca, uvodjenje istog je ok. Ono sto po meni nije ok su velike cene da se dobije taj sertifikat.
Trebaju prestati sa radom oni koji se ne pridrazaju izvesnog nivoa higijene i kvaliteta, ali ne i oni koji se pridrzavaju ali nemaju dovoljno para da plate sertifikat.
[ Paunic91 @ 23.07.2010. 03:29 ] @
To je cena Evrope nazalost....

Ali, makar cemo jesti hamburger od PRAVOG mesa, a ne od otpadaka i sl...
[ 3way @ 23.07.2010. 04:55 ] @
Citat:
Paunic91:
Ali, makar cemo jesti hamburger od PRAVOG mesa, a ne od otpadaka i sl...


I dalje ces jesti mlevene pse, oci i kopita, ali ces biti siguran da kuvarica nije brisala du*e, pa onda mesila hamburger...
[ Paunic91 @ 23.07.2010. 05:01 ] @
Hvala na odgovoru.. Pomogao si mi da otvorim novu temu... :)
[ barakuda111 @ 23.07.2010. 08:28 ] @
Uff.. ja sam imao losih iskustava sa tim prodavnicama hrane. Od nehigijenskog rukovanja hranom, preko buba i ljudskih dlaka u hrani, do kupovine hrane sa pokvarenim mesom zamaskiranim velikom kolicinom bibera. A to se tesko zaboravlja, kada ti se creva okrecu ceo dan posle pojedenog bureka sa mesom koji je pokvareno.

Ako ce se te svinjarije iskoreniti ovim zakonom podrzavam ga.
[ žutokljunac @ 23.07.2010. 08:30 ] @
Ako mi je Beograd po nečemu bio drag, onda je to zbog odlične ponude fast food-a po veoma povoljnim cenama. Od roštilja, palačinkarnica, picerija, sendvičara, pekara.
I sam planiram da od sledeće godine krenem sa manjom proizvodnjom i prodajom hrane, i kao po zlu, evo uvode nešto kako bi zaštitili velike korporacije i pozatvarali male. Ovo je samo otimanje love malim preduzetnicima, jer će za sertifikat morati da plate 2x1500€ nekoj stranoj konsultantskoj kući ( koje svi znamo ko drži ). Posle toga će uzimati lovu jer standardizacija mora da se plaća, a na kraju će veliki lanci prodavati svoje franšize samo velikim igračima. Jurio sam jednu poznatu franšizu, i kada su počeli da pominju milionski iznos, odustao sam.
Ovo je samo otvaranje tržišta za velike, čišćenjem malih.
Inače, Hrvati su HAACAP uveli tek 2008. godine. Ali, najlakše je tako, uvedeš da krastavac ne može da bude zakrivljen i na to uzimaš lovu.
[ superbaka @ 23.07.2010. 08:58 ] @
ne zanosite se, u pitanju je samo jos jedna globa koja nece promeniti higijenu... higijenu ne uvode takse i papiri konsultantskih kuca vec svest vlasnika/radnika i azurna sanitarna inspekcija...
samo jednom sam video kako radnica koja sprema pljeskavice ne dolazi u kontakt sa novcem gradjana, novac uzima i kusur vraca drugi radnik koji ne radi sa hranom... ali to je bilo ispred VMA...
[ žutokljunac @ 23.07.2010. 09:04 ] @
Očigledno da ti, kao i ovi pre tebe, nisi pročitao ceo članak. HAACAP standardizacija nije samo neki sertifikat koji se okači na zid, već podrazumeva stalnu kontrolu proizvodnje u svim fazama, bar jednog stalno zaposlenog koji će vršiti kontrolu, itd. Bar tako kažu.
[ vladd @ 23.07.2010. 10:42 ] @
Da, samo sto ce se to primiti na terenu kao bilo koji drugi propis. Odvojen fond za inspekciju i birokrate, cene u nebesa...

Mislim da pekare u Francuskoj nemaju doticnog zaposlenog...to ocigledno govori cemu sluzi doticni propis..da otvori "slobodno" trziste za velike igrace:)..i pomlati malu privredu kao fleksibilnu konkurenciju..

Poz
[ boccio @ 23.07.2010. 11:20 ] @
Ako je potreban HAACAP da brkata gospodja na kiosku ne bi prvo uzela moje pare, pa muljala po kasi oko kusura a onda krenula rukom da cupka salatu i gura u lebac, jadni li smo onda i prejadni...
[ flighter_022 @ 23.07.2010. 13:49 ] @
Ljuuuuudi... HACCP, a ne HACCAP

p.s. Pljeskavice kupujemo iskljucivo u lokalnoj mesnici, koja ima i odeljak za rostilj. Vidite kad melju meso i stavljaju zacine, nema kukuruza, soje, brasna i slicnog. A sto se higijene tice, imaju kasirku i 2-3 mesara.
[ maliradojca @ 23.07.2010. 14:37 ] @
U textu pise HASAP. Sta je HASSP?
[ Horvat @ 23.07.2010. 14:41 ] @
hasap je "od milja", tacno je haccp (Hazard Analysis Critical Control Point), a ko ce izgovoriti hacecepe :D
inace, da bi ti izasla komisija za haccp, treba da dunes par kila eura... s druge strane, apsolutno "podrzavam" postovanje ovih pravila (umesto vec pomenutog, uzme lovu pa ti onda s tim rukama drlja po pljeski), znaci ako uzima ista osoba lovu i daje klopu, lovu uzme rukom, a klopu sprema sa rukavicom preko ruke (banalan primer), nema da trckaraju misevi i bubasvabe po klopi i ostalo
[ Dush0ica @ 23.07.2010. 14:42 ] @
Meni je drug pričao da su ljudi čuli mačke kako vrište dok čekaju pljeskavicu (ovde kod nas u lokalnoj ćevabžinici). E sad, meni nije jasno da li su mačke vrištale jer nisu dobile pljeskavicu, ili su vrištale jer su išle u pljeskavicu...
[ Onaj @ 23.07.2010. 14:51 ] @
Ma to služi samo da bi se uzele pare. A usput i mnogi sitni će da puknu, mnogi krupni će da izgube konkurenciju i tako...
[ maliradojca @ 23.07.2010. 15:47 ] @
Mozda ce i blago da poskupe pljeke, pice i testaste zavrzlame zbog ovoga.

Meni je i ok sto se uvode standardi i u toj delatnosti. U smislu, (pretpostavljam da) mora da se koristi metalna, staklena i keramicka oprema, da ima tople vode u lokalu, da bude cisto, da se postuju procedure u pripremi hrane..

Ali mi nije ok ako neko ko ima posao sa (npr) brzom hranom, ima tehnicke uslove i volju da sprovede standarde, da mora da uzme kredit u banci da bi platio standardizaciju. Ili jos gore da zatvori posao, jer nema novca za to.

Mada, necija propast je i necija sansa za uspeh. Tako da, ko bude imao novca da ulozi u posao, imace i veci promet ( jer ce neki da zatvore radnje) pa ce nadknaditi tih par hiljada eur.Da li je to dobro za kompletno ugostiteljsko poslovanje u Srbiji ne znam, valjda jeste, u svakom slucaju drzava ide na ukrupnjivanje poslovanja.
[ žutokljunac @ 23.07.2010. 16:36 ] @
Citat:
Dush0ica: Meni je drug pričao da su ljudi čuli mačke kako vrište dok čekaju pljeskavicu (ovde kod nas u lokalnoj ćevabžinici). E sad, meni nije jasno da li su mačke vrištale jer nisu dobile pljeskavicu, ili su vrištale jer su išle u pljeskavicu...


Ja sam čuo kako kuče arlauče, a svojim očima sam gledao kako se tele krsti kad ulazi u mesaru, u fazonu, ko će da uđe u tolicku mašinu za mlevenje mesa.
[ Paunic91 @ 23.07.2010. 17:22 ] @
Citat:
Ja sam čuo kako kuče arlauče


Kuce radi sta??? Ne mogu da verujem sta sam procitao.. Arlauce.. facepalm-iraj se sam :)

E, al arlauce.... Bolje da si rekao da kevce, ali arlauce...
[ Count Zero @ 23.07.2010. 17:33 ] @
Citat:

...
Kuče gladno mnogo gadno
kuče kopa, hoće klopa
dragi gosti evo kosti

Ja ne znam zašto kuče arlauče
Ja ne znam zašto kuče arlauče
Ja ne znam zašto kuče arlauče
Ja ne znam zašto kuče arlauče
...


http://lyricstranslate.com/en/...Zasto-kuce-arlauce-lyrics.html
[ žutokljunac @ 23.07.2010. 17:38 ] @
Nije on čuo za to. On zna ove iz Granda - Seka, Šaban, Šemsa...

[ bachi @ 23.07.2010. 17:51 ] @
Ja samo znam da od kako se pre dosta godina otvorio kiosk sa pljeskavicama u mom starom kraju, da je drastično smanjen broj pasa lutalica i mačaka, pa vi vidite. :D
[ Paunic91 @ 23.07.2010. 18:10 ] @
Da, ja nisam cuo za to jer ne slusam propalitete, a iako se izneli stereotip o tome ako ne slusam Riblju Corbu, da sam Grandovac, to je, gospodine zutokljunac, Vasa ogranicenost, a ne moja.
[ Onaj @ 23.07.2010. 18:23 ] @
Citat:
Paunic91: ne slusam Riblju Corbu


Ja slušao kad sam bio mali a onda se opametio, jer tad sam bio mlad.
[ MicrosoftCorporation @ 23.07.2010. 19:14 ] @
Citat:
Paunic91: Da, ja nisam cuo za to jer ne slusam propalitete, a iako se izneli stereotip o tome ako ne slusam Riblju Corbu, da sam Grandovac, to je, gospodine zutokljunac, Vasa ogranicenost, a ne moja.



nije potrebno slusati ni Grand ni Corbu - "arlauče" nije Bora smislio već je upotebio reč koja se inače koristi u narodu ;) tako da ne bih tako lako ispaljivao ove fraze o "ogranicenosti"
[ maliradojca @ 23.07.2010. 19:17 ] @
Paunicu91, treba jos pljeskavica da jedes dok porastes.
[ Bojan Basic @ 23.07.2010. 19:25 ] @
Citat:
Paunic91:
Da, ja nisam cuo za to jer ne slusam propalitete, a iako se izneli stereotip o tome ako ne slusam Riblju Corbu, da sam Grandovac, to je, gospodine zutokljunac, Vasa ogranicenost, a ne moja.

A sad da vidimo tvoju ograničenost.

• „Kučence ... poče tužno da arlauče.“ (Branislav Nušić)
• „Javila se ... i sirena i to onim otegnutim hukom ... a ne onim kratkim zavijanjem koje je narod zvao arlaukanjem.“ (Ivo Andrić)
• „Garov je arlauknuo i poleteo unutra.“ (Stojan Živadinović)

Eto, bilo bi bolje da si prosto ćutao.
[ MicrosoftCorporation @ 23.07.2010. 19:57 ] @
Citat:
Paunic91: Kuce radi sta??? Ne mogu da verujem sta sam procitao.. Arlauce.. facepalm-iraj se sam :)


Sta da radi ?!?

he he, nisam mogao da odolim ;)
[ pitikovski @ 23.07.2010. 21:55 ] @
Citat:
Bojan Basic: A sad da vidimo tvoju ograničenost.

• „Kučence ... poče tužno da arlauče.“ (Branislav Nušić)
• „Javila se ... i sirena i to onim otegnutim hukom ... a ne onim kratkim zavijanjem koje je narod zvao arlaukanjem.“ (Ivo Andrić)
• „Garov je arlauknuo i poleteo unutra.“ (Stojan Živadinović)

Eto, bilo bi bolje da si prosto ćutao.


@Punic91
Evo ti Bojan dao hint, nadji te likove na facebook-u pa ih isprozivaj.
[ Lesli Eldridz @ 23.07.2010. 22:13 ] @
Ma pusti polupismene koji ne znaju reci sopstvenog jezika ali zato umeju da lajkuju na fejsu, to im valjda znaci da laju tj arlaucu, sta li, nisu oni vazni, nego evo sta ce da bude u praksi. Neki koji ne mogu to da plate a posteni su, samo ce da odjave radnje i da nastave da rade na crno. Tako ce i vise da im se isplati. Ovako sad kako svi kucaju sve u kasu, inspektori samo idu i deru ljude zbog nebuloznosti tipa "ne stampa kasa adresu firme doslovce kao sto pise u resenju" ili "nije otkucan iznos koji je kupac dao pa da na racunu pise i koliki je kusur nego je otkucano samo koliko kosta proizvod". To samo lud covek moze da insistira na takvim bedastocama i da zbog toga naplacuje kazne od 50,000 i zatvara radnje na 15 dana. A kazna za fizicko lice koje radi na crno je 5,000 din i nece niko da ga kaznjava svakog dana, nego jednom mesecno, sto je diskutabilno, jer nece ni toliko.

Ja mislim da primena tog hasapa na kioske i kolica sa kokicama i pomfritom nema veze sa mozgom, a zbog cene koju pominju nekoga treba ubiti i to je to. Jeste, bas ubiti, sta, to nije nista, samo darvinizam, onoga ko ugrozava zajednicu ili fizicku egzistenciju jedinke zajednica ili jedinka fizicki uklanja i to je prirodno. Kojih bre 2x1500 evra za neku artiju? Ajde on meni neka da 1500 evra da ja njemu nadrljam artijetinu. Na toalet papiru. Brze hrane be otvara samo onaj ko nema pare pa mu to najjeftinija investicija da covek koliko toliko zaradi koju paru. Ima mozda 2 - 3% onih koji pomocu toga prave neke vece pare i to je to, ovo ostalo je gola beda i sirotinja koja to radi iz ocaja a ne sto je brza hrana mnogo unosan posao (sto nije, nego je posao najveceg rizika jer u prvih nekoliko meseci 75 - 80% njih zatvore) . A duh zakona mora da dolazi odozdo je li, iz stanovnistva, da ne kazem naroda, a ne da neko sedi u kuli od slonovace i pise dekrete, a ostali da mu se klanjaju, inace to nije zakon nego maltretiranje. A ko ne zna meru u maltretiranju ponizenih i uvredjenih pa pretera, bice bar jednom nesto kao Majkl Madsen u Rezervoar dogs, samo uzivo. Mozda ce neko od ovih koji se odusevljavaju ovakvim mudrim potezima onda nedge da jede pljeskavice napravljene od inspektoretine umesto od kucetine, ko zna. Zivi bili pa videli.
[ JankoNIS @ 24.07.2010. 00:23 ] @
I ne znam zasto me uvek iznenadi kada u nekoj temi pocnem da citam post, bez gledanja u ime autora, a onda shvatim da covek pise umesto mene. Samo sto ja nisam toliko recit. Ali to se ne odnosi na bas ovaj gornji post.
Ne mogu vise da se mucim... Lesli, ako si negde blizu Nisa, voleo bih da te upoznam (one nastrane medju vama molim da se uzdrze bilo kakvih komentara). Cisto da popijemo kafu negde u gradu, moze u drustvu jos nekog nislije sa foruma, kao svedoka.
[ Onaj @ 24.07.2010. 00:56 ] @
Eto šta ti je zakon - sad će mnogi koji drže brzu hranu ubrzo da umru od gladi.
[ Yoba @ 24.07.2010. 07:51 ] @
>>Kojih bre 2x1500 evra za neku artiju? Ajde on meni neka da 1500 evra da ja njemu nadrljam artijetinu.



ne shavatas ti da tebi niko ne daje, vec placa...ti se kvalifikuj za izdavanje sertifikata i pocni da pravis pare, umesto sto lelemudas ovde na forumu da ti neko da 1.5/3k jura...



tuga je sto ce ovo ispati tragikomicno kao i sve ostalo, ali ce barem eliminisati one najgore...
[ stil @ 24.07.2010. 08:16 ] @
Ajde ovako.

Zbog čega ne kupujem sladoled na točenje? Zbog toga što se svakog leta mogu pročitati vesti o trovanju ljudi od te poslastice. Ako mi se jede sladoled kada sam u gradu kupim onaj koji je fino zapakovan u foliju i to ne zbog toga što je zapakovan već zbog toga što znam da se neko tamo brine o tome da ta poslastica bude higijenski ispravna. Dakle ne ulazi se u kvalitet tog proizvoda dal' je organski ili šta ti ja znam već je poenta da se ljudi ne zaraze i ne otruju od raznih čudesa koja mogu tu da se zapate ili da neka druga hemija tu upadne a da joj tu nije mesto. Što se kaže da ti ne presedne zalogaj.

Šta je HACCP standard?

HACCP je skraćenica od - Hazard Analysis Critical Control Point što u prevodu na srpski jezik znači - Analiza Opasnosti i Kritične Kontrolne Tačke.



Definisan u najkraćem, hasap (HACCP) je sistem koji obuhvata niz postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane, a sa krajnjim ciljem da potrošač koristi namirnice u stanju i na način koji će biti bezbedan za njegovo zdravlje. Hasap (HACCP) - sistem je jos sedamdesetih godina XX veka postao priznat kao međunarodni standard za proizvodnju bezbedne hrane. Takođe, Svetske zdravstvena organizacija (WHO) usvojila ga je kao najefikasnije sredstvo za kontrolui bolesti izazvanih hranom. Primena hasap (HACCP) sistema je trenutno jedan od osnovnih preduslova za izvoz naših proizvoda i osvajanje evropskog tržišta.

http://www.hasapstandard.com/sta-je-haccp-standard.html

Sedam principa – temelj HACCP sistema


1. Sprovođenje analize opasnosti/ rizika, identifikovanje opasnosti/rizika koji mogu da se pojave u procesu proizvodnje hrane.

2. Određivanje Kritičnih Kontrolnih Tačaka (CCP). Za svaki identifikovani rizik mora da postoji bar jedna i odgovarajuća Kritična kontrolna tačka čije postojanje omogućava kavalitetno uočavananja mogućih rizika.

3. Određivanje kritičnih granica, maximalnih i/ili minimalnih vrednost, pomoću kojih se biološke, hemijske i fizičke opasnosti kontrolišu u svrhu prevecije. Ukoliko postoje, kritične granice se usklađuju sa zahtevima propisa ili zakona.

4. Određivanje procedura/postupaka za praćenje CCP, pomoću kojih se osigurava da CCP ostane u kritičnim granicama. Praćenje Kritičnih granica podrazumeva odgovore na pitanja: šta, kako, koliko često i ko.

5. Određivanje korektivnih mera u slučaju da nadzor pokaže da CCP nije u okviru kritičnih granica. Korektivne mere osiguravaju da uzrok problema bude identifikovan i eliminisan.

6. Uspostavljanje procedura/postupaka za verifikaciju, odnosno postupaka i potvrđivanja da je HACCP sistem efektivan i da funkcioniše dobro.

U verifikacione aktivnosti treba da budu uključena ovlašćena lica zaposlena u proizvodnji, HACCP tim i predstavnici inspekcije u pogonu.

7. Uspostavljanje i vođenje efektivne evidencije i dokumentacije, odnosno dokumentovanje dokaza da HACCP-sistem dobro funkcioniše.

http://www.hasapstandard.com/s...cipa-temelj-haccp-sistema.html

Zaključak


Suština primene HaCCP-sistema je u preventivnom delovanju.

HACCP sistem se sastoji od dve osnovne komponente:

- HA - predstavlja analizu rizika, odnosno identifikaciju opasnosti u svakoj fazi procesa proizvodnje hrane i procenu značaja tih opasnosti za ljudsko zdravlje.

- CCP (kritične kontrolne tačke) - predstavljaju faze u proizvodnji u kojima se može kontrolisati, sprečiti ili eliminisati rizik po bezbednost hrane, ili njihov uticaj svesti na prihvatljiv nivo.

Uspeh HACCP-sistema zavisi od obrazovanja i obuke zaposlenih.

http://www.hasapstandard.com/zakljucak.html

[ dejanet @ 24.07.2010. 08:51 ] @
Lesli:
Citat:
Ajde on meni neka da 1500 evra da ja njemu nadrljam artijetinu.


..bas tako. Inace koliko je EU para doslo na temu unapredjenja standarada oko hrane trebalo bi drzava da pomogne sa nekom kintom oko standardizacije i da deo od 750 000 zaposlenih obuci i posalje u narod da pomogne... wtf

Inace broj tih sertifikacionih firmi, inzenjerskih i drugih komora (reketiranje oko licenci), raznih Sokoj-a, itd.. se opasno povecao, diskreciono odredjuju cene "usluga", umesto nekog unapredjenja bave se turizmom(simpozijumi i ostali krkanluci..) kao sporednom delatnosti..
[ Ivan Dimkovic @ 24.07.2010. 19:02 ] @
@stil,

Kao sto i sam vidis ako procitas ono sto si napisao, HACCP je high-level procesno lelemudanje koje svakako nema dodirne tacke sa trenutnim stanjem i nacinom poslovanja i rada u Srbiji. Dakle, bice jos jedno mrtvo slovo na papiru sa gomilom doskolovanih "sertifikatora" i "ruka ruku mije" sistemom.

Bizarno, ali taj HACCP ce mozda nesto malo popraviti kvalitet, ali ne sa svojom sustinom vec pukim faktom da ce eliminisati one koji nemaju da plate pare za sertifikaciju a ni za mito - a medju takvima verovatno ima i najvise onih koji ne pridaju znacaj higijeni.

To, medjutim, uopste nece eliminisati taj problem kod onih koji te pare imaju - bas kao sto ni zakoni o sprecavanju pusenja u raznim ustanovama nisu to sprecili.

Btw, sve te procesne sertifikacije su pro-forma stvari koje funkcionisu u razvijenim drustvima - u drustvima gde je korupcija nacin zivota i gde je moto "'vatanje krivina" potpuno je besmisleno ocekivati da to ima bilo kakvog efekta.

Oni koji imaju interes da se pridrzavaju stroge kontrole kvaliteta u celom svom procesu to vec i danas rade, i ne treba im nikakav HACCP - to su velike firme, firme koje izvoze robu, veliki ugostiteljski lanci itd... oni to rade jer, kao sto rekoh, imaju direktan interes u tome i svaki kiks bi ih kostao strahovito zbog gubitka poverenja od strane kupaca.

Da li to mozes primeniti na nekog mracnjaka koji ima nekoliko cevapdzinica gde na sve nacine "vata krivine" od kupovine pseceg mesa do zaposljavanja nepismenih nesrecnica koje placa kes-na-ruke metodom? Pa taj lik ce odvojiti mali budzet za kupovinu HACCP 'artije svaki put kada mu dodju "HACCP eksperti", koji ce biti istog kova kao i on.... Umesto pokazivanja HACCP-kompatibilnim procesa, on ce im pokazati Srbija(TM) kompatibilnu kovertu, punu konvertibilne valute....

Yeah... vec se osecas bolje, i hrana je ukusnija - zar ne? :)
[ stil @ 24.07.2010. 19:29 ] @
Ivane nisi u pravu. Ja se sećam vremena, devedesete godine su u pitanju kada su pojedini "privatnici" počeli da prave gazirane sokove od kojih su se ljudi trovali jer su u njih stavljali razne hemikalije koje bi im davale boju (neki su pominjali i boju za bojenje vune). Bili su duplo jeftiniji od onih poznatih marki pa su ih ljudi kupovali. Dakle ako hoćeš da se baviš poslom kojim bilo namerno (u cilju smanjenja troškova koristiš nešto što nije dozvoljeno: neprehrambene boje, metil alkohol od kojih ljudi oslepe i tako to) ili nenamerno (jer ne poznaješ dovoljno proces proizvodnje i moguće opasnosti) možeš da povrediš mnogo ljudi moraš učiniti sve da preventivno deluješ i to sprečiš. Mislim ja to govorim prvo zbog sebe, ne bih da se otrujem kada kupim nešto za jelo a posle i zbog svih ostalih. E sad u EU se primenjuje taj standard tako da ako neko odavde želi da proda nešto na tom tržištu lepo pokaže da poštuje ono što taj standard propisuje vrata su mu otvorena.

Ostaje druga stvar možda malo lična ali ću je ipak reći. Da li se ti osećaš bolje tu u D ako je ovde lošije. U smislu da li bi se ti bolje osećao kada bi ovde u SER bilo bolje ili lošije nego što je sada ( po pitanju svega). Ili ti je to totalno svejedno? Totalno nebitno za to kako će se ovde razvijati situacija po tom pitanju uvođenja standarda ali eto interesuje me kao tvoj motiv za pisanje ovakvih postova.

Poz.



[ Ivan Dimkovic @ 24.07.2010. 19:42 ] @
Citat:
stil
Ostaje druga stvar možda malo lična ali ću je ipak reći. Da li se ti osećaš bolje tu u D ako je ovde lošije.


????!!!

Zasto bih se osecao bolje - ja sam samo napisao onako kako jeste povodom postovanja pravila i zakona. Nema to nikakve veze sa tim kako se ja osecam, zapravo iskreno mi je zao sto je tako - ali to sto je meni zao svakako nece promeniti stvar.

Moj motiv za pisanje posta je samo iskazivanje mog misljenja o primeni necega sto je slabo primenjivo kao obavezno pravilo u ovakvoj sredini. I, btw, to isto vazi i za razvijene zemlje sto se "mracnih" ugostitelja tice... Ako ti ocekujes da ces u nekoj supi u Svedskoj ili Nemackoj dobiti "HACCP-certified" kebab ili nesto kinesko przeno... mislim... samo cu se nasmejati :)

Pominjes metil alkohol i sl... to su situacije od kojih ljudi umiru i koje se vrlo lako resavaju od strane vlasti jer se lako ulazi u trag + potencijalno su eksplozivne i nanose politicku stetu. Zato ih sada vise i nema, jer niko to nece da dozvoli.

Medjutim, problem kontrole kvaliteta koji je van te crno/bele slike je daleko kompleksniji i nikakav HACCP nece spreciti Mileta koji valja psece meso da to uradi ako je iole dobro povezan, citaj: placa mito - niko nece umreti od pseceg mesa niti od nesto povecanog nivoa bakterija zbog losije higijene, tako da nije nikakva frka sto se "vlasti" tice. "Mile" postoji u mnogo razvijenim zemljama bez frke, a kamo li u Srbiji.

Mislim, ako ti verujes da ce HACCP omoguciti da mozes da jedes na bilo kojoj trafici bez bojazni da ces jesti nesto utopljeno u bakterije i polu-poznatog porekla - mislim da si previse naivan. Ono, ja sam doziveo u vrlo sredjenim zemljama da mi u pekari pokusaju dati hleb posle ribanja poda - bez rukavica... mislim da se ne zezamo mi tu, to su stvari koje se jako tesko eliminisu bilo gde, a kamo li u Srbiji. Jednostavno moras da izbegavas losa mesta bilo gde, jer ti nikakav HACCP ne garantuje da ti nece uvaliti djubre.

A oni sto izvoze u EU su i pre ovoga nasli nacin da se sertifikuju. Lokalni HACCP seritifikatori ce samo pojeftiniti taj proces za njih sto je naravno dobro. Problem je sto te firme NISU gore pomenuti "Mile" sa trafikom - ono, sasvim drugi ljudi, i drugi biznis model. Kod ovih prvih i danas mozes ocekivati kvalitet.

Stoga - mislim da je naivno ocekivati da ce HACCP eliminisati nehigijenu u svim ugostiteljskim objektima.
[ Boki70a @ 26.07.2010. 17:13 ] @
Nije bas vezano direktno za HACCP, ali ima itekakve veze sa hranom, "visoko tehnoloskim" standardima, podmuklim udarcima na male privrednike i izrabljivanjem jeftine radne snage (emigranata). U pitanju je dokumentarac koji baca jedan vrlo neprijatan pogled unutar americke korporacije koja kontrolise americku prehrambrenu industriju.

Food, Inc. (2008)
http://www.imdb.com/title/tt1286537/
http://www.foodincmovie.com/

Food, Inc. (2008) [youtube - engleski]
http://www.youtube.com/watch?v=rCyGLQ_Iod4
Food, Inc. (2008) [youtube - prevedeno]
http://www.youtube.com/watch?v=HQpeG9YIk9g
[ Lesli Eldridz @ 27.07.2010. 20:41 ] @
Citat:
Yoba: ne shavatas ti da tebi niko ne daje, vec placa...
vazda nesto lupetate. Eno ti puna Grcka raznih girosarnica itd, nekima je cak i fora da sve stoji otvoreno da se vide one serpe koje vise i ostalo posudje u kome se sprema hrana, ili da ti na licu mesta tu na ulici, na kolicima, iscede obicnu pomorandzu i prodaju taj sok, pa im niko ne trazi nekakve hasape. Ja ga cenim da je to kao i sve ostalo ovde u ulici luckastih br 13, vid'la zaba kako potkivaju konja pa i ona digla nogu. To je samo smisljeno da kojekakvi "konsultanti" koji su "kvalifikovani za izdavanje sertifikata" (i prde u istu tikvu sa "elitom" ) uzmu pare. Evo, meni nek izdaju taj "sertifikat" na okrugloj artiji sa rupom na sredini, pa cu ja da ga stavim na adekvatno mesto, to ja mislim o njihovim "sertifikatima". Basibozuk, bagra i brabonjci ustali da uvode hasape u Srbiju... Eventualno mogu da uvode hasanje, oni da hasaju, a od ovoga nema nista. Sta da im radim, tako je to. Jedino mi jos nije jasno ono cuveno, kad si lud da li ti znas da si lud... Ne ti nego ovi sa hasanjem. Tesko, jer oni izgleda stvarno veruju u to sto pricaju. Klasicno ludilo. Ova zemlja trosi godisnje jednu pastu za zube po glavi stanovnika, oni znaju za hasap. Ludaci, sta da radis. Takvi su oni.
[ jnk @ 28.07.2010. 09:01 ] @
Samo da država ne krene da nudi bespovratne kredite za uvođenje ovih standarda a jedini uslov da odaberes kuću koju ti preporuče. hint fond za razvoj - iso standard
[ žutokljunac @ 01.08.2010. 02:12 ] @
Pa gledaj, sama ideja je dobra. I treba uvesti strogu kontrolu, kako se ne bi dešavalo da se meso dovozi u jugiću na +35. Međutim, takva su vremena da mali jedva opstaju, ustvari na samoj su granici da opstanu. Da li je cilj da svi mali biznisi propadnu? Zašto uvoditi standardizaciju baš sada kada vidimo da skoro svaki drugi manji biznis propada.
[ Lesli Eldridz @ 01.08.2010. 09:23 ] @
To i jeste cilj te placenicke bagre, a glavno zariste te bolesti je negde u Vol stritu. Evo sta kaze na kraju teksta, tek mi je sad to zapalo za oko

Citat:
...mnogi predviđaju da će kroz godinu dana tržište brze hrane biti otvoreno za velike igrače i lance malih restorana, poput onih u zapadnim metropolama.


Znaci, bagra psihopata koji su ideju globalizacije i liberalizma pretvorili u perverziju je videla da u sustini lepa ideja globalizacije moze da se iskoristi tako da oni napune dzepove, i sad je cilj da se i u zemljama koje su novopridosle na "zapad" tj u "kapitalizam" u svakoj oblasti gde bagra proceni da je moguce uzeti pare uniste svi mali biznisi, porodicne radnje i slicno, i da se tako oslobodi mesto za belosvetske nadnacionalne "korporacije", a ovi koji su do juce imali te radnjice da postanu roblje.

Samo, jeste da su "korporacije" velike i jake i da mogu djindjuvama da kupe lokalne poglavice u novim zemljama "zapada" da bi ovi pisali "zakone" kako odgovara novim gazdama, ali mali pa imaju tu prednost sto su lako pokretljivi, pa nece tek tako da se pokore "korporacijama" i njihovim pudlama "politicarima". Plus ovi ovde imaju i visevekovno iskustvo sa takvima i u toj raboti, kako zahebati "korporaciju" , "politicare" i druge Turke Osmanlije. To znaci da ce neki "ponizeni i uvredjeni" jednostavno da odu u sivu zonu, da odjave radnje i nastave da rade "na crno" , i to su oni pravi liberali i ljubitelji slobode, a neki, a to su oni koji i dalje veruju u "sistem" , ce mozda boga mi i koju "teroristicku" akciju da izvrse kad im prekipi. Ne moraju da se zabijaju avionima u poreske uprave, ili da idu naoruzani u poreske uprave kao onaj neki Nebojsa automehanicar pa da polivaju osoblje benzinom i da prete da ce da ih zapale, nego recimo to moze da bude prebijanje onoga ko je dosao da im zatvara radnju i trazi 5,000 evra za te hasape + adaptaciju objekta, onda uzimanje zapisnika i cepanje istog, normlano, tek kad se prvo izvrsi kontrola, iz potaje, da se ne vidi ko bije i da ne bude da je ovaj sprecavao sluzbeno lice u vrsenju duznosti. Pa oni posle neka dokazu ko je cepao zapisnik i to. Huligani neki, ko zna, pijandure.
[ Lesli Eldridz @ 04.08.2010. 00:12 ] @
Uostalom, da je sustina ovoga pljacka vidi se po tome sto se drobi o nekim sertifikatima i nekim za ovu zemlju basnoslovnim sumama koje treba da se za njih plate, kao da pisanje po artiji nesto znaci, kao da neko ne moze da uzme sertifikat pa da radi sve kontra. Da oni hoce da zavedu higijenu u kioske sa brzom hranom i u slicnim objektima oni bi slali sanitarnu inspekciju svakog dana da striktno sprovodi pravila, a ne bi drobili o hasapima. Znaci, pljacka i nista vise.
[ vladd @ 04.08.2010. 10:51 ] @
Ne bas pljacka vec muljacina u "skladu s propisi"

Eliminacija konkurencije, pogotovo sitne, koja je mnogo fleksibilnija i prilagodljivija trzistu. Osim toga, teze je ubediti gomilu privatnika da stavljaju brom u hranu

Globalizejsn u stvari prestavlja cuclanje bogatstva iz svake tacke planete, za odabrane.

Uzged, jos od ISO standarda, koji nicemu korisno ne sluzi, (postojali su standardi kvaliteta i kvalitetniji proizvodi), postalo je jasno da se ukida i kartelizuje razvoj(poenta ISO da nema razvojnih laboratorija, vec samo kupovina izandjalih i izraubovanih licenci), tako da cak i pojedinacne aktivnosti na nivou drzava budu sputane.

Koliko vidim, najlepse se na planeti zivi udaljeno od birokrata, nevezano za kolicinu para, jer u blizini birokratije, i pare su relativan, vise fiktivan pojam. Te kako zaraditi, pa kako plasirati, pa obaveza trosenja...

Ovako samo cekam kada ce uvesti registarske tablice za ovce, ili bar osobna dokumenta, podaci o kolicini mleka, vune i rodoslov, kako bi se ubirao porez po "privrednoj jedinki"

Ipak je ovcica samostalni proizvodjac kurentne robe

Poz
[ stil @ 04.08.2010. 11:45 ] @
Da da, standardi kome to još treba :D

Gluposti.
[ Lesli Eldridz @ 05.08.2010. 11:33 ] @
Treba onima koji od drndanja tih gluposti zive, i nikome vise. Ako neko prodaje toplo pivo, bajate lepinje od juce i bljutavo nesto u njima taj ce brzo da ugasi svecu i sa standardima i bez njih. A kome treba 3,000 evra za neki nazovi sertifikat u zemlji u kojoj je realno prosecna plata 150 - 200 evra? Sto taj nije vec zatvoren u kliniku Laza Lazarevic?
[ ASTRA RENT @ 06.08.2010. 21:32 ] @
Ocigledno je da su kiosci sa brzom hranom pukli,u to vise ne sumnjam ,kad sam doziveo da zatvore LOKIJA ,moj omiljeni kiosk brze hrane na dorcolu.Ni protesti ni okupljanja mu nisu pomogli.Sva sreca covek se snasao pa na mesto ARKADE, na istoj lokaciji samo u zgradi a ne na ulici i kiosku premestio posao....
Moram da dodam mesto je bilo dobro i zamuvanje narocito u kasnije sate nakon nocnog provoda...