U zgradi u kojoj zivim u toku je prikupljanje ponuda za ugradnju video nadzora. Ono sto je najveci problem jeste nerazumevanje u komponente jednog takvog sistema, sarolike cene, kao i najbolji odnos placeno-dobijeno. Ono sto je sigurno i sto je dogovoreno na skupstini stanara jeste sledece:
- video nadzor je aktivnog tipa, znaci imace DVR koji moze da snima najmanje 15 dana
- imace 2-3 IR kamere
- sva prateca oprema, kablovi, vodjice, konektori, instalacioni orman....
Za sad imam samo jednu ponudu, od ponedeljka ce biti jos dve. Sledeca ponuda je iz firme Salmont:
-4Ch digitalni multiplexer - DVR, AVC-791 sa HDD 500Gb, WEB server.....350eur
-Kolor/Mono, day/night, dome camera, 1/3'', 540 TVL, osetljivost 0.006lx, BLC, ALC, sa varifocal optikom 4-9mm, 12Vdc, WS M-46, za montazu na zid ili plafon..........2x135eur
-Blok napajanja kamera 220/12Vac, 4A...............55eur
-RF modulator UHF..........45eur
-Metalni instalacioni orman za smestanje opreme 600x500x100mm, za montazu na zid ili bravicom.........55eur
-Kablovi, set konektora za povezivanje, programiranje sistema, pustanje u rad i obuka korisnika............150eur
Suma sumaru 925eur Navedene cene su bez PDV-a
Prvo sto me zanima da li je ova cena ok za ovakav set!??
Drugo sta je bitno i na sta obracati paznju kod kamera, kakav DVR... Da li kamere imaju mogucnost zumiranja ako se nesto desi!? Sta kada nestane struje, postoji li neku ups i koliko bi on kostao!?
Sve sto vam padne na pamet, a da je od znacaja pisite.
[ Milos038 @ 02.08.2010. 19:16 ] @
Pojedinacna cena opreme je malo jača medjutim ukupna cena je OK
Podigli su cenu opreme da bi naplatili rad kojeg ima
Ja iskreno imam loše iskustvo sa avc snimačima i western security kamerama pa uglavnom montiram D-TEG ili TVT snimače i viewse kamere
Navešću jedan primer
U zgradi gde sam dao ponudu za D-teg i viewse predsednik kućnog saveta je prikupio još ponuda i pokaza mi uz pitanje dal ja mogu da radim sa tom opremom po tim cenama,ja sam pristao i on je likovao kako mi je spustio cenu za 300€ a nije svestan da je tako što je uštedeo 300€ dobio opremu znatno lošijeg kvaliteta.
Prvi problem koji ovde vidim je da su u ponudi stavili modulator za 45€ a po ceni zaključujem da taj modulator nema pojačanje i da će biti problema sa kablovskom TV jer ukoliko se iskoristi pojačavač koji kablovska ima može uticati na internet ukoliko koristi neko kablovski a takodje ako je slučaj (koji nije redak) da pojačavač distribuira signal i u drugi ulaz i komšije će gledati šta vam se dešava u zgradi.
moj savet je da se potrudite da ponuda bude KVALITETNA a ne jeftina jer kada se jednom skupe pare od stanara posle je problem (nakon 2 god) objasniti komsijama zašto opet treba da daju pare za servis kamera.
To što za navedenu kameru piše da ima 540TVL nema veze sa vezom jer može uvoznik da naiše šta hoće a niko to neće da mu ospori
Takodje obavezno obratiti pažnju da se montira kabl RG59 a ne RG6 (RG59 je skuplji bar 3x)
realno bi bilo da ponuda sa navedenom opremom glasi:
- DVR 230€ +40 setovanje i puštanje u rad =270
- Kamera 80€ +20 montaža x2= 200
- HDD 500GB =50
- Blok napajanja kamera 220/12Vac, 2A 55eur + 10 montaža = 65
- RF modulator UHF sa pojačavačem = 100€
- Metalni instalacioni orman za smestanje opreme 50€ + 10 montaža =60
- Instalacioni kabl RG59 +2x0.75 0.8/m + 0.5/m montaža x80m = 104
- Preostali nespecifirani sitan instalacioni materijal i radovi = 80
Ovo otprilike izađe 930 + PDV a ista oprema samo je podeljeno i napisano da će se prilikom postavljajna nešto i zaraditi
[ Darko999 @ 02.08.2010. 22:47 ] @
Da se nadovezem na prethodni post, zaobidjite AVC ako ikako mozete i probajte sa D-Teg-om ili TVT-jem, stabilnije rade od AVC-a.
Kameru ws m 46 sam montirao bar 20 puta u raznim uslovima i ona radi korektno, ali sigurno nema 540TVL. To vama u zgradi sigurno nece ni biti bitno, retko ko moze i da primeti razliku izmedju 480 TVL i 540TVL(treba imati dobar monitor za tako nesto). Ta kamera jeste vari-fokalna ali zum nije motorizovan, odnosno ne postoji mogucnost zumiranja nakon montaze. Naknadno zumiranje slike mozete dobiti preko DVR-a ako ima tu opciju i to je digitalno i obicno je do x2.
Sto se RF modulatora tice, postoji firma u Beogradu koja ih pravi po narudzbini i koji rade savrseno. Koriste ih i kablovski operateri kod novih zgrada gde je predvidjena kablovska TV. rade se po narudzbini (zavisi od operatera kablovske, odnosno od toga koji je kanal ostavljen za kameru, npr. kod KDS-a to je ch69). Ti modulatori su aktivni i sto je najlepse nisu uopste skupi (red velicine 50e + napajanje 10e +montaza).
nadam se da sam pomogao
[ Milos038 @ 02.08.2010. 22:50 ] @
Citat:
Darko999:
Ti modulatori su aktivni i sto je najlepse nisu uopste skupi (red velicine 50e + napajanje 10e +montaza).
ja uglavnom odmah tu uračunam i filter sabirnik koji je oko 15
[ markofpi @ 03.08.2010. 00:40 ] @
Hvala za ove dragocene informacije! Kada se neko profesionalno ne bavi video nadzorom tesko da moze ista od tih sitnih, a opet bitnih detalja da zna. Ovo moje obracanje je samo pokusaj da neke stvari sam sebi razjasnim i stvorim neku sliku u glavi. Sto se izbora dvr-a tice to je tek prica za sebe i ja kao laik ne znam, bar u ovom trenutku sta nama kao zgradi treba od funkcija i karakteristika. Mozda cemo jednog dana saznati ali tad ce biti kasno jer je glupo opet skupljati i davati pare. Ono sto se zeli jeste da svaki tv prijemnik u stanu ima realnu sliku nadzora kao i pristup preko IP adrese sa racunara. Nadam se da tako mogu da se skidaju podaci sa hdd-a. Da li je po vama kupovina monitora onda opravdana posto ce i sam dvr stajati u podrumskom delu u metalnom ormaru, a opet u kavezu sa resetkama!? Sta jos od fukcija jeste realno korisno za video nadzor ovog tipa!?
Sto se kamera tice zelimo uzeti one koje su najkvaitetnije moguce, a da cenovni rang nije ultra mega giga, odnosno da se ne meri u par stotinama evra po jednoj kameri. U obzir treba uzeti da kamera bude kolor, da daje jasnu i sto kristalniju sliku, da ima senzor pokreta i da moze da snima nocu odnosno u uslovina smanjene vidljivosti. Sto se samog zoom-a tice rekli su mi da kamere koje mogu da opticki zumiraju kostaju mnogo vise od ovih klasicnih. Da li je to tacno i da li kamere cenovnog ranga od oko 100eur imaju neki opticki zum koji se posle sa snimka nekako moze izvuci po potrebi!? I ono sto me je oduvek bunilo jeste razlika izmedju dome kamera (onih u oblom kucistu) i onih kamera koje su klasicnog oblika!??
[ Milos038 @ 03.08.2010. 08:21 ] @
Kamere sa optičkim zumom su jako skupe a nemaju neku funkciju ako nisu pan-tilt jer zumiraju samo jednu tačku
druga mana je to što ne znam ko bi upravljao njome i zumirao je kada treba
Od digitalnog zuma se ne može mnogo očekivati,jer se pri digitalnom zumu gubi svaki kvalitet (svaki DVR ima mogućnost digitalnog zuma)
Ako vam je potrebno da možete zumirati odredjeni deo slike to se može postići samo sa megapikselnim IP kamerama a to je prilično velika investicija jer je potrebno baš imati ozbiljan snimač jer ta kamera pravi baš velike fajlove.
Što se tiče pristupa preko IP adrese snimač se povezuje sa jednim stanom i taj stan ima pristup a dobro je obratitit pažnju da sam snimač ima DYNDNS podršku da bi bilo jednostavno da se taj snimač eventualno poveže na internet nakon čega bi svako od stanara sa bilo koje lokacije mogao da pristupi snimaču.
Snimač nije potrebno da ima monitor,uslužno bi se prenosio neki monitor u slučaju eventualne intervencije na samom snimaču
Razlika u obliku kamere je samo da bi se uklopila primena,dome kamera je diskretnog oblika za unutražnju montažu može se okretati po potrebi takodje za ulaz je jako bitno da bude ANTI - VANDAL
[ markofpi @ 03.08.2010. 10:53 ] @
Svakim danom saznajem sve vise! :)
Elem, dobio sam jos jednu ponudu firme Almaks Security Systems. Ukupna cena je 272.000din sto je po meni previse. E sad molio bih da prokomentarisete ponudu i uredjaje ponaosob. Mozda to vredi tih novaca ali opet suma je impozantna:
Dobio si jednu ozbiljnu ponudu od ozbiljne firme koja se bavi sistemima video nadzora a ovaj posao je tako mali da su cene morale da se naduvaju.
Cene su REALNE al nazalost mi u srbiji imamo halo oglase i penzionere kojima je hobi da rade video nadzor tako da ukoliko neko zeli da uradi video nadzor za ulaz mora prilicno da se "savije" i organizuje jeftiniju opremu koja ce da zavrsi posao.
Almaks je jedna od samo 20-ak firmi u sriji koja se ozbiljno bavi svojim poslom stim sto koliko znam opet angazuju verovatno podizvodjaca za montazu - a mozda i gresim
[ markofpi @ 03.08.2010. 11:30 ] @
Pretpostavljao sam da je tako, ali isto tamo mislim da si u pravu kada si reka da zbog obima posla (koji je realno mali) cene su nesto vise. Medjutim bez obzira na sve mislim da 2500eur za video nadzor jedne prosecne nece imati prodju kod vecine stanara. Ne bi bilo lose da napises koju rec vise o njihovom izboru dvr-a i samih kamera kao i sve ostalo sto ti se ucini zanimljivim.
[ Milos038 @ 03.08.2010. 15:12 ] @
Nema sta da se komentarise,kamere su u praksi nesto bolje od WS M-46 a snimac je mnogo bolji od AVC-a i u klasi je TVT-a ako ne i bolji,ali ni cene koje su ti dali nisu skupe ako pogledas,skupe su ostale stvari ,na primer HDD koji kosta do 70 oni cene preko 100 evra ,rad je stavljen po nekim prosecnim trzisnim cenama a ako smanjis kolicinu kabla i kanalica na potrebnu dobices neku cenu cca 1500 evra
[ markofpi @ 04.08.2010. 13:15 ] @
Sta mislis o sledecoj konfiguraciji (inace u zgradi jednog naseg prijatelja se skoro radio video nadzor sa sledecim cenama i uredjajima):
- RL-B9020 Kolor antivandal kupolna kamera sa IC rasvetom, Sony 1/3" Super HAD CCD senzor, 420 TVLine,
DAY/NIGHT, 0 Lux 18 IR LED, do 15m, EI, AGC, AWB, S/N Ratio >48dB, Antivandal kućište, IP66, Temp. od
-10 0S ~ +50 0S, DC 12V, Objektiv 3.6 mm.Podesiva u tri ravni Cena: 18.880din za 2 kamere.
- TD2304MV-S STANDARD H.264 4- kanalni digitalni video rekorder (DVR), HDD 500GB SATA
Real Time prikaz 100 kad./sek.D1(720x576), zapis 100 kad./sek. pri rezoluciji 360x288, 25 kad./sek pri
720h576, detekcija pokreta, 4 audio ulaza i 1 izlaz – prenos zvuka kroz mrežu Live/zapis, više režima
snimanja (neprekidno, ručno, programirano,pri pokretu), 4 alarmna ulaza 1 alarmni izlaz, PTZ kontrola,
USB 2.0, back-up kroz Ethernet, SPOT, Ethernet, TCP/IP, WAN, LAN, DHCP, FULL TRIPLEX, VGA,
Remote: CMS (Central Management Software) – za seriju TD. Mouse control. Cena: 41.300din
- Koaksialni kabal za CCTV/m RG 59 100m Cena: 5.900din
- Usluga postavljanja Cena: 7.100din
Ukupna cena je oko 86.000din
Garancija 24 meseca
Ono sto mi je odmah zapalo za oko jeste sta se podrazumeva pod uslugom postavljanja, jel tu ide i ormaric za dvr!?
[ Milos038 @ 04.08.2010. 16:20 ] @
Ponudjena kamera je sasvim OK
Relong proizvodi dobre kamere a već sam ti rekao da je SONY SUPER HAD najbolja serija cctv čipa
Snimač je đubre za koje proizvodjač ne daje sigurno više od 12 meseci garancije (košta do 200€ sa HDD-om)
Cena montaže govori da se radi o nekome ko nema puno posla :)
Veruj mi da ukoliko video nadzor platite manje od 1000€ to će se u potpunosti odraziti na kvalitet sistema,rok ugradnje,dalje intervencije....
Tu ponudu teško da je dala neka firma,mogao je da da samo SZR ili neko ko radi preko oglasa
Takodje napominjem da u metrou možeš da kupiš set sa 4 kamere (bežične) za oko 100€ ,kad tome pridodaš snimač od 150€ za koliko već može da se nađe i montažu od 7500 din to ne izlazi ni 35000
sve ima svoje...
Pitaj ti tog koliko bi tražio za ugradnju ukoliko bi ulaz obezbedio opremu :)
Ormaric za DVR košta oko 4500 din
[Ovu poruku je menjao Milos038 dana 04.08.2010. u 17:59 GMT+1]
[ Milos038 @ 04.08.2010. 16:58 ] @
A cena celog sistema i nije baš mala s obzirom da se ovo ne prati preko kablovske
[ markofpi @ 04.08.2010. 17:27 ] @
I da sam ga pitao ne bi znao da mi kaze jer je on samo jedan od stanara u zgradi i bio od onih koji su skupljali ponude, a vecinom je izabrana doticna ciji sam spisak opreme kopirao. Ono sto sam u medjuvremenu pitao jeste koja firma je u pitanju rekao mi je da se zove Pro Car, a ja sam ih posle nasao i na netu: www.ProCar.rs . E sad kakvi su kao firma ne znam, samo sam preneo ponudu da bi dobio strucno misljenje. :)
Za garanciju sam takodje proverio, garancija na opremu i izvedene radove je 24 meseca.
Ono sto me u nekim ponudama buni jeste da pise da narucilac obezbedjuje monitor!?? Ako dobro razumem monitor je potreban samo da bi se konfigurisao sistem, posle moze sve preko racunara i sl., zar ne!?
Takodje, da li se pod radovima podrazumeva dovodjenje struje, tj. postavljanje uticnice i sl!?
[ daywalkerzr @ 04.08.2010. 19:31 ] @
A mozda da postavite jednu infra red kameru na ulazna vrata i spojite na rf modulator i pustite kroz kablovsku.ostale kamere da se prikjuce na kompjuter koji se postavi u podrumu poveze na interenet i njemu da se pristupa preko teamviewera.
[ Milos038 @ 04.08.2010. 21:50 ] @
ne mogu da verujem da je PROCAR radio po tim cenama,nego dal to ide i na kablovsku,jesi li video možda kako to estetski izgleda u tom ulazu
Citat:
daywalkerzr: A mozda da postavite jednu infra red kameru na ulazna vrata i spojite na rf modulator i pustite kroz kablovsku.ostale kamere da se prikjuce na kompjuter koji se postavi u podrumu poveze na interenet i njemu da se pristupa preko teamviewera.
auu brate al ga ti iskomplikova
pa covek ŠTITI zgradu a ne zaliva cveće pa da improvizuje nešto bez razloga
1 - kartica koja radi pod linuksom je skupa a windows nije toliko pouzdan da ga ostaviš u nekom tamo podrumu i da to radi non stop bez bagovanja, na kompjuter se vrši snimanje gde imaš nekog ko će da primeti ako to stane a tu obavezu ne može da prihvati jedan stan.
2 - Podrumski uslovi (Vlaga,prašina,temperatura...) su loše prihvatljivi i za DVR a kamo li za PC tako da je bolje staviti DVR
3 - Kamere koje se pominju su već IC
4 - Zgrada ima DVA ulaza a dva modulatora ne možeš da staviš jer kablovska odobrava samo jedan kanal za kameru,tako da bi morao da dodaješ quad i video distributere što opet povuče još 70-90 €
5 - Nov računar košta koliko i DVR a polovan može da se stavi samo ako zgrada ima zaludjenika koji će sa tim da se bakće.
6 - Teško da bi team teamviewer prikazao sliku jer on ima svoju optimizaciju i neverujem da bi izdržao tu grafiku
[ markofpi @ 04.08.2010. 23:43 ] @
Citat:
ne mogu da verujem da je PROCAR radio po tim cenama,nego dal to ide i na kablovsku,jesi li video možda kako to estetski izgleda u tom ulazu
Kada kazes po tim cenama, na sta konkretno mislis!? Sto se estetike tice nisam video mesto gde je DVR, a kamere ko kamere, video sam ih ali nisam nesto posebno obracao paznju, mozda i ima nedostataka ili nije estetski upakovano...ne znam, kad odem sledeci put javicu. Slucajno smo se culi telefonom i eto setih se da su oni radili video nadzor pa reko da pitam za iskustva i da li jos uvek ima neki papir sta je tacno radjeno itd.
Inace vidim da pomenuta firma ugradjuje i alarme za auto, imas li iskustva sa njima i kakva im je reputacija!?
[ Milos038 @ 05.08.2010. 05:44 ] @
Citat:
markofpi: Kada kazes po tim cenama, na sta konkretno mislis!? Sto se estetike tice nisam video mesto gde je DVR, a kamere ko kamere, video sam ih ali nisam nesto posebno obracao paznju, mozda i ima nedostataka ili nije estetski upakovano...ne znam, kad odem sledeci put javicu. Slucajno smo se culi telefonom i eto setih se da su oni radili video nadzor pa reko da pitam za iskustva i da li jos uvek ima neki papir sta je tacno radjeno itd.
Inace vidim da pomenuta firma ugradjuje i alarme za auto, imas li iskustva sa njima i kakva im je reputacija!?
Pa mislim na to sto su stavili da je cena ugradnje 7500,iako ima zarade na dvr-u opet su cene dosta niske,mada kabl danas mozes i samo prilepiti...
koliko ja znam za auto alarme su profi a sto se kucnih alarma tice ,sretao sam se sa njihovim radom i mogu da kazem samo KATASTROFA
imam cak i fotografiju jedne centrale koju su oni montirali (zato sam te pitao za estetiku)
[ markofpi @ 05.08.2010. 15:14 ] @
Ako je dozvoljeno postavljanje takvih fotki i ako to nije narusavanje profesije i privatnosti okaci je da vidim! :)
Ono sto sam zaboravio da pitam jeste jedna informacija za koju ne znam da li i koliko je istinita. Tice se snimanja video materijala. vecina dvr-ova snima u mpeg4 formatu. Koliko su skuplji snimaci koji snimaju u H.264 i da li ona zaista zaista kvalitetnija i zauzima manje prostora u odnosu na klasicnu mpeg4!??
Drugo sto me zanima jeste HDD. Da li je moguce u DVR koji si mi u ponudi naveo staviti disk od 1TB!? I naravno ako mozes da mi navedes koji je tacno disk u pitanju koji se u ponudi nalazi, a mislim na proizvodjaca, model i ostale karakteristike!? Da li postoji prikljucak za napajanje za kulere koji bi se eventualno stavili na hdd ili u sam dvr ako ima predvidjenih mesta za iste!?
[ Milos038 @ 05.08.2010. 18:05 ] @
DVR snimači uglavnom imaju svoje kulere (boljka kod AVC snimača je što su im loši kuleri pa zakažu nakon godinu - dve a nakon toga crkne glavni procesor ili neka elektronika oko HDD-a)
Za snimače sam siguran 99% da može 1TB ali nisam siguran,morao bih da proverim
HDD svi pa i ja nude WD seriju green zato sto niko u srbiji ne zna da ceni Black seriju koja je mnogo trajnija
(WD Green su predviđeni da rade oko 4-5 godina)
[ Milos038 @ 05.08.2010. 18:09 ] @
Ispravljam se za DVR za koji sam rekao da je djubre
DVR je sasvim OK pomešao sam sa snimačem drugog proizvodjača
[ Milos038 @ 05.08.2010. 18:13 ] @
Citat:
Milos038:
Za snimače sam siguran 99% da može 1TB ali nisam siguran,morao bih da proverim
TVT 1 HDD do 1TB
D-TEG 1 HDD do 500GB
[ markofpi @ 05.08.2010. 20:26 ] @
A sta bi za kompresiju!? :)
Za kdd sam pitao iskljucivo zbog tog razloga, da li je bolje uzeti wd green koji radi na nizem broju obrtaja, manje se greje i manje struje trosi, a samim tim bi trebalo da mu je i zivotni vek duzi ili ici na black seriju koja je extra brza ali uz nesto veci temperaturu i uz neznatno vecu potrosnju. Znam da je na wd black garancija 5god koliko mi se cini.
[ markofpi @ 05.08.2010. 20:29 ] @
Sad tek videh da ima i druga strana! :D
U I varijanti tvoje ponude je TVT, a u II je D-TEG, pa je logicno pitanje po cemu je D-TEG bolji od TVT-a!?? I da li bi ti licno iskombinovao da iz I ponude uzmes snimac, a iz druge kamere!?
[ Milos038 @ 05.08.2010. 22:21 ] @
H.264 je nova generacija kompresije,druga oznaka za h.264 je MPEG4 Part 10.
Što se kvaliteta tiče kvalitet je isti samo je fajl manji ,odnosno veći stepen kompresije a isti kvalitet slike.
U vašem slučaju imali bi skoro duplo više snimka medjutim problem je što su svi malo više kvalitetni snimači mnogo skuplji ukoliko snimaju u H.264 dok kod jeftinijih kineskih cena je otprilike ista.
[ Milos038 @ 05.08.2010. 22:25 ] @
D-Teg je mnogo ozbiljniji snimač od TVT
TVT je možda napredniji i ima više opcija i mogućnosti ali D-TEG je mnogo stabilniji i kvalitetniji i iskreno rečeno mogao bi da se svrsta u kategoriju snimača koji su duplo bolji od njega.
Citat:
markofpi: I da li bi ti licno iskombinovao da iz I ponude uzmes snimac, a iz druge kamere!?
Za zgradu definitivno DA za sopstvene potrebe NE tako da ti toplo preporučujem tu varijantu
[ Milos038 @ 05.08.2010. 22:27 ] @
Izmedju ostalog razlika izmedju tih snimača je zemlja porekla:
- TVT - Kina
- D-teg -Korea
[ Milos038 @ 05.08.2010. 22:36 ] @
Primer snimka sa TVT snimača (serija od pre dve god) i western security kamerom
Evo i poslednje pristigle ponude od firme Secam CCTV corporation:
- TD‐2304MVS (H.264 4‐ kanalni digitalni video rekorder (DVR), HDD do 1x500GB SATA
Real Time prikaz 100 kad./sek.D1(720x576), zapis 100 kad./sek. pri rezoluciji
360x288, detekcija pokreta, 1 audio ulaz/izlaz – prenos zvuka kroz mrežu Live/zapis,
više režima snimanja (neprekidno, ručno, programirano,pri pokretu), 4 alarmna ulaza
1 alarmni izlaz, PTZ kontrola, USB 2.0, back‐up kroz Ethernet, SPOT, Ethernet, TCP/IP,
WAN, LAN, DHCP, FULL TRIPLEX, VGA, Remote: CMS (Central Management Software)– za seriju TD. Mouse control.).....245eur
- SC‐603A (CCD Type: SONY1/3"CCD, Horizontal Resolution 420TVL, Minimum
Illumination 0LUX(IR ON), IR View Distance: 15‐20M, Lens: 3.6mm (6mm optional).....3x58eur
- STL‐DY1A (Napajanje za kamere ‐ AC/DC, stabilisan12V/1A).....3x12eur
- RG59 (Koaksijalni kabl 75om sa napajanjem 2x0.75).....100m/45eur
- RFM (RF modulator sa pojacivacem i skretnicom).....55eur
- Instalacija i montaza opreme za video nadzor, programiranje opreme i pustanje sistema u rad.....95eur
- Sitan nespecificiran potrosni materijal (kanalice, kablovi, konektori) i ostali nepredvidjeni elektro radovi......35eur Ukupno: 727.47eur
Garancija 12 meseci.
Ono sto sam odmah primetio je DVR koji snima u H.264 formatu. Za kamere ne znam da li su SUPER HAD CCD!??
Sto se kamera tice da li od broja dioda zavisi koju udaljenost ce moci da snimi/vidi nocu!?
Kakva je ova poslednja ponuda, iima li neceg sumnjivog!?
Inace skupstina stanara ce biti za 10-tak dana kad se svi vrate sa odmora, do tada standby i dalje informisanje! ;)
Zar ti nerekoh da je za ovaj snimač garancija 12 meseci a ne 24 kao što PROCAR nudi
Citat:
markofpi: Za kamere ne znam da li su SUPER HAD CCD!??
Naravno da nisu
Kamere su SAFER otprilike najjeftinije i najlosije CCD kamere na tržištu
Citat:
markofpi:
Sto se kamera tice da li od broja dioda zavisi koju udaljenost ce moci da snimi/vidi nocu!?
Ne očekuj puno od NIGHT režima čak ni kod skupljih kamera a ne kod ovih ,većina ljudi očekuje da slika noću izgleda malo lošije nego danju ali nije tako ,na blizinu znači a na daljinu čisto da vidiš siluetu ako je neko negde prošao.
Citat:
markofpi:
Kakva je ova poslednja ponuda, iima li neceg sumnjivog!?
Ništa .... osim gazde
Firma secam cctv se razdvajala na mnogo delova,od nje sada postoje firme Grafo star , Grafo studio , Beosafer...
Jedini koji vredi nečemu iz te ekipe je neša koji je sada u Beosaferu a firma koja ima tolikih unutrašnjih problema ne može se smatrati preterano pouzdanom.
Naročito kada su usled svih tih razdvajanja izašle neke stvari u javnost,odnosno,Zoran Pjevač nekadašnji ortak vlasnika secamcctv-a je obelodanio da je njegov doskorašnji ortak ili saradnik inače poznat policiji po brojnim krivičnim prestupima kao što su: Provale,narušavanje privatne svojine,kradja informacija....
[ Milos038 @ 09.08.2010. 14:02 ] @
Sve danas ima dve strane
Tobom upravlja izgleda cena pa si već otišao u sasvim drugi krug sistema tako da ti napominjem da ti je mnogo bolje da nadješ nekog u halo oglasima i da odradite priču keš na ruke pa da vam stavi par kamera...
Veruj mi da tako možete da prodjete i sa manje para:
SNIMAČ
HDVR-2104 4CH
4 VIDEO KANALA,100fps
PRIMA 1 SATA HARD DISK,
DETEKCIJA POKRETA,BEZ VGA,
PTZ KONTROLA,USB KABEL,
KONTROLA PUTEM MIŠA,
DALJINSKI,SOFTVER
Cena 120€
KAMERA ANTI VANDAL SA IC
YH-2321 P
KOLOR,1/4" SHARP CCD,
420 TV LINIJA,IC REFLEKTOR,
24 DIODA,SNIMA NOÆU DO 15m,
3.6mm,1.0 LUX,DC 12V/320mA,
DIMENZIJE V/70mm, 90mm
Cena 3x40€ =120€
HDD oko 50€
Ispravljač
500mA
Cena 3x5€ =15€
Kabl RG6
100m
Cena do 20€
Kabl 2x0,75
100m
Cena do 20€
RF Modulator PN-200B
KONVERZIJA AV U RF SIGNAL, 220V
Cena 8€
Po ovim cenama možeš u zrenjninu da kupiš opremu
Sve ovo izadje 241€
Računaj još par evra za konektore i produžni kabl
Nadji nekog penzionera koji će da se igra par dana po zgradi da to ugradi za 50€
Eto video nadzora za zgradu za 300€
(ovaj sistem će verovatno da radi .... osim modulatora i pojačavača koji sigurno neće....)
[ markofpi @ 09.08.2010. 20:49 ] @
Licno nisam za jeftine varijante jer znam da se to kasnije moze pokazati kao bacen novac tj. investicija. Samo sam konacno dobio sve ponude pa sam hteo strucno misljenje. Znaci licno sam za kvalitet (otprilike II varijanta ponude iz tvoje firme), a da li ce na kraju video nadzor biti profi ili penzioner varijanta ne zavisi od mene. Ja cu navijati da ako se vec daju pare da to bude iole kvalitetno kako u samim komponentama tako i u izvedenim radovima.
[ Milos038 @ 10.08.2010. 06:46 ] @
Samo sam hteo da ti stavim do znanja da je raspon u kvalitetu opreme OGROMAN ,pa čak i kada se radi o istom proizvodu npr ispravljač koji može da košta 5 a može i 15 evra a oba potpuno isto izgledaju
Takodje ti u nijednoj ponudi ne vidiš kvalitet izvedenih radova što isto ima svoju cenu,već se moraš informisati na drugi način o kvalitetu firme.
Iskreno,ja sam mnogo objekata ispravljao malo nakon ugradjene opreme od strane nekih firmi koje si naveo,nekada kada sam imao vremena za to...
[ markofpi @ 10.08.2010. 10:08 ] @
Sve mi je jasno, samo moram smisliti strategiju kako objasniti komsijama da kvalitetna oprema ako nije dobro ugradjena nista ne vredi i cime ja mogu da garantujem da ce ta neka firma koja bude to radila odraditi sve profi. No, videcemo, bitno je da smo kolektivno svi za uvodjenje video nadzora i znam da se niko nije latio posla prikupljanja ponuda i raspitivanju, informisanju i sklapanju kockica.
[ Milos038 @ 11.08.2010. 02:14 ] @
komplikovano je to sa stanarima
[ Stranger2 @ 11.08.2010. 04:18 ] @
Citat:
Drugo sto me zanima jeste HDD. Da li je moguce u DVR koji si mi u ponudi naveo staviti disk od 1TB!?
U te uredjaje u kojima je WD Caviar Green fizicki mozes staviti i hard disk od 1.5 ili 2TB. Fizicki moze jer su to sve 3.5" uredjaji. Ali iako fizicki moze, sam uredjaj mozda ima neko softversko ogranicenje pa de ne moze dobro iskoristiti veci prostor na hard disku.
Citat:
Ono sto sam zaboravio da pitam jeste jedna informacija za koju ne znam da li i koliko je istinita. Tice se snimanja video materijala. vecina dvr-ova snima u mpeg4 formatu. Koliko su skuplji snimaci koji snimaju u H.264 i da li ona zaista zaista kvalitetnija i zauzima manje prostora u odnosu na klasicnu mpeg4!??
Kada za snimac kazu MPEG4 onda vec misle na H.264 a osatli koji nisu MPEG-4 verovatno snimaju u MPEG-2 kompresiju.
H.264 u teoriji jeste mnogo bolji ali je hardverski zahtevan i relativno nov tako da ne postoje uredjaji koji su i jeftini i da kvalitetno odrade kompresiju. Ono "hardverski zahtevan" znaci i da se vise greje, trosi vise energije i elektronika se vise haba. Jeftinijim uredjajima sa MPEG-4 nemojte verovati a za skuplji verovatno nemate potrebe.
Moja preporuka: za vase potrebe nemojte uzimati MPEG-4
Citat:
HDD svi pa i ja nude WD seriju green zato sto niko u srbiji ne zna da ceni Black seriju koja je mnogo trajnija
(WD Green su predviđeni da rade oko 4-5 godina)
Citat:
Za kdd sam pitao iskljucivo zbog tog razloga, da li je bolje uzeti wd green koji radi na nizem broju obrtaja, manje se greje i manje struje trosi, a samim tim bi trebalo da mu je i zivotni vek duzi ili ici na black seriju koja je extra brza ali uz nesto veci temperaturu i uz neznatno vecu potrosnju. Znam da je na wd black garancija 5god koliko mi se cini.
To koliko ce trajati jos uvek ne znamo jer jos nije proslo dovoljno godina od kada su se pojavili. U svakom slucaju izdrzace vam dve godine sigurno a tada i ako se pokvari mozete ga zameniti novim za neosetnu kolicinu novca.
Caviar Green su bolji za uredjaje sa losijim hladjenjem i sigurno su ok za potrebe snimanja. Ali ako ce puno vas preko racunara pregledavati te snimke onda cete mnogo i muciti hard disk pa je sigurnije da ce Black to bolje podneti. Ima i Caviar Blue serija koja je idealna za neodlucne.
[ Milos038 @ 12.08.2010. 09:23 ] @
Citat:
Stranger2: Moja preporuka: za vase potrebe nemojte uzimati MPEG-4
Obrazloži
[ Stranger2 @ 12.08.2010. 17:03 ] @
Pa obrazlozio sam da ce ih izaci znacajno skuplje ili ce kvalitet i pouzdanost hardver biti upitna.
MPEG-2 enkoderi su vec odavno ocisceni od bugova i optimizovani i usavrsen im je kvalitet koliko je moguce. S druge strane razvoj MPEG-4 (H.264) enkodera nije zavrsen jos ni za PC tako da je realno pretpostaviti da su sadasnji kvalitetni hardverski H.264 enkoderi dosta skupi. A s jeftinijim ja se ne bih kockao.
Naravno prednost MPEG-4 je sto stedi prostor na hard disku ali taj prostor koji ustedi (s obzirom na cene hard diskova) vredi verovatno oko 30 evra (za koju godinu ce vredeti mozda samo 10 evra) sto je neznatan deo ukupne cene video nadzora. S druge strane vecom potrosnjom energije, vecim habanjem uredjaja i vecom amortizacijom MPEG-4 snimac ce vise uvecati troskove za isto toliko ili vise. U krajnjoj racunici nema ustede.
(MPEG-4 je npr. fenomenalan za emitovanje digitalne televizije jer tamo donosi ogromne ustede ali za video nadzor kakav je ovde opisan mozete izracunati da ne donosi nikakvu ustedu).
Mislim da je u celom sistemu najlakse kasnije zameniti DVR ili hard disk. A to ce za dve-tri godine biti dosta povoljno. Onda mogu uzeti MPEG-4 ako zele.
p.s.
Govorim generalizovano. Ali ako znate za neki konkretan model koji je MPEG-4 i koji se pokazao odlicno onda je to naravno druga prica.
[ Milos038 @ 14.08.2010. 20:05 ] @
Daj konkretan model DVR-a koji je MPEG2,ja se sa time nisam susretao
H.264 su MNOGO jeftiniji jer se rade u OGROMNIM količinama
[ markofpi @ 21.08.2010. 16:56 ] @
Vratih se i ja sa mini odmora! :) Dobio sam jos neke ponude od stanara zgrade u kojoj zivim ali to je blago receno ocaj koji i ja kao lajk mogu da primetim. Uskoro ce konacno pasti odluka na sastanku.
[ markofpi @ 24.08.2010. 11:00 ] @
E ovako...danas je sastanak skupstine stanara i danas bi trebalo da se izabere izvodjac radova za video nadzor. U medjuvremenu sam od ostalih stanara zaduzenih za prikupljanje ponuda dobio jos dve ponude:
- Ostali materijal (konektori BNC, kabl RG-59, kanalice. kabl PP-Y 3x1.5mm)
Cena: 10.500din
Ukupno: 97.950din
Cena radova iznosi 50% od cene materijala.
Garancija nije navedena.
Micra File DOO:
- dve kamere nocne
- dva kucista
- DVR za snimanje MPEG
- napajanje za kamere
- RF modulator za spajanje na kds kanal po izboru
- napajanje RF modulatora
- kablovi RF modulatora
- Kablovi RF i naponski
- rad
Ukupno: 74.930din
Garancija 12meseci.
Mislim da na ovu drugu ponudu ne treba trositi reci...
[ Milos038 @ 25.08.2010. 20:23 ] @
Ni prva ponuda nije ništa bolja jer su ponudjene BOX kamere koje nisu anti-vandal i box kameru je lako iščupati.
Ovako izgleda kamera koja ti je ponudjena:
i montira se na ovakav PLASTIČAN nosač:
Da se ovakva kamera iščupa treba par sekundi a ako je visoko onda je malo teže jer nekome treba štap da je iščupa.
[ Milos038 @ 25.08.2010. 20:26 ] @
I nije mi jasno da su ponudili objektiv koji nosi oznaku GL-201 jer koliko ja znam to je oznaka plastičnog nosača koji je na slici i ne znam da postoji objektiv sa tom oznakom.
[ markofpi @ 26.08.2010. 00:21 ] @
Veruj nije jasno ni meni! :) Prvo sto sam primetio jeste da ova kamera nije antivandal, a reci mi jel ima bolje karakteristike od ponudjenih antivandal kamera!?
Inace sastanak je prosao tako da oni koji su se najvise bunili, uvek za nesto negodovali i koji ni malim prstom nisu mrdnuli ujedno nisu ni prisustvovali iako je obavestenje stajalo par ddana pre sastanka na ulaznim vratima. Ali dobro, to tako obicno biva. U principu najskuplje ponude su otpale zbog novca, te se tako trazio neki kompromis i doslo na ponudu firme ProCar. Sutra se ide do njih da se sve proveri jos jednom, onda da vidimo sta jos od dvr-ova imaju i koliko to kosta kao i koliko kosta dodatna treca spoljna kamera za koju smo se saglasili da i nju postavimo.
ja sam navijao na jednu od tvoje dve ponude ali eto, vecina je vecina i to mora da se postuje. Javicu sta sam uradio sutra kad opet posetim ProCar.
[ Milos038 @ 26.08.2010. 21:38 ] @
Ima bolje karakteristike ali je do sasvim druga kategorija kamera i retko nalaze primenu u unutrašnjim prostorijama (mada ih ima dosta po trgovinama gde je potrebna visoka rezolucija i slično)
pokušaj u Pro car-u da se raspitaš koje modulatore koriste,baš bi mi značila ta informacija
[ markofpi @ 27.08.2010. 00:42 ] @
Jutros sam bas bio u ProCar-u da se raspitamo o jos nekim stvarima, pa u ponedeljak kad opet bude bio skup stanara de se donese odluka. Naime ono sto mi kao zgrada treba da obesbedino jeste jedan (bilo kakav) monitor, uticnicu 220V i produzni kabl sa 4-5 uticnica. Takodje mozemo od kablovskom operatera (sbb) ili nekog od adsl provajdera uzeti Internet prikljucak i sprovesti do mesta gde ce biti dvr tako da svako ko ima komp moze sa racunara imati pristup vidnom polju kamera. Takodje, volja vecine je bila da kad vec ulazimo u celu tu pricu da ugradimo jos jednu (trecu) kameru koja ce biti spoljna i koja ce snimati deo ispred ulaza (pesacku stazu i deo parkinga).
Kad sam dosao kuci tu se meni javila ideja, posto je dvr 4-kanalni da ja sam za sebe uzmem jos jednu kameru i stavim je ispred svog stana.
Za modulatore cu pitati prvi sledeci put kad odemo ili cak i pre toga ako se ukaze prilika. Dobili smo uveravanja da nece biti smetnji na kablovskom sistemu kao i Internet signalu, a takodje su me za svr ormaric ubedili da to treba isljucivo uzimati kada je dvr na izvolte sto se kaze, odnosno kada nije pod ljucem u nekoj zasebnoj prostoriji kao sto je to slucaj kod nas. Ugradjnja traje 1. dan.
Da li se uz dvr dobija mis ili i to treba kupiti!??
[ markofpi @ 27.08.2010. 00:47 ] @
Zaboravih u vezi modulatora...sta tacno da pitam, model, marka, karakteristike!??
Mozes li mi nesto vise reci o modulatorima, cemu sluze, koji postoje, razlike...i naravno cene!?
[ Stranger2 @ 29.08.2010. 16:03 ] @
Citat:
Daj konkretan model DVR-a koji je MPEG2,ja se sa time nisam susretao
H.264 su MNOGO jeftiniji jer se rade u OGROMNIM količinama
Stvarno, sada sam pogledao ova dva proizvodjaca koje ste spominjali i iskljucivo snimaju u H.264 Baseline format. Rekao sam da govorim generalizovano. Kod mnogih drugih kucnih uredjaja (kamera, plejera, dvb-t/s prijemnika...) je H.264 skuplji i to poprilicno. ...nema veze to je dobra vest za video nadzor, manje dilema pri izboru.
[ Milos038 @ 29.08.2010. 22:34 ] @
Nije bitno koji je modulator ako ti garantuju dobru sliku bez smetnji na ostalim kanalima.
Koliko ja znam TVT snimač koji nude nema priključak za miš
[ Milos038 @ 29.08.2010. 22:36 ] @
<Moja greška ,ipak ima i uglavnom se dobija miš
[ Milos038 @ 29.08.2010. 22:37 ] @
ali pod tim uslovima,obezbedite produžni i slično...
Pa zar oni ne nude SISTEM video nadzora?
[ popusicko @ 30.08.2010. 13:17 ] @
Jedno kratko pitanje.
Tv modulator baca signal na kanalu u opsegu od 30-39 koji je kod moje gajtanske televizije
totalno zauzet i samo preko nekog kanala moze da se pregazi.
Da li postoje modulatori koji bacaju na drugim kanalima npr u celom opsegu od 21-69?
Imam matori Pace satelitski analogni receiver koji bas to radi ali je komplikovana kablaza i napajanje.
Na mom tv rf modulatoru imam ulaz za video i audio ali nema nikakav prolaz za recimo pc na kojem imam
dvr karticu.
Kad spojim bez modulatora-direktno na karticu u pc slika je super.Ako podelim sliku na modulator i na pc
sa nekim chinch lopovom signal padne i slika se krivi i preko tv-a i na pc-ju.
Kako da to resim?
[ Milos038 @ 30.08.2010. 14:06 ] @
Skoro svi programabilni UHF modulatori rade 21-69 ,a integrisani u video rekorderima i slično mogu biti i sa suženim opsegom,uglavnom 30-40
Treba ti običan eksterni modulator koji radi na opsegu 21-69 na koji priključiš taj reciver preko činčeva i izabereš kanal.
Druga solucija je da uzmeš modulator za kanal koji ti treba ,odnosno odeš u dipol ili dual npr. i tražiš modulator za UHF 69
za kućnu varijantu ti ne treba pojačavač uglavnom...
[ markofpi @ 30.08.2010. 23:05 ] @
Ipak cu za mis pitati, kao i za modulatore! :) Veceras pala konacna odluka i od sutra se krece u realizaciju! :)
Sto se tice SISTEMA video nadzora ne znam sta oni pod tim podrazumevaju, ja samo kazem sta mi je receno, a to je produzni kabl. i izvedena uticnica od 220V. E sad mozda se tu krije cena instalacije i ugradnje koju smo pominjali, a koja je iznenadjujuce niska. U svakom slucaju kad se sve zavrsi slikacu da vidite kako je ispalo.
[ johann @ 02.09.2010. 15:30 ] @
Miloš038
Majstore kabl RG6 je mnogo BOLJI od RG 59, da ne pričam o RG 11 kablu.
Što se modulatora tiče ja koristim isključivo Televes koji je podešljiv od S1 (VHF) do C69 (UHF) i ima izlazni nivo od 90 db.
Oprema koja se pominje pripada "low cost" priči al stanarima i ne treba više iz ekonomskih razloga.
Najbitnije je da posao bude pedantno odradjen voditi računa o ambijentu smeštaja DVR-a.
Majstore kabl RG6 je mnogo BOLJI od RG 59, da ne pričam o RG 11 kablu.
Što se modulatora tiče ja koristim isključivo Televes koji je podešljiv od S1 (VHF) do C69 (UHF) i ima izlazni nivo od 90 db.
Oprema koja se pominje pripada "low cost" priči al stanarima i ne treba više iz ekonomskih razloga.
Najbitnije je da posao bude pedantno odradjen voditi računa o ambijentu smeštaja DVR-a.
Bravop majstore za RG6 i babe su bolje od žaba ili možda žabe od baba
[ Milos038 @ 02.09.2010. 21:59 ] @
sad nešto razmišljam...
3x2,5PPL ima još više bakra nego RG6 :)
[ Darko999 @ 02.09.2010. 23:10 ] @
RG6 bolji od RG 59?
znas li ti gde se upotrebljava RG59 a gde RG6? A gde RG11?
[ Milos038 @ 03.09.2010. 10:00 ] @
do sada sam ugradio na kilometre svakog od njih tako da odlicno znam
[ Milos038 @ 03.09.2010. 10:07 ] @
ja pogresno procitao pa mislio da meni kazes
[ markofpi @ 03.09.2010. 20:30 ] @
Bilo kako bilo kod nas ce u ponedeljak biti korisce RG59 pa kako bude! Inace obezbedjeno ono sto je izvodjac i trazio, a to je uticnica 220v i produzni kabl, takodje uzet i postavljen ispred ulaza reflektor sa senzorom pokreta, prostorija gde ce biti dvr ociscena i okrecena. Ceka se poslednji korak :)
[ Milos038 @ 07.09.2010. 08:44 ] @
Pa da čujemo te utiske
[ markofpi @ 07.09.2010. 13:16 ] @
Dosao je i taj daaaan! :D
Juce su dosli u i poceli sa radom u 10.30h, a zavrsili u ne znam tacno koliko ali nije bilo vise od 17h. Posla prilikom uvodjenja ovakvog nadzora ima i to nije sporno. Najveci problem, zajebancija i najveci deo posla jeste kabliranje, postavljanje kanalica i eventualno busenje rupe izmedju spratova za kablove kao sto je kod mene bio slucaj. Nisam jos slikao ali ako bude trebalo postavicu i njih. U principu vizuelno sve izgleda ok. Najveci problem su krivi zidovi u zgradi u kojoj zivim pa jedino to malo bode oci. Koriscene su klasicne bele kanalice, na kraju su spojevi premazani i napunjeni belim silikonom tako da vizuelno izgledaju idealno spojene. Sto se tice kabla, trazio sam oznake po njemu da li je to RG59 ali nisam uspeo nigde da vidim. Mislim da mi je ostalo par metara pa cu i danas pogledati. Sto se tice modulatora receno mi je sledece: oni ga bas tada nisu imali na stanju pa je umesto njega uzet PC sklop. Kada sam pitao sta to znaci i od cega se taj sklop sastoji, koliko sam shvatio on u sebi ima i rf modulator i pojacavac signala koji moze da se steluje (ili je opet sve to jedno te isto). Bilo kako bilo to je neka kutija crne boje sa nekim izlazima koja je postavljena u ormarocu kablovskog operatera. Slika na tv prijemniku se razlikuje od prijemnika do prijemnika. Recimo kod mene koji imam tv prijemnik star 20god. postoje neki horizontalni talasi, a na primer kod komsije koji ima lcd je sve kristalno cisto. Takodje slika na crt monitoru koji je prikljucen direktno za dvr je kristalno jasna. Sto se tice rasporeda kamera mrtvi uglovi postoje ali su zato pokrivena oba ulaza u zgradu, prolaz u podrum, otvor lifta u prizemlju, a spoljna kamera snima stazu pored zgrade i dobar deo parkinga ispred zgrade. Takodje tamo gde iz nekog razloga nije mogla da se postavi kanalica stavljen je buzir tako da ne postoji deo gde su kablovi direktno izlozeni vidnom polju. Kako je dvr postavljen sprat nize kablovi nisu isli po zidovima i oko stepenista vec je izbusena rupa izmedju sprata direktno do te prostorije. Dvr je lak za koriscenje ali mi predstoji da procitam uputstvo i prodjem kroz sve opcije. Hdd koji je unutra je WD Blue serije od 500gb. Same kamere daju konkretnu sliku kako po noci tako i po danu ali nisu sve moguce odnosno mislim da te kamere spadaju u grupu profi kamera amaterskog tipa ili kako bi ih vec zargonski nazvao.
[ Rade076 @ 09.01.2011. 19:56 ] @
Ako nije problem zamolio bih za kompletnu specifikaciju radova i opreme prihvacene ponude naravno sa cenama (znaci model i marka dvr-a i ugradjeih kamera), kao i da li se reflektor sa senzorom nalazi samo napolju ispred zgrade i sluzi za trecu-spoljnu kameru ili je prisutan reflektor i za unutrasnje kamere buduci da kazes da si zadovoljan slikom sa kamera i u marku?
Imajuci u vidu da je sistem instaliran pre par meseci interesuju me utisci kao i da li je bilo nekih dodatnih intervencija.
hvala