|
[ bttp @ 03.08.2010. 00:21 ] @
| Oglasio sam na nekom domaćem veb-oglasniku da prodajem neki 5 godina star digitalni fotoaparat. Sajt je srpski i svi oglasi su na srpskom. Aparat nije nikakva posebna vrednost. Šalje mi poruku neki lik na engleskom, kao da mu odgovorim, hoće da kupi aparat. Pritom je navedena cena €60, a on mi unapred kaže da hoće da plati €100 sa troškovima slanja.
Ostavio je mejl i ja mu odgovorim. On se istog dana javlja, kao super što sam se javio, on je iz Amerike a aparat je za njegovu ćerku koja studira u Nigeriji?!? Kao da mu pošaljem broj bankovnog računa na koji da uplati novac, a dao mi je neku adresu navodno u Nigeriji na koju bi trebalo da pošaljem aparat po prijemu novca.
To mi sve deluje totalno sumanuto, jer čovek u Americi može da kupi takav ili sličan aparat na svakom koraku, da ne pričam da za tu lovu može i nov da uzme. Zatim čim je u priči Nigerija, odmah mi je u glavi "nigerijska prevara".
Citat: Hello,
I'm very glad to your replied.I'm from United States.I'm purchasing the camera for my daughter studying education in Nigeria.
I will like you to get back to me with your bank details for the payment to be made,
bank name-
account holder name-
account number-
price I offered-
The Camera should be post at your EMS Express / Standard office after the payment.
My Daughter's address ( Delivery Address) :-
name : afričko prezime
address; no XY nepa road,isabo
city:abeokuta
state:ogun
country:Nigeria
postal code:23439
Thanks,
Gustav
Znači lik se navodno zove Gustav, a ćerka mu navodno ima afričko prezime koje je različito od njegovog.
Šta mislite o ovome? Da li je legit ili šta? Ne kapiram zašto bi lik uopšte naručivao polovan fotoaparat iz Srbije, za ćerku u Nigeriji? S druge strane ne vidim kako bi me prevario ako mi šalje novac unapred. Ne znam dal da mu odgovaram ili da ignorišem.. |
[ Miroslav Cvejić @ 03.08.2010. 00:30 ] @
To sam i i ja dobio, ali skoro pola godine po objavljivanju oglasa. Isto za foto aparat i isto je oko 50% ponuđeno više para.
[ bttp @ 03.08.2010. 00:32 ] @
Pa da, ja sam to oglasio još pre više od mesec dana ako ne i dva, oglas je istekao. I šta je bilo s tvojim "kupcem"?
[ Miroslav Cvejić @ 03.08.2010. 00:43 ] @
Napisao sam mu da je aparat osveštao pravoslavni pop te ga ne smem prodati nekom ko nije pravoslavac.
[ Nabukodonosor @ 03.08.2010. 02:03 ] @
Pa ako ti uplati pare na racun mozes samo ti njega da zayebesh.
[ Kovacevic Vladimir @ 03.08.2010. 06:29 ] @
Citat: bttp: Zatim čim je u priči Nigerija, odmah mi je u glavi "nigerijska prevara".
I da nije nigerijska, prevara jeste!
Samo je taktički dobro osmišljena, što se nudi novac pre dobijanja robe.
Njima je važan Tvoj bankovni račun, imao na njemu para ili ne...već će ga (račun) znati iskoristiti u prevarama druge vrste.
Kakve - saznao bi jednog dana, jer to su professionalci.
Pozdrav
[ ventura @ 03.08.2010. 08:49 ] @
Citat: bttp:
Šta mislite o ovome? Da li je legit ili šta? Ne kapiram zašto bi lik uopšte naručivao polovan fotoaparat iz Srbije, za ćerku u Nigeriji? S druge strane ne vidim kako bi me prevario ako mi šalje novac unapred. Ne znam dal da mu odgovaram ili da ignorišem..
Zato što od tebe aparat može da dobije besplatno, a bilo gde drugo mora da ga plati... Sudeći po poruci koju si ostavio ovde (da se uopšte dvoumiš oko ovoga) dobro je procenio metu...
Najverovatnije bi ti platio 'čekom'.. Za 37 dolara na Amazonu kupi 1500 blanko čekova link, popuni sa nekim dummy podatcima i šalje... Ti ćeš odneti taj ček u banku, banka ima obično polisu da čekove do par stotina dolara odmah clearuje na račun pri čemu ćeš naravno potpisati da ćeš lovu vratiti u slučaju problema sa naplatom... Ti mu pošalješ kameru, sav srećan i zadovoljan, a banka te nakon mesec-dva zove da im vratiš pare + oko 50 evra dodatno na račun odbijenog čeka (check bouncing fees)...
[ etjen @ 03.08.2010. 09:51 ] @
čudi me da oupšte pitaš da li je prevara. Naravno da jeste, priča tog lika je totalno smešna.
Citat: Miroslav Cvejić: Napisao sam mu da je aparat osveštao pravoslavni pop te ga ne smem prodati nekom ko nije pravoslavac.
ovo je sjajno 
[ MilanTarot @ 03.08.2010. 13:20 ] @
bttp, da li je ip adresa sa koje je poslat mail stvarno iz US?
[ Srđan Pavlović @ 03.08.2010. 15:02 ] @
Imam 3 mail-a (google, yahoo, msn) i prosto je neverovatno
koliko ovakvih stvari stize na mejl svakodnevno. Koji je to
biznis covece... :(
google ih jos dobro filtrira, ova druga dva redovno u inbox-u
zavrsavaju, iako oznacavam spamove i prijavljujem fishing svaki
put kad mi stignu, ne brisem ih samo.
@Miroslav Cvejic - Jel bilo: "Ok, promenicu veru u pravoslavnu, samo mi ostavite vas bankovni racun" :)
[ Miroslav Cvejić @ 03.08.2010. 15:27 ] @
Nije se više javljao. Ma čitao sam onu zezanciju što su priredili takvima, pa sam dobio neke ideje i rešio da se našalim, ali ništa od slanja slika sa krštenja.
[ Horvat @ 03.08.2010. 15:30 ] @
hteo si da se tetovira,a :D
[ burex @ 03.08.2010. 16:10 ] @
Citat: banka ima obično polisu da čekove do par stotina dolara odmah clearuje na račun
Kod nas - retko.
[ angelico2 @ 03.08.2010. 22:55 ] @
Šta mislite hoće li paliti u banci ako kažem da ne mogu da platim ratu, jer mi je keš osveštao budista, i ne smem da ga dajem ne budistima? :))
[ bttp @ 04.08.2010. 00:20 ] @
Ma meni je to suludo zvučalo odmah, potpuno nerealno. Pitanje sam postavio jer ne znam na koji način se vrši prevara. Što se bankovnog računa tiče, mogu da otvorim namenski račun na kojem ima 0 €vra/dinara. Ovo sa čekovima mi nije jasno, jer prvo se ne razumem u te njihove čekove, drugo ne bih prihvatio nikakav ček, već bih eventualno slao tek kad vidim da na računu imam tolko i tolko para.
Mislim lik koji iz USA naručuje polovni fotoaparat iz Srbije, za ćerku u Nigeriji i nudi još skoro duplo više para. Mislim stvarno, pa nisam lud da poverujem, čisto me zanimalo u čemu je fora jer ranije nisam naletao na takav slučaj.
I da. Mom burazeru se isto javio pre 2 nedelje neki lik da kupi kineski iPhone, oglašen na istom sajtu. Ponudio mu je $230(!) za to đubre koje ne vredi ni €50, a razlog zašto ga kupuje je bio jer kao u Kanadi "nema takvih Ajfonova". Čim su se "dogovorili" da mu novac pošalje Western Union-om, više se nije javio. Baš ću da ga pitam za detalje te prepiske.
@MilanTarot, nisam gledao IP adresu s kojeg je poslat mejl, jer je u pitanju Gmail, pa je vrlo verovatno poslat sa web-mejla, ili preko Gmail outgoing mejl servera.
[ OCTAVIAN @ 04.08.2010. 00:32 ] @
Imao sam i ja takva iskustva, prvi put sam isao do samog kraja, da vidim kad ce odustati. Bio je u pitanju neki HP smartphone, isto je lik nudio 30% vise od cijene koju sam postavio. Samo sto je kod mene bila druga fora: on je trazio da ja prvi posaljem i da platim shiping, pa da mu posaljem potvrdu o slanju i da mi on odmah uplati. Na kraju je odustao kad je skapirao da ja necu prvi da saljem. Kasnije sam isto dobijao ovakve poruke za neke stvari, ali me mrzjelo da ih cimam.
[ ventura @ 04.08.2010. 08:03 ] @
Citat: bttp: Ovo sa čekovima mi nije jasno, jer prvo se ne razumem u te njihove čekove, drugo ne bih prihvatio nikakav ček, već bih eventualno slao tek kad vidim da na računu imam tolko i tolko para.
On ti pošalje ček. Ti odneseš u banku, i banka deponuje ta sredstva na tvoj račun, uz tvoj potpis da ćeš vratiti ako nešto nije ok (a ta provera traje 1-2 meseca). Ti podigneš cash lovu i pošalješ ovome aparat, a nakon mesec dana banka te zove da im vratiš novac + dodanih 50 evra jer je ček bounceovao.
[ bttp @ 04.08.2010. 15:38 ] @
To sam shvatio iz prvog tvog odgovora. Ali on nije spominjao nikakve čekove, tražio mi je broj računa. Kako misliš da bi mi poslao ček, poštom?
[ Onaj @ 04.08.2010. 20:54 ] @
@bttp
A sad zamisli situaciju da je stvarno hteo da kupi taj aparat i da nije u pitanju prevara. Nije nemoguće... A nudi i dobru cenu...
[ Marenović Slaviša @ 04.08.2010. 23:06 ] @
U pravu su oni koji smatraju da je prevara, da oni samo zele podatke o tvojem broju racuna.
Zato lepo odes u neku banku, porazgovaras sa nekim, otvoris racun, posaljes mu broj, plati ti, pokupis pare, posaljes na datu adresu, odes u banku pokupis pare, ugasis racun, otvoris novi.
Hasta la vista, babe...
[ anon115774 @ 05.08.2010. 08:31 ] @
Ovde svi pricaju a retko ko razmislja...
A sta ce da uradi sa brojem racuna? Ako sazna kako pojedine banke generisu brojeve racuna, sto uopste nije tesko uraditi, moze sam da izgenerise milion brojeva racuna... i sta ce onda?
Cak i da sazna ko je vlasnik racuna odnosno ime i prezime sta ce sa tim podacima da uradi?
Dajte bar ako imate neke tvrdnje onda ih potkrepite nekim argumentima.
[ Onaj @ 05.08.2010. 10:44 ] @
Citat: Informer:
Cak i da sazna ko je vlasnik racuna odnosno ime i prezime sta ce sa tim podacima da uradi?
Ništa, može samo da ti uplati pare.
[ anon115774 @ 05.08.2010. 11:35 ] @
Upravo to.
[ ventura @ 05.08.2010. 12:57 ] @
A sta ce da uradi sa brojem racuna? Ako sazna kako pojedine banke generisu brojeve racuna, sto uopste nije tesko uraditi, moze sam da izgenerise milion brojeva racuna... i sta ce onda?
Sa brojem računa ne može mnogo toga da uradi... Sa brojem računa i fotokopijom pasoša, e tu već može dosta toga da se uradi... Uz lagani socijalni engineering može da prebaci lovu sa računa na neki drugi... Znam za slučaj gde je čovek tako ostao bez 8000 evra u Alpha Banci... Sad se tuži sa bankom, al love nema pa nema...
[Ovu poruku je menjao ventura dana 05.08.2010. u 15:17 GMT+1]
[ anon115774 @ 05.08.2010. 13:49 ] @
Ali ovaj nije trazio kopiju pasosa... ili je meni nesto promaklo?
[ Shadowed @ 05.08.2010. 14:01 ] @
Ne znaci da ne bi kasnije :)
[ anon115774 @ 05.08.2010. 16:49 ] @
Pa vidi, ako ti nekom prodajes foto aparat vrednosti 50-ak evra i on uspe da te ubedi da je neophodno da mu posaljes kopiju pasosa ili bilo kog drugog dokumenta onda stvarno...
[ Marenović Slaviša @ 05.08.2010. 20:34 ] @
^
U pravu si.
Onda mu samo posalji fotokopiju ili sken, jos bolje, potvrde iz poste da si poslao fotoaparat, pa nek se slika sa time.
Neka te tuzi, imas potvrdu da si poslao na trazenu adresu, sacuvas mailove kojima se pominje ta adresa (za slucaj da kaze da je pogresio ili izmeni to) sav zakon je na tvojoj strani.
Prodaj mu!
Znas da si me doveo u iskusenje da ja stavim nesto na neki oglas....
Nego, gde si ti to oglasavao?
[ bttp @ 05.08.2010. 21:07 ] @
Svakako da mu ne bih slao kopije nikakvih dokumenata, jer mi je jako dobro jasno da mu to nije potrebno. Šta će nekome kopija mog pasoša da bi mi uplatio novac? Nisam ga kontaktirao jer me mrzi da se cimam, a aparat sam ionako poklonio sestri.
Oglašavao sam na http://www.kupujemprodajem.com
[ anon115774 @ 06.08.2010. 08:24 ] @
Hmm... ja na tom sajtu ne vidim opciju "English"...
Znaci:
- Amerikanac
- Sestra u Nigeriji
- Govori srpski
:)
[ Kovacevic Vladimir @ 06.08.2010. 10:56 ] @
Citat: Informer: Ovde svi pricaju a retko ko razmislja...
Razmišlja.
Ali, racionalnom logikom ili na osnovu nekih poznatih administrativnih propisa, sa kojima se svakodnevno barata u realnom poslovanju.
Međutim, profesionalci-prevaranti ne bi bili to što jesu da može da ih "provali" 2 stranice postova na Forumu 
Oni se oslanjaju na ljudsku psihologiju, intelektualnu radoznalost, pa ako hoćete - i pohlepu.
Sve ostalo je tehnika.
Proces i brzina, razmena dobijenih brojeva i dalji postupak sa tim "materijalom" spada u umešnost visoke prevarantske kategorije i treba biti zaista glupa ovca, pa odigrati igru, za koju ćeš pre ili kasnije osetiti posledice.
Pozdrav
[ anon115774 @ 07.08.2010. 15:10 ] @
Postovanje gospodine Kovacevicu,
ako se ne varam Vi ste na prethodnoj stranici pomenuli da je njima potreban broj racuna ali nista drugo niste spominjali. Broj racuna nije tajni podatak (kao sto bi broj platne kartice trebao da bude) tako da cak i ako imaju broj racuna nista sa tim podatkom ne moze bilo ko da uradi. Cak i da uspe da uradi bilo sta (da podigne novac sa racuna) onda banka treba da se pozove na odgovornost a ne klijent.
Slazem se da treba biti ovca da bi se odigrala igra do kraja i vrlo me zanima sta bi se desilo da je covek pristao da mu uplati novac na racun (a ne da mu posalje cek) a ovaj njemu da posalje paket.
Sve je to u domenu "sta bi bilo kad bi bilo" ali sa pricom kakva je prvobitno postavljena taj amerikanac (nazovimo ga tako) ne bi mogao nista da uradi sa podacima koje bi dobio osim da izvrsi uplatu. E sad, da li je to uvod u neku duzu pricu i nekakvo stvaranje poverenja zarad neke duze "saradnje" (mozda bi se kasnije javile neke druge ponude) to ne znamo ali ono sto je definitivno je da sa onim sto je izneto u prvoj poruci ne bi moglo da bude nikakve prevare.
Ako smem da parafraziram Vasu poruku sa prethodne strane: "Njima treba samo tvoj broj racuna i onda bi ti video sta bi se dalje desilo - to su profesionalci". Vrlo me interesuje na sta se ovde misli i na koji nacin bi ti profesionalci uspeli da zloupotrebe jedan takav podatak?
Pozdrav
[ Kovacevic Vladimir @ 07.08.2010. 18:25 ] @
Cela priča počinje konstatacijom @bttp-a:
"...To mi sve deluje totalno sumanuto..."
----------------------------------------
Vrlo me interesuje na sta se ovde misli i na koji nacin bi ti profesionalci uspeli da zloupotrebe jedan takav podatak?
Složićemo se da odgovor na to pitanje treba da znaju Banke.
Međutim, naš intelektualni domet je u okviru nekih normi...a profesionalci-prevaranti deluju najbolje tek van tih okvira.
To znači, da su "izrasli iz gaća" šibicara i amatera.
Možda ja precenjujem njihov "talenat", ali svakako ne bih dao broj računa nikome.
Možemo danima navoditi mogućnosti nekog ishoda, redosleda... u nivoima predpostavki...
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 07.08.2010. 18:33 ] @
Postoje 2 varijante koje mogu da se dese sa ovim:
a) Lik se mozda zeznuo sto je krenuo u operaciju sa nekim iz Srbije. Na zapadu je moguce skidati pare sa racuna samo uz deponovan potpis, to se zove "direct debit" i sl.. to se standardno koristi za racune za telefon i sl... Vrlo je moguce da lik otvara neke leve firme, lazira potpis i onda radi direct debit par puta dok neko ne izvali, a do tada zatvori firmu i pali drugde. Naravno, ovo gotovo sasvim sigurno nece raditi sa srpskim racunom.
b) Lik je samo pro-forme trazio broj racuna, da bi u sledecoj iteraciji rekao da su troskovi za wire transfer preveliki i da ce poslati cek - sasvim je moguce da ovo radi da bi izbegao inicijalnu sumnju (cek -> prevara)
U svakom slucaju, naravno da je rec o prevari u pokusaju.
[ vukad @ 07.08.2010. 19:46 ] @
Evo primera sta prevarant moze da uradi sa vasim racunom, ne secam se svih detalja ali ide otprilike ovako:
Prodavac (zrtva1) postavi oglas da prodaje, recimo, IPhone. Javi se zainteresovana osoba A (prevarant), uzme broj racuna i kaze da ce uplatiti pare za par dana. U medjuvremenu, osoba A postavi oglas za taj isti Iphone i nadje osobu B (zrtva2) koja je spremna da ga kupi. On osobi B da broj racuna prodavca, osoba B uplati pare i prodavac, misleci da su pare stigle od osobe A, posalje IPhone osobi A (na adresu kojoj je nemoguce uci u trag). Posle par dana prodavac dobije poziv iz banke i sazna da ga je osoba B optuzila za prevaru.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|