U pitanju je reklama za borbu protiv nasilja/mobinga u školama:
Kao , nova učenica dolazi u odeljenje i na času likovnog crtaju čime bi voleli da se bave.
Ona nacrta manekenku, i zamišlja sebe na modnoj reviji.
Na kraju časa joj druga učenica otme crtež i ismeva je, onda joj bace crteže po podu hodnika.
Ono što mene strašno iritira u toj reklami je što ne mogu da prepoznam akcenat kojim
govore akteri tog "skeča" , kao i glas koji govori poruku te akcije.
Da li ima neko ko je video reklamu i može da prepozna akcente iz nje, iz kojeg su kraja naše zemlje,
ili neke druge zemlje ?
Meni glas na kraju ('ne gazite tuđe snove...') deluje kao da je sa mađarskim akcentom.
[ gojnik @ 26.08.2010. 23:49 ] @
I ja bih rekao da je ovo na kraju sa mađarskim naglaskom.
[ Srđan Pavlović @ 27.08.2010. 06:24 ] @
Posto si iz Subotice, ne sumnjam u dobro prepoznavanje madjarskog akcenta :-)
[ mmix @ 27.08.2010. 08:09 ] @
Meni bas i ne lici (mada mozda severni madjari imaju drugaciji naglasak od ovih pancevackih juznih :)), samo je akcentuacija pogresna, meni vise deluje da samo neuspeno pokusavaju da budu teatralni, to se npr bas da primetiti kod uciteljice (koja je jos i shushkava malo).
[ tosa @ 27.08.2010. 08:18 ] @
Meni vise smeta ideja ovog 'skeca', uvek je bilo i bice ovakvih stvari po skolama, pokusati da se to istrebi je idiotizam.
[ Lesli Eldridz @ 27.08.2010. 09:49 ] @
Pa ne mora da se istrebi skroz nego samo malo, kod labilnih koji se femkaju oli da se i oni pridruze maltretiranju slabijih oli da se ne pridruze. A manijaka ce uvek biti. Samo sto se i jedni i drugi ne sprecavaju da lude reklamama i kampanjama a la "nije tesko biti fin" nego ovako:
Tako se to radi
[ Marko Medojević @ 27.08.2010. 10:04 ] @
Ne znam za akcenat, ali ideja je pozitivna.
Jedino što bi moto "dobrotom protiv nasilja" trebalo zameniti sa "pendrekom protiv nasilja" ili tako nekako :)
[ Isak666 @ 27.08.2010. 10:10 ] @
Citat:
tosa: Meni vise smeta ideja ovog 'skeca', uvek je bilo i bice ovakvih stvari po skolama, pokusati da se to istrebi je idiotizam.
Cilj je smanjiti neku pojavu koja je negativna, kao i sto je lopova uvek bilo ili neceg drugog, to ne znaci da ne treba reagovati.
Kao sto postoji mobing na poslu, tako postoji i u skoli. Ponekad umeju da se zavrse i nasiljem.
Ja znam za slucaj devojcice koja je bila 5. osnovne kad je pocelo maltretiranje u skoli iz koje se ispisala u 7. ili 8. razredu, ne secam se tacno.
Slucajno sam upoznao njenu majku dok sam radio nesto u toj skoli koja mi je ispricala, a posle se ja i uverio da ni pedagog, ni direktor nije zeleo da reaguje na zalbe majke i deteta.
Ispisala se kad su je srusili na stepenice ortaci iz razreda.
E sad, ako je reklama jedini metod borbe protiv toga, onda bolje da je nisu ni pravili.
[ Marko Medojević @ 27.08.2010. 10:36 ] @
Reklama je tu da utiče na podizanje svesti o problemu, a glavni metod za borbu protiv bilo kakvog nasilja je striktna primena zakona. Ne vidim zašto bi školsko nasilje bilo izuzetak.
U nekoj uređenoj državi (npr. USA) da dođeš do stola kolege u kancelariji i pobacaš mu stvari sa stola završio bi sa dobrom novčanom kaznom, a u slučaju guranja niz stepenice i sa zatvorom. Ne vidim što bi školsko nasilje bilo izuzetak.
Takođe se zalažem da svi sa >=14 godina idu u istu kategoriju zatvora, tj. da ne postoje posebni zatvori za maloletne i punoletne. Pa da vidimo kada bolesni manijak od 15 godina (budući šarić ili kalinić), zbog svog nasilja završi u zatvoru sa matorima, pa u novinama tipa kurir izađe kakav je tretman prošao.
Poznato je da u tim godimana najbučniji i najnasilniji najmanje vrede. To su uglavnom budući čistači ulica i pijačari, ali ako se snađu i budući šarići, legije i slična g*vna. Sa druge strane žrtve su često mirni i dobri učenici.
Onaj ko misli da su ovakve kampanje nepotrebne debelo greši jer se sistem urušava počevši od osnovnih škola, a ako se tu usvoje određene negativne navike i obrasci života, onda se će to dalje propagirati na srednju školu, fakultet, radno mesto...
[ mmix @ 27.08.2010. 10:46 ] @
Zaboravio si na decu partijskih drugova, oni su ti posebna nenadje*iva kategorija, armija malih marka milosevica u nastajanju. Jos dok sam ja isao u gimanziju bilo je takvih, mogu misliti koji je sad stepen bahatosti.
A zatvaranje maloletnika u tvorza sa punoletnim kriminalcima nije dobra ideja. Sta god ti mislio o tim klincima sve je to eksterni faktor i sve se to moze zaista sanirati ako se dete izvede iz okoline u kojoj je, samo sto se to kad nas ne praktikuje nego se deca salju u sive domove sa ostalim delikventima.
[ 101010 @ 27.08.2010. 11:17 ] @
Citat:
mmix: Zaboravio si na decu partijskih drugova, oni su ti posebna nenadje*iva kategorija, armija malih marka milosevica u nastajanju. Jos dok sam ja isao u gimanziju bilo je takvih, mogu misliti koji je sad stepen bahatosti.
Nezamislivo veci, ali su takva deca /potomci politicara, uspesnih narkodilera-odnosno gradjevinaca po novoj terminologiji/ iskljucivo institucionalizovana u privatne osnovne i srednje skole.
@Marko
Dovoljno je uzvratiti i pokazati zube i problemi nestaju. U suprotnom ostaje kukanje i traume.
[ Kovacevic Vladimir @ 27.08.2010. 11:21 ] @
Citat:
mmix: Meni bas i ne lici...
... meni vise deluje da samo neuspeno pokusavaju da budu teatralni
Slažem se da nema veze sa mađarskim jezikom.
Pre bi se to svrstalo u neveštu (dilentantsku) glumu naratora, spikera, sa željom da u se vrlo kratkom tekstu bude - sugestivan i ubedljiv (što se oseti u neprirodnoj melodiji govora/reči).
Tema jeste za diskusiju i tipična za današnji trenutak.
Pozdrav
[ mmix @ 27.08.2010. 11:49 ] @
@101010, mozda u Begisu, u Pancevu i ostatku Srbije nema privatnih skola a ima lokalnih partijskih drugova.
[ Isak666 @ 27.08.2010. 11:51 ] @
Citat:
101010:
@Marko
Dovoljno je uzvratiti i pokazati zube i problemi nestaju. U suprotnom ostaje kukanje i traume.
Da, nekad malo samouvereniji stav deteta doprinese prestanku maltretiranja.
A nekad deca dobijaju jos vise problema, kao u slucaju koji sam naveo, gde je velik broj dece imao pik na jednu ucenicu i koja je vremenom kroz pokazivanje zuba dosla do kotrljanja po stepenicama.
[ MicrosoftCorporation @ 27.08.2010. 17:24 ] @
A sta fali starom dobrom izbacivanju iz skole ?
[ Lesli Eldridz @ 27.08.2010. 20:04 ] @
E, ali to su ukinuli, i ne samo to, nego uča nema pravo ni sa casa da istera nekog junacinu ako ometa nastavu. Sloboda ti je to. Evo ovako:
[ Bata @ 27.08.2010. 22:21 ] @
nemojte molim vas skretati sa teme !
pogledajte koliko diskusije na temu spota, a koliko na moje pitanje !
razočaran sam.
[ Isak666 @ 27.08.2010. 22:28 ] @
Pa sta reci vise za akcenat?
Mozda su radili neki suboticki glumci, mozda neki losi glumci - zar je bitno?
Sustina je u poruci.
[ Lesli Eldridz @ 27.08.2010. 22:31 ] @
A jel to ta reklama? I jel pitas za ovo sto kaze onaj "ne gâzite" sa akcentom na a? To je isto kao bândera. Čobani neki, budale.
[ Count Zero @ 27.08.2010. 22:38 ] @
Zeznuta stvar ovo iz spota. Tinejdžeri su labilni svakako, a kada ih sistematski odbacuju, teško smognu snage da opstanu sami.
Citat:
nemojte molim vas skretati sa teme !
Jesi rekao da ti je dosadno?? Ne birkaj sad!
[ Bata @ 27.08.2010. 22:45 ] @
ma cela reklama mi je zaparala uši, u tom akcentualnom smislu, o poruci ne želim da diskutujem.
svaka rečenica mi čudno zvuči, čak i ono: "sedi dole!" , a pogotovo ono "ap-ap-ap..." , to nikada u životu
nisam čuo , niti znam šta treba da znači ?! jel to neki oblik onomatopeje manekenskog hodanja "hop-hop-hop" ?
meni lično , kad bih baš morao da se odlučim , zvuči kao da su bosanski muslimani/bošnjaci , ali glume ekavicu.
nisam hteo da namećem svoj utisak, pa zato nisam u prvoj poruci to napisao.
a opet i nisam siguran, pa sam zato i pokrenuo temu.
[ HoT_Steppa @ 27.08.2010. 22:47 ] @
<jos jedan zakljucak>
Reklama za Dacia Sandero kada ispadaju limenke iz automata, isto mislim da je cudan akcenat, mozda je hrvatski?
[ Isak666 @ 27.08.2010. 22:51 ] @
Mozda su glumci outsoursovani? :)
Pazi, meni ne para akcenat uvo.
Mozda losija gluma, ali ovaj lik na kraju - pa bilo je jos takvih reklama sa tim "narodskim" izgovorom.
[ bttp @ 28.08.2010. 02:02 ] @
Ovo ne spada ni u jedan meni poznat akcenat. Nikako mađarski. Vrlo čudno zvuči, u smislu prepoznavanja kog je porekla govornik i zašto tako govori.
"U Hrvata" se često može čuti na TV-u kako neki ljudi otežano govore, a objašnjeno mi je da je to tako zato što se trude da govore književno umesto svojim svakodnevnim govorom koji je daleko od standardnog. Kod njih je govorni jezik baš dosta u koliziji sa književnim, pa se kao što rekoh često čini kad nekog slušaš da osoba otežano govori. Ovo mi liči na tako nešto, mada toga kod nas nema, ili bar ne da sam ja primetio.