[ vlada131 @ 03.08.2010. 20:56 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=449635

Citat:
Njujork: Džamija kod srušenih kula
3. avgust 2010. | 19:14 | Izvor: Beta Njujork -- Gradska vlast Njujorka indirektno je omogućila izgradnju islamskog centra i džamije nedaleko od ostataka Svetskog trgovinskog centra.

Čuvene kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra srušene su u terorističkim napadu islamskih esktremista 2001. godine.

Njujorška Komisija za očuvanje zgrada od kulturnog i istorijskog značaja je odbila da kao status istorijskog značaja da jednoj zgradi čime bi ono bila zaštićena, te ne bi mogla biti pretvorena u islamski centar i džamiju.

Komisija je tom odlukom automatski dala odobrenje jednoj verskoj grupi da tu zgradu staru 152 godine pretvori u Centar islamske zajednice, nedaleko od mesta gde su ekstremisti Al Kaide 11. septembra 2001. godine srušili dva putnička aviona, usmrtivši dve hiljade ljudi.

Gradski i državni zvaničnici i jedne nevladine organizacije za borbu protiv antisemitizma i zaštitu građanskih prava, poslednjih nedelja su se protivili izgradnji džamije na tom mestu, smatrajući da se
time pokazuje nepoštovanje uspomene na žrtve 11. septembra.

Međutim, gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg podržava izgradnju džamije.

Što je najjače, kad sam ukucao 'mosque' u guglu, skoro svi ponuđeni rezultati pretrage (suggestion box) su na ovu temu ('mosque at ground zero', i slično).
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2010. 20:59 ] @
Da, udruzenje zrtava se zalilo ali su zalbe odbijene.

Sto je (odbijanje zalbe) po mom licnom misljenju sasvim OK potez - jer je upravo ideja fanatika da se sto vise ljudi izdele i da pokazu kako jedni druge mrze.

Faktom da ce se tu izgraditi i islamski centar ce takodje biti zapusena usta hejtera koji bi jedva cekali da se to zabrani kako bi dodali jos jedan argument kako ih "zapad mrzi" :)

Citat:

Gradski i državni zvaničnici i jedne nevladine organizacije za borbu protiv antisemitizma i zaštitu građanskih prava, poslednjih nedelja su se protivili izgradnji džamije na tom mestu, smatrajući da se
time pokazuje nepoštovanje uspomene na žrtve 11. septembra.

Ono sto fascinira u celoj prici je:

a) Da su i Arapi, koji se najvise vezuju za pojam Islama na zapadu, zapravo semitski narod (http://en.wikipedia.org/wiki/Semitic)

b) Da su "antisemiti", dakle ljudi cija je sama ideja postojanja bazirana na protivljenju napada na jednu etnicku grupu, rade to isto - i to etnickoj grupi koja je takodje semitska :)

Naravno, nema logike - ali tamo gde logika prestaje pocinje ekstremizam :)
[ mserifov @ 03.08.2010. 21:14 ] @
Naravno slažem se. Ako ljudi koji žele da naprave džemat i đžamiju blizu nulte tačke to odrade kako treba za dobrobit društva. To će naravno promovirati multikulturalnost amerike i činjenicu da nisu svi ljudi loši. I da se loše, dobrim vraća.

Ali sa druge strane iako sam musliman po vjeroispovjseti. Nešto razmišljam ako je nekom npr. poginula ćerka i sin u nesreći koja je tog dana zadesila Ameriku. I to su uradili navodno islamski teroristi. Nebi baš tako ravnodušno ni trebalo da prifati činjenicu da će tu da budu muslimani.

Naravno nije vjera kriva i glasi u vjeri ne ubij ne nanesi drugom zlo. Ali stavite se u taj položaj.

Međutim sa druge strane kad kreteni koji sebe opašu explozivom vide da je tu Đžamija vjerovatno će se neki od njih zapitati. Pa gledaj mi njih ubijamo terorišemo. A oni dopuštaju da se grade đžamije tu gdje smo ih pobili.

Ili pak sa druge strane dali je to sve proračunata politika. Ko će ti ga znati.
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2010. 21:19 ] @
Jedno je sigurno - nije lako, kako god da okrenes i sta god da uradis u tom slucaju, naci ce se ljudi koji nece biti zadovoljni.

Medjutim, mislim da je zdrav razum preovladao da se ne ide na dalje nepotrebno zaostravanje odnosa.

Ja sam totalni 100% ateista, ali svakako ne mislim da ljudima treba braniti da veruju u sta god zele i da grade objekte gde ce to moci da rade. Tzv "ground zero" ne moze biti nicije specijalno vlasistvo gde bi se ponistili sami temelji na kojima je sagradjena moderna USA - a ti temelji su upravo multi-kulturalnost i sloboda.

Ubiti tu multi-kulturalnost bi bilo i ubijanje te nacije. I bas zato mislim da je dobar potez razdvajanje tih terorista od samog Islama, jer - na kraju krajeva, teroristi su samo mali deo drustva.

Ne treba zaboraviti i to da je New York vrlo verovatno jedan od etnicki najsarenijih gradova sveta i da su tolerancija i progresivna misao odlike NYC-a. Tako da, u tom svetlu, uopste ne cudi odbijanje te zalbe. Da je u pitanju Dallas u Texasu ili Nashville u Tenesiju - vrlo verovatno bi situacija bila prilicno drugacija ;-)
[ vilil1 @ 03.08.2010. 21:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Ono sto fascinira u celoj prici je:

a) Da su i Arapi, koji se najvise vezuju za pojam Islama na zapadu, zapravo semitski narod (http://en.wikipedia.org/wiki/Semitic)

b) Da su "antisemiti", dakle ljudi cija je sama ideja postojanja bazirana na protivljenju napada na jednu etnicku grupu, rade to isto - i to etnickoj grupi koja je takodje semitska :)

Naravno, nema logike - ali tamo gde logika prestaje pocinje ekstremizam :)

Toliko si pojednostavio, da ne kazem da je neozbiljno.

Po tome ispada i da su svi Hriscani semitski narod, jer im je religija semitska.
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2010. 21:44 ] @
Pa ne, ali generalno su USA ti "antisemiti" prilicno anti-arapski raspolozeni pripadnici jedne specificne grupe, pa je u tom kontekstu potpuno pogresno koristiti izraz "antisemiti".

Mislim, imaju oni svoje sukobe i svoje razloge da se medjusobno ne podnose, ali su i jedni i drugi "semitskih" etnickih grupa - pa svoje razmirice tesko mogu da podvode pod plastom "antisemitizma".
[ vilil1 @ 03.08.2010. 22:12 ] @
Citat:
mserifov: Ali sa druge strane iako sam musliman po vjeroispovjseti. Nešto razmišljam ako je nekom npr. poginula ćerka i sin u nesreći koja je tog dana zadesila Ameriku. I to su uradili navodno islamski teroristi. Nebi baš tako ravnodušno ni trebalo da prifati činjenicu da će tu da budu muslimani.

Potpuno se slazem. Masa ljudi ce to shvatiti kao provokaciju. Ne bi trebalo dozvoliti tu izgradnju na tom mestu. Ukoliko se to desi, tek ce se onda zakuvavati u Americi. Vidimo sta se desava sa Al-Aksa dzamijom u Jerusalimu. I nacice se neki ludak jednog dana koji ce je srusiti, a posledice ce biti katastrofalne.

Drugo, @mserifov, slabo poznajem Islam, ali nesto me interesuje. Zbog cega muslimani pretvaraju tudje hramove u dzamije? Eto, dva najpoznatija primera, Al-Aksa, i nekadasnja crkva, pa dzamija, a sada muzej, Aja Sofia?

Edit
ako krsim pravila ovim pitanjem, moze odgovor na PP.
[ marko37 @ 03.08.2010. 23:13 ] @
[3abepa] Ja i ne znam što se ljudi tripuju oko toga što se tamo gradi džamija. Kao da muslimani imaju neke veze sa tim napadom...[/3abepa]

Da ne bude zabune, ja i zaista mislim da napad nema veze ni sa Osamom (osim ako ga nije isplanirao zajedno sa bratijom iz NSA i ostalih zakulisnih organizacija), a ni sa islamskim fundamentalistima.
[ Izvoljski @ 03.08.2010. 23:30 ] @
prc !
[ maliradojca @ 04.08.2010. 02:36 ] @
Citat:
mserifov: Ili pak sa druge strane dali je to sve proračunata politika. Ko će ti ga znati.

Preracunata politika, i to ona zavadi pa vladaj.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2010. 09:05 ] @
Pa u ovom slucaju, kako god da su odgovorili neko moze da kaze "eto, zavadi pa vladaj" :-)
[ Bata @ 05.08.2010. 12:48 ] @
Ma to vam je samo još jedan izraz tipično američkog licemerja, ili možda opšteljudskog.
Ali kad je Amerika u pitanju, imaju oni u većim gradovima ulice koje se zovu po M.L.Kingu ili
drugim crnačkim aktivistima iz 50-tih i 60-tih , pa su granice između rasa i ekonomskih klasa i dalje jake.

Neko je pitao zašto muslimani prepravljaju crkve u džamije, i naveo dve(2) , i to primere od pre nekoliko vekova.
Mislim da je to opšte mesto u istoriji kada su religijska preuzimanja teritorija u pitanju, to jest svi to rade ako/kada mogu.
I dan danas na jednoj veoma bliskoj teritoriji se može videti kako se istorijskim ličnostima, objektima i toponimima
menjaju imena da bi se njihov identitet na dalje tumačio kao pripadajući trenutno postojećem narodu na toj teritoriji,
a to u cilju dobijanja "istorijskog i kulturnog legitimiteta" na toj teritoriji.

Sve je to (i tema, i ovaj off o konverziji verskog objekta) neka vrsta marketinga, dnevne (ili vekovne) politike za široke mase, spinovanje...

A jedino je bitno ko ima više para i oružja.
[ Fedya @ 06.08.2010. 12:30 ] @
[ angelico2 @ 07.08.2010. 03:24 ] @
Ništa to nije čudno. To je samo odraz islama, i u ovom slučaju i američke lažne tolerancije.

Sećam se kad su se u Mostaru (valjda beše) natecali hoće li da bude viši minaret od džamije ili toranj od rimokatoličke crkve. Da ne pričam o rimokatoličkoj crkvi u Bregalničkoj ulici u Beogradu gde je stopirana izgradnja zgrade, jer misle da će da zakloni toranj (čitaj u prevodu, biće viša od tornja). Ko tu stvarno brine o vernicima,a ko samo brine o tome da ima najveći "toranj"... to samo bog zna....
[ mserifov @ 08.08.2010. 20:50 ] @
Neznam zašto pretvarjau druge vjerske objekte u đžamije. Valjda da prikažu nadmoć. Ili možda su muslimanima u tom dijelu svijeta džamije i islam kao vjera sastavni dio života. Pa što je više đžamija bolje se osjećaju. Nevole pravoslavce katoliek ili židove. Nemam pojma.

Ja to ne znam. Ono što znam, gradu u kojem ja živim znam da ni jedan vjerski objekat bilo koje vjeroispovjesti nije preuređen, oskrnavljen ili nešto. U Tuzli su većinsko stanovništo muslimani ali pravi oni europski koji nisu nešto posebno vezani za vjeru. Tek u posljednje vrijeme se primjeti malo veći uticaj Islama. Kroz vehabije ali to ostali muslimani grčevito odbijaju. Ostatak stanvnovništva koji naravno nije mali su pravoslavci i katolici. Pravoslavci imaju u samom strogom centru grada pravoslavnu crkvu koja je obanovljena skoro i dominira nad tim dijelom grada (panonska jezera i centralni park). Katolici naravno imaju svoju veliku katoličku crkvu i sa katoličkim školskim centrom čine jaku zajednicu katolika u TZ. To je ono koliko ja znam i mogu sa sigurnošću da kažem da je moj grad multikulturalan. I mislim da niko nema pretenzije nad jednom vjerom ili nacijom.

To je moje mišljenje i tačka gledišta moje sredine. Dali je to u osalim sredinama ne znam. Moje mišljenje da nije.

Što se tiče same Aja Sofije. Tačno je da je pretvorena u đžamiju ali naravno tokom godina stanovništvo je došlo do pameti pa je zbog svoje starine i onoga što znači. Aja sofija nije više ni crkva ni đžamija nego je muzej. Jedinstveni svjedok vremenu. Naravno to sve nema nikave veze sa islamom. Nego sa ljudima čiji mentalni sklop radi tako da pretvaraju crkvu u đžamiju. A nazivaju se muslimani.

Da ne bude priča Fehim gluposti: http://hr.wikipedia.org/wiki/Aja_Sofija

Ja ličo nebi nikom zabranio ili digao glas protiv gradnje bilo kakvog vjerskog objekta. Sve dok je taj objekt u službi vjere. Međutim kada vjera kao što je to slučaj na Balkanu bude u službi promocije politike. U Bosni najčešće šovinističke i nacionalističke. AUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU to mi jako smeta. Neznam ko da je u pitanju musliman katolik ili pravoslavac.

Jer mislim da smo svi prije svega ljudi. A onda vjernici.

Nešto razmišljam. Cijeli taj današnji arapski svijet gdje ameri idu danas da uvode demokratiju. To je nekad bilo oličje nauke, visoko uređenih društava. Ipak danas imamo arapske brojeve koji potiču od dole. I masu drugih stvari POZITVNIH naravno. Gdje nestade sve to bogastvo. Kako nastadoše ti teroristi ubice i ostali probisvjet.

Neko reče ovdje zavadi pa vladaj. OPTIMISTA sam velik (imam 23 godine pa moram da budem) ali sve više kroz crne naočare posmatram svjet oko sebe.
[ Ivan Dimkovic @ 08.08.2010. 21:10 ] @
Citat:
mserifov
Nešto razmišljam. Cijeli taj današnji arapski svijet gdje ameri idu danas da uvode demokratiju. To je nekad bilo oličje nauke, visoko uređenih društava. Ipak danas imamo arapske brojeve koji potiču od dole. I masu drugih stvari POZITVNIH naravno. Gdje nestade sve to bogastvo. Kako nastadoše ti teroristi ubice i ostali probisvjet.

Avganistan je nekad bio na putu svile. Kada je nestao put svile, poceli su lagano da propadaju.

Sto se bliskog istoka tice - da, pre 1000+ godina je bliski istok bio centar nauke dok je Evropa bila u mracnom srednjem veku - ali to su davno prosla vremena.

Najveci problem siromasnog bliskog istoka i Avganistana je siromastvo - siromastvo i samim tim nedostatak infrastrukture, skolstva (pravog skolstva, a ne skola za ispiranje mozga) itd.. U takvom drustvu se javlja svaka vrsta ekstremizma.

Gladnim covekom je najlakse manipulisati.
[ vilil1 @ 08.08.2010. 21:43 ] @
@mserifov
Hvala na pojasnjenju.

Citat:
mserifov:Nešto razmišljam. Cijeli taj današnji arapski svijet gdje ameri idu danas da uvode demokratiju. To je nekad bilo oličje nauke, visoko uređenih društava. Ipak danas imamo arapske brojeve koji potiču od dole. I masu drugih stvari POZITVNIH naravno. Gdje nestade sve to bogastvo. Kako nastadoše ti teroristi ubice i ostali probisvjet.

Gde nestade to? Pa u silnim ratovima. Pocevsi od nasilne arabizacije, pa sve do medjusobnih ratova. Nisu amerikanci upali u sve te zemlje, osim Iraka ne znam sta su jos napali.
[ mserifov @ 08.08.2010. 22:08 ] @
Nemam pojma ali žao je meni tih ljudi dole. Kontam sad silna priča zbog nafte. Sad kad bi je nestalo u ovom trenutku. Pa dole ljudi nebi imali šta da jedu. A ameri bi povukli vosjku za 2 dana. I pustili ih da se kolju.
[ vilil1 @ 08.08.2010. 22:28 ] @
Znas, kako amerikanci imaju svoju propagandu, tako i njihovi protivnici. I bas ne zaostaju u tome. Primer, i ti si napisao arapski svet gde ameri uvode demokratiju. Kada bolje pogledas, to jednostavno nije tacno. Ameri osim Iraka, nisu napali nijednu arapsku zemlju. Stavise upravo sa S. Arabijom, koja je srce tog arapskog dela, imaju najbolje odnose. Ne znam sa kojom arapskom zemljom, osim Libije imaju zategnute odnose. Nadam se da ne smatras Avganistan, ili Iran, arapskim. Tako da ta prica Amerika vs. Arapi, nema veze sa istinom. Propaganda. Nekada ide i prica Amerika vs. Islam, ali ovako im izgleda bolje ide da regrutuju mlade, lake za manipulaciju koji se nekako ubede da se treba zrtvovati radi necega. Plus, ukoliko se zemlje u kojima se govori arapski, ali gde ne zive Arapi, mobilisu na pricu Amerika vs. Arapi, samim tim dolazi i do arabizacije tih zemalja. Dobro, Iran se jos gica, cvrsti stav imaju da nisu Arapi, ali ako se ovako nastavi, samo zbog Amerike, priklonice se tom PanArabizmu.
[ Horvat @ 08.08.2010. 22:55 ] @
Citat:
vilil1:osim Iraka ne znam sta su jos napali.

avganistan ("preoteli" rusima polja makova)

Citat:
mserifov:Kontam sad silna priča zbog nafte. Sad kad bi je nestalo u ovom trenutku. Pa dole ljudi nebi imali šta da jedu. A ameri bi povukli vosjku za 2 dana. I pustili ih da se kolju.

ako su pametni (a neki jesu, npr s.a. emirati), lovu koju danas dobiju uz pomoc nafte ulazu u nesto sto ce im kada nafte nestane donositi prihode (slicno kao i norveska,ako se ne varam)
[ vilil1 @ 08.08.2010. 23:12 ] @
Citat:
Horvat: avganistan ("preoteli" rusima polja makova)

Avganistan nema veze sa Arapima, iliti sa arapskim svetom, kako je @mserifov napisao. Inace, da, polja su vazna stavka.
[ New Village DC @ 09.08.2010. 01:51 ] @
Citat:
Horvat: ako su pametni (a neki jesu, npr s.a. emirati), lovu koju danas dobiju uz pomoc nafte ulazu u nesto sto ce im kada nafte nestane donositi prihode (slicno kao i norveska,ako se ne varam)

Mislis na infrastrukturu, ili je u pitanju nseto drugo? Mozes li malo detaljnije o ovome.
[ marko37 @ 09.08.2010. 07:43 ] @
Citat:
vilil1: Ameri osim Iraka, nisu napali nijednu arapsku zemlju. Stavise upravo sa S. Arabijom, koja je srce tog arapskog dela, imaju najbolje odnose. Ne znam sa kojom arapskom zemljom, osim Libije imaju zategnute odnose. Nadam se da ne smatras Avganistan, ili Iran, arapskim. Tako da ta prica Amerika vs. Arapi, nema veze sa istinom.

1956 Egipat, preko Izraela
1967 Egipat, preko Izraela
1983 Liban
1986 Libija
1991 Irak
2003 Irak
2008 Sirija (manji napad)

Pored ovih konkretnih akcija, tu je i gomila ostalih aktivnosti, i "overt" i "covert" koje su Ameri sprovodili od '45. nadalje. Uglavnom su organizovali državne udare protiv arapskih režima koji im nisu bili po volji, bili oni demokratski izabrani ili ne, a na vlast su dovodili bagru & fukaru. Sve je to, naravno, rezultat sporazuma između SAD i Velike Britanije iz '44. o raspodeli naftnih polja bliskog istoka, koji je i dan-danas na snazi, gde još jedino Iran nije odrađen kako treba (jer po planu pripada Englezima, pa se Amerima i ne žuri).
Takođe treba pomenuti i podršku koju pružaju Izraelu koji za Amere često odrađuje prljav posao na bliskom istoku.

Ne znam, da neka dvojica među sobom dele nešto što je moje, ja bi to smatrao kao neprijateljski akt prema meni. Tako da ta priča Amerika vs. Arapi ima veze sa istinom.

Inače, sa Libijom više nemaju "zategnute odnose" od 2008. Tako da je ostala Sirija kao lokalni negativac do daljnjeg. Nemaju Ameri dobre odnose sa Saudi Arabijom, već sa režimom u SA, koji je veoma daleko od nekog demokratskog režima. Ustvari, upravo one zemlje koje imaju dobre odnose sa Amerima sa druge strane predstavljaju izuzetno represivne režime, sa tajnim policijama, mučenjima političkih protivnika, itd. Što kao posledicu dovodi upravo do toga da najviše "arapskih terorista" dolazi upravo iz zemalja čiji su režimi mezimci SAD: iz Saudi Arabije, Jordana i Egipta.
Sa druge strane, gotovo da i nije bilo "arapskih terorista" iz Sirije i Iraka npr.

[ Horvat @ 09.08.2010. 10:29 ] @
@vili, da, afganistan nije arapski, ali je muslimanski i u "okolini" iraka,zato sam ga pomenuo

@new village dc, izmedju ostalog i na infrastrukturu, ali i na ekonomiju, da ulazu u nesto sto ce donositi lovu kada nestane nafte, npr dubai prave kao turisticki centar
[ Bata @ 09.08.2010. 14:40 ] @
Citat:
Horvat: ako su pametni (a neki jesu, npr s.a. emirati), lovu koju danas dobiju uz pomoc nafte ulazu u nesto sto ce im kada nafte nestane donositi prihode (slicno kao i norveska,ako se ne varam)

Trenutno imam jedan mali napad pakosti, pa moram da kažem:
Izvestan deo svojih sredstava i napora , taj deo sveta ulaže i u specifičan vid kolonizacije onih delova sveta koji
pružaju više prirodnih resursa.
[ Java Beograd @ 09.08.2010. 14:59 ] @
Možda se malo kasno uključujem u diskusiju, ali moram da izrazim neslaganje sa prvom rečenicom prvog posta.
Kule bliznakinje nisu srušene u terorističkom napadu već su zapaljene i oštećene. Srušene su kontrolisanom eksplozijom precizno postavljenim eksplozivom. Identično onako kako je srušena i treća kula koja nije bila ničim oštećena, niti zapaljena.
[ ArsenLupen @ 09.08.2010. 15:00 ] @
Citat:
Bata: Trenutno imam jedan mali napad pakosti, pa moram da kažem:
Izvestan deo svojih sredstava i napora , taj deo sveta ulaže i u specifičan vid kolonizacije onih delova sveta koji
pružaju više prirodnih resursa.

Nemoj da si pakostan. To je istina, i niko to ne krije. A sad ne mogu da se setim nikog pametnog ko to ne radi.

Ontopic - Gradjenjem ovakve krupne stvari gube samo hejteri, svih rasa klasa i vera. A od tih ljudi koji cu bacili inicijativu se mnogo uci.
[ NoneVi @ 09.08.2010. 16:01 ] @
Citat:
Java Beograd: Možda se malo kasno uključujem u diskusiju, ali moram da izrazim neslaganje sa prvom rečenicom prvog posta.
Kule bliznakinje nisu srušene u terorističkom napadu već su zapaljene i oštećene. Srušene su kontrolisanom eksplozijom precizno postavljenim eksplozivom. Identično onako kako je srušena i treća kula koja nije bila ničim oštećena, niti zapaljena.

Ne lupaj molim te.
[ žutokljunac @ 09.08.2010. 17:05 ] @
Čovek ne lupa, već govori ono što je svojim očima video. Kao što sam i ja video. Serija eksplozija na svakom spratu namerno i unapred postavljenog eksploziva.
[ NoneVi @ 09.08.2010. 17:14 ] @
[ žutokljunac @ 09.08.2010. 17:22 ] @
wooow fasciniran sam

Ajde zaboravi dva miliona dokaza koji govore da su par Arapskih fanatika bili izvršioci radova, a pravi naručioci su oni koji već devet godina pale i žare Irakom, Avganistanom, a spremaju se i za Palistan, verovatno i Iran. Stvarno treba biti budaletina pa ne povezati. Ali tu je uvek ono smišljeno u školi američkih jevreja, a zove se - " Teorija Zavere ".
Jbg, mora nekako da se opravda ova najveća pljačka u istoriji ljudske civilizacija, a i otimanje nafte.
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 17:29 ] @

[ žutokljunac @ 09.08.2010. 17:34 ] @
Drug mi kaže da u Avganistanu asfaltiraju puteve. Naravno samo u delu Avganistana gde su pronađene rezerve silicijuma i ostalih minerala koji se procenjuju na 1000 milijardi $.
Pa to verovatno traže onog Osamu. Siguran sam da je to. Ajde bre beži tamo Dimkoviću.
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 17:42 ] @
Ma sve si ti povezao - to dokazuje apsolutno sve :)

Dakle, ako Ameri imaju interes u Avganistanu i tvoj "drug kaze" da grade puteve samo gde ima ruda, to dokazuje da su sami digli u vazduh WTC... a kako drugacije :-)

Dobro da se ne sluzimo takvom "logikom" u svakodnevnom zivotu - mnogi bi nevini izgubili glavu zbog takvih genijalnih "dokaza".
[ žutokljunac @ 09.08.2010. 17:52 ] @
Meni je neka rasprava potpuno besmislena. Nemaju američki jevreji nikakvog interesa u Iraku i Avganistanu. Oni su tamo pre devet godina poslali američku vojsku samo da potraže određenu osobu i uvedu demokratiju.

[ Java Beograd @ 10.08.2010. 07:54 ] @
Da li vi ZAISTA niste videli kako je pala kula sa adresnim (kućnim) brojem 7, ili takozvana "treća kula" (treća, pored one dve velike) ? Nju su braća arapi promašili, tj. nisu je strefili avionom. A pala je IDENTIČNO ISTO kao i one dve.

Malo mi je truba da vas ovde obrazujem i teram da čitate, ali evo mali You tube video klip. http://www.youtube.com/watch?v=sBOel-LyJ_E

Dakle, još jednom, ovu kulu nije pogodio ni jedan avion !
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 08:18 ] @
Ovde se lepo vidi kako su aktivirali dinamit u toj trećoj kuli.

http://www.youtube.com/watch?v=972ETepp4GI&feature=related
[ ventura @ 10.08.2010. 08:42 ] @

I've been getting a lot of email lately from people sending me this stupid 9/11 conspiracy video called "Loose Change." I've tried to ignore it for months now, but you morons keep forwarding it to me, and I keep having to add more email addresses to my spam filter. The ironic part is that I'm a huge conspiracy nut, and even I can't stomach this bullshĭt. For example, I believe that there is a small, reptile-like creature called Chupacabra that sucks the blood of goats in Mexico. Area 51? Hell yes. Roswell? Pass me the Kool-Aid. But "Loose Change" elevates bullshĭt to an artform. Watching this video is like being bukakked with stupid.

Unlike others who debunk 9/11 conspiracy theories, or "cons" for short, I'm not going to bother with going through intricate point-by-point rebuttals, or pointing out the hundreds of factual inaccuracies and outright lies in this "documentary," because I don't need to. In fact, I can debunk the entire story with one simple observation:

The fact that this man is alive...

...is proof that "Loose Change" is bullshĭt.

Here's why:

1. The man in the picture above is Dylan Avery. To be more precise, the fact that Dylan, his friends, and family are alive, is proof that "Loose Change" is bullshĭt. He, along with a couple of his friends, created a 9/11 conspiracy video claiming that the US government and the military caused 9/11. Take a closer look at the last part of that last sentence: he's claiming that the US government, for whatever ends, killed nearly 3,000 innocent Americans, and tens if not hundreds of thousands of more lives in the conflicts that ensued because of it.

2. Since Dylan's arguing that the government has no problem killing 3,000 innocent people, this raises the question: if his documentary is true, and we've established that the government has no ethical qualms about killing thousands of its own people, then why wouldn't the government kill Avery and his friends as well? What's a few more lives to them to ensure the success of this conspiracy?

Whatever reason it may be that the government supposedly orchestrated this conspiracy, it must have been worth it to them to cause so much suffering and loss of life. So if there's any truth to this, then you can bet your ass that the government wouldn't let a couple of pecker-neck chumps with a couple of Macs and too much time on their hands jeopardise their entire operation by letting this stupid video float around on the Internet. I can picture you morons emailing me now: "BUT MADOX, MAYBE DYLAN POSTED IT ON THE INTERNET BEFORE THE GOVERNMENT HAD A CHANCE TO REMOVE IT LOL." Yeah, too bad this rebuttal is inconsistent with the premise of Dylan's shĭt-festival of a movie: that the WTC was brought down "in a carefully planned and controlled demolition ... and it was pulled off with military precision." Now we're expected to believe that the same government that was able to commit the largest terrorist operation in history--with military precision no less--is suddenly too incompetent to sniff out and shut down a little website set up by some college losers within days, if not minutes of its creation? The US government has the capability to monitor every electronic communication made anywhere in the world, yet we're expected to believe that they wouldn't be able to nix this kid long before his video ever became popular?

I win. There is no conspiracy. Eat my shĭt, losers.

Further Reading:

For anyone interested in a point-by-point debunking of some of the most popular conspiracy theories out there (like the fact that steel melts at 1525° C, and although jet fuel burns only at 825° C, it doesn't have to burn hot enough to melt to cause the buildings to collapse, since steel loses 50% of its strength at 648 ° C), check out the following links:

National Institute of Standards and Technology: Fact Sheet
Popular Mechanics
Loose Change guide

Link na original: http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=911_morons
[ Java Beograd @ 10.08.2010. 10:19 ] @
Da, jako zanimljiv link.
Nije mi samo jasno kako se nikad nigde na svetu soliter nije urušio od požara (a desetine se hiljada se požara dešavalo i dešava). Štaviše, još je zanimljivije kako se treća kula urušila sama od sebe ?
I kako se to nikad nigde na svetu nije desilo da se čitav putnički avion dematerijalizuje usled požara, nego samo i jedino onaj koji je spičio pentagon.
[ Yoba @ 10.08.2010. 11:52 ] @
^ E=m*c² u praxi xD
[ ventura @ 10.08.2010. 12:04 ] @
Citat:
Java Beograd: Da, jako zanimljiv link.
Nije mi samo jasno kako se nikad nigde na svetu soliter nije urušio od požara (a desetine se hiljada se požara dešavalo i dešava). Štaviše, još je zanimljivije kako se treća kula urušila sama od sebe ?

Da nije zbog toga što običan požar nije snabdevan ogromnom količinom kerozina, koji dok gori oslobađa malkice više energije i toplote od kancelarijskog nameštaja...

Citat:
Java Beograd:
I kako se to nikad nigde na svetu nije desilo da se čitav putnički avion dematerijalizuje usled požara, nego samo i jedino onaj koji je spičio pentagon.

Recimo da svaka avio nesreća gde avion udara u tlo pri velikoj brzini ima za posledicu da se avion dezintegriše, odnosno da ostatci aviona budu kompletno neprepoznatljivi..

Da li ti možeš da prepoznaš neke ostatke aviona na ovim fotografijama?

Ovo su fotke nekih random avio nesreća, i kao što vidiš dezintegracija aviona nije uopšte retka stvar...

Pogledaj ovaj clip:
http://www.youtube.com/watch?v=aSVfYwdGSsQ

To je epizoda Mythbustera kada ispale metalnu ploču brzinom 700milja na sat (avion kada ponire ka zemlji ide dosta brže) u automobil (koji je po jedinici volumena daleko čvršće napravljen od aviona)... Automobil se bukvalno dezintegrisao pri udaru... Nije bilo prepoznatljivih delova... I još nakon toga nije bilo nikakvog požara u odnosu na avio nesreće, niti je auto zakucan 10 metara pod zemljom, pa opet nema prepoznatljivih delova.
[ Branko Santo @ 10.08.2010. 12:06 ] @
Sto se tice "onog" sto je opalio Pentagon. Pricao sam sa likom manijakom za avione i ta dezintegracija aviona nije nemoguca. Po njemu postoje slucajevi gde tako jako udare avioni u tlo da ostanu delovi tipa velicine fudbalske lopte i nista vise.

[ Horvat @ 10.08.2010. 12:20 ] @
Citat:

Nije mi samo jasno kako se nikad nigde na svetu soliter nije urušio od požara

pa nije to "obican pozar" (kao sto je ventura objasnio),a uz to je avion urusio i strukturu zgrade, odnosno zidove na kojima se gornji delovi drze,sto je isto veliki krivac sto se srucila zgrada
[ Java Beograd @ 10.08.2010. 13:12 ] @
Citat:
Horvat: pa nije to "obican pozar" (kao sto je ventura objasnio),a uz to je avion urusio i strukturu zgrade, odnosno zidove na kojima se gornji delovi drze,sto je isto veliki krivac sto se srucila zgrada

A "sasvim slučajno", istog dana, u vremenskoj razlici koja se meri minutima, zgrada pored se urušila na identičan način (WTF !) bez požara i udara aviona. Možda zato što su arapi 'teli da je pogode ? Biće da je zato.

Citat:
ventura: Recimo da svaka avio nesreća gde avion udara u tlo pri velikoj brzini ima za posledicu da se avion dezintegriše, odnosno da ostatci aviona budu kompletno neprepoznatljivi..

Jedno je neprepoznatljivost za laika, a drugi je dezintegracija tj. dematrijalizacija. Dakle, na priloženim fotografijama ja ne mogu da propznam avion. Ali, fakat, je da ostaci aviona postoje. Prema zvaničnim podacima Bele kuće, tj. tandema Buš - Čejni (tandem je imao ekskluzivno pravo na izjave) ceo avion koji je udario u Pentagon je dezintegrisan ! Sve, do poslednjeg šrafa sa repnog krila. Puf ! Sad ga vidiš - sad ga ne vidiš !
[ ventura @ 10.08.2010. 14:10 ] @
Citat:
Java Beograd: Jedno je neprepoznatljivost za laika, a drugi je dezintegracija tj. dematrijalizacija. Dakle, na priloženim fotografijama ja ne mogu da propznam avion. Ali, fakat, je da ostaci aviona postoje. Prema zvaničnim podacima Bele kuće, tj. tandema Buš - Čejni (tandem je imao ekskluzivno pravo na izjave) ceo avion koji je udario u Pentagon je dezintegrisan ! Sve, do poslednjeg šrafa sa repnog krila. Puf ! Sad ga vidiš - sad ga ne vidiš !

Delova motora je bilo koliko hoćeš, i u suštini jedino te delove možeš očekivati da nađeš u većim komadima u olupini, ostalo je sve toliko krhko da teško može da izdrži udar u zemlju/zgradu sa 1000kmh, a da se ne razleti u paramparčad.

[ NoneVi @ 10.08.2010. 14:14 ] @
Citat:
Java Beograd: Jedno je neprepoznatljivost za laika, a drugi je dezintegracija tj. dematrijalizacija. Dakle, na priloženim fotografijama ja ne mogu da propznam avion. Ali, fakat, je da ostaci aviona postoje. Prema zvaničnim podacima Bele kuće, tj. tandema Buš - Čejni (tandem je imao ekskluzivno pravo na izjave) ceo avion koji je udario u Pentagon je dezintegrisan ! Sve, do poslednjeg šrafa sa repnog krila. Puf ! Sad ga vidiš - sad ga ne vidiš !

30 sekundi gugla:

http://www.rense.com/general32/phot.htm

edit: Prestiže me ventura.

Inače imaš ovaj sajt, pa možeš malo da čitaš: http://www.debunking911.com/
[ angelico2 @ 10.08.2010. 18:34 ] @
Ja sam uvek mislio da su to uradili Ameri (nisam mislio da su i fizički, mada ima dosta čudnih stvari i događaja koji kad se uzmu zajedno ispadne sumljičavo). Ne bi me čudilo da sutra podmetnu nukleranu bombu i dignu u vazduh neki svoj grad... i to iskoriste da uvedu marshal law i napadnu Iran.
To bi bilo kao da ja odem i platim nekoj islamskoj extremističkoj grupi sa Kosova da postavi bombu u Beograd. Bum, poginu ljudi, "otkriju" se dokazi... 2 nedelje kasnije vojna intervencija na Kosovu koju podžava cela zemlja + nekoliko stranih zemalja. Ko je tu digao ljude u vazduh? Ja ili ta grupa?
[ ventura @ 10.08.2010. 19:00 ] @
Citat:
angelico2
Ne bi me čudilo da sutra podmetnu nukleranu bombu i dignu u vazduh neki svoj grad... i to iskoriste da uvedu marshal law i napadnu Iran.

Da hoće ovog trenutka da napadnu Iran, to bi im bio problem zbog... ?

Ameri ne mogu da rade šta hoće jer će ih neko kazniti? Snosiće nekakve sankcije?
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 19:13 ] @
Citat:
angelico2
To bi bilo kao da ja odem i platim nekoj islamskoj extremističkoj grupi sa Kosova da postavi bombu u Beograd. Bum, poginu ljudi, "otkriju" se dokazi... 2 nedelje kasnije vojna intervencija na Kosovu koju podžava cela zemlja + nekoliko stranih zemalja. Ko je tu digao ljude u vazduh? Ja ili ta grupa?

Tačno tako.

Citat:
ventura: Da hoće ovog trenutka da napadnu Iran, to bi im bio problem zbog... ?

Ameri ne mogu da rade šta hoće jer će ih neko kazniti? Snosiće nekakve sankcije?

Bio bi im veliki problem jer je Iran užasno krupan zalogaj. Ne radi se o tome da se oni boje nekih sankcija ili kazne, već jednostavno napad na Iran UŽASNO puno košta. Pogledaj samo koliko košta jedan dan rata u Iraku, a Irak je za Iran mala maca. Obična smejurija.
[ ventura @ 10.08.2010. 19:19 ] @
Citat:
žutokljunac: Bio bi im veliki problem jer je Iran užasno krupan zalogaj. Ne radi se o tome da se oni boje nekih sankcija ili kazne, već jednostavno napad na Iran UŽASNO puno košta. Pogledaj samo koliko košta jedan dan rata u Iraku, a Irak je za Iran mala maca. Obična smejurija.

Što više jedan rat košta, to bolje za USA ekonomiju... U tome i jeste cela poenta.. U ceni rata, a ne u ceni nekih nekih imaginarnih dobara zbog kojih ljudi misle da oni stvarno ratuju.
[ Shadowed @ 10.08.2010. 19:21 ] @
A i ne bi bilo nista jeftinije ako bi uradili tako nesto.
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 19:35 ] @
Citat:
ventura: Što više jedan rat košta, to bolje za USA ekonomiju... U tome i jeste cela poenta.. U ceni rata, a ne u ceni nekih nekih imaginarnih dobara zbog kojih ljudi misle da oni stvarno ratuju.

Jeste bolje, ali ako pobede u realno kratkom roku. A kod Irana je upitno koliko bi taj rok bio "kratak". A i nije baš da su neka imaginarna dobra. Nafta koja pokreće USA ekonomiju, sirovine enormne vrednosti i geostrateški položaj.
[ ventura @ 10.08.2010. 19:41 ] @
Citat:
žutokljunac: Jeste bolje, ali ako pobede u realno kratkom roku. A kod Irana je upitno koliko bi taj rok bio "kratak". A i nije baš da su neka imaginarna dobra. Nafta koja pokreće USA ekonomiju, sirovine enormne vrednosti i geostrateški položaj.

Njima ne treba fakin nafta, njima treba lt. Joe koji će svakog dana ispaliti hiljadu raketa na negativce... Jer neko mora da proizvede te rakete, a to su pogađaš sve Made in USA proizvodi... Dakle sam rat je boost za njihovu ekonomiju. Naftu ionako kupuju po tržišnim uslovima, bilo da su okupirali zemlju ili ne.

Taman da su silom opljačkali kompletnu proizvodnju nafte u Iraku bez da im plate ijednog centa, to je cifra reda veličine 40-80 milijardi godišnje. To je 0.50% USA GDP-a, dakle ništa. A svi znamo da nafru moraju da plate bar nešto, ne mogu tek tako da otmu, tako da su u tom slučaju cifre još zanemarljivije... Ne ratuju oni zbog nafte.
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 20:05 ] @
Jeste, sve je tačno to što pričaš. Vojna industrija im je ogromna. Davno sam čitao i ne sećam se procenutalno kolika ( 35%? ) ali je cifra impozantna. Zar to nije potvrda da oni samo traže razlog da ratuju, jer treba hraniti tolikog zmaja. Eh sad, kako će se to izvesti, to je druga stvar. Uglavnom, što je "incident " veći, veći su uzrok i povod, pa samim tim i opravdanje. Važno je da se roka.
[ ventura @ 10.08.2010. 20:16 ] @
Citat:
žutokljunac: Jeste, sve je tačno to što pričaš. Vojna industrija im je ogromna. Davno sam čitao i ne sećam se procenutalno kolika ( 35%? ) ali je cifra impozantna. Zar to nije potvrda da oni samo traže razlog da ratuju, jer treba hraniti tolikog zmaja. Eh sad, kako će se to izvesti, to je druga stvar. Uglavnom, što je "incident " veći, veći su uzrok i povod, pa samim tim i opravdanje. Važno je da se roka.

Potrebno im je da ratuju da bi održali sopstvenu ekonomiju, ali im nije potrebno da pobiju hiljade sopstvenih ljudi u terorističkom napadu da bi počeli rat...

Ako se sećate, napad na Irak se desio uz dečije obrazloženje da Irak posedje WMD. I to je sve. Svi su znali da je to laž, ali šta im mogu. Šta se desilo kad je ta laž oficijalno isplivala na videlo? - jedno veliko ništa.

Tako da ako USA želi da napadne Iran, oni to mogu napraviti kad god hoće, ne trebaju da se bakću sa kojekakvim zaverama.
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 20:41 ] @
Citat:
ventura:  ali im nije potrebno da pobiju hiljade sopstvenih ljudi u terorističkom napadu da bi počeli rat...

Da bi ratovali tolike godine potrebno im je nešto krupno. Nije dovoljna samo jedna mala laž, potrebno je pripremiti javno mnjenje. Za razliku od Vijetnama, u ovim ratovima na ME nemaš neke proteste i neslaganja širokog spektra, kao što si imao onda, a ovaj rat traje punih devet godina, i trajaće još dugo.

A i nisu bili njihovi ljudi, već ljudi iz celog sveta. Gde ćeš bolje. Ne stradaju njihovi, efekat je kao da stradaju, a + dobijaš podršku od celog sveta.

edit: Voleo bih da nisam u pravu. Stvarno bih voleo i pristao bih da me nazoveš kako hoćeš - pristalicom teorije zavere, budalom, kako god, ali zdrav razum mi govori da sam nžl u pravu.
[ CONFIQ @ 10.08.2010. 20:49 ] @
Citat:
marko37
1956 Egipat, preko Izraela
1967 Egipat, preko Izraela

Uf, moram da odgovorim na ovo...
1956 - Izrael je napao Egipat sa Francuskom i Engleskom. A ne Amerikom!! Amerika je sta vise bila dobar prijatelj sa Egiptom i bila protiv rata.
1967 - Izrael je napao sve susedne Arapske zemlje, i da, bez Amerike... Huh

Get the facts!!

[Ovu poruku je menjao CONFIQ dana 10.08.2010. u 22:01 GMT+1]
[ ventura @ 10.08.2010. 21:07 ] @
Citat:
žutokljunac: Da bi ratovali tolike godine potrebno im je nešto krupno.

Pa eto u Iraku su ravno 7 godina, i to samo na osnovu lažne izjave da Sadam Husein poseduje WMD. Odavno je i zvanično potvrđeno da je u pitanju bila lažna izjava, pa prođe od tada mnogo godina a oni se i dalje igraju rata...
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 21:11 ] @
Ta laž je bila samo okidač. Nije ona pripremila javno mnjenje. To je uradio 9/11.
[ Java Beograd @ 11.08.2010. 07:54 ] @
9/11 je promenio tok istorije. Pobiti koju hiljadu svojih sugrađana zarad promene toka istorije ? Ako se mora - mora se !

Šta je 9/11 doneo Americi ?

Legitimitet pred sopstvenim građanima (izbornim telom) da se tuku i ginu, gde god USA oligarhija to poželi. Dovoljna je samo jedna magična reč: Al Kaida ! Od početka je Al Kaida predstavljena američkim građanima kao jedna velika aždaja ili stoglava meduza. Zato - može svuda da se pojavi. Iako u Iraku nije bilo ni "a" od Al Kaida - nema veze, izmišljene su terorističke "mini ćelije". Al Kaida u Avganistanu, Pakistanu, Siriji ... Da li je nemoguće da ujak Sem otkrije velike Al Kaida centere za obuku u Iranu ? Nikakav problem. Samo reci kad i gde i eto CNN reporta i snimaka. Kristijan Amanpur će da dobije akreditacije i izveštavaće sa lica mesta.

Ili, možda je potrebno još nešto. Magično ime: Osama Bin Laden. Otelotvorenje zla. Nije bitno što je čo'ek mrtav već godinama. Zašto bi CIA rušila lik i delo već ustoličenog najvećeg neprijatelja čovečanstva ? Onda bi moralo da se bira drugo lice, pa cela kampanja iz početka. Ovako - Bin Laden je živ dok god americi treba oličenje zla, oličenje Al Kaide.

Šta je 9/11 još doneo Američkoj oligarhiji, osim legitimiteta da rokaju rakete gde im se ćefne na kugli zemaljskoj ? Da totalno i do kraja, bezuslovno i bez ograničenja kontrolišu sopstveni narod. Sve građanske slobode odjednom padaju u vodu već samim spominjanjem dveju gore opisanih kovanica. Američka demokratija koja je već par decenija u ropcu i pred izdisajem naprasno je ispustila plemenitu dušu i sahranjena je na ruševinama trading centra. Nema više ni demonstracija, ni građanske neposlušnosti. Sve je prekrila prašina srušenih kula.

Zaista nisam lik koji voli teorije zavere, vanzemaljce, crvenu živu, i slične gluposti. Ipak, totalno je naivno poverovati da je točak istorije jedanaestog septembra preokrenut od strane nekolicine verskih fanatika koje je upravo ta USA naučila kako da upravljaju avionom, baš tako da se zakucaju u zgrade svetskog trgovačkog centra.

Ja sam lično zaljubljenik američke pop kulture iz 60-tih i 70-tih (Bob Dilan, Janis Joplin, Elvis, hipi pokret, Temptations, Meriliyn Monro i tako redom ...). Meni lično je najžalije ideala američkog građanskog društva i istinske američke demokratije. Nema je više. RIP.

[ žutokljunac @ 11.08.2010. 08:03 ] @
Potpuno se slažem sa tobom. Identično viđenje stvari i mišljenje.
[ angelico2 @ 11.08.2010. 09:32 ] @
Nažalost od američke demokratije je jako malo ostalo i to uglavnom u lokalnim zajednicama. Amerika sve više liči na 4ti Rajh. FBI, CIA i NSA prekomerna ovlašćenja, kontrole na aerodromu kao da je ratno stanje, izmene zakona u slučaju vanrednog stanja i protivustavna ovlašćenja FEME... napadanje drugih zemalja iz ekonomskih razloga.

Vidi ne mogu ameri tako da napadaju kako im se ćefne. Računa se.

Ekonomska dobit okupacije >= novcu koji je uložen u vojne operacije. Ako nije neko mora da ih financira, neko ko ima viška (u ovom slučaju većinski Kina).
I ako nekog treba da krivimo, treba da krivimo Kinu, jer da ona ne daje pare amerima, ne bi oni mogli da izađu sa severnoameričkog kontinenta, a ne da ratuju po celom svetu.

Npr. uzmimo naftu. Ako oni mogu da kupe naftu za 100 dinara po barelu, a ako napadnu i okupiraju zemlju, mogu da je dobiju po 50 dinara po barelu... a recimo izvori zemlje su 1*10na5 barela. Iako oni ne poseduju direktno bušotine, preko marionetskog režima koji postave dobijaju po povlaštenim cenama. Tako da samo na jednom artiklu kao što je nafta dobijaju 50 * 10na5 dinara uštede. Ako se sve potencijalne uštede od svih resursa koje poseduje zemlja saberu + eventualno podsticanje straha kod zemalja u regionu i u svetu (tako da je moguće da ubuduće samo zastrašivanjem mogu to isto da dobiju od neke druge zemlje), a to je manje od cene uloženog u rat, njima se to isplati.

Iran im je problem, jer je mnogo veći i mnogoljudniji od Iraka. Nema toliko puno opozicije i podela kao što je bilo u Iraku. Vojno je spremniji. Koriste više islam kao zaštitnika države. I ako ne uspe prvi napad i ne okupira se kao Irak za par dana, postoji velika šansa da će rat preliti na Afganistan i Irak, a zatim i ceo bliski istok.

Stvarno ne kontam američku politiku. Umesto da ponovo izforsiraju kapitalističke vrednosti koje su ih napravile industrijski najjačom zemljom, pokušavaju to da urade sa kombinacijom sile i nacional socijalizma. Pročitajte o ranim danima Hitlera na vlasti i naićete na zastrašujuće paralele.
[ ventura @ 11.08.2010. 09:59 ] @
Citat:
angelico2
Npr. uzmimo naftu. Ako oni mogu da kupe naftu za 100 dinara po barelu, a ako napadnu i okupiraju zemlju, mogu da je dobiju po 50 dinara po barelu... a recimo izvori zemlje su 1*10na5 barela. Iako oni ne poseduju direktno bušotine, preko marionetskog režima koji postave dobijaju po povlaštenim cenama. Tako da samo na jednom artiklu kao što je nafta dobijaju 50 * 10na5 dinara uštede. Ako se sve potencijalne uštede od svih resursa koje poseduje zemlja saberu + eventualno podsticanje straha kod zemalja u regionu i u svetu (tako da je moguće da ubuduće samo zastrašivanjem mogu to isto da dobiju od neke druge zemlje), a to je manje od cene uloženog u rat, njima se to isplati.

Nafta je mizeran faktor u celoj priči... Irak ima dnevnu proizvodnju nafte oko 2.5 miliona barela. To mu po sadašnjoj ceni 70 milijardi dolara godišnje. Kad su počeli invaziju cela Iračka godišnja proizvodnja nafte je vredela 20 milijardi... Dakle samo jedan mizeran deo ukupne cene rata... Ne treba biti genije da bi zaključio da oni ne ratuju zbog nafte, nego zbog rata samog po sebi.
[ NoneVi @ 11.08.2010. 11:34 ] @
Citat:
Java Beograd: 9/11 je promenio tok istorije. Pobiti koju hiljadu svojih sugrađana zarad promene toka istorije ? Ako se mora - mora se !

Šta je 9/11 doneo Americi ?

Legitimitet pred sopstvenim građanima (izbornim telom) da se tuku i ginu, gde god USA oligarhija to poželi. Dovoljna je samo jedna magična reč: Al Kaida ! Od početka je Al Kaida predstavljena američkim građanima kao jedna velika aždaja ili stoglava meduza. Zato - može svuda da se pojavi. Iako u Iraku nije bilo ni "a" od Al Kaida - nema veze, izmišljene su terorističke "mini ćelije". Al Kaida u Avganistanu, Pakistanu, Siriji ... Da li je nemoguće da ujak Sem otkrije velike Al Kaida centere za obuku u Iranu ? Nikakav problem. Samo reci kad i gde i eto CNN reporta i snimaka. Kristijan Amanpur će da dobije akreditacije i izveštavaće sa lica mesta.

Ili, možda je potrebno još nešto. Magično ime: Osama Bin Laden. Otelotvorenje zla. Nije bitno što je čo'ek mrtav već godinama. Zašto bi CIA rušila lik i delo već ustoličenog najvećeg neprijatelja čovečanstva ? Onda bi moralo da se bira drugo lice, pa cela kampanja iz početka. Ovako - Bin Laden je živ dok god americi treba oličenje zla, oličenje Al Kaide.

Šta je 9/11 još doneo Američkoj oligarhiji, osim legitimiteta da rokaju rakete gde im se ćefne na kugli zemaljskoj ? Da totalno i do kraja, bezuslovno i bez ograničenja kontrolišu sopstveni narod. Sve građanske slobode odjednom padaju u vodu već samim spominjanjem dveju gore opisanih kovanica. Američka demokratija koja je već par decenija u ropcu i pred izdisajem naprasno je ispustila plemenitu dušu i sahranjena je na ruševinama trading centra. Nema više ni demonstracija, ni građanske neposlušnosti. Sve je prekrila prašina srušenih kula.

Zaista nisam lik koji voli teorije zavere, vanzemaljce, crvenu živu, i slične gluposti. Ipak, totalno je naivno poverovati da je točak istorije jedanaestog septembra preokrenut od strane nekolicine verskih fanatika koje je upravo ta USA naučila kako da upravljaju avionom, baš tako da se zakucaju u zgrade svetskog trgovačkog centra.

Ja sam lično zaljubljenik američke pop kulture iz 60-tih i 70-tih (Bob Dilan, Janis Joplin, Elvis, hipi pokret, Temptations, Meriliyn Monro i tako redom ...). Meni lično je najžalije ideala američkog građanskog društva i istinske američke demokratije. Nema je više. RIP.

Znači i dalje palamudimo o zaverama?
[ Java Beograd @ 11.08.2010. 13:51 ] @
Citat:
NoneVi: Znači i dalje palamudimo o zaverama?

Mi ovde na forumu ćaskamo, diskutujemo, razmenjujemo mišljenja i stavove. Palamudiš samo ti.
[ marko37 @ 11.08.2010. 17:55 ] @
Citat:
ventura: Nafta je mizeran faktor u celoj priči... Irak ima dnevnu proizvodnju nafte oko 2.5 miliona barela. To mu po sadašnjoj ceni 70 milijardi dolara godišnje. Kad su počeli invaziju cela Iračka godišnja proizvodnja nafte je vredela 20 milijardi... Dakle samo jedan mizeran deo ukupne cene rata... Ne treba biti genije da bi zaključio da oni ne ratuju zbog nafte, nego zbog rata samog po sebi.

I tačno i netačno u isto vreme. Ratuje se da bi se pare koje država ubire kroz poreze prelile na privatne račune kompanija poput Halliburton-a, AEGIS-a, Blackwater-a, Raytheon-a i sličnih.
Ali se takođe ratuje da se kontrolišu izvori nafte. Nije cilj samo da se ukrade nafta, cilj je da se spreči da konkurent dođe do jeftinog energetskog izvora. Konkretno, kineska privreda je manje-više limitirana (ili će da bude) jeftinim izvorom energije, koja takođe ulazi u cenu proizvoda kroz transport i slično. A to je manji deo priče. Veći deo priče je moderna poljoprivreda koja počiva na nafti i naftnim derivatima. Ako nekoj mnogoljudnoj zemlji ograničiš pristup nafti, gotovo je sigurno da će imati problema sa poljoprivredom (pogledati razliku prinosa kod nas tokom sankcija i van sankcija).

[ jericho1405 @ 11.08.2010. 22:12 ] @
Citat:
marko37: Ali se takođe ratuje da se kontrolišu izvori nafte.

Generalno, svaka velesila tezi ka tome da ima kontrolu nad sto vecim teritorijem. SAD kontrolise gotovo sve kljucne pomorske rute, i to je jedan od najprimarnijih "vanjskopolitickih" zadataka drzave. Na taj nacin jednostavno mogu da blokiraju bilo koju drzavu u tren oka, sto moze biti kljucna prednost u slucaju neke nestabilnosti il' rata.

U zadnje vrijeme paralelno sa jacanjem Kine, SAD malo-po-malo gubi uticaj na podrucju jugoistocne Azije. Sve su cesci vojni/pomorski manevri Kine na tom podrucju sa ciljem demonstracije sile, i davanja jasnog doznanja da taj prostor od sada kontrolise iskljucivo Kina, i da svaka druga(pogotovo americka) mornarica nema tu sta da trazi. Ameri, za razliku od perioda prije 5-10 godina, danas nemaju drugog izbora vec da "tiho mrmljajuci" povuku svoje jedinice i prepuste kontrolu tog podrucja ekonomskoj i vojnoj velesili u nastajanju - Kini.

Ocuvanje i uspostavljanje dominacije na vitalnim pomorskim podrucjima moze biti izvor mnogih nestabilnosti i konflikata najmocnijih drzava u buducnosti.
[ vilil1 @ 11.08.2010. 22:29 ] @
Citat:
jericho1405:U zadnje vrijeme paralelno sa jacanjem Kine, SAD malo-po-malo gubi uticaj na podrucju jugoistocne Azije. Sve su cesci vojni/pomorski manevri Kine na tom podrucju sa ciljem demonstracije sile, i davanja jasnog doznanja da taj prostor od sada kontrolise iskljucivo Kina, i da svaka druga(pogotovo americka) mornarica nema tu sta da trazi. Ameri, za razliku od perioda prije 5-10 godina, danas nemaju drugog izbora vec da "tiho mrmljajuci" povuku svoje jedinice i prepuste kontrolu tog podrucja ekonomskoj i vojnoj velesili u nastajanju - Kini.

Iako Kina zeli nesto da pokaze, ipak se zna ko se pita -
Citat:
"Part of this is a reminder to China that we will be a player in the region for a long time,"

http://thecable.foreignpolicy....tration_getting_tough_on_china
[ Java Beograd @ 12.08.2010. 07:31 ] @
Citat:
vilil1
Iako Kina zeli nesto da pokaze, ipak se zna ko se pita -
Citat:
"Part of this is a reminder to China that we will be a player in the region for a long time,"

Ovo mi zvuči kao kad se dvojica pobiju, pa ih razdvoje, pa onaj koji je dobio batine, sa bezbedne razdaljine dobacuje: "*eba** ti majku sledeći put ... videćeš ti kad te ja nađem ... dobićeš ti svoje ...", i sve tako udaljavajući se sve više i više od onog od koga je dobio batine.