Vladimir Čikiriz, suvlasnik čačanske kompanije “Moka”, kaže da je već sada izvesno da će sa sadašnjih 25, vekna njihovog hleba uskoro poskupeti na 35 do 40 dinara.
ono u subotici je, pa, preko godinu dana hleb 38 dinara, (sem kod jednog privatnika u samo jednom prodajnom mestu jeftiniji), pa me zanima, koliko je u vasem gradu/selu vekna hleba?
[ mmix @ 05.08.2010. 23:12 ] @
Nije ti to neko merilo, to su privatnicki hlebovi, merilo ti je drzavni "Sava" lebac.
Inace i ovde privatnici prodaju veknicu leba za 25 dinara, kako vreme odmice tako se vekna smanjuje
[ Horvat @ 05.08.2010. 23:16 ] @
ajd ti meni reci sta je to "sava lebac"?
pa dobro, koliko je drzavni?
ma tu je i kod privatnika 38, sem na pomenutom mestu
[ Lesli Eldridz @ 06.08.2010. 00:21 ] @
Taj drzavni je 600 gr, i ne stavljaju mu milion aditiva da bude lefteran kao one igracke za stiskanje od penaste gume. Evo ti ovde da vidis kako izgleda taj "drzavni"
[ Horvat @ 06.08.2010. 00:33 ] @
pa dobro onda,koliko je taj sava hleb u ostalim gradovima? 38 din?
[ mmix @ 06.08.2010. 08:02 ] @
Sad sam pitao u radnji dole, sava je 38din. U pekari sam nasao "narodni" hleb za 20 dinara, i "domaci" hleb za 35dinara, vekne su iste velicine al mi se cini da je narodni upola laksi , bice da je pun vazduha.
[ angelico2 @ 06.08.2010. 08:17 ] @
Ovde sad u Somboru 35, malo bolji "domaći" 45, ali ako ne misliš da ga pojedeš odmah, više ti se isplati kupiti vatu, pošto kasnije ima takav ukus. U Beogradu , normalan hleb je oko 60 din (tj onaj koji nije vatast i sunđerast za par sati).
[ srdjee @ 06.08.2010. 09:50 ] @
U NS, ako kupujem, samo pravi integralni od 600g 40 din ili bezkvasni integralni 450g 55 din,
ostali koliko sam video,
beli obicni i oni farbani kakaom su uglavnom oko 40 din od 300g do 600g , "crni" od novosadskog "Hleba" je 31 din, "domaci" ide od 40 do 80 din.
[Ovu poruku je menjao srdjee dana 07.08.2010. u 11:12 GMT+1]
[ a1200 @ 06.08.2010. 10:07 ] @
Ljudi mali off :)
Umrite od smeha, ali ja svoj hleb sam pravim - tj. otkad sam provalio koliko je lako :). Kupi se 1Kg brasna, 1 kesica kvasca u prahu, doda se 1 ravna kascica soli i 1/2 ravne kascice secera...
To se promesa rukom dok je josh sve u prahu (da bi se dobila homogena smesa), zatim se doda oko ~480 ml vode ( procena se najbolje stice iskustvom, sipa se 400 ml - dve case, pa se posle malo po malo dodaje kako bi se svo brasno slepilo u smesu). Dok se dodaje voda, to se mesha rukama, dok se ne napravi smesa koja se ne lepi za prste, jos malo se izmesi posle toga, i ostavi 1h da naraste, a onda ponovo premesi. (pri procesu dodavanja vode i meshanju, moze se dodati i malo ulja, onda se testo u opste nelepi za prste... lakse je za rad :))
Od toga onda pravite hleb, podloge za picu i sta hocete. Ja recimo, kad pravim podloge za picu, podelim tu kolicinu na 4 dela, od jedne napravim picu odma' :), a ostale tri zamrznem... pa odmrzavam po potrebi.
Mozda je smesno, ali barem znate da vam neko drugi nije pipao hleb balavim prstom (pogledati b92 emisiju pipaci hleba), kao i sta ste stavili, odnosno sta jedete... :)
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 06.08.2010. u 11:20 GMT+1]
[ srdjee @ 06.08.2010. 10:14 ] @
^^
Uopste nije smesno, tako je najbolje, a moze i s onom malom masinicom-pekaricom ko bas nece da mesi, moz da se i isprogramira
[ Horvat @ 06.08.2010. 10:15 ] @
@a1200, predlazem ti da ostavis hlebno testo da se dize duze od 1 sat, par sati (ne zezam te), samo pazi da ne pobegne
nego,
Citat:
200 ml - dve case
case su obicno 2dcl,a ne 1?
ili si mislio 2 case po 2dcl? (kako je to onda 2,4dcl?)
leti je prilican problem s pecenjem hleba - zbog i ovako pretoplih dana :]
-
na temu: aha, znaci manje vise svuda je ovaj "sava" (sto bas sava?) hleb 38 din, a pekari,kako koji
[ a1200 @ 06.08.2010. 10:19 ] @
Uparavu si Horvat - Treba one moje mililitre pomnoziti sa 2x... ispravicu sad (ja to radim na chashe :) pa sam zaboravio da je casha 200 ml) :)
[ mmix @ 06.08.2010. 10:24 ] @
To moze ko ima vremena, meni je to cimanje a nije taj hleb toliko skup sve i da poskupi duplo. Treba imati i dobru rernu da bi ispalo dobro, po mogucnosti peci na keramickoj ploci, itd, itd.
[ srdjee @ 06.08.2010. 10:29 ] @
Kao sto napisah ko nema vremena da mesi, moze uzeti nesto ovako:
Moja keva koristi slicnu, extra hleb bude, i jos znas sta je u njemu
Znaci nesto ovako:
[ Horvat @ 06.08.2010. 10:35 ] @
miljane, da zamesis treba ti 10ak min (manje vise), ostavis ga satima, posle uzmes jos jednom prekuvas i bakces se nekih 20ak min, ostavis da se pece i gotovo, ne treba tu neko basnosnovno vreme :]
a i postoje ti "samopekari" sto srdjee predlaze
nije stvar u skupoci hleba ;)
[ mmix @ 06.08.2010. 10:39 ] @
To nije lebac, to je kolac A za cenu pekaca i sirovina mogu da kupujem lebac dugo dugo
[ Horvat @ 06.08.2010. 10:42 ] @
pa ako ga smotas ko onaj uskrsnji/bozicnji, bice kolac ;P
po sastavu nije kolac :]
inace, mozes i lepinjice praviti :]
[ srdjee @ 06.08.2010. 10:50 ] @
Citat:
mmix: To nije lebac, to je kolac A za cenu pekaca i sirovina mogu da kupujem lebac dugo dugo
To stoji, al sve zavis ko sta voli i zeli.
Ja ne jedem lebac i testa vec nekih 3 godine, mislim mozda 1 mesecno , al se zato krljam ovsenim pahuljicama i semenkama lana, jbg
Tako sam i nasao ove integralne/bezkvasne, ako mi se bas jede, a i nisu skupi.
Code: kol'ko offtopica :D
[ Lesli Eldridz @ 06.08.2010. 12:26 ] @
Citat:
srdjee: Kao sto napisah ko nema vremena da mesi, moze uzeti nesto ovako:
Ja imam to i super je, samo sto ga dugo nisam koristio, osim za picu cisto kao mesilicu, a sad ako stvarno podignu cene na toliko koliko kazu, ima opet da ga aktiviram.
Citat:
mmix: To nije lebac, to je kolac :D:D A za cenu pekaca i sirovina mogu da kupujem lebac dugo dugo :)
E sad. Dzak od 25kg brasna je valjda oko 700 din, od toga ispadne 60 hlebova od 600 grama, pa ti vidi. Struju, vodu i kvasac necemo da racunamo, to je nesto malo, a za razliku u ceni ako hleb bude 60 din, kad potrosis dva dzaka brasna, ima pekac da ti ostane dzabe.
[ mmix @ 06.08.2010. 12:48 ] @
Ne znam, probao sam par puta te hlebove i nikad mi se nisu svideli. Valjda ljudi to budze i zbrzavaju pa testo ne odradi svoje. Ja volim da se petljam sa testom kad imam vremena i zivaca (uglavnom pravim svoje bagels posto u srbiji to nema da se kupi), al zato znam da je za to potrebno vreme i strpljenje i nikakva masina ne moze da zameni ruke u brasnu do lakata i vestinu baratanja testom :) Zato jednostavno ne mogu da zamislim sebe da se petljam sa time na dnevnoj osnovi za hleb za sendvic, jos narocito kad smo izbacili double-starch iz upotrebe (npr hleb+pire uz rucak)
[ NoneVi @ 06.08.2010. 17:05 ] @
Kod mene u pekari je hleb od 600 grama bio 40 din do pre npr. tri meseca, kad odjednom 30din. pogledam malo bolje, kad smanjili gramažu na 450g. I osle dva meseca ponovo digli cenu na 40din, a gramaža ostala ista :-)
[ angelico2 @ 07.08.2010. 04:00 ] @
Imamo mi kući taj pekač hleba, ubaciš sastojke i sam sve zamesi i ispeče za 3 sata.
Ukusno jeste... kao da jedeš kolač, kao domaći seljački hleb koji sam jeo kad sam bio mali.
I extra je što možeš da ga praviš sa svim i svačim... tipa suncokret+ med + grožđice + mak ... voda na usta samo kad ga omirišeš.
Ali radili smo računicu, i da se pravi obični hleb svaki dan , ne isplati se. Doduše ja se sa svojima baš ne slažem oko dugoročne komponente ovoga "ne isplati se", naročito kad je u pitanju uživanje u svakom zalogaju i zdravlja.