[ morihei ueshiba @ 10.08.2010. 08:56 ] @
Uh.......ko je pa za ovo kriv? Masoni,CIA,UDBA,Zika Obretkovic?

http://www.b92.net/zdravlje/ve...10&mm=08&nav_id=450707

Moja zubarka koja radi sa srednjoskolcima u velikom gradu u Srbiji je svaki dan na ivici nervnog sloma kad joj dodju deca iz urbanih porodica,sa garderobom od soma evra na sebi,ali natecenih obraza od upaljenih krnjetaka koje su nekad bile 6-ca,7-ca,pa tako redom...
Stvarno,ko je za ovo kriv?

Btw,nisam bio godinu dana kod nje
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 09:01 ] @
Nemaština.

Znaš, u državnoj ustanovi ne možeš da središ zube ukoliko nemaš živce kao sajle, mnogo slobodnog vremena, dosta bombonjera i minas kafe.

A kod privatnika se sve plaća. Skoro sam sređivao zube, i jedna navlaka je oko 100€. A klinci više vole Air Max.
[ mmix @ 10.08.2010. 09:08 ] @
Sad se valjda i kod drzavnog zubara placa. Nemastina, ali i brz tempo zivota i nemanje vremena za zubara, nepoverenje u zubare i njihovu opremu i materijal, itd. Jos uvek se slepamo na stare zube ;), samo je pitanje vremena kad ce se umirati od karijesa, kao pre 50,000 godina.

[ morihei ueshiba @ 10.08.2010. 09:31 ] @
Hm...koliko me staracko secanje sluzi,u mojim tinejdzerskim danima je bila ista situacija. Mislim,broj zuba po glavi stanovnika. A zdravstvena zastita je bila dobro organizovana,kad sam ja isao kod tadasnjih drzavnih zubara nije bilo zakazivanja,a mogao si i da biras kod koga ces. A cekaonice su uvek bile prazne.
Ja bih rekao da je u pitanju neka vrsta tradicije,mnogo lepo izgleda fotografija sa svadbe mlade i mladozenje,on bez obe cetvorke,a ona ponosno pokazuje nedostatak sestice i zacetak karijesa na jedinici gore levo. A svadba bila...da se prica godinama.
Nisu tu pare u pitanju.
[ dexxx @ 10.08.2010. 09:34 ] @
Mislim da ljudima ovde fali doza ozbiljnosti i samosvesnosti, bar kad je zdravlje u pitanju.
Većina je u fazonu da čeka do samog kraja, kad ne može više da izdrži od bolova, da bi se odlučila da poseti zubara (lekara) a tad često ume da bude kasno.
Preventiva je nešto što su zaboravili da da nam usade u obrasce ponašanja (i razmišljanja) još od malih nogu.

Btw, pre godinu dana sam sredio sve zube (za male pare, kod super profi lika); imao sam sreće jer da sam još malo sačekao, neki bi bili nepovratno izgubljeni (samo zbog mog odlaganja posete "čika zubi").
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 10:17 ] @
Stanje sa zubima je isto kao i ranije kao sto morihei ueshiba rece.

U pitanju je najobicniji nemar i nista drugo. Stomatolozi se placaju tek nekoliko godina, nece bas biti da su se ljudima zubi pokvarili od tada.

Citat:
dexxx
Preventiva je nešto što su zaboravili da da nam usade u obrasce ponašanja (i razmišljanja) još od malih nogu.

Problem je u tome sto to mora doci od roditelja. Kada se ukljuci skolski stomatolog, a to je u osnovnoj skoli - tada je vec prilicno kasno za pravljenje navika.
[ Miroslav Cvejić @ 10.08.2010. 10:26 ] @
Naučila omladina da žvaće žvake da sakrije neprijatni zadah, umesto da ga spreči pranjem zuba...
[ morihei ueshiba @ 10.08.2010. 10:28 ] @
Moju decu sam prvo terao da peru zube,a onda ih odvikavao od noshe .Ukljucujuci budjenje i marsiranje iz kreveta u kupatilo,ako utvrdim da nisu obavili taj zadatak pre spavanja.
Pa onda redovno vodjenje kod cika zube za najmanju sitnicu ili preventive radi. Pa insistiranje da se nosi proteza da se isprave zubi,pa redovne lekcije o tome kako vecina bolesti potice od kvarnih zuba...Maltretirao sam i njih i sebe,ali rezultati su vidljivi. Navike stecene,sad nek se snadju sami,a snalaze se prilicno dobro i sami odu na kontrolu i vode racuna o tome bas kako sam ja zeleo.

Mmix,to je jedino zbog cega ih nisam tukao . Morao sam lepim recima,mada u nekim trenucima...
[ MyWay @ 10.08.2010. 10:36 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Naučila omladina da žvaće žvake da sakrije neprijatni zadah, umesto da ga spreči pranjem zuba...
Jezik (bakterije na njemu), grlo i stomak su daleko ispred zuba po pravljenju miomirisa
[ mmix @ 10.08.2010. 10:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Problem je u tome sto to mora doci od roditelja. Kada se ukljuci skolski stomatolog, a to je u osnovnoj skoli - tada je vec prilicno kasno za pravljenje navika.

Nije sve bas tako crno-belo. Ja sam odveo klinca u skolski dispanzer kod decijeg zubara da mu otvorim karton, da mu pogleda zube posto su mu izasle i petice i slicno, da mu bude zanimljivo od malih nogu da ne razvije strah, itd. Taj pregled se pretvorio u petominutno otvaranje kartona i petnaestominutnu komercijalnu prezentaciju proizvodjaca cetkica i pasti, da ne imenujem kojeg, jer zaboga samo njihove cetkice i paste su dobre za zube mog deteta, dok je usput poksavala da korporativnim igrackicama ureze mom detetu u mozak pozitivnu asocijaciju na logo te firme. Kako ja mogu da verujem bilo cemu sto mi ta zubarka saopsti kad je njena strucnost vlasnistvo for-profit korporacije? Dakle ako firma kaze da se zubi mazu njihovim cijanidom ja treba da ocekujem zubarkin savet da detetu mazem zube cijanidom?

On zaista pere svoje zube redovno (to rade cak i u vrticu, ono, en masse) ali ja u tome nisam imao nikakvu pomoc zdravstvenog sistema. Sta vise osecam kao svoju roditeljsku duznost potebu da dete zastitim od tih ajkula. I kako onda detetu stvoriti taj osecaj normalnosti odlaska kod zubara? Jbg, vodim ga kad idem ja na pregled ali i to je rizik, prosli put je u susednoj sobi neka zena stenjala dok joj je radio zub , to nikad nije dobra asocijacija
[ bttp @ 10.08.2010. 10:51 ] @
Zavisi od kućnog vaspitanja, koliko roditelji vode računa o zubima i svojim i svoje dece, a zavisi i od zubara.

Kad sam ja bio klinac odlazak kod školskog zubara je bila jedna od najvećih trauma u životu. Znači nigde anestezije, samo buši naživo. I tako to bušenje sa odmaranjima od bola je znalo da traje i po dobrih pola sata ako ne i više. To je teško mučenje. Sad popravka zuba traje max 20 min sa sve čekanjem da proradi anestezija.
[ X Files @ 10.08.2010. 10:52 ] @
^^
Potpuno suprotan primer u Pozarevcu i to kod besplatnog, decjeg stomatologa :) Kod 'zubarke Rade' klinci trce da dodju... Neverovatan pedagog - zna svakog poimenicno, odmah se javi i nesto kratko poprica cim su usli u hodnik, ima strpljenja, ne drzi zatvorena vrata, vec klinci gledaju, ne zuri, vozi ih gore-dole, tu je i duvaljka, dozvoli im da biraju dal ce 'ovo' ili 'ono', ako ima vise stvari da se radi - natera roditelje da dodju i sutradan, da ne zamori dete.

Totalno opustena atmosfera. Moj klinac nema vise nikakav strah od zubara zahvaljuju njoj.
[ 3way @ 10.08.2010. 10:59 ] @
Citat:
bttp
Kad sam ja bio klinac odlazak kod školskog zubara je bila jedna od najvećih trauma u životu.

Ja sam isto tako na'vatao strah od zubara...ono busi majstore, pa sta bude...Nisam smeo da pridjem zubaru na 2km i dosta dugo nisam isao kod zubara upravo zbog ovoga...I znam da cu dobiti anesteziju i sve kako treba i sramota me sto nisam bio ko zna od kada, ali jednostavno nisam smeo...
[ Emil Ranc @ 10.08.2010. 11:31 ] @
Milsim da je uzrok ovakvog stanja, ne samo nepranje, već i nepravilno pranje zuba. I još: koliko znate ljudi koji redovno koriste konac za zube?
[ morihei ueshiba @ 10.08.2010. 11:31 ] @
To sa anestezijom...pravi zubar ce vam uvek lepo objasniti zasto je bolje raditi bez anestezije. Kao i sto ce vam objasniti zasto su bolje dobre stare amalgamske plombe od ovih fancy belih,zasto izbeljivanje zuba ne valja i jos mnogo toga.
Ali mmix je u pravu sto se tice danasnjeg zdravstva,sve se svelo na uvaljivanje proizvoda od sponzora i treba biti jako oprezan,pogotovu ako ne znate nista o tome(a logicno je da obican covek nema pojma o stomatologiji).

Meni je taj prosek zdravih zuba po glavi stanovnika nesto kao statisticki pokazatelj o stanju nekog drustva,nesto kao BDP,ali mnogo kompleksnije.Mislim,nekako bolje oslikava ukupnu situaciju u drustvu - recimo nivo obrazovanja,kulture,organizovanosti itd. Ono,kad neko hoce da ima neki odnos sa srpskim drustvom,ekonomski,politicki,kulturni- bilo da pokusava nesto da kupi,proda,investira,bombarduje...bilo sta-dovoljno je da pogleda u stanje zuba nacije i da mu sve bude jasno s kim ima posla.I sta moze,a sta ne moze.

Nesto slicno kao sa javnim toaletima. Msm,ovo-ono,Beograd ludilo,splavovi,Gucha,siroka slovenska dusha,lepe devojke,stranci dele komplimente...al brate kad posete neku ustanovu tog tipa(izuzimajuci WC na zeleznickoj stanici u,gde ono bese,Kraljevu?),odma je sve jasno,nema tu sta mnogo vise da se prica.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 11:32 ] @
@mmix,

Pazi, ja uopste ne kazem da je danas tako kako ti pricas (svakako pojma nemam o tome) - ali ono sto pokusavam da kazem je da nije situacija sa losim zubima "od juce" vec je takva vec ohoho vremena.

Moja keva je otisla u penziju pre par godina, zena je radila kao deciji stomatolog specijalista - i secam se koliko se cimala svake nedelje da ide po skolama i edukuje klince o tome... Kako sam se cesto druzio sa stolicom kod nje, dobro se secam i da su cekaonice stalo bile polu prazne ili skroz prazne... nije da se bas tuklo da dodjes na red. Pa sa svim tim, nije bilo nista bolje nego danas.

Opet, kao sto rekoh, skola je vec zakasneo period za pravljenje navika - vec tu imas klinaca sa skroz zdravim zubima i sa navikama, i klinaca sa haosom u ustima koji svakako nece poceti da se brinu o zubima tada.

Citat:
morihei ueshiba
To sa anestezijom...pravi zubar ce vam uvek lepo objasniti zasto je bolje raditi bez anestezije. Kao i sto ce vam objasniti zasto su bolje dobre stare amalgamske plombe od ovih fancy belih,zasto izbeljivanje zuba ne valja i jos mnogo toga.

Mislim da su u Srbiji ranije preterivali sa tim "bez anestezije" - tacno je da je rad na dubljim karijesima za samog stomatologa bolji ako nema anestezije, jer ce pacijent skociti sa stolice pre nego sto mu osteti pulpu :-) Medjutim, osetljivost na bol varira izmedju ljudi i za neke je to stvarno prava trauma. Tu imas problem - ako neko stvarno ima nizak prag bola, i istraumira se - posle nece dolaziti redovno zbog straha i na kraju ispadne daleko veca steta.

Zbog toga svakako treba popricati i ponuditi anesteziju kao opciju, bar posle prvog puta - kada se ustanovi da li pacijent ima nizak prag bola.

Doduse, sad kada se sve naplacuje kontam da nema problema sa tim :)
[ 3way @ 10.08.2010. 11:53 ] @
Citat:
morihei ueshiba: To sa anestezijom...pravi zubar ce vam uvek lepo objasniti zasto je bolje raditi bez anestezije.

Sta ima da mi objasnjava?
Jel boli kad se popravlja, boli...ocu anesteziju da ne boli, i gotova prica.
Bas zbog toga "bolje je bez anestezije" ja nisam smeo godinama da odem kod zubara...
[ Pirossi @ 10.08.2010. 12:16 ] @
u osnovnoj sam nosio protezu što je zahtevalo česte posete ortodontu i poboljšanu higjenu.

sada idem kod svog privatnog zubnog lekara godinama (7-8 najmanje). čovek je pažljiv, uvek objasni šta će da radi i pita te da li se slažeš, nikad ne radi na svoju ruku.
jednom sam bio nešto nervozan i neispavan (a intervencija ujutru) pa mu kažem "doktore, danas mi prag boli nešto nizak, moliću vas za anesteziju" on će na to "ne brini, polako ćemo" i zaista mi nije trebala.
a mogao je lepo da mi zvekne injekciju i uzme 5 eura više.

drugo, ajde korišćenje četkice i paste ali što je kultura korišćenja konca niska to je tek za ne poverovati.

slažem se da je porodica presudna za usađivanje higijenskih navika i kulturu odlaska kod zubara.
[ morihei ueshiba @ 10.08.2010. 12:45 ] @
Kad sam bio klinac,pa provodio leta kod tetke u jednom vojvodjanskom selu,znam da je pre spavanja uvek bilo - ajde da operes noge,pa na spavanje.
Posle sam se cesto susretao sa tim obicajem,niko ne pominje pranje zuba,al ako ne operu noge-nista od spavanja...

Zubi se peru samo kad dolaze gosti
[ deki77 @ 10.08.2010. 12:51 ] @
hmm...
Nesećam se da su "naši" roditelji imali nekakvu svest...što se tiče zdravlja zuba i usta..
btw kako su ih oni odžavali...a nas vaspitavali...tome..
Verujem da su baš oni TA statistika.(krezava)
[ mmix @ 10.08.2010. 13:26 ] @
Pa pokvareni zubi su tvoj problem, posteljina isprljana blatom su gazdaricin problem, cik pogodi koji problem ona zeli da resi
[ ventura @ 10.08.2010. 13:51 ] @
Kad sam se vratio iz USA posle godinu dana provedenih tamo prvo što mi je upalo u oči je kako su svima žuti zubi... Ali bukvalno svima.

Posle sam se valjda navikao :)
[ DaliborP @ 10.08.2010. 13:59 ] @
Citat:
ventura: Kad sam se vratio iz USA posle godinu dana provedenih tamo prvo što mi je upalo u oči je kako su svima žuti zubi... Ali bukvalno svima.

Posle sam se valjda navikao :)

Ah ti americki beli zubi. To je valjda nesto kao imati kozu u kolima ili debeo zlatni lanac, nema veze sa higijenom zuba.

Naprotiv, prirodna boja zuba nije bela kao sto vidjamo na amerima.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 14:24 ] @
Da, kod amera se dosta forsira to izbeljivanje zuba - jos se preko medija i naravno stomatologa savetuje na svakih 6 meseci da se radi.

Kao i botox, to su cisto kozmeticke stvari koje nisu zdravstveno neophodne (moglo bi se reci i da su stetne ako se pretera sa njima). IMHO meni takvi zubi izgledaju potpuno izvestaceno, bas kao sto matore osobe sa botoxom izgledaju "zategnuto" i neprirodno.

U zap. EU se ne forsira izbeljivanje uopste, ali se forsira ciscenje kamenca (i eventualno dubinsko ciscenje) svakih 6 meseci. Neko ce reci da je to nekakav "garantovani prihod" stomatologu, ali je to vise za korist pacijenta a ne stomatologa.

Za razliku od izbeljivanja, ciscenje kamenca i dubinsko ciscenje (za one sa formiranim dzepovima) i te kako korisno sto se higijene zuba tice.
[ DaliborP @ 10.08.2010. 14:28 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Za razliku od izbeljivanja, ciscenje kamenca i dubinsko ciscenje (za one sa formiranim dzepovima) i te kako korisno sto se higijene zuba tice.

Tacno tako, skidanje kamenca je preporucljivo i zbog desni i zbog zuba, dok na drugu stranu izbeljivanje zuba nema nikakve veze sa higijenom. Ima vise veze sa recimo solarijumom ili farbanjem kose.
[ Pirossi @ 10.08.2010. 14:28 ] @

ok je čišćenje kamenca ali wtf je "dubinsko čišćenje"???
[ morihei ueshiba @ 10.08.2010. 14:30 ] @
Kad sam bio klinac,rokali su mi tetracikline za svaki nazeb. Posle(verovatno posle potrosenih zaliha) su obznanili da tetraciklin boji zube
http://blog.ritelefax.hr/post/2007/02/070215-obojeni-zubi.aspx
i sta ces
Ali nije fora u izgledu,nego u neodrzavanju i nedostacima istih. Neka bude i ljubicaste boje,samo neka obavlja funkciju. Zbog bolesti zuba nastaje dugotrajna intoksikacija celog organizma. Bla,bla itd. O ovome treba da se prica u skolama i da se daju,bogami,ocene - pa ko ima karijes na kraju godine,ne moze u sledeci razred.

@mmix
Sad sam ukapirao
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 14:33 ] @
@Pirossi, dubinsko ciscenje je procedura kojom se skidaju naslage kamenca oko korena, mnogo dublje nego u obicnoj proceduri skidanja kamenca. Na engleskom se to zove "Scaling and root planing" - posto ima mnogo vise clanaka o tome na engleskom

http://en.wikipedia.org/wiki/Scaling_and_root_planing

Procedura traje oko sat vremena i za nju se koristi specijalani instrument sa kojim se skidaju naslage i kamenac.

Pre par nedelja sam to radio - u principu procedura jeste blago neprijatna ali nista strasno (kome to smeta postoji opcija da se desni premazu lokalnim anestetikom) - jedino sto moras da sedis sat vremena i uzivas dok ti struzu po zubima :)))

Ta procedura drasticno smanjuje mogucnost zapocinjanja procesa paradentoze (i usporava/zaustavlja proces tamo gde je poceo). Mora se raditi na redovnim intervalima, zato sto bakterijama treba 3-4 meseca da se ponovo lepo nastane ispod.
[ Pirossi @ 10.08.2010. 14:37 ] @
^ a zar to ne može ultrazvukom lepo & gospodski?
zar moraju klinove da nabijaju ko Turci janjičari?
[ Nebojsa Milanovic @ 10.08.2010. 14:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

U zap. EU se ne forsira izbeljivanje uopste, ali se forsira ciscenje kamenca (i eventualno dubinsko ciscenje) svakih 6 meseci. Neko ce reci da je to nekakav "garantovani prihod" stomatologu, ali je to vise za korist pacijenta a ne stomatologa.

Za razliku od izbeljivanja, ciscenje kamenca i dubinsko ciscenje (za one sa formiranim dzepovima) i te kako korisno sto se higijene zuba tice.

Već više 10 godina svakih 2, a najviše 3 meseca idem da ćišćenje kamenca i utvrdio sam da je najbolja stvar koju mogu da učinim za zube (uz čačkalicu i konac). Doktor se čudi, kaže da malo ko tako radi, ali ja idem jer se zaista bolje osećam posle toga.

Kolika frekvencija odlaska je potrebna zavisi najviše od tipa pljuvačke, meni je takva da to moram često, pretpostavljam da to većini nije tako (mogu i na 6 meseci). Nemam sumnju da je čišćenje kamenca vrlo vredna stvar, a kako čujem, malo ko je toga svestan.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 15:18 ] @
Citat:
Pirossi: ^ a zar to ne može ultrazvukom lepo & gospodski?
zar moraju klinove da nabijaju ko Turci janjičari?

Sa ultrazvukom ne moze sve da se skine u unutrasnjosti izmedju zuba i gingive na zalost.

Za skidanje povrsinskog kamenca, iznad nivoa korena se naravno moze koristiti (i koristi se) ultrazvucni aparat... mada mene vise nervira njegov visoko-frekventni zvuk nego ona mehanicka sonda... :-)

Citat:
Nebojsa Milanovic
Doktor se čudi, kaže da malo ko tako radi, ali ja idem jer se zaista bolje osećam posle toga.

Ovo je verovatno i problem - nekada davno drzavni stomatolozi verovatno nisu hteli (niti je bilo propisano verovatno) da se time bave zato sto nije spadalo u obaveznu preventivu (pogresno), a kod privatnog stomatologa to naravno mora da se plati.

Kada bi stomatolog to preporucio (kao sto se inace preporucuje i radi u razvijenim zemljama) mozes biti siguran da bi vecina ljudi bila u fazonu "vidi ti ovoga sto hoce mene da pravi budalom i da me dere"...

Nebojsa je lepo rekao - frekvencija zavisi od slucaja do slucaja. Ljudi sa zdravim zubima i desnima mogu i na 6 meseci, ali ljudi sa losom pljuvackom ili zacetkom paradentoze bi morali na 3 meseca da idu obavezno.

Ili to, ili ce vam se polako produbljivati dzepovi izmedju zuba i desni i na kraju u nekoj 40-toj ce biti odvec kasno za bilo sta osim za budzenje vestackih.
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 15:29 ] @
Da, Amerikanci stvarno imaju razvijenu higijenu usta i zuba. Zabavljao sam se sa jednom Amerikankom i bez blama me pitala da vidi kakvi su mi zubi. Meni je to nepristojno, i malo me uvredilo, a njima je izgleda to skroz ok. A i kad apliciraš za posao kod njih, posebno vode računa o tome. A čišćenje kamenca je dobra stvar, a nije ni bolno, ni skupo.
[ morihei ueshiba @ 10.08.2010. 15:45 ] @
@Ivan,@Nebojsa
Ok,to kad si na tom nivou da odes kod zubara i kazes"samo kamenac",to je vec nesto drugo. Ovaj narod ne odlazi kod zubara dok mu se patrljak od zuba ne izjednaci sa nivoom desni koje se upale i izazovu bolove. I to ako bas nisu nesnosni bolovi,za prvo vreme se utrljava rakija,ovi sa visim tehnoloskim znanjem kombinuju i beli luk i przeni secer.Sve da bi se bol smirio,a kad se smiri - u subotu se ide kod svastike na svadbu,de sad da idem kod zubara,a prasetina u subotu?

Tako je oduvek bilo ovde,samo sto,zbog promenjenih navika u ishrani i jos kojecega,snizila se starosna granica za dobijanje prvih,ne samo karijesa,vec i drugih ozbiljnijih oboljenja.

Da iko razmislja ozbiljno o zdravlju neke populacije,preduzeo bi drasticne mere kad se ovako nesto desava.Bar bi napisao master plan
[ DaliborP @ 10.08.2010. 15:55 ] @
Citat:
žutokljunac: A i kad apliciraš za posao kod njih, posebno vode računa o tome.

Kako, traze ti da otvoris usta da pogledaju?
[ žutokljunac @ 10.08.2010. 18:47 ] @
Nešto si negativno raspoložen. Shvatam, kriza a i ove vrućine.
[ Shadowed @ 10.08.2010. 19:47 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @Pirossi, dubinsko ciscenje je procedura kojom se skidaju naslage kamenca oko korena, mnogo dublje nego u obicnoj proceduri skidanja kamenca. Na engleskom se to zove "Scaling and root planing" - posto ima mnogo vise clanaka o tome na engleskom

http://en.wikipedia.org/wiki/Scaling_and_root_planing

Eee, super. Sad taman nikad necu to uraditi :)
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 19:52 ] @
Hehehe - ma mnogo gadnije izgleda kada gledas da nekom to rade nego sto ces ti videti :)

Jedino sto tokom tih sat i kusur vremena tu i tamo moze nesto malo da zaboli, ako pritisne meso jace - ali IMHO, taj bol je mnogo manji od prosecnog bola tokom popravke zuba. Ako nekom to bas smeta, stomatolog ce vrlo rado premazati desni lokalnim anestetikom i to bi bilo to.

Da, i cela procedura moze biti relativno krvava ako se radi prvi put ili posle dugog vremena.

Ako ti je to gadno - googlaj malo paradentozu: Google "periodontitis" pa images ;-) Mislim da ce ti tih sat vremena u pola godine biti sasvim prihvatljivi ;-)
[ Shadowed @ 10.08.2010. 20:05 ] @
Nije problem bol, a nije ni neko gadjenje, nego sam osecaj. Imao sam ja prilike da mi bushe na zivo do nerv-a kako bi stavili sta vec stavljaju da ga ubiju. Nije sjajno, al' da se preziveti. Gore od bola je struganje, chupanje, grebanje itd. :)
[ Miroslav Cvejić @ 10.08.2010. 20:06 ] @
Najgori je audio doživljaj kod vađenja umnjaka.
[ Nenad Vranjanac @ 10.08.2010. 20:14 ] @
@ID, ta procedura se kod nas zvanično zove uklanjanje čvrstih naslaga sa zuba, vrlo je korisna stvar ali radi se samo kad je potrebno, da ne bude zabune, jer sam primetio da ima dosta ljudi koji to rade "onako" ili "preventivno". Puno ljudi nema čvrste naslage, i za njih je to suvišno.

@ueshiba - Da li je bolje raditi bez anestezije - to je vrlo diskutabilno. Tetraciklini su mogli bitno da ti preboje zube samo ako si ih uzimao pre neke 8. godine. Iako zubi niču kasnije, u to vreme je većina već formirala krunični deo koji se vidi.

@žutokljunac - što se tiče cena usluga, to ne stoji jer su preventivne usluge najjeftinije i daju najbolje rezultate. iako je logično da se ljudi sa manje para opredele za njih, one su sistematski bile uspešne jedino u bogatijim zemljama (skandinavija i sl.)
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 22:23 ] @
Citat:
Nenad Vranjac
@ID, ta procedura se kod nas zvanično zove uklanjanje čvrstih naslaga sa zuba, vrlo je korisna stvar ali radi se samo kad je potrebno, da ne bude zabune, jer sam primetio da ima dosta ljudi koji to rade "onako" ili "preventivno". Puno ljudi nema čvrste naslage, i za njih je to suvišno.

Nije obavezna za sve, ali jeste za mnoge koji imaju zacetak formacije dzepova... a, opet, da bi to znali morali bi da odu do stomatologa pre nego sto krene da boli zesce... onda je kasno :)

I da, lepo si rekao to za cenu - prevencija je daleko jeftinija nego lecenje. Zapravo, kako vreme prolazi sve je skuplje.

Naravno, tu ne racunam one za koje je jedina stomatoloska intervencija vadjenje zuba kada skroz istruli a ne ispadne sam - mada i proteze kostaju :)

Haha kad smo kod anestezije - pricala mi keva, jos dok je bila pocetnik - radila na Zvezdari, a to pokriva je li i sve ono okolo :) Kaze dosla baba posle pijace - boli je neki kutnjak... hoce da ih vadi. Moja keva kaze OK, ako trazite - zove sestru da spremi anesteziju.

Baba kaze - ne ne ne, nikako kakva crna anestezija, nece ona to, pa da je boli posle od igle... vadi ti to bez.. Posle nekog ustezanja, pristanu keva i sestra... dakle, baba nije ni A rekla, ono citav zub sa 3 korena - kad cujes krc tebe boli :)))))) A kada je keva zavrsila, baba lepo kaze "izvadi mi i ovaj drugi... i on boli" .. Sve isto :)

Nije baba neka 3.14ckica - nema labavo sa njom :)
[ HeYoo @ 10.08.2010. 22:57 ] @
Pre dok je bilo free isao sam povremeno ko drzavnog. Ne znam da li sam lose srece pa nailazio na kretene ali retko kad je to bio normalan kontakt pacijent-lekar. Najjace kad sam lecio zub i stavi mi lek.... 10 metara nakon izlaska mi to cudo ispadne iz zuba.. vratim se i zubarka kaze da nema nameru da stavlja novi (trebuje materijal) i da sam sam kriv jer sam najverovatnije zvaku koristio. Na kraju ostaje privatnik ako se ima para mada i tu ima svakakvih :) Ne znam jesu li se drzavni unormalili od kad se i kod njih naplacuje.
[ Danijel Krmar @ 10.08.2010. 23:31 ] @
Primetio sam po meni da mi je (i to tek kada sam promenio zubara), iako nikada nisam imao problema sa odlascima kod zubara i relativno redovno idem, najvise smetao odnos zubara prema pacijentu. Kada sam presao u jednu poprilicno pristojnu ordinaciju, shvatio sam i u cemu je tacno stvar.

Naime, ovaj novi zubar mi je sve u detalje govorio sta ce da radi, sta bi trebalo, sta ima za posledicu sta i sl. Meni se to veoma svidelo, znao sam u svakom momentu sta covek radi, nisam razmisljao hoce li mi probiti do nerva, pravio je pauze gde je objasnjavao sta ce dalje ciniti i tako. Iako mozda neko pomisli da i ne zeli da zna sta oni rade, u principu je veoma smirujuce kada ste ukljuceni u proceduru i kada ste svesni svakog koraka. Po meni to znatno utice na smanjenje stresa pacijenta, i voleo bih kada bih to video kao ucestalu praksu u svim ordinacijama.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 23:45 ] @
To je verovatno posledica ranijih vremena - iako nemam ni gram opravdanja za takvo ponasanje, mogu da razumem genezu problema. Ti ljudi su radili za smesne pare i ocigledno su pali kriterijumi ponasanja (kao i u drugim segmentima drustva). Naravno, to uopste ne opravdava takvo ponasanje jer profesionalizam ne bi smeo da trpi POGOTOVU u profesiji kao sto je lekarska, ali to je jednostavno bila takva realnost. Takodje, tu su bili u igri i drugi problemi, kojekakva ogranicenja po tome sta ko sme da potrosi, itd... ludnica, takoreci.

Privatni stomatolozi verovatno imaju kompletno drugaciji pristup jer fakticki oni direktno prodaju uslugu i od kvaliteta te usluge im zavisi prihod + znaju da pacijent svakako ima izbor da ode negde drugde. A koliko razumem sada i "drzavni" stomatolozi imaju drugaciji tretman, pa bi to sigurno moglo da utice na kvalitet usluge.

Takodje moram da pomenem i drugi deo price - ima i svakakvih pacijenata. Naravno, tu igra ulogu i "feedback" efekat - ako su vecina doktora nadr*kani i iskustvo ljudima sa njima je odvratno, onda se i ljudi postavljaju isto tako. I obrnuto vazi, naravno.

IMHO, zato mislim da bolji sistem iskljucivo privatne prakse gde ne postoje "drzavne" ustanove, vec samo privatne gde fakticki lekari imaju direktan udeo u zaradi. Naravno, zdravstveno osiguranje bi pokrivalo te usluge tako da za pacijenta ne bi nista bilo drugacije.
[ Shadowed @ 11.08.2010. 00:03 ] @
Citat:
Danijel Krmar:Naime, ovaj novi zubar mi je sve u detalje govorio sta ce da radi, sta bi trebalo, sta ima za posledicu sta i sl. Meni se to veoma svidelo, znao sam u svakom momentu sta covek radi, nisam razmisljao hoce li mi probiti do nerva, pravio je pauze gde je objasnjavao sta ce dalje ciniti i tako. Iako mozda neko pomisli da i ne zeli da zna sta oni rade, u principu je veoma smirujuce kada ste ukljuceni u proceduru i kada ste svesni svakog koraka. Po meni to znatno utice na smanjenje stresa pacijenta, i voleo bih kada bih to video kao ucestalu praksu u svim ordinacijama.

Ovo je i meni bilo kljucno. Kod zubara sam prestao da idem nakon sto mi je zubarka mlecnu cetvorku (koja je bila malo kvarna ali sam vadio po principu izrasce drugi) izvadila uz reci "znas, nemamo ni sprej ni inekciju pa cu morati ovako". Izmedju te recenice i vadjenja je proslo otprilike 2sec (taman dovoljno dugo da se stvori sav uzas nakon razumevanja situacije i dovoljno kratko da nista ne uspem da uradim povodom toga. Kao u horor filmu). Kada sam sav krvav izasao u cekaonicu, broj ljudi u njoj se prepolovio. Tad sam imao, sta znam, desetak godina.
Sa 20 i kusur sam isao jer mi bio pokvaren zub, na isto mesto (drzavni) ali je bila druga zubarka. Sve mi je objasnila. I kakva je situacija i sta treba itd. Rekla je da ce boleti. I bolelo je. Ali sam znao sta je i sta ce. I nije bilo nikakvih problema.
Kasnije sam bio kod nekog privatnika koji je bio tu negde.. izmedju te dve po odnosu prema pacijentu. Posle tog vadjenja jednog i krpljenja drugog umnjaka i skidanja kamenca vise nisam isao. I ne planiram osim ako mi se pokvari zub (naravno, necu cekati poslednji trenutak). Mozda na skidanje kamenca, mada ga ja jako slabo i imam tako da i to ko zna kada.
[ Danijel Krmar @ 11.08.2010. 00:16 ] @
@Shadowed
Ma cuti, posto sam relativno kasno stigao u Srbiju, imao sam, pa da kazem sasvim OK iskustva sa zubarima, te mi nije predstavljalo problem da idem kod istih.

E, ali onda ovde, kod drzavnog jednog, otisao ja i istraumirao se za vek i vekov, i to sa dvadeset i kusur godina. Lik mi cackao po zubima, ja kontao da on nesto pregledava. I onda sam osetio bol da je malo falilo da ga udarim u afektu, tako nesto nikada u zivotu nisam osetio. A sta je lik uradio? Uzeo onu iglicu i probio mi do nerva da vidi da li je ziv. U redu, razumem da je to mozda morao da uradi, ali brate mili, pa najavi mi tako nesto. Takav bol u zivotu nisam osetio, pa zna on da to boli, mogao sam i da zagrizem od bola (malo je falilo, jedva sam se iskontrolisao), jednostavno je bilo neocekivano i uzasno.

Sa ovim sada sam veoma zadovoljan, neznatno je skplji nego drzavni, a razlika je ogromna. Ovo naravno ne znaci da nema i drzavnih dobrih, ali ja sam eto naleteo na loseg i tu mi je preselo.

Tako da bih svakome preporucio, posebno onima koji vode decu, da vec kod pregleda obrate paznju na to koliko zubar daje informacija, i koliko "saradjuje" sa pacijentom. Mislim da je i detetu lakse ako zna barem otprilike sta "cika zubar" radi.
[ Bata @ 11.08.2010. 01:40 ] @
Prvo o navikama i opštem neznanju o higijeni i zdravlju zuba: Ja se svojih roditelja bukvalno ne sećam sa zdravim zubima. Dakle, pokvarili su ih i počeli gubiti pre nego što seže moje sećanje.

Prvo iskustvo sa zubarom je bilo u toku predškolskih pregleda za upis u školu, kada sam osetio i zapamtio mučenja bušilicom. Kasnije u životu sam , videvši svoj karton iz tog vremena , shvatio da su mi svi mlečni kutnjaci, ili kako se već zovu ti zubi sa strana, bili zahvaćeni karijesom.

Možda me sećanje vara, ali čini mi se da su moji roditelji tek tada počeli da me upućuju na pranje zuba (?!)

Moje razumevanje obaveze pranja zuba koje sam od njih dobio u tom dečijem razdoblju je bilo, otprilike, da je to samo
još jedna nerazumljiva obaveza koju radim jednom dnevno - pred spavanje zato što oni tako kažu ali i ne rade sami.

Kasnije sam rastući i saznavajući sam ponešto , polako dobijao razumevanje zašto se, kada, i kako peru zubi.

Navika koju sam vremenom sam razvio , i koju i danas praktikujem je da perem zube posle svakog obroka, ako je moguće. Ako je obrok bio topao ili kiseo , u prvom momentu samo promućkam vodu u ustima, pa perem zube posle
dvadesetak minuta. To zato jer sam čuo da se toplim ili kiselim jelom površinski sloj zuba na neki način omekša, i onda
slabije "trpi" mehaničko dejstvo četkice.

Za konac sam saznao tek početkom svojih dvadesetih, i od tada ga koristim.

O zubarima i razlozima zašto idem jako retko, to jest kada osetim da postoji razlog:
Podrazumevalo se da se sve intervencije, osim najtežih, rade bez anestetika. Ako tražiš anestetik, ili te ismevaju ili
se ljutito trgnu , u fazonu "oćeš ti da me učiš šta da radim !?".
Ja sam na svoju sreću imao (i imam) pravilne i zdrave zube. Sve ružne priče o nestručnosti ili nezalaganju zubara,
kao i o očajnoj situaciji sa nemanjem opreme za rad,
koje su uticale na moju apsolutnu nezainteresovanost da ih preventivno posećujem, bili su tuđa iskustva,
ali ni malo ne sumnjam da su bile istinite.

A onda , dveiljade i neke, dok su još bili na budžetskom plaćanju, mene zadesi neko ispadanje plombe (jedna od onih
predškolskih), i zubarka kod koje sam se zadesio vidi da ispod ima i karijes, koji je morao da se burgija.
Ja tu odpatim dve sesije bez anestetika, jer kad sam pomenuo mogućnost istog, dobio sam podrugljiv osmeh i pitanje da li sam ja muško. Tada sam takođe od zubarke čuo da je tzv. crna , ili "stari tip" plombe bolji jer je dugotrajniji.

Posle par godina, kada su im promenili način plaćanja, meni ispadne još jedna plomba od onih predškolskih, i odem kod iste zubarke.
Prvo, tokom pregleda rekla mi je da na svim mestima gde imam stare plombe vidi karijes.
Drugo, svojom inicijativom davala mi je anestetik za svaku intervenciju.
Treće, svaka plomba, sve na "zadnjim" kutnjacima, bila je tzv. bela.

Na moje pitanje kako to da se karijes pojavi na svim mestima gde već imam plombu, i to plombe dve iz predškolskog
doba, i jedna iz srednjoškolskog, od kojih je jednu ona menjala par godina ranije, nije imala jasan odgovor - "eto pojavio se karijes, nema tu pravila"
Na moje pitanje zašto sada anestetik tako spremno daje , praktično kao normalan deo procedure, a ranije me pitala
ono što me pitala, odgovor je bio - shvatila je da je i njoj lakše kada ne mora da često staje sa radom da bi se pacijent
odmorio od trpljenja bola.
Na moje pitanje zašto mi ne stavlja crne plombe, jer je sama rekla da su bolje a i zubi su zadnji, pa estetika nije u pitanju, odgovor je bio da sada više i nemaju te crne - "ne proizvode se".

Otprilike , kao kad se ode kod mehaničara , a ne zna se o kolima , dobije se račun po specijalnoj tarifi za neznalice.

Za sada mi plombe dobro stoje.
[ morihei ueshiba @ 11.08.2010. 08:51 ] @
@Bata

Ah,cari tranzicije i slobodnog trzista Btw,ni mene moji roditelji nisu maltretirali za zube,sreca da sam sam otkrio sta treba da se radi.

Nije mi to bila namera,al kad svi pisu o svojim iskustvima i ja cu kratko. Imao sam srece da,dok sam imao 13-14 god naletim u ambulanti na korektnu doktorku koja mi je dobro odradila par zuba i te plombe imam i danas. Onda,posle par godina,kad su poceli da otvaraju privatne prakse,odem u privatnu ambulantu i popravim par zuba za sve pare,znaci full usluga-anestezija,bele plombe na 5-icama itd. Naravno,sledecih nekoliko godina sam se patio sa popravljanjem tog fusha od usluge i upoznam moju zubarku koja zastupa staru skolu i koja mi spase te zube i napuni ih lepo tim crnim plombama koje se vise ne proizvode(haha) i sad nemam problema.

Sad samo povremeno odem kod nje u drzavnu ambulantu(kad sam u Srbiji),kazem "famo kamenats",ona mi odradi,podelimo cokoladu koju joj odnesem,popijemo po coca-colu uz kafu i caos.

A za tetraciklin...krljali su mi u guzu za svaku sitnicu. Nisu mi zubi kao kod Baldrick-a,ali nisam ni zadovoljan.Uostalom,vidjao sam i ljude sa totalno zdravim,ali totalno sivim zubima zbog glupog tetraciklina.

[ Bata @ 07.06.2011. 14:42 ] @
Ovih dana sam u ozbiljnoj potrazi za ozbiljnim zubarom/zubarkom.
(nije u pitanju ozbiljna intervencija, već mi je ozbiljan problem da nađem ili da saznam za ozbiljnog, posvećenog, sigurnog... zubara/zubarku)

Setio sam se ove diskusije na forumu, pa reko da probam da iskoristim. Nadam se da ovim pitanjem ne kršim pravila foruma.

U skladu sa klasičnim forumaškim bontonom, predloge očekujem putem privatnih poruka.

Prihvatljive su mi i privatne i državne ordinacije, jedini bitan parametar je ozbiljan/na zubar/ka, dakle Doktor/ka , sa imenom i prezimenom,
vredan poštovanja i hvale zbog svoje posvećenosti i kvaliteta rada, a ne nešto drugo što se mnogo češće sreće.

Lokacija je BG.

Hvala unapred.