[ HoT_Steppa @ 14.08.2010. 20:42 ] @
Neka NVO reklamira po prevozu da deca izaberu ovaj predmet u skoli. Ne znam sta reci na ovo. Odakle joj pare za reklamu? Ko ima pravo da na ovaj nacin utice na decji izbor? |
[ HoT_Steppa @ 14.08.2010. 20:42 ] @
[ 3way @ 14.08.2010. 20:47 ] @
Jes, to je sigurno deciji izbor.
Uostalom, zasto da ne? [ Onaj @ 14.08.2010. 20:55 ] @
Citat: 3way: Uostalom, zasto da ne? Koliko znam deca imaju pravo da biraju između građanskog vaspitanja i veronauke. Iako mi se ne sviđa veronauka (naročito ukoliko je tačno sve ono što sam čuo da ti "predavači" pričaju toj jadnoj deci), mislim da nije u redu organizovano vršiti pritisak da se odabere bilo građansko vaspitanje bilo veronauka. Ako se nekome baš toliko sviđa veronauka neka bira veronauku. [ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 21:38 ] @
Da, u skoli postoji izbor izmedju "pravoslavnog katihizisa" (ne zove se "veronauka") i gradjanskog vaspitanja
kao obaveznog izbornog predmeta (dete, odnosno roditelj bira jedan od ta dva). Meni se uopste ideja postojanja neceg zasnovanog na veri ili licnom ubedjenju u instituciji naucnog karaktera (kakva je skola) ni malo ne dopada, ali sta je - tu je, nisam ja birao, niti me iko pitao. Sto se tice gradjanskog, predajem i njega izmedjuostalog u skoli, i onako - rekao bih da su teme sasvim OK, ako je neko zainteresovan mogu postaviti spisak tema, ustvari nastavnih jedinica. Taj verski predmet predaje decko sa teoloskim fakultetom, cini mi se (kod nas). Sto se tice reklamiranja po GSP-u, nemam pojma, ali svakako postoji pravo izbora izmedju ova dva predmeta i to im niko ne moze uskratiti. [ Isak666 @ 14.08.2010. 21:50 ] @
Svako ima pravo da zagovara bilo sta sto je legalno i ne treba im nicija dozvola - ni politicara, ni drzave, ni crkve, nikoga.
Filetizam u Srbiji ima podrsku iz budzeta direkt, ali to se valjda podrazumeva da svi poreski obveznici podrzavaju. Not. [ 3way @ 14.08.2010. 22:13 ] @
Citat: Onaj: Koliko znam deca imaju pravo da biraju između građanskog vaspitanja i veronauke. Kao sto deca imaju to pravo, tako i neko drugi ima pravo da lepi plakate kakve hoce...i crkva i neznamnijako... A i ko da deca stvarno biraju... [ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 22:28 ] @
Kada je vaspitanje u pitanju, onda se uvek postavlja ono pitanje
kada su deca zrela da na izvesna pitanja mogu dati odgovore, tj. da li stvarno razumeju pitanja, i posledice nekih izbora koje sami prave. To svi roditelji procenjuju, svakodnevno, odobravajuci ili ne neke izbore koje deca sama prave, usput gledajuci da na njima razumljiv nacin objasne koje su posledice izbora koje prave. Ako vec mora da se bira jedan predmet od ova dva, ja cu za svoje dete da izaberem onaj za koji mislim da ce biti bolji za njegov psihofizicki razvoj, u ovom slucaju se ne bih mnogo dvoumio ;) Evo za prvi raz. gradjansko, iz globalnog plana: GLOBALNI PLAN RADA Tema Broj časova u temi 1. Olakšavanje procesa adaptacije na školsku sredinu 2 (2+0) 2. Podsticanje razvoja saznanja o sebi, svojim osećanjima i potrebama, svesti o ličnom identitetu i osobenosti, samopoštovanju i samopouzdanju 8 (8+0) 3. Izražavanje i komunikacija osećanja; učenje tehnika za prevladanje neprijatnih emocionalnih stanja 10 (10+0) 4. Podsticanje grupnog rada, dogovaranja i saradnje 2 (2+0) 5. Podsticanje socijalnih saznanja, razumevanje i prihvatanje međusobnih razlika; učenje vidova samopotvrđivanja bez agresivnosti i uz uvažavanje drugih 3 (3+0) 6. Razvijanje komunikacionih sposobnosti, konstruktivnog razrešavanja sukoba sa vršnjacima i odraslima 5 (5+0) 7. Upoznavanje učenika sa dečijim pravima i podsticanje i osposobljavanje učenika za aktivnu participaciju u životu škole 4 (4+0) 8. Evaluacija 2 (2+0) Ukupan broj časova 36 [Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 14.08.2010. u 23:44 GMT+1] [ stil @ 14.08.2010. 22:44 ] @
Zanimljivo, a da li imaš i plan pravoslavnog katihizisa ? Čisto da uporedimo.
[ HoT_Steppa @ 14.08.2010. 22:48 ] @
Ovo sto si ti nabrojao se podrazumevalo ranije, makar kada sam ja isao u osnovnu pre nekih 30 godina, nije mi trebao poseban predmet da bih postao dobar, etican i posten covek u globalu. Tada je dvoje ljudi u odeljenju imalo VCR, i bili bogati, da ne pominjem kada im rodjaci gastarbajteri donesu ZX ili C64, pa vecina ipak nije mogla da se iskvari od to dvoje. Danas verovatno dvoje ljudi po odeljenju ima HTC ili iPhone.
[ 3way @ 14.08.2010. 22:52 ] @
Citat: HoT_Steppa: Ovo sto si ti nabrojao se podrazumevalo ranije, makar kada sam ja isao u osnovnu pre nekih 30 godina, nije mi trebao poseban predmet da bih postao dobar, etican i posten covek u globalu. Ako vec mozes da biras za svoje dete, bolje je da slusa nesto neutralno i nesto sto vec zna (gradjansko vaspitanje), nego da slusa nekog popa koji bulazni da Darvin nije u pravu, da je duga crna kosa djavolska i slicno... Znaci nesto kao ovaj: http://www.youtube.com/watch?v=7vTEJvnZ520 E, zamisli sad da ti takav drzi dete 45 minuta ili neki njegov ucenik... [Ovu poruku je menjao mmix dana 16.08.2010. u 10:38 GMT+1] [ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 22:55 ] @
Nemam plan za pravoslavni katihizis, imam za ono sto predajem samo,
mislim ono - mogao bih da dodjem do njega nije problem, ali koliko se secam teme su tako... pa standardne za tu oblast :) Secam se da je jedna nastavna jedinica bila "stvaranje sveta" ili nesto u tom fazonu. [ 3way @ 14.08.2010. 22:58 ] @
Citat: [url=/p2670763] Secam se da je jedna nastavna jedinica bila "stvaranje sveta" ili nesto u tom fazonu. Samo ono sto pricaju o tome bi trebalo da bude dovoljno da se taj predmet zabrani zauvek. [ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 23:01 ] @
Ja ne smatram da treba nekome zabraniti da vaspitava svoje dete u skladu sa
svojim uverenjima u zakonskim okvirima, ali smatram da je skola naucna institucija i da nesto sto je dijametralno suprotno po svojoj sustini nauci ne mora biti zabranjeno ni na koji nacin, ali ne treba da se nalazi u skoli, vec u drugim odgovarajucim institucijama, recimo... u crkvama. [ 3way @ 14.08.2010. 23:03 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Ja ne smatram da treba nekome zabraniti da vaspitava svoje dete u skladu sa svojim uverenjima u zakonskim okvirima, ali smatram da je skola naucna institucija i da nesto sto je dijametralno suprotno po svojoj sustini nauci ne mora biti zabranjeno ni na koji nacin, ali ne treba da se nalazi u skoli. Nije poenta u tome da je suprotno nauci, nego da obezvredjuje tu nauku i kriticki pogled na svet. Znaci sve se svodi na - tako pise u bibliji, tak'o rek'o pop. Sto se tice ovoga o vaspitanju...pa ne znam sta da mislim, mozda je bolje "zabraniti" tako nesto, jer takvo vaspitanje proizvodi dronove koji ce posle ceo zivot da koce gde god stignu... [ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 23:08 ] @
Citat: Nije poenta u tome da je suprotno nauci Ako poznajes sta je nauka i sta mora da se ispostuje da bi se nesto nazvalo "naucnim", a sta je vera u svojoj osnovi, videces da jeste suprotno. Uostalom u drugom delu recenice si rekao isto to, malo konkretnije. [ ventura @ 14.08.2010. 23:11 ] @
Bilo bi pametnije da su u škole uveli bonton kao obavezni predmet, umesto tog građanskog vaspitanja i veronauke... A u kasnijim razredima umesto bontona da se predaju osnove ekonomske kulture...
[ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 23:13 ] @
Slazem se, mada sam naziv predmeta nije tako bitan,
imas ti mnogo prostora kroz predavanje tog predmeta da se bavis i bontonom :) U sustini je to koristan predmet meni, jer kroz te nastavne jedinice mogu da provucem dosta nekih vaznih stvari, koje ne stignem na drugim casovima, a koje su vazne da odeljenje i deca funkcionisu dobro medjusobno, i ja sa njima. Tipa resavanje nekih konflikata, analiza osecanja, itd - nesto slicno COS-ovima. [ Onaj @ 14.08.2010. 23:15 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Nemam plan za pravoslavni katihizis, imam za ono sto predajem samo, mislim ono - mogao bih da dodjem do njega nije problem, Ajde, molim te, baš bih voleo da znam čime tru... tj. uče svoje učenike. [ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 23:24 ] @
http://www.verujem.org/katihizis/planovi_i_programi.htm
- google je cudo ![]() Eto, imas sve od prvog do osmog, sa sve operativnim planovima (nastavne jedinice), pa proucavaj koliko ti volja ![]() btw, sad me podseti da apdejtujem /etc/hosts.... ![]() [ djordje1979 @ 14.08.2010. 23:33 ] @
Citat: 3way: Znaci nesto kao ovaj: http://www.youtube.com/watch?v=7vTEJvnZ520 E, zamisli sad da ti takav drzi dete 45 minuta ili neki njegov ucenik... Sto bi rekli ljudi ovo ti je vr'. Lik je legenda: ".... majmunu je nesto kvrcnulo u ledja i posto covek odma....." haos [ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 23:37 ] @
Jbg, svako shvata Darvinovu teoriju u skladu sa svojim intelektualnim potencijalima :)
Evo i meni je nesto "kvrcnulo u ledja", ali se nadam da je to samo zato sto sam naglo ustao posle 5 sati sedenja za racunarom, i da necu evoluirati u nesto .... gadno :) [ Onaj @ 14.08.2010. 23:50 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Eto, imas sve od prvog do osmog, sa sve operativnim planovima (nastavne jedinice), pa proucavaj koliko ti volja :) Hvala, hvala. E, a sad ću da navalim na detaljno proučavanje. [ Shadowed @ 14.08.2010. 23:53 ] @
Holy crap, pa to traje kroz celu osnovnu i srednju skolu! Ja mislio par nekih godina samo ili tako nesto. [ Onaj @ 14.08.2010. 23:55 ] @
Citat: Shadowed: Ja mislio par nekih godina samo ili tako nesto. Potrebno je vreme, za samo par godina se jako teško prave verski fanatici. [ 3way @ 15.08.2010. 00:00 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Jbg, svako shvata Darvinovu teoriju u skladu sa svojim intelektualnim potencijalima :) Najgore je to sto to nije karikatura... Stvarno sam cuo neke likove da tako pricaju deci, a i 'doziveo' da veroucitelji kojesta bulazne toj istoj deci, pa cak i da ih vredjaju zbog njihovog nacina oblacenja, muzike koje slusaju i tako to... [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 00:05 ] @
Ja zaista nemam nista protiv da svako zivi u svom ubedjenju
i vaspitava svoju decu u skladu sa svojim ubedjenjima, samo mi se ne svidja kada se u naucnoj ustanovi ne postuju principi na kojima se sama nauka zasniva. To mi nikako ne ide jedno sa drugim - i ne vidim potrebu za takvim kompromisima. [ 3way @ 15.08.2010. 00:08 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Ja zaista nemam nista protiv da svako zivi u svom ubedjenju Nemam ni ja, a verovatno nema niko. Samo, kada ti 'iz ubedjenja' krenu da ukidaju teorije evolucije, da biju pedere i tako to, sto se vec smatra 'odrzanjem pravoslavlja', e onda to postaje problem... [ djordje1979 @ 15.08.2010. 00:09 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Jbg, svako shvata Darvinovu teoriju u skladu sa svojim intelektualnim potencijalima :) Nemoj da potcenjujes intelektualne potencijale coveka. Njemu to nekako dodje posao da prica, tako da ne mozes znati sta stvarno on misli o tome. Cilj je pridobiti sto vise vernika. Ko politicari recimo. Jedno prica a ko zna sta on privatno misli. [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 00:11 ] @
Pa ja se baziram na predpostavci da je iskren u svojoj prici,
odnosno da zaista veruje u ono sto prica, naravno to ne mora biti istina :) Inace, zbog prirode svog posla stalno sam primoran da procenjujem intelektualne potencijale i prilagodjavam materiju razlicitim nivoima intelektualnog funkcionisanja, profesionalna deformacija, izvinjavam se :))) [ djordje1979 @ 15.08.2010. 00:15 ] @
Posto ne znam sta je oligofrenolog kucam u google i mos misliti koji mi prvi sajt izadje ;)
[ Pirossi @ 15.08.2010. 00:22 ] @
moja kuma, učiteljica, tražila je od katihete da prestane da plaši njene učenike paklom.
uspelo joj je, uplašio se. [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 00:23 ] @
@djordje
Ne cudi me da ti nije poznato, vecina ljudi i ne zna ni sta je "Defektolog", a tek smerove u okviru te profesije... ![]() Btw, sad je to promenjeno, modernizovano (nazivi) ![]() To samo govori o tome koliko ovo drustvo pridaje znacaja ovoj populaciji. Inace, kvalitet odnosa prema hendikepiranima je uglavnom "ogledalo" civilizovanosti nekog drustva. @Pirossi - situacija je takva da taj predmet postoji. Kada "moja" deca krenu nesto na tu temu - ja im dam svoje objasnjenje sa generalnim zakljuckom da ne treba slepo da veruju i bilo sta, vec da svacije tvrdnje (pa i bilo kog nastavnika, ukljucujuci i mene) treba da kritikuju, tj. preispitaju, i da sto vise gledaju oko sebe u potrazi za odgovorima a manje upijaju "gotove istine". Jednostavno te deca svojim pitanjima stave u situaciju da moras da im das nekakav odgovor, a ja da smisljam nacin kako da pomirim kriticki pogled na svet i slepo verovanje u nesto (sto nema veze sa naukom), ne pada mi na pamet - iz razloga sto je to nemoguce jer iskljucuje jedno-drugo, za pocetak. Jedan od najbitnijih ciljeva obrazovanja je razvoj kritickog pogleda na svet... sto u osnovi ima postavljanje mnogo pitanja i teznja da se sve zivo preispituje i proverava. [Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 15.08.2010. u 01:39 GMT+1] [ dobrota @ 15.08.2010. 02:54 ] @
Od tih reklama po GSP prevozu mi se povraca. Ne znam sta je gore reklama za gradjansko vaspitanje ili reklame tipa SMS chatovanje sa devojkama. Kod ove za gradjansko vaspitanje me najvise ubada u oci ovo "na tim casovima nas ucitelj pita sta mislimo i mi stvarno mozemo da kazemo sta mislimo", ili ono "konacno nesto sto ce mi trebati u zivotu"... oh how yes no...
Btw, ti casovi gradjanskog vaspitanja i pravoslavnog katihizisa i nisu bas obavezni. Tj. u vecini skola se cas gradjanskog vaspitanja odrzava jednom ili dva puta u toku polugodista. Dok se casovi veronauke odrzavaju redovno ali i tamo nije obavezno otici bas uvek jer se uglavnom ne upisuju izostanci. U prethodnim postovima ste ocrnili veroucitelje. Ima takvih pojedinaca, ne sumnjam, ali opet to su individualni slucajevi. Veroucitelj koji predaje u mojoj skoli ne plasi decu paklom vec kaze da pakao ne postoji i da je prica o paklu izmisljena samo da bi plasila narod. ![]() ![]() [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 03:06 ] @
Citat: Btw, ti casovi gradjanskog vaspitanja i pravoslavnog katihizisa i nisu bas obavezni. Tj. u vecini skola se cas gradjanskog vaspitanja odrzava jednom ili dva puta u toku polugodista. Dok se casovi veronauke odrzavaju redovno ali i tamo nije obavezno otici bas uvek jer se uglavnom ne upisuju izostanci Pohadjanje casova obavezne izborne nastave (u sta spada gradjansko ili "veronauka") je obavezno, zato se i zove "obavezna" izborna nastava (izborna je u smislu da imas izbor na koje ces da ides od ta dva predmeta, a ne da li ces da pohadjas nastavu kad si jednom odabrao). Cas se odrzava jednom nedeljno, jer je godisnji fond casova 36, odnosno 1 cas nedeljno jer godina ima 36 nastavnih nedelja. To sto neki nastavnici ne upisuju ucenike koji nisu na casu je protivno propisima. Jednom ce im se to verovatno obiti o glavu kada se detetu nesto desi kada nije na casu i luta negde, a onda dodje policija u skolu, pregleda dnevnik, vidi da dete nije upisano (dakle znaci da je bilo na casu, jel'te) i kaze "Ucenik je bio na casu po vasoj evidenciji, dakle to mu se desilo u skoli i snosite svu odgovornost za to sto mu se desilo." Sto se mene tice, ja UVEK upisujem odsutne ucenike, iznaci cu sve moguce mehanizme da posle opravdam casove ako stvarno smatram da je odsustvo opravdano, ali da zavedem da je ucenik na casu kada nije, ne pada mi na pamet. Citat: U prethodnim postovima ste ocrnili veroucitelje. Ja sam samo konstatovao da veronauka ne bi trebala da bude u okviru naucne institucije skole, veroucitelje nisam ni pominjao nigde, niti su oni bitni. A ta prica "kaze da ne postoji pakao" je smesna - ako predaje pravoslavni katihizis onda jednostavno laze decu, jer pakao definitivno postoji u toj prici, drugim recima "ne drzi se plana i programa" ;) [ dobrota @ 15.08.2010. 03:21 ] @
Sve je to formalo obavezno... ali... I sa ostalih casova moze da se ode i da te niko ne upise. Sve zavisi od toga koliko je neki ucenik majstor za bezanje.
![]() Citat: A ta prica "kaze da ne postoji pakao" je smesna - ako predaje pravoslavni katihizis onda jednostavno laze decu, jer pakao definitivno postoji u toj prici, drugim recima "ne drzi se plana i programa" ![]() Nisam hteo da objasnjavam ali dobro. Postoji vecni zivot koji predstavlja raj i to je to u principu. ![]() ![]() [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 04:05 ] @
Meni bre Dejvid Koperfild ne bi pobeg'o sa casa, sta ti je.
Za Cak Norisa vec ne garantujem... ![]() Btw, da ja predajem veronauku, rekao bih deci da se u paklu vecno mora vaditi pasos na svaka 3 dana, i da svi koji cekaju u redu imaju vuvuzele. [ anon142305 @ 15.08.2010. 07:50 ] @
Citat: dobrota: Od tih reklama po GSP prevozu mi se povraca. Ne znam sta je gore reklama za gradjansko vaspitanje ili reklame tipa SMS chatovanje sa devojkama. Kod ove za gradjansko vaspitanje me najvise ubada u oci ovo "na tim casovima nas ucitelj pita sta mislimo i mi stvarno mozemo da kazemo sta mislimo", ili ono "konacno nesto sto ce mi trebati u zivotu"... oh how yes no... Joj, to jeste! "Sad znam kako da resim sukob, a da svi pobede." Mnogo iritantni tekstovi. [ stil @ 15.08.2010. 07:55 ] @
Citat: dobrota: Nisam hteo da objasnjavam ali dobro. Postoji vecni zivot koji predstavlja raj i to je to u principu. :) Znaci ili dobijes taj vecni zivot ili ne. Pakao predstavlja upravo to nistavilo ako ga ne dobijes, tj. posle smrti na ovom svetu ne postojis vise. A ne postoji pakao u smislu kazan, vatra i tako to. :) A kako to znaš, bio si tamo pa si se vratio ili ti je to neko rekao na "majke mi" :) [ Izvoljski @ 15.08.2010. 08:52 ] @
meni je malo cudno da deca biraju tzv. "gradjansko vaspitanje" ILI veronauku. A zasto ne I ?
Zar svi koji idu na veronauku vec dovoljno gradjanski vaspitani ili su "gradjanci" vec dovoljno verni ili pak neko nedajboze misli da se ove dve stvari iskljucuju ??? Uzgred, iako bih izabrao veronauku treba reci da je udzbenik episkopa Ignatija Midica prava katastrofa sa pedagoske tacke gledista i da je vec uveliko kritikovan i u pravoslavnim krugovima, a i sire. [ Pirossi @ 15.08.2010. 09:18 ] @
Citat: dobrota: Takodje ni protiv teorije evolucije, kaze da je moguce da su onih 6 dana stvaranja sveta simbolicni. Isto tako kada ga pitamo o drugim religijama i o njima nam prica. Etc, etc... Tako da nemojte da ste tako negativni prema tim casovima. :) gde je kraj simbolizmu u Svetom pismu? ili je cela simbolička? ima li tačke od koje kažu "ok, dosta je bilo simbolike sada krećemo sa suštom istinom"? Citat: dobrota: Nisam hteo da objasnjavam ali dobro. Postoji vecni zivot koji predstavlja raj i to je to u principu. :) Znaci ili dobijes taj vecni zivot ili ne. Pakao predstavlja upravo to nistavilo ako ga ne dobijes, tj. posle smrti na ovom svetu ne postojis vise. A ne postoji pakao u smislu kazan, vatra i tako to. :) govoriš o nekim apstrakcijama kao apsolutnim istinama. [ Lesli Eldridz @ 15.08.2010. 10:48 ] @
Citat: 3way: Znaci nesto kao ovaj: http://www.youtube.com/watch?v=7vTEJvnZ520 E, zamisli sad da ti takav drzi dete 45 minuta ili neki njegov ucenik... Ha ha ha, koji jadnik. Eto ovaj je na primer samo dzabe ziveo. Pobegao u neka brda kano neki soko dok su ga Turci ganjali kano qrve, i onda on zna i drzi lekcije. More mars. Citat: IUOP_1: Joj, to jeste! "Sad znam kako da resim sukob, a da svi pobede." Mnogo iritantni tekstovi. Citat: dobrota: Postoji vecni zivot koji predstavlja raj i to je to u principu. :) Znaci ili dobijes taj vecni zivot ili ne. Pakao predstavlja upravo to nistavilo ako ga ne dobijes, tj. posle smrti na ovom svetu ne postojis vise. [ anon142305 @ 15.08.2010. 11:51 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Verovatno, za otupelo - manicne balkanikuse, sto im i jeste cilj. Vredjanje pokazuje nedostatak argumenata. Citat: Lesli Eldridz: Za sve pristojne ljude koji hoce da napreduju u zivotu a ne samo da ponavljaju obrazac ponasanja svojih roditelja su bas OK. Ako ti se ova svidja, koje ti se jos reklame svidjaju? One strane (sihronizovane) za prasak za ves, omeksivace, uloske i sl...? [ Shadowed @ 15.08.2010. 11:58 ] @
Citat: Izvoljski: meni je malo cudno da deca biraju tzv. "gradjansko vaspitanje" ILI veronauku. A zasto ne I ? Zar svi koji idu na veronauku vec dovoljno gradjanski vaspitani ili su "gradjanci" vec dovoljno verni ili pak neko nedajboze misli da se ove dve stvari iskljucuju ??? To je drugi po velicini debilizam u celoj toj prici. Prvi je taj sto veronauka (koji oksimoron jbt) uopste postoji u skolama. [ Lesli Eldridz @ 15.08.2010. 11:58 ] @
Kakvo vredjanje? To je cinjenica. Koga moze da iritira reklama koja poziva na nenasilno resavanje problema? Samo onome ko vec nije sam. A sto se balkanikusa tice, sta je i ko je ta pasmina, to je opste poznato. Genetski otpad Evrope, rek'o Cercil.
[ anon142305 @ 15.08.2010. 12:24 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Koga moze da iritira reklama koja poziva na nenasilno resavanje problema? Ti zapravo tu reklamu nisi ni video, jel tako? Citat: Lesli Eldridz: sto se balkanikusa tice, sta je i ko je ta pasmina, to je opste poznato. Genetski otpad Evrope Reko' ja: Citat: IUOP_1: Vredjanje pokazuje nedostatak argumenata. Nego... Citat: IUOP_1: Ako ti se ova svidja, koje ti se jos reklame svidjaju? ? ? ? [ Lesli Eldridz @ 15.08.2010. 12:47 ] @
Ima ona za krem protiv akni, ta nije losa.
[ Miroslav Cvejić @ 15.08.2010. 12:50 ] @
Najjača je reklama za sms chat. Jedna od tetki je slučajno porno glumica (Lisa Ann). :)
[ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 16:23 ] @
Ma dobro... bolje da reklamiraju gradjansko vaspitanje nego neki
prasak za ves ili omeksivac, daj bar neke nove reklame da vidimo :) Nego kad smo vec kod ovoga... zanima me, ako neko zna, u Engleskoj cini mi se da sam negde cuo da ne mogu tek tako da ti ubacuju one reklame u sanducice za postu, kao kod nas sto rade, odnosno, da je to protiv-zakonito i da ako nekog spamujes na taj nacin mozes biti kaznjen. Jel to tacno? Ako jeste, koji im je to zakon i ima li neki link ka tekstu? :) Uglavnom nalazim svasta vezano za e-mail spamovanje, ali me zanima za ovo obicno trpanje flajera i reklama po kucnom postanskom sanducetu, jel se to bar negde kaznjava, da bar budem srecan sto to negde postoji :))) [Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 15.08.2010. u 17:35 GMT+1] [ stargatenow @ 15.08.2010. 16:33 ] @
Citat: Izvoljski: meni je malo cudno da deca biraju tzv. "gradjansko vaspitanje" ILI veronauku. A zasto ne I ? Zar svi koji idu na veronauku vec dovoljno gradjanski vaspitani ili su "gradjanci" vec dovoljno verni ili pak neko nedajboze misli da se ove dve stvari iskljucuju ??? Poprilicno...sve religije zagovaraju nacin razmisljanja i ponasanje koji su potpuno suprotni civilizovanom. [ Onaj @ 15.08.2010. 17:06 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Nego kad smo vec kod ovoga... zanima me, ako neko zna, u Engleskoj cini mi se da sam negde cuo da ne mogu tek tako da ti ubacuju one reklame u sanducice za postu, kao kod nas sto rade, odnosno, da je to protiv-zakonito i da ako nekog spamujes na taj nacin mozes biti kaznjen. Jel to tacno? Ako je to tačno onda je to debilizam žešći jer može tako da strada onaj ko uopšte nije kriv. U teoriji je moguće da ja odštampam reklamu gde je nahvaljena moja konkurencija i onda ja mogu da ubacujem tu reklamu u sandućiće za poštu. A vlasti kazne moju konkurenciju koja je navedena u reklami. Em sam iziritirao njihove potencijalne mušterije koje (zbog revolta što im neko zatrpava sanduče) više neće da kupuju kod te izreklamirane konkurencije već kod mene (naročito ako im reklamne poruke vredjaju inteligenciju ![]() [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 17:24 ] @
Pa ok, nisam ni zamisljao da to ide tako - nadju nesto u sanducetu i odma rebnu kaznu,
vec ono - ako se ponavlja, onda malo prate - neka manja istraga odakle to dolazi... itd, pa tek onda reaguju prema tome sto uznemirava. [ mmix @ 15.08.2010. 18:35 ] @
Znate sta, pored najgore moguce vrste prinude izvresene nad decom i roditeljima da prihvate veronauku i ispiranje mozga, od miloste zvana "peer pressure", svaka inicijativa da se deci i roditeljim zapravo da IZBOR i MOGUCNOST da bez PROGONA i STIGME izaberu gradjansko vaspitanje je vise nego dobrodosla.
Ako crkva hoce da propagira svoju dogmu to treba da radi na casovima veronauke u svojim prostorijama gde vernici mogu da dovedu svoju decu jednom nedeljno na sat vremena. Ili je to bar neka norma za nezatucano sekularno drustvo, koje mi ocigledno nismo. Srdjane, znam da su uveli "Do Not Call" registar za phone telemarketere gde mozes da registrujes svoj broj. Nakon 31 dan postaje ilegalno za telemarketere da te zovu na taj broj. Za snail mail ne znam. [ Bata @ 15.08.2010. 19:21 ] @
Ja bi mnogo voleo da u katran i perje umotamhiperbola one što šalju one navlakuše tipa "Vi ste srećni dobitnik puno para ! Da bi dobili nagradu treba samo da naručite naš proizvod X, i da Vaš koverat bude izvučen u finalnom izvlačenju" ... da, da, baš tako ide tekst uz tu "motivacionu" reklamu.
U autobusima me mnogo više nerviraju audio-vizuelna sredstva oglašavanja koja na momente krenu da blebeću neku reklamu (inače većinom vremena su na mute) U autobusima me u stvari najviše nervira činjenica što se nalazim u istima, ali to nije tema. Što se tiče diskusije o izbornim predmetima , mislim da je izlišna iz sledećih razloga: svi pišete o tome kao da je uticaj tih elemenata nastave u sistemu masovnog obrazovanja, ne znam kako velik. Da je tako onda bi , shodno svoj onoj ikonografiji i idolatriji koja je postojala u školi u vreme sfrj, i decenijama trajanja , svi mi i dan danas bili na nečijem putu , i živelo bi bratstvo i jedinstvo... i socijalizam bi najzad evoluirao u komunizam, ali... I šire gledano, pre našeg vremena su trajali vekovi u kojima su religijske dogme bile mnogo življe upletene u javni moral i svakodnevni život, pa su opet postojali ljudi koji su drugačije razmišljali, a neki među njima su se čak i naukom bavli , pa i ponešto izumljavali. Filozofija, matematika, astronomija, fizika, biologija, medicina...politika i pornografija, sve je to postojalo i razvijalo se i pre 20. veka. Zato ne brinite o tome da će ovaj ili onaj deo nastavnog plana našeg vrlog školskog sistema da načini neke opipljive promene. Setite se kako je inače došlo do toga da se ti predmeti pokrenu u školama; čisto politikantstvo bez ozbiljne pripreme i plana. Pokojni Đinđa je po tom pitanju izgleda računao na neefikasnost školskog sistema, kad je tako lako učinio taj , po meni nepotreban ustupak religijskim udruženjima. [ Zoran Rodic @ 15.08.2010. 21:48 ] @
Citat: Bata: Pokojni Đinđa je po tom pitanju izgleda računao na neefikasnost školskog sistema, kad je tako lako učinio taj , po meni nepotreban ustupak religijskim udruženjima. Ne, došlo je tako što je uvođenjem veronauke kupio od crkve ćutanje povodom hapšenja i izručenja Miloševića. Gašo Knežević je bio zgranut kada je za tu vest čuo u hodniku. Građansko vaspitanje je silom prilika čist protivteg. [ Ivan Dimkovic @ 15.08.2010. 22:04 ] @
Meni nekako ne ide ta prica o "kupovini crkve veronaukom", mislim sta je to crkva pa mogla da uradi povodom izrucenja Milosevica?
Da anatemise helikopter? Da se mole za cudo? :-) Mislim cela operacija je zavrsena preko noci, iako je citava jedna politicka opcija u Srbiji bila protiv toga. Oni nista tu nisu mogli da urade sve da su hteli, zato sto je operacija izvedena tajno i, naravno, protiv njihove zelje. Posle napustanja granica Srbije od strane onog helikoptera, mogli su svi da "ne cute" koliko god hoce. [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 22:05 ] @
Citat: Kada je reč o izbornim predmetima veronauka i građansko vaspitanje, učenici će i dalje moći da se opredele, ali u naredne četiri godine neće moći da eventualno promene predmet. Knežević ističe da je u okviru EU doneta Rezolucija koja je postavila ciljeve i principe kojima teži do 2010. godine u obrazovanju i da se izmenama zakona udaljavamo od evropskih standarda. "Mi, zapravo, prisustvujemo jednom oživljavanju prošlosti na razne načine, pa i kroz zakon o obrazovanju. Ja imam utisak kao da su ovaj zakon pisali radikali, a ne DSS ili su to pisali radikalni elementi u DSS-u", smatra Gašo Knežević http://www.b92.net/info/vesti/...av_id=139228&version=print :) @Ivan - podcenjujes snagu crkve ovde, pogotovo 90-ih. Citat: Da anatemise helikopter? Da se mole za cudo? :-) Ne boj se - nije jedina aktivnost crkve da se mole ;) Mislis da onu pricu sa YouTube-a i argumentovanjem tj. opovrgavanjem Darvina the Masona putem "krcanja u majmunovim ledjima" guta mali deo stanovnistva ovde? :) [Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 15.08.2010. u 23:20 GMT+1] [ nick2 @ 15.08.2010. 22:39 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Nego kad smo vec kod ovoga... zanima me, ako neko zna, u Engleskoj cini mi se da sam negde cuo da ne mogu tek tako da ti ubacuju one reklame u sanducice za postu, kao kod nas sto rade, odnosno, da je to protiv-zakonito i da ako nekog spamujes na taj nacin mozes biti kaznjen. Jel to tacno? [Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 15.08.2010. u 17:35 GMT+1] U autriji ima npr. nalepnica na kojoj pise " be reklama molim vas" i kad to nalepis ne ostavljaju ti reklame, a ako ti ostave onda ga navatas pa tuzis... [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 22:40 ] @
Ja kad bih tako nesto zalepio ovde na sanduce, garant bi mi se osvetili na neki nacin sto ih uzurpiram :)))
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2010. 22:44 ] @
Ja dok nisam zalepio na sanduce "bez reklama i besplatnih novina" stizalo mi je toliko SPAM-a da ako odem negde na 2 nedelje, saceka me sanduce u kome je sabijeno papira do kriticne mase neutronske zvezde :)
Posle toga, vise skoro niko ne ubacuje nista - jedino jednom u mesec-dva, neka budaletina ubaci reklamu za piceriju... Pre toga je bio haos. Bukvalno jedno 3-4 kataloga, 5-6 flajera na dan! Pretpostavljam da postoji mehanizam da se SPAM-eri tuze, posto da ne postoji sumnjam da bi se pridrzavali natpisa na sanducetu. Ista stvar vazi i za tele-marketere - ako ste van imenika, nemaju nikakva prava da vas zovu. Na zalost, ne radi se o Srbiji :( [ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 22:55 ] @
Mislim da cu za pocetak da kupim jednu onu plasticnu korpu sa smece i napisem
na njoj "mesto za odlaganje vasih reklama" i stavim ispod sanducica. Bar je lakse da se prazni. [ ventura @ 15.08.2010. 23:47 ] @
![]() [ Izvoljski @ 16.08.2010. 00:03 ] @
Citat: Ako crkva hoce da propagira svoju dogmu to treba da radi na casovima veronauke u svojim prostorijama gde vernici mogu da dovedu svoju decu jednom nedeljno na sat vremena. Ili je to bar neka norma za nezatucano sekularno drustvo, koje mi ocigledno nismo. uopste nisi u pravu. Crkva je oduvek drzala veronauku pri crkvi i tako je bilo i za vreme komunizma i niko je nije ometao. Broj dece i uopste vernika porastao je do te mere zadnje 2 decenije da je postalo jasno da je neophodno uvesti veronauku u skole i to naravno, u skladu sa slobodom izbora - opciono (sto podrzavam). Srbija tu nije izuzetak u odnosu na npr. EU, stavise upravo su koristena iskustva EU. Pravoslavna crkva uostalom je to uradila najvise zbog infrastrukturnih problema jer prosto nije imala prostora za to. Nije mi jasno sta je to "gradjansko vaspitanje" ? Ako je taj predmet koncipiran da daje uputstva za korektno ponasanje gradjana, a mi smo gradjanska drzava onda bi taj predmet trebao biti zapravo obavezan kao nekad komunizam. Ovako: cini se da gradjansko vaspitanje nije potrebno vernicima kao i da: ili gradjanin ne moze biti vernik ili vernik ne moze biti gradjanin ? Takodje sugerise se da su roditelji koji odaberu gradjansko u najmanju ruku ateisti, ako ne i otvoreni protivnici crkve, a mozda cak i satanisti. I sto je najcudnije postoje i neopredeljeni. Ni vernici, ni gradjani - visak ?! [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 00:09 ] @
@Izvoljski - mislim da ipak malo preterujes :) Kao prvo, taj predmet ne ulazi u
prosek, jer se oba predmeta ocenjuju opisno, i nema slabih ocena samo nesto tipa "Uspesan, veoma uspesan, istice se..." i slicno. To je cisto eto nesto u skoli dodatno pa ko od roditelja preferira prosirivanje znanja u nekom pravcu da moze to da izabere za svoje dete. Ako su vise okrenuti crkvi i to im je znacajno, izabrace tu "veronauku", ako ih to uopste ne zanima, izabrace gradjansko gde se nece drobiti o crkvi i veri, ali ce se obradjivati neke teme koje svakako nece stetiti detetu, ustvari prilicno su korisne. @ventura Pa oni su dizajnirani, koliko se secam - ovaj od blata ili sta vec, a ova od rebra ili tako nesto, ne vidim problem sa pupkom, tu je samo kao ukrasni detalj - ne mora da znaci da je imao biolosku funkciju :) [ Izvoljski @ 16.08.2010. 00:16 ] @
oh ventura, pazi: zasto bi taj detalj unistio neciju veru ?
Zar su slikaru mozda pozirali Adam i Eva ? Da li je moguce izabrati oba ili nijedan predmet ? [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 00:17 ] @
Obavezno se bira samo jedan predmet, od ta dva, pri polasku u prvi razred, i taj izbor ostaje do 4. razreda.
Ne moze oba, i ne moze nijedan. Mislim da onda od petog do osmog mozes da promenis opet izbor, pa ostaje opet 4 godine to sto odaberes. Na kraju cetvrtog razreda su deca sasvim sigurno dosta zrelija nego pri polasku u prvi, svakako, pa sigurno mogu i "vise ucestvovati" u tom izboru, gledajuci na to koliko stvarno kapiraju sta zapravo biraju. [Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 16.08.2010. u 01:29 GMT+1] [ Shadowed @ 16.08.2010. 01:52 ] @
Citat: Izvoljski: Broj dece i uopste vernika porastao je do te mere zadnje 2 decenije da je postalo jasno da je neophodno uvesti veronauku u skole i to naravno, u skladu sa slobodom izbora - opciono (sto podrzavam). Srbija tu nije izuzetak u odnosu na npr. EU, stavise upravo su koristena iskustva EU. Pravoslavna crkva uostalom je to uradila najvise zbog infrastrukturnih problema jer prosto nije imala prostora za to. Imaju dovoljno para da naprave prostora za propoved ("veronauku") taman svo stanovnistvo htelo to da slusa. Stavise, imaju dovoljno para da nahrane svako dete bez roditelja u Srbiji. A i onda bi im verovatno ostalo za pravljenje gorepomenutog prostora. [ Ixtis @ 16.08.2010. 02:24 ] @
Ne razumem toliku netrpeljivost ka veronauci u ovoj temi, kao i generalno stav prema Veri , i vernicima na ovom forumu!!!
Ja razumem da se na ES-u okupljaju, uglavnom, tehnički obrazovani ljudi (a i oni koji misle da to jesu), ali ne razumem ovoliku količinu podrugljivosti, i omalovažavanja onih, koji jednostavno ne žele da veruju da su nastali od majmuna. Te osobe imaju sva prava, bili oni u krivu ili ne, na to svoje verovanje, bez da ih ovde, kojekakvi "intelektualci" i sveznalice-neznalice, kritikuju i vređaju! Žao mi je što je ovakav stav prema verujućim ljudima na ES-u opšte prihvaćen od većine učesnika, i podržan od većine moderatora i administaratora. Čast retkim izuzecima na njihovoj korektnosti, a pre svega pristojnosti, i uvažavanju tuđeg mišlljenja... Jednostavno ja ne shvatam čemu vređanje (uz velikodušno odobravanje nekih moderatora, i ostalih funkcionera na ovom forumu :-))!!!??? Ti imaš svoje poglede na svet i Religiju, ja imam svoje! Ti razmišljaš svojom glavom, ja takođe razmišljam svojom glavom! Ti misliš da si neprikosnoveno u pravu, ja na to kažem, u redu, sve je moguće; sve karte su još u igri! Ali, ... , ja tebe ne vređam, ne ponižavam, ne ismevam, ne provociram, ... i ovako u nedogled!!! [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 02:35 ] @
Kod mene tamo uzmu i zidaju jos jednu crkvu u naselju, a recimo specijalna skola nema ni osnove uslove za rad (pocevsi od manjka prostora, pa na dalje).
Ja se bas trudim da provalim kako su to oni uopste "u sluzbi naroda", ali mi totalno ne ide. Imaju doduse neku sluzbu koja ide po stanovima i skuplja novce od sirotinje da se grade te crkve, valjda je to - to. @Ixtis Citat: kojekakvi "intelektualci" i sveznalice-neznalice, kritikuju i vređaju! Citat: Ali, ... , ja tebe ne vređam, ne ponižavam, ne ismevam, ne provociram Pokusaj da ne budes kontradiktoran bar u okviru jednog posta ;) Jbg, sorry - kao sto religiozan covek ima svo pravo da svoju religiju propoveda, tako i ja, i bilo ko drugi, imam puno pravo da iznosim svoj ateisticki stav, a ateizam znaci da se bajke posmatraju samo tako - kao bajke, i o njima diskutuje bas kao takvima. Citat: jednostavno ne žele da veruju da su nastali od majmuna. Nema razloga za brigu, nismo nastali od majmuna, niti se to negde tvrdi - to je samo rezultat povrsne misli i ne citanja knjiga ;) I ovo je naucni forum, ne znam kakav stav ocekujes od vecine ucesnika. [Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 16.08.2010. u 04:25 GMT+1] [ Ixtis @ 16.08.2010. 04:00 ] @
Srle kod ovog što si citirao, akcenat je na - kritikuju i vređaju!
A ja, veruj mi, nisam nimalo kontradiktoran, kao što tvrdiš. Jer ovde zaista ima kojekakvih "intelektualaca" (obrati pažnju na navodnike ;-)). A takođe ima i podosta onih koji se eto, u BAŠ sve razumu, ali u BAŠ sve!!! I to ide toliko daleko, da sve živo mogu da kometarišu i kritikuju; i da je svaka njihova amin! Sory burazeru, ali ti likovi su za mene, naravno iz šale nazvani, sveznalice-neznalice! P.S. To što si ti ateista je tvoj lični izbor, tvoje pravo, i to niko nesme da nipodištava, niti sputava (kao ni moj izbor, da eto verujem u, kako ti reče, "bajke"). Ali kada ti-ateista (ne shvataj ovo lično), svaku temu vezanu za Religiju i Veru svedeš, kao ateista, na najprostije vređanje, i ponižavanje mene kao vernika, ... O čemu mi onda tu pričamo!!!??? Pa valjda se i u tom građanskom pravu izučavaju neke osnove ljudskih vrlina, i vrednosti!? A jedna od njih je i uvažavanje tuđeg mišljenja! [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 04:39 ] @
Pa vidi.. razmisli malo o tome sta znaci "uvaziti necije misljenje".
Velika je razlika u tome da nekog "uvredis", i da se neko necim "nadje uvredjen", sto je iz mog ugla pre slucaj ovde. Za ovo prvo treba da postoji namera, a ovo drugo jednostavno zavisi od tudje percepcije toga sta njega vredja. Svako teorijski moze da se "nadje uvredjen" bilo cime, zar ne? Meni je zaista zao sto moja percepcija realnosti vredja tvoja osecanja, ali ja zaista ne mogu da menjam radikalno svoj pogled na svet samo zasto sto se neko (uz duzno postovanje) uvredio. Btw, ovo je forum - mesto za razmenu misljenja, i verovatno bi i ti mogao da imas mnogo veci stepen tolerancije za one koji misle drugacije i shodno tome i pisu na ovu temu, odnosno da ti ne smeta toliko sto neko pise o necemu na nacin kako tu pojavu dozivljava. [ stil @ 16.08.2010. 05:51 ] @
.
![]() [ Ixtis @ 16.08.2010. 06:16 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Pa vidi.. razmisli malo o tome sta znaci "uvaziti necije misljenje". Velika je razlika u tome da nekog "uvredis", i da se neko necim "nadje uvredjen", sto je iz mog ugla pre slucaj ovde. Za ovo prvo treba da postoji namera, a ovo drugo jednostavno zavisi od tudje percepcije toga sta njega vredja. Svako teorijski moze da se "nadje uvredjen" bilo cime, zar ne? Meni je zaista zao sto moja percepcija realnosti vredja tvoja osecanja, ali ja zaista ne mogu da menjam radikalno svoj pogled na svet samo zasto sto se neko (uz duzno postovanje) uvredio. Btw, ovo je forum - mesto za razmenu misljenja, i verovatno bi i ti mogao da imas mnogo veci stepen tolerancije za one koji misle drugacije i shodno tome i pisu na ovu temu, odnosno da ti ne smeta toliko sto neko pise o necemu na nacin kako tu pojavu dozivljava. Ma oket druže. Razumem te ja. Ja se ne ljutim, niti žestim tako lako. A da me neko uvredi kuckajući po tastaturi, ma važi se, al` malo sutra :-). Ne spadam u grupu zadrtih verskih fudamentalista. Daleko ga bilo, pupu... Ali pogledaj samo ovu temu i videćeš da itekako postoji namera kako ti kažeš!!! Ovde završavam svoja pisanija vezana za Religiju uopšte. I onako izbegavam da bilo gde o tome pišem. I, u pravu si. Ovo je prvenstveno tehnički forum, u kome, na žalost, ateisti - sakriveni iza nauke, imaju sva prava da cepaju po religiji! Aj` u zdravlje, pa da piskaramo po Linux podforumu. ;-) [ Izvoljski @ 16.08.2010. 07:11 ] @
Citat: Imaju dovoljno para da naprave prostora za propoved ("veronauku") taman svo stanovnistvo htelo to da slusa. Cak i da je tako (tj i da imaju para i prostora) opet nisi u pravu. Srbija je gradjanska drzava, od kojih su neki (ne svi) gradjani i vernici. Zasto njima ovo pravo treba da bude uskraceno tim pre sto : 1. placaju porez od koga su izgradjene skolo i od koga se placaju ucitelji 2. veronauka je opcioni predmet i ne namece se nikome 3. predmet se ne ocenjuje Argument da je veronauka glupost ne stoji posto je to licno misljenje, a kako svako ima pravo na svoje misljenje (to su i komunisti dozvoljavali, osim da se i slobodno izrazi hehe) i moze ga slobodno ostvarivati bilo ateista bilo vernik. [Ovu poruku je menjao Izvoljski dana 16.08.2010. u 08:22 GMT+1] [ Lesli Eldridz @ 16.08.2010. 07:13 ] @
Drugovi jevropejci, ima li u Jevropi veronan.. pardon, vero - nauke u drzavnim skolama?
Citat: Ixtis: ...u kome, na žalost, ateisti - sakriveni iza nauke, imaju sva prava da cepaju po religiji... Pa dosta su ih vala spaljivali i proganjali "vernici" , red je da i oni malo omaste brk. Citat: Izvoljski: Broj dece i uopste vernika porastao je do te mere zadnje 2 decenije... Broj vernika porastao je jedno 1.01 puta. Broj pomodara koji su do juce klicali Titu i partiji a sad se krste bolje od popa je uglavnom ostao isti. [ burex @ 16.08.2010. 07:23 ] @
Cool je to što deca imaju izbor, ali lično mislim da je apsolutno kontraproduktivno deliti decu u "sekcije" takvog osetljivog tipa kao što su veronauka (Pravoslavna, Katolička, Islamska) i građansko pravo... Nije ovo likovna i matematička sekcija pa da se klinci dele u ono šta im najbolje ide. Šta ako dobije grupa nekog ludog popa koji počne da ih plaši paklom ili da omalovažava one koje ne veruju u to što oni veruju? (pre nego što neko kaže da takvih nema, uperujem prst na jednog takvog veroučitelja koji smatra da je Kristijan Golubović super tip, bio je gost u nekoj emisiji na B92) Kakvi će biti odnosi između onih što pohađaju jedan izborni predmet i onaj drugi? A u multikulturalnim sredinama? Mislite li da neće biti zavade i razmene mišljenja o nečemu što ni površno ne razumeju? A šta tek van multikulturalnih sredina? Šta ako u selu, eto, ima 2 klinca čiji roditelji hoće da pohađaju građansko pravo, a svi ostali veronauku? Ovim izborom se filtriraju u zajednici "vernici" i tkzv. "nevernici", gratis usluga od ministarstva prosvete - i to sve zato što su hteli da se uvuku u analne otvore crkvi... Usput, ko akredituje te silne popove i proverava njihove pedagoške sposobnosti? Crkva? Ma nemoj...
Čitav koncept građanskog prava je zapravo stvoren kao alternativa veronauci. Ne verujem da je neko hteo tek tako da uvede građansko pravo u škole, pa da mu je sinula sijalica iznad glave u fazonu "hm, mogli bi i veronauku, biće extra". Da smo zapravo sekularna država, ne bi imali ni V od veronauke u državnim školama. A zbog ovakvog dodvoravanja najjačim religijama Srbije, opet dolazi ono pitanje: "Šta je sa mojom religijom?" - šta ako doletim crvenih obraza kod direktora i uzmem da mu urlam u facu "kako bre vaša škola nema veronauku sa programom naše crkve svetoga čvarka?", i eto novih problema. Da se razumemo, ja sam kao klinac u 1-2 razredu osnovne čuo nešto o tom "bogu" i njegovim moćima... bio sam zaprepašćen kako budale ovog sveta ne izučavaju nešto što je toliko sveto i moćno i gleda te od gore. Mislim - rečeno mi je da on odlučuje da li ću ići u raj ili pakao, i kako sad kao dete koje shvata sve bukvalno da ne bude zainteresovano? Zbog tih razloga, ja sam LIČNO bez ičijeg pritiska molio kevu da mi sredi da idem subotom ujutru na veronauku, i onako skeptična i zbunjena - sredila je, jer sam baš bio navalio (tetka, veliki vernik, je bila ponosna). Išao sam sam samcat do nekog popa čijeg se imena ni ne sećam svake nedelje na čas veronauke bilo da je +35C ili -15C - išao sam - svojevoljno. U većini slučajeva sam bio sam, ponekad u grupi od troje max. Išao sam putem kojim se svaki roditelj-vernik nada da će njegovo dete da krene. Krstio sam se naknadno, jer nisam bio kršten po rođenju, bio sam veoma zadovoljan svojim uspehom. ... A onda sam posle više godina sranya i dilema shvatio u kakav sam bullshayt verovao - sve to zato što sam izučavao sopstvenu veru i druge vere, a ne zato što mi je neko kašičicom sastrugao sa tegle onaj slatki deo i dao da žderem, kao što se to danas radi na veronauci. Sada se gadim svakog lica koji se bavi religijskim obredima i smatram ga za običnog parazita i prevaranta... više cenim prodavce Kirby-ja nego njih. I zbog toga što mi je majka kad sam bio klinac odlučila da par puta (i to samo PAR puta, podvlačim) spomene boga (kao što su i njoj spominjali kada je bila klinac), ja nisam postao ateista... ja sam postao fucking-besan ateista! Besan do te mere da uživam kada gledam sranya u Vatikanu, ili kada se svađaju u SPC-u, ili kada Islamske zajednice cmizdre o vređanju njihovog big daddy-ja. Besan sam kada vidim crkvu kako se rekonstruiše na luksuzan način od mog poreza, dok u bolnici nema redovne opreme za rad. Besan sam do te mere da se vrlo lako mogu posvađati sa bilo kime ko počne da mi pametuje o svetlosti svevišnjeg (iako takvu agresivnu narav nikad nisam imao). Besan do te mere da mi više ni Jehovini svedoci ne dolaze na vrata, jer sam ih zadržao na dovratku pola sata u jednom danu i pozvao ih da dođu sledeći dan u isto vreme da nastavimo našu malu debatu... besan sam što sam prosuo deo svog detinjstva u ime nečega što nije tamo - što ne postoji - što me je izdalo. Ja sam zaista hteo da budem vernik, i vidite gde sam stigao, dok su moji vršnjaci izabrali put "ja sam vernik. ćuti i vozi dalje...", a da ni ne znaju prve reči u svojoj religijskoj knjizi. Roditelji: Želite li da vaša deca odrastaju srećni u svom okruženju? Želite li da čine dobro zbog sebe i drugih, a ne zbog bojasni da će dobiti ćušku od vaše ruke ili boga? Želite li da ne postanu "specifični" slučajevi kao ja, pa da zažale što su proveli deo svog bezbrižnog detinjstva u izučavanju nečega za šta će kasnije zažaliti? Nemojte ih slati na veronauku... imajte obzira ka sebi i ka njima. Ako zaista žele da budu vernici, neka uzmu bibliju u ruke kada odrastu i neka čitaju... ako im odgovara - odgovara. Bolje je to, nego da kasnije zamrze svoje okruženje kada otkriju da na drugim mestima ima mnogo boljih odgovora na njihova pitanja... [ Lesli Eldridz @ 16.08.2010. 07:36 ] @
Citat: burex: Mislite li da neće biti zavade i razmene mišljenja o nečemu što ni površno ne razumeju? A šta tek van multikulturalnih sredina? Šta ako u selu, eto, ima 2 klinca čiji roditelji hoće da pohađaju građansko pravo, a svi ostali veronauku? Ovim izborom se filtriraju u zajednici "vernici" i tkzv. "nevernici", gratis usluga od ministarstva prosvete - i to sve zato što su hteli da se uvuku u analne otvore crkvi... [ MyWay @ 16.08.2010. 07:54 ] @
Citat: Ixtis: Ne razumem toliku netrpeljivost ka veronauci u ovoj temi, kao i generalno stav prema Veri , i vernicima na ovom forumu!!! Ja razumem da se na ES-u okupljaju, uglavnom, tehnički obrazovani ljudi (a i oni koji misle da to jesu), ali ne razumem ovoliku količinu podrugljivosti, i omalovažavanja onih, koji jednostavno ne žele da veruju da su nastali od majmuna. Te osobe imaju sva prava, bili oni u krivu ili ne, na to svoje verovanje, bez da ih ovde, kojekakvi "intelektualci" i sveznalice-neznalice, kritikuju i vređaju! Žao mi je što je ovakav stav prema verujućim ljudima na ES-u opšte prihvaćen od većine učesnika, i podržan od većine moderatora i administaratora. Jedni okupljaju jedan profil, es drugi (u MZ-u), i naravno da su tu zajedno i većina članova i modova ti koji kreiraju stav i 'politiku' foruma. To što su ovde tehnički obrazovani (i oni koji misle da to jesu) to ne mora da znači da apsolutno ništa van diskusija na tehničkim forumima, počevši od stavova i nivoa pa do elementarne pismenosti učesnika. [Ovu poruku je menjao mmix dana 16.08.2010. u 11:33 GMT+1] [ vilil1 @ 16.08.2010. 09:11 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Drugovi jevropejci, ima li u Jevropi veronan.. pardon, vero - nauke u drzavnim skolama? Spisak predmeta - Bild (81 kB) Biologi (95 kB) Engelska (78 kB) Fysik (96 kB) Geografi (107 kB) Hem- och konsumentkunskap (84 kB) Historia (102 kB) Idrott och hälsa (88 kB) Kemi (94 kB) Matematik (100 kB) Moderna språk (76 kB) Modersmål (91 kB) Musik (85 kB) Religionskunskap (92 kB) Samhällskunskap (95 kB) Slöjd (86 kB) Svenska (101 kB) Svenska som andraspråk (104 kB) Teckenspråk för hörande (98 kB) Teknik (86 kB) http://www.skolverket.se/sb/d/3334/a/18624 [ mmix @ 16.08.2010. 09:24 ] @
Aman ljudi nemojte pricati da deca imaju izbor, deca nemaju izbor. Kad od 30 ucenika 28 roditelji ubace na veronauku ono dvoje ne moze da ide na gradjansko vaspitanje jer ce biti zrtve progona. Matori se jos i daju kontrolisati i naterati na toleranciju prema ateistima, klinci NEMAJU te kocnice, ili si u coporu ili si van copora. Znam za dva slucaja u svom okruzenju da su roditelji naknadno prebacivali decu u veronauku zbog neprijatnosti koje su klinci dozivljavali, i to ne bez sikaniranja, valjda nema vece slasti za pro-versku upravu skole nego da ih ateista moli da mu dete prebace u veronauku. I onda nemas izbora nego da pustis popvove da ti detetu ispiraju mozak i plase ga djavolima i paklom.
[ stil @ 16.08.2010. 09:32 ] @
@ vilil1
Odlično, a da li si se zapitao šta oni tamo uče u tom predmetu. Evo ti citat iz uvodnog dela pdf dokumenta koji si naveo: Citat: By teaching the students are given opportunities to broaden their frames of reference to interpret cultural expressions linked to religious tradition. Furthermore, education should encourage students to explore how people relate to faith and science, on the basis of religions and philosophies. Teaching will also provide students with opportunities to develop their critical thinking on religionskun- Community area. Link ka orginalnom pdf dokumentu Link ka prevedenom pdf dokumentu Link ka planu i programu koji se izučava u našim školama [ mmix @ 16.08.2010. 09:33 ] @
Dzaba ti taj prevod, sad ce on da kaze da se to isto uci i na nasoj veronauci.
[ stil @ 16.08.2010. 09:35 ] @
Citat: Dzaba ti taj prevod, sad ce on da kaze da se to isto uci i na nasoj veronauci. Pa ne uči se. Ostavio sam sad link ka planu i programu u prethodnom postu i on nema blage veze sa ovim što šveđani uče. [Ovu poruku je menjao stil dana 16.08.2010. u 10:49 GMT+1] [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 10:17 ] @
Citat: Popov, koji je bio bio zamenik Gaše Kneževića, ministra prosvete 2001. godine kada su predmeti uvedeni u škole, objašnjava da Ministarstvo prosvete nije pokrenulo veliko sistematsko istraživanje na reprezentativnom uzorku o efektima verske i građanske nastave jer postoje drugi prioriteti, poput reforme srednjih stručnih škola. Jedan od političara koji se protivio brzopoteznom uvođenju ovih predmeta u škole, izjavio je: “Ne mogu se za manje od dva meseca ozbiljno uvesti predmeti za koji nema programa, udžbenika, niti nastavnika. Pošto za uvođenje predmeta nema stručnih razloga, mora da ima nekih drugih, političkih”. Tadašnji ministar prosvete Gašo Knežević izjavio je da je u Vladi Srbije o tom pitanju bio u manjini i istakao: “Odluka o veronauci je apsolutno doneta na političkom nivou, bez uzimanja u obzir bilo kojih pedagoških zahteva. Mislim da je tome doprineo agresivan stav verskih zajednica. S prosvetno-pedagoškog aspekta, to je preuranjen potez, olako dato obećanje...” Citat: Popov potvrđuje da su predmeti u škole uvedeni isključivo političkom odlukom: - To nije ušlo u školski program na inicijativu Ministarstva prosvete, već je te predmete uvela Vlada Srbije posebnom uredbom. Od kako su uvedeni u nastavu, pre devet godina, ništa se nije radilo na ovim predmetima. Komisija za versku nastavu nije se uopšte sastajala duže od godinu dana, a Ministarstvo vera je odgovorno da se ova komisija sastaje. Ja sam član te verske komisije i već godinu dana me niko nije kontaktirao. Dva glavna problema su nedostatak udžbenika i pitanje ko može da predaje versku nastavu. Moramo da poboljšamo kvalitet nastavnika veronauke, jer tu imamo ljude koji su završili srednje škole i neke fakultete koji nemaju veze sa ovom tematikom - na primer, inženjere koji su ostali bez posla. Oni u eparhiji polože neki interni ispit i s tim sada predaju u školama. (izvor: Blic) [ vilil1 @ 16.08.2010. 10:28 ] @
Tamo se uci religija uopsteno. Ne samo Hriscanska, nego sve vece religije. I po meni to je mnogo racionalnije. Ovde je "nesrecno" koliko vidim, izabrano da se izucava samo Hriscanstvo, tj. pravoslavlje, a zaboravili su da ima i drugih, religioznih, koji nisu pravoslavci.
[ mmix @ 16.08.2010. 10:39 ] @
Citat: Pravoslavna crkva uostalom je to uradila najvise zbog infrastrukturnih problema jer prosto nije imala prostora za to. Sad videh sta si napisao. Odistinski? Nema prostora? Skupi skolski stolovi? Skupi plastini stolovi na rasklapanje? Da ne bude da sam zloban pa da pominjem neke dzipove i slicno. Samo je problem sto tu ni vernici ne bi dovodili decu (sto bi decu slali kad uglavnom ni sami ne zalaze u crkve semo mozda za velike praznike), lakse je crkvi ovako, kroz tihu prisilu maksimizacija uticaja i kebanje dok su mali, utrti svaku mogucnost kriticke misli prema crkvi. [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 10:41 ] @
Nekakav predmet gde bi se izucavale razlicite religije sa naucnog
stanovista (kao socioloski fenomen) je sasvim OK (jedna od oblasti sociologije zapravo), radi prosirivanja znanja i informisanja o razlicitim religijama. Recimo "Religije" ili tako nesto, koga zanima da se informise dodatno kroz neki predmet. [ Lesli Eldridz @ 16.08.2010. 10:58 ] @
Ajde nemoj sad da si neozbiljan. Jedna zemlja ne znaci nista. Znaci, nema to u Jevropi. Dobro. Ima u Iranu, verovatno.
[ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 11:45 ] @
Btw, taj fond od 36 casova godisnje je skoro pa nista. Mislim sta ozbiljno mozes da uradis za 27 sati godisnje :) Jedan dan, malo jace :)
Mene recimo nervira sto nemam muzicko vise od 1 casa nedeljno :) [ mmix @ 16.08.2010. 11:54 ] @
Dosta je i sat vremena da se klincima utera stra' u kosti, ostalih 26 sati je valjda utvrdjivanje gradiva :)
[ Count Zero @ 16.08.2010. 12:04 ] @
Jednom reče moja keva, onako, glasno razmišljajući:
"Možda ima Boga. A možda i nema... Ali, šta ako ima??! ..... Zato, treba biti pristojan." ![]() [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 12:10 ] @
Lepo je biti pristojan, pa cak i ako se razlog vidi u nekoj nadprirodnoj sili, kako god :)
Jedino je bitno to - kako se ljudi ponasaju, a sta ih na to motivise, koga briga. Osim mozda naucnika koji su radoznali. [ mmix @ 16.08.2010. 12:15 ] @
Eto, kao sto neko rece umesto casova veronauke cija je posledica istraumirano dete atesite koje je u apsolutnom bedaku jer mu je pop rekao da ce mu roditelji ici u pakao moze da se uvede cas bontona i da se deca nauce kako da kazu dobar dan i hvala.
[ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 12:18 ] @
E, ali prvo treba priznati sebi da vecina ne zna da kaze dobar dan i hvala.
Ne moze jedan nebeski narod da se vraca na tako osnovne, suvise ovozemaljske stvari. [ Lesli Eldridz @ 16.08.2010. 12:39 ] @
Ma jel se vi to zezate i pricate neke lovacke price ili je istina to sto pricate o tim casovima? To kako tamo "uce" decu o tima paklovima i to, i govore im kako ce roditelji da im idu u paklove i slicno? E vala ako je istina, mozda i treba da im govore. A sto taj prvo nije zvao ministartsvo da se buni? Mislim nije njih u ministarstvima mnogo briga, ali ako ih malo smaras, oni ce onda da pozovu direktora te skole, a udvoricki je to i suludi mentalitet, posto ga zovu iz ministarstva on ce da misli kako ti imas neku opasnu vezu, onda ce taj da izriba popa, i gotovo. A ako i ne bude nista, uvek je tu varijanta sacekati popa negde nasamo pa ga dobro isprepadati.
[ Miroslav Cvejić @ 16.08.2010. 12:43 ] @
Nije li kliše ostaviti popa samog i bez nadzora sa par desetina dečaka i devojčica?
[ mmix @ 16.08.2010. 12:47 ] @
Haha, salis se? Napasti popa u Srbiji? Vec vidim naslove "roditelj antihrist mucki napao pravovernog". Zaliti se ministarstvu? Vidis da oni ne znaju ni ko im radi veronauku po skolama i da cak dobar deo nisu ni svestena lica. I da bude istrage, ko ce da svedoci protiv popa? Ko sme na crkvu da udari? Da ne pominjem da ce posle sve to dete da plati.
@Miroslav, to je ove sto praktikuju celibat. Ako nista ovi nasi popovi bar nisu seksualno isfrustrirani. [ Zoran Rodic @ 16.08.2010. 12:54 ] @
Mislim da aluzije na pedofiliju, poziv na linč i banalizovanje veronauke sa pričom o paklu i sl. nimalo ne pomažu da se shvati koliko su deca smorena jednim ''predmetom'' koji je u suprotnosti sa skoro pa svim ostalim predmetima, (biologija, hemija, fizika, istorija, geografija .... tehničko ...), od strane nestručnih ljudi koji nemaju ni kratki kurs pedagogije, a sve na teret budžeta i poreskih obveznika.
[ Pirossi @ 16.08.2010. 12:57 ] @
@mmix:
ma i tog misirskog sveštenstva ima svakojakih: Citat: VREME | BR 786 | 26. JANUAR 2006: Mantija, hipermangan i okrepa dragan todorović Vladika Lavrentije oduzeo parohiju popu Bogdanu zbog bavljenja građevinskim biznisom, a šta će sa popom koji se bezobrazno ponaša prema ženskom polu ![]() Sredinom prošle nedelje vladika šabačko-valjevski gospodin Lavrentije oduzeo je parohije sveštenicima Bogdanu Simaniću i Tomi Lukiću, jer se bave izgradnjom i prodajom stanova, dok je sveštenik Voja Petrović, koji u neposrednom susedstvu vladičanske zgrade drži kafić "Zvonce", opomenut. Pop Voja je pošteđen jer je poslušao vladiku koji ga je savetovao da dâ kafić bratu. Mediji su preneli i da je vladika, o kafiću, rekao da u njemu nikad nije bio, ali da, pošto živi u blizini, zna da se u njemu sluša prijatna duhovna muzika. SELJAČKI FAZONI: Slučaj popa Bogdana postao je tema u Šapcu nakon što je početkom godine, u "Glasu Podrinja", objavljeno pismo Svetislava Damnjanovića, u kome ovaj kaže da se pop ponaša neprimereno pozivu, zaboravi da dođe na parastos, dolazi da sveti vodicu u pogrešno vreme, upućuje neprijatne poglede ćerkama, suprugama, sestrama... da Bogdan, u najmanju ruku, nije ono što treba da bude. Damnjanović, sa kojim razgovaramo u Šapcu, kaže da su ljudi razočarani, ali i nemoćni, da je crkva crkva, svi misle da je pop crkva, te da se teško odlučuju da iskažu nezadovoljstvo. Lično bio kod vladike i tražio da mu se promeni sveštenik, jednostavno ne može da podnese da mu se takav čovek maje oko ikone i kandila, pa nije mogao reći vladiki da mu je pop Bogdan pozvao sestru, koja je student medicine, da dođe kod njega da joj pokaže sponu između medicine i teologije. Pop Bogdan je u Šapcu, u delu grada Donji šor, od '99, i njegovo ponašanje, kažu, nije od juče. O tome govore razlozi onih koji su stavili svoj potpis na molbu Eparhiji za njegovo izuzeće i raščinjenje. Parohijani su naveli da pop ne dolazi na opela, da zaboravlja da dođe da osveti vodicu, da laže, da je neprijatan, nedolično se ponaša, da se bezobrazno ponaša prema ženskom polu... A kako se bezobrazno ponaša, pa to su, kako kažu oni koji su u svojim domovima videli popa na delu, seljački fazoni u duhovnoj formi, sve on to bogzna kako, sve lepo, sve ljubazno, sve kao u očinskoj formi dok ne počne da se ponaša kao manijak, deli ginekološke savete, zove na duhovnu okrepu, govori i da je on muško ispod mantije, da neverstvo nije greh, tako da je, po mnogima, moguće da su neke žene pale, odnosno da ih je pop okrepio. Pa dešavalo se da žene vrišteći istrčavaju iz kuća kad bi pop, posle komplimenata o lepoti i krasoti, uzimao da ih ljubi i primiče sebi. Parohijani ni za živu glavu neće da razgovaraju, a tek da se fotografišu, za novine, tako da ćemo posredno, na osnovu video zapisa koji su snimili organizatori peticije, reći o njihovim iskustvima sa popom. Branimir Krstić se još nije oporavio, prošlog leta, kad mu je umro otac, dogovorio sa Bogdanom da dođe u dva po podne da opoja oca, i obavi sve kako red nalaže. Uopšte nije došao, niti se javio. Ukopnici krenuli kući, šta da radi, sveštenika nema, ne voli da se podseća na to, zvao druge sveštenike, niko nije mogao, tek nekako našli popa Peru, prethodno pokojni otac iznet iz kuće k'o nekrst, strašno. Posle otišao u crkvu, prijavio, starešina crkve bio zapanjen, sve zapis'o, rek'o da za drugog sveštenika mora molba vladici. Napis'o i odneo molbu vladici, vladika Lavrentije rek'o da nije upoznat, i da će Bogdan biti kažnjen. Ne razume, isto se ponaša i prema drugim parohijanima, ne razume zašto ljudi ne kažu kakve su neprijatnosti doživljavali, valjda ih sramota njegove sramote, on ne može da oprosti, otac bio vernik tolike godine, slavio, i on da ga ne opoja, i sad taj treba da mu sveti vodicu, to je ispod svake časti... GLEDANJE ZAOVE: Tridesetogodišnja G. B. okrenula leđa kameri, prvi put videla popa Bogdana na sahrani svekrve, i tad joj bio čudan, stalno joj gledao i odmeravao zaovu, njenoj ćerci od šest godina govorio kako ima divnu i lepu mamu, dao zaovi vizitkartu i rek'o da ga obavezno nazove. Potom počeo da dolazi i u njenu kuću, mislila da to radi kao sveštenik, nije ni pomislila da ima grešne misli. Onda počeo da zove telefonom, obavezno kad muž nije kod kuće, prijavila mužu, on joj rek'o da ne fantazira, 'de pop Bogdan... Onda jedno jutro pozvao, Alo, ja sam, dolazim za petn’est minuta. Bila zatečena, šta će sama, kako da se izvuče, pozove komšinicu, stariju ženu, kojoj je već pričala o Bogdanovim pozivima. Ova joj rekla, nemoj sine tako da razmišljaš, on je svešteno lice, očinska briga, ali pripazi, lepa si žena... Samo što joj je skuvala kafu, eto popa, iznenadi se kad vidi komšinicu, stavi i njemu kafu, on poče da priča sa komšinicom, komšinica kaže ima obaveze, mora da ide, ona joj pokaza očima da ne ide ni za živu glavu, ali ode komšinica. Čim je komšinica izašla, on je uhvati za ruku, poljubi u kosu, kaže kako je prekrasna žena, kako može majci da zahvali na tome, ona zahvali na komplimentu, ali on je prigrli, reče kako treba da se ispira sa rastvorom hipermangana, i da ne spava sa mužem. Kaže mu da žuri kod lekara, ima zakazano, on o ovome neće da priča mužu, da može da joj reši sve probleme, i da dođe kod njega kroz dva dana, posle ispiranja, da se na miru izrazgovaraju, bolje ona kod njega nego on kod nje, šta će reći komšije. Bila u šoku, nije mogla da veruje da joj se to događa, rekla da je udata žena, a on da je i pop čovek ispod mantije, i da je ona divna, lepa i krasna. Kad je došao muž, rekla mu, ako neće da veruje zateći će ga u krevetu, shvatio i pop pa više ne dolazi. Pop Bogdan, koji pravi višespratnice u centru Šapca, koji je vladici Lavrentiju dao sto baštenskih stolica za manastir Soko, i koji vozi BMW kabriolet registarskih tablica ŠA-7007, na sve ima svoj odgovor, sve je to napad na crkvu, zna on odakle to dolazi, što nisu napisali u peticiji da su mu tražili pare na zajam, nema nameru da komentariše neistine, ali će se, i to svakodnevno, moliti za sve koji su ga oklevetali. Okrenemo popa Bogdana, pa na mobilni, on je, Nemojte više da me zovete... Posle tih reči daje nam čoveka koji hoće nešto da nam kaže, ovaj će, mora da ga znamo, Radovan Šobić, setimo se, krajem devedesetih, kad je bilo vreme, sekretar Omladinskog saveza Srbije, pomoćnik u Onom ministarstvu za sport i omladinu. Šobić kaže da su se skupili i da upravo idu u "Glas Podrinja" da zaštite Srpsku pravoslavnu crkvu od narko-dilera i ostale mafije koja je udarila na čestitog Bogdana, obavezno da se kasnije čujemo, dogovorimo i zajednički krenemo u akciju. [ djoka_l @ 16.08.2010. 12:57 ] @
Iako sam protiv veronauke u školi, ne mogu a da ne primetim da je to siguran recept za smanjenje vernika u budućnosti
![]() Decu smaraju u školi glupim pričama, meni je vrhunac bio kada jedna komšinica (4. razred osnovne škole) posle časa veronauke zgroženo priča o Svetom Jovanu koji je sam sebi odsekao glavu ![]() ![]() [ Tyler Durden @ 16.08.2010. 13:02 ] @
Citat: Zoran Rodic: Mislim da aluzije na pedofiliju, poziv na linč i banalizovanje veronauke sa pričom o paklu i sl. nimalo ne pomažu da se shvati koliko su deca smorena jednim ''predmetom'' koji je u suprotnosti sa skoro pa svim ostalim predmetima, (biologija, hemija, fizika, istorija, geografija .... tehničko ...), od strane nestručnih ljudi koji nemaju ni kratki kurs pedagogije, a sve na teret budžeta i poreskih obveznika. Zamolio bih sve ucesnike na temi da se prica fokusira na ovo sto je kolega upravo napisao, jer ce ostalo biti brisano. [ Zoran Rodic @ 16.08.2010. 13:04 ] @
Citat: djoka_l: Decu smaraju u školi glupim pričama, meni je vrhunac bio kada jedna komšinica (4. razred osnovne škole) posle časa veronauke zgroženo priča o Svetom Jovanu koji je sam sebi odsekao glavu :D:D A nije se zgrozila kada su joj čitali one kasapske bajke za decu, kao što je Crvenkapa i slično ... gde odsečene glave, iščupana jetra .... srce, kuvanje u loncu ... predstavljaju normalnu stvar. Nije to poenta. Poenta je u tome da se deca dovode u zabludu, kada posle časa biologije ili fizike odlaze na veronauku. Za taj uzrast je to KONFILIKT U GLAVI. [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 13:05 ] @
Setih se komentara jedne devojcice iz odeljenja:
- "Sto ste okacili ovu glupu sliku sv. Save ovde?!" (pokazuje na sliku na zidu) - "Glupu? A zasto? Sta bi ti okacila tu?" - "Pa ovaj moj crtez." Dete ima jasno razvijen osecaj za vrednovanje svog rada :) [ Onaj @ 16.08.2010. 13:08 ] @
Citat: Zoran Rodic: koliko su deca smorena jednim ''predmetom'' koji je u suprotnosti sa skoro pa svim ostalim predmetima, (biologija, hemija, fizika, istorija, geografija .... tehničko ...), od strane nestručnih ljudi koji nemaju ni kratki kurs pedagogije, a sve na teret budžeta i poreskih obveznika. To što su deca smorena time, to je samo jedan deo problema, drugi deo problema je to što deca na neki način gube poverenje u biologiju, fiziku, hemiju itd (ako npr. veruju u biologiju onda su loši hrišćani). Jer, neće im nastavnik koji predaje hemiju ili biologiju reći: "Verujte u ovu nauku ili ćete goreti u paklu!" dok tzv. učitelji veronauke itekako umeju da iskoriste strah dece, uliju im strah u kosti i primoraju njihovu psihu na jednu vrstu podaništva. Ali i pored svega, mislim da deca moraju da imaju izbor i da ako to stvarno žele, pohađaju veronauku. Samo je problem ustanoviti koje dete to stvarno želi a koje ne? Možda bi trebalo pomeriti starosnu granicu pa da deca kad su malo starija mogu sama da donesu odluku. [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 13:20 ] @
Tjah... ozbiljnija razmisljanja na takve neke teme obicno krenu tek negde oko srednje skole...
Onako usput, imamo i predmet koji se zove "Narodna tradicija" - isto obavezan, jedan cas nedeljno :) [ MyWay @ 16.08.2010. 13:22 ] @
Jedno pitanje za sve učesnike u diskusiji: koliko vas ima neposrednog iskustva sa časovima veronauke u školi (bilo da se na neki nčin uključeni u to ili imaju decu koja pohađaju veronauku)??
Da pogađam? Citat: Srđan Pavlović: Setih se komentara jedne devojcice iz odeljenja: - "Sto ste okacili ovu glupu sliku sv. Save ovde?!" (pokazuje na sliku na zidu) - "Glupu? A zasto? Sta bi ti okacila tu?" - "Pa ovaj moj crtez." Dete ima jasno razvijen osecaj za vrednovanje svog rada :) [ Onaj @ 16.08.2010. 13:25 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Tjah... ozbiljnija razmisljanja na takve neke teme obicno krenu tek negde oko srednje skole... Pa da, bilo bi najpoštenije da tek tad biraju da li da pohađaju veronauku ili ne. Do tad predmet građansko vaspitanje (ili možda bolje bonton što je neko predložio) bi bilo idealno. [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 13:31 ] @
Ja vodim kombinaciju treceg i cetvrtog razreda ove godine (prosle su bili drugi i treci),
i neki od njih idu na veronauku pa cujem njihova iskustva odande, a znam i decka koji to predaje, pa eto tako imam neke kontakte sa time (sasvim OK lik, btw). Mislim da ih on vise uci o nekim obicajima vezanim za "praktikovanje" hriscanstva u ovoj nasoj sredini (lupam: farbanje jaja za uskrs), nego sto im nesto mnogo filozofira, ionako radimo sa decom sa MR, tako da je i moc shvatanja kod njih ogranicena, i uglavnom barataju samo konretnijom materijom. [ Pirossi @ 16.08.2010. 13:31 ] @
Citat: MyWay: Jedno pitanje za sve učesnike u diskusiji: koliko vas ima neposrednog iskustva sa časovima veronauke u školi (bilo da se na neki nčin uključeni u to ili imaju decu koja pohađaju veronauku)?? Da pogađam? ja nisam imao neposrednih iskustava ni sa Sikstinskom kapelom pa znam da je Mikelanđelo tamo namolovao remek-delo. [ djoka_l @ 16.08.2010. 13:37 ] @
Ja imam dete koje sada kreće u treći razred osnovne škole. Ja sam ateista, moja žena vernik, a klinka mi je pre škole bila opčinjena crkvom. Pre nego što je upisala prvi, žena i ja sednemo i pogledamo plan i program za veronauku i za građansko.
Od veronauke nam pozlilo. Da ne bude nesporazuma, pogledali smo i plan islamske, katoličke i protestanstke veronauke. Tu deca lepo uče o osnovnim načelima svoje religije i o načinu na koji se upražnjava dotična religija, dok je kompletan program pravoslavno veronauke koncipiran na sukobu sa naukom i dokazivanju da je jedino što je bitno u školi to je da se deci izbije iz glave materijalizam/darvinizam/logika/kauka i bilo šta drugo osim da je SPC jedini vlasnik celokupne istine. Naravno, oboje smo odlučili, a i ćerkica se složila, da se ide na građansko... [ Lesli Eldridz @ 16.08.2010. 13:51 ] @
Citat: Zoran Rodic: Mislim da aluzije na pedofiliju, poziv na linč i banalizovanje veronauke sa pričom o paklu i sl. nimalo ne pomažu da se shvati koliko su deca smorena jednim ''predmetom'' koji je u suprotnosti sa skoro pa svim ostalim predmetima, (biologija, hemija, fizika, istorija, geografija .... tehničko ...), od strane nestručnih ljudi koji nemaju ni kratki kurs pedagogije, a sve na teret budžeta i poreskih obveznika. [ MyWay @ 16.08.2010. 14:02 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Ja vodim kombinaciju treceg i cetvrtog razreda ove godine (prosle su bili drugi i treci), i neki od njih idu na veronauku pa cujem njihova iskustva odande, a znam i decka koji to predaje, pa eto tako imam neke kontakte sa time (sasvim OK lik, btw). Mislim da ih on vise uci o nekim obicajima vezanim za "praktikovanje" hriscanstva u ovoj nasoj sredini (lupam: farbanje jaja za uskrs), nego sto im nesto mnogo filozofira, ionako radimo sa decom sa MR, tako da je i moc shvatanja kod njih ogranicena, i uglavnom barataju samo konretnijom materijom. Inače, moje dete ide na veronauku, mada smo je posle ozbiljne debate tipa eci-peci-pec i jbmlga, supruga i ja ( iz neke iracionalne averzije da nam decu vaspitavaju popovi) odlučili da upišemo dete na građansko... a onda je dete posle par meseci samo izjavilo da želi da ide na veronauku, jer je bolja ekipa na veronauci (vrlo prosta logika). I onda smo malo jurili/pisali molbe da se u toku godine prebaci na veronauku (što kao nije nije dozvoljeno), izađoše nam u susret... i eto, živo, zdravo, normalno dete, kojoj predaje sasvim ok pop, mlad i kako dete kaže, jaaako smešan... Video sam i knjige, tamo nema ničeg o čemu su ovde izdašno piše (o nekim anatemama, prženju u paklu i sl) [ stil @ 16.08.2010. 14:26 ] @
Ama ti ljudi (popovi) lažu za pare. Šta vam je, ni oni u to ne veruju ali od te žvake žive i oni i njihove porodice. Meni nije jasno kako dozvoljavate da i vašu decu pretvarate u ljude kojima neko drugi servira neke stvari u koje treba slepo verovati bez ikakvih validnih dokaza. Ljudi su u prošlosti bili spaljivani od tih istih popova jer su se protivili takozvanim istinama koje su oni servirali i na taj način sprečavali napredak civilizacije. Danas su ljudi to malo zaboravili pa bi da se opet vratimo u srednji vek. Da li se i to uči na veronauci ? Kako unaprediti stare metode ubeđivanja ? U redu je da postoji predmet u kojima će se informativno objašnjavati deci da postoje različite religije, politička uređenja, kulture i tako to. Jednostavno zbog toga da saznaju što više o ovome svetu ali da škola služi za obučavanje budućih poslušnika je van svake pameti. Na četvrtom času uči o Darvinovoj teoriji a na petom nešto sasvim drugo koje nije zasnovano ni na kakvim naučnim činjenicama. Svašta.
[ Lesli Eldridz @ 16.08.2010. 14:40 ] @
Ja uopste i ne znam zasto bi bilo ko ucio poseban predmet o religijama. To uvodjenje veronauke u skolu je u stvari sprdanje sa verom. Vera je ozbiljna stvar i ne treba da se tako zloupotrebljava. Ko ima potrebu za verom on ce vec da nadje nacin kako da komunicira sa svojim bogom ili sa cime vec ima potrebu da komunicira, a to o religijama moze da se uci u okviru istorije i gotovo.
[ burex @ 16.08.2010. 15:22 ] @
Citat: MyWay: Jedno pitanje za sve učesnike u diskusiji: koliko vas ima neposrednog iskustva sa časovima veronauke u školi (bilo da se na neki nčin uključeni u to ili imaju decu koja pohađaju veronauku)?? Da pogađam? Ne moraš. Srednja tehnička škola - katolička veronauka (bolje nulti čas utorkom, nego petkom čekati 2 časa posle nastave da prođe za građansko, je l'?): 1. godina - Na prvom času neki "holy young father" tipus uleteo i pričao o ne zna ni on o čemu... dosadilo mu da priča, dao je svakome da čita neki tekst iz biblije po par rečenica dok ga ne zaustavi. Mene nije zaustavio nekih 5 minuta dok mu nisam načitao ne znam ni ja šta, zatim me je pohvalio kako lepo čitam i poručio mi je da ću čitati ja još za njega. Neki tip se ubrzo setio da je promašio veronauku, i da on treba da ide na pravoslavnu... pobeže kroz vrata, uz par osmeha prisutnih. Svi su do kraja godine smoreno sedeli nakrivljeno u stolicama, škrabali po klupama, čačkali nos i pitali se kako čoveku nije muka od onog belog okovratnika na +35C... 2. godina - Isti tip, možda je ponekad neki drugi došao da ga kao zameni, ali nas je puštao posle 10 minuta dosadne agonije... da si u tom periodu pitao nekoga išta iz biblije, ne bi znao ni da zucne. 3. godina - Ponekad isti tip kao iz 1. i 2. godine, ali uglavnom je sada najčešće dolazio neki matori koji je pričao o starim Subotičkim oblastima i šta je gde bilo na mestu današnjih zgrada. Često je i pitao svakoga za ime i prezime kako bi mogao da ih protumači i pokuša prepoznati. Bilo je barem interesantno, ali ni V od veronauke. da se razumemo, za ove 3 godine sam i dalje birao veronauku jer se uvek "isplatilo" biti tamo svake druge nedelje na 30-45 minuta, nego svake nedelje na građanskom pravu u veoma nepristupačno vreme. 4. godina - Poslali neku ćurku iz kotla Hada da nas očisti od greha. Nismo imali veronauku svake nedelje, nego smo imali svakog drugog petka duplo. Svaki put smo otišli do trafike i nakupovali kojekakvih sokova i grickalica, znajući da show počinje... zatim je ubrzo ona uletela u prostoriju. Nije bila obučena u tradicionalnu odoru časne sestre, nisam siguran ni da je bila časna sestra, ali je bila insane in the membrane. Da demonstiram par famoznih rečenica: - Pa naravno da je ubica koji prihvati boga bolji od onih poštenih ljudi koji ga ne prihvataju! On sigurno neće u pakao, ali za ove druge ne znam baš! - Ako živite u Srbiji i ne znate za boga, ili nećete da ga prihvatite - idete pravac u pakao, ali crnac na nekom ostrvu će svakako da ide u raj jer njemu niko nije rekao za Isusa. - Pustite papu, pustite patrijarha, sve je to nebitno (dižući glas), bitno je da vi ne završite u paklu! Dakle, dotična gospođica se derala konstantno, predajući nam takve argumente od kojih bi vam se digla kosa na glavi. Jednom prilikom smo ja i prijatelj koji je sedeo pored mene zamalo pootpadali sa stolica zato što je rekla da "Isus mora da uđe u nas". A zatim smo jedva disali jer je onako besna uzela da priča sledeće (ne izmišljam): "Isus MORA da uđe u vas! Vi imate u vama jednu šupljinu, jednu tamu, i samo je Isus može popuniti! Primite Isusa u vas i biće vam mnogo bolje! Sad ja stvaaaaarno ne vidim šta je tu smešno!!! Uopšte nije smešno sprdati se sa tako ozbiljnim stvarima..." Na kraju je rekla da će nam "oprostiti" po koju nedelju veronauke ako svi odemo u crkvu da se ispovedimo te subote (u njenoj organizaciji), što meni nije palo na pamet - i to sam joj dao do znanja. Zapretila mi je da ću morati da dolazim do kraja svake nedelje na veronauku... Svi su došli te subote, osim mene... ali opet nisam dolazio na veronauku. Prošao sam sa najvišom ocenom koja se dobija iz tih glupih predmeta. Gde si bio? Nigde. Šta si radio? Ništa. Šta si naučio? Pitaj "boga"... [ Onaj @ 16.08.2010. 15:29 ] @
Citat: burex: - Pa naravno da je ubica koji prihvati boga bolji od onih poštenih ljudi koji ga ne prihvataju! On sigurno neće u pakao, ali za ove druge ne znam baš! - Ako živite u Srbiji i ne znate za boga, ili nećete da ga prihvatite - idete pravac u pakao, ali crnac na nekom ostrvu će svakako da ide u raj jer njemu niko nije rekao za Isusa. - Pustite papu, pustite patrijarha, sve je to nebitno (dižući glas), bitno je da vi ne završite u paklu! Nešto slično sam i ja čuo da se "predaje" na veronauci. [ Pirossi @ 16.08.2010. 15:55 ] @
@burex:
ha, ha. super su ti postovi. i ja sam samoinicijativno išao na veronauku i nekako sam prerastao sve to. srećom pa je pop koji držao veronauku bio retko normalan čovek i više se diskutovalo o moralu i činjenju dobra nego o verskoj indoktrinaciji. čak je govorio i o ekumenskom dijalogu između različitih veroispovesti, što je tada (početak '90-ih) bilo ređe od tartufa. [ HoT_Steppa @ 16.08.2010. 16:11 ] @
Citat: djoka_l: dok je kompletan program pravoslavno veronauke koncipiran na sukobu sa naukom i dokazivanju da je jedino što je bitno u školi to je da se deci izbije iz glave materijalizam/darvinizam/logika/kauka i bilo šta drugo osim da je SPC jedini vlasnik celokupne istine. Naravno, oboje smo odlučili, a i ćerkica se složila, da se ide na građansko... Samo boldovano da se izbije iz glave i vec smo uznapredovali. [ deerbeer @ 16.08.2010. 16:12 ] @
Citat: veronauku bio retko normalan čovek i više se diskutovalo o moralu To bi i trebalo da bude glavna i jedina tema u veronauci . Nista manje nista vise . [ Lesli Eldridz @ 16.08.2010. 17:06 ] @
Citat: burex: Dakle, dotična gospođica se derala konstantno, predajući nam takve argumente od kojih bi vam se digla kosa na glavi. I eto, trose se pare od poreza da bolesni ljudi lupetaju svoje budalastine u drzavnim skolama. I neki to podrzavaju. Pa to je sramota. I sto se trose pare, i sto ovi pojedinci to trosenje podrzavaju. [ jablan @ 16.08.2010. 17:20 ] @
Citat: Pirossi: što je tada (početak '90-ih) bilo ređe od tartufa. Gde je to bilo veronauke početkom 90tih? Ja tad išao u školu i ne pamtim da je iko koga poznajem imao veronauku kao predmet. Citat: deerbeer: To bi i trebalo da bude glavna i jedina tema u veronauci . Nista manje nista vise . Sorry, al mislim da grešiš. Zna se šta je veronauka, a to o čemu pričate se zove etika. I svakako ima smisla da se uvede umesto veronauke. [ Isak666 @ 16.08.2010. 17:21 ] @
Pa to je veronauka i u srednjoj skoli?
Covece... Ja kontao da su izboksovali za osnovnu samo. E domacinstvo je majka za njih. [ Srđan Pavlović @ 16.08.2010. 17:40 ] @
Domacinstvo je super, ja sam imao 5 iz strikanja krajem osamdesetih
![]() [ Pirossi @ 16.08.2010. 17:43 ] @
Citat: jablan: Gde je to bilo veronauke početkom 90tih? Ja tad išao u školu i ne pamtim da je iko koga poznajem imao veronauku kao predmet. nije bilo u školi, napisao sam da je bilo samoinicijativno. bila je mala grupa nas dece u crkvenom domu pri lokalnoj crkvi. Citat: Srđan Pavlović: Domacinstvo je super, ja sam imao 5 iz strikanja krajem osamdesetih ![]() jeste. ja sam voleo one recepte evo danas kuvam kao zmaj ![]() to je koristan predmet. [ jablan @ 16.08.2010. 17:58 ] @
Citat: Pirossi: bila je mala grupa nas dece u crkvenom domu pri lokalnoj crkvi. Jel to bila pravoslavna crkva? U mom razredu jedina osoba za koju znam da je posećivala verske objekte bila je popova ćerka. :) [ Pirossi @ 16.08.2010. 18:23 ] @
^ ha, ha. jeste, pravoslavna. na jugu Srbije.
popova ćerka, koju ja poznajem, završila je mnogo prizemniju/svetovniju nauku - ekonomiju - i predaju u srednjoj školi. [ MyWay @ 16.08.2010. 20:28 ] @
Citat: Lesli Eldridz:I eto, trose se pare od poreza da bolesni ljudi lupetaju svoje budalastine u drzavnim skolama. I neki to podrzavaju. Pa to je sramota. I sto se trose pare, i sto ovi pojedinci to trosenje podrzavaju. Pa i na njih su se trošile pare zar ne? A i sad se troše pare na njih, kroz radom zaslužene penzije... to ti ne smeta? [ Ivan Dimkovic @ 16.08.2010. 20:31 ] @
@MyWay,
Citat: A ti Lesli u celom svom školovanju nisi imao nijednog lika u vidu učitelja/nastavnika/profesora? Nekog čija lupetanja pamte generacije? Problem je sto je ceo smisao tog "predmeta" lupetanje. Kakav god profesor ili nastavnik bio, tome jednostavno nije mesto u skoli koja bi trebala da se bavi naukom. Neka otvore privatne skole finansirane od strane crkvi i drugih sekti pa neka tamo propagiraju te price, onima koji su spremni to da plate. Sa druge strane, jasno je da se u svakom normalnom predmetu nadje neka budaletina i svako od nas je imao bar jednu takvu budalu za nastavnika/profesora, ali to se moze resiti zamenom budale - i time predmet prestaje da biva besmislen. Kada je vero-tzv-"nauka" u pitanju, tu pomoci nema - posto problem nije u predavacu vec u predmetu koji vec u samom nazivu vredja inteligenciju. Vera je stvar pojedinca, i daleko je kompleksnija stvar od toga sto se deci servira pod plastom vero"nauke" od strane pushera jedne religije za decu, sto kaze Lesli. Jos im drzava placa da propagiraju te njihove price deci koja treba da se OBRAZUJU, a ne indoktriniraju. [ MyWay @ 16.08.2010. 21:01 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Kada je vero-tzv-"nauka" u pitanju, tu pomoci nema - posto problem nije u predavacu vec u predmetu koji vec u samom nazivu vredja inteligenciju. Vera jeste stvar pojedinca, ali ja zaista ne vidim ništa loše u tome da postoji veronauka (ili vero"nauka" kako kažeš), uostalom imaš gomile primera i svakojakih slučajeva - od silnih vernika koji nikad nisu učili veronauku u školi (naprotiv, učili su ih da je religija opijum za narod), do onih koji su i samoinicijativno izučavali (npr burex i pirossi ovde) pa imaju neblagonaklon stav sada prema tome.. Ja smatram da se neki odnos broja verujućih i neverujućih neće drastično poremetiti uvođenjem/neuvođenjem verske nastave, čak smatram da će pomoći da se neke stvari prihvate normalnije u ovoj zemlji, te da se npr smanji broj krštenja ala Đesika [ Ivan Dimkovic @ 16.08.2010. 21:09 ] @
Ako bi se "veronauka" izucavala kako treba da se izucava u jednoj obrazovnoj instituciji baziranoj na nauci, ona bi kompletno stala u kurikulum:
- Istorije (istorija religije) - Filozofije Medjutim, ako se u tom predmetu potencira neka konkretna religija i ucenici teraju da prihvataju nekakva dogmatska ucenja onda je u pitanju cist bezobrazluk da jedna sekularna drzava to placa (i, da, znam da Srbija nije jedina "sekularna drzava" koja to radi - sto uopste ne cini to ispravnim). Verskoj indoktrinaciji jednostavno NIJE MESTO u drzavnoj obrazovnoj instituciji, zato sto je cilj drzavne skolske ustanove OBRAZOVANJE (i to obrazovanje bazirano na naucnom sadrzaju) a ne propagiranje ucenja organizovanih religijskih organizacija. Uopste sama ideja da se deci usadjuju nekakvi "odgovori" o pitanju smisla zivota, porekla univerzuma itd... i to sa nekim arhaicnim objasnjenjima starim par hiljada godina je potpuno trosenje vremena koje bi trebalo potrositi na nesto sto daleko vise odgovara tom uzrastu. Zasto? Zato sto je pitanje smisla naseg postojanja i zivota nesto do cega dolazi odrastao i zreo covek pre ili kasnije i sto je izuzetno komplikovana i individualna tema bez nekog jednoznacnog "one size fits all" odgovora... soliti pamet DECI o tome je isto kao i da im se prica o deda mrazu, pogotovu ako su te price sablonske i to iz nekakvim religijskih knjiga koje su "propisane" u toj drzavi... znaci, ako si u Srbiji "the istina" je ortodoksno-hriscanska, ako si u Hrvaskoj "the istina" je katolicko-hriscanska... ako si u nekoj islamskoj zemlji "the istina" je drugacija, itd... treba ostaviti decu na miru sa tim stvarima - pa neka sama dodju do svoje "the istine" ako zele, i kada im mozak bude dovoljno razvijen da sami upotrebe svoj um za to. Btw, nemam ni nesto preterano bolje misljenje o "gradjanskom vaspitanju" pogotovu zato sto svi znamo ovde zasto i kako je taj "predmet" nastao. [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.08.2010. u 22:24 GMT+1] [ Shadowed @ 16.08.2010. 21:23 ] @
Kada bi veronauka bila predmet o veri i religijama, to bi bilo ok, mada ne bi bilo potrebe za novim predmetom, sociologija bi to mogla da pokriva, no sve jedno.
Medjutim, ona to nije vec je propoved a to nije ok. Tome je mesto u crkvi. [ Lesli Eldridz @ 16.08.2010. 22:34 ] @
Citat: MyWay: A ti Lesli u celom svom školovanju nisi imao nijednog lika u vidu učitelja/nastavnika/profesora? Nekog čija lupetanja pamte generacije? Ili si pak imao multiplicirane verzije Koste Vujića?? Pa i na njih su se trošile pare zar ne? A i sad se troše pare na njih, kroz radom zaslužene penzije... to ti ne smeta? [ angelico2 @ 17.08.2010. 00:25 ] @
Citat: Nije poenta u tome da je suprotno nauci, nego da obezvredjuje tu nauku i kriticki pogled na svet. Znaci sve se svodi na - tako pise u bibliji, tak'o rek'o pop. Sto se tice ovoga o vaspitanju...pa ne znam sta da mislim, mozda je bolje "zabraniti" tako nesto, jer takvo vaspitanje proizvodi dronove koji ce posle ceo zivot da koce gde god stignu... Citat: Potrebno je vreme, za samo par godina se jako teško prave verski fanatici. Citat: Cilj je pridobiti sto vise vernika. Ko politicari recimo. Jedno prica a ko zna sta on privatno misli. Citat: Ama ti ljudi (popovi) lažu za pare. Šta vam je, ni oni u to ne veruju ali od te žvake žive i oni i njihove porodice. Meni nije jasno kako dozvoljavate da i vašu decu pretvarate u ljude kojima neko drugi servira neke stvari u koje treba slepo verovati bez ikakvih validnih dokaza. Ljudi su u prošlosti bili spaljivani od tih istih popova jer su se protivili takozvanim istinama koje su oni servirali i na taj način sprečavali napredak civilizacije. Danas su ljudi to malo zaboravili pa bi da se opet vratimo u srednji vek. Da li se i to uči na veronauci ? Kako unaprediti stare metode ubeđivanja ? U redu je da postoji predmet u kojima će se informativno objašnjavati deci da postoje različite religije, politička uređenja, kulture i tako to. Jednostavno zbog toga da saznaju što više o ovome svetu ali da škola služi za obučavanje budućih poslušnika je van svake pameti. Na četvrtom času uči o Darvinovoj teoriji a na petom nešto sasvim drugo koje nije zasnovano ni na kakvim naučnim činjenicama. Svašta. Ove izjave više govore o gospodi koja su ih napisala nego o veri o kojoj pričaju... Citat: Kada "moja" deca krenu nesto na tu temu - ja im dam svoje objasnjenje sa generalnim zakljuckom da ne treba slepo da veruju i bilo sta, vec da svacije tvrdnje (pa i bilo kog nastavnika, ukljucujuci i mene) treba da kritikuju, tj. preispitaju,i da sto vise gledaju oko sebe u potrazi za odgovorima a manje upijaju "gotove istine". Ako učis svoju decu da nemaju poverenju u nikoga, to je veoma žalosno. Kad kažeš detetu, nemoj da diraš šporet opeći ćeš se, ne može dete niti da shvati šta mu pričaš, niti da kritički rezonuje. I jedino što ga drži dalje od šporeta je tvoj autoritet i njegova vera u tebe, i podsvesno znanje da mu ne želiš zlo. I ako ipak dirne šporet, opeći će se, i naučiće "školu" na teži način. Kad su u pitanju stvari obuhvaćene pravoslavljem i konkretnije Biblijom, tematika koja je obuhvaćena od većine odraslih ljudi čini intelektualnu decu, koja se ponašaju kao da imaju 2 godine, pa ne veruju, dok se ne opeku, jer ne mogu da pojme nešto tako sveobuhvatno. I dok neki hoće naučno, da provere, što im apsolutno niko ne brani, neki od nas uči se na tuđim greškama, i nije nam potrebno da se opečemo da bi poverovali da je šporet stvarno vreo. Ali i pored toga ne shvatam bes i mržnju onih koji ne veruju prema nama koji verujemo. OK nema boga, dokažite, nikakav problem, ono što piše u bibliji što se tiče istorije, nije se dogodilo, nema problema, dokažite da nije. I bez obzira da li ti to dokazao, i da li pored toga ako eventualno ne uspeš da dokažeš, ti si mi i dalje "brat", i ne razumem tvoju ljutnju što ne mislim isto kao ti. Citat: Nemam ni ja, a verovatno nema niko. Samo, kada ti 'iz ubedjenja' krenu da ukidaju teorije evolucije, da biju pedere i tako to, sto se vec smatra 'odrzanjem pravoslavlja', e onda to postaje problem.. Lepo si napisao. Darvinova TEORIJA evolucija, znači ne zakon, ne zakonitost, teorija utemeljena na opažanjima dokazima i iskustvima, koja su kasnije OBORENA. Jel se iko od vas seća ministarke koje je htela da izbaci Darvinovu teoriju zato što je naučno oborena. I šta se desilo? Na kraju su izvršili toliki pritisak na nju da je dala otkaz. Znači određene ljude u ovoj zemlji je apsolutno briga o naučnim dokazima. Važno je da se to uči u Evropi.... A to što se tuku homoseksualci, to je sa jedne strane izraz ove države a sa druge strane meni nepojmljive promocije homoseksualnih vrednosti pod okriljem isticanja problema sa kojim se homoseksualci sreću. Pravoslavna vera je protiv homoseksualizma, ali to ne znači da ne možeš biti homoseksualac i pravoslavni vernik. Samo si loš vernik.. ali to je drugo pitanje. Kao što čovek koji je nekog ubio, iako je crkva još više protiv toga, ne prestaje biti pravoslavni vernik. Citat: Jbg, svako shvata Darvinovu teoriju u skladu sa svojim intelektualnim potencijalima :) Ovo nažalost ide u oba smera, ne samo onaj na koji si ti mislio... Citat: Kod mene tamo uzmu i zidaju jos jednu crkvu u naselju, a recimo specijalna skola nema ni osnove uslove za rad (pocevsi od manjka prostora, pa na dalje). I tu ti je kriva crkva pretpostavljam? Citat: Roditelji: Želite li da vaša deca odrastaju srećni u svom okruženju? Želite li da čine dobro zbog sebe i drugih, a ne zbog bojasni da će dobiti ćušku od vaše ruke ili boga? Želite li da ne postanu "specifični" slučajevi kao ja, pa da zažale što su proveli deo svog bezbrižnog detinjstva u izučavanju nečega za šta će kasnije zažaliti? Nemojte ih slati na veronauku... imajte obzira ka sebi i ka njima. Ako zaista žele da budu vernici, neka uzmu bibliju u ruke kada odrastu i neka čitaju... ako im odgovara - odgovara. Bolje je to, nego da kasnije zamrze svoje okruženje kada otkriju da na drugim mestima ima mnogo boljih odgovora na njihova pitanja... Jeste eto baš, ja ću tebi dati bibliju c++ na japanskom pa ti nauči da programiraš... e to ti je umanjeni ekvivalent davanja nekom da čita bibliju. Bog nikog ne udara, i ako ti neko iz pravoslavne crkve to rekao reci da sam mu ja poručio da je lažov na kvadarat. A to što su te roditelji tukli i što imaš određenih problema sa sredinom i što si nesrećan, ne razumem kako te je mogla vera ljubavi dovesti u to stanje? Pre bi bilo da su u pitanju postupci nekih ljudi, ali tu više može psiholog da ti pomogne nego sveštenik. Citat: Nije li kliše ostaviti popa samog i bez nadzora sa par desetina dečaka i devojčica? Možda rimokatoličkog... Citat: To što su deca smorena time, to je samo jedan deo problema, drugi deo problema je to što deca na neki način gube poverenje u biologiju, fiziku, hemiju itd (ako npr. veruju u biologiju onda su loši hrišćani). Jer, neće im nastavnik koji predaje hemiju ili biologiju reći: "Verujte u ovu nauku ili ćete goreti u paklu!" dok tzv. učitelji veronauke itekako umeju da iskoriste strah dece, uliju im strah u kosti i primoraju njihovu psihu na jednu vrstu podaništva. Ja sam vernik pa ne gubim poverenje ni u jednu nauku, ali takođe ne pripadam ni sajentologiji pa da verujem da je nauka - Bog i da ima sve odgovore. Smatram da nauka služi da se logički i racionalno opisuju stvari koje nas okružuju, od nas samih do zvezda. Ali ne znači da ako ne mogu da odletim do prve zvezde da je nauka loša ili da ta zvezda ne postoji, ili da nauka nikad neće pronaći "warp drive". Niko u nauci ne kaže e tako je, i da je stvarno tako. Prvo se postavi hipoteza pa se ona dokazuje, često se i obori emirijskim dokazima, nekad se modifikuje, i na kraju end-rezultat, koherentan opis nečega koji je možda 100% tačan, a možda u budućnosti se pokaže da nije pa se shodno tome modifikuje. Jeste da te profesor neće plašiti paklom (niti bi sveštenik trebao), ali će ti zato, iako mu dokažeš da ono što piše u udžbeniku nije tačno, NATERATI da to naučiš ili će te kazniti kecom (a to je za đaka gore od pakla). To je u mom slučaju bila Darvinova teorija, teorija relativnosti, francuska buržuaska revolucija, itd. Citat: Bilo bi pametnije da su u škole uveli bonton kao obavezni predmet, umesto tog građanskog vaspitanja i veronauke... A u kasnijim razredima umesto bontona da se predaju osnove ekonomske kulture... Najpametniji post na čitavom topiku +1 (i osnove pravne kulture ako bi mogao da dodam) Da li bi veronauka trebala da bude obavezan predmet... kategoričko NE. To je suprotno duhu pravoslavlja i slobodnog izbora. Da li bi trebala da bude opcioni. Apsolutno DA. Da sam samo ja imao nekoga da mi objasni neke stvari u vezi vere, kad sam bio manji, bio bi presrećan. Do pre 2 godine npr. nisam shvaćao smisao i svrhu krštenja, jer sam išao logikom ja sam pravoslavan vernik, šta ima veze jer sam kršten ili ne. A da budemo iskreni, koliko nas vernika ima naviku da ode nešto da priupita popa, naročito mi gradska deca? Naša crkva sada jeste de facto na kolenima, ali ako će te par loših popova naterati da više ne veruješ u nešto što je veće i od tebe i njih, onda ti nisi ni bio nikakav vernik, već pomodar. Dosta ljudi me pita kako bog dopušta da umre dete, ili da neko ubija i doživi 100tu. Što ga ne udari odma munja iz vedra neba. Pa zato što bog nikoga ne kažjava na zemlji, i jedini ko može da te s*ebe si ti sam. Da te bog ošine munjom ili nekim drugim holivudskim efektom, pa gde bi tu bila slobodna volja koja je osnova svega što piše u bibliji? Takođe mislim da bi bilo izuzetno korisno da se uči istorijat i osnove drugih religija sa pogledom na primenu u praksi. Pa nek dete onda lepo sagleda stvari iz svih uglova. Npr kad sam pričao nekim prijateljima koji su rimokatoličke vere šta su pape radile, inkvizicija, krstaški ratovi, itd. ili su slegali ramenima kao da to nema nikakve veze sa njihovom verom, ili mi nisu verovali da to ima veze sa crkvom. Slično je važilo za muslimane. Takođe smatram da iako je pravoslavno stanovištvo u Srbiji u ubedljivoj većini, da je fer primoravati pripadnike drugih priznatih vera da im jedini izbor bude građansko obrazovanje. Čekaj mi možemo da učimo o našoj veri na teret svih (od poreza koje svi plaćaju) a drugi vernici ne mogu?? Možda da uvedemo scientologiju, ona je zasnovana na nauci... i da dovedemo Tom Kruza da nam priča po školama... ja mislim da ne bi bilo deteta koje ne bi išlo na te časove... Pročitajte ovaj link -- http://prvisvetskirat.wikidot.com/cujte-srbi .Ima i da se nađe duža verzija u vidu knjige. Pogledajte kako nas je lik opisao i kakvi smo ostali 90tak godina kasnije. Nama je problem što umemo da se posvađamo oko toga da li je led hladniji na severnom ili južnom polu... naćićete ovde neke ljude koje poznajete, a neki od vas naćiće i sebe. Koliko sam shvatio dosta vas ima stav zasnovan na : 1.Neistinama 2.Nepotpunim informacijama 3.Anegdota, i pojedinih ličnih iskustava i događaja. I kao što psihologija kaže, kad zaključuješ na osnovu malo podataka dešava se HALO efekat. Neke od vas ni ne zanima pravoslavlje, koliko sam razumeo, ali važno je da i pored toga što skoro ništa ne znate o njemu imate prilično čvrst stav i mišljenje... e to je srpska genetika. Ali kao i u mnogo drugih slučajeva, LOGIKA BEZ DOVOLJNO ČINJENICA ume da se pokaže kao veoma opasno oruđe, koje zna da napravi više štete nego koristi. [ Pirossi @ 17.08.2010. 00:47 ] @
Citat: angelico2: bla bla truć Jel se iko od vas seća ministarke koje je htela da izbaci Darvinovu teoriju zato što je naučno oborena. bla bla truć sećam je se ja. redak primerak reverzibilne evolucije. a sa Arčibaldom Rajsom i njegovim remek-delom ste se svima popeli na perčin. to, i Jovan Dučić u tvrdom povezu, sabrana dela Vladike Nikolaja i starca Tadeja kao i pamfleti, vašeg cenjenog profesora, Koste Čavoškog. edit: i ne piši više da je Darvinova teorija oborena. brukaš fakultet. edit2: sada uočih i ovaj biser: Citat: angelico2: Prvo se postavi hipoteza pa se ona dokazuje, često se i obori emirijskim dokazima, nekad se modifikuje, i na kraju end-rezultat, koherentan opis nečega koji je možda 100% tačan, a možda u budućnosti se pokaže da nije pa se shodno tome modifikuje. tačno tako. dok vi vernici prvo krenete od tvrdnji/dogmi pa posle tražite dokaze da to potkrepite. ![]() [Ovu poruku je menjao Pirossi dana 17.08.2010. u 01:59 GMT+1] [ burex @ 17.08.2010. 03:32 ] @
Citat: Jeste eto baš, ja ću tebi dati bibliju c++ na japanskom pa ti nauči da programiraš... e to ti je umanjeni ekvivalent davanja nekom da čita bibliju. Bog je svemoguć, najbolji, najpametniji, najveća faca u Kostolac... Biblija je reč boga. Tvrdiš li da je bog toliko bistar da je poslao nama dole bibliju koja ne vredi ni 2 pare ako je pročitaš, sve dok ne dođe "stručno lice" i objasni ti kako, šta i gde? Jedan će ti objasniti da treba ubiti svakoga ko se ne slaže sa tobom, drugi će ti objasniti da su sve priče u bibliji metafore za nešto, treći će napraviti kombinaciju ta 2. Dakle, knjiga koja je navodno savršena reč boga, koja se u tolikoj meri mora menjati i od nje praviti kojekakve pod-biblije, sve sa različitim tumačenjima "savršene reči boga", nije sveta. Da sumiram: Deci ne treba dati da čitaju bibliju, jer će tamo da pročitaju o ubistvima, gay sexu, klanju, abortusu (!), pretnjama, pričama za malu decu, moralima koji nemaju veze sa vezom... pa će da zaključe da je njihova vera najveća glupost koja je ispuzala na tlo ove planete. VEĆ Deca ne treba da čitaju bibliju sami, nego treba da dođe neki "odgovorni" (pop, velečasni, nebitno) i da sažvaće i ispljune kompilaciju "The best of Biblija" klincima, tako da svi znaju kako je ta vera miroljubiva i puna znanja... a one grozote što se naknadno pročitaju u bibliji - to "nije adekvatno protumačeno". Divno. Bog je savršen a ne može niko da protumači šta je pesnik hteo da kaže. Patetično... Citat: Bog nikog ne udara, i ako ti neko iz pravoslavne crkve to rekao reci da sam mu ja poručio da je lažov na kvadarat. Nema potrebe. Ja ću ti reći da si lažov na kvadrat. Da li imaš uopšte predstavu koliko je bog ubio ljudi u bibliji jer su se zamerili "njegovom stadu"? Klik: http://www.evilbible.com/Murder.htm (dobro ajde, bog nikome ne pali tradicionalne ćuške, već ako mu se neko zameri, opali takvu "ćušku" da tamo trava više ne raste) Citat: A to što su te roditelji tukli... Roditelji me nisu tukli. Nikad. Naučili su me moralima i zašto treba biti "dobar" na pravi način. Kroz bibliju ćeš pak naučiti da trebaš biti dobar, jer ako ne budeš, big daddy će te pošalje kod rođaka u pakao na malo 1na1 zabave. Citat: i što imaš određenih problema sa sredinom i što si nesrećan, ne razumem kako te je mogla vera ljubavi dovesti u to stanje? Pre bi bilo da su u pitanju postupci nekih ljudi, ali tu više može psiholog da ti pomogne nego sveštenik. E, vidiš, zbog ovoga već para kreće iz ušiju. Niko mene nije terao ni na šta. Svi su bili ljubazni, smeškali su mi se, i podržavali me u onome što radim. Rekli su mi da ako se molim, da će bog poslušati moje zahteve. Retko sam išta tražio od boga, uglavnom mir, zdravlje i eventualno moj prvi kompjuter, kojeg sam dobio zahvaljujući tome što mi je ćale prodao fiću i odrekao se svog jedinog prevoznog sredstva kako bi uložio u mene i moj napredak (delo boga, je l'?). Znaš šta sam još tražio od tog smrada od gore? Pa evo recimo, da nam ne pošalje po koju bombu... Na noć nove godine 1998-1999 sam tražio od boga da nas ne bombarduju, jer će mnogo ljudi ginuti i to nam ne treba. E, pogodi šta je bilo? KITA. Eto šta je bilo. Posle zilion molitvi i mog zapomaganja nečemu gore što ne postoji, shvatio sam da šta god sam tražio tokom mog života NIJE ispunjeno, niti je saslušano, niti je imalo smisla! Onda sam uzeo bibliju u ruke, gledao Discovery Channel, čitao neke pametnije knjige, i saznao o svetu onakvom kakvom jeste, a ne o onakvom kakvom su me učili kroz pogled verskih fanatika. I od tada se osećam odlično, više nego odlično. Osećam se super znajući da ne znam nešto, a ne da na ono što ne znam lepim sliku nekog nebeskog bića. Jedini problem danas je to što me je sramota kada se setim kakve sam gluposti radio kao vernik, dok su svi to gledali kao nešto normalno i rekli "awww, so lovely". I posle svog tog mog iskustva sa "religijom mira i ljubavi", dobijam opaske "Ma ti si bre lud, blesav, psihijatrijski slučaj, idi kod doktora".... EJ! JA treba da vidim psihologa, a ti veruješ da je zemlja matora 6k godina, da je postojala nojeva arka i da smo mi svi na zemlji jer je neka ćurka zagrizla jabuku nakon što joj je to rekla ZMIJA! PRE sam trebao da idem kod psihologa, tada kada sam sklapao ruke i uperivao ih ka nebu, bre! Pa danas da ti neka baba u autobusu dođe i kaže "bog mi je rekao...", hoćeš li joj verovati, ili ćeš zaključiti da je malo preterala noćas sa stomaklijom? Ali eto, svi ti tipovi u bibliji su gledali i boga i Isusa i anđele kao dobar dan, a kada su se molili, bog ih je čuo, ali samo nas neće jer eto - ja sam "slučaj za posmatranje"... Voleo bih da ti kažem par reči još vezano za te opaske tipa "ja verujem u boga, ti si prestao, stoga idi kod doktora", ali mislim i da je ovo dosta. Slobodno reci gde sam pogrešio u mojoj veri, i šta sam trebao da radim, umesto što me otpisuješ kao psihijatrijski slučaj (i takvi su stvoreni od strane boga, ne?). Mogao bi i da prepoznaš koliko snage i volje treba da kažeš sebi "sve u šta si verovao čitavog života nije tačno" i da u hrišćanskom okruženju odbiješ veru koja ti je od rođenja prikačena. [ angelico2 @ 17.08.2010. 06:00 ] @
@Pirossi
Citiraš me sa bla bla truć, i hoćeš da te shvatim ozbiljno u nekom dijalogu? Oborena jeste, a pošto idem na pravni fakultet ne vidim kakve to veze ima sa pravom? Kao što sam i hiljadu puta rekao dao sada, google je nekom majka, nekom maćeha. Spominjem tu knjigu, jer sam je tek nedavno pročitao prvi put na predlog prijatelja i šokirao sam se koliko je ova zemlja ostala ista. Imamo mobilne telefone, aute, net, itd, a većina ljudi je ostala potuno ista. Šokirao sam se.. izgleda da sam si u glavi pomalo i idealizovao tu Srbiju pre stotinjak godina... I sve to tvoje poznavanje vere si začinio sa karikaturom o kreacionističkoj sekti. Citat: Koliko sam shvatio dosta vas ima stav zasnovan na : 1.Neistinama 2.Nepotpunim informacijama 3.Anegdota, i pojedinih ličnih iskustava i događaja. I kao što psihologija kaže, kad zaključuješ na osnovu malo podataka dešava se HALO efekat. Neke od vas ni ne zanima pravoslavlje, koliko sam razumeo, ali važno je da i pored toga što skoro ništa ne znate o njemu imate prilično čvrst stav i mišljenje... e to je srpska genetika. Ali kao i u mnogo drugih slučajeva, LOGIKA BEZ DOVOLJNO ČINJENICA ume da se pokaže kao veoma opasno oruđe, koje zna da napravi više štete nego koristi. Ponavljam ovaj segment, pošto te je izgleda mrzelo da isčitaš ceo post. @burex Možeš da čitaš bibliju solo, možda ćeš skontati možda nečeš, lakse je kad te neko uputi, ko već nešto konta. Ja lično verujem da je u bibliji reč boga, ali nekad je na otvorenom, direktno, kao u zapovestima, a nekad se provlači između redova. Deca čitaju i o vešticama i ivici i marici, i vuku koji je pojeo crvenkapu i baku itd. Pa nikom ništa nije, niti je poludeo. Koliko sam shvatio, mada možda i grešim, bog je par puta "intervenisao" ali kad je greh i zlo došlo do tih razmera, da se ni jedno slobodno dete više ne može roditi i odrasti. Takođe je zanimljivo da od novog zaveta, nema ni jedan takav primer, i tu počinje hrišćanstvo (do tada je bio judeizam). Ono što ja pričam se više odnosi na pojedinca, znam jako puno primera iz rata kad je neko uradio zle stvari, pa mirno živeo, a neko uradio isto to pa mu se npr. razboli sin. Pa svi ljudi onako pakosno kažu, Bog ga je kaznio... a kad ih pitaš pa što nije kaznio onda i ovog drugog, kažu - stiće ga kletva!!. Smešno, žalosno, srpska logika i kultura. Svi imamo slobodnu volju, a to kažnjavanje bi bila negacija slobodne volje. A to što ti je ćale prodao fiću da bi vam uzeo komp. Svaka mu čast. Ja sam imao sličan primer u životu, samo što je bilo u pitanju kupovina novog auta ili najnovijeg PC286 u Nemačkoj (jeste, tada kad sam bio jako mali, tek se pojavio prvi PC i koštao kao novi stojadin). Ali svi se postavljaju kao da je bog tu da pomaže... to stvarno ne kontam. I ja kad bi hteo ferari, zar treba da se ljutim na boga ako ga nikad ne zaradim u životu? Ja ništa ne tvrdim. Ja kažem da verujem u ono što piše u Bibliji i idealima koje ona promoviše potvrđeno istorijom, i ličnim iskustvom mene i drugih ljudi. Da ne shvatam sve što piše u Bibliji, to je istina, ali ne znači da ću da odmah sve odbacim. Takođe ne razumem otkud toliki bes prema nečemu što ne razumeš? Očigledno da ste obojica imali neka nezgodna iskustva sa ljudima u svojoj prošlosti, jer kad neko iskaljuje bes prema nečemu bez argumenata, uobičajeno je posredi neka vrsta psihološkog problema. Govorim ovo bez trunke uvrede, i naravno to nije nikakvo profesionalno mišljenje. Samo se čudim da se ljudi mogu toliko nervirati i imati toliki bes prema nečemu... ok ti si ateista(veruješ da bog ne postoji ili nešto slično), sajentolog(veruješ u nauku), ili si egoista (veruješ da si centar univerzuma). Ok, veruješ, ja mislim da nisi u pravu, ali neću se zato ponašati kao da me bodeš sa feferonkom gde sunce ne sija, svaki put kad spomeneš svoje verovanje. A vi se upravo tako ponašate. I da, shvatio sam, da pored svog ovog pisanja nisam dao mišljenje na temu topika. Mislim da ako neka NVO hoće da promoviše građansko obrazovanje treba to i slobodno da radi. Samo sumnjam, pod bojazni da ću da zvučim kao zagovornik teorija zavere, da se tu radi o nekim potpuno drugim motivima od promovisanja građanskih vrednosti. Živite u zemlji u kojoj 85% stanovništva ima verovanja koja vas iritiraju. Mogu da zaključim samo da ste ozbiljni mazohisti. [ stil @ 17.08.2010. 07:05 ] @
Citat: Citat: stil: Ama ti ljudi (popovi) lažu za pare. Šta vam je, ni oni u to ne veruju ali od te žvake žive i oni i njihove porodice. Meni nije jasno kako dozvoljavate da i vašu decu pretvarate u ljude kojima neko drugi servira neke stvari u koje treba slepo verovati bez ikakvih validnih dokaza. Ljudi su u prošlosti bili spaljivani od tih istih popova jer su se protivili takozvanim istinama koje su oni servirali i na taj način sprečavali napredak civilizacije. Danas su ljudi to malo zaboravili pa bi da se opet vratimo u srednji vek. Da li se i to uči na veronauci ? Kako unaprediti stare metode ubeđivanja ? U redu je da postoji predmet u kojima će se informativno objašnjavati deci da postoje različite religije, politička uređenja, kulture i tako to. Jednostavno zbog toga da saznaju što više o ovome svetu ali da škola služi za obučavanje budućih poslušnika je van svake pameti. Na četvrtom času uči o Darvinovoj teoriji a na petom nešto sasvim drugo koje nije zasnovano ni na kakvim naučnim činjenicama. Svašta. angelico2:Ove izjave više govore o gospodi koja su ih napisala nego o veri o kojoj pričaju... A šta govore o meni. Sad radim ono što su trebali nastavnici da te nauče. Samo mali primer kolike su štetočine ti koje ti koje braniš. Citat: Nikola Kopernik Kopernikov ili heliocentrični sistem svijeta zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca. Ove tvrdnje su uskoro bile prihvaćene u naučnim krugovima, ali su ujedno uzrokovale uzbunu u crkvenim krugovima, pa je papa 1616. ovo Kopernikovo delo zabranio, tj. stavio na indeks, sve do 1822. godine. Valja reći i da su ostale hrišćanske crkve (npr. kalvinizam) bile protiv heliocentričnoga sistema, a da ga je i odbacivao nemali deo naučnika onoga doba (npr. Frensis Bekon) zbog korelacije s merenjima koja nije, u to doba, bila bolja od geocentričnog ili Ptolomejevog sistema. EJ bre 206 godina su kočili razvoj nauke. Samo u ovom primeru. Pa do sad bi smo već imali kolonije po svemiru. A Đordano Bruno Citat: Đordano Bruno (1548 — 17. februar 1600), je bio italijanski filozof, astronom, i okultist pogubljen kao jeretik, jer su njegove ideje bile u suprotnosti za doktrinom katoličke crkve. Sholastički je obrazovan ali radi sumnje u tradicionalno učenje beži iz samostana u Ženevu, pa u Pariz. On prihvata Kopernikov heliocentrični sistem. Za Đordana Bruna svemir je beskonačan a priroda je Bog u stvarima. Prevarom je došao u Veneciju gde ga hapsi inkvizicija i živog spaljuje na lomači 1600. godine. U završnom pasusu presude Brunu je pisalo: „Kazniti dakle brata Đordana blago i bez prolivanja krvi“ Za njega su najvazniji pojmovi bili RAZUM i SLODODNO ISTRAZIVANJE. I sad reci ti meni šta to govori o meni a šta o crkvi. Štetočine jedne i to je samo blaga ocena za nekog ko ima krvave ruke do lakata. [Ovu poruku je menjao stil dana 17.08.2010. u 08:16 GMT+1] [ 3way @ 17.08.2010. 07:25 ] @
Citat: Lepo si napisao. Darvinova TEORIJA evolucija, znači ne zakon, ne zakonitost, teorija utemeljena na opažanjima dokazima i iskustvima, koja su kasnije OBORENA. Vidi se da si dobru skolu izucio. Em ne znas znacenje reci "teorija", em prosipas lazi o tome kako je oborena. Od koga si skolu ucio, dobro si je i naucio. Vidis, mozes ti da se ne slazes sa Evolucijom, pa da onda mi pricamo jel to jeste il nije. Ali, ovakvo uporno laganje o navodnom obaranju teorije lepo govori o tome sta si ucio, kako si ucio i za kakve se uopste moralne kvalitete zalazes. [ Izvoljski @ 17.08.2010. 07:43 ] @
uzgred, ovo nema veze sa mojim verskim ubedjenjima, ali :
Darwinova teorija je najpre suprotna zakonu entopije tj da sistem uvek ide ka neuredjenosti, a darwin tvrdi upravo suprotno da je od amebe nastao covek ! Bar da je rekao obratno mozda bih mu verovao posto svaki dan srecem likove koji me uveravaju da je moguce da od coveka nastane majmun, konj, magarac, hijena, neki beskicmenjak i dr... [ 3way @ 17.08.2010. 07:49 ] @
Citat: Izvoljski: Darwinova teorija je najpre suprotna zakonu entopije tj da sistem uvek ide ka neuredjenosti Pa ono, nije. Mutacije i prirodna selekcija se nisu ogresili o ovaj zakon. [ Isak666 @ 17.08.2010. 09:24 ] @
Najveca greska je bilo uvodjenje gradjanskog kao kontraodgovor, jer se na kritiku uvodjenja veronauke odgovara da ima i gradjansko pa se moze birati.
Bolje bi bilo da je uvedena samo veronauka i to kao izborni. Ali pravi izborni, a ne kao sad izborni izmedju dva, dok niko nije ostavio deci sansu da biraju da li ce uopste da biraju. Verujem da bi bilo poprilicno manje ucenika koji posecuju predavanje. Ali kako je Izvoljski na temi o kuhinjama rekao (a po funkcionisanju SPC vidim da je to vecinski stav vernika) da uloga crkve nije da ima socijalno aktivnu ulogu i da drzava treba da hrani gladne, te da se ljubav prema bliznjem ne ispoljava kroz pomoc nego kroz molitvu ili sta vec - onda ne vidim razlog da crkva bude aktivna ni u skolskoj zajednici. [ NoneVi @ 17.08.2010. 09:32 ] @
Citat: angelico2: Lepo si napisao. Darvinova TEORIJA evolucija, znači ne zakon, ne zakonitost, teorija utemeljena na opažanjima dokazima i iskustvima, koja su kasnije OBORENA. Jel se iko od vas seća ministarke koje je htela da izbaci Darvinovu teoriju zato što je naučno oborena. I šta se desilo? Na kraju su izvršili toliki pritisak na nju da je dala otkaz. Znači određene ljude u ovoj zemlji je apsolutno briga o naučnim dokazima. Važno je da se to uči u Evropi.... A to što se tuku homoseksualci, to je sa jedne strane izraz ove države a sa druge strane meni nepojmljive promocije homoseksualnih vrednosti pod okriljem isticanja problema sa kojim se homoseksualci sreću. Pravoslavna vera je protiv homoseksualizma, ali to ne znači da ne možeš biti homoseksualac i pravoslavni vernik. Samo si loš vernik.. ali to je drugo pitanje. Kao što čovek koji je nekog ubio, iako je crkva još više protiv toga, ne prestaje biti pravoslavni vernik. http://www.teorijaevolucije.com/ Citat: Vladika Pahomije [ stil @ 17.08.2010. 09:37 ] @
Znači na času geografije učimo kako se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca a na času vero"nauke" kako „Kazniti dakle brata nastavnika geografije blago i bez prolivanja krvi“ jer su njegove ideje bile u suprotnosti za doktrinom crkve i gde naći suvih drva za lomaču.
Svašta. Kontradiktornosti u obrazovnom sistemu. [ mmix @ 17.08.2010. 10:20 ] @
Bezveze je pominjati vladiku Pahomija u ovom kontekstu, medju odraslim seksualno aktivnim muskarcima (a nasi popovi to jesu) postoji mali procenat ljudi sa pedofilskim sklonostima i statisticki je verovatno da postoji takva osoba pod mantijom, na kraju to je ipak veoma brojna podgrupa populacije. Postovecivati njegov zlocin sa popovima generalno je nepravedno i uvredljivo. Pahomije je iskoristio svoj uticaj kod roditelja da bi prisao deci, ali je isto tako mogao biti i doktor ili vaspitac ili sekularni ucitelj ili bilo ko drugi kome poveravamo decu. Imaju popovi dovoljno svetovnih grehova za koje bi trebalo da odgovaraju, nema potrebe za poistovecivanjem crkve sa pedofilijom niti ima potrebe za raspirivanje glasina da su predavaci veronauke moguci pedofili.
[ dava @ 17.08.2010. 10:21 ] @
@angeliko2, ti kao vjernik bi trebao da zaboraviš na rječi kao što su dokazati, naučno, činjenice, logika, zdrav razum i slične, a kamoli da ih koristiš u odbrani svoje vjere.
Jednog dana, kada završiš pravni fakultet, i ako ti život namjesti da radiš kao advokat, bojim se da ćeš morati da raskrstiš sa vjerom jer će ti posao biti da pravnim rupama i fazonima braniš silovatelje, ubice, narko dilere i ostale žohare jer ne znam kako da budeš božiji čovjek, a da radiš ovakva djela. Ili ćeš sebi objesniti: "sve je to božija volja". Doduše možeš uvjek da se ugledaš na svoje učitelje popove. Tebi su kao jako malom nažalost uspjeli da probiju odbrambeni sistem i da ti ugrade kočioni mehanizam na svaki pokušaj mozga da razmišlja. Preporučujem ti knjigu Sidarta, pisac Hermann Hesse. [ Onaj @ 17.08.2010. 10:58 ] @
Iako hrišćanstvo jeste u otvorenom sukobu sa jasno dokazanom teorijom evolucije, ipak nisu sva verska učenja u tom sukobu. Verujem da će hrišćanstvo naći neki način da se prilagodi tim "novim" trenucima u nauci. [ mmix @ 17.08.2010. 11:18 ] @
Nema sanse. Kanon svetog pisma je zakucan u kamenu, crkva i pravoslavna i katolicka su jasno iznele stav da nikave promene kanona nece biti, a posto je dobar deo kanona u sukobu sa naucnim cinjenicama (pocev od postajanja) tako ce i veronauka, bar ovakva kakva je, uvek biti u suprotnosti sa ostatkom korikuluma. Pritisk za pomenu kanona postoji jos od kad su galilejeva ucenja dokazana kao tacna pa se opet nista nije promenilo.
[ MyWay @ 17.08.2010. 12:14 ] @
Citat: stil: Znači na času geografije učimo kako se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca a na času vero"nauke" kako „Kazniti dakle brata nastavnika geografije blago i bez prolivanja krvi“ jer su njegove ideje bile u suprotnosti za doktrinom crkve i gde naći suvih drva za lomaču. [ Ivan Dimkovic @ 17.08.2010. 12:19 ] @
Da, nece se desiti bas to, zato sto je 21-vi vek i takve gluposti vise ne prolaze.
Ali suptilne lazi (videti gore totalnu miskoncepciju oko teorije evolucije te ubacivanje nekoliko cistih neistina) i te kako hoce, i to je jednostavno neprihvatljivo za obrazovni program baziran na nauci. Organizovane religije ocigledno vise ne mogu da imaju totalni autoritet u drustvu ali se i dalje na sve nacine bore da zadrze svoje mesto u drustvu i za to ne biraju sredstva. Ako je potrebno dezinformisati i lagati, nemaju nikakav problem sa tim. Ocigledno je da im je nauka najveci neprijatelj zato sto su i oni sami svesni da obrazovan covek ima daleko manje izglede da prihvati njihova "ucenja" zdravo za gotovo. Postavlja se pitanje ZASTO bi neka sekularna drzava trebala da decu stavlja u kontakt sa tim ljudima u jednoj obrazovnoj instituciji??? Ne postoji ni jedan jedini opravdani razlog, osim najjeftinijeg politikantstva - sto se zapravo i desilo u Srbiji. I to je zapravo ono sto je najgore u celoj prici. [ Pirossi @ 17.08.2010. 12:32 ] @
Citat: angelico2: Oborena jeste, a pošto idem na pravni fakultet ne vidim kakve to veze ima sa pravom? Kao što sam i hiljadu puta rekao dao sada, google je nekom majka, nekom maćeha. gde je oborena, brate minli? u patrijaršiji? Citat: angelico2: I sve to tvoje poznavanje vere si začinio sa karikaturom o kreacionističkoj sekti. "The Cretionist method" je odlika većine veroispovesti. uzgred, sve religije su neke setkte. Citat: angelico2:Ali kao i u mnogo drugih slučajeva, LOGIKA BEZ DOVOLJNO ČINJENICAume da se pokaže kao veoma opasno oruđe, koje zna da napravi više štete nego koristi. ti imaš činjenicu - Sveto pismo. jeste da ga je pisao i Kurta i Murta, jeste da su seli neki arhi-sveštenici i dogovorili se koja su jevanđelja kanonska a koja nisu, ali to su činjenice. tu i tamo provejava Bog. odluči se, zaboga, da li je Bog "intervenisao" par puta na zemlji ili je sve prepustio "slobodnoj volji" tom prigodnom izgovoru svakog sveštenika. čuj,"vrhovno savršeno biće" daje smrtniku slobodnu volju. tvoje profesionalno opredeljenje se bazira na praksi i znanju civilizacije koja je sudila i raspela božjeg sina, sutra ćeš u sudnici morati da lažeš i mažeš sve u šesnaes' i tako direktno kršiš 9 zapovest koju je inače Gospod Bog dao direktno Mojsiju u ruke. interesuje me kako ćeš se suočiti sa ovim kontradiktornostima? da li veronauka ima odgovore na ovako praktična pitanja? Citat: angelico2: Deca čitaju i o vešticama i ivici i marici, i vuku koji je pojeo crvenkapu i baku itd. Pa nikom ništa nije, niti je poludeo. niko normalan im ne tvrdi da je to sušta istina nego da se radi o izmišljotini tj. basni/bajci/pričici. Citat: angelico2: Očigledno da ste obojica imali neka nezgodna iskustva sa ljudima u svojoj prošlosti, jer kad neko iskaljuje bes prema nečemu bez argumenata, uobičajeno je posredi neka vrsta psihološkog problema. uboo si ko prstom u... Citat: angelico2: Živite u zemlji u kojoj 85% stanovništva ima verovanja koja vas iritiraju. Mogu da zaključim samo da ste ozbiljni mazohisti. mene ničija verovanja ne iritiraju, to ti je ustavom zagarantovano pravo & sloboda. mene iritira kad se meša crkva u državu i kad se arče pare svih na verovanja određenih, pa sve i da ih ima 85% a nešto sumnjam jer crkve zvrje prazne nedeljom. ko hoće da veruje neka veruje, ali bez primoravanje mene i bez zavlačenja ruke u moj džep. i bez osporavanja Darvinove teorije, proizvoda naučnog metoda, i to 'Postanjem', produktom nečije dečije mašte. [ NoneVi @ 17.08.2010. 12:40 ] @
Citat: mmix: Bezveze je pominjati vladiku Pahomija u ovom kontekstu, medju odraslim seksualno aktivnim muskarcima (a nasi popovi to jesu) postoji mali procenat ljudi sa pedofilskim sklonostima i statisticki je verovatno da postoji takva osoba pod mantijom, na kraju to je ipak veoma brojna podgrupa populacije. Postovecivati njegov zlocin sa popovima generalno je nepravedno i uvredljivo. Pahomije je iskoristio svoj uticaj kod roditelja da bi prisao deci, ali je isto tako mogao biti i doktor ili vaspitac ili sekularni ucitelj ili bilo ko drugi kome poveravamo decu. Imaju popovi dovoljno svetovnih grehova za koje bi trebalo da odgovaraju, nema potrebe za poistovecivanjem crkve sa pedofilijom niti ima potrebe za raspirivanje glasina da su predavaci veronauke moguci pedofili. Kad malo razmisli čovek u pravu si. Mada ono što je meni, a verujem i svakom zdravorazumnom čoveku, strašno je to što je ovaj slučaj aktivno prikrivala, osim crkve* i dobar deo sudstva i birokratije kojima je posao da zaštite ljudi od ovakvih monstruma. *Očekivano je da će crkva uraditi sve što može da se prikriju ovakve stvari (kao što vidimo katoličkoj crkvi je to uspevalo vekovima). Citat: Onaj: Iako hrišćanstvo jeste u otvorenom sukobu sa jasno dokazanom teorijom evolucije, ipak nisu sva verska učenja u tom sukobu. Verujem da će hrišćanstvo naći neki način da se prilagodi tim "novim" trenucima u nauci. Nisam 100% siguran, ali čini mi se da je trenutni zvanični stav rimokatoličke crkve da teorija evolucije nije u suprotnosti sa crkvenim učenjem. Jasno je da crkvama odgovaraju neobrazovani ljudi i ljudi koji neće postavljati puno pitanja i sa povećanjem broja obrazovanih ljudi broj vernika će opadati. I to je upravo ono što se dešava u evropi i 'razvijenom svetu'. (sad što to neki zovu moralnim propadanjem najviše govori o njima). E da moram ovde jedan biser da postavim, iako nema veze sa temom: Benedikt XVI priznaje da su mnogi od Indijanaca u procesu pokrštavanja bili ubijeni i porobljeni, ali da su sve vrijeme "tiho žudili" za tome da budu pokršteni. [ Izvoljski @ 17.08.2010. 12:52 ] @
naravno kao i sve danas, izabrana je upravo najgora varijanta. Ili veronauka ili gradjanstvo, a trebalo je:
1) veronauka opciono 2) gradjansko obavezno ili bez gradjanskog. po meni to bi trebao da bude predmet tipa: prava gradjana, sociologija, domacinstvo... za isak: sa prakticne tacke gledista socijalnom pomocu treba da se bavi iskljucivo drzava i/ili za to specijalizovane agencije. Prebacivati crkvi da treba da se i time bavi jer propovedaju o ljubavi bliznjem je besmilsena. Slicno bi se moglo reci da lekari moraju da se bave i soc radom jer bozemoj kakav je to humanista koji ne bi pomagao onima u nevolji ? Zasto onda ucitelji osn. skola u Beogradu ne bi se bavili i soc radom jer cemu oni onda uce decu itd... za stil: nisam cuo da je pravoslavna crkva nekada nekoga ubila zbog naucnih ubedjenja. Inace sa stanovista ucenja crkve pitanje astronomije potpuno je nebitno pa se najveci teolozi i oci nase crkve ovim nisu ni bavili. [ Pirossi @ 17.08.2010. 13:01 ] @
Citat: Izvoljski: za isak: sa prakticne tacke gledista socijalnom pomocu treba da se bavi iskljucivo drzava i/ili za to specijalizovane agencije. Prebacivati crkvi da treba da se i time bavi jer propovedaju o ljubavi bliznjem je besmilsena. Slicno bi se moglo reci da lekari moraju da se bave i soc radom jer bozemoj kakav je to humanista koji ne bi pomagao onima u nevolji ? Zasto onda ucitelji osn. skola u Beogradu ne bi se bavili i soc radom jer cemu oni onda uce decu itd... zašto je besmislena? zašto? lekar ništa ne propoveda kao ni sociolog. oni su stručnjaci za svoje oblasti i time se i bave, izgleda je crkva stručna samo za pričanje priča. Citat: Izvoljski:za stil: nisam cuo da je pravoslavna crkva nekada nekoga ubila zbog naucnih ubedjenja. Inace sa stanovista ucenja crkve pitanje astronomije potpuno je nebitno pa se najveci teolozi i oci nase crkve ovim nisu ni bavili. Bogumili Citat: Bogumile su u srednjevekovnoj Srbiji pravoslavna crkva i nemanjićka država progonile kao jeretike, nazivajući ih babunima.[4] Veliki župan Stefan Nemanja je 1186. godine sazvao crkveno-državni sabor protiv bogumila u Raškoj. Na saboru je njihovo učenje osuđeno kao jeres čije je pominjanje zabranjeno, njihovom poglavaru je "urezan jezik u grlu njegovu" i mnoge verske starešine su spaljene na lomači. Nakon toga su usledili progoni bogumila u Raškoj, tokom kojih su mnogi vernici kažnjeni raznim telesnim kaznama i prognani iz zemlje, sva imovina je oduzeta, a njihove knjige spaljene.[30] Ipak, i posle 150 godina neprijateljske politike Nemanjića, sa njima se susreo i Dušan Silni, koji donosi odredbe protiv njih u svom zakoniku. Citat: „I ko rekne babunsku reč, ako je vlastelin, da plati sto perpera, akoli je sebar da plati dvanaest perpera i da se bije štapovima.“ – Dušanov zakonik, član 85. [ Isak666 @ 17.08.2010. 13:10 ] @
@izvoljski
ako je besmisleno da je SPC drustveno aktivna kao institucija i ulazete nesto kao protestanti u drustvo - po cemu smatrate da mozete koristiti drustvene resurse (skolu) za svoju korist i da budete drustveno aktivni za svoju korist? Kontemplirajte onda principijelno i u svim oblastima. [ Izvoljski @ 17.08.2010. 13:13 ] @
progon bogumila nema veze sa njihovim naucnim ubedjenjima vec sa jeretickim ucenjem da je npr: "djavo stvorio materiju" sto je ne-tacno !
sto se tice socijalne uloge SPC je u istoriji preuzimala i mnogo teze i vaznije uloge. Ona je po ukidanju srpske srednjevekovne drzave se prakticno stavila na celo nacije i vodila je nekoliko vekova. Normalno je da danas za tim nema potrebe posto srpska drzava postoji. Ionako se na svako mesanje SPC oglase "dusebriznici" koji tvrde da crkva treba da cuti i ne izjasnjava se. Kao da je nasa SPC od juce i na kraju krajeva ako je demokratija zar nema svako pravo da kaze sta hoce ? [ Isak666 @ 17.08.2010. 13:14 ] @
Moze ona da se izjasnjava o cemu zeli, ali ne vidim kontinuitet u delovanju.
Btw SPC (pa i tvoj stav) je sve blizi bogumilskom stavu o dualnosti realnosti (materijalno - satansko / duhovno - bozije), pa se odricete bilo kakvog drustvenog rada i pomoci u realnom vremenu jer po stavu veceg dela pravoslavnih (ne samo SPC) spasa nema na zemlji. [ mmix @ 17.08.2010. 13:28 ] @
Izvoljski postoji razlika izmedju kazivanja i delovanja. Ako crkva hoce da upravlja drzavom srbijom nek oformi politicku stranku i nek izadje na izbore, pa ako je 85% glasaca izabere onda nek ukine ustav i uvede versku drzavu po zelji vecine i obaveznuy veronauku za sve, pa i nas ateiste. U tom slucaju cemo bar mi ateisti imati osnova za trazenje azila u stranoj drzavi po osnovu otvorenog verskog progona.
[ dava @ 17.08.2010. 13:32 ] @
Citat: Ionako se na svako mesanje SPC oglase "dusebriznici" koji tvrde da crkva treba da cuti i ne izjasnjava se. Haha pitam se zašto. Šta ti misliš da možda tome nije uzrok vjekovno spaljivanje neistomišljenika, spaljivanje knjiga koje nisu po njihovom, držanje naroda u mraku neznanja, i sve te priče u koje normalan čovjek može povjerovati jedino nakon odstranjivanja jednog dobrog djela mozga... da ili da ti još od malih nogu uporno filuju glavu glupostima i prete. Citat: Kao da je nasa SPC od juce i na kraju krajeva ako je demokratija zar nema svako pravo da kaze sta hoce ? Pa baš to što kažeš, demokratija je. Trebalo bi da ko hoće ide u crkvu i sluša te priče, a ne da se sada djeci po defaultu to servira u školi. [ stil @ 17.08.2010. 13:42 ] @
Citat: mmix: Izvoljski postoji razlika izmedju kazivanja i delovanja. Ako crkva hoce da upravlja drzavom srbijom nek oformi politicku stranku i nek izadje na izbore, pa ako je 85% glasaca izabere onda nek ukine ustav i uvede versku drzavu po zelji vecine i obaveznuy veronauku za sve, pa i nas ateiste. U tom slucaju cemo bar mi ateisti imati osnova za trazenje azila u stranoj drzavi po osnovu otvorenog verskog progona. Upravo tako, tome može se dodati i činjenica da danas neki ljudi preko crkve na mala vrata ulaze u institucije sistema. Tipa RATEL i RRA koji mi sada prvi pade na pamet i tako dalje. A kojim kanalima su oni ušli u tu crkvu i ko ih je za ta mesta predložio niko nema pojma. Niti ih je ko od naroda birao na to mesto niti šta. [Ovu poruku je menjao stil dana 17.08.2010. u 14:53 GMT+1] [ burex @ 17.08.2010. 14:01 ] @
Citat: Ja ništa ne tvrdim. Ja kažem da verujem u ono što piše u Bibliji i idealima koje ona promoviše potvrđeno istorijom, i ličnim iskustvom mene i drugih ljudi. Da ne shvatam sve što piše u Bibliji, to je istina, ali ne znači da ću da odmah sve odbacim. Važi. Ja ti dam moju adresu, a ti dođeš do mene kući da me ubiješ: Citat: They entered into a covenant to seek the Lord, the God of their fathers, with all their heart and soul; and everyone who would not seek the Lord, the God of Israel, was to be put to death, whether small or great, whether man or woman. (2 Chronicles 15:12-13 NAB) ...javi šta si odlučio. Čekam. Citat: Takođe ne razumem otkud toliki bes prema nečemu što ne razumeš? Bog u bibliji je najveća gnjida i supervillain koji može da postoji, i dao sam ti već link koji opisuje njegova dela. A ja sam u njega slepo verovao. Objasni mi u čemu grešim i zašto ne bi trebao da osećam bes. Objasni mi zašto "ne razumem" i na kojoj osnovi to tvrdiš. Citat: Očigledno da ste obojica imali neka nezgodna iskustva sa ljudima u svojoj prošlosti, jer kad neko iskaljuje bes prema nečemu bez argumenata, uobičajeno je posredi neka vrsta psihološkog problema. Govorim ovo bez trunke uvrede, i naravno to nije nikakvo profesionalno mišljenje. Izvini, ali imam utisak da nećemo više voditi razgovore. Pišem kilometarske postove u nadi da će ih neko pročitati, i nadam se da neće es-ovci da polude od toliko teksta, a ti ih onako odoka preskočiš i napišeš da sve ono što tvrdim - tvrdim bez argumenata. Žao mi je, ali neću da pričam sa zidom. ILI reci gde sam pogrešio u svojim stavovima, ili se gubi sa takvim opaskama. Citat: Samo se čudim da se ljudi mogu toliko nervirati i imati toliki bes prema nečemu... Pročitati rečenicu iznad. Proveo sam čitav svoj život verujući u jednu od najvećih gluposti koje je zadesilo ljudski svet, i pravio sam budalu od sebe za to vreme. Kada nešto nije u redu, ti se trebaš moliti bogu. Kada molitva uspe, onda se urla "praise Jebus!". Kada molitva ne uspe, onda je to "božiji plan". Kakvo je tvoje iskustvo sa bogom, 'leba ti? Ajde napiši kako osećaš boga u svom životu, i slobodno reci na koji način poštuješ ono što piše u bibliji... Citat: ok ti si ateista(veruješ da bog ne postoji ili nešto slično), sajentolog(veruješ u nauku), ili si egoista (veruješ da si centar univerzuma). Ok, veruješ, ja mislim da nisi u pravu, ali neću se zato ponašati kao da me bodeš sa feferonkom gde sunce ne sija, svaki put kad spomeneš svoje verovanje. A vi se upravo tako ponašate. Da ateista sam. Ne, nisam egoista (centar univerzuma kažeš? šta misliš - šta je crkva svih ovih godina smatrala za centar univerzuma ako ne Zemlju? Bog je prvo stvorio Zemlju, pa onda Sunce, zar ne? Nije im se ni svidelo kada se ispostavilo da se Zemlja okreće oko sunca...) NE NISAM SAJENTOLOG i Scientology NIJE VERA U NAUKU! Odakle ti ta ideja? Zašto ta potreba da se gađaš terminima koje ne poznaješ? I onda mene optužuješ da se ljutim na nešto što ne razumem... Citat: Živite u zemlji u kojoj 85% stanovništva ima verovanja koja vas iritiraju. Mogu da zaključim samo da ste ozbiljni mazohisti. Nemaju oni ta verovanja. Većina vernika u Srbiji se seksa pre ženidbe, ne poste, rade nedeljom, poseduju osobine koje u bibliji predstavljaju smrtni greh, ne ubijaju muslimane, jevreje i pripadnike drugih religija (kao što piše u bibliji da treba), nego lepo dođu sa nešto para u crkvu, daju u činiju ili popu na ruke, i gresi su automatski oprani. Vernici na kvadrat. I vidiš, oni me ne nerviraju baš zato što ne praktikuju svoju veru. [ Ivan Dimkovic @ 17.08.2010. 14:06 ] @
Citat: sajentolog(veruješ u nauku) Jebus... :) [ burex @ 17.08.2010. 14:16 ] @
Citat: Darwinova teorija je najpre suprotna zakonu entopije tj da sistem uvek ide ka neuredjenosti, a darwin tvrdi upravo suprotno da je od amebe nastao covek ! Videti 5:15 [ Tyler Durden @ 17.08.2010. 14:22 ] @
Citat: sajentolog(veruješ u nauku) Eto, dosta je bilo. Posto dobar dio ucesnika na temi ni ne cita "onog drugog" ili prica neke sasvim jasne i ovozemaljske cinjenice (kao ovo gore) nego samo pici u svoju tamburu, sve je pocelo da se vrti u krug. Do neke sljedece prilike.... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|