|
[ vlada131 @ 18.08.2010. 18:30 ] @
| http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=452723
Citat: EK: Francuska da poštuje pravila
18. avgust 2010. | 16:11 | Izvor: Beta, Tanjug Brisel, Bukurešt -- Francuska mora da poštuje pravila o zaštiti evropskih državljana, navodi EK, pošto francuske vlasti nameravaju da deportuju Rome bez rešenog statusa.
Francuska "mora da poštuje pravila po pitanju slobode kretanja" evropskih državljana, podsetio je portparol komesarke za pravosuđe i ljudska prava Metju Njumen.
On je, međutim, priznao da države mogu da uskrate slobodu kretanja pod izvesnim uslovima, ali i ukazao da Evropska komisija pomno prati situaciju kako bi utvrdila da li se poštuju sva pravila.
"Evropska komisija je branila i braniće neophodnost socijalne integracije" Roma u svim zemljama Unije, rekla je druga portparolka Evropske komisije Amelija Tores.
Francuske vlasti su odlučile da deportuju 700 Roma u Rumuniju i Bugarsku, a prethodno su tokom leta uništile 51 ilegalno romsko naselje.
Prva grupa Roma će biti sutra deportovana u Rumuniju i Bugarsku, a potom 26. avgusta i krajem septembra druga, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe.
Bakonski za poštenu saradnju
Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Bakonski založio se za "poštenu saradnju" u rešavanju problema Roma iz Rumunije koji su se našli na udaru u Francuskoj.
Bakonski je u intervjuu za RFI izjavio da je zabrinut zbog populističkih povika i ksenofobičnih reakcija posle odluke Francuske da protera Rome koji su stigli iz Rumunije (i Bugarske).
Kako se najavljuje u Parizu, sutra bi trebalo da počne njihova deportacija.
"Pitanje Roma je i bilateralno i evropsko pitanje. Ono se ne može rešiti za 48 časova, ali može razmenom mišljenja i preuzimanjem odgovornosti svih evropskih vlada", istakao je on.
Šef rumunske diplomatije je najavio da će uskoro jedna delegacija njegove zemlje posetiti Pariz da bi sa domaćinima razgovarala o zajedničkim merama da bi se zadovoljile potrebe Roma, prenela je agencija Ađerpres.
Predsednik Nikola Sarkozi je nedavno najavio da će njegova zemlja proterati sve Rome koji nemaju uredna dokumenta za boravak u Francuskoj. Na udaru će se pre svih naći Romi iz Rumunije i Bugarske, njih oko 15.000, koji su osumnjičeni da se bave kriminalom i prostitucijom. Biće razrušeno više od 50 divljih naselja.
U Rumuniji kažu da čine sve što je u njihovoj moći da integrišu Rome, kao što su to obećali prilikom ulaska u EU 2007. godine. U Bukureštu, međutim, podsećaju da je to zajednički evropski problem, pošto u EU sada živi između šest i devet miliona pripadnika tog naroda.
"Predsednik Nikola Sarkozi je nedavno najavio da će njegova zemlja proterati sve Rome koji nemaju uredna dokumenta za boravak u Francuskoj."
Kakva je ovo rečenica? Neće proterati nerome koji nemaju dokumenta? Šta li bi bilo da je neki naš politikos lupio ovako nešto? LOL |
[ StORM48 @ 18.08.2010. 19:37 ] @
Pa ništa - mi bismo popili još jedno bombardovanje, ali on je Francuska.
A i koga je briga - oni su učinili da jedan narod ima dve države u Evropi, a neki nemaju ni jednu (nisu samo Romi među njima, mada su jedni od brojnijih). Ne zalažem se, naravno, da se sada preko kolena narodima dodeljuju države, već samo ukazujem na dozu licemerja kojom odiše cela EU.
Al' šta ćeš im - može im se.
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 18.08.2010. 19:43 ] @
Sarkozi je ljiga koja igra na kartu jeftinog populizma kada je pitanje imigracije u pitanju.. ono, taj ce obecati bas ono sta ljudi zele da cuju i to je to. Nista specijalno + mediteranske zemlje nemaju problem sa "ostrijim" (citaj: otvoreno rasistickim) recnicima kada su narodi koje oni smatraju za djubre u pitanju. Ako vam je Sarkozi mucan, probajte sa Berluskonijem - Sarkozi ce da bude k'o Svedjanin tada :)
Inace, ne postoji nekakvo "licemerje EU" - EU kao EU je samo gomila institucija i propisa. Institucija kao institucija ne moze da ima stav - stav mogu da imaju samo pojedinci, i ti stavovi mogu da budu u saglasnosti ili van saglasnosti sa nekim zvanicnim ciljevima institucije.
A politicari su generalno ljudi kojima licemerije nije problem - stavise, biti licemeran ti je bonus zato sto ces lakse da se snalazis u poslu politicara. To pravilo vazi apsolutno svuda, i jedini lek protiv toga je sto bolja obavestenost i obrazovanost ljudi koji te politicare, na kraju krajeva, biraju.
Prema tome - svaka institucija kojom upravljaju karijerni politicari ce uvek imati problem sa tim da ce pre ili kasnije njeni zvanicni propisi biti stavljeni u funkciju licnih ciljeva njenih clanova - i u nekom sukobu izmedju specijalnih interesa, neki opsti principi su obicno prvi koji se izgube :)
Kada je odnos Srbije i EU u pitanju, problem je veci za Srbiju jer su ta eksterna pitanja EU (Srbija je eksterna stvar za njih) daleko manje bitna i daleko manje animiraju glasacko telo da o tome razmislja - zato su tu moguce i najvece devijacije zato sto tu zapravo te politicare niko i ne kontrolise.
[ squirll @ 18.08.2010. 19:44 ] @
meni nije jasno sta bude ako npr Rumunija kaze "mi necemo da primimo te ljude nazad kod nas" ..osim nekih sankicja penala i sl ...sta moz da bude? da ih ostave na slobodnoj zoni ?
[ Ivan Dimkovic @ 18.08.2010. 19:51 ] @
Pretpostavimo da su ti Romi drzavljani Rumunije.
Sve zavisi od toga da li su istekli "specijalni uslovi" u pogledu prava rumunskih drzavljana posle pristupanja EU - to zavisi od drzave do drzave, tako da ne znam koliki je rok sa Francuskom (obicno izmedju 2-10 godina posle pridruzenja EU).
Dakle, ako su jos na snazi ti specijalni uslovi koji fakticki Rumuniju ogranicavaju u pogledu prava koja imaju punopravne EU clanice sa akcentom na pitanje migracije stanovnistva - onda Francuzi verovatno mogu da se pozovu na readmisiju.
Ako su ti specijalni uslovi istekli, onda ti drzavljani Rumunije imaju sva prava na ovom svetu da se nastane gde god hoce u EU - i to im je pravo zagarantovano osnovnim EU poveljama.
Pretpostavljam da su ti specijalni uslovi i dalje na snazi izmedju Rumunije i Francuske jos neko vreme, pa Sarkozi zeli da se resi za njega nepozeljnih drzavljana Rumunije pre nego sto istekne period u kojem to moze da uradi :-)
[ Izvoljski @ 18.08.2010. 20:10 ] @
Berluskoni nije nacionalista.
On je pre svega biznismen, ekonomski desnicar i iz tog razloga je privukao i politicke desnicare medju kojima ima i fasista, kao i separatiste sa severa. Oni su ti koji su davali nacionalisticke izjave, a sto se tice ekonomije najvise bi im odgovarao upravo komunizam posto nikad nista nisu stvorili u ekonomiji. Berluskoni je vise poznat po gafovima. Npr da je Obama lep i preplanuo, da finsku hranu niko ne moze da jede, sto je Spancu Pikeu pokazao rogove, igrao cu-cu sa Merkelicom i dr.
[ Pirossi @ 18.08.2010. 21:22 ] @
Citat: Izvoljski: Berluskoni nije nacionalista.
nije. on je fašista.
[ Izvoljski @ 24.08.2010. 11:41 ] @
mozda je i nacista ili marsovac, to sada nije bitno.
Fakat je da se ogroman broj Roma iselio iz Rumunije po ulasku iste u EU i okacio na socijalne pomoci Zapadnih zemalja. Naravno da to nije uredu, ali sami su krivi sto su preuranjeno i nepromisljeno primili Rumune u EU.
[ tdjokic @ 24.08.2010. 11:57 ] @
Kako ono nama govore 'Vi hocete Kosovo ali bez Albanaca' ? Izgleda da i oni hoce Rumuniju i Bugarsku u EU ali da Rumuni i Bugari sede kuci?
Kad su se nama na Kosovo masovno doseljavali Albanci iz Albanije - nikom nista, jos smo ispali losi sto im nismo priredili docek. Tako je u roku od par meseci broj Albanaca na Kosovu porastao za oko pola miliona i sad se tamo stalno govori o cifri od 2 miliona.
Ivane, u pravu si ti sto govoris da EU nema stavove kao takva, ali ipak postoji nesto sto se u veoma vaznim pitanjima proglasava zvanicnim stavom EU ili "kvinte" itd., i ti tako definisani stavovi itekako imaju tezinu prema drugim drzavama. Recimo, navodno su se sve drzave EU slozile da se nama posalje EULEX na Kosovo, i one koje su ga priznale i one koje nisu, i sad je to veoma vazan argument za njih u mnogim diskusijama, iako jedinstva u EU oko Kosova nema i vrlo je verovatno da ce ga imati sve manje.
Usput, kakva je situacija u Francuskoj i ostalim zemljama u vezi Albanaca bez dokumenata? Nesto se pricalo da ce Rome sa Kosova vratiti - u uzu Srbiju.
[ New Village DC @ 24.08.2010. 12:38 ] @
Na Kosovu i Metohiji je izvrsena brutalna demonstracija sile i licemerja od strane jakih drzava. Mi nismo mogli da biramo sta ce biti sa nasom teritorijom. Francuska je drugo, narocito kad se radi o njenoj teritoriji. Ima brdo primera, a i moglo bi se nasiroko raspravljati o tome, ali bi se to kosilo sa uredjivackom politikom foruma.
[ Isak666 @ 24.08.2010. 12:50 ] @
Mislim da u tekstu ne stoji da svi transportovani nisu ispunjavali uslove za boravak - da se sami izdrzavaju, studiraju ili rade.
Problem nije u pravu na transport, nego nacin na koji je on ucinjen - pocepali su ljude u 6 ujutru sa murijom naoruzanom do zuba.
Doduse, dali su im po 300€ svakom za put.
To je vec ucinjeno sa Romima u DE i mislim Svedskom, nisam siguran.
Fora zasto bas Rome sibaju je taj, sto oni za razliku od vecine drugih ilegalaca koji se negde pritaje - grade ilegalna naselja ili zive u nekim kampovima svi zajedno koji su dosli po rubovima grada, pa ih i nije problem detektovati i grupno oduvati.
[ HoT_Steppa @ 24.08.2010. 13:11 ] @
Sarkozi je stilska figura kako Amerikanci zamisljaju da srede Evropu po njihovom modelu. Ako dozivi drugi mandat onda sa sigurnoscu tvrdim da su Francuzi idioti.
[ jericho1405 @ 24.08.2010. 15:31 ] @
Citat: HoT_Steppa: Ako dozivi drugi mandat onda sa sigurnoscu tvrdim da su Francuzi idioti.
Kao da nema podrsku naroda za, konkretno, ovaj potez?
[ Srđan Pavlović @ 24.08.2010. 16:48 ] @
Kako bi reagovali da se ista stvar desava kod nas?
Pitam samo, onako... :)
[ mmix @ 24.08.2010. 17:07 ] @
Pazi, karta nazad do francuske je eftinija od 300e  uzeli su pare dosli kuci i onda sad verovatno hvataju prvi prevoz nazad 
[ Izvoljski @ 24.08.2010. 17:36 ] @
mislim da bi ryan airu sad bilo profiotabilno da otvori liniju Arad-Pariz !
[ Isak666 @ 24.08.2010. 17:38 ] @
Citat: mmix: Pazi, karta nazad do francuske je eftinija od 300e :) uzeli su pare dosli kuci i onda sad verovatno hvataju prvi prevoz nazad :)
To im je kao motivacija da daju zraka petama sto brze. I jos po 100€ po glavi deteta. Znaci, prosecna porodica ne prolazi ispod tisuce ;)
Ali, avaj - Citat: Francuski Ministar za useljeništvo Eric Beson tvrdi da uskoro neće biti moguće da ti ljudi ponovo stanu u red za pomoć. „Za nekoliko nedelja u funkciji će biti biometrijski sistem ’Oskar’. Na taj način sprečićemo da oni koje proteramo ponovo dođu i zatraže novac. U tom slučaju oni neće dobiti ni humanitarnu, niti pomoć u novcu koja se dodeljuje onima koji se vraćaju u domovinu“, kaže ministar Beson.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5924289,00.html
[ mmix @ 24.08.2010. 17:52 ] @
Nece ih to sigurno odvratiti od povratka, kartonsko naselje u fransuckoj ipak ima veci profitni potencijal od istog u Rumuniji. Nece uzeti pomoc ali ce prositi po ulici, zlostavljati svoju decu da rade ulicu za njih, itd. Jbg, niko se nikad ne seti da deci tih ljudi omoguci neki vektor izlaska iz te komune, ili im se bacaju pare nenamenski ili se seku iz drustva.
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2010. 19:27 ] @
http://edition.cnn.com/2010/WO...e/08/20/france.roma/index.html
Citat:
Deported Roma promise return to France
Paris, France (CNN) -- Some of the Roma deported from France said Friday they plan to return as soon as possible.
They flew Thursday to Romania on a French flight, the first of several scheduled to take Roma out of France in the coming days.
The French government says the deportations are part of a crackdown on illegal immigration. They follow the government's dismantling in the past three weeks of 51 Roma camps that it called illegal.
"Over there, they were giving us food, money ... salary. Life is much better out there -- happier," Mariana Serban, a mother of four, told Romania's Realitatea TV.
She told the reporter she did not work in France, and smiled when the reporter pointed out France would not give them any more money.
"That's what they say now, but they will give us money again," Serban said.
:-)
Ali SALARY :)
Ehm... sve je ovo posledica "EU socijalnog modela" gde mozete da zevzecite i da opet primate OK kintu za zivot jerbo to je vase PRAVO i to predstavlja "socijalnu pravdu"... i to jos OK kintu i za nekog sa vecim prohtevima od ovih Roma kao sto je ova gore, za njih je to premija.
Cak i da im ukinu to, sto ce vrlo verovatno biti skrseno po sudovima, opet je njima bolje da budu u Francuskoj sto kaze mmix :)
Hteli to ili ne, Francuzi ce morati da se pomire da imaju goste - osim ako ne zele da stalno placaju avionske karte za povratnike.
[ Isak666 @ 24.08.2010. 19:56 ] @
Citat: That's what they say now, but they will give us money again
O dzizs :D
Ma kakav rad sa decom pored ovakvih roditelja.
Btw mislim da je Srbija snosila troskove kad su transportovali ovdasnje iz DE, pa je mozda i ovde slucaj.
Jesu vasi?
Jesu.
Platite.
[ maliradojca @ 24.08.2010. 20:10 ] @
Rome, odnosno Cigane nista ne sprecava da opet odu u neku drugu drzavu pored Francuske. I bas ih briga.
Bas me zanima kako ce EU da resi "problem" cignaskog shvatanja zivota. Pre 100 godina su im ubijali konje, poklanjali im kuce samo da se ovi odreknu nomadskog nacina zivota.
[ Odin D. @ 24.08.2010. 20:15 ] @
Slusam neki dan na radiju reportazu o tom slucaju i novinar intervjuise nekog od tih rumunskih cigana u Francuskoj kome prete slanjem kuci u Rumuniju.
Elem, doticni nezna francuski ali zato nabada solidan gastarbajterski njemacki. Znaci, nije on bas prvi put potegnuo trbuhom za kruhom iz Rumunije pa pravo u Vrancusku.
Vec sam jednom pisao o tome: kad je Rumunija onomad u 00:00h usla u EU, sutradan ujutro u Becu je osvanulo 14 milijardi prosjaka - stajali su pred ulazom u svaku samoposlugu, sjedili i lezali na svakih 30 metara duz svake prometnije ulice, po autobuskim stajalistima, saletali ljude po autobusima sa srceparajucim pricama o potrebnom novcu da se vrate kuci i dvomjesecnom gladovanju itd...
Ja sam se cudio kako su uspjeli od ponoci do 7 ujutro u tolikom broju stici iz Rumunije do Austrije i organizvoano se rasporediti po citavom gradu, vjerovatno su te noci vozili karavani autobusa i vozova...
[ Izvoljski @ 24.08.2010. 21:11 ] @
cigani su legende. Jbg to je stanje duha i meni su pomalo pateticni ovi krpelji iz NVO koji se bore za neka njihova prava. Ciganima to ne treba, oni hoce da budu Cigani je to je stanje duha. Znate onu - sta se CIGANCIS ? Eto vidite...
Evo sta se meni desilo. Pre par godina u BG odem tamo gde je bila Jugoslovenska knjiga ima malo nize dobra pekara. (mada vise volim Tripkovica hehe). I tamo uvek stoje cigancici i prose. ovi u radnji njih povremeno rasteruju ali nema vajde znate vec kako to ide... I pre nego sto cu uci prilazi mala cigancica
- ciko daj mi malo pare, mooooolim te
- sta ce ti pare ?
- a moram da jedem nisam jela nista 5 dana
- ok, ajde samnom i izaberi sta god hoces ja castim
- ali ciko ja ne jedem ovde...
- pa zasto onda tu prosis ?
- tu ima najvise ljudi
lukava jbt sta da radim, kazem ja njoj
- ok sacekaj ta doruckujem pa te vodim na burek gde hoces
i stvarno mala sacekala napolju, prepoznala me u guzvi i spremna da krenemo
- hajdemo gde je to ?
- a tu ciko...
i vec dodjosmo do Trga Republike i ona kaze:
- ali ciko to je daleko, otici cu ja sam samo mi daj pare
i pocne da se drzi za stomak. I ja joj dam 50 dindzi (jedan burek onda)...
Vive le Gypsies !
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2010. 22:05 ] @
Citat: maliradojica
Bas me zanima kako ce EU da resi "problem" cignaskog shvatanja zivota. Pre 100 godina su im ubijali konje, poklanjali im kuce samo da se ovi odreknu nomadskog nacina zivota.
Postoji drasticna razlika izmedju zapadne EU i novih drzava poput Slovacke, Rumunije itd...
Razlika je primarno zbog toga sto u zapadnim drzavama daleko veci % Roma ne odskace od ostatka tj. ne zive nomadski zivot, imaju stalne poslove itd... tj. nema nikakve razlike izmedju njih i ostatka drzave.
Daleko veci problem jeste u novim EU drzavama, jer po dosta parametara i dalje zaostaju za zapadnim drzavama a medju tim stvarima je i stepen pismenosti i "integrisanosti" u socijalni i ekonomski zivot od strane romske populacije.
Na zalost, neko bavljenje tim problemima je verovatno nisko na listi prioriteta Rumunije, Slovacke, Madjarske za sada.. verovatno ce trebati par decenija da se te razlike izbrisu.
--
Interesantan kuriozitet, dok sam ziveo u Berlinu devojka mi je zivela u Beogradu, i jako cesto sam putovao na relaciji BER<->BG, obicno 2-3 vikenda mesecno. To je skoro uvek bio JAT (osim kada su strajkovali) zato sto je JAT imao idealne letove - u petak uvece i nedelju popodne.
Elem, posto sam cesto isao tim istim JAT-ovim letovima, primetio sam da je dosta istih putnika letelo kada i ja... Gotovo uvek je na letu bila i ekipa Roma - njih jedno desetak ako se dobro secam, znaci gotovo svaki put kada sam ja isao za Bgd, i oni su bili tu.
Kasnije sam saznao da oni drze neke firme koje se bave ciscenjem gradjevina u Nemackoj i da je to prilicno dobar posao. To je jedan od onih biznisa koji lokalci nece da rade (sto bi, imaju socijalnu pomoc... #(*@&@#) - i onda postoji jako dobra prilika za ljude koji su voljni da zasucu rukave.
Skroz kul ideja, i eto - jedan od primera koji odskace od tipicnih stereotipa koji se vezuje za tu etnicku grupu.
[ miloshzorica @ 27.08.2010. 18:50 ] @
cige su jako preduzimljiv narod. pa i u britaniji i irskoj su kompletno asimilirani u drustvo. u londonu sam kao student imao jednog super profesora, irskog cigu.
ovo sto sad radi francuska, u britaniji su radili odavno
inace, rumunski cigani su glavni prosjaci u buenos airesu, kao i riju i sao paulu jer ih niko ne dira i lako se uklapaju s ostatkom favelashke lokalne populacije te ne upadaju u ochi
[ Exodusbgd @ 28.08.2010. 21:23 ] @
Evo baš razgovaram maločas sa jednim romskim intelektualcem, da mu sad ne spominjem ime, i došao sam do jednog zanimljivog podatka. Naime, Sarkozi ima romske korene, i prilično je sramotno to što čini svojim sunarodnicima, a sve iz čisto dnevno-političkih pobuda.
[ Isak666 @ 28.08.2010. 21:31 ] @
^^
Wiki ima neke druge podatke.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy#Family_background
Ako su ilegalno tamo, neka lete.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|