[ misahidro @ 05.09.2010. 14:16 ] @
Pozdrav, ukoliko je neko kao mali kršten u crkvi, da li postoji neki način da se "ispiše" iz tog društva krštenih ljudi? |
[ misahidro @ 05.09.2010. 14:16 ] @
[ Count Zero @ 05.09.2010. 14:19 ] @
Jedini formalni dokaz da je neko kršten je - krštenica, a postoji valjda i neki zapis u crkvenim knjigama. Pretpostavljam da možeš da tražiš da te brišu iz svoje evidencije, ali ne vidim smisao toga.
Upravo po tome što neko "odustaje" od (te) religije, valjda negira potrebu da tamo neki predstavnici iste ga brišu iz nekih tamo papira. A ako ti pop dolazi zbog svećenja vodice i sl, možeš slobodno da mu otkažeš. Kažeš - prešao u budizam i zbogom :) [ Horvat @ 05.09.2010. 14:22 ] @
tesko da moze ;)
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2010. 14:22 ] @
Ako ne zelis da budes na njihovim spiskovima, napisi pismo instituciji organizovane religije u cijem se spisku nalazis i trazi da te izbrisu iz spiskova. Danas postoje zakoni koji ljudima omogucavaju da svoje privatne podatke stite ako zele.
Ne bi trebalo da bude razlike izmedju bilo kakve druge organizacije i religioznih organizacija kada su privatni podaci u pitanju. [ Odin D. @ 05.09.2010. 14:31 ] @
Treba da ucinis jedan od smrtnih grijehova ili jos bolje da se po5eres u crkvu. Izbacice te ekspresno, a mozda dobijes i anatemu.
Samo znaj da je cijena toga vjecno gorenje u paklu, pa vidi da li ti se isplati. [ Marenović Slaviša @ 05.09.2010. 14:38 ] @
Cek malo.... recimo da poslusas Odina D. i sta ce biti? Neces vise biti na spisku njihovih vernika, ali da li ces dospeti na neki drugi spisak? Spisak onih koji su nepozeljni i koji su se izjasnili da ne zele da pripadaju toj crkvi? Mislim da je ipak Dimkovicevo resenje bolje. Ali - da li ti zelis samo da zastitis svoje podatke, ili zelis da istupis iz verske zajednice kojoj sada pripadas? [ Shadowed @ 05.09.2010. 15:11 ] @
Mislim da sta god da pokusas, realno, napre ces uspeti da te prebace na neki drugi spisak ;)
[ Srđan Pavlović @ 05.09.2010. 15:17 ] @
Kazes im ko Bora Corba:
"Izbrisite me sa spiska, evo vam knjizica mafijska!" ![]() "Necu da budem clan mafijeeee...." [ pisac @ 05.09.2010. 15:19 ] @
Mene zanima jedno interesantno pitanje: Sta ako neko hoce da se "odkrsti" iz pravoslavne crkve, a vencao se u crkvi, i posle bio i kum tokom kumovog vencanja i krstenja kumove dece?
Sta se onda u tom slucaju desava (ako je uopste moguce bilo kakvo "odkrstavanje")? [ Odin D. @ 05.09.2010. 16:17 ] @
Treba da nadjes nekog raspopa i da ga podrzavas neko vreme, pa ce crkva pored njega usput i tebe lisiti milosti bozije. Medjutim to je pomalo neizvjestan put, jer crkva zna biti dosta popustljiva prema svojim pripadnicima kad se radi o 'ispisivanju', posto je velicina stada ipak najpreca stavka, preca cak i od cistote stada, iz -jelte- razumljivih razloga koji se ticu direktne proporcionalnosti izmedju broja ovaca i kolicine osisane vune.
Postoji i drugi nacin, pomocu malo vracanja i paganskih obicaja, ali to ce ti bolje objasniti neko iz istocne Srbije ako takvih ima ovdje. [ Vole Domu @ 05.09.2010. 16:57 ] @
ja kad sam bio mali hteo sam to da uradim i pitao sam jednog popa, on mi je rekao da nije moguci "odkrstiti se", ali mi je rekao da mogu da predjem u neku drugu veru ako hocu. nije mi se dopao odgovor :)
[ burex @ 05.09.2010. 17:21 ] @
Citat: pisac: Mene zanima jedno interesantno pitanje: Sta ako neko hoce da se "odkrsti" iz pravoslavne crkve, a vencao se u crkvi, i posle bio i kum tokom kumovog vencanja i krstenja kumove dece? Sta se onda u tom slucaju desava (ako je uopste moguce bilo kakvo "odkrstavanje")? Prekineš linked-list i dobiješ invalid pointere, a možda i neki segfault :) [ Count Zero @ 05.09.2010. 18:53 ] @
Ma nemaš frke, ne važi retroaktivno.
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2010. 19:05 ] @
Ne postoji nikakav smisao termina "odkrstiti se".
Iskljucivo je na pojedincu da odluci da li se smatra ili ne clanom nekakve organizovane religije. Medjutim, ovde se radi o necemu sasvim drugom - a to se zove "evidencija u crkvi". To je nista drugo nego skupljanje vasih privatnih informacija koje ste vi ili vasi roditelji dopustili toj organizaciji da cuva o vama u vreme kada ste se smatrali pripadnikom te grupe. Ako vam se misljenje promenilo po tom pitanju - imate puno pravo da trazite da ta organizacija UKLONI vase licne podatke iz svojih spiskova. Trenutno u Srbiji su jedine implikacije bivanja u tom spisku to da konkretna organizacija moze da vas kontaktira u cilju pruzanja njihovih servisa - medjutim u buducnosti takve stvari mozda budu osnova i za placanje dodatnih poreza... Sve u svemu, imate punu slobodu da trazite da vas ispisu - ako osecate potrebu za tim. [ Marko Medojević @ 05.09.2010. 19:19 ] @
Mozda da probas sa sql injection:
Code: http://www.spc.rs/?user=1;DELETE FROM krsteni WHERE id=<ubaci svoj id> [ Onaj @ 05.09.2010. 20:59 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sve u svemu, imate punu slobodu da trazite da vas ispisu - ako osecate potrebu za tim. Jeste, pa da te spale na lomači... [ Ixtis @ 06.09.2010. 02:00 ] @
I ajde sad vajni moderatori... Da vidimo do kada će ova tema da bude otvorena!?
Po ko zna koji put, ovakve teme prerastaju u osmišljenu sprdačinu, i pljuvanje po Pravoslavnoj Crkvi!!!??? [ Marko_L @ 06.09.2010. 02:11 ] @
Zašto je pljuvanje po crkvi ako neko više ne želi da bude pripadnik iste, pogotovo ako je pripadnik iste postao mimo svoje volje, tj. krstili ga i upisali u evidenciju kad je bio beba, pa nije mogao sam da odlučuje o tome, kao što i jeste slučaj sa većinom ljudi u Srbiji ?
[ klompica @ 06.09.2010. 02:31 ] @
Ivane mislim da gresis, termin "otkrstiti se" a i sam cin otkrstavanja moze da bude veoma vazan. Recimo da je osoba krstena kao dete obmanuta, kasnije u svom zivotu shvata da neveruje u boga i zagrobni zivot. Sam cin raskrstavanja nece imati nikakvog konkretnog uticaja na njegov dalji duhovni zivot i zivot posle smrti posto po njegovom misljenju tako nesto ni nepostoji.
Moralni razlozi su vec nesto drugo, u nekom buducem razgovoru sa vernikom na njegovo ubedjivanje da iako neveruje bog ce ga pomilovati i spasiti posto je ipak krsten, nasa osoba moze sa ponosom da mu odgovori " e nece, ja sam se otkrstio" Svaka druga organizacija nudi tu mogucnost biblioteka upises se - ispises se vojni odsek upisu te - ispisu te itd. Nadam se da i verske zajednice postuju tu praksu. [ žutokljunac @ 06.09.2010. 06:10 ] @
Citat: Koliko znam, u Vojnom odseku drže u rezervnom sastavu do pozne starosti, tj. do onda do kada možeš da stojiš na nogama. Tj. bolje rečeno, drže u evidenciji. Ne ispisuju oni tako lako. A imaju tu divnu osobinu da te se naglo sete onda kada im zatrebaš. [ ctrl alt del @ 06.09.2010. 07:54 ] @
@Ixtise, ne vidim da je igde u ovoj temi pomenuta Pravoslavna crkva osim u tvom postu...
Jel zna neko kako je ovo rešeno u Austriji gde vernici plaćaju crkveni porez? Da li postajete poreski obveznik čim postanete punoletni ili kad počnete da ostvarujete prihode, jel to kreće automatski ako ste kršteni ili se negde posebno izjašnjavate da pristajete na taj harač? Kako se izlazi iz te obaveze? [ Onaj @ 06.09.2010. 08:52 ] @
Citat: Ixtis: I ajde sad vajni moderatori... Da vidimo do kada će ova tema da bude otvorena!? Po ko zna koji put, ovakve teme prerastaju u osmišljenu sprdačinu, i pljuvanje po Pravoslavnoj Crkvi!!!??? Niko ovde nije pljuvao po tvojoj miloj pravoslavnoj crkvi. E sad pošto lažno optužuješ idi brzo okaj grehe (nije mnogo skupo par desetina eura kod lokalnog popa) da ne odeš u pakao. edit: Citat: Ixtis Zoran Jovanović Niš bate, Srbija bato Patrijarše, ti li si? ![]() [ Ivan Dimkovic @ 06.09.2010. 09:00 ] @
Citat: Ixtis: I ajde sad vajni moderatori... Da vidimo do kada će ova tema da bude otvorena!? Po ko zna koji put, ovakve teme prerastaju u osmišljenu sprdačinu, i pljuvanje po Pravoslavnoj Crkvi!!!??? Ti si prva osoba koja uopste i pominje doticnu organizaciju poimenice, a ostatak ove diskusije se svodi na odgovor na pitanje KAKO SE ISPISATI iz spiskova neke religijske organizacije. Tu apsolutno nema ni mikrograma "pljuvanja" po nekim relgigijskim organizacijama. Ako ti je pitanje kako da se covek ispise iz spiskova neke verske organizacije "pljuvanje" po njoj, savetujem ti da jednostavno ne pratis ovu temu. @Klompica, "Odkrstavanje" nema nikakvog smisla jer je samo "krstenje" verski ritual. Verski ritual, kako mu samo ime kaze, je nesto sto je vezano za veru... Dakle, ako ti licno ne verujes u ucenje te vere - ceo taj ritual nema nikakvog smisla, pa onda ne moze imati smisla ni "anti" taj ritual. Ako su te roditelji prisilili na taj ritual, opet vazi ista prica - ne "veruju" roditelji za tebe. Jedino sto ima smisla je zahtev za ispisivanje iz liste koju eventualno takva organizacija drzi i u kojoj se mogu nalaziti tvoji licni podaci - i za to postoje zakoni koji gradjanima daju odredjena prava u pogledu drzanja privatnih podataka. Zahtev za brisanjem bi svakako trebao da resi taj problem. Ako te opet kontaktiraju, onda bi ih trebalo prijaviti (ili tuziti ako vec imas vremena i novca za to) kao sto bi uradili sa bilo kojom drugom firmom ili organizacijom koja nelegalno poseduje privatne podatke i koristi ih. Vojni odsek je drzavna sluzba OVLASCENA da drzi licne podatke bez obzira na vase slaganje - dok nevladine organizacije i privatne firme definitivno ne spadaju u tu kategoriju. [ mmix @ 06.09.2010. 09:01 ] @
Pa to ti je generelno posledica odnosa bilo koje organizaovane religije prema ateistima, ono po spisku tolerisanja:
1. svoji vernici 2. vernici druge crkve 3. svi ostali 4. protivnici crkve (da ne kazem antihristi) 5. ateisti Realno, ovaj ispis ti ne treba sem ako nisi ateista i hoces na papiru da imas da si raskrstio (zgodan pojam) sa crkvom, al posto si ateista kojeg je neko uclanio onda taman imaju dobar nacin da te muce ![]() [ Ivan Dimkovic @ 06.09.2010. 09:07 ] @
Citat: mmix Realno, ovaj ispis ti ne treba sem ako nisi ateista i hoces na papiru da imas da si raskrstio (zgodan pojam) sa crkvom, Pa to da li si "raskrstio" sa crkvom valjda zavisi iskljucivo od tvojih licnih verovanja (ili nedostatka istih) Spiskovi u crkvi su sasvim druga stvar - i zapravo TI imas vlasnistvo nad tim podacima i to se svodi na pitanje drzanja tih podataka sa ili bez necijeg ovlascenja. Zbog toga je neophodno poslati zahtev za brisanjem ako vec postoji potreba. [ Onaj @ 06.09.2010. 09:14 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Zahtev za brisanjem bi svakako trebao da resi taj problem. Ako te opet kontaktiraju, onda bi ih trebalo prijaviti (ili tuziti ako vec imas vremena i novca za to) kao sto bi uradili sa bilo kojom drugom firmom ili organizacijom koja nelegalno poseduje privatne podatke i koristi ih. Misliš kao sa RTS-om? Pa i kod RTS-a vidimo kršenje prava (čak, još gore - kod RTS-a postoji krađa ličnih podataka) ne verujem da bi sa crkvom išlo lakše gde jedna odabrana crkva ima preveliku i neprirodnu podršku države i gde uz to čovek svojevoljno izvrši upis tj reši da se krsti (mada, u većini slučajeva nije baš svojevoljno nego voljom roditelja). [ Ivan Dimkovic @ 06.09.2010. 09:20 ] @
Treba prvo uraditi SVOJ deo posla - dakle, podneti ZAHTEV za brisanjem podataka.
Ako se ispostavi da to nije ucinjeno, onda se moze pricati o zloupotrebi. [ mmix @ 06.09.2010. 09:26 ] @
Realno, ja ne vidim da ce se to desiti, jednostavno ne mogu da zamislim svestenika koji belilom brise stavke iz crkvenih spisa zbog sekularnog zahteva. A kad odbiju sve nesto i ne vidim nekog ko bi se tuzio sa crkvom u Srbiji.
[ Ivan Dimkovic @ 06.09.2010. 09:31 ] @
Da je meni do toga stalo - ja bih ipak uradio taj deo posla, dakle prvo bih napisao izjavu - overio je ako treba, a onda poslao religijskoj organizaciji preporucenom postom.
Ako to ne urodi plodom - sve se svodi na to koliko ima ljudi kojima to predstavlja veliki problem... To se moze sudski goniti - a ako zakaze u Srbiji postoje i neke vislje institucije koje bi trebalo da se bave problemima ljudskih prava. Na kraju krajeva - ako ste ateista, vasa deca sigurno nece prolaziti kroz istu pricu... pa ih nece biti u spiskovima ;-) [ cozi @ 06.09.2010. 09:49 ] @
Mislim da je nemoguce biti izbrisan iz crkvenih knjiga.
Knjige su pisane su rukom, mastilom i na jednoj strani se nalaze podaci o vise ljudi, koliko se secam. Tako da bi svaka izmena bila unistavanje, necega sto ima veliku vrednost. Citat: Ivan Dimkovic: zapravo TI imas vlasnistvo nad tim podacima i to se svodi na pitanje drzanja tih podataka sa ili bez necijeg ovlascenja. Zbog toga je neophodno poslati zahtev za brisanjem ako vec postoji potreba. A mislim da ne postoji ni osnov za zahtev za ispis. Recimo ja sam upisan u crkvene knjige pre ovakvog shvatanja ljudskih prava i licnog identiteta, o zakonima, propisima da i ne govorim. Nisam siguran, ali mislim da ni danas u Srbiji ova oblast nije regulisana, osim nekih opstih opisa u Ustavu. Dakle, kako ja sada retroaktivno da zahtevam ispravljanje necega sto je tada bilo zakonito, legalno, uobicajeno, normalno... pogotovo imajuci u vidu vrednost tih knjiga. I trece, u crkvene knjige se svojevoljno upisuje, tacnije roditelji upisuju decu, kao sto ih upisuju u vrtice, skole fudbala... Tako da ne vidim zasto bi crkva menjala bilo sta, ako je neko promenio misljenje ili se ne slaze sa misljenjem svojih roditelja. [ Ivan Dimkovic @ 06.09.2010. 09:55 ] @
@cozi,
Nikakva "vrednost" ne bi smela biti iznad prava vezanih za licne podatke. Postavlja se samo pitanje da li zakon vazi za vreme kada su zapisi pravljeni ili ne... to treba videti sa advokatom ako religijska organizacija odbija da izvrsi brisanje. Za svake nove tu nema dileme - privatni podaci su zasticeni zakonima i vlasnik tih podataka ima odredjena prava nad njima. Nije nikakav problem da se necije ime i prezime prevuku crnim markerom - bez uticaja na ostale na toj strani. Citat: I trece, u crkvene knjige se svojevoljno upisuje, tacnije roditelji upisuju decu, kao sto ih upisuju u vrtice, skole fudbala... Tako da ne vidim zasto bi crkva menjala bilo sta, ako je neko promenio misljenje ili se ne slaze sa misljenjem svojih roditelja. Gresis. Bas kao sto si se svojevoljno upisao - mozes da se svojevoljno ispises. Ukoliko trazis od organizacije da te uklone sa spiska, oni bi to morali da urade, posto si TI vlasnik tih podataka. Da nije moguce, CEO Facebooka bi imao mnogo manji problem - "svoljevoljno ste se upisali..." ali zakon ocigledno kaze drugacije... ili bi mogao da upisuje sve penkalom u neku svesku koja "ima vrednost" ;-) [ cozi @ 06.09.2010. 10:44 ] @
Naravno da postoje vrednosti koje su iznad prava na licne podatke, recimo pokusaj da se ispises iz spiska poreskih obveznika (drzava je koristila crkvene knjige posle II svetskog rata u ovu svrhu), pa objasni to time da si postao anarhista. Ne poredim, samo navodim da postoje neke vrednosti koje su iznad pojedinacnih sloboda.
Takodje, ako neko upotrebi moje podatke ili realnije neke poznate licnosti (ime prezime, datum rodjenja i sl.) u svrhu umetnickog dela. Dakle u nekom kontekstu ih naslika ili upotrebi u pesmi, kako ja da povucem ili ponistim tu zloupotrebu? Da precrta markerom sliku? Na kraju seminarskih ili naucnih radova, knjiga se navode podaci o autorima. Kako da neko povuce svoje podatke sa tog spiska ako mu se recimo ne dopada kako ga je neko citirao? Opet marker? Nije bas da si ti vlasnik svojih podataka i da samo podneses zahtev i ispisu te. Problem licnog identiteta i sloboda je malo komplikovanije od "Ime Prezime to je moje vlasnistvo". Drugo, u Srbiji, koliko je meni poznato ova oblast nije regulisana zakonima. Citat: Nije nikakav problem da se necije ime i prezime prevuku crnim markerom - bez uticaja na ostale na toj strani. Podaci bi bili i dalje u njihovom vlasnistvu samo ne bi bili citljivi. A to nije isto sto i ispis. Pa naravno da moze svako da upisuje penkalom u svoju svesku, recimo neko pokupi sva imena i prezimena i ostale podatke sa ES-a i svesku nazove clanstvo ES-a. Kako ti mozes naterati da te izbrise iz te svoje evidencije kada se recimo (ne daj Boze :) isclanis sa foruma. [ bachi @ 06.09.2010. 11:06 ] @
Ja sam, mimo svoje volje, kao beba, kršten, ali sam naravno ateista. Međutim, totalno me je briga što se nalazim u tamo nekom spisku u tamo nekim "vrednim" knjigama, sve do momenta dok ne pokušaju da nametnu neki porez na vernike. Do tada, ako do toga uopšte i dođe, nije vredno razmišljanja.
Takođe, svoje dete nisam krstio kao bebu, niti ću sad, a kada poraste i sama odluči da se krsti, podržaću, iako sam ateista, ako i ona bude ateista i to ću podržati. [ Count Zero @ 06.09.2010. 11:12 ] @
^ +1
[ nkrgovic @ 06.09.2010. 11:12 ] @
Citat: cozi: Naravno da postoje vrednosti koje su iznad prava na licne podatke, recimo pokusaj da se ispises iz spiska poreskih obveznika (drzava je koristila crkvene knjige posle II svetskog rata u ovu svrhu), pa objasni to time da si postao anarhista. Ne poredim, samo navodim da postoje neke vrednosti koje su iznad pojedinacnih sloboda. Brkas drzavu i razna udruzenja gradjanja. Drzava ima pravo da skuplja podatke o svojim gradjanjima. To pravo proistice iz suvereniteta te drzave. Niko drugi, osim drzave ta prava nema. Ne moze bilo koje udruzenje gradjanja da kaze "ako moze drzava mogu i ja". Sve dok si gradjanin drzave ti su u njenoj evidenciji, zato sto je ona sebi dala to za pravo. Ovde se prica o nekome ko nije clan tog udruzenja gradjana, a ovi ga i dalje drze u evidenciji. E, u tom slucaju i te kako ima pravo da trazi da ga brisu. Ne moze neko da tvrdi da sam ja njihov clan - ako ja to ne zelim da budem, niti neko moze da skuplja moje podatke bez mog odobrenja. Drzava to radi na silu - jer je drzava, a i zato jer sam je ja pustio (jer sam njen gradjanin i to zelim da budem). Udruzenje gradjana niti ima silu, niti ima moje odobrenje. BTW, offtopic, moze se brisati i iz spiska gradjana na licni zahtev. Naravno, onda imas druge probleme, ali moguce je, npr. ako si gradjanin druge drzave. [ vilil1 @ 06.09.2010. 11:22 ] @
Citat: nkrgovic:Ovde se prica o nekome ko nije clan tog udruzenja gradjana, a ovi ga i dalje drze u evidenciji. E, u tom slucaju i te kako ima pravo da trazi da ga brisu. Ne moze neko da tvrdi da sam ja njihov clan - ako ja to ne zelim da budem, niti neko moze da skuplja moje podatke bez mog odobrenja. Drzava to radi na silu - jer je drzava, a i zato jer sam je ja pustio (jer sam njen gradjanin i to zelim da budem). Udruzenje gradjana niti ima silu, niti ima moje odobrenje. Aha... Citat: Forum tehnicki ne podrzava brisanje naloga zato sto to pravi probleme u bazi kasnije, dovodi do nekonzistentnosti. Nikoga ne teramo da posecuje naravno, pa postojanje naloga ovde ne treba ni da ti smeta. Mozes obrisati iz profila privatne podatke ako ih ima, i to je to. http://www.elitesecurity.org/t...lio-bih-vas-za-brisanje-naloga [ DaliborP @ 06.09.2010. 11:29 ] @
Haha, odlicno si to nasao. Mozda moze crkva isto da kaze da brisanje pravi problem u bazi, pa eto ne moze da se brise i to je to :) [ cozi @ 06.09.2010. 11:30 ] @
@nkrgovic
Citat: Ne poredim, samo navodim da postoje neke vrednosti koje su iznad pojedinacnih sloboda. Koji deo ovoga nisi shvatio, pa si poceo da me tumacis na nacin da poredim drzavu i crkvu? I ne drze ga u evidenciji svojih clanova, vec u evidenciji krstenih, sto i jeste. Ne skuplja crkva (udruzenje gradjana) podatke, vec vernici ostavljaju svoje podatke samovoljno, u slucaju dece (beba) njihovi roditelji kao i za sve drugo. Sad sto se neko predomisli ili se ne slaze sa roditeljima to ne znaci da neko mora da ga izbrise iz evidencije, pogotovo sto to nije jednostavno i moglo bi dovesti do unistenja knjiga koje imaju veliku vrednost. A i stvorili bi se mnogi problemi, od kojih sam ja naveo retroaktivnu primenu zakona, jer ovakav pogled na ljudska prava i licni identitet nije postojao, da ne govorim o zakonima pre 20ak godina. [ nkrgovic @ 06.09.2010. 11:50 ] @
Probaj da se pismeno obratis forumu, sa takvim zahtevom, pa ces da vidis sta ce da se desi. Uostalom, to sto nesto ES tvrdi da ne moze, ne znaci da ne bi moglo da je zakon u pitanju. Nije nijedna organizacija, ni crkva, ni forum iznad zakona.
I da, to sto je neko "krsten" nije nista realno, u pitanju je cin pristupanja organizaciji. Nista vise. Ne mozes praviti od toga nesto sto nije. I dalje on ima pravo da trazi brisanje podataka. Drugim recima, to sto se neko predomisli znaci upravo to da MORA da se brise iz evidencije, to i jeste poenta zastite licnih podataka. U suprotnom bi svako mogao da tvoje podatke skuplja uz "ne mozes sad da se predomislis" izjavu. [ vilil1 @ 06.09.2010. 12:09 ] @
Moguce je dobiti otpust, ili nesto slicno, ispisati se...Ali fizicko brisanje iz evidencije krstenih, ne znam. Pretpostavljam da nije moguce. Cak mislim da to nije moguce ni u EU.
[ dava @ 06.09.2010. 13:15 ] @
Postoji li tu neka vrsta godišnjeg odmora ili sl. recimo hoće čovjek da se malo opusti u životu, ili sjeti se dana iz mladosti ono s*x, dr*gs & r'n'r. pa da dadne sebi malo oduška?
[ Srđan Pavlović @ 06.09.2010. 13:42 ] @
To se radi i preko "radnih dana", tako da ne treba godisnji - dovoljno samo ispovediti se povremeno, a i to nije obavezno :)
Mozda ljudi jednom shvate da mogu biti dobri i bez clanstva u bilo kakvim organizacijama :) [ Count Zero @ 06.09.2010. 14:17 ] @
Znaš kako, kad se učlaniš u određene organizacije, budeš dobar samo tako. Ono - dobar koje kilo eura
![]() [ Srđan Pavlović @ 06.09.2010. 14:23 ] @
Da, to svakako :)
[ cozi @ 06.09.2010. 14:25 ] @
Ali, izgleda da se mora biti clan neke organizacije da bi mogli biti duhoviti.
[ dava @ 06.09.2010. 14:27 ] @
Ma da, ide to uz duhovnost kao gratis.
[ machiavelli @ 06.09.2010. 15:23 ] @
Dimkovicu, koja god da je organizacija u pitanju, postovi broj 5 i 8 na prvoj strani (Odin D i naravno neizbezni Srđan Pavlović kada su verske teme u pitanju) su zreli za moderaciju... Moj savet moderatorima je da oprezni i da budu restriktivniji kada su ovakve teme u pitanju, jer su uvek na ivici kosenja sa pravilnikom, i vrlo cesto se tolerisu teske reci, uvredljive opaske na racun vernika (bilo koje "organizacije"), pa cak i govor mrznje.
Hvala. [ Nedeljko @ 06.09.2010. 15:43 ] @
Ja mislim da bi najplodnije bilo da se postavljač teme izjasni o tome šta time želi da postigne.
Krštenje je duhovni odnos između pojedinca i Boga i nemoguće je odkrstiti se jer Bog svakome daje šansu da se pokaje i vrati se dok je živ. Zato takav obred ne postoji. Crkva je sa druge strane duhovna zajednica ljudi povezanih istom verom, tako da čovek odbacujući tu veru sam sebe isključuje iz te duhovne zajednice, tako da se slažem sa Ivanom. Isključivanje iz Crkve kao duhovne zajednice je isto što i odbacivanje te vere, a ispisivanje iz dokumentacije je druga stvar, koja bi trebala da bude rešiva. [ misahidro @ 06.09.2010. 15:53 ] @
Samo da napomenem da nisam imao nameru da povredim ničija osećanja i verovanja i iz tog razloga nisam napisao koja je religija u pitanju.
![]() [ Ivan Dimkovic @ 06.09.2010. 15:53 ] @
Mislim da je sve na ovu temu vec receno.
Ako se trazi ispisivanje sa liste - obratiti se toj organizaciji sa zahtevom. Mozete se pozvati na zakon o zastiti podataka o licnosti: http://www.propisi.com/zakon-o-zastiti-podataka-o-licnosti.html Citat: Član 3. Podatak o ličnosti je svaka informacija koja se odnosi na fizičko lice, bez obzira na oblik u kome je izražena i na nosač informacije (papir, traka, film, elektronski medij i sl.), po čijem nalogu, u čije ime, odnosno za čiji račun je informacija pohranjena, datum nastanka informacije, mesto pohranjivanja informacije, način saznavanja informacije (neposredno, putem slušanja, gledanja i sl, odnosno posredno, putem uvida u dokument u kojem je informacija sadržana i sl.), ili bez obzira na drugo svojstvo informacije (u daljem tekstu: podatak); Član 11. Opoziv pristanka Pristanak se može opozvati. Punovažan opoziv lice može dati pismeno ili usmeno na zapisnik. U slučaju opoziva, lice koje je dalo pristanak dužno je da rukovaocu naknadi opravdane troškove i štetu, u skladu sa propisima koji uređuju odgovornost za štetu. Obrada podataka je nedozvoljena posle opoziva pristanka. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|