[ vlada131 @ 14.09.2010. 21:41 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=458745

Citat:
Francuska zabranila nošenje burke
14. septembar 2010. | 19:58 | Izvor: Beta Pariz -- Francuski parlament je glasanjem u Senatu, usvojio zakon kojim se na javnom mestu zabranjuje nošenje muslimanske marame koja pokriva lice.

Zakon stupa na snagu tek na proleće 2011. godine.

Francuska, u kojoj prema zvaničnim procenama lice u potpunosti pokriva oko 1.900 muslimanki, postala je tako prva evropska zemlja koja je uvela takvu zabranu. Slična mera je trenutno predmet parlamentarne diskusije u Belgiji.

U tekstu se ne spominje direktno marama koja u potpunosti pokriva lice, već se zabranjuje "prikrivanje lica na javnom mestu", što znači na ulici i mestima otvorenim za javnost kao što su prodavnice, kafići, gradski saobraćaj, parkovi, ali i opštine, škole, bolnice.

Žene koje budu pokrivale lice nikabom, koji ostavlja slobodne samo oči ili burkom koja pokriva čitavo telo, uključujući i celo lice, moraće ubuduće da plate kaznu od 150 evra ili da pohađaju kurs o građanskom vaspitanju.

Svakoj osobi koja bude primoravala žene da pokrivaju lice i telo, preti kazna od godinu dana zatvora i novčana kazna od 30.000 evra.
[ Alexxandar @ 14.09.2010. 23:05 ] @
Još jedna pobeda za Islam, zbog straha od ekstremnih muslimana ljudi jedni drugima oduzimaju slobode. Mislim meni su te burke i nikabe glupost 100%, ali svako ima pravo da nosi kakvo god g.... želi na glavi. Šta je sledeće, prohibicija ratluka? Zabrana škola trbušnog plesa? Na kraju od straha od njih ima da nametnemo jedni drugima zakone koji podjednako krše ljudska prava (radi slobode naravno) da neće biti velika razlika između tog čuvanja slobode i talibanskog režima u Avganistanu.
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2010. 23:37 ] @
Ovo proterivanje Roma, zakon za 1900 zena sa burkama, itd.. su cisto zamazivanje ociju...

Ocigledno titranje masama na racun njihovih strahova zato sto u Francuskoj sada sledi jako teska reforma penzionog sistema - vec se preti strajkovima (dizanje sa 60 na FANTASTICNIH 63 godine! :-) i verovatno totalnim kolapsom drzave u strajkovima dok se situacija nekako ne razresi a mora se razresiti na stetu gradjana...

Sta se onda radi kada treba da se uradi takav jedan radikalan rez?

A pa da... udri imigrante - pogotovu one najvise "drugacije", to ce da oraspolozi masu pre nego sto i oni dobiju u bubreg od Sarkozija - imigranti, pogotovu oni "drugaciji" su uvek najlaksa meta a "narodu" prija kada se nesto radi "konacno protiv njih"... idi 1900 zena sa burkom, gadan nepraijtelj drzave i problem koji zahteva poseban zakon.

Bila je slicna rasprava u UK i Englezi zakljucili da je takva ideja apsolutno van svakog smisla za jednu drzavu koja bar na papiru prica o nekakvim slobodama... kada je UK pretekla Francusku po pitanju sloboda, onda je stvar bas za razmisljanje.

Mada, ako i u UK bude trebala maska za oci da se uradi nesto gadno, ne sumnjam da ce da se izbaci i tema burki iz naftalina.

Na kraju krajeva... mora se nesto uraditi sa tom sacicom burki.. :)
[ geniuxx @ 14.09.2010. 23:46 ] @
Citat:
Svakoj osobi koja bude primoravala žene da pokrivaju lice i telo, preti kazna od godinu dana zatvora i novčana kazna od 30.000 evra.

Ovo i nije tako lose ... podrzavam zabranu! A kad ce kod nas da usvoje?
[ Nedeljko @ 15.09.2010. 00:25 ] @
Citat:
Alexxandar: Još jedna pobeda za Islam, zbog straha od ekstremnih muslimana ljudi jedni drugima oduzimaju slobode. Mislim meni su te burke i nikabe glupost 100%, ali svako ima pravo da nosi kakvo god g.... želi na glavi. Šta je sledeće, prohibicija ratluka? Zabrana škola trbušnog plesa? Na kraju od straha od njih ima da nametnemo jedni drugima zakone koji podjednako krše ljudska prava (radi slobode naravno) da neće biti velika razlika između tog čuvanja slobode i talibanskog režima u Avganistanu.

Ma, koje crne slobode. To je ugrožavanje bezbednosti. Ispod toga može da se maskira bilo koji kriminalac ili terorista. Šta god da je motiv za ovo, to sigurno nije zezanje muslimana.
[ bachi @ 15.09.2010. 07:39 ] @
Ako ja ne mogu u muslimanskim zemljama da se ljubim da devojkom na klupi, a da ne odem u zatvor, e vala, ne mogu ni oni da glumataju nindže i tačka. Ako im se ne sviđa, neka se vrate odakle su došli. Više mi je muka od njih, gde god da se nasele, umesto da se prilagode okolini, oni bi okolinu da prilagode sebi. E, žao mi je, ne može. U svojoj kući budi nindža, idi i go ako hoćeš, na javnom mestu batali fantomke.
[ Ivan Dimkovic @ 15.09.2010. 08:09 ] @
Citat:
bachi
Ako im se ne sviđa, neka se vrate odakle su došli.

Cak i ako su rodjeni u Francuskoj i imaju francusko drzavljanstvo od rodjenja? Ti nemaju gde da odu - niti im mozes ukinuti drzavljanstvo :)

Nope...

Daleko ali daleko bolja stvar je nesto drugacije... Ko ne salje zensku decu u skolu (to je izvor svih zatuposti) - potpuno ukidanje socijalne pomoci i svih dodataka. Naravno, u skoli zabrana bilo kakve odore koja prikriva lice, zato sto remeti funkciju skole... Tu nema diskusije.

To sa prekidanjem pomoci su predlozili ovde u DE... mada je i to naislo na gomilu kritika... iskreno, mislim da je to daleko bolje resenje zato sto na kraju postize isti cilj (obrazovana i radno sposobna zena obicno nema potrebe da bude rob), a najveci problem jeste to sto neke od tih zatucanih porodica ne salju zensku decu u skolu i time ih cine totalno nesposobnim za normalan zivot i de-facto pretvaraju u moderne robove.

A u isto vreme, prvi su na redu za socijalnu pomoc i decije dodatke - eto resenja, krije se tu.

Ovo sa burkama je kretenizam namenjen zabavi za siroke mase - postignuce samo da te zene nikada ne vide svetlost dana, i onako ih ima sacica i niko ih sigurno nece ni primetiti da ih nema... U Francuskoj ih ima 1900, to mu dodje jedna ninja :) na 32600 ljudi... Ima sve da puca ako ih povuku u svoje jazbine :(

A da ne pricamo o tome da poteze neka fundamentalna pitanja o tome sta drzava treba da bude ovlascena da radi, a sta ne sme.
[ zmau @ 15.09.2010. 08:15 ] @
Je l to znači da ukidaju i dedamrazove ? I klovnove ? I da će javni maskenbali biti ilegalni ?
[ Ivan Dimkovic @ 15.09.2010. 08:20 ] @
Ma prakticno nece biti ukinuto nista u tome i jeste fora... prvi put kada bi dokacili nekog politicki organizovanijeg od tih zena izbio bi haos, Francuska je to. Mada i sami muslimani imaju svoje organizacije koje su ohoho finansirane sa legalnom zastitom - vuci ce se to po sudovima pa ce na kraju doci i na EU nivo.

Nego treba nekako progurati penzionu reformu koja vec par decenija ceka u Francuskoj, pa su krenuli da izbacuju Rome, "zabranjuju Burke" da raja pocne malo da se zari i pali - ali na pogresnu stvar...

To se zove defokusiranje paznje javnosti... u Srbiji su doktorirali na tome, mogli bi nase "eksperte: da unajme kao konsultante :)
[ MiloschK @ 15.09.2010. 09:31 ] @
Super eto vam resenje kako da budete nevidljivi za radar, samo nabijete burku na glavu.
Nema dokaza na sudu. Neko mi ukrao auto. Citam pre dve sedmice u Zenici opljackali
banku sa burkom na glavi, sami protiv sebe, znaci ne valja. Postoje neka pravila u savremenom
svetu. Zasto Obama ne dodje na samit u kratkim lacama, pa zato sto to ne ide tako.
Nigde ne pise da ne sme, a ovima moras da napises, da neke stvari ne mogu iz prakticnih razloga.
To je tako, ziveti u Iranu i u Evropi nije isto, a nisu ni zakoni isti.
[ Odin D. @ 15.09.2010. 11:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Daleko ali daleko bolja stvar je nesto drugacije... Ko ne salje zensku decu u skolu (to je izvor svih zatuposti) - ...

Cek malo, zar slanje djece u skolu nije zakonom obavezujuce, vec zavisi od volje roditelja!? WTF
[ Isak666 @ 15.09.2010. 12:08 ] @
Citat:
Odin D.: Cek malo, zar slanje djece u skolu nije zakonom obavezujuce, vec zavisi od volje roditelja!? WTF

Mislim da se to sto Ivan pise odnosi na vrtice, posto jedan broj dece dolazi u osnovnu bez bilo kakvog ili sa losim znanjem nemackog.

Mada, opet postoji jedan broj roditelja, uglavnom sa bliskog istoga & co, koji decu salje samo koliko mora - do 15. godine. I tu bi im isto trebalo ukinuti socijalu ili je barem smanjiti.
Ko ne salje decu u osnovnu ili se dete ne pojavi par dana u skoli bez opravdanja roditelja - murija dolazi na gajbu. To je ovde ko dobar dan.

Ima jedan broj dece od iste ekipe kojoj roditelji ne daju da imaju zajednicku nastavu sa drugim polom (fizicko) i ne mogu da idu u skolu u prirodi ili ekskurzije.
[ Kovacevic Vladimir @ 15.09.2010. 12:28 ] @
Dobro.
Pročitali smo članak, saznali nešto iz zakonodavne aktivnosti Francuske.

I šta sada?
Treba da odobrimo, prihvatimo činjenicu, ili da im pišemo o našem neslaganju, kršenju ljudskih sloboda ili šta već...da urazumimo taj Parlament.
To im je osnovni zadatak - da donose Zakone u svojoj Državi, za sebe.
Ako su emigranti po rođenju stekli pravo na državljanstvo, tim pre se moraju ponašati po Zakonima te Države, koju predstavlja Senat Parlamenta.

1. Nije mi jasna stalna potreba "gledanja preko plota u tuđe dvorište", a u našem dvorištu nismo u stanju ni elementarne pomake da učinimo da svakodnevni život bude normalniji.
2. Nije mi jasno, ako Francuzi defokusiraju pažnju javnosti ovim Zakonom, zašto toliko reakcije na raznim delovima (vidi nedeljnu "Politiku") sveta na narastajuću islamizaciju?

Pozdrav
[ Izvoljski @ 15.09.2010. 17:18 ] @
sto se tice Arapa, posmatrao sam ih jedno vreme dok sam ziveo u Francuskoj.

To je znaci tipican mentalitet geta, koji cete naci npr u crnackom Njujorku ili nazalost sada vec i kod nas u Srbiji. Govorim recimo na izbeglicke kolonije po periferiji BG i NS.

Cim krocite u takav kvart odmah vidite gomilu raskokanih zenetina koje ratuju sa bezbrojnom decurlijom. Policija tu odavno ne zalazi, svrhe nema nikakve - oni su svet za sebe. Nasi ljudi nikad ne zive tako bedno na Zapadu, jer kod nas zena radi, a kod Arapa ne ! To vam je odmah manji budzet i plus sto beskonacno pumpaju tu zenu dok se ne raspadne pa se samo tovare nova deca i beda je tu zagarantovana. Nema te socijale koja to moze da izdrzi, niti se mnogi i obracaju za socijalu s obzirom da ne borave regularno.

Arapi strahovito tesko zive.

E sad, oni su kao narod ne bas bistri kao recimo Balkanci, ali imaju neku tipicnu semitsku lukavost i strpljenje. Ipak i kao takvi oni su potpuno nedorasli francuskoj drzavi jer to je stara imperijalna sila koja je sirom sveta zavodila red i naravno da nece dozvoliti da ih izrade neki dodjosi i to na domacem terenu. Mehanizmi kontrole su veoma dobro razradjeni, pravila cvrsta i iznenadjenja ne postoje. Sva moc i materijalna i fizicka je u rukama Francuza i neki ustanak tipa siptarije nije moguc uprkos ne bas malom broju, govori se o nekih 6 miliona zvanicno, mada ima dosta neprijavljenih, dobar deo je vec 2-3 generacija Francuza, a ima dosta i mesanaca.

Kritike iz Brisela ? Puah, to je smesno. Francuska je osnivac EU i po potrebi moze inicirati i njeno rasformiranje samo ako joj vise ne bude trebala. Pola Italije (drugi osnivac) bi to jedva docekalo, tako da gg. administratori bolje da cute...

[ Stranger2 @ 15.09.2010. 18:19 ] @
Mene kod stavova mnogih ljudi po pitanju burki pre svega cude dve stvari:

1) Zasto na dekmokratiju gledate kao na besprekorni ideal kada to nije. Nije nikada posojala savrsena demokratija i nemoguce je da postoji. Normalnim ljudima savrsena demokratija ne treba i ne zele je. Kada bi se kojm slucajem savrsena demokratija ostvarila u praksi ja mislim da bi se zgadila i najvecim demokratama.

2) Drugo, ne shvatam nikako kako vam te burke deluju kao simbol demokratije!?!?!? WTF??? Vecina vas je pretpostavlam za to samo citala ali kad to vidite uzivo zadnje sto ce vam pasti na pamet je procvat demokratije, verujte mi.
Zalaganje za demokratiju kroz odobravanje tog obicja je najobicnije izvrtanje, zloupotreba i busenje rupa u demokratiji. Znaci "dozvolite mi da si oduzmem slobodu jer ovo je demokratija pa je sve dozvoljeno ukljucujuci i ukidanje slobode". Tom logikom bi trebalo biti moguce da je demokratski i ukidati demokratiju "jer je sve to narodna volja". Sto se mene tice, ja bi to odlucno preseka: nije bitno da li se to zove demokratija ili kako u tom pravcu nema prosirivanja sloboda i tacka. Razlog: zbog zloupotrebe samih ideja demokratije i mogucnosti da se tim putem izgube sve pozitivne strane koje je demokratija do sada donela.

Savrsene slobode ne moze biti pre svega jer je sloboda uvek ogranicena slobodom drugoga. Dakle svako covek koji je normalan mora da se pomiri sa tim da nije sve dozvoljeno i da ne moze biti. Nesto mora biti zabranjeno inace bi nasa sloboda drugima ukinula slobodu a sloboda drugih bi ukinila nasu slobodu.
Uostalom zasto uopste postoji zaklon i pravni sistem. Zato jer bi bez ogranicenja bilo jos gore. A pravila nikad nece biti svima po volji... Ne sija ni sunce uvek kada zelimo pa smo se s tim pomirili...
[ Odin D. @ 15.09.2010. 20:02 ] @
Citav nesporazum nastaje od toga sto neki polaze od toga da:
1. djevojcice dobrovoljno izostaju iz skole i ne zele da se druze sa drugom djecom (to je, jel'te prirodno);
2. djevojcice dobrovoljno ne rade fizicko;
3. djevojcice dobrovoljno ne idu na ekskurziju;
4. djevojcice i djevojke dobrovoljno (zbog mode) odlucuju da se zamaskiraju;
4. djevojke dobrovoljno ne idu na vise skole i fakultete;
5. djevojke dobrovoljno pristaju da im neko drugi odlucuje za koga ce se udati i kad;
6. itd...

To sto zive u drustvu u kom je demokratski poredak ne znaci nuzno da sve to rade dobrovoljno i "da na to imaju pravo".
Najveci problem je sto ti rodjenje u Francuskoj ili u bilo kojoj drugoj zemlji uopste ne garantuje demokratski zivot ako se rodis kao djete u porodici nekih budala, a ispiranje mozga i kondicioniranje kojem se dijete podvrgne u mladoj dobi tesko se kasnije moze ponistiti.
Ta osoba ima sva prava na papiru, ali ih nema u svojoj svijesti i to je problem.
Ne radi se ovdje o tome da neko nekom popuje sta ce oblaciti, nego da se budalama oteza da ispiraju djeci mozgove.
[ pisac @ 15.09.2010. 20:37 ] @
Ja svakoga dana u Parizu u trznim centrima i prodavnicama vidim nekoliko tih nindzi, tako da to sto Dimkovic prica o malom broj nije bas tacno. Uostalom, zakon i treba da se donese na vreme, a ne kada bude neprimenljiv zbog velikog broja zahvacenih.
Ah, da, izuzetno me nerviraju kad ih vidim, jer nikad ne znam ko ili sta se krije ispod.
[ Nedeljko @ 15.09.2010. 21:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Daleko ali daleko bolja stvar je nesto drugacije... Ko ne salje zensku decu u skolu (to je izvor svih zatuposti) - potpuno ukidanje socijalne pomoci i svih dodataka. Naravno, u skoli zabrana bilo kakve odore koja prikriva lice, zato sto remeti funkciju skole... Tu nema diskusije.

To sa prekidanjem pomoci su predlozili ovde u DE... mada je i to naislo na gomilu kritika... iskreno, mislim da je to daleko bolje resenje zato sto na kraju postize isti cilj (obrazovana i radno sposobna zena obicno nema potrebe da bude rob), a najveci problem jeste to sto neke od tih zatucanih porodica ne salju zensku decu u skolu i time ih cine totalno nesposobnim za normalan zivot i de-facto pretvaraju u moderne robove.

A u isto vreme, prvi su na redu za socijalnu pomoc i decije dodatke - eto resenja, krije se tu.

Time se taj problem ne rešava, jer problem nije žena nindža, nego kriminalac koji se maskira, a on će se maskirati koliko god ti žena obrzovao. Zato to mora zakonom da se zabrani, da bi kriminalac bio odmah demaskiran i uhapšen.
[ Ivan Dimkovic @ 15.09.2010. 21:27 ] @
Elem...

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11317138

Citat:

French pension reform bill cleared by lower house

France's lower house of parliament has passed a controversial reform bill which will raise the minimum pension age from 60 to 62 by 2018.

It passed with 329 votes to 233 in the National Assembly in a stormy session and will now go before the Senate.

The government says the bill is needed to address France's deficit, but it has been fiercely opposed by the left.

Thousands have protested against the bill and union leaders have threatened to stage open-ended strikes.

Sad ce nastati haos :)

Sarkozi je verovatno proracunao da ce zamlacivanje sa gancijima i sa burkama bar malo da odvuce paznje narodu... nesto mi se cini da se tu malo za*ebo :)

Citat:
Nedeljko
Time se taj problem ne rešava, jer problem nije žena nindža, nego kriminalac koji se maskira, a on će se maskirati koliko god ti žena obrzovao. Zato to mora zakonom da se zabrani, da bi kriminalac bio odmah demaskiran i uhapšen.

Sta, zakon o sprecavanju maskiranja ce da spreci >kriminalca< da se maskira? :)

Sta je bese definicija kriminalca.. a da, onaj ko krsi zakon... mozda i uspe, ako ih lepo zamole :)
[ Nedeljko @ 15.09.2010. 22:18 ] @
Pa, biće primećen i uhapšen. Bez zakona tu nema ničega sumnjivog.
[ Ivan Dimkovic @ 15.09.2010. 22:40 ] @
Daj bre Nedeljko mojne si smesan...

Lopovi stavljaju fantomke pre nego sto upadnu u banku / krenu u akciju... sigurno nece da se setaju sa fantomkama po parku i da time izazivaju (njima nepotrebnu) paznju na sebe.

Nije bas da ces videti cesto ljude sa maskama kako se setaju po javnim mestima (osim ako nije u pitanju maskenbal) - takvi obicno imaju svoja prevozna sredstva a maske se stavljaju tek pred pocetak akcije kako ne bi delovao sumnjivo... i naravno skidaju posle akcije kako bi se utopili medj' raju.. Nece nastaviti da se setkaju sa fantomkama onako fore radi.

Sad ce piskarala da ih sprece sa zakonom koji kaze - ZABRANJENO nosenje fantomki :) Idi... e to ce im pokazati...
[ maliradojca @ 15.09.2010. 23:30 ] @
Iako me bas briga sta se radi u Francuskoj po pitnaju burki, zanimljiv je jedan od razloga za zabranu burki - maskiranje potencijalnih bombasa.
Sto kaze Dimkovic, sa tom odecom u svakodnevnom zivotu vise paznje skrecu nego bez nje. Verovatno pojedini marketing gurui sljakaju punom parom.
[ Nedeljko @ 15.09.2010. 23:41 ] @
Ne znam, nedavno je Dart Vejder opljačkao banku u Americi, a na ovoj temi je pomenuto da je sa burkom na glavi opljačkana banka u Zenici.
[ Ivan Dimkovic @ 15.09.2010. 23:52 ] @
Ne znam da li ti je poznato, ali ulazak u banku sa maskom je obicno znak za dizanje uzbune... :)

A pljackasi obicno stave tu masku tik pre nego sto udju u banku... Sigurno "Dart Vejder" nije isao po NYC-u tako, inace bi ga nasli u roku od par min... Dart je sigurno imao svoj Tie Figh... pardon, kombi iz koga je izleteo u svojoj odori i koju je verovatno unistio posle toga :)

Mislim wtf bre... ta prica o sprecavanju pljacki "zabranom maski" je vredjanje inteligencije.
[ Nedeljko @ 16.09.2010. 01:04 ] @
Nisi pročitao tekst, već napamet odgovaraš.

Nije imao kombi, nego bajs.
[ Nedeljko @ 16.09.2010. 01:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne znam da li ti je poznato, ali ulazak u banku sa maskom je obicno znak za dizanje uzbune... :)

A pljackasi obicno stave tu masku tik pre nego sto udju u banku... Sigurno "Dart Vejder" nije isao po NYC-u tako, inace bi ga nasli u roku od par min... Dart je sigurno imao svoj Tie Figh... pardon, kombi iz koga je izleteo u svojoj odori i koju je verovatno unistio posle toga :)

Pišeš kao neko pun iskustva u tome.
[ HeYoo @ 16.09.2010. 01:23 ] @
Pa sumnjam da je neko odavde ima iskustvo pljackanja banke al eto mozemo na osnovu neke seljacke logike diskutovati.
Ako nisu bili u stanju da uhvate dart vejdera koji se odsetao.. pardon otkotrljao na biciklu u kompletnoj odori sa plenom ne verujem da bi u bilo kom drugom scenariju uspeli.
Opet sta sprecava pljackase da stave meske pre same akcije?
To je isto kao kad bi se potencijalni pljackas povinovao zabrani pusenja u banci, a covek kreno da opljacka istu.
[ Nedeljko @ 16.09.2010. 10:03 ] @
Ja kad ulazim u "kredit agrikol" banku, vrata su uvek zaključana, a otključavaju se čim se ja uhvatim za kvaku. Sumnjam da bi mi otključali da dođem sa fantomkom. Ovako sam već uslikan, pa su me pustili. Ako su nindže dozvoljene, nindža može da uđe i u banku. Zašto da ne? Na kraju krajeva, čak i ako banka uvede pravilo da se ne sme ulaziti kao nindža, kriminal se dešava i na ulici, zar ne? Kradu kola npr.
[ Milos D @ 16.09.2010. 14:32 ] @
Kao sledeći korak, zabraniti bradu, brkove, dugu kosu, tamne naočari. Zatim svu kabastu odeću jer se recimo ispod kaputa može lako sakriti oružje. Svi da šetaju ulicama sveže depilirani i u kupaćim kostimima!
[ Ivan Dimkovic @ 16.09.2010. 14:38 ] @
Citat:
Nedeljko: Ja kad ulazim u "kredit agrikol" banku, vrata su uvek zaključana, a otključavaju se čim se ja uhvatim za kvaku. Sumnjam da bi mi otključali da dođem sa fantomkom. Ovako sam već uslikan, pa su me pustili. Ako su nindže dozvoljene, nindža može da uđe i u banku. Zašto da ne? Na kraju krajeva, čak i ako banka uvede pravilo da se ne sme ulaziti kao nindža, kriminal se dešava i na ulici, zar ne? Kradu kola npr.

Banka je privatna ustanova, moze imati dodatne regulacije - nije to park ili ulica.

Ne vidim kako nekakva zabrana nosenja fantomki pomaze borbi protiv kriminala - kriminalci su kriminalci, oni PO DEFINICIJI ne postuju zakone, a svakako vecina njih nisu imbecili da se setaju u fantomkama tek tako... Ono, ako se setas sa fantomkom po ulici / parku, samo skreces paznju na sebe - a lopovima nije potrebna dodatna paznja, stavise obicno je stetna za njihov "posao".

Nema to veze sa necijim iskustvom nego sa zdravom logikom - lopov idiot sa IQ-om od 80 ce sigurno biti uhvacen sa ili bez ovakvih besmislenih zakona, dok ce svaki ostali lopov gledati da bude sto manje primetan a maskiranje koristi obicno samo kada mu je neophodno.

Citat:
Kradu kola npr.

Kradljivci automobila ne nose nekakve fantomke, vec kola kradu nocu ili kada nema ljudi okolo. Sve i da im trebaju fantomke ako treba da otmu auto - njih ce i staviti na glave pre pocetka pljacke... sigurno nece lopov da zastane i kaze "e... sad bih stavio fantomku, ali ne da mi zakon...." :)

[ Nedeljko @ 16.09.2010. 14:58 ] @
Poenta je da će čovek sa fantomkom daa bude primećen kao takav. Nemoj mi reći da kriminalci i teroristi nemaju potrebe da se maskiraju npr. na ulici, ako je zadatak takav.
[ Stranger2 @ 16.09.2010. 15:00 ] @
Glupost je sto su zabranili pokrivanje lica ako su hteli zabraniti burke. Samo daju materijal ljudima koji vole traziti rupe u zaklonu. Trebali su zabraniti konkretno burke ako im to smeta i tacka.

Citat:
Citav nesporazum nastaje od toga sto neki polaze od toga da:
1. djevojcice dobrovoljno izostaju iz skole i ne zele da se druze sa drugom djecom (to je, jel'te prirodno);
2. djevojcice dobrovoljno ne rade fizicko;
3. djevojcice dobrovoljno ne idu na ekskurziju;
4. djevojcice i djevojke dobrovoljno (zbog mode) odlucuju da se zamaskiraju;
4. djevojke dobrovoljno ne idu na vise skole i fakultete;
5. djevojke dobrovoljno pristaju da im neko drugi odlucuje za koga ce se udati i kad;
6. itd...

To sto zive u drustvu u kom je demokratski poredak ne znaci nuzno da sve to rade dobrovoljno i "da na to imaju pravo".
Najveci problem je sto ti rodjenje u Francuskoj ili u bilo kojoj drugoj zemlji uopste ne garantuje demokratski zivot ako se rodis kao djete u porodici nekih budala, a ispiranje mozga i kondicioniranje kojem se dijete podvrgne u mladoj dobi tesko se kasnije moze ponistiti.
Ta osoba ima sva prava na papiru, ali ih nema u svojoj svijesti i to je problem.
Ne radi se ovdje o tome da neko nekom popuje sta ce oblaciti, nego da se budalama oteza da ispiraju djeci mozgove.

Slazem se u potpunosti.

Evo konkretna primer:
Kod mojih rodjaka u londonu kuca do njih je jedna muslimanska familija. Imaju dve devojcice. To sto su muslimani nikog ni ne zanima osim sto se zna jer idu u posebnu skolu. Te devojcice su se normalno igrale sa nasom decom i ostalom decom iz ulice sve dok nisu napunile ja mislim 10-11 godina. Od tada ih nema niti telefoniraju ovoj deci sa kojom su se do tada igrale. Kad sam bio tamo ja bas slucajno pitao gde su ove komsije a oni mi kazu "they are muslim..." ...i onda im ne daju. Moraju biti pod kontrolom cim udju u pubertet da ostanu ocuvane za muza kojeg su roditelji odabrali dok su ble jos mladje. Kada izadju na ulicu ako negde idu onda idu zajedno sa mamom i budu umotane sve tri.
Bilo ko drugi da tako nesto radi dosli bi mu socijalni radnici da mu oduzmu decu, bio bi naslov u novinama o roditeljima manijacima, control freakovima i sl. Ali posto su muslimani zakon se ne primenjuje na njih vec se sve zavrsava sa "they are muslims" i tako ostaje. Tabu tema. O tome se ne govori jer ako progovoris naglas odmah si nacista.

A ko tacno ima koristi ako se to dozvoli i dalje? Hoce li ta deca odrasti u ljude koji razmisljaju svojom glavom i sami biraju nacin zivota? Hoce li oni biti buduci pobornici ljudskih prava i demokratije?

Nisu oni nikakve zrtve. Na njih se cak ne primenjuju vazeci zakoni samo da se izbegnu glavobolje sa optuzbama za nacizam i budalastine. U tim zapadnim drzavama cak imaju i pojedine oblasti gde oni zive i zavode svoj red i gde cak ni policija ne zalazi, sto je neko ovde vec pomenuo. Naravno da drugim gradjanima tih zemalja to smeta. Svakom normalnom smeta kada vidi da je neko izuzetak od zakona. Zato se francuzi i drugi bune jer ne zele da to "i'am muslim" bude magicna rec za zaobilazenje zakona.
[ pisac @ 16.09.2010. 15:00 ] @
Vi "demokrate" ne smarajte sa filozofiranjem o pljačkama i bankama, zna se zašto je burka (ili kako god se zvala) zabranjena: Jer nervira starosedeoce, ne uklapa im se u navike i shvatanja. Nervira i mene lično, i ne želim uopšte da vidim takve osobe na ulici. Kod kuće mogu da se šetaju kako god hoće: goli, u burki, u buretu... ali na ulici ne želim da ih vidim ni u burkama ni gole (mada tu mogu da napravim i poneki izuzetak ) .

Ko što njima tamo u njihovom islamistanu smetaju devojke u minićima koje su obrazovane i samostalne, tako i nama ovde smetaju devojke(?) kojima se ne vidi ni nos, i koje se ponašaju ko robovi.
[ Ivan Dimkovic @ 16.09.2010. 15:03 ] @
Citat:
Nedeljko
Poenta je da će čovek sa fantomkom daa bude primećen kao takav. Nemoj mi reći da kriminalci i teroristi nemaju potrebe da se maskiraju npr. na ulici, ako je zadatak takav.

Da, inace pre ovog zakona ako se setas sa fantomkom po gradu uopste nisi privlacio paznju... uopste :)))

Citat:
pisac
Ko što njima tamo u njihovom islamistanu smetaju devojke u minićima, tako i nama ovde smetaju devojke(?) kojima se ne vidi ni nos.

Oh, samo sto sto se islamistani ne hvale sa demokratijom i slobodama te ljudskim pravima... kad ides u Iran, zna se sta ocekujes, nema laznog EPP-a - pise Alah im je glavni baja i to je to :)
[ Java Beograd @ 16.09.2010. 15:04 ] @
Ne znam zašto se toliko raspravlja oko banaka, brkova, fantomki i sličnih gluposti.

Francuska je rekla NE islamizaciji. Jednako kao i Švajcarska onomad. Jasno kao dan. Nema to nikakve veze sa ljudskim pravima, demokratijom, i ostalim bla-bla, truć-truć. Ovo je versko pitanje. Možda je nekome čudno da religija toliko utiče na rukovođenje zemljom, ali činjenice govore za sebe.

Dakle, Franucuzi su rekli: "Francuska je hrišćanska zemlja! NE, Francuska neće postati islamska džamahirija. Ovo je tek početak i dajemo na znanje da će se i ubuduće u Francuskoj nastaviti sa ovakvim zakonima i pravilima. Mi Francuzi koji rukovodimo Franuskom ćemo održati Francusku u Hrišćanskom duhu."

Kome se sviđa - OK, kome se ne sviđa - zabole ih što se nekome ne sviđa.
[ Slobodan Miskovic @ 16.09.2010. 15:06 ] @
Gluposti, ko su Francuzi? Misliš da nema Francuza muslimana?
[ Ivan Dimkovic @ 16.09.2010. 15:08 ] @
Citat:
Java Beograd
Dakle, Franucuzi su rekli: "Francuska je hrišćanska zemlja! NE, Francuska neće postati islamska džamahirija. Ovo je tek početak i dajemo na znanje da će se i ubuduće u Francuskoj nastaviti sa ovakvim zakonima i pravilima. Mi Francuzi koji rukovodimo Franuskom ćemo održati Francusku u Hrišćanskom duhu."

Gde su to Francuzi rekli? Ja to nisam ama bas nigde video. Da li si ti uopste svestan koliko muslimana FRANCUZA (znas ono, rodjenih u Francuskoj) zivi u Francuskoj?

Inace, Francuska je najmanje "hriscanska" zemlja stavise predstavlja jedan od najboljih primera izbacivanja religije iz poslova drzave i visok % ateista u drustvu - posle revolucije su potpuno razdvojili crkvu i drzavu hirurski, i predstavljaju jedan od boljih primera totalnog razdvajanja (kako i treba da bude). U Francuskoj su zabranjeni svi religiozni "simboli" po skolama - od hriscanskih pa do islamskih.

Cak su bili jedna od zemalja koje su bile ostro protiv ubacivanja one idiotske "hriscanske" klauzule u (sada propali) EU ustav.

Evo da nacrtamo, za neverne Tome:

^ Premiti da vecina stanovnistva (57%) u Francuskoj ili ne veruje u boga (bilo kojeg), ili ih to pitanje ne zanima uopste.

Dakle, niti je Francuska "hriscanska" niti je "dzamahirija" niti ima najmanjeg izgleda da postane bilo sta od ta 2 - vec je moderna sekularna drzava, i to jedna od NAJSEKULARNIJIH u Evropi (i sire) sa vrlo strogim pravilima o potpunom razdvajanju religije (bilo koje) i drzave. Odlican primer normalno uredjene drzave po pitanju organizovanih religija.

Citat:

NE, Francuska neće postati islamska džamahirija.

Zemlju od preko 60 miliona ljudi, zemlju sa jednim od najvecih % ateista, zemlju u kojoj 57% stanovnista nema nista sa "bogom" i zemlju sa najstrozijim razdvajanjem drzavnih institucija od organizovane relgiije ce 1900 zena u burkama uciniti dzamahirijom :) LOL... Kakve li su to ninje bog te mazo...

Nesto se sve te cifre i fakti ne sabiraju bas... ali paranoicnim ultradesnicarima to nikada nije bio problem, na njih je Sarkozi i ciljao sa ovim, da se ne nerviraju mukice oko kasne penzije :) Burke, zburke... koga briga za to... Nego malo PR-a posto ce malo da zaboli i morace mnogo vise da se rmba.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.09.2010. u 16:21 GMT+1]
[ Java Beograd @ 16.09.2010. 15:27 ] @
Ajde da još jednom ponovim, za one koji nisu pazili na času.

Ustvari ... Oni koji misle da zemljom upravljaju neki ljudi koji su izabrani na "demokratskim" izborima ni ne moraju da čitaju. Oni će verovatno da prihvate zvanične komentare o bezbednosti, ljudskim i ženskim pravima i ostale trice i kučine.

Istina je sledeća:
Svakom državom na svetu, od pamtiveka pa do danas upravljaju oni koji imaju pare. Pare, kapital = moć. Oni koji danas upravljaju Francuskom žele da Francuska održi svoj hriščanski duh, i ne žele da mirno posmatraju islamizaciju.

- Ima ili nema muslimana, rođenih Francuza !? Who cares ?
- Procenat ovih ili onih ? WTF ?! LOL !
- Burke ? Zgodan egzemplar za početak.

Meni zaista nije jasno, kako vama nije jasno šta se dešava.
[ Ivan Dimkovic @ 16.09.2010. 15:34 ] @
Da, sada cemo preci u zonu hipoteza, "ko vlada zemljom" i sl.. to je jako pogodno tlo za beskonacno filozofiranje gde je svako u pravu... Mozes misliti, znas veliku tajnu a drugi su retardi :)

Poenta price, Java, da je apsolutno sve u onome sto si napisao faktualno netacno.

1. Niti je Francuska "hriscanska zemlja", realnost te prilicno demantuje (videti gore), Francuska je sekularna zemlja sa religijskim manjinama i to jedna od najsekularnijih zemalja u Evropi. Prosecnog Francuza bole ona stvar za religjiju. To sto si mozda video gomilu crkvi tamo, to se zove istorijsko nasledje - Francuzi u proteklhi 100+ godina ne pale i ne ruse stvari koje su deo njihove proslosti. A danas skoro 2/3 Francuza nema nista sa religijom - bilo kojom, i to zvanicno - crno na belo.

2. Niti su "Francuzi rekli" ono sto si napisao... to ne treba ni komentarisati. To je mozda zelja nekih neonazija i slicnog polusveta.

3. Niti Francuzi imaju blage sanse da postanu "dzamahira", osim ako se ne poveca broj muslimana za jedno 5-6 puta.

Citat:

Ustvari ... Oni koji misle da zemljom upravljaju neki ljudi koji su izabrani na "demokratskim" izborima ni ne moraju da čitaju. Oni će verovatno da prihvate zvanične komentare o bezbednosti, ljudskim i ženskim pravima i ostale trice i kučine.

Mislim da ce malo ko da prihvati "trice i kucine" - vec je jasno da se radi o najobicnijoj zajebanciji za zamazivanje ociju. Sam broj "zena u burkama" od CITAVIH 1900 u celoj zemlji od 60+ miliona ljudi to jasno pokazuje, a tajming te gluposti kao i ono izbacivanje sacice Roma uz medijsku pompu taman pred usvajanje najvece promene penzionog sistema u vise decenija prilicno jasno pokazuju sta je u pitanju.

Yep, umemo da citamo izmedju redova - nismo pasli travu zelenu.

Prica se zove "skretanje paznje javnosti" - uz pomoc mera koje su tu da izazovu medijsku pompu i ostre polarizujuce rasprave u drustvu, dok se u pozadini temeljno menja francuski socijalni sistrem upravo ovih dana. Klasicni politkantski trik.

Citat:

- Burke ? Zgodan egzemplar za početak.

Ma da, sad ce da pocne krstaski rat u Francuskoj, 25% katolika protiv 9% muslimana ima sve da prsti... to bi mozda i funkcionisalo da su Francuzi idioti - ali na svu srecu pa nisu.. Taj idiotizam u Evropi je ipak rezervisan za jedan drugi region.

A i desnicari nece jos dugo biti na vlasti tamo - mozda nece prezimiti ni ovu zimu koja ce biti vrlo vruca ;-)
[ Nedeljko @ 16.09.2010. 15:57 ] @
Sarkozi jeste izabran na izborima većinom glasova. Sad, da li je kao i svaki političar manipulisao masama u kampanji i obećavao kule i gradove, pa naravno da jeste. Ne znam na šta se tačno odnosi "nedemokratičnost izbora", ali izabran je većinom glasova.

Ivane, ako nosiš fantomku na ulici, naravno da si sumnjiv, ali ako ideš kao nindža u zemlji u kojoj je to dozvoljeno, nisi.

BTW mislio sam da je u Francuskoj još veći procenat onih koji ne veruju u Boga. Može li se znati izvor statistike?
[ Nedeljko @ 16.09.2010. 16:10 ] @
Evo, šta kaže vikipedija.

Prilično različita statistika od one tvoje.
[ Nedeljko @ 16.09.2010. 16:14 ] @
Gle, i tvoja statistika je sa vikipedije.

[ pisac @ 16.09.2010. 17:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:1. Niti je Francuska "hriscanska zemlja", realnost te prilicno demantuje (videti gore), Francuska je sekularna zemlja sa religijskim manjinama i to jedna od najsekularnijih zemalja u Evropi.

Pa? Kakve veze ima to da li je hrišćanska ili sekularna sa time da li žele da gledaju džihad na ulici? Ja dodira nemam sa religijom (bljak), pa opet ne želim da gledam džihad ninje na ulici.

Citat:
Ivan Dimkovic:Sam broj "zena u burkama" od CITAVIH 1900 u celoj zemlji od 60+ miliona ljudi to jasno pokazuje

Ne znam odakle ti taj podatak? Možda je to 'zvaničan' broj, ili broj samo u regionu Pariza ? Izađi bre u neki tržni centar tamo u Parizu, prošetaj dva sata, i sigurno ćeš videti osobu nepoznatog pola u burki. Pređi u drugi tržni centar, postupi po navedenoj proceduri, dobićeš isti rezultat. Svrati 2-3 puta dnevno u velike markete, i opet dobijaš isti rezultat. Koliko puta dnevno ponoviš ove procedure, toliko ćeš žena (pardon, osoba) u burki videti. Imaš šanse da ih vidiš ponekad i na ulici, to ti dođe kao bonus nagrada za taj dan.
[ mulaz @ 16.09.2010. 17:48 ] @
E, da.. i sa druge strane

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-11326583

Citat:
Ms Ashtiani allegedly received 99 lashes for indecency after the Times newspaper in the UK published a photo of a woman not wearing a veil, who they believed was Ms Ashtiani. The Times has since apologised for the mistake.

Ja mislim da bi za to bila potrebna anonimna anketa zena, bez prisustva muza/muskog roditelja (ako je to uopste moguce), pa da se vidi sta one hocu
[ maliradojca @ 16.09.2010. 18:26 ] @
Citat:
U njih nema nikakva vjenčanja,
no pogodbu nekakvu učine
ka da kravu napoli predaju.
Oni žene u čeljad ne broje,
no ih drže ka prodano roblje.
Oni kažu: Žena je čovjeku
slatko voće al' pečeno jagnje.
Dok je takva, neka je u kuću;
nije l' takva, sa njom na ulicu!

http://www.rastko.rs/knjizevnost/umetnicka/gorski_vijenac.html
Rece Rade pre 150 godina...
[ Slobodan Miskovic @ 16.09.2010. 18:35 ] @
Onaj ko misli da postoji organizovani "dzihad" i da je to negde osmisljeno protiv Francuske drzave grdno se vara a ko misli da ce zabranom burki spreciti taj dzihad je u jos vecoj zabludi....
[ stonex @ 16.09.2010. 19:55 ] @
Veoma ste naivni gosp. Miškoviću , veoma naivni .
Pa i Šiptara na KiM je pre sto godina bilo 10 % a nakon 80 godina 85 % . I vi mislite da se sa FR neće desiti isto za odredjeni broj godina ? Tiha voda breg roni a njima se nigde ne žuri . Nadam se da ćete poživeti dovoljno dugo da vidite da niste bili u pravu .

Prijatan dan .
[ Slobodan Miskovic @ 16.09.2010. 19:59 ] @
A kako ce to zabrana nosenja burki smanjiti nartalitet kod pripadnika muslimanske veroispovesti? :)
[ bachi @ 16.09.2010. 20:13 ] @
Tako što će možda da batale FR i Švajcarsku i druge PAMETNE zemlje i neće ih više naseljavati, jer neće biti više dobro došli i neće moći više da se množe i da sisaju državnu sisu, ne radeći ništa.

To su bre najobičniji paraziti, lepo je sve to onaj nemac objasnio pre neki dan (onaj na koga su drvljem i kamenjem). Isto kao i kancer. Prvo započne sa malim brojem ćelija, a onda se širi sve više i više, uništavajući sve oko sebe, da bi na kraju metastazirao, ubio svo zdravo tkivo i ostao samo on.

E, pa, takvi su vam i muslimani. Gde god da se nasele, ne prihvataju zakone i običaje zemlje domaćina, ništa ne rade, sem što se kote ko zečevi, a što ih je u većem broju to su sve glasniji i zemlju domaćina žele da prilagode sebi i stalno nešto kukaju za svoja prava i stalno su Kalimero.

Možda radikalno sve ovo gore zvuči, ali tako je, možete samo da se pravite da to ne vidite, ali će za 150 godina Evropa biti muslimanska zemlja, a vaši potomci će se klanjati Alahu i kleti se u pedo bear Muhameda, ako se nešto ne učini na vreme.

Videli smo kako je na Kosovu, tako će biti i u Makedoniji, pa i u Crnoj Gori, pa u Nemačkoj, Francuskoj, itd.
[ Count Zero @ 16.09.2010. 20:18 ] @
Citat:
A kako ce to zabrana nosenja burki smanjiti natalitet kod pripadnika muslimanske veroispovesti?

Ružnije će da izvise.
[ Slobodan Miskovic @ 16.09.2010. 20:21 ] @
A kako su to u Srbiji bili dobrodosli ili u Makedoniji takodje? Ako vec tako dobro poznajete muslimane onda bi trebalo da znate da ovakvi zakoni nema sanse da promene nista. Takodje ko poznaje islam zna da ta religija uopste nigde ne propisuje prekrivanje tela, nosenje marama i slicno...
[ bachi @ 16.09.2010. 20:26 ] @
Kako kako? Tako što se od početka žmurilo na jedno oko, još od SFRJ, kao što im se sada i u Evropi žmuri. E, pa dok mi žmurimo i umiremo, jer nam je natalitet očajan, oni ćute, kote se i strpljivo šire.

E ti se ne sviđa da glumataš nindžu u zemlji domaćina? Vrati se odakle si došao i kraj priče. Meni se ne sviđa muslimanski način života i sigurno me ni jedna muslimanska zemlja neće videti kao svog stanovnika. A kada bih ja otišao tamo i počeo da propovedam neka moja razmišljanja kako je sasvim ok da žensko ide u kratkoj suknji na ulici, mislim da bih popio bič x 20 i progutao koji "kamenčić" od njih.

[ Vole Domu @ 16.09.2010. 20:30 ] @
a niko da objasni ova neslaganja statistika na dragoj nam vikipediji?
[ bachi @ 16.09.2010. 20:32 ] @
Informacije sa Wikipedije su baš pouzdane, ubilo se. :D A Dimke voli da iskopa nešto što njemu ide u prilog, a isto tako voli da prećuti i da se pravi naivan kada mu nešto ne ide u prilog. :D
[ modus_ponens @ 16.09.2010. 20:45 ] @
Citat:
Takodje ko poznaje islam zna da ta religija uopste nigde ne propisuje prekrivanje tela, nosenje marama i slicno...

Ovo jednostavno nije tacno.

Pisali smo o tome i na ovoj temi: https://www.elitemadzone.org/t...glasali-da-se-zabrane-minareti

Tu sam konkrento naveo koji od hadisa je osnova za strikniji kodeks odijevanja, kojeg zastupaju pojedini ucenjaci.

Svaki od mezheba propisuje odredjena pravila odijevanja, kako za zene, tako i za muskarce. Pravila se u detaljima razlikuju od mezheba do mezheba, dok za hanefijski mezheb (Turska, Balkan...) vazi ovo:

Citat:
Hanefijski mezheb
1. Imam Et-Tahtavi el-Hanefi kaže: "Zabranjeno je mladoj ženi otkrivati lice, iz predostrožnosti, a ne zato što se lice smatra intimnim (stidnim) dijelom ženskog tijela.'' (Vidjeti: Hašijetut-Tahtavi ala merakil-felah, str. 241.)
2. Ibn Abidin kaže: "U djelu El-Feth stoji da je ženi pohvalno (dok je u ihramima) da nečim zastre lice, a u djelu En-Nihaje da je obavezna pokriti ga. U djelu El-Muhit stoji: 'Ovim se aludira na to da je ženi zabranjeno otkrivati lice pred muškarcima strancima, osim u nuždi.'" (Vidjeti: Hašijetu Ibn Abidin, 3/629.) (El-Feth, En-Nihaje i El-Muhit su djela hanefijskog fikha)
3. U hanefijskom djelu ''Medžmeul-enhur'', 1/122, stoji: "Navodi se u djelu El-Munteka (poznato djelo hanefijskog fikha): 'Zabranjeno je mladoj ženi otkrivati lice, iz predostrožnosti, a u naše vrijeme ženi je vadžib nositi nikab, i ne samo vadžib, nego farz." (farz je, u hanefijskoj pravnoj školi, pritvrđeniji stepen naredbe od vadžiba).
4. Ibn Nudžejm el-Hanefi veli: "Kažu naši (tj. hanefijski) učenjaci: U naše vrijeme je, zbog povećanog stepena smutnji, zabranjeno da mlada žena otkriva svoje lice u prisustvu muškaraca." (Vidjeti: El-Bahrur-raik, 1/284.)
Na drugom mjestu Ibn Nudžejm kaže: "Kada bi žena uvrijedila muškarca stranca, počinila bi krivično djelo. Također, kada bi otkrila svoje lice pred muškarcem koji joj nije mahrem, jer njemu nije dozvoljeno gledanje i njoj otkrivanje lica, osim u stanju potrebe." (Vidjeti: El-Bahrur-raik, 3/345.) Ibn Nudžejm rođen je u Kairu 926. h.g., a umro je 970. h.g. Šta bi hanefijski učenjaci kazali za naše vrijeme i fitne koje vladaju, ako su u tadašnjem centru islamske države i prisustvu halife zabranjivali otkrivanje lica mladoj djevojci?! Šta bi, tek, kazali za slavnog azharskog dekana koji zabranjuje pokrivanje lica i naziva ga tradicijom?!
5. Imam El-Haskefi, govoreći o odjeći žene na hadžu, kaže: "Žena će otkriti lice (tj. skinuti nikab), a neće otkrivati kosu, a ako nešto drugo spusti preko lica i udalji ga od njega (tj. da nije priljubljeno uz lice), dozvoljeno je, ne samo dozvoljeno, već je pohvalno (mendub)." (Vidjeti: Ed-Durrul-muhtar, 3/629, sa Hašijama)

[ modus_ponens @ 16.09.2010. 21:07 ] @
Citat:
Vole Domu: a niko da objasni ova neslaganja statistika na dragoj nam vikipediji?

Prema ovom linku: https://www.cia.gov/library/pu...he-world-factbook/geos/fr.html
situacija je ovakva:
Citat:
Religions:

Roman Catholic 83%-88%, Protestant 2%, Jewish 1%, Muslim 5%-10%, unaffiliated 4%
overseas departments: Roman Catholic, Protestant, Hindu, Muslim, Buddhist, pagan

Naslijedje Francuske nije samo sekularizam, vec i laicizam, odnosno totalno razdvajanje religije od drzave (mada ova dva pojma u danasnje vrijeme postaju prakticno sinonimi). Ne treba zaboraviti da je tek Francuskom revolucijom doslo (izmedju ostalog) do pada uticaja katolicke crkve i pobjede svjetovne vlasti. To je jedan od istorijskih razloga zasto je francuska drzava fundirana na sekularnim principima, ali i isto tako objasnjava zasto se javlja jedan oprezan odnos prema svim novim religijskim pojavama. Osim toga, ne bi me iznenadilo da se u okviru 80-90% ljudi koji se nominalno vode kao clanovi katolicke crkve, jedan dio njih deklarise kao deisti, drugi kao agnostici, treci kao ateisti itd., pa i to moze biti razlog oprecnih informacija po ovom pitanju.

[Ovu poruku je menjao modus_ponens dana 16.09.2010. u 23:52 GMT+1]
[ ArsenLupen @ 17.09.2010. 01:05 ] @
Citat:
bachi: Tako što će možda da batale FR i Švajcarsku i druge PAMETNE zemlje i neće ih više naseljavati, jer neće biti više dobro došli i neće moći više da se množe i da sisaju državnu sisu, ne radeći ništa.

To su bre najobičniji paraziti, lepo je sve to onaj nemac objasnio pre neki dan (onaj na koga su drvljem i kamenjem). Isto kao i kancer. Prvo započne sa malim brojem ćelija, a onda se širi sve više i više, uništavajući sve oko sebe, da bi na kraju metastazirao, ubio svo zdravo tkivo i ostao samo on.

E, pa, takvi su vam i muslimani. Gde god da se nasele, ne prihvataju zakone i običaje zemlje domaćina, ništa ne rade, sem što se kote ko zečevi, a što ih je u većem broju to su sve glasniji i zemlju domaćina žele da prilagode sebi i stalno nešto kukaju za svoja prava i stalno su Kalimero.

Možda radikalno sve ovo gore zvuči, ali tako je, možete samo da se pravite da to ne vidite, ali će za 150 godina Evropa biti muslimanska zemlja, a vaši potomci će se klanjati Alahu i kleti se u pedo bear Muhameda, ako se nešto ne učini na vreme.

Videli smo kako je na Kosovu, tako će biti i u Makedoniji, pa i u Crnoj Gori, pa u Nemačkoj, Francuskoj, itd.

Ovo se u mom selu zove govor mrznje, cesto u normalnom svetu oce u zatvor da se ode i zbog blazih izjava.

Citat:
E, pa dok mi žmurimo i umiremo, jer nam je natalitet očajan, oni ćute, kote se i strpljivo šire.

Batice, pocni od sebe i nastancaj jedno 10ak srpcica, mislim da onda mozes nekom nesto da kazes, a ni tad nemoj da generalizujes, ono, samo zbog sebe.

[ Slobodan Miskovic @ 17.09.2010. 07:06 ] @
@modus_ponens

To nema veze sa svetom knjigom muslimana vec su to neka pravila donesena na osnovu njenog tumacenja i nisu obavezna... Pravi musliman cita svetu knjigu i kroz zivot je tumaci nezavisno od drugih spoljnih uticaja... :)

Nego meni jos nije jasno kako zabrana nosenja burke moze da smanji nartalitet :) ili ajde ova kako ce to da smanje MORTALITET na zapadu posto je populacija u opadanju :)
[ bachi @ 17.09.2010. 07:27 ] @
Citat:
ArsenLupen:Ovo se u mom selu zove govor mrznje, cesto u normalnom svetu oce u zatvor da se ode i zbog blazih izjava.

Zovi ga kako hoćeš, čovek je u pravu skroz. Naravno, čast izuzecima.

Citat:
ArsenLupen: Batice, pocni od sebe i nastancaj jedno 10ak srpcica, mislim da onda mozes nekom nesto da kazes, a ni tad nemoj da generalizujes, ono, samo zbog sebe.

Hoću, batice.
[ Java Beograd @ 17.09.2010. 08:16 ] @
Još malo, za one koji nisu pazili ni na drugom času:
Sekularizam, tj. odvajanje crkve od države desio se onda kad je onaj koji ima pare i kapital, tj. moć rešio da od]ebe popove i da im zabrani da se mešaju u njegove poslove. Nema tu nikakve veće mudrosti, demokratije ili čega već.

A postove u kojima piše da Francuska nije hrišćanska zemlja (?!?!) je stvarno apsurdno komentarisati.
[ Nedeljko @ 17.09.2010. 10:21 ] @
Citat:
ArsenLupen: Ovo se u mom selu zove govor mrznje, cesto u normalnom svetu oce u zatvor da se ode i zbog blazih izjava.

U Hrvatskoj (koja za mene nije normalan svet) se ne ide u zatvor zbog pevanja "ubij Srbina" na koncertima.
[ Nedeljko @ 17.09.2010. 11:35 ] @
@Bači,

Ako konstatujemo da neka npr. pripadnici neke etničke grupe masovno rade nešto loše po zemlju, onda je problem u tome što rade (i to treba rešavati), a ne u tome šta su oni.

Recimo, ako kod nas značajan procenat Cigana krade, a ne kradu samo oni, nego i mnogi drugi, onda se to rešava sankcionisanjem krađe i nuđenjem uslova da se može živeti od poštenog rada (obrazovanjem, pa zapošljavanjem), a ne diskriminacijom.
[ bachi @ 17.09.2010. 11:50 ] @
Citat:
Nedeljko: @Bači,

Ako konstatujemo da neka npr. pripadnici neke etničke grupe masovno rade nešto loše po zemlju, onda je problem u tome što rade (i to treba rešavati), a ne u tome šta su oni.

Recimo, ako kod nas značajan procenat Cigana krade, a ne kradu samo oni, nego i mnogi drugi, onda se to rešava sankcionisanjem krađe i nuđenjem uslova da se može živeti od poštenog rada (obrazovanjem, pa zapošljavanjem), a ne diskriminacijom.

Slažem se, ali makar u našem slučaju, cigani su ti koji odbijaju obrazovanje, odnosno, njihovi roditelji, a socijalne službe žmure na jedno oko i onda dobiješ više generacija klasičnig kontenjeraša. Naravno, ima tu izuzetaka i viđao sam dosta kulturnih Roma, urednih, čistih, obrazovanih, svaka im čast, ali to je retkost.

E ko što mi gledamo na kontenjeraše, tako se i muslimani ponašaju u FR i DE. Kada odu u neku od tih zemalja, njihov cilj nije da se obrazuju, zaposle i zarade sebi dinar, njihov cilj je da se što više nakote, nakače na socijalu, da troše novac koji su domoroci krvavo zaradili, a usput da se pokake na zemlju domaćina kada god stignu, jer su im, mukicama, prava večito ugrožena. E, pa uz pravo ide i obaveza, a oni bi pravo bez obaveza i to im je do sada prolazilo, e, izgleda da će u budućnosti to biti malo teže, žalim slučaj.
[ Kovacevic Vladimir @ 17.09.2010. 12:17 ] @
@Nedeljko

Malo se kontroliši u iznošenju svojih ličnih ubeđenja o tome ko je normalan svet, a ko nije.
Nisi sam ovde i nije ovo kafanski sto.

"Koncertna" publika je često u stanju deliriuma, pa se takva grupa smatra neuračunljivom, pa ne može biti povod za generalizaciju.

Pozdrav
[ Nedeljko @ 17.09.2010. 14:12 ] @
Citat:
bachi: Slažem se, ali makar u našem slučaju, cigani su ti koji odbijaju obrazovanje, odnosno, njihovi roditelji, a socijalne službe žmure na jedno oko i onda dobiješ više generacija klasičnig kontenjeraša.

Onda je problem u radu tih službi, pa tu treba početi sa rešavanjem problema.

Citat:
Kovacevic Vladimir: Malo se kontroliši u iznošenju svojih ličnih ubeđenja o tome ko je normalan svet, a ko nije.
Nisi sam ovde i nije ovo kafanski sto.

"Koncertna" publika je često u stanju deliriuma, pa se takva grupa smatra neuračunljivom, pa ne može biti povod za generalizaciju.

Stojim iza onoga što sam napisao. Ja nigde nisam napisao da Hrvati nisu normalan svet, već da Hrvatska nije normalan svet. Dakle, ne optužujem narod, već državu. Postupci države su postupci njene vlasti i njenih organa. Kad naši pevači mogu da se kontrolišu, mogu i njihovi. Nije problem u tome šta Tompson radi, već u tome šta država (ne) preduzima u vezi toga.
[ modus_ponens @ 17.09.2010. 14:21 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: @modus_ponens

To nema veze sa svetom knjigom muslimana vec su to neka pravila donesena na osnovu njenog tumacenja i nisu obavezna... Pravi musliman cita svetu knjigu i kroz zivot je tumaci nezavisno od drugih spoljnih uticaja... :)

Ne razumijem prvu recenicu. Pravila nemaju veze sa (pretpostavljam) Kuranom, a izvedena su iz tumacenja istog? Na koja pravila mislis i ko ih je donio? Zna se sta cini bazu "mainstream Sunni" islam - Kuran, hadis, tefsir. Ako govoris o "Quran alone" pokretu, procentualni udio takvih muslimana u odnosu na ukupan broj muslimana je mizeran.

Ja sam vec naveo sta kazu ucenjaci Hanefijskog mezheba i ne znam sta ti tu nije jasno. Kodeks odijevanja postoji u sklopu vjere, razlikuje se u detaljima od mezheba do mezheba. Dalje, ne znam kako mislis da "nisu obavezna". Iako kodeks odijevanja ne predstavlja ni tawhid, ni namaz, ni hadz, ni post, ni zekat, prikladno odijevanje ostaje obaveza muslimanima.

Dalje, da samo dokumentujem da se u Kuranu (nasuprot tome sto ti tvrdis) zahtijeva odredjeni kodeks ponasanja pri odijevanju:
Citat:
Say to the believing men that they should lower their gaze and guard their modesty: that will make for greater purity for them: And Allah is well acquainted with all that they do.
And say that the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty that they should not display their beauty and ornaments except what (must ordinarily) appear thereof; that they should draw their veils over their bosoms and not display their beauty except to their husbands, their fathers, their husband's fathers, their sons, their husbands' sons, their brothers or their brothers' sons, or their sisters' sons, or their women, or the slaves whom their right hands possess, or male servants free of physical needs, or small children who have no sense of the shame of sex; and that they should not strike their feet in order to draw attention to their hidden ornaments. And O ye Believers! turn ye all together towards Allah, that ye may attain Bliss.
—Sura 24 (An-Nur), ayat 30-31, Qur'an

Citat:
O Prophet! Tell thy wives and thy daughters and the women of the believers to draw their cloaks close round them. That will be better, so that they may be recognized and not harassed. Allah is ever Forgiving, Merciful.
—Sura 33 (Al-Ahzab), ayat 59, Qur'an

Hadis necu da navodim, tamo takodje ima poprilicno o tome.

A ovo da "pravi musliman" cita svetu knjigu i kroz zivot je tumaci nezavisno itd. itd... Na ovom forumu se cesto navodi jedna fraza, koja se meni licno ne svidja, ali koja mi je pala na pamet - "Kako mali Perica zamislja...".

To tako ne ide.

Da dokumentujem necim sto izdaje Rijaset Islamske Zajednice u Bosni:
Citat:
Kaze Poslanik s.a.v.s :" Ko komentariše Kuran po svom reju( mišljenju ili hiru) neka sebi pripremi mjesto u Vatri." (Tirmizi, Ebu Davud i nesaija)
Kaze imam En Nevevi:"HARAM JE TUMAČITI KURAN BEZ ZNANJA. To izricito zabranjuju mnogobrojni hadisi, što je ujedno i stav svih učenjaka.
Dopušteno je tumačiti Kuran samo onome ko je učen toliko da je dostojan tefsira Kurana, ko posjeduje toliko predznanja da zna značenja kuranskih riječi, i nakon svega dušom prihvata značenje koje odabire.
Tek tada moze vlastitim napregnućem ili idztihadom komentarisati samo ono u čemu je idztihad dopušten, kao značenja riječi, mudrost skrivenih i jasnih propisa, opće i posebno značenje ajeta, deklinacija i tome slično.
Sa druge strane, ono što nije dopušteno komentarisati ličnim idztihadom tj. tamo gdje se uvjetuje postojanje tradicije, i u slučaju čisto jezičkog značenja kuranskih izraza, komentar je najstrozije zabranjen bez pozivanje na vjerodostojno predanje od komentatora iz prvih generacija.
ONAJ KO NE ISPUNJAVA SVE UVJETE ZA TUMAČENJE KURANA , NE MOZE SAMOSTALNO TUMACITI KURAN, TE ĆE ZATO KORISTITI KOMENTARE AUTORITETA TEFSIRSKE ZNANOSTI. ( Adabi učenja Kurana , En Nevevi, Rijaset Islamske zajednice , El Kalem, str 133-134)
Upitan o tumacenju jedne rijeci u Kuranu ,prvi halifa Ebu Bekr r.a je rekao:" Koja bi me zemlja drzala, a koje nebo pokrivalo kada bi rekao nešto o Kuranu po svom nahodjenju." ( Tajne ucenja Kurana str 101, EL-Gazali)

Haram = grijeh. Ja necu da ulazim sada u diskusije tipa "hodze i popovi najveci lopovi", vec naglasavam da samostalna interpretacija Kurana je prema sunitskom vjerovanju grijeh. Cijeli sunitski islam tezi ka na principu - cijeli svijet jedna drzava (kalifat), na celu sa kalifom koga bira shura. Dakle, sunitski islam svakako poznaje hijerarhiju i tu se (koliko - toliko) zna "ko kosi, a ko vodu nosi".

[ Isak666 @ 17.09.2010. 14:31 ] @
Ako kazes da odredjeni hadisi sugerisu odevanje, kako objasnjavas da vekovima vecina muslimana se ne pridrzava toga?
[ Slobodan Miskovic @ 17.09.2010. 14:35 ] @
Ima jedna jako poucna knjiga koju vidim da nisi procitao (mozda i jesi ali po stavovima se to ne vidi). Knjigu je napisao Ed Husain i jako je lepo objasnio funkcionisanje celog sistema od pocetka od kraja. Ime knjige je The Islamist. Tamo je lepo opisano od strane coveka koji je sto kroz teoriju sto kroz praksu prosao kroz sve etape sistema u kom funkcionisu muslimani (vecina) u razvijenim zemljama (Uk, FR, DE...). Ima i deo knjige gde objasnjava da svo to pokrivanje i oblacenje nema veze sa istinskim islamom i muslimanima, ali dobro to ces vec procitati ako te interesuje...
[ Nedeljko @ 17.09.2010. 14:47 ] @
Znaš kako, muslimani nisu protestanti da svako tumači svetu knjigu kako mu padne na pamet. Ta različita tumačenja su izvor velikog broja frakcija, kojih nigde nema toliko kao u protestantizmu. Muslimana ima raznih vrsta i od toga zavisi način oblačenja, ali njihovih vrsta nema toliko kao protestantskih, ni blizu.
[ Isak666 @ 17.09.2010. 14:53 ] @
^^
Ako je ovo odgovor na moje pitanje
Citat:
Isak666: Ako kazes da odredjeni hadisi sugerisu odevanje, kako objasnjavas da vekovima vecina muslimana se ne pridrzava toga?
voleo bih da mi i modus_ponens isto odgovori, posto sam njemu i uputio, ali nisam naglasio.

@Nedeljko
mene interesuje logika toga. Svaka protestantska crkva ima svoj logiku nastanka i formalnu crkvenu strukturu.
Ono sto je meni interesantno jeste kako to da vecina muslimana vekovima se ne pridrzava sugestije o oblacenju.

[ h4su @ 17.09.2010. 15:28 ] @
bachi :

Tako što će možda da batale FR i Švajcarsku i druge PAMETNE zemlje i neće ih više naseljavati, jer neće biti više dobro došli i neće moći više da se množe i da sisaju državnu sisu, ne radeći ništa.

Jel ovo u skladu sa pravilnikom es-a il nema nista sporno ?
[ bachi @ 17.09.2010. 15:58 ] @
Citat:
h4su:Jel ovo u skladu sa pravilnikom es-a il nema nista sporno ?
Cela ova tema nije u skladu sa pravilnikom ESa, pa šta sad. Sami ste krivi što sam ovakvu sliku o vama stekao, inače sam ateista i po meni je svaka religija nepotrebna i štetna, ali vi sa tim Islamom baš strčite.

Problem je što kod vas ne važi ono pusti religiju, bitno je kakav si čovek, vi ste dozvolili da vam religija i što je još najgore, njena pogrešna tumačenja od pedo bear Muhameda i drugih govori kako da živite život, umesto da mućnete svojom glavom. A što je najgore, ni to vam nije dosta, pa bi vi najradije da svi mi pređemo u Islam, jer je to jedina prava vera. :D

Ja ne mrzim ljude, sa mnom u osnovnu školu je išao musliman, bili smo ok drugari i dan danas kad se sretnemo, pozdravimo se i ispričamo, eto, on je izuzetak, jer iako je bio lošiji đak, otišao dečko u taksiste i snašao se za kintu, sad je, čini mi se zapalio u drugu zemlju i isto šljaka i svaka mu čast. Eto, mogao je da i on ne radi, da kuka za socijalu, ali pametan dečko uzeo stvar u svoje ruke. Drugi isto drug iz detinjstva, kojeg sam jedini branio kada smo bili klinci, jer je bio meta napada, jer je eto, bio musliman... Daleko od toga da nema poštenih i vrednih muslimana, ali oni drugi koje sam navodio su, ako ne u većini, onda su mnoogo mnogo glasiji i kvare vam prosek.

No, svega toga ne bi bilo kada države ne bi žmirkale i prećutno dopuštala zatupljivanje jednog dela nacije, ali očigledno da se radi na tome.
[ Stranger2 @ 17.09.2010. 16:25 ] @
Citat:
Jel ovo u skladu sa pravilnikom es-a il nema nista sporno ?

Ovakve teme i skoro svaka poruka u njima uopste nisu po pravilniku jer:
Citat:
13. Bez političkih i verskih tema!

Strogo je zabranjeno pokretati političke i verske teme! Svaka rasprava na nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi biće momentalno obrisana! Ovo je stručni forum i molimo Vas da to poštujete, a svoje emocije iskaljujte na nekom drugom mestu.

Ali posto su popularne i nabijaju posecenost verovatno su pravila evoluirala tj. ovaj pisani pravilnik je zamenjen novim nepisanim.

Slicno je i u vezi ovog pitanja burki i muslimana. Dugo vremena su radi privremenih koristi i nedizanja prasine neki zakoni bili nesprovodjenu za muslimane Pa su se neke stvari koje nisu bas dozvoljene kod drugih ljudi bile jednostvno izuzetci zato što "they are muslm". ...I sada se naravno jedan deo ljudi osecaju kao namajmunisani jer stalno ista grupa ljudi glumi zrtve i veciti im se mora popustiti.
Citat:
No, svega toga ne bi bilo kada države ne bi žmirkale i prećutno dopuštala zatupljivanje jednog dela nacije, ali očigledno da se radi na tome.

Bas tako.
Ove "galame" oko zabrane burki uopste ne bi bilo da je zakon u zadnjih 30-ak godina sprovodjen po kriterijumu "zakon jednak za sve", ili "Svi zakoni jednako vazni".

Ovaj zakon o zabrani skrivanja lica je los u tom smislu sto ne zadire u sustinu gore opisanog problema. Trebali su na primer:
- Da zabrane nametanje tekve odece maloletnima.
- Da salju socijalne sluzbe da istraze kada zenska deca prestanu da izlaze iz kuce.
- Da zabrane ugovaranje brakova i vrsenje pritiska na decu za koga ce da se udaju i zene.
- Da oforme institucije koje bi stitile zene muslimanke koje zele da same biraju kako ce ziveti.
- Da drzava pokrene kampanju u medijima da se zene koje zele da izadju iz tog crnila ohrabre i da im se garantuje da ce im zakon stititi prava kao i ostalim zenama.
- Da kod brakova muslimana naprave recimo tri intervjua u narednih sest meseci da odvojeno pitaju muza i zenu da li su u brak usli svojevoljno i da li je to ono sto zele.
...i sl.

Narvno ovakve mere nisu sprovodjene jer su muslimani specijalisti za dizanje pobuna, pravljenje tuznih faca i glumljenje zrtvi. A niko od politicara za vreme svog mandata ne zeli da se bakce sa tim i tako taj problem prerasta u tradiciju koja se uvek ostavlja nekom drugom u narednom mandatu. Sad su se konacno i domacini naucili da dizu pobune pa ce nadam se poceti konkretno da se resava ta problematika.
[ Stranger2 @ 17.09.2010. 16:34 ] @
Inace me cudi kako to da se feministkinje nikad nisu oglasile po pitanju prava tih zena. Na primer u svedskoj su se pobunile u vezi IKEA uputstava za sastavljanje namestaja jer su na slikama bili prikazani uglavnom muskarci. Pa su morali promeniti uputstva da u njima bude jednak broj slika i muskaraca i zena kako sastavljaju namestaj... A ovi tretiraju zene po sistemu "tuko jedna mars u kucu" i nikom nista!?

[Ovu poruku je menjao Stranger2 dana 17.09.2010. u 20:16 GMT+1]
[ Nedeljko @ 17.09.2010. 16:39 ] @
Citat:
Isak666: mene interesuje logika toga. Svaka protestantska crkva ima svoj logiku nastanka i formalnu crkvenu strukturu.
Ono sto je meni interesantno jeste kako to da vecina muslimana vekovima se ne pridrzava sugestije o oblacenju.

Pa, muslimani se pre svega dele na sunite i šiite. Koliko znam, način odevanja je propisan kod šiita, ali ne i kod sunita, pa je tako npr. u Turskoj popularan trbušni ples.

Citat:
bachi: Sami ste krivi što sam ovakvu sliku o vama stekao, inače sam ateista i po meni je svaka religija nepotrebna i štetna, ali vi sa tim Islamom baš strčite.

Kad vršiš generalizacije kakve vršiš, nije čudo što ih primenjuješ na pojedince nezavisno od toga da li su to lično zaslužili ili ne.
[ bachi @ 17.09.2010. 16:57 ] @
Nedeljko, svi smo mi na isti kalup. :D Već sam napisao, čast izuzecima, ima ih, ali ovi drugi su dosta glasniji. Stranger2 je sve to bolje objasnio od mene, mada je to očigledno neprimenjivo u praksi.
[ modus_ponens @ 17.09.2010. 18:42 ] @
@Slobodan Miskovic
Ovako, ja nisam iznosio nikakve svoje stavove o tome kakav bi islam trebao biti ili slicno. Ti si kazao ovo:
Citat:
Takodje ko poznaje islam zna da ta religija uopste nigde ne propisuje prekrivanje tela, nosenje marama i slicno...
a ja sam ne to odgovorio da nisi u pravu, i obrazlozio zasto. Naveo sam gdje se u Kuranu spominju propisi o odijevanju i spomenuo sam da se i u hadisima mogu naci odredjeni propisi.
Dakle, ja sam samo negirao tezu da islam nigde ne propisuje prekrivanje tela,nosenje marama i slicno...

Naveo sam i sta su stavovi ucenjaka Hanefijskog mezheba, najveceg sunitskog mezheba. Dakle, govorim o ljudima koji su kvalifikovani da daju sud o tome, a ne o misljenju "bilo kog random sunitskog muslimana".
Ti na to kazes:
Citat:

na sta ti odgovaram da islam (sunni,shia,wahhabism,sufism...) nije ono sto neki pojedinac smatra da bi trebao da bude, vec je svaki od njih olicen odredjenim misaonim sistemom koji je (naravno, nikad u potpunosti) definisan. Pomenuo sam i hijerarhiju i naveo zasto individua u suni islamu ne moze da "djeluje na svoju ruku". Sasvim je druga prica sta bi neko lice htjelo da islam predstavlja i sta bi on (eventualno) trebao predstavljati.

A propo knjige "The Islamist". Nisam je procitao. Hvala na preporuci, procitacu je cim se nadje slobodnog vremena (bice na shortlist-u :) ).
Moram da priznam ipak da prema kratkom opisu sa wiki ne vidim mnogo sta novo u njoj.
Recimo:
Citat:
Husain criticises Islamism and argues that the desire for the re-establishment of an Islamic caliphate is borne out of an alien, Wahhabi or extremist interpretation of Islam. The idea of a pure Islamic state, is 'not the continuation of a political entity set up by the Prophet, maintained by the caliphs down the ages (however debatable)'. The ideas of HT founder Nabhani, 'were not innovatory Muslim thinking but wholly derived from European political thought,' including the anti-liberal democrat Rousseau.[1]

Ideja kritike islamizma i panislamizma nije nova. Dalje, ideja obnove kalifata nije iskljucivo selefijska. Trece, debate o tome sta je "sljedeci" kalifat su u islamskom svijetu daleko od okoncanih.
Dalje kaze:
Citat:
Husain finally severs his links with Islamism by "rediscovering what he describes as 'classical, traditional Islam', which includes Sufi mysticism."

Dakle, Husain sa simpatijama gleda na sufi islam. To je ok, ali sufi islam je samo jedna od frakcija u islamu, koja je relativno mala. Ta frakcija vise istice misticizam i pokusaje da se jos na "ovom svijetu" kroz molitve i razne rituale dozivi "Bozije prisustvo". Derviski redovi su klasican primjer sufija. Oni su u Bosni integrisani u Islamsku Zajednicu, te su tako zvanicno pod okriljem sunitske skole. Generalno, vecinsko muslimansko tijelo (suniti) posmatra sufije kao "blago skrenule sa pravog puta".

Navodjenje ovakve knjige ne moze biti ispravan argument oko tvog iskaza kojeg ja osporavam. Pri tome, ja ne iznosim svoje stavove, vec prenosim stavove vecinskog sunni islama, i to od onih koji su ovlasteni da to misljenje daju. Koliko vidim, Husain nije cak ni medresu zavrsio, tako da ne vidim kako njegovo misljenje moze imati nekog velikog autoriteta u islamskom svijetu.
Postoji raznorazna beletristika na slicnu temu, npr. "Lovac na zmajeve" od Hoseinija (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Kite_Runner),
ali ona ne moze biti argument na temu da li je nesto dozvoljeno u islamu ili ne.
Recimo Yvonne Ridley je britanska novinarka koja je presla na islam nakon uticaja avganistanskih Talibana kod kojih je bila zarobljena. Sada je i na slobodi svojim izborom muslimanka (http://www.youtube.com/watch?v=xxJpTjBsqSo), ili britanski okruzni sudija Marylin Mornington (http://www.youtube.com/watch?v=lnsIeh_s05g&feature=related) koja je takodje presla na islam i koje su odlucile da nose hidzab, tj. marame, bi onda bile validan argument "za maramu" i "za sunni islam"?

@Nedeljko
Citat:
Nedeljko: Pa, muslimani se pre svega dele na sunite i šiite. Koliko znam, način odevanja je propisan kod šiita, ali ne i kod sunita, pa je tako npr. u Turskoj popularan trbušni ples.

Ja sam vec pisao o propisima odijevanja kod sunita, i na nekoj od ranijih tema, a i na ovoj, ali cu da ponovim. Sva cetiri sunitska mezheba su saglasni da zene treba da pokriju sve, osim lica i saka (koji se mogu pokriti, a ne moraju). Za muskarce vazi da dio tijela od pupka do koljena mora biti pokriven (naravno, neprozirnom odjecom).
Evo npr. stav bosanskog Rijaseta za oblacenje zena i muskaraca:
http://www.rijaset.ba/index.ph...atid=130:ostalo&Itemid=139
http://www.rijaset.ba/index.ph...atid=130:ostalo&Itemid=139

Sto se tice trbusnog plesa, on nikako nije po islamu (tj. osim ako ga supruga ne priredjuje svom muzu) i porijeklo mu svakako nije u islamskoj kulturi.

@Isak666
Citat:
Isak666: Ako kazes da odredjeni hadisi sugerisu odevanje, kako objasnjavas da vekovima vecina muslimana se ne pridrzava toga?

Rado bih da odgovorim na ovo pitanje, ali nisam siguran da ga razumijem. Na kakvo odijevanje tacno mislis? Ja zaista ne raspolazem informacijama koliko muslimana i muslimanki danas postuje kodekse odijevanja islamskih grana kojim pripadaju, ali ne vjerujem da je broj onih koji ne postuju toliko veliki. Pritom, treba imati na umu i nijanse poput ove: ulema kaze npr., dozvoljeno je drzati otkrivenim eventualno lice i stopala, a pohvalno je (recimo) u odredjenim situacijama prekriti i lice. Sad se nadje struja (pozicija) koja forsira kompletno prekrivanje (nikab, jer "ne moze da steti"), a nadje se i opozicija ("ne treba pretjerivati").
Evo recimo video koji pokazuje da je u Sarajevu prilikom ulaska Nijemaca (godine 1941.) bio poprilican broj zena koje su nosile zar, odnosno nikab:

Ne znam na sta tacno mislis i kakvim podacima raspolazes kada kazes da se "vecina muslimana vekovima ne pridrzava...". Mislis li na nikab? Na to da zene otkrivaju vise od ruku ili lica? Na to da muskarci otkrivaju predio od pupka do koljena?

[ Ankalagon the Black @ 20.09.2010. 22:42 ] @
http://downloads.cbn.com/cbnnewsplayer/cbnplayer.swf?aid=17933
[ Isak666 @ 20.09.2010. 23:13 ] @
Citat:
Rado bih da odgovorim na ovo pitanje, ali nisam siguran da ga razumijem. Na kakvo odijevanje tacno mislis? Ja zaista ne raspolazem informacijama koliko muslimana i muslimanki danas postuje kodekse odijevanja islamskih grana kojim pripadaju, ali ne vjerujem da je broj onih koji ne postuju toliko veliki. Pritom, treba imati na umu i nijanse poput ove: ulema kaze npr., dozvoljeno je drzati otkrivenim eventualno lice i stopala, a pohvalno je (recimo) u odredjenim situacijama prekriti i lice. Sad se nadje struja (pozicija) koja forsira kompletno prekrivanje (nikab, jer "ne moze da steti"), a nadje se i opozicija ("ne treba pretjerivati").
Evo recimo video koji pokazuje da je u Sarajevu prilikom ulaska Nijemaca (godine 1941.) bio poprilican broj zena koje su nosile zar, odnosno nikab:

Informaciju koliko muslimanki prekriva lica je lako dobiti jednostavnom upotrebom cula vida.
A ono mi kaze da velika vecina muslimanki ne prekriva lice.

Ovo sam te pitao zbog tvoje konstatacije sa prosle strane koja kaze
Citat:

Ovo jednostavno nije tacno.

Pisali smo o tome i na ovoj temi: https://www.elitemadzone.org/t...glasali-da-se-zabrane-minareti

Tu sam konkrento naveo koji od hadisa je osnova za strikniji kodeks odijevanja, kojeg zastupaju pojedini ucenjaci.

Svaki od mezheba propisuje odredjena pravila odijevanja, kako za zene, tako i za muskarce. Pravila se u detaljima razlikuju od mezheba do mezheba, dok za hanefijski mezheb (Turska, Balkan...) vazi ovo:

a konstatacija na koju si ti to napisao je bila
Citat:

Sve sto ovde pisem se odnosi na odecu koja prekriva lice i to je tema ovde, kao i u Francuskoj jer se zakon odnosi na to.

Mene interesuje koliko se stvarno odredjuje prekrivanje lica (jer u Francuskoj je zabranjeno prekriti lice, dok maramu ili bilo sta drugo sto ne prekriva lice se ne brani) kroz hadise, a koliko je to deo necega drugog. Mozda tradicije odredjenih teritorija.
Jer sam primetio da u DE jako mali broj zena prekriva lice.
Takodje sam primetio da su te zene koje to rade uglavnom sve poreklom iz Avganistana, Pakistana mislim i sl.

Takodje ne mogu se otrgnuti utisku da su to upravo one zemlje o kojima mozemo citati kako pojedini truju devojcice koje zele da se skoluju i slicne price, pa ne mogu povezati nikako tu pricu sa "slobodnim izborom zene da nosi burku" sa situacijom na terenu koja ne ide u prilog pravima zena i deteta, ali zato ide u prilog broju zamaskiranih zena.

Takodje znam da kad manjina (u ovom slucaju je broj ljudi koji tumaci pisanje hadisa kao blagonaklono za prekrivanje lica u manjini i to prilicnoj) pokusava da nametne svoje stavove vecini koja to ne prihvata kao ispravne - da se to naziva ekstremizmom.

Takodje znam da se takav ekstremizam sa religijskom podlogom naziva -logicno- verski ekstremizam.

A cini mi se da verski ekstremizam ne moze nikako da se jednaci sa pravom na slobodu veroispovesti.
[ stonex @ 20.09.2010. 23:15 ] @
Eto , sve je rečeno u ovom prilogu CBS-a .

[ Izvoljski @ 20.09.2010. 23:36 ] @
evo cujem da su u Svedskoj modern nazis usli u parlament.

Woah, sad ce da teraju mulianere napolje ! Daj i to da vidim kako ovi skandinovski mudrikurci i dezurni soljaci pameti sada ispadaju politicki nekorektni. Kakva dvostruka radost !

Nadam se da ce im uvesti sankcije, bombardovati stockolm do 2019 i isporuciti kralja Hagu,
[ modus_ponens @ 21.09.2010. 00:33 ] @
@Isak666

Imam osjecaj da ne citas pazljivo ono sto pisem.

Dakle, teza koju sam negirao glasila je:
Citat:

Prekrivanje tijela ne mora neophodno da podrazumijeva i pokrivanje lica (u ovom slucaju cak i nije bitno da li je lice ukljuceno ili ne). Nosenje marame podrazumijeva nosenje marame tako da ona pokriva kosu, a ne lice (lice pokriva zar, burka, nikab...). Negacija ove teze je da je po islamu propisan odredjeni kodeks odijevanja, koji je (konkretno kod sunita) zasnovan na Kuranu i hadisima. Dakle, po islamu se propisuje odredjeni kodeks odijevanja. Naveo sam sta kazu sunitski ucenjaci od autoriteta (Hanefijski mezheb), naveo sam sta je stav Rijaseta IZ u Bosni, naveo sam i u cemu su svi mezhebi saglasni.

Ponovicu, da bude jasno. Svi sunitski mezhebi su saglasni da je obaveza zene da joj bude pokriveno sve osim lica i saka. Za muskarce vazi da mora biti pokriven dio od pupka do koljena. Ako su covjek ili zena obuceni manje od toga, nisu obuceni islamski, tj. prema stavu uleme. Dalje, ponovicu, postoji nijansiranje i preporuke. Cesto se zeni preporucuje da pokrije i lice iz raznih razloga (predostroznost itd.). Nije obaveza, ali je preporuka i pozeljno, ili bolje receno pohvalno. Procitaj u jednom od mojih postova citirane stavove ucenjaka. Dakle, nije haram (pogresno) ne nositi nista preko lica prema vecini ucenjaka, ali jeste pohvalno.

E sad, kad to imamo u vidu, ti kazes, odnosno pitas ovo:
Citat:
Ako kazes da odredjeni hadisi sugerisu odevanje, kako objasnjavas da vekovima vecina muslimana se ne pridrzava toga?

Ako neko kaze "prekrivanje tela, nosenje marame i slicno..." onda to i misli, ili se lose izrazio, bez obzira sto je tema "Francuska zabranila burke". No da ostavimo sad to po strani.
Moj drugar Turcin, iako je musliman, ponekad popije alkohol. Neki muslimani jedu svinjetinu, neki upraznjavaju analni seks, neki rade neke druge haram stvari. Sam cin grijeha opste uzev ne izvodi covjeka iz vjere. U islamu je poznat slucaj jednog muslimana, pratioca Muhameda, koji je volio da popije. Prema predanju, koliko god da je on bio mio Muhamedu, Muhamed je naredjivao bicevanje istog. Dalje, postoje grijesi koje izvode iz vjere i grijesi koji ne izvode iz vjere. "Sitni grijesi" poput konzumacije alkohola (umjerene) ne izvode iz vjere, pogotovo ako ta osoba ne negira da cini grijeh (tj. ne tvrdi da je alkohol dozvoljen). Grijeh poput toga da se tvrdi da ima dva ili vise bogova, ili da Muhamed nije poslanik izvode iz vjere. To su primjeri.

Da se vratimo sad na stvar. Prema definiciji (dozvoljeno otkriveno lice i sake za zene, pokriveno od pupka do koljena za muskarce) mislim da se pausalno ne moze reci da se vecina ne pridrzava kodeksa odijevanja. Pogotovo ne vijekovima unazad. Sto se tice pokrivanja lica, kako rekoh, ono se preporucuje, i neke muslimanke je kao takvu osjecaju kao vjersku obavezu. Ne ulazim u to koliko ih je prisiljeno da nosi, a koliko nosi svojom voljom. Ima ih i jednih i drugih. U kom omjeru, to vec postaje nagadjanje.
Dalje, posebno mi je cudno sa kakvom sigurnoscu ti tvrdis da vecina muslimana kroz vijekove ne postuje kodeks oblacenja. Sto se tice pokrivanja lica, odjeca slicna danasnjoj burki, tj. nikabu, bila je cesta odjeca za zene hriscanke u periodu Vizantije. U danasnjoj Saudijskoj Arabiji je pokrivenost lica cesta. Cesta je i u Iranu. Pokazao sam i ovim videom da je i 1941 bilo zena sa pokrivenim licem. Dalje, kulturoloski gledano, nije pokrivanje lica nastalo islamom (kao sto nije ni monoteizam, ni poslanstvo, ni gnosticki koncept dobrog boga i zlog djavola itd.) i ja to ne sporim. Islam, medjutim, odbacuje sve sto je tradicionalnog i nacionalnog karaktera i prihvata kao autoritet jedino Kuran i sunet Muhameda.

Poenta price je da je pokrivanje lica po nekim autoritetima obaveza, po vecini pohvalna stvar. Kao takvu, neke muslimanke je prihvataju kao svoju licnu obavezu i religijsko pravo. Kada im se to zabrani, one osjecaju da im je pravo na ispoljavanje vjere zakinuto na osnovu clana 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama koji bi trebalo da garantuje "pravo svakom da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno iskazuje svoju vjeru ili uvjerenje obredima (worship), poučavanjem (teaching), praksom (practice) i poštovanjem (observance). Prema mjerodavnom tumačnju „praksa" uključuje i posebnu odjeću koju zahtijeva jedna vjera." Ovo zadnje (pod navodnicima je citat analize pod temom "Zasto ne treba zabraniti nikab" sa stranice Rijaseta IZ Bosne, link: http://rijaset.ba/index.php?op...=view&id=9294&Itemid=1).

[ Java Beograd @ 21.09.2010. 07:27 ] @
Šta je sledeće ? Da traže religijsko pravo da kamenuju preljubnike ? Tj. "... da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno iskazuje svoje uvjerenje obredima ..." Može u Iranu, u Francuskoj ne.
[ Isak666 @ 21.09.2010. 08:03 ] @
Mozda nisam bio precizan, ali mene interesuje prekivanje lica.
Moja greska.

Moja konstatacija da vecina muslimana se ne pridrzava sugerisanja (ili kako vec to da nazovemo) se odnosila na pokrivanje lica, jer ostalo nije nikad bilo sporno nikad u Evropi (marama je deo tradicije ali ne i vere i drugih u Evropi, posebno na Balkanu) pa nisam mogao povezati zasto o tome i pisati kad nema veze sa temom.

Posto tvrdis
Citat:

Poenta price je da je pokrivanje lica po nekim autoritetima obaveza, po vecini pohvalna stvar.

ne razumem u cemu je stvar onda da vecina muslimana smatra kao pohvalnu stvar prekriti lice, a vecina zena radi upravo suprotno?

Jer situacija sa pokrivenim licem zena u Evropi je na nivou statisticke greske (u FR tek oko 2000 zena nosi burku, verujem da je u DE slicno), dok je ta praksa izrazenija jedino u odredjenom delu sveta i to u kurdskom delu Turske, sam si rekao Iranu i Arabiji, Avganistanu i Pakistanu. I ta je teritorija totalno kompaktna.

Sam kazes da
Citat:
Dalje, kulturoloski gledano, nije pokrivanje lica nastalo islamom (kao sto nije ni monoteizam, ni poslanstvo, ni gnosticki koncept dobrog boga i zlog djavola itd.) i ja to ne sporim. Islam, medjutim, odbacuje sve sto je tradicionalnog i nacionalnog karaktera i prihvata kao autoritet jedino Kuran i sunet Muhameda.
Kako onda pricamo o pravo na slobodu veriospovedanja?

Tu je rec o tradicije odredjene grupe ljudi i naroda za koju si sam rekao da nije odredjena islamom jedino i to bi bilo kao kad bi pojedini pravoslavni Balkanci trazili pravo da u Minhenu pucaju iz pusaka i prangija za Bozic jer je to tradicija.

Kad bi i priznali da je to pravo na veroispovest i prihvatio tumacenje Bosanske islamske zajednice da
Citat:
Naime, čl.9 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama garantuje pravo svakom da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno iskazuje svoju vjeru ili uvjerenje obredima (worship), poučavanjem (teaching), praksom (practice) i poštivanjem (observance). Pema mjerodavnom tumačnju „praksa" uključuje i posebnu odjeću koju zahtijeva jedna vjera.
a zaboravio da se to odnosi na tvoju privatnu stvar (kao sto je u tom istom tekstu zapazeno)
Citat:
U odnosu na religiju laička država, kako to kaže Richard King, vrši dvije funkcije: (1) definiše šta je to religija i (2) na osnovu te definicije vrši isključivanje religije iz javne sfere. Isključivanje se vrši putem prisilnog mehanizma javne vlasti, disciplinske moći škole te snage medija. Cilj cijelog ovog procesa je da se kreira građanin koji se slaže da čuva religiju u privatnoj sferi. (Elizabeth Shakman Hurd, The Politics of Secularism in International Relations (Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 2008, 29-30).

- ne mozemo zaboraviti da jedno pravo ne moze da preklopi ili bude dominantno drugom.
U ovom slucaju prava zena i prava na veoroispovest (mada kao sto sam naveo, ne vidim da je to ovde rec).
Jer iako se ti odrices jednog prava, ne znaci da to moze tako.

Inace bi svako mogao da preda nekom svoje pravo na zivot na poklon jer ga ne zeli.

Moje misljenje je da bi svi muslimani bez obzira na njihov stav o prekrivanju lica trebali podrzati predlog da se napravi kompromis izmedju dva prava koji su ovom slucaju suprostavljeni jedno drugom i da bi to bio interes za sve njih.

Jer ne treba zaboraviti da Evropa dobrim delom posmatra ovu grupu ljudi onako kako sam naveo - po geografskom poreklu, gde je pored izrazenog nosenja burke stoje i druga izrazita osporavanja prava zene i deteta npr na skolovanje.
Inace, moze doci do jos vecih problema, sto onaj video od pre par postova i prikazuje - a to je odsustvo postovanja zakona cele zajednice, a ne samo svoje.
[ trimitrije @ 21.09.2010. 10:13 ] @
Da je ovo mazanje ociju masi, to si u pravu Ivane, evo danas pocinju strajkovi, a oni su pre dva dana uveli nekakvo crveno stanje protiv teroristickih napada. Normalno nema masovnih okupljanj, javnih mitinga, blah blah... Kazu oni "Arapi" se resili na teroristicke napade... normalno Korzikanci i Baski su procenjeni kao "paravojna vatrogasna drustva" tako od njih nema straha :)
Mada iskreno pozdravljam i podrzavam svaki zakon protiv tih primitivnih, pre svega religioznih pravila, ne mislim samo na muslimanska, nego i pravoslavna i katolicka...
Na kraju zao mi je tih zena. I to malo sto su mogle da vdie svetlost dana i izadju na ulicu, sad nece moci ni to malo...1900 koliko vidim da se spominje broj, mada mislim da ih ima malo vise ili ja vidjam jednu istu stalno, ko ce ih razlikovat sa onim oko glave :)
[ Nedeljko @ 21.09.2010. 10:28 ] @
Citat:
trimitrije: Mada iskreno pozdravljam i podrzavam svaki zakon protiv tih primitivnih, pre svega religioznih pravila, ne mislim samo na muslimanska, nego i pravoslavna i katolicka...

Ja iskreno pozdravljam i podržavam svaki zakon protiv takvih primitivnih likova, kao što si ti.
[ Stranger2 @ 21.09.2010. 14:19 ] @

Bravo za video!

Primer iz videa za ono sto sam vec rekao: Dok ostali svet mora da ode u policijsku stanicu da prijavi masovno okupljanje 24h ranije muslimani ignorisu taj zakon svakodnevno i policija uopste ne reaguje. A da reaguje glumili bi zrtve.
Najobicnije namerno nepreilagodjavanje i izrugivanje zapadnom politickom i pravnom sistemu. Nije mi jasno kako se jos neko prima na te optuzbe za fasizam. Fasizam ce izgubiti svako negativno znacenje bas zbog toga sto oni koji nisu zrtve stalno lazno optuzuju nekoga.

Produzenje tih budalastina/popustljivih politickih stavova nece nista poboljsati vec ce se zbog neprimenjivanja zakona po principu "zakon jednak za sve" doci do sve veceg osecaja nepravde i mrznje koju ce biti sve teze izleciti. Ako se ovo ne sredi zakonskim sredstvima ne bi me iznenadio novi talas nacizma. I originalni nacizam je nastao zbog toga jer se domace stanovnistvo osecalo kao da su se dosljaci previse razbahatili. Sada se ponovo stvara ista takva atmosfera.

Citat:
Da je ovo mazanje ociju masi, to si u pravu Ivane, evo danas pocinju strajkovi, a oni su pre dva dana uveli nekakvo crveno stanje protiv teroristickih napada. Normalno nema masovnih okupljanj, javnih mitinga, blah blah... Kazu oni "Arapi" se resili na teroristicke napade.
Bez obzira na to, problem o kojem se u ovoj temi prica postoji bar desetak godina pre tih strajkova koji se sada ocekuju.
[ Java Beograd @ 21.09.2010. 14:29 ] @
Citat:
Stranger2: Najobicnije namerno nepreilagodjavanje i izrugivanje zapadnom politickom i pravnom sistemu. Nije mi jasno kako se jos neko prima na te optuzbe za fasizam. Fasizam ce izgubiti svako negativno znacenje bas zbog toga sto oni koji nisu zrtve stalno lazno optuzuju nekoga.

I još i namerno izrugivanje i neprilagođavanje tradicionalnim viševekovnim običajima zemlje u kojoj žive. Jednostavno i bukvalno: najgrublja zloupotreba gostoprimljivosti.

Ali, arapske zemlje nemaju te probleme. Ni ne glume gostoprimljivost.
[ Nedeljko @ 21.09.2010. 15:17 ] @
To je tačno. Zakon mora biti isti za sve. Ne mogu se blokiranje ulica i zaustavljanje/ometanje saobraćaja smatrati "verskim slobodama".
[ modus_ponens @ 21.09.2010. 18:34 ] @
Citat:
Isak666: Mozda nisam bio precizan, ali mene interesuje prekivanje lica.
Moja greska.

Moja konstatacija da vecina muslimana se ne pridrzava sugerisanja (ili kako vec to da nazovemo) se odnosila na pokrivanje lica, jer ostalo nije nikad bilo sporno nikad u Evropi (marama je deo tradicije ali ne i vere i drugih u Evropi, posebno na Balkanu) pa nisam mogao povezati zasto o tome i pisati kad nema veze sa temom.
Ma OK je, nebitno cija je greska, bitno je znamo o cemu tacno pricamo. Ja sam samo reagovao na recenicu koju smatram netacnom, koju sam shvatio onako kako je napisana. To je sve. Mozda je u temi bilo naizgled lutanja (koliko ima katolika,ateista, agnostika u Francuskoj;kakve reforme predstoje itd.), ali ja to licno vidim samo kao jednu dimenziju cijele situacije, posmatranu iz odredjenog ugla, sto je takodje korisno.
Citat:
Posto tvrdis
Citat:
Poenta price je da je pokrivanje lica po nekim autoritetima obaveza, po vecini pohvalna stvar.

ne razumem u cemu je stvar onda da vecina muslimana smatra kao pohvalnu stvar prekriti lice, a vecina zena radi upravo suprotno?

Opet se blago ne razumijemo. Rekao sam da je pokrivanje lica po nekim autoritetima obaveza, a po vecini autoriteta pohvalna stvar (nije obaveza, ali ne skodi i ucvrscuje u vjeri). Rekao sam da vecina autoriteta (a ne vecina muslimana) smatra da je to pohvalno.

Sada da odgovorim na pitanje "zasto vecina zena radi suprotno" (pritom mislim na pokrivanje lica). Dakle, kao prvo, pokrivanje lica nije farz (obaveza), po vecini autoriteta, samim tim nepokrivanje lica (po vecini) nije grijeh. To je bilo jasno iz onoga sto sam pisao i to je jedna dimenzija. Dalje, nuzda zakon mijenja, kaže jedno serijatsko pravno nacelo (stav IZ Bosne), tako da postoje zene muslimanke ciji muzevi muslimani ne zele da one nose ne samo burke, vec ni marame (nenosenje marame je vec grijeh), ili postoje situacije u kojima zena ne moze da dobije posao ako nosi burku ili maramu. U slucaju braka, IZ Bosne npr. savjetuje da se brak ne ometa, tj. da zena prihvati muzevljev stav i da je dovoljno sto ona zeli da nosi maramu. U slucaju posla, savjetuju muslimanki da sama odluci sta joj je vrjednije. Ovo treba shvatiti uslovno, odnosno kao redjanje prioriteta i biranje manje lose varijante, od dvije lose. Recimo, osoba A prijeti (muslimanu)osobi B da ce mu ubiti dijete ako ovaj ne pojede svinjsku sniclu sa alkoholom i recimo da izjavi da ne postoji Bog. Sta je islamski da se tu ucini itd.? Drugim rijecima, musliman ce biti onoliko musliman koliko ima znanja, zelje i volje da ga praktikuje (i slusa savjete i fetve IZ) i koliko spoljasnja sila (dejstvo svakog neislamskog sistema) dozvoljava. To je druga dimenzija odgovora.

Ne ulazeci u problematiku toga, koliko je zena prisiljeno, grubo gledano, postoje zene koje svojom voljom ne prekrivaju lice, i to po misljenju vecine autoriteta (uvijek govorim o vecinskim sunitima) je takodje ispravno i islamski. Sa druge strane, postoje zene koje zele da "poboljsaju sebe u vjeri, budu bolje vjernice i moralnije" i da prekriju i lice. Ovakvo ponasanje po vecini autora nije neosnovano i neispravno, jer se oslanja na odredjene hadise (ako te interesuju hadisi, procitaj na wiki clanak o niqab-u, pogledaj koji su hadisi citirani, potrazi izvore Sahih Bukhari i Sahih Muslim i njihova tumacenja), ali nije farz (odnosno nije obaveza). Jedan od znacajnijih ucenjaka koji je izrazito protiv pokrivanja lica je bio Muhammad Sayyid Tantawy (http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Sayyid_Tantawy). Pristalica pokrivanja (ali ne kao farz) je sa druge strane jedan od vodecih autoriteta u sunitskom svijetu Yusuf Al-Qaradawi (njegov tekst na ovu temu: http://www.islamonline.net/ser...E/FatwaE&cid=1161242210171). Qaradawi konkretno nije miljenik zapada i koliko se sjecam, zabranjeno mu je da kroci na americko ili britansko tlo.

Problematika tu nije tako jednostavna kako je ti navodis iz vise razloga. Postoje najmanje dva kriterijuma za odredjivanje ugrozenosti vjerskih sloboda. Prvi kriterijum je, da li su te slobode ugrozene u odnosu na sekularni ustav i sekularne zakone. Drugi kriterijum je subjektivni kriterijum pripadnika odredjene konfesije. Kada je drzava jaka i kada je mali procenat onih koji se osjecaju ugrozenima, drzava to moze lako da rijesi mehanizmom zabrana i dozvola (zakonskim i izvrsnim putem). Kada je procentualni udio nezadovoljnih velik, tada drzava ne moze da implementira "silom" svoje zakone, jer mogu da uslijede nemiri, gradjanska neposlusnost i nestabilnost. Tada obicno dolazi do prilagodjavanja zakona. Konkretno, zene koje osjecaju da je njihovo vjersko pravo (ili obaveza) da pokriju lice, svakako ce se osjetiti ostecenim ako im se to brani. To je po mom misljenju bitnija perspektiva nego da sada ti ili ja (ili drzava) kopamo po Kuranu i hadisima u sugestivnoj potrazi da to jeste/nije u skladu sa islamom. Kao kada bi se pravoslavnim Srbima zabranilo slavljenje krsnih slava, zato sto ono (recimo) nema uporiste u Bibliji (naravno, nijedna analogija nije potpuna i odgovarajuca, pa tako ni ova),neki od pravoslavnih Srba bi osjecali da su im vjerska prava ugrozena.

Citat:
Sam kazes da
Citat:
Dalje, kulturoloski gledano, nije pokrivanje lica nastalo islamom (kao sto nije ni monoteizam, ni poslanstvo, ni gnosticki koncept dobrog boga i zlog djavola itd.) i ja to ne sporim. Islam, medjutim, odbacuje sve sto je tradicionalnog i nacionalnog karaktera i prihvata kao autoritet jedino Kuran i sunet Muhameda.
Kako onda pricamo o pravo na slobodu veriospovedanja?

Ponovo se ne razumijemo. Nije ni monoteizam nastao islamom, pa to znaci da zabrana propovijedanja monoteizma ne bi ugrozila muslimane? Nije ni klanjanje iskljucivo muslimanski princip, nije ni zabrana svinjetine iskljucivo islamski princip itd. Nije ni nikab nastao u islamu, ali se nikab i pokrivanje koristilo u odredjenoj mjeri i kod prvih muslimana tj. muslimanki (za vrijeme Muhameda), tako da je upravo to koncept zbog kog on (na kontroverzan nacin i sa sukobljenim stavovima) opstaje u islamu, a ne zato sto su ga mozda nosile neke politeistkinje na Arabijskom poluostrvu ili zato sto su ga nosili Pastuni ili neko trece pleme kao narodnu nosnju (islam ne priznaje nacionalni karakter niti nacionalnosti). Jednostavno, neke muslimanke smatraju da im je to vjerska obaveza (ima osnova za to), neki nemuslimani (i neki muslimani) to odbacuju (ima osnove i za to) i to je sustina konflikta na ovoj ravni. Daleko od toga da je ova dimenzija jedina ili najbitnija. Dimenzije islama kao politicko-pravnog sistema, stavovi i (ne)znanje nemuslimana u baratanju, odnosno ophodjenju sa islamom, globalizacija, ekonomija, unutardrzavna politika, politicke geostrateske odluke najvecih sila itd. su one bitnije dimenzije cijelog problema koje se manifestuju opipavanjem na ovom najnizem, skoro banalnom nivou, kao sto je zabrana nosenja burki ili nikaba.

Nemam bas neku namjeru da se vracam na ovu temu vise, dojadio sam dosad sigurno svima sa ovim pisanijama.

[ mmix @ 22.09.2010. 08:51 ] @
Zanimljiv tekst u danasnjem blicu:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...jedino-integracijom-imigranata

neonacisti se povampiruju opasno, a sve zbog istorijske nezaitneresovanosti i nesposobnosti pro-socijalistickih vlasti po evropi da integrisu i asimiluju emigrante.
[ Ixtis @ 22.09.2010. 09:11 ] @
Kako ko, ali ja baš ne bih voleo da se u mojoj blizini šetaju nindže .... ;-)
[ Java Beograd @ 22.09.2010. 09:17 ] @
Citat:
mmix: Zanimljiv tekst u danasnjem blicu:
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...jedino-integracijom-imigranata
neonacisti se povampiruju opasno, a sve zbog istorijske nezaitneresovanosti i nesposobnosti pro-socijalistickih vlasti po evropi da integrisu i asimiluju emigrante.

Kako bi ti ove ljude integrisao ? Mislim, teroretski, hipotetički ?

I evo, još par pitanja:

1. Koliko se imigranata može intergrisati i asimilovati ? U odnosu na broj starosedelaca ? Dakle, na 100 starosedelaca, na primer 1 imigrant, ili 10 ili 50 ili 90 ili 100 ili 1000 ?
2. Šta kad i posle dostizanja konačne cifre (iz pitanja 1. za koju se dogovorimo da je moguća i realna) dođe još imigranata ?
3. Šta kad imigranti svesno i namerno ne žele da budu asimilovani. Ne žele da prihvate način života i vrednosti koje se neguju u zemlji - domaćinu ?

I još nekoliko pitanja, koja se sama nameću:
- Da li veruješ da je Velika Britanija svetska sila zato što u njoj žive Britanci ? Ili je to samo splet srećnih istorijskih okolnosti ?
- Da li veruješ da je Nemačka velika ekonomska sila, zato što u njoj žive Nemci ? I pored nesumnjivo nesrećnih istorijskih okolnosti po Nemce ?
- Da li veruješ da Španija nije velika ekonomska sila, zato što u njoj žive Španci, i pored nesumljivoh srećnih istorijskih okolnosti ?
- Da li veruješ da su (na primer) Maroko i Alžir siromašne i nerazvijene države zato što u njima žive Marokanci i Alžirci ? Ili zbog nečeg drugog ?

- Šta će biti sa Velikom Britanijom, ili Nemačkom (ili bilo kojom drugom ekonomski razvijenom zapadnoevropskom državom) kad se u njoj nastani više imigranata nego što ima starosedelaca ? I još kad ti imigranti ne žele da se asimiluju i integrišu ?
[ mmix @ 22.09.2010. 09:59 ] @
Sve to sto si napisao je nevazno. A asimilacija je prosta, deca. Jednostavno stavis imigrantima do znanja da bez obzira ko su, odakle dolaze i koja im je kulturna pozadina, njihova deca NECE nastaviti njihovu kulturu i bice kroz skolski sistem asimilovana i bice Britanci, Francuzi, etc ili nece dobiti trajne papire. Ako ti se ne svidja i svesno i namerno NECES da se asimilujes ili sprecavas drustvo da ti asimiluje decu, vratis se ili te vrate u tvoju zemlju. Al to je moralo da se uradi PRE nego sto je imigrantima davano drzavljanstvo dok im je boravak bio u milosti izvrsne vlasti, sad kad su tu i imaju pasose legalno im ne mozes nista, ali zato placas ceh rastu domace naci scene koja se ne libi mnogo od nelegalnih metoda. Sad kad su poceli da ulaze u parlamente sve vise ce blokirati funkcionisanje vlasti a odbijanje ostatka parlamenta da ispune njihove zahteve ce hraniti narodu kao nesposobnost drzave da se suoci sa tim problemima, sve dok jednog dana ne steknu snagu NSDAPa. Vec danas svedjani ne mogu da formiraju vecinsku vladu, fali im tih 20 poslanika naci partije sa kojima ne zele da pricaju.

Ovo NECE imati lep kraj, neko ce morati da se sagne i da ispusi debelo. A ako mislite da ce prica to da resi onda ste mnogo naivni. Kad nijedna strana ne zeli i nece da ucini ustupke to se moze zavrsiti samo na jedan nacin. Ovo sa romima u francusokoj, minaretima u svajcarskoj, itd, to je tek pocetak, kako se bude spusta prag tolerancije tako ce i aktivnosti eskalirati. Mislite da je oduzimanje drzavljanstva nemoguce? AKo bas hoce, iskopace ti nekadasnji zahtev napisati neku laz i oduzeti ti. Apatrida ima koliko hoces, par miliona manje vise.
[ mmix @ 22.09.2010. 10:12 ] @
Trebalo bi da odgledate film "Children of Men". Dobar film, veoma vizionarski (ako izostavimo deo sa produzenjem vrste)
[ Isak666 @ 22.09.2010. 10:29 ] @
Citat:
modus_ponens

Nemam bas neku namjeru da se vracam na ovu temu vise, dojadio sam dosad sigurno svima sa ovim pisanijama.

Ne, naprotiv, mislim da je bas dobro da ima neko ko bolje konta pricu "sa svih strana" uslovno receno.

Mislim da stoji ono sto si naveo -tako da kazem- kao teorijsko opravdanje i uporiste u ucenju jednog broja autoriteta za muslimane.
I problem jeste viseslojan.

Mislim da je glavni strah Evropljana sto veliki broj muslimana koji praktikuje pokrivanje lica dolazi iz zemalja gde vlada Serijat (mislim da i on ima razlicite forme ali mu je sustina ista - Kuran kao osnova za ceo zivot, pa i pravni.)
Sto je totalno suprotno ono na cemu se temelji zivot Evrope.

Ima dosta primera koji pokazuju da dva sistema ne mogu ili ne zele da idu zajedno (pravo na slobodu izrazavanja u slucaju karikaturiste iz Danske, princip neutralnosti skole u slucaju malog Turcina u skoli u Berlinu kome je dodeljena posebna prostorija za molitvu dok se u svim pokrajinama DE osim Bavarske mora skloniti raspece iz skole, pravo na obrazovanje u slucaju zajednicke nastave za jedan solidan broj ucenica itd).

I kad se uz sve to doda i prilicna aktivnost bogatih arapskih zemalja u Evropi koje daju kes ne bi li pogurale odredjene tradicione obrasce koji nisu tako dominantni do tad bili ili prilicno cesti pozivi na ubistva nevernika na protestima odredjenih muslimanskih aktivista i pozivi na razaranje zemlje domacina tim demonstrantima ili prilicno negativna iskustva sa zenama, devojcicama, preljubnicima, kratkim suknjama, javnim razmenama neznosti, isticanjem pripadnosti nemuslimanskim religijama i sl u zemljama maticama onih koji se pozivaju na svoja prava u Evropi ili nezaposlenost stranaca u kojima prednjace upravo ljudi poreklom iz zemalja koje prednjace u pokrivanju lica i slicnim tradicijama - dobija se predstava da su to dva sistema koja su totalna suprotnost.

Mozda iz svega ovoga a oslanjajuci se na tvoju izjavu
Citat:
Kada je drzava jaka i kada je mali procenat onih koji se osjecaju ugrozenima, drzava to moze lako da rijesi mehanizmom zabrana i dozvola (zakonskim i izvrsnim putem). Kada je procentualni udio nezadovoljnih velik, tada drzava ne moze da implementira "silom" svoje zakone, jer mogu da uslijede nemiri, gradjanska neposlusnost i nestabilnost. Tada obicno dolazi do prilagodjavanja zakona.
mogu i videti glavni problem - kako ce izgledati Evropa ako se vodeci ovim principom u odredjenom momentu kad stranaca ne bude bilo samo 15% pocne da prilagodjava Evropsku konvenciju o ljudskim pravima npr nekoj formi serijatskog prava, jer sve ovo sto sam naveo jeste posledica kulture koja radi upravo suprotno od cele Evrope - sve vise vezuje svoje drustvo pa i zakone za tzv bozije pravo.

Zato dijalog jer razvoj situacije moze biti prilicno jbn.

[ Izvoljski @ 22.09.2010. 14:23 ] @
doso djavo po svoje, hahaha

hehehe
[ NoneVi @ 22.09.2010. 14:53 ] @
Ja sam uvek razvrstavao ljude samo na dve grupe: dobri i loši.
Ali kakva je to sredina koja proizvodi ovakve mozgove?
micim stvarno
[ milanche @ 22.09.2010. 17:13 ] @
Citat:
Ovo NECE imati lep kraj, neko ce morati da se sagne i da ispusi debelo.

Citat:
A ako mislite da ce prica to da resi onda ste mnogo naivni.

Pa nemoj da si takav, molim te....pa nije ceo svet Srbi da sve moraju ratom da resavaju...apsolutno sam
siguran da moze i lepo.

Pa Evropa je to....mora da moze i lepo.

Uostalom, vec smo se devedesetih slozili da su svi muslimani good guys, a ne ko oni huligani Srbi.

Dakle, to je pocetna nesumnjiva tacka, nesto kao aksiom - ne treba da ga dokazujemo.

Dakle, morace lepo ovoga puta....

...inace cemo morati da pocnemo da neke stvari zovemo drugim imenima...

...onda ce morati da padnu neka izvinjenja na necija ramena, za pocetak,

...mozda i neka kapitalna tuzba ako se neko posle svega oseti izigranim i prevarenim.

Nasta bi recimo sada licilo da moramo da trpamo politicare i vojnike uljudnih nacija zapadne Evrope
na sud u Hagu zbog zlocina pocinjenih prema nevinom i miroljubivom zivlju drugacije kulture i vere ?

Siguran sam da ce sve to da se resi mirno.

Nego, blago meni, samo se vi opustite - kesica kokica, jedna limunadica, udobna foteljica, i da na miru
odgledamo jedan dobro nam poznati film iz pocetka.

Mozda ce (ko zna) nesto drugacije da se desi...

[ Kovacevic Vladimir @ 22.09.2010. 20:37 ] @
Još uvek nije odgovoreno na osnovno pitanje: po kojoj civilizacijskoj osnovi emigranti i njihovi potomci traže da se Država (koja ih je primila, dala posao, socijalna davanja, smeštaj, državljanstvo...) prilagođava njima, umesto da je obrnuto.
Imaju 100 načina da iskažu i neguju svoje tradicionalne, verske i folklorne običaje, ali, u zato predviđenim Ustanovama i društvenim organizacijama Tačka

Viđao sam puno incidentnih situacija kod nas, baš na toj osnovi, što "dođoš" u prvoj rečenici svog nastupa daje do znanja da je ON ovde i biće po NJEGOVOM (sve kako je vekovima bilo na njegovoj planini, zavičaju i domu...naročito u glavi).
Nakon prve rečenice izbija ili konflikt, baš zbog nemoći domorodaca i pored činjenice da je on (domaćin) na svom vekovima, ili ono što @mmix navodi u zadnjem postu.

Pozdrav

[ NoneVi @ 22.09.2010. 20:46 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir

Viđao sam puno incidentnih situacija kod nas, baš na toj osnovi, što "dođoš" u prvoj rečenici svog nastupa daje do znanja da je ON ovde i biće po NJEGOVOM (sve kako je vekovima bilo na njegovoj planini, zavičaju i domu...naročito u glavi).

A vi lokalci sve fini, ni go+no vam ne smrdi.
[ Nedeljko @ 22.09.2010. 20:53 ] @
@milanche

To što su ti u San Francisku sipali tone propagande u uši i isprali mozak ne znači da ovde treba da troluješ. Čisto da te podsetim, ovde se obraćaš u najvećoj meri Srbima.

Citat:
Kovacevic Vladimir: Još uvek nije odgovoreno na osnovno pitanje: po kojoj civilizacijskoj osnovi emigranti i njihovi potomci traže da se Država (koja ih je primila, dala posao, socijalna davanja, smeštaj, državljanstvo...) prilagođava njima, umesto da je obrnuto.

Po toj što su se država i došljaci tako dogovorili - država je sama pristala na to. Dala im je pasoše i državljanstva, čime su oni postali integralni deo te države, takoreći deo njenog tkiva. Više nisu oni jedno a država nešto drugo, pa da tu neko nekome treba da se prilagođava, već su oni sastavni deo te države.

E, sad, što je država to dozvolila, to je druga stvar, ali dozvolila je i tu vraćke nema.
[ mmix @ 22.09.2010. 20:59 ] @
Da sam ti pre dvadeset godina rekao da ce neduzni ljudi umirati na aerodromima dok ih taseruju polupismeni bezbednjaci koji ni srednje skole nisu mogli da zavrse rekao bi da nema sanse, sasvim sigurno ne u Americi zemlji hrabrih i slobodnih. U tome je i problem, sve je to deo ljudske psihe i ne postoji dno do kojeg ne moze da se stigne uz dovoljno izlozenosti strahu i nasilju. Ko ce da ih salje evropljane na haski sud ako se situacija izvitoperi? Ameri? Rusi? Kinezi? :) Nemojmo biti naivni, taj sud je sud pobednika, on sudi i uvek ce suditi porazenima. Samo u Iraku je od invazije poginulo vise od milion civila pa ne vidim da je uspostavljen medjunarodni sud za irak i da je sudjeno glavesinama NATOa za genocid.

Dovoljno je samo u glavama ljudi stvoriti sliku da ti imigranti nisu ljudi, da su zivotinje koje se ubijaju medju sobom zbog divljackih obicaja i vec si na dobrom putu da desenzitivises populaciju na sve sto im se desi u buducnosti, naposletku "sami su to zasluzili"™
[ Isak666 @ 22.09.2010. 21:24 ] @
Mislim da je veci deo emigranata u EU, kao i njihovih potomaka prilicno funkcionalan deo drustva - rade, placaju porez i kupuju ;)
Ima o tome na onoj temi o minaretima dosta info.

Postoji realan problem sa nizim stepenom obrazovanoscu, pa samim tim i problemom sa nalazenjem posla (bar je u DE tako), ali to nije nista neobicno, obzirom da je vecina pridoslica tu dospela kao niskokvalifikovana radna snaga na osnovu ugovora DE sa par zemalja tokom '50. i kasnije jer im je to i bilo potrebno, pa njihova deca cesto ponavljaju roditeljske uloge i ambicije.

Ali to je normalno za sva drustva, jedino sto je za ljude iz Grcke, exSFRJ, Italije, Turske i ne znam koja zemlja jos koji su preko tog sporazuma dosli bili vecina, pa je i takav obrazac postao vecinski.

Ovo o sa burkama, devojcicama koje idu u skolu samo koliko moraju i sl je mali procenat emigranata i to -mislim- najvise Arapi & co.

Ima Evropa odgovornosti i sa svoje strane.
Nemacka je obavezno poznavanje jezika za one koji se doseljavaju preko braka uvela tek pre par godina. Posle 50 godina dovedenih ko zna koliko Turkinja, jer se Turci zene samo sa svojima, pa se nesto nadje u DE, ali se i dovodi dosta iz Turske.
Pustala je drzava da se deca salju u skolu cesto da ne znaju da beknu nemacki i tek sad se nesto prica oko ukidanja socijale za one cija deca ne idu u vrtic.

Nadali su se da ce jednostavno mali procenat stranaca da se integrise vremenom kroz sledece generacije, sto se u dobroj meri desilo.
Ali izgleda ne i dovoljno.

Jos veci je problem je sto se sad hitno nesto zeli preduzeti, a treba i progurati nov sistem zdravstvenog osiguranja, pa su vec cuju likovi iz CSU kako predlazu zabranu burki i u DE, pa ce izgleda "borba" sa integracijom biti borba sa burkama, nazalost.
[ Kovacevic Vladimir @ 22.09.2010. 21:32 ] @
Citat:
Nedeljko
Po toj što su se država i došljaci tako dogovorili - država je sama pristala na to. Dala im je pasoše i državljanstva, čime su oni postali integralni deo te države, takoreći deo njenog tkiva.

Onda oni više nemaju potrebe da se dogovaraju, pregovaraju, kantare...samo da se pridržavaju Zakona.
I jedni i drugi.

Citat:
Više nisu oni jedno a država nešto drugo, pa da tu neko nekome treba da se prilagođava, već su oni sastavni deo te države.

Teoretski.
Inače se ne bi dešavali konflikti, koji ustvari proističu iz nepoštovanja normi.

Ja sam pitao za civilizacijsku osnovu.
Ako Zakon, koji donosi Parlament, nije civilizacijska osnova, onda idu one druge opcije (malo pre spominjane).

Pozdrav

Edit: greška u pisanju.

[Ovu poruku je menjao Kovacevic Vladimir dana 22.09.2010. u 23:57 GMT+1]
[ Nedeljko @ 22.09.2010. 21:44 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir: Onda oni više nemaju potrebe da se dogovaraju, pregovaraju, kantare...samo da se pridržavaju Zakona.

To je u redu. Međutim, ako zakon ne odgovara velikom broju ljudi, dolazi se do velikih problema u njegovom sprovođenju, pa se zakon mora prilagoditi građanima takvim kakvi jesu, a u koje spadaju i punopravni došljaci.
[ Kovacevic Vladimir @ 22.09.2010. 22:33 ] @
I eto nas na početku Teme, sa pitanjem:
da li država Francuska pravi probleme punopravnim došljacima? - DA
Ili punopravni došljaci prave problem Državi? - DA

Odgovor je u rukama "starijeg": vi skinite burke i onda smo svi ravnopravni.
Vladajte se u okviru francuskih Zakona i onda smo svi francuski državljani.

Pozdrav

[ braker @ 22.09.2010. 23:34 ] @
Citat:
Java Beograd Ali, arapske zemlje nemaju te probleme. Ni ne glume gostoprimljivost.

Ne, ne glume. One koje sam ja imao priliku da posetim, pokazale su koliko su gradani - uz sve opasnosti generalizovanja - recimo Beograda, nekulturna, negostoljubiva rulja.
Citat:
Nedeljko: @milanche

To što su ti u San Francisku sipali tone propagande u uši i isprali mozak ne znači da ovde treba da troluješ. Čisto da te podsetim, ovde se obraćaš u najvećoj meri Srbima.

Izgleda da si propustio ironican ton iza kog se skrila milanche-tova nacionalisticka demagogija.

Nacionalizam, fasizam, konzervatizam - ko tu uopste moze da se oseca posebnim?
[ sasa_vidic @ 23.09.2010. 00:08 ] @
Zapadnoj Evropi je jednostavno došlo na naplatu ono što je dugovala po profakturi od pre 100-150 godina.

Da li je Zapadna evropa orobila i asimilizovala ceo treći svet pre jednog veka i dalje... JESTE
DA li je zapadna evropa Živela od tog trećeg sveta...JESTE
Da li je zapadna evropa dostigla vrhunac zahvaljujući kolonijama koje je MAKSIMALNO ekspoatisala.. JESTE
DA li je..................JESTE

Da li su VARVARI uvek osvajali RIM.. jesu.

Eto , sad društvenim zakonima pokušavaju da reše biološke zakone.(veća komodacija smanjuje natalitet)..
ili u prevodu, namnožile se ajkule, a ribe ima malo = sve ajkule umiru od gladi, a ribe evoluiraju .
Prijatno

Burke su samo mal delić na mozaiku minareta.

Poz...
[ milanche @ 23.09.2010. 04:47 ] @
@braker:

Istina je, Nedeljkov XML parser je malo zbunjen ako mu se direktno ne stave <IRONY> tagovi.

Dakle:

<IRONY>
Citat:

Ovo NECE imati lep kraj, neko ce morati da se sagne i da ispusi debelo.

Citat:

A ako mislite da ce prica to da resi onda ste mnogo naivni.

Pa nemoj da si takav, molim te....pa nije ceo svet Srbi da sve moraju ratom da resavaju...apsolutno sam
siguran da moze i lepo.

Pa Evropa je to....mora da moze i lepo.

Uostalom, vec smo se devedesetih slozili da su svi muslimani good guys, a ne ko oni huligani Srbi.

Dakle, to je pocetna nesumnjiva tacka, nesto kao aksiom - ne treba da ga dokazujemo.

Dakle, morace lepo ovoga puta....

...inace cemo morati da pocnemo da neke stvari zovemo drugim imenima...

...onda ce morati da padnu neka izvinjenja na necija ramena, za pocetak,

...mozda i neka kapitalna tuzba ako se neko posle svega oseti izigranim i prevarenim.

Nasta bi recimo sada licilo da moramo da trpamo politicare i vojnike uljudnih nacija zapadne Evrope
na sud u Hagu zbog zlocina pocinjenih prema nevinom i miroljubivom zivlju drugacije kulture i vere ?

Siguran sam da ce sve to da se resi mirno.

Nego, blago meni, samo se vi opustite - kesica kokica, jedna limunadica, udobna foteljica, i da na miru
odgledamo jedan dobro nam poznati film iz pocetka.

Mozda ce (ko zna) nesto drugacije da se desi...

</IRONY>
[ milanche @ 23.09.2010. 04:59 ] @
@braker (continued)

... medjutim, mora malo da ti se objasni pravo znacenje reci demagogija:

Primera radi:

u jednom fizickom domenu se tuce grupa ljudi X (nazovimo ih recimo 'plavi') sa grupom ljudi Y (nazovimo
ih recimo 'zeleni') pa se u celu pricu umesa grupa ljudi Z koja sa svog moralnog pijedestala (visine olimpijske
skakaonice) munjevito proglasi 'plave' za zlikovce, a zelene za mnogo dobre, pravedne, borce za slobodu.

Zatim, satera 'plave' u granice, protera im 250 hiljada ljudi sa jedne strane, bombarduje im zemlju, otme
im deo teritorije, satera ogroman procenat stanovnistva u emigraciju, zigose im i ime i poreklo na sve strane
sveta, hapsi i proganja, krivo sudi i presudjuje...

...i godinama ne prestane da trubi svoju mantricu o jednakostima, ljudskim pravima, idealima, stetnosti
netrpeljivosti, lepoti gudackog kvarteta, Mozzart kugli, cistih ulica.....

...i sve vreme upire na plave kao zle momke koji su unistavali ta divna zelena stvorenja

...a onda jednog lepog dana primeti da i sam ima svoje 'zelene', zapravo ne bas sasvim ta nijansa, nego
raznih drugih - svetlo zelene, tamno zelene, rezedo, sivo-zelene,....i odjednom pocinje da se panicno brani
od bilo cega zelenog...

...jer to zeleno zapravo i nije bas dobro.

I onda prvo stidljivo pa sve sire i sve panicnije pocne da se brani na sve moguce nacina od ubrzanog pozelenjavanja
svog moralno neprikosnovenog zivotnog prostora u kojem ima mesta za apsolutno sve na svetu.

Izuzev zelenog.

Zasto ? jer zeleno nije dobro ?

N-n-neeee dobro je ?

Dobro je ?

Ne, ne nije dobro !

E, vidis, to se zove demagogija.

Bio nacionalista ili ne, imao skoro 50 godina ili se juce ispilio, moram da priznam da je zabavno gledati grupu Z kako
skace u sopstvena razjapljena usta.
[ Izvoljski @ 23.09.2010. 09:04 ] @
stranci mogu da budu i uglavnom jesu super lojalni, super korektni, ali glavni problem sa strancima je sto su oni stranci. Zamislite da sada ode 300,000 Svedjana na Island da zivi. I puuf - nema vise Islanda.
[ Kovacevic Vladimir @ 23.09.2010. 10:50 ] @
Citat:
Izvoljski: stranci mogu da budu i uglavnom jesu super lojalni, super korektni, ali glavni problem sa strancima je sto su oni stranci. Zamislite da sada ode 300,000 Svedjana na Island da zivi. I puuf - nema vise Islanda.

Taj glavni problem je rešiv, ako se želi rešiti.
Pa, može biti tretiran kao stranac i ukviru jedne višespratne zgrade i novouseljeni stanar, ako se ne pridržava uspostavljenog kućnog reda, propisanog/usvojenog od "starih stanara".
Taj "dođoški" status se odomaćio i na malim relacijama: selo-grad, susedna opština, imigraciona kretanja u okviru iste države...

Uvek je pitanje: što ste došli baš ovamo?
Ekonomski i lični/porodični, zdravstveni... razlozi i motivi su prirodno razumljivi.
Svi ostali, pa i nasilni (pobune i sl.) motivi imaju druga imena, agresivne prirode.
Drugi problem je latentan, nastaje i u odgovoru: mi imamo dugoročan PLAN > CILJ, koji sprovodimo, a u krajnjem rezultatu prikazuje, da smo od manjine, postali većina.
Primera ima i na našem tlu

Ali, da ne širimo temu.

Pozdrav

[ Nedeljko @ 23.09.2010. 12:39 ] @
To što zovete glavnim problemom SAD uopšte ne smatraju da je problemom. Gledaju da ne uvoze boraniju, već kvalitetne ljude, a gog su etniciteta nebitno je.
[ braker @ 23.09.2010. 12:47 ] @
@milanche

Izjednacavati celokupan islamski zivalj sa radikalnim, teroristickim grupama, jednako je suvislo i razumno kao i teziti moralno-politickom ekvilibriju.

Umesto likovanja, milanche, a za razliku od mlohavih intelektualaca, treba se zapitati cemu podgrevanje paranoje i mrznje u zapadnim, nazovi demokratijama?
Nismo samo jednom videli zloupotrebu vlasti pod sloganom borbe protiv najezde islamskog terorizma. Eto, francuski parlament se, u vreme reforme penzionog sistema, bavi pitanjem kodeksa oblacenja manjinske religijske zajednice.
Cini mi se da to ne vodi resavanju problema, svetskih razmera, koji preti da u dogledno vreme narusi sigurnost svih nas. Ovakve i slicne osude islama, jer one to po svojoj nameri jesu, vode u produbljivanje animoziteta i radikalizaciju.

To je sustina, a ne odmah poturati genocidne orgije srbalja i prodavati ih kao branice na pragu evrope od najezde dzamahirijske posasti.
Naravno, rame uz rame sa njima idu dzihad ratnici, jer izmet dzibri bez obzira na to da li byljy peres ili brises troslojnim mirisljavim toalet papirom sa utisnutim sarenim motivima, znas.

[ mmix @ 23.09.2010. 13:08 ] @
Pa ovo je generalno posledica nerazumevanja toga sta je demokratija od strane ljudi koji zive u istoj i negiranje nase boiloske istorije. Demokrate smatraju da je sam koncept demokratskog uredjenja takav da vodi ka toleranciji i stabilnosti drustva kroz obzebdjenje i zastitu prava koja ne ugrozavaju druge, problem je sto smo mi u osnovi i dalje sisari iz pecina, gadno teritorijalni i coporativni a tolerantni smo samo i jedino zato sto postoji visak resursa sto je bila posledica industrijskog razvoja demokratskih drzava. Cim ponestane resursa krece i stvaranje copora :)
[ Stranger2 @ 23.09.2010. 14:48 ] @
Citat:
Po toj što su se država i došljaci tako dogovorili - država je sama pristala na to. Dala im je pasoše i državljanstva, čime su oni postali integralni deo te države, takoreći deo njenog tkiva. Više nisu oni jedno a država nešto drugo, pa da tu neko nekome treba da se prilagođava, već su oni sastavni deo te države.

E, sad, što je država to dozvolila, to je druga stvar, ali dozvolila je i tu vraćke nema.

Nije nikakav dogovor vec je neki idiot od politicara koji je bio na vlasti naredio policiji da ne sprovodi zakon u nekim slucajevima. Napravili tabu temu od sprovodjenja sopstvenih zakona koji nikom nisu smetali.

Pravo resenje bi bilo da se za pocetak sudi onim politicarima koji su naredili da se zakon ne sprovodi. Oni su ugrozili drzavu i taj pravni sistem. To je kriminal a ovo da li nose burke ili ne to je mozda i manje bitno.

Citat:
Pa ovo je generalno posledica nerazumevanja toga sta je demokratija od strane ljudi koji zive u istoj i negiranje nase boiloske istorije. Demokrate smatraju da je sam koncept demokratskog uredjenja takav da vodi ka toleranciji i stabilnosti drustva kroz obzebdjenje i zastitu prava koja ne ugrozavaju druge, problem je sto smo mi u osnovi i dalje sisari iz pecina, gadno teritorijalni i coporativni a tolerantni smo samo i jedino zato sto postoji visak resursa sto je bila posledica industrijskog razvoja demokratskih drzava. Cim ponestane resursa krece i stvaranje copora :)

Slazem se. Nacizam nije nastao nekom cudnom politickom prevarom vec zato sto je vec postojao u glavama ljudi.
Ipak nacizam nije neophodan jer smo videli da mnoge drustva zaista mogu funkcionisati i bez toga. Ali u tom slucaju zakon i pravna drzava moraju biti snazni da ljudima obezbede taj osecaj teritorijalne sigurnosti.

A ovako kako sada rade, zakon i drzava ne pruzaju domacinima potreban osecaj sigurnosti pa naravno ljudi prelaze na prirodan sistem koji je svakako blizi nacizmu nego demokratiji.

---
Pitam se da nije mozda sve to namerno... Drugi svetski rat je bio ekonomski pozeljan. Bila je tolika kriza da je cak opstanak kapitalizma bio doveden u pitanje. Mnogo ekonomski strucnjaci kazu da su zapadne zemlje verovatno izmislile hitlera jer je drugi svetski rat koji je nastao jako dobro resio ekonomsku krizu.

Kada uporedimo sa danasnjom situacijom:
velika ekonomska kriza + nezadovoljstvo domacina sa dosljacima = isto ono sto je prethodilo drugom svetskom ratu.
[ dule_ns @ 23.09.2010. 14:51 ] @
Citat:
braker: @milanche

Izjednacavati celokupan islamski zivalj sa radikalnim, teroristickim grupama, jednako je suvislo i razumno kao i teziti moralno-politickom ekvilibriju.

Umesto likovanja, milanche, a za razliku od mlohavih intelektualaca, treba se zapitati cemu podgrevanje paranoje i mrznje u zapadnim, nazovi demokratijama?
Nismo samo jednom videli zloupotrebu vlasti pod sloganom borbe protiv najezde islamskog terorizma. Eto, francuski parlament se, u vreme reforme penzionog sistema, bavi pitanjem kodeksa oblacenja manjinske religijske zajednice.
Cini mi se da to ne vodi resavanju problema, svetskih razmera, koji preti da u dogledno vreme narusi sigurnost svih nas. Ovakve i slicne osude islama, jer one to po svojoj nameri jesu, vode u produbljivanje animoziteta i radikalizaciju.

To je sustina, a ne odmah poturati genocidne orgije srbalja i prodavati ih kao branice na pragu evrope od najezde dzamahirijske posasti.
Naravno, rame uz rame sa njima idu dzihad ratnici, jer izmet dzibri bez obzira na to da li byljy peres ili brises troslojnim mirisljavim toalet papirom sa utisnutim sarenim motivima, znas.

Nisu Srbi bili branioci Evrope, al je u Bosni bilo džihad ratnika koji se tu nisu materijalizovali u "Star Trek" fazonu nego ih je neko doveo, opremio i organizovao. I tada su te budale radile što inače rade i u svakoj drugoj zemlji gde dođu, al nisu mnogo smetale zato što su bile na "pravoj strani". Mislim, nije baš da su ih reklamirali i klicali im, al nije baš ni nekom suđeno zbog toga. I onda 15 godina kasnije, nekom smetaju burke.

E vidiš sinko, to ti je vrhunska demagogija.
[ braker @ 23.09.2010. 15:26 ] @
Sinak, sadrzaj citata je nesto malo iznad povoda za jednostrano i ograniceno strecanja nacionalnog ponosa srebrenickih junaka i ''El Mudzahedin'' svetih ratnika. Sto lepo pise, treba samo procitati.