[ deki77 @ 17.09.2010. 21:27 ] @

Dosao jutros sa puta i videh na jednoj pumpi nov Komplet Prve Pomoći Galenika..
Kaze mi bas prodavac da je tek stiglo..
Znači pripremite lovu...ili kazna 3000din
e pošto nisam u Srbiji često...dali je već neko kupio...i dali je to kako ovaj prodavac reče tek novo...baš samo Galenika proizvodi...ima li alternative
slike

[ Count Zero @ 17.09.2010. 22:05 ] @
Ne kapiram: da li je moguće sastaviti novi komplet pomoću starog, dodavanjem delova koji nedostaju? Ima tu stvari koje su iste. A opet.. ovih makaza nije bilo je l' da?
Ako je na pumpi 2 i po hiljade, trebalo bi da je u običnoj prodavnici jeftinije, ne?
[ Boobec @ 17.09.2010. 22:45 ] @
Ne znam sta ce se tacno proveravati, samo pakovanje ili sadrzaj, kazem zato jer sam u dilemi dal da dokupim u apoteci sta je potrebno i da dodam i eto kompretnog pribora!?!?!

Ili da kupim samo praznu novu kutiju i da ubacim sadrzaj stare (znam da su na pijaci do sad prodavali samo kutiju za neku sicu cito da kao bude na broju)

Malo mi je glupo da bacam tolike pare na dodatne makazice i jos jedan zavoj, ili ako meni vrate pare za moju prvu pomoc onda cu ja ponovo da kupim ovaj "bolji" ;)
[ etjen @ 17.09.2010. 23:20 ] @
au ljudi kakva je ovo sprdačina sa ovim kompletima. Ovo je van svih komentara...
[ fanfon @ 18.09.2010. 00:53 ] @
Kladim se da vise od 90% vozaca takve makaze nije nikad ni videlo, a kamoli da znaju za cega sluze...
[ vladd @ 18.09.2010. 01:03 ] @
Jeedino ako vozac kao klinac nije lomio ili uganuo nogu, ruku, onda nije ni video. Makaze su za secenje gaze.

Komplet se ne sme otvarati i dopunjavati...nakon upotrebe sledi novi komplet..

Nego ne vidim u kompletu cebe za grejanje povredjenog..

Poz
[ fanfon @ 18.09.2010. 01:10 ] @
Pa gaza se uglavnom pravi i prodaje u oblicima kojima ne treba secenje-malim kockama ili provougaonicima. Jedino sto treba seci je hanzaplast i zavoji
[ ZMS @ 18.09.2010. 11:02 ] @
zaista nisu normalni sa tom prvom pomoci! legalna otimacina!

Al opet, bolje dati i 2500din nego da ti "gospodin organ,predstavnik zakona" napise 3000din kazne.
[ HoT_Steppa @ 18.09.2010. 11:50 ] @
Da nadjemo nabrojano taksativno tacno sta ide i kako izgleda, sklopimo sami uz dodavanje iz starog pribora i to je to.
[ Marko_L @ 18.09.2010. 16:45 ] @
Naravno da je otimačina. Prvo zato što ništa nije falilo ni starom kompletu, a drugo zato što taj paket za prvu pomoć nema nikakvu svrhu, niti upotrebnu vrednost u rukama nekoga ko nije položio kurs za pružanje prve pomoći i nema sertifikat. E sad, da li bi taj sertifikat trebao da bude obavezan za svakog vozača, ja to ne znam, ali znam da je jedno bez drugog potpuno beskorisno. Jednostavno, neko ko nije obučen da pruža prvu pomoć, apsolutno neće umeti da iskoristi ono što se nalazi u paketu prve pomoći i samo bezveze baca pare na taj komplet. Dakle, trebalo bi ili da bude obavezno za sve da imaju položen kurs za pružanje prve pomoći i paket za pružanje prve pomoći ili da paket bude obavezan samo za one koji imaju taj sertifikat. A ovako, kada je taj paket obavezan za sve, a dosta njih (čak verujem da je većina u pitanju) ne ume da ga iskoristi, niti ume da pruži prvu pomoć na pravi način, radi se o čistom otimanju para, a ne o nekakvom pozivu na solidarnost.
[ waikiki @ 18.09.2010. 17:19 ] @
"posrnula" farmaceutska industrija ce zaraditi koji dinar.
[ jablan @ 18.09.2010. 17:24 ] @
Citat:
Marko_L: neko ko nije obučen da pruža prvu pomoć, apsolutno neće umeti da iskoristi ono što se nalazi u paketu prve pomoći

Nemoj tako, vidiš da uz komplet dolazi uputstvo. :)
[ waikiki @ 18.09.2010. 17:32 ] @
mozda se za tu lovu dobije i sertifikat :)
[ X Files @ 18.09.2010. 19:23 ] @
Stvarno, a gde je ono famozno termo ćebe? Grešne mi misli, imam utisak da ono služi najviše da pokrije slike užasa, ili da u najboljem slučaju "drugu na drumu" zaštiti sedišta... Možda je pametno poneti i šatorsko krilo da se nađe, pre ćemeo biti primljeni u tuđi auto.

Ovaj komplet što smo do sada kupovali, to je bila samo šala... Šala su i dosadašnje tablice (grb je zastareo), šala je i vrsta papira za vozačku i saobraćajnu.

E, gume po meni ipak nisu šala, iako će mnogi i njih uvrstiti u gornju listu.

P.S. Ima li negde da se kupe samo prazne kutije za PP? ;)
[ ctrl alt del @ 18.09.2010. 19:59 ] @
Citat:
vladd: Komplet se ne sme otvarati i dopunjavati...nakon upotrebe sledi novi komplet..

Vlad otkud ti ovo? Pa jel kutija plombirana...

Ako se posečem ili ogrebem na pecanju i iskoristim hanzaplast - moram ponovo da kupim komplet umesto da dopunim...
[ X Files @ 18.09.2010. 20:11 ] @
Čisto sumnjam da će policija čeprkati po sadržaju kompleta i proveravati usaglašenost sa SRPS standardom. Iskreno, kada bih ja popunjavao komplet zdravorazumski, razlikovao bi se od ovog gore najmanje 80%.
[ jnk @ 18.09.2010. 20:21 ] @
1.5 miliona putničkih vozila u srbiji * 25 EUR = 25m EUR

mogla je vala i država da plati svakome nije to ne znam koji trošak za nju.
[ mjux @ 18.09.2010. 21:19 ] @
taman vratis drzavi pare od "besplatnih" akcija :)

sorry za off.. morao sam :)
[ Zarko Silic @ 18.09.2010. 21:21 ] @
Pazite,

pribor za prvu pomoc, ili treba imati onakav kakav treba da bude, ili ga uopste ne treba imati.

Nema svrhe posedovati kutiju radi forme.

[ inobradovic @ 18.09.2010. 21:37 ] @
vladd: Komplet se ne sme otvarati i dopunjavati...nakon upotrebe sledi novi komplet..

ako je ovo tacno, povredjenog prvo pitas el ima svoj komplet, pa ako nema pitas ga dali ima 25e, ako nema ni to ostavis ga da iskrvari.hahahha
salim se malocrni humor
meni je to stvarno nelogicno.
[ vladd @ 18.09.2010. 23:42 ] @
Nisam ja pisao propis.

Inace, danas sam kupio doticni komplet, dobija se u kesi(kesa najobicnija, kao za zamrzivac, sa upozorenjem oko "otvaranja") zavarenoj sa obe strane, a najzanimljivije je sto je "rok trajanja" kompleta do 2015-e godine..znaci za 5 godina, ponovo pazar..

I cena je nesto preko 2600 dinarjev, valjda da bude sigurno 25 evra neki period...

Poz

P.S.

Neophodan sadrzaj.

Po novom pravilniku o tehnickim uslovima:

-sterilna kompresa od gaze-pojedinacno pakovanje(10x10cm)-5 komada
-sterilna gaza po 1/2m-pojedinacno pakovanje(80x25cm)-2 komada
-sterilna gaza po 1 m-pojedinacno pakovanje(80x25cm)-1 komad
-trouglasta marama velicine 100x100x140cm, gustoce 20x19-3 komada
-adhezivni zavojni materijal(hanzaplast),10x8cm-5 komada
-lepljivi flaster(2,5cmx5m)-1 komad
-kaliko zavoj(10cmx5m)-2 komada
-kaliko zavoj(8cmx5m)-2 komada
-kaliko zavoj(5cmx5m)-2 komada
-PVC kesa-manja(20x30cm)-1 komad
-PVC kesa-veca(40x60cm)-1 komad
-PVC rukavice za jednokratnu upotrebu-2 para
-izotermalni prekrivac(150x200cm)-1 komad
-makaze sa zaobljenim vrhom-1 komad
-sigurnosne igle(zihernadle)-6 komada
-zastitno sredstvo za davanje vestackog disanja-1 komad
-papir i olovka-1 komad
-uputstvo o pruzanju prve pomoci izdato od Crvenog krsta-1 komad
-specifikacija sadrzaja kotije
[ dukanizi @ 19.09.2010. 00:14 ] @
Ja sam cuo da moze i dopuna. Kao, ako imas stari komplet, koji nije upotrebljivan, kupis samo dopunu i to je to.
Ne znam koliko je ovo tacno.
[ Zarko Silic @ 19.09.2010. 09:22 ] @
Tacno je to da prva pomoc ima rok trajanja i da se nakon odredjenog vremena komplet mora zameniti novim, ali nasim Zakonom ova zamena nije predvidjena (bar ne za sada). U zapadnim drzavama odavno vazi ovo pravilo.

Samo da se zna.
[ bobiska @ 19.09.2010. 09:36 ] @
Zašto žurite sa kupovinom, kad je rok oktobar 2011? A kapiram da će do tada to da bude 12.31€
[ kalimero 011 @ 19.09.2010. 09:59 ] @
@zarsilic
Citat:
Tacno je to da prva pomoc ima rok trajanja i da se nakon odredjenog vremena komplet mora zameniti novim, ali nasim Zakonom ova zamena nije predvidjena (bar ne za sada). U zapadnim drzavama odavno vazi ovo pravilo.

Samo da se zna.

Tačno je da zakon (odnosno pravilnik) ne predviđa eksplicitno zamenu posle isteka roka, ali u članu 115 pravilnika piše ovo:
Citat:
U motornim vozilima vrsta M, N, T, C i K5 mora postojati oprema za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći veličine "B") koja odgovara standardu SRPS Z.B2.001 ("Službeni glasnik RS", broj 6/10), tako da se može po potrebi koristiti.

tako da svako može biti kažnjen ako ne poseduje komplet koji je u roku trajanja (pošto se sa isteklim rokom, jel'te, ne može koristiti). Drugo je pitanje čemu to sa spiska ističe rok, pa još za 5 godina.
[ Joker @ 19.09.2010. 10:11 ] @
Da li u pravilniku (ili ZOBS-u) ima član koji reguliše na koji način i ko plaća novi komplet prve pomoći ako je on upotrebljen za pružanje prve pomoći kod sabraćajne nezgode ? U Subotici je pre nekoliko nedelja organizovana akcija simulacije saobraćajne nezgode i mali broj ljudi se zaustavio da pomogne, da li će trošak od 25€ još više umanjiti broj ljudi koji su spremni da pomognu, ukoliko nije precizirano ko plaća novi komplet ?
Da li se uputstvo o pruzanju prve pomoci izdato od Crvenog krsta nalazi takođe u kompletu, tj. kako da ga pročitam a da ne otvorim komplet ?
Ne znam da li je to zakonski regulisano, ali znam da sam do sada tri ili četiri puta iskoristio svoj PP aparat iz automobila za gašenje požara na drugom automobilu, kada sam otišao da se PP aparat napuni bio je dovoljan registarski broj vozila na kojem je bio požar da mi aparat besplatno napune.
[ vladd @ 19.09.2010. 10:27 ] @
Pa nemojte bas da otvaramo idiotske moralne dileme. Da li pomoci unesrecenom u zivotnoj opasnosti trosenjem 25€, ili 5 dinara za poziv hitnoj, ili mozda unesreceni glasa za suprotnu politicku opciju...

Da ne pocnemo da se pitamo KO smo u stvari?

@Zare, bas me briga sta je to "uobicajeno u nekoj Evropi, dok pod "uobicajenim" ne bude standard i obrazovanost gradjana.

Osim politickih obaveza, postoji i obaveza standarda za prikljucenje EU, koja se ne postize kreditima, i postoji obaveza obrazovanosti, koje treba da bude 40% gradjana sa fakultetom, a ne 6,5%...

Sa trece strane, zaista ne bih voleo da dodjem u situaciju da neko bude u dilemi dok sam povredjen, ili jos gore, da krene u neke nestrucne zahvate koje ne mogu da sprecim..

Rok trajanja makazica, gaze ili cebeta je zaista idiotizam, nisu u kompletu lekovi....

Sta u slucaju poplavljenog vozila, datum nije istekao, a komplet je budjav? Do kada treba da iskljucimo pamet, i da razmisljamo birokratski...ili jezivo sebicno.

Poz
[ Joker @ 19.09.2010. 12:29 ] @
Potpuno je meni jasno, ja nemam dileme da li ću stati ili ne, naravno da ću se zaustaviti. Ali pogledaj kako vozači prolaze pored bicikliste koji je sav "krvav".

http://www.youtube.com/watch?v=U53sbivEvnA
[ Zarko Silic @ 19.09.2010. 13:02 ] @
Citat:
Joker: Potpuno je meni jasno, ja nemam dileme da li ću stati ili ne, naravno da ću se zaustaviti. Ali pogledaj kako vozači prolaze pored bicikliste koji je sav "krvav".

http://www.youtube.com/watch?v=U53sbivEvnA

Pitanje je svakako na mestu, ali se mora napomenuti da postoje ceste zloupotrebe, nazalost. Na pojedinim deonicama toboze (uskoro) evropskih magistralnih saobracajnica (ako si iz SU znaces o cemu pricam) ceste su zloupotrebe .

Dobro treba proceniti da li se zaustaviti, ili ne.

Mobilni telefon je ipak najsigurnija prva pomoc.
[ grozda @ 19.09.2010. 21:01 ] @
Kupicemo jeftine prazne kutije, zapecacene i onda ni policajac ne sme otvarati :) a svako ima mobilni za prvu pomoc.
[ Count Zero @ 19.09.2010. 21:04 ] @
E, al' ne može svaki mobilni: mora biti sertifikovan od strane MUP-a: cena - prava sitnica.
[ del-boy @ 19.09.2010. 21:43 ] @
Ček, gde ste pročitali da ne sme da se otvara? Hvalili su se po TV-u kako su napravili uputstvo i da svaki vozač treba da ga pročita... Pa ne misle valjda da ću ako vidim nesreću prvo stati da pročitam uputstvo, pa tek onda reagovati...

Sve u svemu, kupio sam komplet pre neki dan (uvežen auto, pa nije imao ni stari komplet) i otvorio ga da vidim šta ima i šta piše u uputstvu, pa sad, ako će da mi piše kaznu zbog toga, nek piše...

Inače, postoji još jedan komplet (pored galenikinog) koji je u čvrstoj plastičnoj kutiji, bele boje. Zaboravio sam naziv firme, ali nisam tad prvi put čuo za nju, tako da će se verovatno neko setiti. Piše da poštuje isti standard i tako to. Ako nekom znači 100 dinara je jeftiniji (bar u Tempu, gde sam ja kupovao). Ja sam uzeo galenikin, jer je manje kabast i mogu da ga smestim tako da se ni ne vidi.
[ Count Zero @ 19.09.2010. 22:00 ] @
Citat:
– Ne postoji nikakav uslov ko treba da bude proizvođač kompleta prve pomoći. Ona mora da sadrži sve što je nabrojano u pravilniku, a ko je to proizveo je nebitno. Takođe, građani će imati skoro godinu dana da zamene svoje komplete, odnosno moraće da imaju nove tek kada dođu na tehnički pregled – dodaje Vujanić (profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu).

link
[ codeNO @ 20.09.2010. 00:21 ] @
Mene i dalje zanima GDE JE ĆEBE?

U kompletima koja se spominju niko nije pomenuo Ćebe. Jer ipak izotermalni prekrivac(150x200cm)-1 komad nije od flis papira pa da stane u kutijicu i to je to. Jedino vladd je spomenuo da se dobija u kesi a ne u maloj kutiji. Prvo Gde kupiti tu kesu sa ćebetom, i da li ovaj komplet koji se spominje u tempu od galenike i ta bela kutija uopšte spadaju pod Zobs o novom SRB standardu? Kako to galenika prodaje bez ćebeta, ako je lepo rečeno da će prva pomoć biti od jednog proizvođača sa celim kompletom i svugde se prodavati isti komplet a ne varijacije na temu. Da li sve ovo važi ako nema ćebeta............ Ili na kraju ponesem sa sobom uz običan komplet svoje staro dečije ćebe 140x190
[ Deep|Blue @ 20.09.2010. 09:22 ] @
U galinici zbilja preterase,
posto su nadlezni ovaj put ipak bili malo opusteniji pa dali godinu dana kao rok za nabavku nove prve pomoci, ipak mislim da bi trebalo sacekati dok konkurencija malo ne proradi.
[ Wi-Fi @ 20.09.2010. 11:13 ] @
Citat:
codeNO: Mene i dalje zanima GDE JE ĆEBE?

U kompletima koja se spominju niko nije pomenuo Ćebe. Jer ipak izotermalni prekrivac(150x200cm)-1 komad nije od flis papira pa da stane u kutijicu i to je to. Jedino vladd je spomenuo da se dobija u kesi a ne u maloj kutiji. Prvo Gde kupiti tu kesu sa ćebetom, i da li ovaj komplet koji se spominje u tempu od galenike i ta bela kutija uopšte spadaju pod Zobs o novom SRB standardu? Kako to galenika prodaje bez ćebeta, ako je lepo rečeno da će prva pomoć biti od jednog proizvođača sa celim kompletom i svugde se prodavati isti komplet a ne varijacije na temu. Da li sve ovo važi ako nema ćebeta............ Ili na kraju ponesem sa sobom uz običan komplet svoje staro dečije ćebe 140x190

Ne postoji cebe, nego taj prekrivac, koji je u stvari folija/najlon.
I sta ste se napalili na kupovinu kad je rok godinu dana...
[ Milan Jovanovic @ 20.09.2010. 15:27 ] @
Rok za nabavku nove kutije za prvu pomoc je do prvog tehnickog pregleda, tako da ako neko treba da registruje auto npr. sledeceg meseca ili nedelje njemu nije rok godinu dana.
[ cozmo_im @ 20.09.2010. 15:53 ] @
Sta mi placamo 2500...

http://www.target.com/gp/detai...E&AFID=Froogle_df&LNM=|B0009PMC8E&CPNG=health%20beauty&ci_src=14110944&ci_sku=B0009PMC8E&ref=tgt_adv_XSG10001

Lepo upakovano i obelezeno... za 1600 dindzi...
[ ctrl alt del @ 20.09.2010. 16:14 ] @
Cozmo, mislim da ta tvoja nije namenska za kola, više je univerzalni tip.
Evo jedne namenske za slične pare
http://www.firstaid.co.uk/Comp...e-Travel-First-Aid-Kit-PKI716/
[ cozmo_im @ 20.09.2010. 16:23 ] @
U svetu moze univerzalni, ne mora namenski.

I ovaj britanski je isto jeftiniji i to dosta, od naseg.
[ eloiza @ 20.09.2010. 16:26 ] @
Citat:
Citat:
vladd: Komplet se ne sme otvarati i dopunjavati...nakon upotrebe sledi novi komplet..

ako je ovo tacno, povredjenog prvo pitas el ima svoj komplet, pa ako nema pitas ga dali ima 25e, ako nema ni to ostavis ga da iskrvari.hahahha
salim se malocrni humor ....

U ovoj šali ima pomalo istine. Hajde budimo iskreni: u slučaju saobraćajne nezgode da li bismo stvarno stali i pomogli povređenima? Lično mislim da ogromna većina ne bi stala nego bi produžili dalje rukovodeći se logikom da ima drugih koji će im pomoći.
[ Marko_L @ 20.09.2010. 18:07 ] @
Pa nije to baš tako jednostavno. Nije fora samo u tome da staneš kada vidiš nezgodu, nego i da znaš šta treba da radiš kada si već stao i izašao da pomogneš. Ako nisi siguran šta treba da radiš, onda je možda bolje pozvati hitnu pomoć i nastaviti dalje, umesto da staneš bez razmišljanja i onda nervozno šetkaš levo-desno pokušavajući da se prisetiš kako se proverava puls ili u kom slučaju treba, a u kom ne treba pomerati povređenog i slično. Takvim potezom, ne samo da ništa ne pomažeš, već naprotiv, samo odmažeš jer ne ostavljaš prostora da neko drugi ko zna šta treba da radi stane i pomogne, a pored toga, taj što zna možda vidi tebe koji si stao da pomogneš i jednostavno produži dalje misleći da je sve pod kontrolom, a ti se u stvari tamo preznojavaš razmišljajući šta da radiš.

Takođe, ima ljudi koji nisu sposobni da pruže pomoć u takvoj situaciji, jer jednostavno ne funkcionišu pod pritiskom i u stresnim situacijama, već odmah krenu da paniče. Ja recimo znam ljude koji se toliko uspaniče kada im dete dobije grip ili tako nešto relativno bezazleno, da zovu komšiju da ih vozi do lekara, jer oni nisu u stanju da sami voze zbog panike. kako će takav nekome pomoći na putu ?

Dakle, ja i dalje stojim iza toga da je bezvezno da svi imaju komplet za prvu pomoć i svi budu u obavezi da stanu i pomognu, jer može da se desi da neko ko nije u stanju da pomogne (što zbog neobučenosti, što zbog panike) ipak stane i možda ubije nekoga, čisto da ne bi plaćao kaznu (jer je, jelte, u obavezi da stane i pomogne). Naravno, idealno bi bilo kada bi svaki vozač bio obučen da pruži prvu pomoć, ali kao što svi znamo, činjenično stanje nije takvo. U auto-školama se to ni ne pominje. Mislim, ajde realno, koliko vas je imalo instruktora koji je barem malo pažnje posvetio solidarnosti na putu, a da to nije amblendovanje kada druge pokušavaš da upozoriš na policijski radar, već ono da staneš i pomogneš ako vidiš da je neko povređen ili mu treba pomoć da zameni gumu ? Ja ne znam nikoga ko je imao takvo predavanje.

Znači, po meni, trebalo bi da se organizuju besplatni kursevi iz prve pomoći za vozače. Taj kurs može biti obavezan ili neobavezan, svejedno, samo što u ovom drugom slučaju ovi koji nemaju sertifikat da su završili kurs za pružanje PP, ne bi bili u obavezi da nose sa sobom komplet za pružanje prve pomoći, jer im ama baš ni za šta ne služi, niti da stanu kada vide povređenog, jer ama baš nikako ne mogu da mu pomognu. Mislim, jeste, uz taj komplet ide i uputstvo, ali realno, koliko to upustvo može da pomogne ? Šta sad, neko pročita upustvo i pretvori se u supermena i spase 10 ljudi. Ne ide to tako. On će možda uspeti da pomogne nekome ko je lakše povređen i kome ni ne treba pomoć, jer mu život nije ugrožen, pa može mirno sačekati hitnu pomoć. Ali kod težih povreda gde je potrebno veštačko disanje, gde ima polomljenih udova ili gde je došlo do unutrašnjeg krvarenja, jako je bitno to prepoznati i iskoristiti pravilnu tehniku veštačkog disanja, previjanja, postavljanja u pravilan položaj i pre svega imati osećaj za to. Nepravilna tehnika ne samo da neće pomoći, nego može i da ubije onoga kome se pokušava pomoći. A tehnika i osećaj se ne mogu steći čitanjem uputstava, ma koliko da su dobro napisana, već isključivo vežbom na živom partneru ili lutci, kao što bi se radilo na kursevima.

Možda na ovaj način ne bi bilo mnogo vozača koji bi imali sertifikat, ali barem bi se znalo da kada neko stane, on zaista može da pomogne. Uostalom, uvek mogu da se uvedu neke odredbe koje bi doprinele tome da više vozača položi za taj sertifikat. Recimo, oni koji imaju sertifikat da dobiju neke benificije, tipa mogućnost dužeg zadržavanja na parkiralištima koja se plaćaju, popust za kupovinu benzina, jeftiniju registraciju, ima tu raznih opcija... dok bi recimo ovi što nemaju sertifikat morali da se solidarišu novčano, tako što će da plaćaju, šta znam 200-300 dinara mesečno ili koliko se već proceni da treba, a od tih para da se sponzorišu beneficije ovih koji imaju sertifikat i super svima.
[ ctrl alt del @ 20.09.2010. 18:58 ] @
Marko u načelu se slažem sa tobom s tom razlikom da mislim da je ipak neophodno imati komplet prve pomoći u vozilu. Prvo za najbezazlenije slučajeve kad se neko poseče, ogrebe, opeče van kuće (put, izlet, vikendica, odmor...) a drugo čak i ako vozač nije obučen da pruži prvu pomoć, često se u saobraćajnim nezgodama povredi više ljudi, pa jedan komplet po vozilu nije dovoljan da neko obučen sve zbrine do dolaska hitne. Zato je nephodno da, čak i ako je neko stao da pruži pomoć, svi drugi imaju obavezu da stanu i vide da li je potreban još neki komplet pomoći ili prevoz i sl..
[ Marko_L @ 20.09.2010. 19:14 ] @
Ma ja te sitnice kao što su hanzaplast, zavoj, alkohol, ćebence za utopljavanje... ionako držim u kolima bez da me zakon tera na to, upravo zbog takvih stvari, neko se poseče, nabode na nešto, i tako neke manje ozbiljne povrede, ali sve su to stvari za koje nije potrebna neka specijalna obuka. Ali neke stvari, tipa folija koja se koristi prilikom davanja veštačkog disanja, ne služi ama baš ničemu ako ne umeš da daš veštačko disanje. Jeste, ima to što kažeš situacija sa više povređenih, ali onda u tom slučaju nek ovi sa sertifikatom budu u obavezi da nose 2-3 kompleta, a da se to sponzoriše od strane onih koji nemaju sertifikat. Poenta onoga što sam napisao nije u tome da sad neki vozači uštede nekupovanjem kompleta za prvu pomoć, naprotiv, zato sam i pomenuo da bi ti što nemaju sertifikat mogli da plaćaju neku mesečnu sumu što bi na duže staze koštalo više nego da imaju taj komplet, već da se izbegne besmisleno plaćanje kazni ako nemaš komplet, a realno ti ni ne treba, jer ne umeš da ga iskoristiš kako treba. Mnogi ljudi to shvataju olako, šta kao veštačko disanje, uzmeš i duvaš. Jes kad bi se zezali... ako duvaš preslabo, ništa ne postižeš, ako duvaš prejako, možeš čoveku da uništiš pluća. U oba slučaja praviš veću štetu nego korist. A da bi naučio to pravilno da radiš, to ne može čitajući uputstvo, jer tamo upravo piše neštio tipa "Nemojte duvati preslabo,m ali ni prejako", izem ti pomoć, već treba steći osećaj vežbom. Sad, može neko da vežba i kući, mada bih se ja lično čudno osećao kada bih pozvao nekog komšiju da mu duvam u usta vežbe radi i zato je bolje da se organizuju besplatni kursevi, napravi kampanja, i kako to već ide, pa bar nek se zna da postoji bar određeni procenat vozača koji sigurno može da pomogne, umesto ovako što se ne zna ni koliko vozača ume da pruži prvu pomoć, a pogotovo koliko njih bi umelo pravilno da je pruži. Ali ne, po našem zakonodavstvu, bitno je da svako ima komplet za prvu pomoć, inače sledi kazna, a to što više od polovine njih ne ume da ga iskoristi nema veze. Sve to me navodi na pomisao da cilj te obaveze nije spašavanje života, već punjenje budžeta. Da neko stvarno hoće da spašava živote, prvo bi se potrudio da obuči ljude da nauče da spašavaju živote.
[ Ivan Dimkovic @ 20.09.2010. 19:22 ] @
Citat:
Marko_L
Znači, po meni, trebalo bi da se organizuju besplatni kursevi iz prve pomoći za vozače. Taj kurs može biti obavezan ili neobavezan,

Hmm da li je u Srbiji prva pomoc neophodna za dobijanje vozacke dozvole? Kratak kurs elementarne pomoci (vestacko disanje, zaustavljanje arterijskog krvarenja)? Ovde gde zivim sam morao da polazem prvu pomoc pre nego sto sam mogao da polazem vozacki.

To je vrlo prosto resenje - uvede se to + izbegavanje pruzanja prve pomoci se proglasi za krivicno delo.

Zasto je to potrebno?

Zato sto u slucajevima prestanka disanja na primer, hitna pomoc ne moze da stigne na vreme - ukoliko ima ocevidaca, ti ljudi bukvalno mogu da ucine razliku izmedju zivota i smrti povredjene osobe.

U tim slucajevima NIJE najbolje okrenuti 94/112 i reci da ste "uradili posao" - obavezno je osigurati mesto udesa (postavljanjem trougla, itd...) i obavezno proveriti da li osobe koje ne daju znake zivota disu ili ne... ako ne disu, neophodno je primeniti vestacko disanje. Ako to ne uradite, slobodno mozete proglasiti tu osobu mrtvom, posto mozdana smrt pocinje vec posle nekoliko minuta bez kiseonika.

Zapravo, bizarno, ove gore stvari zapravo mogu da se izvedu bez kompleta za neodloznu pomoc (doduse, zavoji/gaza pomazu svakako u slucaju krvarenja) - najvaznija stvar je upravo obezbedjivanje mesta nesrece i brza provera znakova zivota i eventualno davanje vestackog disanja.
[ Count Zero @ 20.09.2010. 19:24 ] @
Pretpostavljam da će se sada nešto ozbiljnije raditi obuka, uz malo više pažnje posvećene prvoj pomoći?? Ili ništa od toga?
Kad sam polagao, bilo je na "tipovanju" par pitanja - praktično ništa.
[ Marko_L @ 20.09.2010. 19:50 ] @
Citat:
Hmm da li je u Srbiji prva pomoc neophodna za dobijanje vozacke dozvole? Kratak kurs elementarne pomoci (vestacko disanje, zaustavljanje arterijskog krvarenja)? Ovde gde zivim sam morao da polazem prvu pomoc pre nego sto sam mogao da polazem vozacki.

Nažalost nije. Po novom zakonu bi kao trebalo da se sprovedu drastične reforme u auto-školama, gde bi pružanje prve pomoći zauzelo jedno od značajnijih mesta u obuci i prilikom polaganja, ali koliko sam upoznat, to još nije zaživelo, tj. nije usvojeno. Neka me neko ispravi ako grešim. No, to i kada se uvede, opet se ne rešava problem, jer to važi za nove vozače. A šta ćemo sa milionima onih koji već imaju dozvolu i koji su polagali sve po starom ? Inače, po starom, ja kada sam polagao, na testu je bilo 5 pitanja vezanih za pružanje prve pomoći i to ono tipa, zaokruži tačan odgovor, gde imaš 2 potpuno neboluzna odgovora od ponuđena 3, pa nije teško naći onaj koji je tačan ako imaš makar 2 grama mozga. A i pored toga, od tih 5 možeš da pogrešiš na 4 i opet da prođeš ispit, jer ta pitanja iz prve pomoći ne nose veliki broj bodova. tako da, obrni okreni, potrebo je organizovati kurseve iz prve pomoći, samo je pitanje da li treba da budu obavezni ili neobavezni, jer kao što rekoh, nisu svi sposobni da pruže prvu pomoć. No o tome ću u nastavku.
Citat:
To je vrlo prosto resenje - uvede se to + izbegavanje pruzanja prve pomoci se proglasi za krivicno delo.

Ne bih se složio sa tim. Mora se shvatiti da postoje različiti ljudi koji različito reaguju na neke situacije. Kao što već rekoh, neki ljudi se uspaniče i kada im dete dobije grip, a kamoli da treba da spasavaju nekog teškog povređenog. Dalje, imaš ljudi koji su jako osetljivi na krv i koji bace peglu čim se neko ubode na trn, a kamoli na prizore kakvi se mogu videti u saobraćajnim nezgodama. Takođe, imaš ljudi koji imaju neku vrstu blokade kada treba pružiti medicinsku pomoć, jer se jednostavno skamene i ne mogu da reaguju. To je jače od njih. Ja recimo imam nešto slično, jer kad sam bio mlađi, našao sam se u jednoj situaciji gde sam pokušao da pomognem nekome, uglavnom da ne davim detaljima, ta osoba je izdahnula bukvalno na mojim rukama, a ja ni dan danas nisam načisto sa tim da li sam uradio sve što sam mogao i da li sam mogao da uradim više. Naravno, nije da ja sad krivim sebe, kao ono u američkim filmovima kad neko ode pa se opija po barovima zato što nije uspeo nekome da pomogne, ali znam da mi ne bi bilo svejedno kada bih opet bio u takvoj situaciji i nisam siguran da li bih to prevazišao ili bih se skamenio. Treba imati razumevanja i za takve stvari. A i ne verujem da strah, gadljivost na krv, paničenje ili osećaj nesigurnosti... treba da budu krivično delo. Mislim, to bi bilo kao kada bi doneo zakon da svi invalidi bez ruku moraju da nose rukavice. Malo karikiram, ali poenta je da ne bi svako mogao da se povinuje tom zakonu, ne zato što neće, već zato što psihički ili fizički nije sposoban za to.

I da se malo dopunim, kada već pričamo o tome da li izbegavanje pružanja pomoći treba da bude krivično delo. Da li to onda treba da važi i za neke druge situacije, recimo, neko se onesvesti na ulici (bez ikakve saobraćajne nezgode, nego eto tako, samo se onesvesti od vrućine recimo), ili primetimo pljačku banke, a čuvar je ranjen, ili recimo vidimo mladića i devojku u parku i posumnjamo na silovanje, ili pak vidimo nekoga kako se nasilno ponaša prema nekome... ? Da li izbegavanje pokušaja pomoći u tim situacijama treba da predstavlja krivično delo ? Imali smo baš par diskusija na tu temu ovde na ES-u i koliko sam primetio mišljenja su podeljena. Neki smatraju da treba pokušati pomoći po svaku cenu, uz rizik da to napravi više štete nego koristi, a neki smatraju da to treba prepustiti profesionalcima (policiji) koja će to uraditi uz najmanji rizik po sebe i okolinu, ali uz rizik da policija možda ne stigne na vreme. Ovo sa pružanjem prve pomoći je jako slična stvar... da li pokušati pomoći iako nisi 100% siguran da znaš šta radiš i rizikuješ da time pogoršaš situaciju ili pozvati hitnu i čekati, uz rizik da oni možda ne stignu na vreme. Koliko mi se čini, i jedno i drugo je rizik, pa ne vidim zašto bi zakon favorizovao jedan rizik naspram drugog. Naravno, rizik je mnogo manji ako pomoć pruža osoba koja je obučena za to. Upravo zato smatram da su ti kursevi potrebni, a ako je svako obavezan da stane, onda i taj kurs da bude obavezan i rešen problem. Naravno, uz oslobađanje onih koji se izjasne da to ne mogu i ponude neki dokaz za to (procena psihijatra, medicinski nalazi, itd.)

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 20.09.2010. u 21:14 GMT+1]
[ mjux @ 20.09.2010. 20:49 ] @
Resenje za stare vozace bi moglo biti recimo, 20% jeftinija registracija ako se ima sertifikat o polozenom kursu (ili sta je vec) o pruzanju prve pomoci, a pri tom da se ti kursevi organizuju za besplatno u crvenom krstu ili gde vec. Ako se zaista zeli nas naterati da uradimo nesto treba po novcaniku.

A inace navala na kupovinu kompleta prve pomoci je zbog toga sto vecina vozaca nije imala ni stari komplet i niko nije hteo da dva puta "pukne" pare za prvu pomoc vec su svi cekali da izadje ova nova
[ Ivan Dimkovic @ 20.09.2010. 21:07 ] @
@Marko_L,

Ja sam jedan od onih koji misle da svi moraju biti obavezni da pruze pomoc.

Cak i oni koji se "plase krvi"... zasto? Pa znas kako, ako se poklopi moze i tim ljudima da se desi da budu zrtve udesa i da moraju da budu prisebni i da sebi zaustave sopstveno arterijskog krvarenje recimo... umesto titranja fobijama sa fobijama se mora covek suociti.

Zakon jednostavno mora vaziti za sve, inace ce ljudi nalaziti gomile izgovora da to ne urade.

Btw, ima i drugi deo price - oni koji pruze pomoc treba da dobijaju nadoknadu i to po tarifi lekarske sluzbe za svoj posao. To je jos jedna vrsta stimulusa, onaj pozitivni ako je vec nekom potreban.

Citat:

Treba imati razumevanja i za takve stvari. A i ne verujem da strah, gadljivost na krv, paničenje ili osećaj nesigurnosti... treba da budu krivično delo.

Znas kako, ucestvovanje u saobracaju je nesto sa cim ide i odgovornost - iako mnogi to zaboravljaju ili ih briga za to.

Ko ima "osecaj nesigurnosti" mozda i ne bi trebalo da upravlja motornim vozilom, zato sto su tu krvave nesrece fakat zivota, ono desavaju se i niko ne moze garantovati da se nece desiti i toj osobi.

Voznja automobilom je isto sto i upravljanje sa bilo kojom drugom masinom koja moze naneti povrede opasne po zivot ili delove tela. Bas kao sto za upotrebu bilo koje druge masine sa takvim mogucnostima mora postojati trening i spremnost za spasvanje zivota / neodloznu pomoc - tako to mora postojati i u ovom slucaju.

Citat:

da li pokušati pomoći iako nisi 100% siguran da znaš šta radiš i rizikuješ da time pogoršaš situaciju ili pozvati hitnu i čekati, uz rizik da oni možda ne stignu na vreme. Koliko mi se čini, i jedno i drugo je rizik, pa ne vidim zašto bi zakon favorizovao jedan rizik naspram drugog.

Neodlozna pomoc je:

a) Osiguravanje mesta udesa
b) Utvrdjivanje svesnosti i disanja povredjenih osoba
c) Aplikacija vestackog disanja ukoliko povredjena osoba / osobe ne disu
d) Zaustavljanje velikog arterijskog krvarenja

a), b) i c) MORA da bude sposoban da izvrsi SVAKO ko ima vozacku dozvolu. Tu nema mesta rizicnoj gresci zato sto je prilicno jednostavno uraditi ovo, a posledice zapustanja osobe koja ne dise, ili ostavljanje scene neobelezenom je gotovo sasvim siguran put u smrt i dodatne probleme (dodatne udese recimo).

Ako neko nije u stanju da zaustavi arterijsko krvarenje - OK, to ne mora da nuzno uradi ali odbijanje davanja vestackog disanja je nista drugo nego smrtna kazna - bez disanja se umire za samo nekoliko minuta. Nema nazad i nema cekanja da dodje hitna pomoc.
[ vladd @ 20.09.2010. 21:32 ] @
Zaustavljanje arterijskog krvarenja je takodje obaveza, posto zivot istice za nekoliko minuta.

Prikljestena zrtve nesrece ne tegliti i ne pomerati nasilno.

Pruzanje prve pomoci je obaveza, a ako neko smatra da ce ignorisanjem pomoci vise sebi..sta da kazem..mozda mu zatreba nekada pomoc..nekog ignoranta..

Ako neko smatra da moze napraviti vise stete nego pomoci, duznost je ucesnika u saobracaju da se informise i raspita, cak i prilikom poziva za pomoc. I nestucna pomoc, lose umotan zavoj, koriscenje kamena umesto komprese, moze nekome spasiti zivot.

Ne vidim kakve konformisticke dileme u takvoj situaciji mogu da se uopste razviju..

Citat:
pa jedan komplet po vozilu nije dovoljan da neko obučen sve zbrine

U pitanju su DVA kompleta, a mozda i tri, a nije problem zaustaviti i neko vozilo...

Poz
[ srdjan_m @ 20.09.2010. 22:04 ] @
Samo jedno pitanje, na par mesta sam video ovaj novi Galenikin komplet tj. video sam kolika je ta torbica (odokativno 12x20 cm), međutim, sinoć sam u Tempu video takođe Galenikin komplet - nije za motocikliste, sve identično piše na njemu ali je pakovanje drastično manje i to po ceni od 2199 din. Zna li neko o čemu se radi ?

[Ovu poruku je menjao srdjan_m dana 21.09.2010. u 09:00 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 20.09.2010. 22:13 ] @
zipovali su paket
[ MyWay @ 20.09.2010. 22:32 ] @
@vladd&Ivan: mislim da Marko_L pokušava da vam objasni da nisu svi hladnokrvne gromade kao vi i da će ih u slučaju prisustva mestu sudara i suočavanja sa povređenim u panici reagovati na sve načine osim onih baj-d-book... od bežanja sa mesta i onesvešćivanja do herojskih akcija tipa izvlačenja unesrećenog, davanja veštačkog disanja a da nije proverena prohodnost disajnih puteva, masaža srca polomljenog grudnog koša...
i na banalnijim testovima ljudi u panici blokiraju i ne može im se zameriti - svake godine protivpožarci demostriraju i otpevaju svoju pesmu o požarima i aparatima, i svi sve znaju do trenutka kad treba da ugase vatricu, a onda blokada... sad zamislite da zaista gori zgrada, najbolje što mogu da postignu je da se ne pobiju međusobno u stampedu. A gašenje požara je * dim u odnosu na spašavanje ljudskog života..
[ Ivan Dimkovic @ 20.09.2010. 22:46 ] @
@MyWay, ne znam odakle ti to da je bilo ko od nas "hladnokrvna gromada" - mozda jeste, mozda nije, ali pretpostavljam da nas ne poznajes licno - svakako ne toliko dugo da to mozes da procenis.

Poenta price o neodloznoj pomoci MyWay je sledeca:

- Sve i da je odmah pozoves (dakle, sto ukljucuje imanje mobilnog koji radi i imanje dovoljno jakog mobilnog signala) hitna pomoc NE MOZE stici garantovano za vreme za koje ne nastupa mozdana smrt u coveka, stavise u vecini slucajeva je vreme dolaska drasticno vece od vremena nastupanja mozdane smrti ili gubitka mozdanih funkcija.

- Jedini koji mogu pruziti neophodnu pomoc u tom roku pre nastupanja odumiranja mozga su OCEVIDCI UDESA ili bar oni koji su se zatekli tu u neposrednom vremenu (par minuta)

I bas zbog ovoga gore, njihova DUZNOST mora biti neophodnog obezbedjivanje mesta udesa (postavljanje trogula) te davanje neodlozne pomoci u vidu vestackog disanja i eventualno smanjenja/zaustavljanja arterijskog krvarenja (sto nekada moze biti tesko, ali bi svakako trebalo pokusati bar smanjiti isto - jer se brzo umire od toga).

Nebitno da li su "gromade" ili nisu - oni tim cinom:

a) Sprecavaju mogucnost dodatnih udesa (obrati paznju na ovo - samo OVO je vec dovoljno da bude OBAVEZA!!!)
b) Prave razliku izmedju zivota i smrti onih kojima je zaustavljeno disanje / rad srca, posto hitna pomoc ne moze stici za tako kratko vreme

I, jako bitno, ovim cinom kojim rade NE DOVODE sebe u opasnost kao da recimo pokusaju da vade ljude iz pozara!.

Zbog ovoga, SVAKO ko moze da upravlja motornim vozilom moze uraditi ove stvari ako se zadesi na mestu udesa i u mogucnosti je da se zaustavi i uradi ono gore. I bas zato sto je odnos izmedju rizika i potencijalne dobiti (zivotne!) toliko u koristi dobiti, a u slucaju ignorisanja je vise nego jasno sta ce se desiti sa osobama kojima je stalo srce ili su prestale da disu - to mora biti obaveza.

Ne vidim ni zasto moras biti super hladnokrvan da bi odradio postavljanje upozoravajuceg trougla i prostu proveru da li neko dise sa eventualnim davanjem vestackog disanja i stavljanjem cvrstog predmeta na mesto iznad krvnog suda.

Nije to ulazenje u vatru ili neka holivudska akcija - vec nesto sto zaista moze da uradi svako ko moze da vozi auto :(

Treba razumeti da dobijanje vozacke dozvole ne znaci da covek moze radti sta hoce - koriscenje javnih puteva takodje ukljucuje i odgovornost za zivote drugih koliko je to u mogucnosti vozaca. U to, takodje, treba da spada i davanje neodlozne pomoci
[ grozda @ 20.09.2010. 22:50 ] @
Mislim da bi trebalo da glasamo za novi zakon koji ce jos povecati bezbednost.

1. gume ne smeju biti starije od godinu dana
2. prva pomoc mora se menjati jednom u godinu dana
3. polaganje kursa za davanje prve pomoci u sertifikovanim ustanovama i obnavljanje gradiva na 2-3 godine

Ko zeli pomoci ce i sa i bez nje, ko ne zeli, moze bii pored njega apoteka
[ Ivan Dimkovic @ 20.09.2010. 22:55 ] @
Ja ne znam cemu to karikiranje, kurs neodlozne pomoci je vrlo prost i svakako ostaje zapamcen celog zivota svakome ko nije debil. Onaj ko je debil i ovako i onako ne moze imati vozacku dozvolu (ili bar ne bi trebao da ima).

Zakonski propisana max. starost zimske gume te maksimalno prihvatljivo habanje su rezultat testova koji pokazuju ispod kojih vrednosti dolazi do neprihvatljivog gubitka performansi koji pocinju da drasticno vise ugrozavaju zivote i imovinu ucesnika u saobracaju.

To sto je u Srbiji vladao divlji zapad za mnoge stvari ne znaci da to treba da ostane tako - i to uopste ne ukljucuje nekakava preterivanja i besmislice, vec sasvim logicne i normalne stvari koje su deo prakse zemalja koje imaju visestruko manji broj poginulih u saobracaju po glavi stanovnika.

To ne treba ismevati, vec prihvatiti... A onima sto ironisu sve sto treba da se kaze je da nema tog zakona niti sposobnosti koji garantuju da i vi ne mozete biti zrtve udesa... :(

A siguran sam da niko ne bi voleo da umre zato sto niko nije hteo da stane i uradi vestacko disanje, ili da ostatak zivota provede kao biljka.
[ Count Zero @ 20.09.2010. 22:58 ] @
Kad smo već tu...
Citat:
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je danas formiranje mobilnih ekipa koje bi stručno i pravovremeno mogle da pomognu nastradalima u saobraćajnim nezgodama....Naš je cilj da napravimo mobilne ekipe duž saobraćajnica... razmišljali smo da imamo 25 mobilnih ekipa koje bi mogle da se u veoma kratkom periodu nađu na licu mesta i pomognu ljudima nastardalima"

Citat:
Na otvaranju Centra za specijalističku obuku za tehničke intervencije u saobraćaju u Rumi, Dačić je istakao da bi u okviru mobilnih ekipa bila uključena hitna pomoć i policijski helihopter za brze intervencije.

Citat:
"Ovde nije potrebna samo volja i hrabrost već i oprema da bi se sve to izvelo na najbolji mogući način", rekao je Dačić, podsetivši da veliki deo smrtnih slučajeva u saobraćaju nastaje prilikom nestručnog izvlačenja povređenih iz automobila.
...
"Uz najsavremeniju opremu i usvajanje evropskih procedura obuke i postupanja, gradjani Srbije, turisti i svi koji se nadju na našim putevima moći će da računaju na brzu i adekvatnu pomoć u slučaju nesreće", rekao je Dačić.

http://www.blic.rs/Vesti/Drust...ne-ekipe-za-pomoc-nastradalima
[ Ivan Dimkovic @ 20.09.2010. 23:03 ] @
Btw,

Neodlozna pomoc ne ukljucuje izigravanje urgentnih sluzbi i zamenu za profesionalce - vec iskljucivo par osnovnih stvari koje moze da uradi svaka osoba i to samo u slucajevima kada je to moguce bez dovodjenja sopstvenih (ili jos vise) zivota u opasnost.

Niko ne moze zahtevati od ljudi da izigravaju trenirane profesionalce i da svajsuju zguzvane automobile, izigrvaju trenirane vatrogasce i izvlace ljude iz vatre recimo ili da tretiraju teske povrede.

Ali utvrdjivanje znaka zivota dostupnim osobama i davanje vestackog disanja onima koji ih ne pruzaju, na primer, je stvar koja je zamena za sigurnu smrt, pa kao takva jeste uvek bolja. Ako neko nema puls i ne dise, za njega je radjenje bilo cega bolje nego ostavljanje da umre za nekoliko minuta.

U tom pogledu, naravno da je dobra stvar sto MUP Srbije radi na nabavljanju helikoptera i organizovanju bolje hitne sluzbe za nesrecu na putevima - ali i pored toga nije moguce smanjiti vreme reakcije na vreme do koje dolazi do smrti u gore opisanim uslovima - i zbog toga je licno angazovanje neophodno i dalje.

Prmera radi - cak i u gustom saobracaju, izmedju momenta udesa i pocetka akcije hitne pomoci sigurno prodje bar minut dok neko ne pozove hitnu pomoc. I u najrazvijenijim zemljama je garantovano vreme dolaska hitne pomoci do 15 minuta - sve i da postoji helikopter koji je spreman, opet je tu cifra iznad vremena pocetka mozdane smrti ako je prestalo disanje.
[ Marko_L @ 21.09.2010. 03:40 ] @
Citat:
@Marko_L,

Ja sam jedan od onih koji misle da svi moraju biti obavezni da pruze pomoc.

Cak i oni koji se "plase krvi"... zasto? Pa znas kako, ako se poklopi moze i tim ljudima da se desi da budu zrtve udesa i da moraju da budu prisebni i da sebi zaustave sopstveno arterijskog krvarenje recimo... umesto titranja fobijama sa fobijama se mora covek suociti.

Dobro, a ja sam jedan od onih koji smatraju da svi moraju biti obavezni da prođu obuku u rukovanju vatrenim oružijem i da budu u obavezi da nose utoku sa sobom u slučaju da primete pljačku banke, razbojništvo, silovanje, tuču... gde bi bili u obavezi da intervenišu i time spasu nečiji život. Čak i oni koji se plaše pištolja i pucnjave ? Pa naravno, jer umesto titranja tim strahovima i fobijama, ljudi se sa time moraju suočiti. Uostalom, šta ako se njima desi da budu žrtve pljačke banke i moraju da budu prisebni kako bi onesposobili napadača. Ovim ne pokušavam da kažem kako ne treba pomoći unesrećenima na putu, već da jednostavno nisu svi sposobni za to i to je fakat. A ako im se to naturi kao obaveza, zašto onda svima ne bi bila naturena i obaveza da intervenišu u slučaju pljačke, banke, silovanja, prebijanja, itd. ?
Citat:
Zakon jednostavno mora vaziti za sve, inace ce ljudi nalaziti gomile izgovora da to ne urade.

Slažem se, ja sam upravo uvek i govorio da zakoni moraju da važe za sve. Shodno tome, zašto onda biciklisti nisu u obavezi da nose komplet prve pomoći ? Ili pešaci ? Šta, oni kao nisu učesnici u saobraćaju ? Takođe, samim tim što nisu u obavezi da nose komplet prve pomoći, uvek mogu da se izmaknu i kažu da nemaju adekvatnu opremu za pružanje prve pomoći. Ili recimo ljudi koji žive u stambenim objektima blizu mesta nezgode. Ne bi li i oni trebalo da budu u obavezi da istrče iz kuće i pruže pomoć, pa samim tim i da imaju ovaj komplet u kući ? Većina naravno to neće uraditi. I kako je onda zakon isti za sve ?
Citat:
Btw, ima i drugi deo price - oni koji pruze pomoc treba da dobijaju nadoknadu i to po tarifi lekarske sluzbe za svoj posao. To je jos jedna vrsta stimulusa, onaj pozitivni ako je vec nekom potreban.

Kada bi mi neko ponudio da mi plati nadoknadu zato što sam nekome pokušao da spasem život, zalepio bih mu takvu šamarčinu da ne bi znao gde se nalazi. Za mene je to uvreda. Ako već stanem da pomognem nekome, onda sam stao zato što hoću da pomognem, a ne da bih zaradio dnevnicu. Uostalom, zašto baš da se to plaća po tarifi lekarske službe, zašto mi ne bi platili prema mojoj realnoj dnevnici koju sam izgubio za taj dan, a ona iznosi 1.000.000 evra ? Mislim, ako će to već da se smatra pružanjem neke usluge koja se treba platiti, zašto onda ja ne bih bio taj koji određuje koliko moja usluga košta ?

Ako nešto treba stimulisati, to je da što više ljudi završi kurs za pružanje pomoći. Da bi se to postiglo, potrebno je da kurs bude besplatan, da se napravi kampanja kojom bi ljudi bili obavešteni o postojanju toga, a ako to ne daje rezultate, onda i ponuditi beneficije za one koji polože kurs, tipa jeftiniji benzin, jeftinija registracija, jeftinij parking i šta ti ja znam. A ova finansijska stimulacija da pomogneš nekome je totalno bolesna ponuda. Mislim, ako mogu da pomognem, onda ću da stanem i pomognem zato što ja tako želim, a ne da bih zaradio neku pišljivu lekarsku dnevnicu, ali ako ne mogu, onda ne mogu i zdravo, neće me tu sad neka finansijska nadoknada naterati na to.
Citat:
Znas kako, ucestvovanje u saobracaju je nesto sa cim ide i odgovornost - iako mnogi to zaboravljaju ili ih briga za to.

Potpuno se slažem sa tim, samo što mnogi zaboravljaju da odgovorno učestvovanje u saobraćaju podrazumeva i strogo poštovanje saobraćajnih propisa, pa opet mnogi to ne rade. Zato uostalom i dolazi do saobraćajnih nezgoda. Kada bi SVI poštovali SVE propise, nezgoda ne bi ni bilo. Nego kad smo već kod toga, nisi li ti jedan od onih koji je propagirao da nema ničeg lošeg u tome ako čovek malo nagazi preko ograničenja, na deonicama puta gde proceni da je to bezbedno ? Čak mi se čini da si pominjao i neke kazne za prekoračenje brzine. E pa vidiš, isto tako neko može da proceni da nema ničeg lošeg ako malo prođe kroz crveno, recimo noć je, vikend, nigde drugih vozila na vidiku... cepaj kroz crveno. Ili neko tako može da proceni da nema ničeg lošeg ako uzme pa pretiče u krivini ili preko pune, jer smatra da neće baš u tom trenutku naići vozilo iz suprotnog pravca. Isto tako, neko može da proceni da nema ničeg lošeg ako vozi pijan, drogiran, pospan ili umoran, jer smatra da nije baš toliko pijan, drogiran, pospan ili umoran da ne može da upravlja vozilom. I da ne nabrajam dalje. Upravo takvi i izazivaju nezgode. Mislim, ne kažem konkretno ti, možda ti nisi izazvao nijednu, ali generalno ljudi koji smatraju da su propisi rastegljivi i da se ne moraju uvek poštovati. Samo je pitanje granice koju neko postavi kada je nepoštovanje propisa u pitanju, pa ćeš se ti recimo ograničiti na povremeno nepoštovanje ograničenja brzine, a neko drugi će se ograničiti na povremeno prolaženje kroz crveno. Mislim, zašto bi ti imao monopol na određivanje toga kada se propisi mogu malo savijati, a kada ne.
Citat:
Ko ima "osecaj nesigurnosti" mozda i ne bi trebalo da upravlja motornim vozilom, zato sto su tu krvave nesrece fakat zivota, ono desavaju se i niko ne moze garantovati da se nece desiti i toj osobi.

Pazi, nisam mislio na ljude koji imaju neki psihički poremećaj, pa se uvek i u svakoj situaciji osećaju nesigurno. Naravno da takav ne treba za volan. Više sam mislio na ljude koji se osećaju nesigurno u određenim situacijama, recimo kada treba pružiti lekarsku pomoć ili uraditi nešto za šta je potrebna kakva takva stručnost. Takvih ljudi ima i to je fakat. Jeste, saobraćajne nesreće su fakat života, ali isto tako su fakat života i oružane pljačke, razbojništva, silovanja, prebijanja, otmice, iznude, ratovi... i niko ne garantuje da se nešto od toga neće desiti baš toj osobi koja nije obučena za takve situacije. Da li to znači da sad svi trebaju da budu obučeni za te situacije ili da budu u obavezi da reaguju bez obzira da li su obučeni ili ne. To je ono što je za mene glavno pitanje.

Dakle, ne kažem ni da pomoć povređenima treba, ni da ne treba biti obaveza, već samo kažem da ako jeste obaveza, onda treba da postoji i obaveza da svi građani imaju sertifikat o položenom kursu za pružanje prve pomoći, kao što su svi u obavezi da imaju ličnu kartu. Mislim, svi bismo voleli da se u "ne daj bože situacijama" nađe neko ko bi nam pomogao, to nije sporno, ali sa druge strane, ne verujem da bi iko voleo da mu neko pruži nestručnu pomoć i ubije ga pre nego što stigne hitna pomoć, a recimo taj povređeni uopšte nije bio toliko povređen da nije mogao da sačeka istu. Evo samo primera radi, nije isto kada neko otežano diše i kada ne diše uopšte, jer u prvom slučaju NE SME da se daje veštačko disanje, a u drugom slučaju MORA. Toliko znam i ja koji nemam položen kurs za pružanje PP. Razlog je taj što pokušaj davanja veštačkog disanja nekome ko otežano diše, samo još više otežava disanje, meša se u prirodan tok disanja i može dovesti do raznih komplikacija uključujući i gušenje ili rapturu pluća. Dakle, u takvim situacijama, povređenom NE TREBA davati veštačko disanje, već mu osloboditi prostor da dobije što više vazduha, postaviti u položaj za lakše disanje i po mogućstvu pročistiti disajne puteve i tako ga održavati u životu dok ne stigne hitna pomoć. E sad, to bi trebalo da bude logično, ali iznenadio bi se koliko ljudi to NE ZNA i koji bi pokušali da daju veštačko disanje nekome ko teško diše. Upravo zbog toga, dosta ljudi će izbeći da interveniše u takvim situacijama, jer se plaše da ne urade nešto pogrešno. Međutim, ako ti proglasiš to izbegavanje krivičnim delom, većina će pokušati da pruži prvu pomoć, makar i nestručnu i time možda ugroziti nečiji život.

Ono što pokušavam da kažem jeste da stvari nisu uvek crno-bele i da ponekad pružanje pomoći, zapravo može biti odmaganje. Hebi ga, neko ko teško diše, a ipak diše, možda bi i dočekao živ hitnu pomoć, ali ako mu neko u toj situaciji pokuša pomoći veštačkim disanjem, gotovo sigurno će mu te šanse umanjiti. Upravo zato smatram da treba ili da postoji obaveza imanja sertifikata za pružanje prve pomoći ili da ako to nije obavezno, onda ne postoji ni obaveza intervencije. Eventualno može taj da bude u obavezi da stane, osigura mesto nesreće i pokuša da nađe nekoga ko je stručniji od njega da pruži PP.

I još nešto da se razumemo, ja lično smatram da bi svako trebao da završi kurs za pružanje PP, bez obzira da li ga na to tera zakon ili ne, jer nikada ne znaš kada ti takva veština može ustrebati. Mislim, ipak se PP ne koristi samo prilikom saobraćajnih nezgoda, već može da se desi da se neko povredi na planini, u vikendici, u kući, može nekome da pozli u gradskom prevozu, bioskopu, pozorištu, u šumi, u parku... dakle, bezbroj situacija kada bi bilo zgodno znati šta trebaš da radiš i pomoći nekome ili na kraju krajeva sebi. Ali, kao što rekoh, po meni, ne bi smela da postoji obaveza pružanja pomoći za nekoga ko nije obučen da je pruži i ne ume da je pruži, jer se time u najvećem broju slučajeva povređeni dodatno ugrožava, te ako postoji obaveza pružanja pomoći, onda mora postojati i obaveza obuke za pružanje pomoći. Ništa više, ništa manje od toga. Sad, koliko vidim, novi zakon predviđa obaveznu obuku vozača za pružanje PP u auto školama, što je super, samo još da se to izglasa negde tamo 2015. godine, međutim, treba nešto slično organizovati i za vozače koji već imaju dozvolu. Takođe, mislim da bi pružanje prve pomoći trebalo da bude obavezan predmet u osnovnoj školi. U moje vreme je bio izborni, tj. moglo je da se bira između prve pomoći i domaćinstva, ali je većina izabrala domaćinstvo, pa nije bilo smisla držati časove prve pomoći za nas troje koji smo to odabrali :) Takođe, ta nastava bi trebalo da uključuje dosta prakse, a ne samo teoriju, jer svako to može da nabuba i onda to sve zaboravi kad izađe iz škole.
[ mikicg @ 07.10.2010. 09:33 ] @
Kada se potroši nešto iz novog paketa prve pomoći, samo se kupi u apoteci to što je potrošeno i stavi nazad u paket.
U poslednjoj SAT emisiji su govorili o tome.
[ vladd @ 08.10.2010. 12:55 ] @
Citat:
Marko_L:Kada bi mi neko ponudio da mi plati nadoknadu zato što sam nekome pokušao da spasem život, zalepio bih mu takvu šamarčinu da ne bi znao gde se nalazi. Za mene je to uvreda. Ako već stanem da pomognem nekome, onda sam stao zato što hoću da pomognem, a ne da bih zaradio dnevnicu.

Postoje ljudi koji su vise drustveno odgovorni, prosto receno sa visokim moralom.

Nazalost, praksa je pokazala da je mnogo vise sebicnih i gramzivih u okruzenju. Zato je neophodan stimulans, da bi se uvecao procenat pomoci na drumu.

Bitno je povecati sansu za prezivljavanje unesrecenom, pa ako je za to neophodan stimulans, neka ga, neka postoji, kao nuzno resenje, ali koji se pokazao kao zivotno resenje u svim oblastima, od vece ocene, plate do vece drustvene pozicije.

Nista nije crno belo, i vozaci, indirektno ili direktno, cak i preko glupavih propisa, moraju da podizu svest o saobracaju, kao ekstremno korisnoj, ali jako opasnoj aktivnosti.

Opasnoj srazmerno kolicini drustveno neodgovornih, sebicnih i nemoralnih ljudi.

Poz

[Ovu poruku je menjao vladd dana 09.10.2010. u 13:57 GMT+1]
[ Urkelele @ 12.10.2010. 08:23 ] @
Pozdrav,
citao sam ovu temu takoreci od a-z ali mi jedna stvar od samog pocetka nije jasna...
Clan 125. stav 2
Citat:
U motornim vozilima kategorija M, N, i T mora postojati oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći veličine „A“) koja odgovara standardu A SRPS Z.B3.001, tako da se može po potrebi koristiti. U vozilima kategorija M2 i M3 koja imaju više od 22 mesta za sedenje mora se nalaziti dve kutije prve pomoći veličine „A“.

Koliko mogu da vidim na slici u prvom postu ove teme radi se o paketu B SRPS Z.B2.001, a takodje sam u prodaji video pakete te oznake. U pravilniku je jos oznaka boldirana kako bi se obratila paznja na to.
Sad vi meni kazite ko koga ovde zaj... zeza? Ili je meni mozda nesto promaklo?
Hajde da citiram i prvi stav ovog clana cisto da uporedimo i ovu velicinu B.
Citat:
U motornim vozilima kategorija L osim u vozilima kategorije L1, L2 i L6 mora postojati oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći veličine „B“) koja odgovara standardu B SRPS Z.B3.001, tako da se može po potrebi koristiti.

Inace, pravilnik je sa sajta Ministarstva za infrastrukturu (http://www.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/pravilnik.pdf).
[ vilil1 @ 12.10.2010. 09:00 ] @
U pravu si. Medjutim, u ranijem postu stoji ovo -
Citat:
kalimero 011: U motornim vozilima vrsta M, N, T, C i K5 mora postojati oprema za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći veličine "B") koja odgovara standardu SRPS Z.B2.001 ("Službeni glasnik RS", broj 6/10), tako da se može po potrebi koristiti.

Sta je ispravno?
[ kalimero 011 @ 12.10.2010. 09:19 ] @
^
Zemlja Srbija... Link koji je @Urkelele postavio (iako na vrhu strane na sajtu Ministarstva infrastrukture) nije važeći pravilnik. Važeći pravilnik nalazi se malo niže na istoj strani: http://www.mi.gov.rs/dokumenta..._pravilnik_tehnicki_uslovi.pdf
[ Urkelele @ 12.10.2010. 10:39 ] @
A cekajte, ja ili sam lud ili blesav... Ja sam isao na sajt Ministarstva infrastrukture pa sam kliknuo na aktuelno i sa desne strane mi se pojavio link "Pravilnik o tehnickim uslovima vozila" (iako sam inzenjer informatike, bar toliko znam da se snadjem na netu )
Kalimero moracu da te ispravim. Taj pravilnik koji si ti linkovao je vazeci od 08.08.2010 god. i u njemu stoji clan 121 koji se odnosi na zimsku opremu.
Citat:
Zimska oprema motornih i priključnih vozila osim vozila vrste L, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:
1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow, Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrsta M1 i N1;

Svi znamo da je ovo promenjeno (ne znam kad tacno bese) i da sad glasi (clan 131 "mog" pravilnika)
Citat:
Zimska oprema motornih i priključnih vozila, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu (M+S) na pogonskim točkovima, ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima lance ili druga ogovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova.

E sad, moguce je da gresim ali tako stoji na zvanicnom sajtu...
[ kalimero 011 @ 12.10.2010. 11:13 ] @
^
Citat:
Kalimero moracu da te ispravim. Taj pravilnik koji si ti linkovao je vazeci od 08.08.2010 god. i u njemu stoji clan 121 koji se odnosi na zimsku opremu.

Rekoh ja, zemlja Srbija... Taj pravilnik je izašao u Službenom glasniku RS broj 64/2010 i važeći je. Važeći je i član 121 koji se odnosi na zimsku opremu (jeste, četiri zimske gume) i to zato što
Citat:
Svi znamo da je ovo promenjeno (ne znam kad tacno bese) i da sad glasi (clan 131 "mog" pravilnika)

ovo ''svi znamo'' tako što je ministar dao izjavu za medije da pravilnik (odredba o zimskoj opremi) puj-pike ne važi, ali je ministar zaboravio da se zakoni ne menjaju preko medija. ''Tvoj pravilnik'' verovatno stoji na sajtu zato što je isti ministar tražio da se ''rigorozno primenjuje prošli pravilnik'' odnosno pravilo o dve zimske gume ili lancima, zaboravljajući da pomenuti nikad nije stupio na snagu. Šta da ti kažem, pravna država...
[ Urkelele @ 12.10.2010. 13:24 ] @
[off] Jaoo majko mila, pa zar ovakav covek da me uci o kulturi u saobracaju... http://www.youtube.com/watch?v=DYmdEZBf36s [/off]

Jeste, u pravu si ti... Ja sam im napisao mail pa da vidimo dal' ce da ih pogodi i da izmene nesto na sajtu

Pozz.
[ deki77 @ 13.10.2010. 08:28 ] @
OMG

Citat:
OPASNA PRVA POMOĆ!

(0) Sreda, 13. Oktobar, 2010.| Autor: Radmila Briza
Ne daj bože da se neki od dva miliona vozača u Srbiji nađe na mestu teške saobraćajne nesreće i mora da primeni uputstvo za prvu pomoć. Zbog njegove nejasnoće može i da se strada!

BEOGRAD - Ubistvena prva pomoć! Ne daj bože da se neko od dva miliona vozača nađe na mestu teške saobraćajne nesreće. Ljudi leže okolo sa povredama kičme, ruku, nogu, krvare, u nesvesti su, a napolju je, na primer, vrlo hladno! Otvarate kutiju prve pomoći i shvatate da ne znate šta da radite - jer uputstvo je nejasno! Posebno kad je reč o izotermalnom prekrivaču.

- Gubite dragoceno vreme jer čitate čak dva uputstva - Crvenog krsta Srbije i proizvođača. U prvom piše da se termalni prekrivač koristi za zagrevanje ili rashlađivanje povređenog i da treba da se okrene odgovarajuća strana do tela. Sam proizvođač nije naveo nikakve dve strane i kako se okreću, već je rekao da celo telo treba da se obmota. To upućuje da će laik shvatiti da mora da obmota čoveka i počeće da ga pomera. To nikako ne sme da se radi kad je kičma povređena. Znači, može da bude opasno - kaže za Kurir čovek koji je prvi otkrio manjkavosti - Goran Roglić, magistar kardiologije koji radi doktorat iz oblasti termovizije.

Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za Kurir da uputstvo CKS za korišćenje sadržaja kompleta za prvu pomoć mora da bude jasno, precizno i nedvosmisleno!

- Ne možemo od običnih ljudi, u situaciji kad je svaki sekund bitan, očekivati da čitaju prvo jedno uputstvo za korišćenje izotermalne folije, pa onda drugo. A vreme prolazi. Niko ne sme da ima dilemu posle pročitanog uputstva šta treba da uradi s povređenima. U takvim kritičnim situacijama svako mora da bude siguran u svoje postupke kako bi spasao živote - kaže Okanović za Kurir. Kako dodaje, uputstvo za korišćenje izotermalne folije nije odgovarajuće, a odgovornost je na Crvenom krstu Srbije, koji ga je pisao.

Citat:
CKS: Tačno je sve što piše!

Dr Ljubica Aleksić, autorka uputstva za pružanje prve pomoći, kaže za Kurir da je sve što piše u tom uputstvu tačno. Međutim ona ističe da to uputstvo ne daje odgovor na sva pitanja i nije zamena za obuku pružanja prve pomoći.
- Izotermalna folija onemogućava gubitak toplote ili pregrevanje povređenog, u zavisnosti od spoljašnje temperature. To je običan prekrivač, baš kao i svako ćebe. Uputstvo za korišćenje izotermalne folije urađeno je u skladu s preporukama EU. Verovatno ćemo vremenom oduzimati ili dodavati neke rečenice za koje ustanovimo da bolje objašnjavaju situaciju, ali jasno je da uputstvo na pet stranica neće dati sve odgovore. Za onog ko zna nešto o pružanju prve pomoći to što piše biće mu jasno, a svi drugi koji smatraju da treba da nauče tu veštinu mogu to da obave u našim prostorijama - kaže dr Aleksić za Kurir. Ona je objasnila da je na svakom da proceni težinu povreda i da li sme da pomera povređenog do dolaska ekipe Hitne pomoći.

Novi komplet:

prvi zavoj 2 kom.
kaliko zavoj 4 kom.
sterilna gaza 3 kom.
sterilna kompresa 5 kom.
adhezivni zavojni materijal 5 kom.
izotermalni prekrivač 1 kom.
trougla marama 2 kom.
igla sigurnica 6 kom.
makaze zakrivljene 1 kom.
PVC kesa 2 kom.
PVC rukavica 2 para
flaster 1 kom.
zaštitno sredstvo za davanje
veštačkog disanja 1 kom.

Stari komplet:

prvi zavoj 2 kom.
kaliko zavoj 2 kom.
sterilna gaza 2 kom.
sterilna kompresa 5 kom.
hanzaplast 5 kom.
lepljivi flaster 2 kom.
trougla marama 1 kom.
igla sigurnica 10 kom.
žilet 1 kom.
kesa 1 kom.

Novi komplet do tri hiljade dinara

Novi komplet za prvu pomoć košta između dve i tri hiljade dinara. Svi vozači u Srbiji moraće da ga imaju u kolima od septembra sledeće godine. To propisuje Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju koji je počeo da se primenjuje od 19. septembra ove godine. Konkretno, svaka prva pomoć moraće da ima šifru i određeni kod utvrđen standardom SRPS Z. B2.001. Pravilnik propisuje i podelu motornih i priključnih vozila, uslova koje ona moraju da ispunjavaju u saobraćaju.

Izvor Kurir
[ mrbakero @ 14.10.2010. 22:52 ] @
za sve vas koji planirate da kupite prvu pomoc idite u metro imate po ceni od 1700 dinara novi komplet prve pomoci
[ walkerz @ 20.10.2010. 19:42 ] @
To bi trebalo da je ovaj:

[ MARKOTEA @ 27.10.2010. 13:30 ] @
Ne znam zašto sam uopšete ovo okačio, ali u svakom slučaju ovo ne može da škodi, a čim ne škodi, znači da koristi.
Elem, originalno uputstvo za pružanje prve pomoći po standardu B SRPS Z.B3.001:
http://www.fileserve.com/file/vsrD3RM
[ deki77 @ 27.10.2010. 18:29 ] @
Cudi me da se niko nije dosetio (mozda nije)
Na Alibaba.com prva pomoc koja je slicna ovoj nasoj kosta od 2-5$.sve zavisi od kolicine
Koliko sam gledao skoro da imaju sve kao u ovoj nasoj.
samo treba odraditi logo i natpis..
[ MARKOTEA @ 11.11.2010. 14:10 ] @
Jedno malo, malecno zapažanje koje se odnosi na kutiju prve pomoći firme ''Mediteks'' na slici gore:
- svi artikli unutar kutije imaju utisnut datum do kada se smeju koristiti, odnosno datum isteka roka važnosti. Svi datumi su u okviru 2015. godine. Čak su i na makazama stavili ''04/2015'' (tada počinju da hvataju koroziju).
- na samoj kutiji, spolja sa desne strane je zalepljena deklaracija na kojoj između ostalog piše: datum pakovanja 06/2010 godine, a rok važenja do 06/2014 godine.

Sada se ja pitam da li treba da 2015. godine zamenim samo ambalažu a da zadržim sadržaj ili da prodam komplet prve pomoći pre isteka datuma (očuvana, skoro kao nova, baka ga koristila, kraj 2010 - početak 2011, registrovano do juna 2014)?
Ili da...
Ili da odma' smenimo našega Vladu.
[ Tamara_K @ 09.02.2011. 09:54 ] @
Citat:
MARKOTEA: Jedno malo, malecno zapažanje koje se odnosi na kutiju prve pomoći firme ''Mediteks'' na slici gore:
- svi artikli unutar kutije imaju utisnut datum do kada se smeju koristiti, odnosno datum isteka roka važnosti. Svi datumi su u okviru 2015. godine. Čak su i na makazama stavili ''04/2015'' (tada počinju da hvataju koroziju).
- na samoj kutiji, spolja sa desne strane je zalepljena deklaracija na kojoj između ostalog piše: datum pakovanja 06/2010 godine, a rok važenja do 06/2014 godine.

Sada se ja pitam da li treba da 2015. godine zamenim samo ambalažu a da zadržim sadržaj ili da prodam komplet prve pomoći pre isteka datuma (očuvana, skoro kao nova, baka ga koristila, kraj 2010 - početak 2011, registrovano do juna 2014)?
Ili da...
Ili da odma' smenimo našega Vladu.

Covek je pre neki dan kaznjen, jer je imao staru prvu pomoc, kako mora da se menja mislila sam da kupim Mediteks, gledala sam u Maxiju, nisam videla datum na kutiji, kao kod npr. Galenike, a za sadrzaj, uvek se moze dokupiti, sad me ovo zbuni, moracu jos jednom da pogledam.
Da li ima neke bez datuma na kutiji ?

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=491040

Svuda piše da od Septembra treba da se nabavi nova, a mene zaustavili juče i kaznili sa 5000 dinara baš zbog toga što nisam imao ovu novu... Imao sam staru a na prekršajnoj prijavi su mi napisali da nemam odgovarajuću. Ja sam u komentaru insistirao da se napiše koju imam. Šta sad da radim? Kome da se žalim? I da li da se žalim zbog dezinfromacija u medijama ili zbog tendencioznog ponašanja saobraćajaca? I da li nešto od ovih argumenata mogu da iznesem pred sudiju za prekršaje?
(Mik, 7. februar 2011 14:17)
# Link komentara
Preporučujem (+67)
Ne preporučujem (-2)

[ Tamara_K @ 09.02.2011. 12:19 ] @
Citat:
MARKOTEA

Bio si u pravu za datum, s tim sto na ovoj Mediteksovoj PP koju sam upravo gledala u samoposluzi na Cvetnom trgu nista nije zalepljeno na kutiju, nego je odstampan datum proizvodnje, ali sitno sa strane, pise 06-2010, dok na Galenikinim bode oci.
Cene :
Mediteks u ( pomenutoj samoposluzi) oko 2400 RSD
Galenika (u privatnoj apoteci) oko 3000 RSD
[ MARKOTEA @ 09.02.2011. 15:11 ] @

Na ovo sam mislio. Ikona fabrike odnosno datum proizvodnje: 06.2010. a ikona peščanika odnosno rok važnosti 06.2014. Nalepnica se nalazila sa desne strane kutije. Sa leve je bio zalepljen spisak artikala u kutiji.
[ Tamara_K @ 09.02.2011. 18:10 ] @

Hvala na odgovoru, na ovoj kutiji koju sam ja imala u rukama nije stajala nalepnica nego je odstampano plavim slovima sa strane.
Nego, pogledajte foru, Galenikine vaze godinu dana duze od Mediteksovih, na ovoj slici se lepo vidi rok 12/10 - 12/15, (znaci 5 godina ) a na Mediteksovoj 2010-6 i 2014-6 ( 4 godine ).
[ pavlesav @ 10.02.2011. 21:57 ] @
Ma ne neko ovde nas opasno zeza. Ja sam kupio neku slovenačku prvu pomoć i sada se ispostavlja da ona nije po standardima i da policajci mogu da mi prave problem. Tj bacio sam pare. http://www.trojka.rs/vesti/654...-paketa-prve-pomoci-video.html. Sudeci po ovoj vesti zeznuo sam se i ko će meni da vrati pare! Da neće možda ovi iz Agencije za lekove. Da li bre ima zakona u ovoj zemlji. I prošle nedelje sam uzeo tablice platio 5000 pa ćemo i njih morati da menjamo. Ne mogu iz zemlje da izadjem mesec dana zato što oni tamo idijoti ne mogu da mi izdaju dozvolu mesec dana. Strasno. Sad jos i ovo. Neverovatno je da i dalje u ovoj zmelji šačica ljudi određuje sudbinu hiljada. http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=10&nav_id=491979. I jos na sve to je i nebezbedna strasno! E Srbijo.....

[ Java Beograd @ 11.02.2011. 14:55 ] @
Pa ko ti reče da kupuješ slovenačku prvu pomoć ?! Mogao sa da kupiš i argentinsku !
[ pavlesav @ 11.02.2011. 17:30 ] @
Pa kupio sam prvu pomoc koja je bila na rafu u Metrou. Nije moj problem sto su pustili neispravne u prodaju. Pa cu sada morati duplo da placam. Valjda drzava mora to da regulise
[ X Files @ 11.02.2011. 18:54 ] @
Citat:
Tamara_K

Hvala na odgovoru, na ovoj kutiji koju sam ja imala u rukama nije stajala nalepnica nego je odstampano plavim slovima sa strane.
Nego, pogledajte foru, Galenikine vaze godinu dana duze od Mediteksovih, na ovoj slici se lepo vidi rok 12/10 - 12/15, (znaci 5 godina ) a na Mediteksovoj 2010-6 i 2014-6 ( 4 godine ).

U vezi roka trajanja. Vec sam isplanirao da napravim mali sablon za brojeve, iskoristim zilet i uzmem beli lak... Izvinte, al' ne mogu vise da budem bas toliko dobar Srbin.

[ vladd @ 10.09.2011. 11:20 ] @
Malo je to opreme:), proverevace se trajnost nekih paketa u sadrzaju kutije..trebace i crne farbe:)

Poz
[ Milojkovic @ 10.09.2011. 12:20 ] @
Vec ima set nalepnica da se nabavi i lepo ih izlepite na vas stari komplet prve pomoci i sve bude po "propisu".
Za one sklone detaljisanju postoji i set sablona preko kog se moze ofarbati sprejom i dobijate original.....:)
Zasto bih kupovao nesto sto vec imam i sto sadrzi vise stvari od propisanog.
Strana prva pomoc za koju proizvodjac nije ogranicio vek trajanja i koju posedujem za mene je bolja solucija i necu je zameniti nikda.Ako neki Nemac moze da je poseduje u svom automobilu i pri tome mu ne moze niko nista zasto bi mene kaznjavali i terali u trosak.Dakle macku o rep novi zakon.
[ etjen @ 10.09.2011. 14:11 ] @
a jel zna neko kako je za trougao? Ja sam čuo nešto da mora neki posebnih dimanzija. Ako je to istina, to je tek onda ultra-glupost.
[ deki77 @ 10.09.2011. 15:05 ] @

ja jutros kupio galenikin za 1990din u IDEA mark.
Novis ili koko se vec zove je 1790din
gratis uz to je prslook.
[ calexx @ 10.09.2011. 16:34 ] @
Da li je razrešena dilema o ispravnosti raznih pakovanja koja mogu da se kupe? Da li mogu da pazarim pomenuti Novalis u akciji za 1800 ili da ipak uzmem Galeniku za malo preko 2300 (nisam video akciju sa Galenika PP za 1990 inače bih to kupio)?
[ codeNO @ 10.09.2011. 19:55 ] @
Vaznije od ustede tih 400d je gledati rok upotrebe, dal je proizvedeno 2009 2010 2011. Jer svima je rok 5g. I taj skuplji ce se isplatiti za tu jednu god neg sto je ovaj na akciji sa manjim rokom trajanja. Inace na svima ima srb.b1. Tj oznaka pod kojom se prave i ni jedan pandur ne pravi pitanje o kojoj marci je rec, vec samo da ima tu oznaku i vaznost trajanja. To sto je alvirovic nesto prosipao pamet to nema veze sa potrosacem koji ce da kupi nego na relaciji proizvodjac, zastita potrosaca o usaglasenosti nekih sitnica. I svi kompleti koji se prodaju sada su isti i vazeci, samo sa razlicitom cenom
[ calexx @ 10.09.2011. 20:16 ] @
Kada sam poslednji put gledao, ovi jeftiniji su bili 2011-2016 a skuplji 2010-2015 ... tako nekako ali nisam sada pogledao. Znači da pazim da budu proizvodnja 2011. a nije sada bitno koji su.
[ MARKOTEA @ 10.09.2011. 20:32 ] @
Član 114.
Sigurnosni trougao, koji odgovara jednoobraznim tehničkim uslovima, mora
postojati, na vidnom mestu, u motornim i priključnim vozilima, osim u vozilima
vrste L , K i O , tako da ga vozač može po potrebi koristiti.
Po dva sigurnosna trougla iz stava 1. ovog člana moraju postojati u:
1) teretnom vozilu i autobusu kada vuku priključno vozilo;
2) motornom vozilu koje se nalazi na začelju kolone kada se motorna vozila
kreću u organizovanoj koloni.

Član 115.
Oprema za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći veličine „A“) koja
odgovara standardu SRPS Z.B2.001 („Službeni glasnik RS”, broj 6/10), mora postojati
tako da se može po potrebi koristiti u motornim vozilima vrsta L osim u vozilima
vrste L1, L2 i L6 .
U motornim vozilima vrsta M, N, T, C i K5 mora postojati oprema za pružanje
prve pomoći (komplet prve pomoći veličine „B“) koja odgovara standardu
SRPS Z.B2.001 („Službeni glasnik RS”, broj 6/10), tako da se može po potrebi
koristiti. U vozilima vrsta M2 i M3 koja imaju više od 22 mesta za sedenje mora se
nalaziti dve kutije prve pomoći veličine „B“.
Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.

Član 118.
Rezervne sijalice i rezervni osigurači, koji su ispravni i odgovaraju po vrsti
i obliku priključaka za vozilo na kojem se nalaze, moraju postojati u motornim
vozilima, osim u motociklu, traktoru, turističkom vozu, trolejbusu za gradski
saobraćaj i autobusu za gradski i prigradski saobraćaj.
U motornom vozilu iz stava 1. ovog člana mora se nalaziti najmanje:
1) jedna sijalica za dugo svetlo;
2) jedna sijalica za kratko svetlo (može biti kombinovana sijalica za dugo i
kratko svetlo);
3) jedna sijalica za prednje poziciono svetlo;
4) jedna sijalica za pokazivač pravca;
5) jedna sijalica za zadnje poziciono svetlo;
6) jedna sijalica za zadnje stop svetlo (može biti kombinovana sijalica za
poziciono i stop svetlo);
7) jedan osigurač od najviše 10 A;
8) jedan osigurač od najviše 20 A.
Vozila koja su opremljena svetlosnim telima bez žarne niti (gasni izvor
svetla, LED i sl.), ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvetna tela.
[ noreniou @ 10.09.2011. 20:52 ] @
danas bi u novinama da moze da se nabavi komplet i za 1400 din
[ nnn @ 10.09.2011. 21:22 ] @
Gde mogu da se nalepe nalepnice, imam komplet iz EU i ne pada mi napamet da kupujem novi.
[ codeNO @ 10.09.2011. 23:06 ] @
Naravno, kupujes po roku trajanja a ne po marci. Sto se tice sablona, najbolji je za to galenikin, jer je tkanina premazes belilom i ziletom lagano..ostali zahtevaju veoma precizan sablon a rad zileta je vidljiv na tvrdoj plastici. Problem je ako pandur otvori komplet, tada se nadati da ce hteti da primi jednu chrvenu
[ Milojkovic @ 11.09.2011. 14:45 ] @
Na pijaci imas kolko hoces nalepnica i sablona. cena 50 dinkish.Sa platnenih skidas uz pomoc zileta a sa plasticnih se skine acetonom i onda se stavi sablon peko i sa sprejom isprskas sve tako da mesto gde si obirsao bude skroz belo a na praznom mestu osvanu slova i brojke i dobijes original.U prvu pomoc onda ubaci par svezih zavoja sa regularnim datumima a ostale prelepis sa dobijenim nalepnicama i ti si ispravan za sve moguce i nemoguce provere.
[ Zarko Silic @ 11.09.2011. 15:14 ] @
Nije ni taj poso oko prepravke datuma bas jednostavan i jeftin.

Pitanje je da li se isplati tako nesto raditi ako postoji regularna prva pomoc za 1400 din.
[ calexx @ 11.09.2011. 15:39 ] @
Samo da javim da sam jutros pazario galenika prvu pomoć (sa prslukom) za 1999 u lokalnoj samousluzi koju drži jedna strana trgovačka kuća. ;) Piše da je trajanje 2011-2016 ... ovo poslednje liči na 2018 ali ko zna kakav će tada zakon da bude.
[ zus @ 11.09.2011. 18:01 ] @
Citat:
calexx:...Piše da je trajanje 2011-2016 ... ovo poslednje liči na 2018 ali ko zna kakav će tada zakon da bude.

hahahah, LIČI, care..
[ miroo @ 11.09.2011. 18:36 ] @
Da dodam: nije bitan datum upotrene na kutiji nego na sadrzaju kutije. Svaki pojedinacni deo prve pomoci ima rok trajanja i oni bi trebali da se zanavljaju nako isteka tog roka, a ne kutija-ambalaza.
[ waikiki @ 11.09.2011. 19:33 ] @
Cena opreme za prvu pomoc u Nemackoj je 7 evra.. Kod nas ista (losija) kosta 23 evra!
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=536257
Koga briga za bezbednost!

Zasto je u Srbiji Nemacka oprema neodgovarajuca? Zasto Srbin mora da plati vise od Nemca?

[ Zarko Silic @ 11.09.2011. 21:10 ] @
Nije sve tacno sto pise B92.

Prva pomoc kosta oko 20 eura i na Zapadu, a ima, takodje, rok trajanja.
[ Java Beograd @ 12.09.2011. 08:00 ] @
Kad samo pomislim šta će se desiti sa sterilnim zavojem i gazom, hermetički zapakovanim, posle pet godina ! Užas ! A tek one zihernadle i najlonske rukavice posle pet godna - strah me da pomislim !
[ cozmo_im @ 12.09.2011. 14:50 ] @
Ajte molim vas, sta smo mi koristili u JNA... zavoje gaze i zihernadle 20 god stare... ako je hermeticki zapakovano sta ima tu da se menja. Imali smo jedno ranjavanje snajperom u nogu i covek nije umro od gaza i zavoja toliko starih :) A i zihernadla je pomogla :)

(offtopic: imao je srecu sto ga metak probusio samo, proso ko kroz sirac, pa mu nije nista bilo).

A ovu prvu pomoc cete dati deci da se igraju, eto koliko cete je upotrebiti u nekoj realnoj situaciji.

Punjenje budzeta.
[ calexx @ 12.09.2011. 16:06 ] @
Budžeta? Ja sam mislio da se kod nas daju drugačija imena. ;) Siguran sam da će kroz nekoliko meseci/godina da izbije afera sa ovim, kao za vakcine ili šta god. Neko je obrnuo turu na račun svih nas. :(
[ Goran Mijailovic @ 12.09.2011. 17:04 ] @
Citat:
calexx: Budžeta? Ja sam mislio da se kod nas daju drugačija imena. ;) Siguran sam da će kroz nekoliko meseci/godina da izbije afera sa ovim, kao za vakcine ili šta god. Neko je obrnuo turu na račun svih nas. :(

Pa jes, meni je to sumnjivo kao i knjige za dz i to jos jedan komplet za kuci a jedan za u skolu, mos' misliti. Isto kao i zakon koji goni studente koji iskopiraju skriptu...
[ dukanizi @ 19.09.2011. 22:16 ] @
Sutra idem do Rode u NS pa kontam, kad sam vec tamo, da pazarim i prvu pomoc.
Vidim da je Novitas na akciji, cena oko 1900din.
Znam da je bilo polemike oko ispravnosti ovog kompleta, ali citam na sajtu RTS-a, juce postavljeno, da zadovoljavaju standarde.
Da kupujem ili ne?

Ima u Metrou na akciji Galenika (otprilike ista cifra), ali nije mi bas usput :)
[ Zarko Silic @ 19.09.2011. 23:07 ] @
Najveci biser koji je danas objavljen na RTSu je iformacija da saobracajna policija nece kontolisati "prvu pomoc" vec da ce se to kontrolisati na tehnickom pregledu prilikom registracije vozila.
[ dukanizi @ 19.09.2011. 23:22 ] @
Gledao malopre na B92 i pitam se ko tu koga *ebe?!
Sta mislis Zare da kupujem Novitas?
[ Zarko Silic @ 19.09.2011. 23:37 ] @
Treba da pise tip B SRPS Z.B2.001,

ali nije iskljuceno da ga nece strefiti jos jedno pet, sest pravilnika u naredna 3 meseca.

2 pravilnika/mesecu (za Ginisa)
[ dukanizi @ 19.09.2011. 23:51 ] @
Pise kada se malo bolje pogleda :)
[att_img]
Meni je registracija u oktobru pa nema cekanja :-)
[ tdjokic @ 20.09.2011. 03:12 ] @
Cekaj, a sta je sa onim sto je vec prilicno ljudi potezalo - kupis nov, novcat BMW, neki skuplji, u njemu nemacki komplet za prvu pomoc, dodjes na tehnicki a onaj tamo kaze "Ne moze, ovaj komplet ne valja, mora Galenika!" Zasto? Da li sa medicinskog stanovista ili zato sto su poslanici izglasali takav zakon? Kako auto valja a prva pomoc ne valja? Sta ce biti sa strancima koji prolaze kroz nasu zemlju pa imaju te "lose" nemacke ili bilo cije komplete? Ovo je i pljacka i bruka od odluka i zakona. Kako su nas onda NATO rakete pogadjale kad nisu u skladu sa Pravilnikom br.1328364756363, od 01.11.1947, stav 456, paragraf A-4444, recenica zadnja desno FNRJ (nema noviji, pa vazi taj)? Ni manje zemlje, ni veceg proxxravanja.

Da li se poslanici mogu krivicno goniti za glupe odluke ili odluke koje su jasno u suprotnosti interesa naroda ili se to prepusta biracima na izborima ili na revolucijama? Zar je moguce da nam se ovakve stvari desavaju, a ima ih mnogo, samo sto je ovo sa kompletom nesto vidljivije, jer pogadja aktivnije i razumnije ljude.

Posle se cude kad neko uvede diktaturu.
[ calexx @ 20.09.2011. 08:32 ] @
Ja sam mislio da kupim ovu pp ali sam negde čitao da je bilo slučajeva da neke strane, iako su imale potrebnu oznaku, nisu priznavane i da su ljudi bacili pare. Možda je to samo marketing ali sam se ipak predomislio i u istoj radnji kupio Galenika pp (i prsluk) za 1999. Tako sam bar siguran a naravno da neću da je otvaram, imam pristojnu staru, dokupiću par zavoja, flastera i makazica ako baš bude potrebno ... ali ovo nikako ne otvaram sledećih 5 godina. ;) Na onoj vesti ne vidim Novitas, osim ako nije neki od pomenutih proizvođača.
Ovo je još jedan način da se dopuni budžet, svejedno da li će pare da stignu u Galeniku ili preko uvoza ovih priznatih (za koje bi baš bilo dobro da neko nađe cenu u zemlji porekla) ... neki dan sam baš čuo da ne priznaju ni Mercedes prvu pomoć iako je ona rađena baš baš na visokom nivou ... mada šta zna švabo šta je pp. Ne bi me čudilo da za godinu-dve izbije afera oko ovoga, kao što se dešava sa svinjskim gripom i ostalim nametima.
[ dukanizi @ 20.09.2011. 09:54 ] @
Novitas je proizvod firme"Evropa lek", a oni se takodje spominju.
Nego kontam da ipak uzmem Galeniku, ako nista bar zbog drotova. Bice za njih mnogo da zapamte sedam firmi, a Galeniku svi znaju :):):)
[ Java Beograd @ 20.09.2011. 10:24 ] @
Ja sam uzeo najjeftiniji na tržištu. Karan Co. nema razloga da se plašiš policije. I tako ne može da te kazni na licu mesta, a ako hoće neka piše prijavu, njemu će da se obije o glavu.

Evo i linka agencije za lekove. http://www.alims.gov.rs/cir/servisi/saopstenja.php

Galenika je ovde odigrala ekstra kvarno. Definitivno je bila u sprezi sa medijima (čitaj: potkupljeni novinari) konstantno plasirajući informacije o nekakvim "neregularnim" kompletima za PP.
[ Zarko Silic @ 20.09.2011. 12:31 ] @
Citat:
calexx: kupis nov, novcat BMW, neki skuplji, u njemu nemacki komplet za prvu pomoc, dodjes na tehnicki a onaj tamo kaze "Ne moze, ovaj komplet ne valja, mora Galenika!" Zasto?

A sta biva kada sa isto takvim BMWom, ali sa Galenikinom PP, odes na tehnicki u Nemackoj, ili te zaustavi nemacka kontrola?

P,S. Sve je to jedna velika igra samo su ovi nasi to previse banalno shvatili sto ce ih najverovatnije kostati glave na sledecim izborima, a sve verovatnije i onaj famozni referendum o ulasku Srbije u EU bice pod znakom pitanja.
[ calexx @ 20.09.2011. 15:11 ] @
Hm, mislim da će da mi čestitaju na odlično izabranoj PP i da me puste dalje. ;) A šta će da mi rade ako u bilo kom autu odem u Nemačku i imam Galenika PP? Da li bi trebalo pred svaki odlazak negde da kupujem lokalnu PP? Zar nije trebalo da se naši prilagode toj evropi i propišu PP po standardima uz prihvatanje bilo koje PP koja prolazi u zajednici? Pretpostavljam da će naši da dozvole strancima da svako ima svoju PP što znači da prihvataju i da su ispravne ali mi moramo da kupimo ovo što su razrezali. Smrdi na aferu.

Aaaa, čekaj, nisam ja ono pisao, pogrešno si citirao. Ali nema veze. :)
[ botr @ 20.09.2011. 15:24 ] @
Cekaj, zasto toliko frke oko otvaranja kompleta?! Ja sam svoj izvadio iz najlona, nije citavo pakovanje sterilisano, vec samo zavoji, gaze itd. a sve to se nalazi upakovano u svoje pakovanje.
[ dukanizi @ 20.09.2011. 20:19 ] @
Bio danas u Rodi, sve rasprodato. Izgleda narod ozbiljno shvatio :)
[ MARKOTEA @ 21.09.2011. 07:09 ] @
Citat:
Java Beograd: Galenika je ovde odigrala ekstra kvarno. Definitivno je bila u sprezi sa medijima (čitaj: potkupljeni novinari) konstantno plasirajući informacije o nekakvim "neregularnim" kompletima za PP.

Mirko Alvirović iz SAT-a je definitivno najprljaviji i najljigaviji igrač na ovom terenu i debelo naplaćuje niske udarce. Setite se samo kada je u studiju otvoreno prozivao ''Tosamu'' da su srpska slova utisnuta na ambalaži isuviše mala i da treba da se ugledaju na ''Galeniku''. Najveći biser mu je bio kada je makazama grebao po ''Tosaminoj'' kutiji navodeći kako su previše oštre.
[ Zarko Silic @ 21.09.2011. 09:28 ] @
Makaze su prica za sebe. Da umres od kvaliteta.

Mislim da je lakse pregristi zavoj nego ga preseci sa tim makazama sto ne grebu.

Stare prve pomoci nisu imale makaze vec zilet. Mnooogo upotrebljiviji od ovih pajapatak makaza.

P.S. Na buvljaku sam pre par meseci za pola para kupio jednu novu PP koja sigurno ne zadovoljava "vladine standarde", ali su makaze sasvim OK.

Naspram ovih sto ne grebu ove sa buvljaka su frizerske. Ostre i upotrebljive.

Siguran sam da je isti slucaj i sa ostalim elementima u kompletu.
[ calexx @ 21.09.2011. 10:18 ] @
Ovo nije ni namenjeno da se koristi nego da se ima i da se dopuni budžet. Za upotrebu bi bilo dobro da nabavimo neke normalne PP ... da li neko ima apotekarske cene pri ruci, baš me zanima koliko bi ono koštalo da se pojedinačno nabavi.

Kao što uvek imam kompletne rezervne sijalice a pored njih nekoliko koje menjam ako zatreba, tako će i ova PP da bude za pokazivanje a za upotrebu neka druga ... ako uopšte ikada budem pomislio da to radim.
[ Zarko Silic @ 21.09.2011. 10:50 ] @
Grubo racunato, sadrzaj kompleta kosta oko 700 dinara po VP cenama.

Naravno, za seriju i kupovinu na veliko vaze druge cene. Isto tako kineska roba kosta bar 2 puta manje sa svim putnim i ostalim troskovima.

Ne treba zaboraviti da su Kinezi najveci proizvodjaci PP na Svetu i da se iza, moze se reci svih, "poznatih medicinskih" brendova kruju kineski proizvodi.
[ milovanmaric @ 21.09.2011. 20:13 ] @
Danas sam u METRO-u, kupip PP, najjeftinija 1490 dinara cini mi se, a Galenika je cca 1999 dinara. Naravno uzeo sam najjeftiniju, pise da su pakovali braca kinezi, ali je proizvod u standardu Srbije, hahaha... Kupise nas Kinezi total, bar trecina svih tehnickih stvari sto imam se pravi u Kini, a Kina od nas hiljadama KM daleko.

A afera po pitanju PP, pa to je sigurno za sledece izbore u 2016-toj.
[ cozmo_im @ 21.09.2011. 21:12 ] @
To je Karan Co (uvoznik), inace ga pravi najveci (kineski) proizvodjac prve pomoci na svetu. Najvise pakuju za Austriju i Nemacku recimo... ja sam uzeo taj - najjeftiniji je a isti ko i ostali.
[ rale2rale @ 22.09.2011. 07:55 ] @
Ja sam pre mesec dana uzeo u Rodi Galenikinu PP na akciji za 1799 din, a s obzirom da sam u kolima imao PP koju sam dobio uz kola i koja je ,,neispravna'' rekoh ajde da otvorim da vidim tu neispravnost, sve je isto kao i kod ove ,,ispravne'' jedino nije bilo onog termo pokrivača i uputstva !! A to što ja nemam pojma u suštini kako istu koristiti pravilno i po propisima to je posebna priča!!!
Čist lopovluk!!
P.S.

U podeli partijskog kolača, pogađajte samo jednom kome je pripala Galenika i koji ministar posredno upravlja istom??
[ dukanizi @ 22.09.2011. 14:24 ] @
Gde su pare tu je Mladja Stara narodna izreka.
[ Zeleni zub @ 22.09.2011. 16:10 ] @
off:
Sto kaze moj prijatelj:
"Mladja uveo Zakone da ni siroma' ne moz' da mu pobegne".
[ rale2rale @ 23.09.2011. 08:53 ] @
Ma nije Mlađa za nepoverovati, nego to Ivičini drže!!!

Kadija ti propisuje (zakon o bezbednosti) , kadija te tuži i kontroliše (policija) i kadija ti to isto kao najbolji proizvod prodaje (galenika)!!! Paket aranžman ;-)
[ etjen @ 23.09.2011. 13:09 ] @
Ja sam uzeo neku slovenačku (Tosama čini mi se) prvu pomoć u Metrou za 1650 din. Nisam ni skidao celofan, samo sam je ubacio pored rezervnog točka ispod patosa u gepeku.
I sada neka tu čami čekajući 2016 godinu kad ističe...
[ Milojkovic @ 23.09.2011. 13:55 ] @
Danas bila kontrola u Novom Sadu.Dobar dan, rekoh Dobar dan,imate li novu prvu pomoc, imam najnoviju prvu pomoc kakvu vi niste nikada ni videli .Pandur se brecnu na ovu opasku i zagleda je...posle duzeg osmatranja odgovori... prva pomoc vam nije po propisu.Kako to mislite nije po propisu.
Nije domaca.Ma sta mi rekoste ima li oznaku ( nalepnica sa buvljaka)Da ali ovo je nalepnica i ispod nje je Ce standard a uz to nije ni jedan proizvodjac koji ima dozvolu.
Hm ovo je gosn pandur Mercedesova originalna prva pomoc iz nove S kalse koja ima sve sto zakon trazi a pride jos i vise plus nema rok trajanja a evo ima i domacu oznaku i u cemu je problem.
Pandur se ceska po glavi, nije po zakonu i kraj.E da li bi bila po zakonu da je ima neki Nemac u svom Mercedesu i da ga sad zaustavis.To je vec druga stvar, e bogami nije jer sam ja od ovoh trenutka Nemac Her Policaj .....Niks fersten sta vi trabunjate....:)
[ milovanmaric @ 23.09.2011. 16:17 ] @
Policajac: Imate li novu hitnu pomoc?
Vozac: Imam, da necete mozda da Vam prodam?

Pre neki dan na regionalnoj TV grada Cacka, isla emisija i gost nacelnik saobracajne uprave grada Cacka. I pricaju oni, pricaju, o svemu i svacemu, pa ko treba da ima prvu pomoc, da li treba ovi da li treba oni, i tek u jednom trenutku, dodjose da vozila Hitne pomoci, moraju i ta vozila da je imaju!! Ali, kad su vec tu dosli sa pricom, voditeljka pita nacelnika da li vozila MUP-a u nadleznosti Cacanske policije imaju novu PP. A nacelnik kaze: ''gledajte sva nasa auta starosti do 2 godine imaju novu PP, ostala starija 2 godine i vise nemaju novu pp. Sad kad me zaustave, procenim prvo starost njihovog vozila, pa ako ima preko 3 godine starosti, pitacu ja njih za pp ako oni mene pitaju za nju.
[ Milojkovic @ 23.09.2011. 17:40 ] @
Ma ne moze mi nista imam sve sto se zahteva da imam.plus na buvljaku se uz nalepnice dobije i knjizica na Srpskom ona koja je satro upustvo i papir sa tacnm sadrzajem dakle imam apsolutno sve sto treba da se ima plus malko i viska a pride sve je i made in Germany dok je u onim Kineskim koje su isprva bile neispravne a gle cuda postase ispravne posle stampanja upustva i lepjenja standarda sve do zla boga traljavo i na kineskom jeziku.
Ako je Nemac rekao da je ovo sto ja imam bez roka trajanja i da ispunjava sve standarde sta onda ima ova domaca boranija da me zeza.Dakle bitan je sadrzaj a ne necija samovolja da nas opeljesi kroz uvodjenje nekih novih nameta i razloga da opet budemo neispravni.
Cudan je to mentalitet ljudi koji dozvoljavaju da ih terorisu i da ih zezaju oni koji prvi nisu ispravni i po propis.
Na vanrednom tehnickom pregledu na koji sam upucen sa jos par nesretnika koje je policajac procenio kao lake mete (moj golf iz 1990 i jos par Yugica) sam glat prosao sa potpunom nevericom buzdovana u uniformi koji je hteo od muke da svisne kad je video kako moje kocnice zakucavaju i kako nemam ni jedan luft.E kad je sve proslo rekoh ajde naterajte vi gospodo taj vas Peugeot 307 sa celavom zadnjom gumom i sa prednjim desnim farom koji ne sija , vi koji nemate ni zadnji brisac, ne radi vam osvetljenje tablice, pukla vam je sofer sajbna a prednji branik je vezan sa zicom, auspuh vam je skroz otrulio.... da nam pokazete koliko ste ispravni a kolko vidim vi cak i duvanite u tom automobilu a kolko se ja secam to kanda po zakonu nije il ce biti da se na vas taj zakon ne odnosi...
Deder neznana aljkava delijo( baraba sa tehnickog pregleda koja mi je masnim rukama isflekala volan i rukohvat na vratima)
teraj Peugeota na valjke ja placam tehnicki da vidimo kako ta policajska kanta koci ako omanem neka ja sve platim deset puta a vi meni samo jednom deder da se opkladimo da cete pasti kao gnjle kruske ako necete po sluzbenoj duznosti da eliminisete ovo zlo sa druma.
Lik je nesto gundjao i frkato je od besa sto sam ga naterao da mi sve lepo obrise bez sedanja na sediste jer mi njegov prljavi kombinezon nije ulivao poverenje da se zbog kilograma masnih naslaga nece odslikati na sedistu.
Naravno da niko iz ekipe otimaca nije prihvatio opkladu .
[ tdusko @ 22.11.2011. 09:00 ] @
Nocas mom komsiji razbili staklo i ukrali mu novu prvu pomoc koja je stajala kod zadnje soferke. Zato savet svima da prvu pomoc drze u gepeku, a ne na vidnom mestu jer su lopovi postali ocajni pa lupaju za 1000-2000 dinara.
[ Dule 021 @ 22.11.2011. 20:21 ] @
Moze ta prva pomoc i ovako da se resi! :-)
Prodaje se ovakva prazna kutija sa sito stampom za 400 dinara i samo prebacis sve iz svoje u ovu i po zakonu jer
ova firma je vazeca! :-) Ostaje samo da se ubaci u neku kesu.
[ etjen @ 22.11.2011. 22:54 ] @
^^ ha, ha, ovo je vrh :)
[ milivoje t @ 22.11.2011. 23:54 ] @
Hah Dule gde ima da se kupi ta kutija ?
Bio sam u metrou u borci za vikend i sem galenike nema dugih prozivodjaca, inace izlozili su brdo zimskih guma za koje se narod grabio iz nepoznatog razloga jer su cene kao kod velikih vulaknizerskih radnji...
[ Dule 021 @ 23.11.2011. 12:29 ] @
Ima na Najlon pijaci u Novom Sadu. Svasta narod smisli usled ove krize i otimacine. :-)
Lik i ne prodaje to redovno nego samo onima koje poznaje jer kad bi neki tajkun saznao
da mu neko kvari biznis poslao bi verovatno neke da ga pokupe.
[ inobradovic @ 27.04.2015. 17:45 ] @
danas naletoh u novinama na ovo pa rekoh da podelim sa vama,
skoro je bila prica o isteku roka kompleta prve pomoci i kupovine nove,
ko sto vidite cena u ch je manje od 7fr a kod nas u srbiji nisam siguran ali sigurno je 300% skuplje, mozda nam je i standard toliko jaci ;-)

[ Java Beograd @ 28.04.2015. 07:35 ] @
Vnago, sve sama vnago i lopine !
[ Lavlja_Jazbina @ 28.11.2015. 05:48 ] @
Da potseim da haraclije od januara,valjda prvog februara ce kontrolisati da li su zamenjene prve pomoci u vozilima i motociklima-

STara se vrati ( u odredjenim prodavnicama auto delova) i doplati 690 rsd.

[ skocimish @ 28.11.2015. 13:42 ] @
U više navrata sam pokušao da zamenim (uz doplatu) dotrajalu prvu pomoć, ali bez uspeha.
Šatro, nemaju trenutno i da zovem u utorak. I tako, svaki utorak ja zovem uzalud.
Sve su prilike da ću opet da kupim novu.
[ gti2 @ 28.11.2015. 15:23 ] @
Ja sam ostavio prodavcu broj telefona da mi javi kad stigne i tako je i bilo.Problem je sto prodavnice dobijaju jednom nedeljno jako malu kolicinu tih zamenskih kompleta pa se brzo razgrabe.
[ bakara @ 28.11.2015. 15:25 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Da potseim da haraclije od januara,valjda prvog februara ce kontrolisati da li su zamenjene prve pomoci u vozilima i motociklima-

STara se vrati ( u odredjenim prodavnicama auto delova) i doplati 690 rsd.

I dobijes ovako "obnovljenu" koju "ne smes da otvaras"!

Fotku mogu da koriste ko god hoce i objavi gde hoce!

Inace u "kompletu" nema nicega sto ima rok trajanja 5 godina.
Stvarno sramota.

[ Lavlja_Jazbina @ 28.11.2015. 15:56 ] @
Pa ispade da tvoja vazi jos 5 meseci!
[ bakara @ 28.11.2015. 16:25 ] @
Da, vazi, a tako ce da vazi i tvoja kada platis 690din da joj lupe novu nalepnicu i produze rok za jos 5 godina

A i kad kupis novu isto dobijes ovako.

Skupe neke nalepnice...
[ Lavlja_Jazbina @ 28.11.2015. 16:33 ] @
Nije tako.Plava kao tvoja je 2018.Ova tvoja je cudna.Nisam video nijednu da ima rok do 2015,mislim na prvo vazenje.
[ bakara @ 28.11.2015. 17:20 ] @
Sto je cudna, standardna je, samo sam skinuo najlon:

[ Lavlja_Jazbina @ 27.03.2016. 22:39 ] @
Pa vidi sada ovu za drugi auto sto sam uzeo.Bruka.Mozda je nisu ni pipnuli sem stampe.