Zbog snimka koji se pojavio na internetu, o prodaji bajate pečenice u prodavnici “Idea” u tržnom centru “Ušće”, tržišni i veterinarski inspektori jutros su krenuli u vanrednu kontrolu objekata ovog trgovinskog lanca.Internetom već nekoliko dana kruži snimak, napravljen u “Ideinom” supermarketu u TC “Ušće” na kom se vidi kako je na pakovanju svinjske pečenice drugom nalepnicom prelepljen rok trajanja koji je istekao više od mesec dana, navodi B92.
Direktorka maloprodaje kompanije “Idea” Snežana Lauš tvrdi da je snimak montiran i zlonameran: "Sumnjamo u autentičnost tog zapisa, i zaista to ne mogu dalje komentarisati”.
Načelnik Tržišne inspekcije za grad Beograd Radenko Ćetković potvrdio je da je inspekcija poslata u “Ideinu” prodavnicu, i naveo da su inspektori zatekli zatvorena vrata na kojima je stajalo obaveštenje da je popis u toku.
U prodajne objekte i centralne magacine inspekcija je ušla tek jutros. Snežana Lauš, međutim, kaže da to nema veze sa dolaskom inspekcije.
“Ne, to je jedan redovan proces i ti čitavi procesi se dogovaraju mnogo ranije. Apsolutno ne. U naše objekte redovno dolaze sve inspekcije u Srbiji”, tvrdi ona.
Kontrola nadležnih u “Ideinoj” prodavnici u TC “Ušće” trajala je više od tri sata. Kontrolisano je mleko, mlečni proizvodi, sveže meso, mesne prerađevine i deklaracije.
Veterinarski inspektor Dušan Ljuština utvrdio je da je sve uredu. Međutim, i ekipa TV B92 je u rafu našla jedno pakovanje svinjske pečenice na kojem postoje dve nalepnice sa dva različita datuma pakovanja, tako da je provera sa inspektorom Ljuštinom izvršena na licu mesta.
“Prodavci imaju pravo da menjaju cene. On ima svoje originalno pakovanje, sa originalnom nalepnicom na kojoj stoji datum trajanja. A ovo proizvođač može da menja nalepnicu sa bar kodom kad god menja cenu, ništa problematično”, objašnjava Ljuština.
Na istom snimku prikazana je i situacija u kojoj prodavačica na kasi preko kartice naplaćuje 1.000 dinara više nego što je račun iznosio.
Načelnik Tržišne inspekcije za grad Beograd Radenko Ćetković potvrdio je da je utvrđeno da je naplaćeno više nego što je iznosio račun.
Kvalitet mesa i mesnih prerađevina je postao regionalni problem. Hrvatsku je nedavno potresla afera bajatog mesa. Radnik jedne hrvatske fabrike za preradu mesa je otkrio da njegov poslodavac prepakuje konzerve i prerađuje meso kome je istekao rok trajanja. Govorilo se i da se smrznuto meso staro i do deset godina prodaje kao sveže. Slična afera izbila je prošle godine i u Bosni i Hercegovini.
a moji su isli u kupovinu pre par meseci i kupovali su bas tamo (Idea Smederevo)....dodju kuci, kad ono sir pokvaren, majka ode reklamira, oni joj uzmu fiskulani racun i daju joj da zameni za nesto u toj vrednosti i posle par nedelja otvori 2 pakovanja rostiljskih kobasica, a oba pakovanja pokvarena, a nije imala fiskalni pa nije mogla da im i to vrati...sad mi je sve jasno :D
[ Horvat @ 22.09.2010. 22:04 ] @
[ Count Zero @ 22.09.2010. 22:07 ] @
NIKAD nisam bio u Idei baš zbog toga što sam načuo da se namirnice prepakuju pred istek roka i sl.
I dalje ću ići jednako često.
[ jablan @ 22.09.2010. 22:18 ] @
Meni ovo najpre liči na gazda Miškovu propagandu. There can be only one.
[ maliradojca @ 22.09.2010. 22:41 ] @
Inace izbegavam Ideu zbog nesto visih cena nego u drugim supermarketima, ali i zbog vlasnicke strukture(kockaste), mada nisam imao iskustva sa bajatom robom.
[ ventura @ 22.09.2010. 22:48 ] @
A zašto su titlovi na Engleskom? I zašto oni likovi na kraju komentarišu na Engleskom kad je evidentno da su naši?
Na kraju krajeva, IDEA je Hrvatska firma, ne verujem da Hrvati imaju problem sa razumevanjem Srpskog..
Sa druge strane, ko još nosi HD kameru sa sobom kada ide u supermarket? Video je takođe veoma profesionalno odrađen, ima neku priču... Ne kažem da u IDEA-i stvarno nisu prodavali pokvareno meso, možda jesu, možda nisu... Ne bi me čudilo da jesu, ali nebitno... Ovo mi ipak smrdi na neku profi odrađenu kampanju...
[ 3way @ 22.09.2010. 22:51 ] @
Modernije je pricati engleski.
[ 101010 @ 22.09.2010. 22:53 ] @
Slicnu stvar sam odavno primetio u Miskovicevom Maksiju na hrani sa slicnom ambalazom koja mora da se izmeri na vagi pre etiketiranja.
Cesto zalepe nalepnicu sa cenom preko proizvodjacke etikete na kojoj je rok trajanja, pa onda jos koji update cene... Da li je razlog prakticne prirode jer se etikete lakse lepe na postojece nego li na plastiku ili prikrivaju rok trajanja, ne znam, samo preskocim takve artikle.
[ ventura @ 22.09.2010. 22:56 ] @
Popust na robu je sasvim legitiman razlog prelepljivanja... Normalno je za očekivati da recimo sveže meso staro jedan dan bude skuplje od mesa starog 15 dana, iako su oba ispravna i upotrebljiva... Ili u slučaju proizvoda kojima se bliži istek roka trajanja, normalno je sniziti cenu da roba lakše ode, nego ostaviti istu cenu pa na kraju baciti tu robu..
[ Ivan Dimkovic @ 22.09.2010. 22:58 ] @
@Ventura,
+1...
Mislim, otisli smo u kupovinu sa HD kamerom...
No ovo je zapravo dobar znak - znak da pocinje jaka konkurencija na trzistu marketa ocigledno :)
[ Isak666 @ 22.09.2010. 22:59 ] @
^^
naravno, dok rok ne istekne ;)
Samo neka se snima. Docice i u Sorabiji jednom to na svoje, jer kanda stize konkurencija ;)
Edit:
Pretece me Dimkovic
[ Count Zero @ 22.09.2010. 22:59 ] @
Nije normalno proizvoljno prolongirati rok trajanja, naročito ako su u pitanju osetljive namirnice, tipa meso, sir i sl.
Citat:
znak da pocinje jaka konkurencija na trzistu marketa ocigledno
Na marketu marketa
[ 3way @ 22.09.2010. 23:12 ] @
Citat:
ventura: Popust na robu je sasvim legitiman razlog prelepljivanja...
Ne kapiram zasto bi prelepljivali bilo sta...taj proizvod ima neki ID u tamo nekoj bazi, nek ga tu edituju...
[ ventura @ 22.09.2010. 23:14 ] @
Citat:
3way: Ne kapiram zasto bi prelepljivali bilo sta...taj proizvod ima neki ID u tamo nekoj bazi, nek ga tu edituju...
Hmm.. Na toj etiketi stoji i cena... Malo je nepraktično da kupac ide do kase i proverava cenu svakog artikla za slučaj da je na popustu...
[ Count Zero @ 22.09.2010. 23:24 ] @
Mnogi ovo rade, nije samo IDEA, i veliki mesoprerađivači kupe na strani meso pred istekom, pa ga posle obrađuju i prodaju itd. To i nije baš nelegalno, ali da je neki kvalitet, hm...
Pa bila i ona kao afera sa brazilskim mesom itd. Kupiš pršutu šatro šumadijska, a ono sa nekog južnoameričkog govečeta od ko-zna-kad.
Lepo kaže Vudi Alen (u Anything Else): "Ne jedem ništa što je ubijeno pre više od 72 h". :)
[ 101010 @ 22.09.2010. 23:26 ] @
Citat:
ventura: Popust na robu je sasvim legitiman razlog prelepljivanja... Normalno je za očekivati da recimo sveže meso staro jedan dan bude skuplje od mesa starog 15 dana, iako su oba ispravna i upotrebljiva... Ili u slučaju proizvoda kojima se bliži istek roka trajanja, normalno je sniziti cenu da roba lakše ode, nego ostaviti istu cenu pa na kraju baciti tu robu..
Nisi me razumeo.
Recimo dodje posiljka kobaja ili tvrdog sira koji je u najlonskoj ambalazi prozivodjaca, na najlonu je etiketa na kojoj pise info proizvodjaca i rok trajanja. Cena se formira po Kg kobaje, a sve kobaje imaju razlicitu tezinu. Posto nece da je mere pred tobom oni takve artikle u maksiju mere na vagi, odstampaju etiketu sa cenom i cesto prelepe preko originalne etikete na kojoj je rok trajanja. Nekad na toj etiketi sa cenom oni odstampaju rok trajanja, nekad ne, nekad se rokovi na etiketama ne poklapaju... Nekada na originalnoj ambalazi nema roka trajanja jer zavisi od trenutka prebacivanja iz hladnjace u frizider, pa cenovna etiketa nosi rok trajanja...
Sto se tice videa, ocigledan je predumisljaj, ali ovakvih igranja (slucajnih ili namernih) sa rokom trajanja ima ...
[ ventura @ 22.09.2010. 23:32 ] @
BTW u restoranu, dry aged beef, tj. meso koje je u hladnjači provelo 3-4 nedelje je dosta skuplje od svežeg... U tom procesu određeni enzimi u mesu kreću da se razgrađuju, te je meso mekše i ima lepši ukus... Nazavno, za to je potrebna veoma specifična temperatura od 1°C inače ako je više (3-5°C kao u običnim frižiderima) meso se pokvari, a ako je manje meso se zaledi pa aging nema nikakvog efekta...
Joj Ventura, ne verujuj konobarima, lažu, to im je posao..
Mani ti te linkove, to o čemu pričaš ima veze sa kuvarstvom, ali nema veze sa praksom.To meso u najboljem slučaju treba da leži u kvalitetnom ulju, max 8 dana, ili da bude meso od matore krave, to meso je najzdravije, zato što je zrelo samo po sebi . Sve ostalo je lepo upakovana priča za meso od govečeta koje nije jelo ni 1 posto zdrave hrane(totalno neukusno samo po sebi), pa ga tretitaju nitratima, začinima, svime što će da ubije miris nezdrave hrane čime je govedo hranjeno.
poZ..
[ yolja624 @ 23.09.2010. 05:34 ] @
preostalo nam je samo da se lagano pocnemo povlaciti u sela, pa tamo uzgajati ono sto cemo jesti. Ja odavno ne vjerujem bilo cemu sto je "hrana" a kupljeno upakovano u nekom marketu. Ali, nemam izbora
[ ventura @ 23.09.2010. 07:41 ] @
Citat:
sasa_vidic:
Mani ti te linkove, to o čemu pričaš ima veze sa kuvarstvom, ali nema veze sa praksom.To meso u najboljem slučaju treba da leži u kvalitetnom ulju, max 8 dana, ili da bude meso od matore krave, to meso je najzdravije, zato što je zrelo samo po sebi . Sve ostalo je lepo upakovana priča za meso od govečeta koje nije jelo ni 1 posto zdrave hrane(totalno neukusno samo po sebi), pa ga tretitaju nitratima, začinima, svime što će da ubije miris nezdrave hrane čime je govedo hranjeno.
Offtopic, ali dry aging nema nikakve veze sa mariniranjem... To meso se ne soli, niti se dodaju bilo koji drugi nitrati ili hemikalije...
[ Tyler Durden @ 23.09.2010. 07:59 ] @
Miško je imao manje prihode prošli mjesec pa je ovo jedna od mjera u cilju oporavka.
[ Slobodan Miskovic @ 23.09.2010. 08:19 ] @
Sto se tice HD kamere nista cudno, da sam ja naleteo na nesto tako odma bih otisao kuci po kameri i vratio se da snimim to :) sada i neki mobilni telefoni imaju HD i skoro svi DSLR aparati novije proizvodnje...
[ ventura @ 23.09.2010. 08:46 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Sto se tice HD kamere nista cudno, da sam ja naleteo na nesto tako odma bih otisao kuci po kameri i vratio se da snimim to :) sada i neki mobilni telefoni imaju HD i skoro svi DSLR aparati novije proizvodnje...
I ponovo bi napunio kolica sa namirnicama čisto radi autentičnosti snimka? :)
[ Miroslav Jeftić @ 23.09.2010. 08:46 ] @
Nebitno da li je neko namerno otišao tako sa HD kamerom... bitno je da li je to meso stvarno isteklo ili nije (ili je podmetnuto). Ako je stvarno njihovo i isteklo, onda i treba neko da ode sa profi opremom i sve to lepo dokumentuje
[ Slobodan Miskovic @ 23.09.2010. 08:47 ] @
@ventura
Nisam pogledao snimak pa nisam znao za to, samo sam komentarisao upotrebu HD videa :)
[ srdjee @ 23.09.2010. 09:25 ] @
A sta s ovim? Jel i ovo podmetnuto?
Citat:
Međutim, i ekipa TV B92 je u rafu našla jedno pakovanje svinjske pečenice na kojem postoje dve nalepnice sa dva različita datuma pakovanja, tako da je provera sa inspektorom Ljuštinom izvršena na licu mesta.
[ barakuda111 @ 23.09.2010. 09:32 ] @
Za starije forumase koji misle da je neobicno nositi HD kameru uvek sa sobom treba da znaju da kamere vise neizgledaju ovako vec su mnogo manje . A kao sto je neko vec spomenuo mnogi mobilni telefoni sada imaju HD kamere tako da nije nista cudno da ljudi uvek sa sobom imaju cime da snimaju.
Cak i da su dosli u market sa namerom da snimaju to nedokazuje nista. Ovo im se moglo do sada desiti mnogo puta i jednostavno su popizdeli i odlucili da stave te svinjarije na internet.
[ flighter_022 @ 23.09.2010. 11:17 ] @
gazda firme za koju sam radio jako davno (veleprodaja + maloprodaja) imao je obicaj da, kada keksovima i cokoladama istekne rok upotrebe, da otvori pakovanja, i prodaje rinfuzno (na kilogram) po vrlo atraktivnim cenama, a tu nema nacina da se proveri rok upotrebe... :(
[ mmix @ 23.09.2010. 11:59 ] @
Pa to je uvek rizik rinfuzne robe koju zbog toga nikad ni ne kupujem. Ja sam isto naletao na prelepljene markice sa cenama i razlicitim datumom isticanja, mada jos nisu probali da me zavrnu na kasi. Zbog tih razloga robu ne kupujem ako nema originalnu ambalazu sa datumom isticanja ukucanim u fabrici.
"Na svetskim pijacama na veliko hrvatski trgovci često kupuju robu koja je stara i lošijeg kvaliteta. Čekaju onu robu koja se ne proda taj dan, onda drugi dan dobiju u pola ili trećinu cene i onda se ta roba "uvaljuje" u hrvatske špedicije i završava širom zemlje, izjavio je predsednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec. "
Mislim da, ako mogu da prodaju robu sa isteklim rokom u Hrvatskoj, mogu i ovde.
"Na svetskim pijacama na veliko hrvatski trgovci često kupuju robu koja je stara i lošijeg kvaliteta... "
Nije baš isto. Za naše trgovce bi trebalo da piše: "Na svetskim pijacama na veliko srpski trgovci uvek i isključivo kupuju robu koja je stara i lošijeg kvaliteta."
[ neca @ 23.09.2010. 14:40 ] @
Pa pazi, skroz je neibtno da li je Misko platio reklamu ili je sve montirano kad su moji doziveli slicnu stvar u Smederevu. Na vrednost kupovine koja je iznosila malo manje od 10.000,00 dinara smo zakacili pokvaren sir i 2 pakovanja pokvarenih rostiljskih kobasica. To se desilo mozda nedelju dana nakon otvaranja prodavnice u Smederevu. A danas cackam nesto po netu i naletim na ovo http://www.sdcafe.rs/blog-teks...0AJ-SAMOUBISTVA-U-MARKETU-IDEA . Meni sve to smrdi da oni nisu bas toliko mutavi...i kad vec toliko pominju ljudi tu montazu...neka mi neko objasni kako su namontirali onako dobro onu kasirku :D
[ djordje1979 @ 23.09.2010. 14:41 ] @
Nastavice da rade po starom samo za to nece biti dokaza, jer ce prethodno uklanjati stare nalepnice.
[ galahad @ 23.09.2010. 17:18 ] @
Citat:
djordje1979: Nastavice da rade po starom samo za to nece biti dokaza, jer ce prethodno uklanjati stare nalepnice.
Mogu oni da uklanjaju njihove nalepnice, a uklone li fabričku deklaraciju, to je već kršenje zakona. Pa valjda će jednom i u Srbistan da dođe red, majku mu. Mene je zapanjila izjava onog inspektora na B92, koji je u kameru rekao, da je pravo prodavca da snižava cenu, i da lepi novu nalepnicu sa novim datumom. Pa mislim, alo rođače, ko je tebe postavio za inspektora? Mogu oni da stavljaju koliko hoće datuma, proizvođačka deklaracija mora da bude jasno vidljiva i neizmenjena. Sreća pa ne zalazim u dotični lanac supermarketa,a i inače se trudim da obratim pažnju na datume i slično...
[ jablan @ 23.09.2010. 18:09 ] @
Citat:
neca: Pa pazi, skroz je neibtno da li je Misko platio reklamu ili je sve montirano kad su moji doziveli slicnu stvar u Smederevu.
Uopšte nije nebitno. Pre svega zato što to prelepljivanje, prepakivanje i slično mogu svi oni da rade (a posebno kad imaju svoje "proizvođače" tipa Fedela, Favola i sl). Razlika je samo što, ako postoji konkurencija, onda barem plaćaš neke realne cene. Sad možda jedemo đubre, ali kad (i ako) ostane samo gazda Miško, to isto đubre ćemo plaćati mnogo više.
Mene što se tiče, ja odsad gledam da što više pazarim u IDEI, iz prostog razloga što mi se mnogo više gade nameštene kampanje nego bajato meso.
[ noreniou @ 23.09.2010. 18:44 ] @
99.te leto nakon bombardovanja krajem jula i avgust, kao klinac sa tek 18god., sam radio preko omladinske (za vise nego smesnu kintu) u skladistu/magacinu, u Luci Beograd, firme koja i danas postoji, a koja je i tad bila kao sto je i danas - jedan od vecih tkz. exkluzivnih distributera stranih piva i zescih pica.
Elem, posao mi je bio da sa paketa piva, 3 stranih veoma poznatih i 'cenjenih marki', kojima je rok bio istekao otprilike u
februaru, maju ili pocetkom juna te godine, uz pomoc acetona, benzina i slicnih hemikalija skidam stampani mastiljavi rok upotrebe
sa dna ili grlica flase (u zavisnosti od podtipa piva) te na to mesto da nalepim onda ostampanu nalepnicu
kojom je trajnost piva produzavana na novembar/decembar, a nakon toga smo takve flase mesali sa kartonima normalnog piva
kojima nije istekao rok u omeru za sixpack 5-1 redje 4-2 u korist
novoproduzenih flasa tako da ipak ako neko kupi paket dobije barem 1 ispravnu flasu.
(mi radnici omladinci, kad smo mogli od shefa, smo normalno tamanili samo normalno pivo :)
Pivo je inace distribuirano u jace klubove (i u madonu) i restorane u to vreme,
radila je firma i veče promocija sa stvarno lepim devojkama po raznim mestima u cilju bolje prodaje (par puta sam bio kal.terasi )
pa otprilike me i nije zanimalo sto tadasnji bumbari piju isteklu pivu posebno sto je cena po tim klubovima za jednu flasu bila tipa 8-12 (u zavisnosti od imena mesta) flasa tadasnjeg zidarskog Bipa.
Ipak meni kao klincu nije smetalo da radim to sto sam radio > besplatno probao/pio tada mnoge vrste piva o kojima sam mogao recimo samo da sanjam
a kad pogledam i razmislim , ma koliko nekima mozda izgleda cudno, i danas mi ne smeta ni malo. Ipak to je bilo pivo, nije bila u pitanju neka hrana za decu/bebe.
Da inspektori normalno rade oni bi i tada zatvorili tu firmu i ne bi dopustali to da se radi, ali kad se podmaze gde treba onda sve moze.
[ cozmo_im @ 23.09.2010. 18:48 ] @
Ovo je redovna pojava u IDEI. Kad bih krenuo da snimam kod mene u naselju, kuku majko za njih... razlicite cene na kasi i rafovima, akcije na kojima ne stoji datum, ali su, eto, istekle bas taj dan kad vi kupujete.
Pokvareni sokovi K-PLUS su dobar dan. Zatim pokvareni kondiktorski proizvodi, sa isteklim rokom, bajati. O mesu da ne govorim. Sirevi - isto tako. Sve prelepljeno.
A tek sto vise puta otkucaju jedan proizvod...
[ X Files @ 23.09.2010. 18:54 ] @
Siguran sam da se ovo dogadja prakticno u svim prodavnicama.
Ono sto znam 100% je da su kasirke u jednom takodje velikom marketu dobijale dorucak u namirnicama (podrigusama) kojima je vec istekao rok trajanja, da se ne baci :) Oces da radis, neces da radis, samo kazi ako ti se ne svidja ...
[ Bubnjar2 @ 23.09.2010. 18:58 ] @
Konzerve su zakon, kupiš sad (proveriš naravno datum isteka roka), napuniš podrum, garažu i tavan i ne moraš da ideš u rizičnu kupovinu.
[ a1200 @ 23.09.2010. 19:35 ] @
Prelepljivanje dekleracije proizvodjaca sa cenom sam vishe puta video u maxi-ju...
Takodje, ko kontrolishe ono meso sto se prodaje na meru u mesari? Tu onda mogu da stave sta hoce/napishu koji god datum, cak ne moraju ni da prepakuju? Kako se zastiti od toga?
[ Exodusbgd @ 23.09.2010. 20:06 ] @
Pa mislim, ko još može da poveruje da je naivan kupac slučajno nabasao na ovo, pa rešio da usput to i ovekoveči svojom HD kamericom?
Ovo je čista industrijska sabotaža - čika Miško, ili neko drugi - (jedino mi na pamet padaju Slovenci).
A sad, što se tiče kvaliteta mesa u našim marketima, mislite da je npr. u maksiju situacija nešto drugačija? Baš mi je dan uoči objavljivanja ovog snimka objašnjavao poznanik koji radi u maksiju šta se sve stavlja npr. u njihovo mleveno meso - ubacuje mesar kožuru i salo u mašinu, kad ga upita ovaj moj poznanik: nećeš valjda i to? Mesar odgovara: Ma što da ne. A "TO" je bio neki ZELENI komad mesa!!!
[ djordje1979 @ 23.09.2010. 21:00 ] @
Citat:
Bubnjar2: Konzerve su zakon, kupiš sad (proveriš naravno datum isteka roka), napuniš podrum, garažu i tavan i ne moraš da ideš u rizičnu kupovinu.
Kako znas da na tim konzervama nisu prepravljali datume?
Inace da je jedna cena na rafu a druga na kasi to je redovna pojava. Zbog toga ja napravim preliminarni odokativni zbir pre nego sto dodjem do kase, pa ako su velika odstupanja na racunu odma znam da nesto nije u redu.
[ a1200 @ 23.09.2010. 21:05 ] @
Meni su u maxiju jednom otkucali 5 mleka, umesto 1. Bila je veca kupovina, i da nisam primetio da se kasirka nesto unervozila... nikad ne bih pogledao racun odmah posle placanja. Najsmesnije je sto je bez pitanja (tipa, sta nije u redu? ili o cemu se radi?) ona odmah rekla da se radi o gresci, i bez pogovora vratila pare...
[ Count Zero @ 23.09.2010. 21:56 ] @
Citat:
Kako znas da na tim konzervama nisu prepravljali datume?
Ono - prekucavali broj šasije :))
[ NoneVi @ 23.09.2010. 22:39 ] @
Citat:
a1200: Meni su u maxiju jednom otkucali 5 mleka, umesto 1. Bila je veca kupovina, i da nisam primetio da se kasirka nesto unervozila... nikad ne bih pogledao racun odmah posle placanja. Najsmesnije je sto je bez pitanja (tipa, sta nije u redu? ili o cemu se radi?) ona odmah rekla da se radi o gresci, i bez pogovora vratila pare...
Ne bi da ispadne da branim, ali takve greške su uglavnom slučajne.
Prodavačica nema nikakvu zaradu ako ti otkuca 10 umesto 1 nečega. pogreši čovek.
[ mmix @ 23.09.2010. 23:50 ] @
Kako nema, uzme 4 mleka i ponese kuci.
Btw, sta mislite odakle stizu namirnice za restorane pri supermarketima Kad pozeleni meso eto snicli u restoranu
[ maliradojca @ 24.09.2010. 00:21 ] @
Sve je u redu dok prodavci/mesari imaju HASAP. Inace bih se bas zabrinuo.
Možda može u maloj bakalnici. U supermarketu ili hipermarketu ne može. Ako je ona tebi otkucala 4 mleka, to znači da je zadužila kasu za toliki iznos i treba da preda pazar onoliko koliko na kraju smene prikaže total kase. A da li je u korpi bilo 1 ili 4 mleka - to više niko ne zna.
Kasirka može da se lično ovajdi samo ako naplati više nego što pokazuje račun.
[ mmix @ 24.09.2010. 14:13 ] @
nbaravno da je zaduzila kasu i razduzila u parama koje je uzela od tebe a magacin robe razduzila za ektra 4 mleka koje ti nisi dobio. Al eto da kompletiramo ciklus, dva odnese kuci, dva da sefu smene. Sigurno ih sve friskuju na izlazu sa posla. jasta
[ a1200 @ 24.09.2010. 15:31 ] @
Ma ona je 'ladno znala sta je uradila, ali je ignorisala "gresku". Dakle, ili je pogresila pa je "mrzelo" da mi kaze/da ispravi gresku... ili je namerno ukucala 5, umesto jednog, da bi posle mogla da uzme jos 4 sa rafa jer sam ih ja platio (tj. iznos na kasi i kolicina robe u prodavnici se poklapa, dakle sve ok, samo sto sam im ja za Dz kupio to mleko).
Ista stvar se dogodila i mojoj kevi u istom tom maksiju, to je bio onaj veliki maksi u podrumu Beogradjanke... sad sam na drugoj adresi pa ne znam vishe kakvo je stanje tamo.
[ Jagnjeca brigada @ 26.09.2010. 16:38 ] @
Cak po zakonu i na hlebu tj. na onoj papirnoj vreci u kojoj je, mora da stoji datum kada je pakovan i koji je rok upotrebe. Svi marketi to izbegavaju, jer ako se ne proda istog dana niko nece da ga kupi i oni imaju problem, tj. manji profit... pa se na sve nacine trude to da izbegnu... ili prelepljivanjem ili prepakivanjem... racunaju niko nece da se otruje ako jede hleb koji je star tri dana... tako i za sve ostalo.
[ Ivan Dimkovic @ 26.09.2010. 16:41 ] @
Citat:
Java Beograd
Možda može u maloj bakalnici. U supermarketu ili hipermarketu ne može. Ako je ona tebi otkucala 4 mleka, to znači da je zadužila kasu za toliki iznos i treba da preda pazar onoliko koliko na kraju smene prikaže total kase. A da li je u korpi bilo 1 ili 4 mleka - to više niko ne zna.
Nije ti palo na pamet da se posle radnog vremena uzme extra roba koju si ti lepo platio? Nije tesko zapamtiti koliko si mleka ukrao, cak i ako si prosecna kasirka, osim ako nemas prirodnu plavu kosu :)
[ Bubnjar2 @ 27.09.2010. 01:57 ] @
Snimak je star sniman je pre neki mesec kad robi jos nije isteko rok a zamrzivac na jednom snimku pokazuje 13 stepeni umesto 18 ali gledaoci nemaju pojma da je kolega saboter otvorio zamrzivac onako malo taman da udje malo toplog vazduha. Zajebano vreme doslo borba za trziste.
[ cyBerManIA @ 27.09.2010. 04:36 ] @
Sta se desilo sa e:s zajednicom, pa vecina sumnja u autenticnost snimka?
Kao prvo, pricate za kvalitet snimka kao da je sniman 3D kamerom.. a u pitanju je HD "ready" 720p.Ne kazem da je 720p los kvalitet, super je, ali kamkorderi koji snimaju u toj rezoluciji imate za 80tak eura kod nas.Dosta foto aparata takodje ima mogucnost snimanja u 720p, kao i neki mobilni telefoni.Znaci nista strasno.Ili ljudi i dalje ocekuju snimke u 128x96, 320x240..
@Bubnjar2, pa brate pogledaj npr datum na racunu (mozes i na oba racuna), pre nego sto napises odgovor na temu.
Ovo sa temperaturom je takodje glupost. Nece to tako brzo..iz vise razloga.
Kasirka treba da popije momentalni otkaz zbog kradje i laznog predstavljanja. Verujem da bi dosta ljudi radilo korektno na njenom polozaju, s obzirom da cak i ljudi s zavrsenim fakultetom nemaju nikakav posao.
Pored moje zgrade u Nisu se nalazi jedna IDEA.Nisam pazario vise od 15-20puta za period od jedne god.
Utisci:
O zaposlenima i da ne govorim.Koliko puta sam se nasao u ogromnom redu, a radi samo jedna kasirka, pa zajednickim snagama svih kupaca uspemo da dozovemo drugu.
Jednom su mi naplatili proizvod koji nisam kupio.
Cimerki oko 5 (cesce je isla od mene).
I ono sto me je najvise nerviralo,.. dok nije poskupeo hleb, jedna vrsta je kostala 24.99din a jedna 25.99din.Uzimajuci skoro uvek dva hleba, uzimao sam ovaj od 24.99 kako bi celokupnu cenu zaokruzio na 49.98.Naplate mi 50din, poklonim im 2 pare i svi srecni i zadovoljni :D
Ali ne, ja radnici potrazim hleb recima: "bla bla... dajte mi dva hleba od 24.99".Likinja mi da dva hleba iz odgovarajuceg rafa, ali mi otkuca cenu od 25.99. I onda em mi usitne ostatak em kasirka nema 3din sitno em se iznerviram kakve petarde rade.Sve bi to bilo OK, da mi se desilo jednom ili dva puta..ali se desilo 10-12x od tih 20, koliko sam puta tamo pazario.
[Ovu poruku je menjao cyBerManIA dana 27.09.2010. u 05:50 GMT+1]
[ Exodusbgd @ 27.09.2010. 08:20 ] @
Opet ostaje ubedljiv utisak da je to delo hordi čika Miška...
E, što neko reče, ne volim prljave kampanje, i baš ću sad namerno da idem u Ideu.
[ mmix @ 27.09.2010. 09:41 ] @
Pa znas kako, meni je od stigmatisanja provokatora vaznije da ne jedem pokvareno meso. Iskreno me ne interesuje ko je i kakvim motivima napravio ovaj snimak, ako je snimak istinit. A i nema tu neke prljave kampnje, sve ovo se da videti i u ostalim lancima.
[ ventura @ 27.09.2010. 10:28 ] @
Sasvim je verovatno da je u Idea gomila robe kojoj je istekao rok trajanja, itd... Međutim situacija nije ništa bolja ni po drugim marketima...
Ovaj što je pravio snimak se malo zanosi u glumljenju nekakvog detektiva, pa je sad odjednom i problem što zamrznuta riba nije u vakumiranom pakovanju... Takođe što se tiče temperature, stvarno nije bitno da li je u zamrzivaču za čuvanje namirnica temperatura -13 ili -35 stepeni, sve dok je ispod 0 stepeni isti je q... Kod industrijskih zamrzivača koji se koriste u proizvodnji i u restoranskim kuhinjama, temperatura je tipa -50/60 ali to je isključivo da bi se postigao 'flash freezing' efekat kako bi se ukusi namirnica bolje sačuvali... Jednom tako zamrznutu hranu možeš da držiš i na -1 stepen i na -50, i neće biti nikakve razlike kad je odmrzneš...
[ Java Beograd @ 27.09.2010. 10:34 ] @
Citat:
ventura: Takođe što se tiče temperature, stvarno nije bitno da li je u zamrzivaču za čuvanje namirnica temperatura -13 ili -35 stepeni, sve dok je ispod 0 stepeni isti je q... Kod industrijskih zamrzivača koji se koriste u proizvodnji i u restoranskim kuhinjama, temperatura je tipa -50/60 ali to je isključivo da bi se postigao 'flash freezing' efekat kako bi se ukusi namirnica bolje sačuvali... Jednom tako zamrznutu hranu možeš da držiš i na -1 stepen i na -50, i neće biti nikakve razlike kad je odmrzneš...
Totalno, totalno, ali TOTALNO pogrešno ! -18 C je temperatura koja se ne bi smela prelaziti.
[ Bubnjar2 @ 27.09.2010. 10:38 ] @
Citat:
cyBerManIA:
@Bubnjar2, pa brate pogledaj npr datum na racunu (mozes i na oba racuna), pre nego sto napises odgovor na temu.
Nemoj da ste veverice.
A jel snimak iz jednog kadra ili iz vise kadrova? Pa, cyBerMan brate jesi li cuo za mogucnost da spojis dva snimka nacinjena u razlicito vreme u jedan. Ono, i filmovi se snimaju mesecima a gledas ih sat ipo.
[ ventura @ 27.09.2010. 10:43 ] @
Citat:
Java Beograd: Totalno, totalno, ali TOTALNO pogrešno ! -18 C je temperatura koja se ne bi smela prelaziti.
Možeš li da pojasniš?
Koliko je meni poznato (a kuvanje mi je kao neki hobi) kod zamrzavanja namirnica je bitno da se one zamrznu najviše za 2 sata.. Npr. za neki običan komad mesa, ne mnogo debeo, je potrebno 2 sata na -25 da bi se kompletno zaledio... Na -1 bi se takođe zaledio, ali verovatno za 20 sati, pa to nije odgovarajuće... Ne verujem da ima veze sa nekom bakteriološkom ispravnošću, već da je do toga da bi se u tom slučaju formirali ogromni kristali vode unutra, i od ukusa i teksture namirnice ne bi ostalo ništa...
Ako je namirnica bakteriološki ispravna (da nema parazite i sl.), može se zaleđena čuvati i na -1 bez problema... Međutim da bi namirnica bila bakteriološki ispravna mora u fabrici biti zamrznuta na preko -35 kako bi se pobili svi štetni paraziti...
[ mmix @ 27.09.2010. 10:43 ] @
Nisi u pravu ventura (bar za deo sa isto je -1 i -50). Cista voda ledi na 0 ali voda u namirnicama nije "cista". AKo na pakovanju stoji -18 postoji razlog za to.
[ Count Zero @ 27.09.2010. 11:41 ] @
Ima na nekim pakovanjima, piše: na temperaturi -18 rok je godinu dana, a na -120C 6 meseci. Ili tako nešto...
[ mmix @ 27.09.2010. 11:58 ] @
Nisam odavno video takvo pakovanje. U nekom trenutku kao da su svi presli na "ispravno do" i cuvati na -18C, dal je u pitanju neka promena propisa ili samo teze da produze rok trajanja, nemam pojma.
[ Horvat @ 27.09.2010. 12:10 ] @
je l to na frikom ribi pise da je uvezeno iz hr? :D
lol
a ono oko vakumiranja ribe, zasto bi morala biti vakumirana?!
(btw,na snimku nigde nema dokaz da je taj datum koji kaze da je)
Citat:
cyBerManIA: Kao prvo, pricate za kvalitet snimka kao da je sniman 3D kamerom..
mislis hd?
a sto se tice hleba za 25 i 26 dinara, zasto si uzeo onaj za 26 ako si izricito trazio za 25 (a nije ti rekla da tog vise nema)?
na zalost, pokvarena roba je PRECESTA (i jedan primerak je puno) u manje vise svim lancima
al meni nisu jasni upravnici tih prodavnica, koji k narucuju toliko kvarljive robe KAD ZNAJU DA NECE PRODATI SVE u roku,umesto da 2 puta naruce po manje, izgleda kao da odjednom naruce sleper, pa ako prodje,prodje (i onda se desava prelepljivanje nalepnica ili cak i bacanje gomile hrane, sto opet, umesto da daju u narodnu kuhinju ili slicno, nekih nedelju dana PRE isteka roka, oni ce to baciti, ovo vazi i za mesne proizvode kao i za voce i povrce...)
[ Shadowed @ 27.09.2010. 21:22 ] @
Ne, misli na 3D. Kamera jeste hd al' su ljudi digli frku kao da je to neki ne znam kakav hi-tech (kao sto bi bilo kad bi bila 3D). Kontas? :)
Ako na pakovanju pise da je vakumirana onda MORA da bude vakumirana makar to inace bilo totalno nepotrebno. Ako na pakovanju pise da su pakovali Marsovci, ima da pakuju fakin' Marsovci inace im treba odrati kozu sa ledja.
Sto se tice narucivanja, verovatno ti je poznat pojam "popus' na kolicinu" :)
[ Horvat @ 27.09.2010. 21:54 ] @
mea culpa, preleteo sam recenicu, pa sam pogresno zakljucio sta je covek hteo reci
pa je l pise da je vakumirano pakovanje?(na snimku se ne vidi da pise)
tesko da dobiju toliki popust da im se isplati prakticno pola narudzbe (subjektivna procena) baciti, al dobro, ako ne placaju, bas im je svejedno koliko ce baciti
[ Shadowed @ 27.09.2010. 22:02 ] @
Paaa, ocigledno ne bace :)
Ne znam na tom konretnom ali obicno pise. A i ono.. da ne pise, ako je vakumirano napravljeno tako ima i da ga prodaju.
[ Horvat @ 27.09.2010. 22:04 ] @
ma ok ako je napravljeno vakumirano, ja pitam je l jeste posto tu ribu ne kupujem
kupujem neke druge, koje su u slicno takvoj plasticnoj foliji, sta li je, ali nisu vakumirane, nego samo zavarene (koliko se sad secam) (a "odvakumirati" se moze jedino ako je ostecena kesa,ne?)
a oko prvog, stoji to...
[ ventura @ 27.09.2010. 22:43 ] @
Citat:
Shadowed:
Ako na pakovanju pise da je vakumirana onda MORA da bude vakumirana makar to inace bilo totalno nepotrebno. Ako na pakovanju pise da su pakovali Marsovci, ima da pakuju fakin' Marsovci inace im treba odrati kozu sa ledja.
Do juče smo svežu ribu dobijali zamotanu u stare novine, a sada je odjednom problem što zamrznuta riba nije u vakum pakovanju... Jeez...
[ Isak666 @ 27.09.2010. 22:49 ] @
Pa do juce su deca umirala od tetanusa jer su se radjala po njivama i stalama, do skora nismo imali ni wc u kuci, ni pijacu vodu u kuci.
Postoje razlozi zasto se neka hrana na odredjen nacin pakuje.
[ ventura @ 27.09.2010. 22:54 ] @
Zaboravio si i ono da danas mnogo više ljudi umire od raka nego pre 50 ili 100 godina... To mora da je zbog zagađenja životne sredine i toksičnosti hrane...
U redu je ispoštovati neke osnovne postulate, ali ne treba preterivati... Zaleđena riba je totalno ok i da je rukama biraš i ubaciš u korpu (ako možeš da kupiš hleb koji je pre tebe ispipalo X ljudi, što ne bi mogao ribu kojoj će taj ledeni sloj koji je dodirivan ionako da se istopi), a ovde se polemiše da li je ok što pakovanje više nije vakumirano...
[ NoneVi @ 27.09.2010. 22:57 ] @
Citat:
ventura: Zaboravio si i ono da danas mnogo više ljudi umire od raka nego pre 50 ili 100 godina... To mora da je zbog zagađenja životne sredine i toksičnosti hrane...
Mali offtopic:
Danas mnogo više ljudi umire od raka zbog dijagnostike, a ne zbog nekog širenja bolesti.
[ Shadowed @ 27.09.2010. 23:16 ] @
Citat:
ventura: Do juče smo svežu ribu dobijali zamotanu u stare novine, a sada je odjednom problem što zamrznuta riba nije u vakum pakovanju... Jeez...
Ja nemam nista protiv da se i sada prodaje tako. Ali ako je proizvodjac stavio u vakuum pakovanje i rekao da se cuva na -18, ima da bude u vakuum pakovanju i da se cuva na -18.
[ Isak666 @ 27.09.2010. 23:19 ] @
@ventura
To stoji sto se tice s*anja koje se trpa u hranu da bi ostala duze upotrebljiva i mislim da je to i najveci problem sto se tice hrane.
Veci nego vakuum pakovanje vs "sa luftom".
[ ventura @ 27.09.2010. 23:38 ] @
Citat:
NoneVi: Mali offtopic:
Danas mnogo više ljudi umire od raka zbog dijagnostike, a ne zbog nekog širenja bolesti.
Kada pređeš par hiljada poruka forum sam počne da dodaje [irony] tagove...
[ mmix @ 28.09.2010. 07:49 ] @
Vakumiranje se radi da se spreci oksidacija hrane cime ista gubi ukus, ne skracuje/produzava rok trajanja osim ako rok trajanja nije vezan samo za ukus (koliko se secam ovo je prica za npr kafu).
To i dalje ne negira ovo sto Sahodwed kaze, jbg ako je proizvodjac vakumirao, onda treba takav i da ostane.
Ono sto je meni cudno ovde je da se nijedan smrznuti proizvod (cak i iz uvoza) ne "glazira". Napolju dok sam bio temperature i fluktuacije i vakumiranje uopste nisu bili potrebni za vecinu smrznutih proizvoda jer su isti bili okovani u par milimetara debeo led. Nema oksidacije, nema dehidracije, nema formiranja velikih kristala u hrani, nema potrebe za hemijskim konzervansima, trpi kratkotrajne temperaturne promene (sta vise uopste se ne otopi dok ga donesem kuci i gurnem u friz), ako se proizvod otopi greskom radnje/prevoza proizvod izgubi glazuru sto se odmah vidi. Win-win kombinacija izmedju proizvodjaca i kupaca. Al iz nekog razloga to kod nas nema.
[ NoneVi @ 28.09.2010. 08:39 ] @
Citat:
ventura: Kada pređeš par hiljada poruka forum sam počne da dodaje [irony] tagove...
Jel? :-)
[ cyBerManIA @ 29.09.2010. 02:57 ] @
@Bubnjar
Umoran sam tebra da bi gledao svaki frejm klipa kako bi u nekom cosku video slucajno uhvaceni sat:)
Prijatno ;)
@Horvat,
Ne moze tebra da mi kaze da ga nema, ako stoji u rafu :)
A sto se tice pobune, mrzi me da se napinjem s njima oko toga.A i po prirodi sam smiren lik, pa treba bas da me iznerviraju, kako bih prso i pobunio se za 2x1din x 10 :D
Mada nije u parama, vec u kvalitetu posla koji obavlja doticna :D
@Shadowed,
tnx tebra sto si pojasnio oko 3D i HD nesporazuma :)
I jedan update na temu...
Svratio sam juce prepodne po hlebac i sve proslo glatko :)
Bilo nas je par osoba u redu i obe kasirke rade svoj posao :)
[ Jagnjeca brigada @ 03.10.2010. 19:42 ] @
Gotova jela bez ikakve kontrole
Kuvanu hranu, pečena, pohovana mesa, dodatke jelima koji se prodaju u supermarketima niko ne kontroliše. To je za „Blic nedelje“ potvrdio Goran Papović, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
Ministarstvo trgovine nemo na pitanja potrošača
– Tačno je da niko ne kontroliše kuvanu hranu koja se prodaje po supermarketima. Iznenađen sam da uopšte neko sme da priprema hranu u prodajnom objektu. Za tako nešto ne postoji nikakvo ovlašćenje. Šta mislite gde završava bajato meso koje više nije za prodaju? To niko ne kontroliše. Pitali smo nekoliko puta i Ministarstvo trgovine kako to dopuštaju i vide li da na taj način štite trgovce, a ne potrošače – kaže za naš list Papović.
Tako se dešava da kad kupac pazari, na primer, prženu ribu koja je više živa nego pečena, ali to ustanovi tek kada je krenuo da jede, tada bude već kasno. Onda presedne ručak.
Ovakva jela, koja su često pomoć domaćicama, samcima, mladim bračnim parovima, prodaju su po svim većim gradovima u Srbiji Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu...
Zato se „Blic nedelje “obratio svim inspekcijama, tačnije poljoprivrednoj, veterinarskoj i sanitarnoj, kako bi utvrdio ko je odgovoran za kvalitet pripremljene hrane, koja se već godinama prodaje u supermarketima. Međutim, nadležne inspekcije ne mogu da se dogovore ko je odgovoran. Prvo smo se obratili veterinarskoj inspekciji s pitanjem kontroliše li ona kakvo se pečeno ili pohovano meso prodaje u supermarketima. Odgovorom su nas uputili na sledeću inspekciju – poljoprivrednu. Međutim, i ovde su nas prosledili dalje, odnosno uputili su nas na sanitarnu inspekciju.
– Kontrola kvaliteta kuvane hrane koja se prodaje po supermarketima nije u nadležnosti naše inspekcije, već sanitarne – kažu za naš list u poljoprivrednoj inspekciji.
Tu sad krug počinje da se zatvara.
Naime, kada smo kontaktirali načelnicu sanitarne inspekcije dr Svetlanu Tadić, ona je rekla da kontrola ovih namirnica, takođe, nije u njihovoj nadležnosti.
– Po novom Zakonu o bezbednosti hrane sanitarna inspekcija kontroliše samo dijetetske proizvode, dečju hranu, enzime, flaširane vode. Dakle, kuvana hrana koja se prodaje u supermarketima, odnosno njeno higijensko stanje, ne kontroliše naša inspekcija – kaže za naš list dr Svetlana Tadić.
Tako se ispostavlja da baš niko ne vodi računa o građanima, odnosno da niko ne prati kakvog je kvaliteta kuvana hrana koja se prodaje u sve brojnijim supermarketima. Takođe se niko ne bavi pitanjem skladištenja i čuvanja ovih namirnica.
Najčešći nedostaci kuvanim jelima
- Preslano
- Bajato meso
- Meso punjeno krompirom
- Nepečeno meso i riba
- Pohovano meso bez mesa
1. los kuvar (ili samo prikrivanje loseg mesa)
2. sta je problem sa takvim specijalitetom? neko i to voli
[ Joker @ 04.10.2010. 13:26 ] @
Problem je što nisu isti zakoni i propisi za prodajne objekte i ugostiteljske.
[ Horvat @ 04.10.2010. 13:28 ] @
preduzece se moze baviti svim delatnostima bez posebne dozvole, sem delatnostima za koje je potrebna posebna dozvola
tako nekako glasi "definicija" u zakoniku
stoga, mogu oni i da popravljju gume ako hoce, ako imaju prostorije za to i regularne papire a i da prodaju benzin, ako plate reket nis-u ili kome se vec placa
[ Joker @ 04.10.2010. 13:54 ] @
Tačno tako, ako imaju prostorije za to i dozvole. Koliko znam za pripremu hrane ti treba hasap, dok za trgovinu ne itd.
[ Horvat @ 04.10.2010. 14:23 ] @
slazemo se :]
ne treba za trgovinu, ali za baratanje hranom(voce,povrce,meso,peciva...) u tim prodavnicama ti trebaju i sanitarni pregledi, pa se verovatno i hasapa pridzavaju
[ bubalo @ 05.10.2010. 00:30 ] @
Citat:
Joker: Tačno tako, ako imaju prostorije za to i dozvole. Koliko znam za pripremu hrane ti treba hasap, dok za trgovinu ne itd.
Horvat:
2. sta je problem sa takvim specijalitetom? neko i to voli
Problem je sto na meniu ne pise Meso punjeno krompirom, nego Pljeskavica ili sl.
[ Joker @ 05.10.2010. 08:14 ] @
@bubalo
šta konkretno nije ok u mom postu ? Što sam napisao koliko ja znam, zašto je to proizvoljno, nešto sam pogrešno napisao ? Ukoliko jesam, ispravi me. Zašto da ti se javi na mail ? Imaš firmu za uvođenje hasap sistema ili ..... ?
Ladno Anando, lik koji je radio u Idei kod mene u naselju...
Eh, a kad bi musterije krenule da snimaju, slikaju sta se desava po njihovim prodavnicama... a tek o Maxiju da ne pricam. Katastrofa, ovi iz Idee su mala deca za one u Maxiju sta rade.
Kupujem danas meso u Unverexportu, NBG, (isečen svinjski but) i na etiketi nema rok trajanja, a vidi se da je etiketa prelepljena. Pitam prodavca zašto nema rok trajanja a on mi pokaže na datum kada je kodirana ta druga etiketa i kaže da to znači da je meso današnje i da svako meso traje 2 dana od datuma kada je etiketa kodirana. Na moju sugestiju da sva ostala pakovanja mesa osim isečenog svinjskog buta imaju odštampan rok trajanja, rekao mi je da kad odem u privatnu mesaru nigde ne pište rok upotrebe, i ko zna šta se samelje kad kupim mleveno meso kod privatnog mesara. Naravno, kupio sam neko drugo meso na kome piše da traje još 3 dana i vidi se po njemu da je sveže za razliku od prvopomenutog isečenog svinjskog buta.
[ Isak666 @ 13.07.2011. 17:33 ] @
^^
Dobro da nije rekao kako bi ljudi u Africi bili sretni da imaju bilo kakvo meso, a ti zanovetas tu sa nekim sitnicama kao sto je istekli rok.
[ BluesRocker @ 13.07.2011. 17:39 ] @
Možda rok i nije istekao, možda traje do danas, ali ne znam da li to mora da piše na etiketi ili mogu da prelepe sa etiketom na kojoj piše samo datum kada je kodirana?
[ a1200 @ 13.07.2011. 19:05 ] @
Udje lik u neku kafanu u Srbiji, i naruci supu.
Donosi mu kelner supu, stavlja na sto...
Ovaj pogleda u tanjir, i vidi dve mrtve muve kako plutaju!?
Pogleda onog kelnera i pita ga: Pa sta je bre ovo!
Kelner mirno odgovori: A sta bi ti za te pare, da ti igraju vaterpolo!!!
...
Citat:
Dobro da nije rekao kako bi ljudi u Africi bili sretni da imaju bilo kakvo meso, a ti zanovetas tu sa nekim sitnicama kao sto je istekli rok.