Ako želiš da se trajno rešiš buđi, gljivica, spora, prašine i neprijatnog mirisa, moraš ljudski da odradiš celu stvar.
Ali pre svega, nešto mi ovde ne štima. Ako je, kako kažeš u
prošlosti krov prokišnjavao zašto bi se sada osećala buđ kad jače pada kiša ? To mi je nešto sumnjivo ? Jer, ako krov i dalje prokišnjava, ni ne pokušavaj da se zamajavaš sa gips kartonskim pločama nego iskoreni uzrok - popravi krov.
Ako je krov definitino dobar, tj. ne prokišnjava, onda čitaj dalje.
Code:
...
} else {
return;
}
Postavljanjem gips kartonskih ploča preko postojeće lamperije samo ćeš privremeno da zamaskiraš problem. Uzgred, nikako ti ne preporučujem da šrafiš GKP na lamperiju, to se tako ne radi, i za relativno kratko vreme sve će se izvitoperiti i neće da liči ni na šta. Takođe, u zatvorenom prostoru, već postojeće gljive i buđ će samo dalje da se razmnožavaju i samo je pitanje vremena kad će da lamperija potpuno da istruli a GKP da popadaju.
Dakle, moj savet (jedini logičan i pravilan): poruši plafon od lamperije. Pobacaj svu trulu, smrdljivu i prašnjavu izolaciju. Napravi "roštilj" od profila namenjenih za GKP i izniveliši ga. Postavi izolaciju (termo i hidro) i postavi ploče. Dobićeš potpuno nov i zdrav plafon koji će posle krečanja potpuno da promeni (na bolje naravno) izgled potrkovlja, kao i da poboljša kvalitet života u njemu.
Pogledaj:
www.knauf.rs i
www.rigips.rs Potraži i internacinalne sajtove. Naći ćeš mnogo slika, dokumenta i video klipova kako se to radi. Potraži i na YouTube ima mnogo snimaka.
Napomena: u Americi se GKP montiraju na drvene grede. To nije praksa u Evropi. Ipak, ako naumiš da radiš sa drvenim gredama, moraš da znaš da su to osušene grede koje više "ne rade". Ni ne pokušavaj da radiš sa čamovim gredama koje se kod nas prodaju kao "drvena krovna građa".