[ Jagnjeca brigada @ 26.09.2010. 10:13 ] @
Čekajući sudskog izvršitelja Ukoliko želite da naplatite novac na ime obeštećenja, a okrivljeni odbija da plati, pa sud donese odluku o zapleni njegove imovine, jedini način je da unajmite svog bravara. Međutim, niko neće da se prihvati posla da obija tuđi stan. U Srbiji je u proseku potrebno da prođe više od 600 dana od donošenja do izvršenja presude, kažu u Ministarstvu pravde. Neko na taj način može da izbegne zatvor. Dešava se i da oštećeni često ne može da bude obeštećen. Takav je slučaj Predraga Miloševića iz Pančeva. Izjave Predraga Miloševića i Slobodana Homena Milošević, čijeg je jedanaestogodišnjeg sina napao pas, štetu još ne može da naplati od vlasnika psa. "Okrivljeni od novembra odbija da plati 170.000 i sudske troškove od 68.000 dinara. Zaključkom suda u svrhu plenidbe stvari kod okrivljenog ja sam pozvan da obezbedim bravara da se u tu kuću uđe, inače će sudski postupak biti obustavljen", rekao je Milošević. Bravara, međutim, nije uspeo da nađe. "Ostao sam u čudu, ali sam tražio bravara. Nisam ga našao jer niko od Obrenovca do Pančeva preko Beograda nije hteo da to radi, jer svi su u strahu", kaže Milošević. Sudovi nemaju bravare, ali imaju službu koja je uredno obavestila Miloševiće da će i njima, ako ne plate sudske troškove, biti zaplenjena imovina. U Ministarstvu pravde kažu da bi iz ovog začaranog kruga moglo da se izađe tek kada u Srbiji zaživi praksa privatnih sudskih izvršitelja, što predviđa novi Zakon o izvršnom postupku. Državni sekretar Slobodan Homen očekuje da će se tada i brzina izvršenja presuda udvostručiti. "Sama ideja uvođenja privatnih izvršitelja jeste da smanjite troškove državi, da smanjite administraciju, a kada neko radi privatno taj će raditi daleko efikasnije, odnosno njegova naknada i zarada će zavisi od učinkovitosti i efekta rada", rekao je Homen. A to što niko neće da se prihvati posla da obija tuđi stan, čak ni u pratnji policije ne čudi, jer je pre tri godine u sličnom postupku nastradao jedan službeni sudski bravar, pošto je na vratima bio postavljen eksploziv. Ostao je trajni invalid. http://www.rts.rs/page/stories...+sudskog+izvr%C5%A1itelja.html |