[ MasterRW @ 17.10.2010. 15:23 ] @
| Krajem septembra dr Veselin Sjekloća, potpredsednik Privredne komore Srbije, na konvenciji u Klivlendu delegatima Kongresa srpskog ujedinjenja saopštio je da „Srbija uskoro dobija svoju svemirsku agenciju”.
Predložio je da prvi počasni predsednik agencije bude dr Slavoljub Vujić, kosmički inženjer, jedan od tvoraca letilice „Apolo 11”, sa kojom su se Amerikanci spustili na Mesec.
Doktor Vujić je za „Novosti” ovu vest potvrdio: „Prihvatio sam sa radošću ponudu dr Sjekloće da vodim svemirsku agenciju Srbije, jer verujem da je došlo vreme da i mi Srbi letimo u kosmos”, kaže dr Slavoljub Vujić iz Kalifornije.
Za njega kao iskusnog inženjera kosmičkih letova ova vest nije bila potpuna novost, jer je, kako nam je otkrio, Srbija još 2006. godine dobila ponudu da postane pridruženi član Evropske svemirske agencije.
I u bivšoj Jugoslavije bilo je ideja o pripremama, sa Sovjetima, za lansiranje prvog JU satelita, koji bi se zvao „Tito”. Ali, sve je ostalo na ideji.
Ponudu od Evropske svemirske agencije (ESA) 2006. godine dobio je Miroslav Vesković, dekan novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta.
„Najveću korist od članstva u Evropskoj svemirskoj agenciji u početku će imati naši naučnici, ali i univerziteti i kompanije. U Srbiji ima nekoliko firmi koje bi mogle znanje istraživačkih institucija da pretvore u konkretne proizvode”, izjavio je profesor Vesković.
Od tada se u Privrednoj komori Srbije, kao i u drugim institucijama, planira osnivanje svemirske agencije Srbije.
„Glavna funkcija bila bi saradnja sa drugim agencijama u svetu. Naša agencija mora da bude spremna da razvija svemirsku tehnologiju, koja se može koristiti u naučne, ali i u komercijalne svrhe.
U njenom radu će učestvovati eksperti različitih profila iz državnih, ali i privatnih preduzeća. Zato svemirska agencija Srbije neće u potpunosti biti državna institucija”, kaže dr Vujić.
Trenutno je u toku formiranje konzorcijuma, grupe naučnika, inženjera i privrednika, koji bi trebalo da obezbede uspešno funkcionisanje agencije.
„Ako bi Srbija okupila svoje naučne kadrove u zemlji i one rasute po svetu, mogla bi da bude jaka kosmička sila. Osnov za to je iskustvo i delo Nikole Tesle, koje se koristi u osvajanju kosmosa.
Uostalom, ako Indija planira da 2016. šalje ljude u svemir, ako Amerikanci hoće da kosmički avion ‚´šatl´ lansiraju 2020. kao prevozno sredstvo na dalekim relacijama između kontinenata, zašto i mi ne bismo sa njima osvajali svemir”, pita se dr Slavoljub Vujić.
„SAD nameravaju da nastave sa letovima na Mesec, odakle će 2020. da se realizuje prvo ljudsko putovanje na Mars. Ovaj program koštaće Amerikance 150 milijardi dolara.
Amerikanci se boje da će im Rusi i Kinezi, ako zajedno uđu u vasionski program, preoteti svemir. Zato NASA planira da svoju prvu ljudsku posadu pošalje na Mars 2040. godine.
Srbi mogu da se izbore za jedno mesto u toj posadi”, tvrdi dr Slavoljub Vujić.
Preuzeto sa SerbianCafe - Srbija dobija svemirsku agenciju |
[ cyofee @ 17.10.2010. 15:28 ] @
Jedan od tvoraca Apollo 11? Koliko on ima godina sada? Ili je njegova uloga u Apollo programu bila kuvanje kafe?
[ m4rk0 @ 17.10.2010. 15:34 ] @
[ superbaka @ 17.10.2010. 15:35 ] @
nama bi svakako pre svega trebala Agencija za kontrolu trosenja para na rad idiotskih agencija... ali ako se i njen direktor bude birao ovako unapred, nema onda ni mojega...
[ Horvat @ 17.10.2010. 15:47 ] @
tako je! ovo je preko potrebno srbiji! drzavi koja se gusi od preterane love
[ Odin D. @ 17.10.2010. 16:12 ] @
Citat: MasterRW:„Ako bi Srbija okupila svoje naučne kadrove u zemlji i one rasute po svetu, mogla bi da bude jaka kosmička sila. Osnov za to je iskustvo i delo Nikole Tesle, koje se koristi u osvajanju kosmosa.[/url]
Jbte ovo je neko kolektivno ludilo!
Kategoricki odbijam da povjerujem da ovo nije necija namjerna sprdacina.
[ dejanet @ 17.10.2010. 16:12 ] @
Obzirom da imamo duplo manje siromasnih nego EU:
http://www.b92.net/biz/vesti/s...10&dd=17&nav_id=465802
mozemo da ocekujemo Nemce i Francuze kako beze kod nas da se prikace na socijalnu pomoc,
zasto ne onda i svemirski program, nek' ide zivot...
[ StORM48 @ 17.10.2010. 16:15 ] @
A gde je master plan?
Pozdrav
[ burex @ 17.10.2010. 16:24 ] @
Ako je cilj naučno istraživanje i unapređenje postojećih tehnologija, naravno da podržavam.
Ako je cilj 'URČENJE pred svetom, kao što već mislim da jeste, onda svi mogu da se... da ne kažem šta.
[ Horvat @ 17.10.2010. 16:43 ] @
cilj je sisanje love iz budzeta, bez urcenja i bez nir-a (naucno-istrazivackog rada)
[ vukad @ 17.10.2010. 16:51 ] @
Odlicna prilika da se uhlebe neki od domacih inzinjera svemirske tehnologije: http://www.elitesecurity.org/t264843-0
[ vidan kv @ 17.10.2010. 21:36 ] @
[ ljuba.micic @ 17.10.2010. 21:43 ] @
Da pitamo Milivoja Jugina sta misli o ovoj ideji?
[ dava @ 18.10.2010. 07:27 ] @
A da neće možda nešto i da lansiraju?
Sumnjam da će to biti pre konačne odiseje (3001).
[ boccio @ 18.10.2010. 11:34 ] @
hmmm... zastava bi mogla da razvija svemirske module.
[ yolja624 @ 18.10.2010. 13:23 ] @
hmmm - cisto da se zna, ja u tom sokocalu necu letjeti ako zastava pravi bilo sta...
Nemo` da ispa`ne da nisam rek`o!!!
[ Srđan Pavlović @ 18.10.2010. 13:31 ] @
Citat: boccio: hmmm... zastava bi mogla da razvija svemirske module.

[ superbaka @ 18.10.2010. 14:34 ] @
stvarno je zalosno kako se ovog nisu ranije setili... sestric zavrsio visoku najvisu skolu za menadzment svemirskih tehnologija i vec 14 dana kako jadnik sedi i ne moze da nadje posao, a mi ga htedosmo jadnika da zaposlimo u Ministarstvu unutrasnjih poslova gde su jadne plate... zovi Cvetkovica smesta!
[ Stranger2 @ 18.10.2010. 21:33 ] @
A smanjenje siromastva je postignuto motodom pogresnog brojanja.
[ bora61 @ 20.10.2010. 08:30 ] @
Bilo je krajnje vreme za nebesku Srbiju.
[ Vole Domu @ 20.10.2010. 09:37 ] @
[ dava @ 20.10.2010. 11:25 ] @
Citat: boccio: hmmm... zastava bi mogla da razvija svemirske module.
bilo bi:
Astronaut Stevo: Kragujevac imamo problem. Negdje curi kiseonik iz modula.
KG: Jeste li dobro zalupili vrata?

[ tune @ 20.10.2010. 13:31 ] @
Astronaut Stevo: Zalupili. Iz vrata ispala cedulja na kojoj pise: "Kakva meni plata - takva tebi vrata"
KG: ok roger, sad znamo sta je. Prestanite da disete dok ne pohvatamo lelemude is trece smene... over.
[ gajo2 @ 20.10.2010. 13:33 ] @
Pa kad izbije bruka kad shvate da su za 10 godina izgradili samo 10 mm chipa
[ yolja624 @ 20.10.2010. 18:37 ] @
jao - ovaj razgovor izmedju steve astronauta i kragujevca mi natjerao suze na oci ... Umalo da se srusim sa stolice!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|